30 dagen niet gesnoept en gesnackt!

HOERA! De #30DagenZonder challenge zit er op! Op 1 juni begon ik met de ultieme eet-challenge voor mezelf. 30 dagen lang niet snoepen, snacken of eten bestellen. Geen makkelijke uitdaging voor een foodjunkie als ik. Is het me gelukt, of moet ik gaan biechten vandaag? Je leest het in deze laatste update!

Foto door Artur Rutkowski

Ik begon deze #30DagenZonder challenge samen met meer dan 100 2WMN-lezers. Mijn persoonlijke hoofddoel was om 30 dagen lang niet te snoepen. Ik ben namelijk een enorme snoepkont. Daarnaast wilde ik niet snacken in de vorm van chips en nootjes, bijvoorbeeld. Als laatste mocht ik van mezelf 30 dagen lang geen eten bestellen, want ook dat liep de spuigaten uit.

Toen ik op de helft van de maand was, schreef ik best wel een positieve update. Ik had wel moeilijke momenten gehad, maar tot nu toe had ik me nog binnen de 3 cheat-momentjes gehouden én niet besteld.

Maar helaas… Een dag later ging ik de mist in. Ik was ziek, alleen thuis en Jelle sliep pas om 20.00 uur. Ik kon niet meer. Ik wilde alleen maar makkelijk eten en slapen. En dus ben ik JustEat op geslopen en heb ik Chinees besteld. Punt 2 van mijn challenge: GEFAALD. En hier bleef het niet bij… Sinds dien is het nog een keer voorgekomen dat ik eten besteld heb. Wederom weer zo’n situatie waarin ik laat thuis was, moe was, er een afwas van hier tot Tokyo stond en ik niet iets in huis had waarmee ik snel iets kon koken. Jep, met rode koontjes geef ik toe: dit deel van de challenge is niet gelukt. Stom, stom, stom. De eerste keer kon ik nog wel goed praten voor mezelf omdat ik super ziek was, maar van die tweede keer kan ik echt niets meer maken dan dat ik gewoon een zwak moment had…

Het snoepen daarentegen is boven (mijn eigen) verwachting goed gegaan. Ik heb 0,0 keer gesnoept, op de cheatmomenten na. Ik heb 30 dagen lang geen koekjes of snoepjes of andere lekkernijen gegeten. Daar ben ik super trots op! En ik word nog trotser van het feit dat ik het, op een paar momentjes na, nauwelijks gemist heb! Ik ben erachter gekomen dat dat snoepen thuis op de bank helemaal niet zo heel lekker is als dat ik mezelf altijd vertelde. Het is eigenlijk veel lekkerder om het af en toe te doen. Maar iedere avond een half pak koekjes verorberen is lekker voor heel even, maar op de lange termijn voel ik me er alleen maar slecht door. Het enige moeilijke stukje op dit gebied vond ik het weerstaan van verleidingen in de supermarkt. Dan liep ik langs een schap met M&M’s en dan moest ik echt snel doorlopen om geen zak mee te grissen. Maar eenmaal weer thuis was het prima te doen! Mits Djurre niet naast mij allemaal koekjes ging zitten eten, maar ‘gelukkig’ was hij een groot deel van de maand niet thuis, haha!

Wat ik heel lastig vond was om de taartjes, koekjes en borrelhapjes in cafeetjes en op feestjes te laten staan. Daar moest ik echt de grootste moeite voor doen. In gezelschap word je zo veel makkelijker verleid tot cheaten. Geen toetje bij een diner, geen taartje tijdens een theetje in een cafe met een vriendin, geen kipnuggets als tussendoortje… Ik heb het wel gemist! Maar gelukkig vaak maar voor eventjes, op het moment zelf.

Voor mij persoonlijk is de challenge, ondanks dat het op het gebied van eten bestellen mis is gegaan, wel geslaagd. Niet meer snoepen en snaaien was mijn hoofddoel en dat is gelukt! Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het me zou lukken om gewoon een hele maand lang niet meer te snoepen. Ik was zó gehecht aan mijn koekjes en snoepjes die ik altijd in huis had. Maar I did it! En ik ga gewoon lekker door. Mijn goede voornemen is nu om minder te snoepen dan dat ik voorheen deed. En het feit dat deze challenge me op dit vlak gelukt is, geeft me motivatie en goede moed. Binnenkort koop ik heus wel weer een Johnny Doodle reep met amaretti koekjes, maar ik ga niet meer iedere avond een groot stuk nemen. Af en toe, met mate. 1 of 2 keer per week of zo. Zo heb ik wel af en toe iets lekkers, maar ben ik toch iets verantwoorder bezig dan voorheen. Ik ben benieuwd hoe dat me gaat bevallen!

Ik wilde naast gezonder leven ook vooral het psychische stukje aanpakken. Ik ben echt een ‘vervelingseter’ en iemand die zichzelf beloont met eten. ‘Ja maar ik heb vandaag nog niet gesnoept.’ ‘Het was vandaag zo’n vermoeiende dag met Jelle, ik heb wel wat lekkers verdiend!’ ‘Ik heb gesport, dus ik mag iets lekkers!’ ‘He wat saai, alleen thuis. Ik ga een lekker schaaltje met koekjes voor mezelf maken.’ Maar eten als ‘beloning’ of als opvulling is eigenlijk totaal niet bevredigend. Het geeft je namelijk helemaal geen langdurige bevrediging. Door de challenge heb ik gemerkt dat ik vaak maar heel kort een ‘crave’ heb, maar dat ik die met een beetje doorzettingsvermogen uiteindelijk wel kan weerstaan. Leek het voorheen zo’n beetje het eind van de wereld om iets niet te nemen (oke, dat is misschien een beetje overdreven, maar erg vond ik het wel), denk ik nu ‘Morgen ben ik blij dat ik het niet genomen heb!’ 

Ben ik blij dat de challenge af is gelopen? HELL YEAH! Het was vooral ontzettend puzzelen om mijn cheat-momenten op 3 te houden, doordat ik meerdere nachten in een hotel heb geslapen of uiteten ben geweest in verband met werk of een feestje. Dat ik vanaf morgen niet meer zo moeilijk hoef te doen met wat ik op zo’n moment wel of niet neem, vind ik heel fijn! Prima om gedaan te hebben voor een maand, maar niet voor langere tijd. Daarvoor geniet ik veel te veel van lekker eten!

Dan nog een klein puntje over de zwangerschapskilo’s, aangezien ik daar vragen over kreeg. Vlak voor ik de challenge begon, tikte ik mijn gewicht van voor mijn zwangerschap weer aan (die laatste 2 kilo gingen zo langzaam dat ik het niet meer verwacht had!). Op het moment van deze heugelijke gebeurtenis liet ik het puntje gewicht, wat ik in het eerste artikel beschreef, dan ook volledig los. Toch ben ik in de afgelopen 30 dagen nog meer afgevallen. Ik was nieuwsgierig of ik zou afvallen door minder te snoepen en dat is dus zeker het geval. Het is niet meer dan een halve tot hele kilo, maar het vertelt me wel dat ik met minder snoepen dus behoorlijk wat minder calorieën inneem die ik met gezonde voeding extra moet innemen om niet verder af te vallen. Want dat wil ik namelijk niet.

Ik ben dus blij dat de challenge is afgelopen, maar ik ben ook heel blij dat ik hem gedaan heb. Ik vond het ontzettend leerzaam en inspirerend. Het heeft me dingen over mezelf geleerd en me geïnspireerd om door te blijven gaan. Ik ben trots, gemotiveerd en blij dat ik het gedaan heb.

Ik ben super benieuwd hoe het de lezers is vergaan die mee hebben gedaan. Als je mee hebt gedaan, laat dan dus zeker een comment achter! Ik ben zo benieuwd! Hoe is het gegaan? Wat heeft het je gebracht? Wat vond je moeilijk?

26 reacties

Milotte -

Wat dapper dat je deze uitdaging bent aangegaan. Mooi dat het je zo goed is gelukt. Alleen dat van bestellen is jammer. Ik zeg heel eerlijk dat ik nooit eten bestel. Wel ga ergens ik soms ergens zitten eten.

Juliette -

Ik heb niet meegedaan in juni omdat ik toen op vakantie ging en ik zeker wist dat ik dan gelijk al de mist in zou gaan, dus begin ik donderdag (1 september). Ik hoop dat ik het vol ga houden, maar wat jij ook beschreef: het loopt op het moment gewoon de spuigaten uit. En voor mij heeft dit dan meer betrekking op frisdrank en snoep (ik woon nog thuis dus koken doen mijn ouders vaak).

Danielle -

Ik heb ook meegedaan en ik ben 3 kilo kwijt 😊 ik heb veel inspiratie en motivatie(quotes) van pinterest ook gehaald, en wil er nu ook mee doorgaan. Al mag ik van mezelf, nu de maand voorbij is, af en toe een wel iets pakken, maar de drang naar snoep en snacks is ook minder geworden. Dus win win! 😙

Florence Vlogt -

Knap hoor. Je zult nu de snoepmomentjes meer waarderen en sneller tevreden zijn denk ik.
Liefs xx

Annemarie -

Knap gedaan hoor! Ik volg zelf al 2 maanden een redelijk streng voedingspatroon (Is door een officiële instantie en gebeurt allemaal op een zeer verantwoorde manier, FYI) waarbij ik heel gezond en gebalanceerd moet eten en dus ook niet mag snoepen. Dat gezonde eten lukt nog wel, ik kies recepten die ik zelf lekker vind waardoor het dus goed vol te houden is, maar dat snoepen pffff. Het is inderdaad vooral heel lastig wanneer je met andere mensen bent. Je omgeving ziet vaak niet in dat dat ene taartje wel degelijk kwaad kan. Dat vind ik dus ook het moeilijkst, maar gaat tot nu toe nog steeds goed. Ik snoep nu maar één keer in de week.

sharon -

Super goed van je meid! Is absoluut niet gemakkelijk 😑. Hier werkt het heel goed door mezelf 2 cheat momenten in de week te gunnen. Iedere woensdag en zaterdag mag ik wat lekkers! Smaakt sindsdien ook veeeeeeel lekkerder en ik merk dat mijn lichaam hier veel beter op reageert,geen opgeblazen buik meer….hou minder snel vocht vast. Ik moet er ook bij vermelden dat ik alleen water thee en koffie drink, vooral minimaal 2 liter water per dag!! Mijn huid is nu ook veel mooier. Bij een lengte van 168 cm weeg ik nu 58 kilo. Er mogen er nog 3 af…..maar mag niet klagen!

Monica -

Ik vind het echt super knap. Ik pak veel te snel een koekje en een stuk chocolade. Met mijn werk en gezin is het soms zo makkelijk en dan is de trek weg en heb je weer voor heel even wat meer energie. Maar vervolgens zit ik niet lekker in mijn vel omdat ik mij te zwaar voel en door die onzekerheid ga ik weer een reep chocolade pakken. Lastig. Die doorzettingsvermogen is er nog niet echt bij mij maar ik wil het wel graag.

Angela -

Ik heb ook meegedaan! Ik vond het heel leerzaam, op sommige momenten moeilijk, maar uiteindelijk mis ik al het lekkers veel minder dan ik gedacht had! Ik geef wel toe dat als iemand anders op de bank chocola aan het eten is, dat ik mezelf wel echt in moest houden! Maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb, ook al was het niet altijd even gemakkelijk, want ja, soms heb je gewoon echt zin in iets lekkers, maar als ik het dan niet gegeten had dan was ik wel heel trots op mezelf!

Japke -

Leuk hoor! Heb wel een beetje last van mijn geweten. Dit zou ik echt ook eens moeten doen!

Veerle -

Ik heb meegedaan en ik ben er ook zo blij om! Ik at in de avond na het eten vaak veel chips, koekjes en chocolade. De eerste 2 weken had ik het er erg moeilijk mee om dit niet meer te eten, maar nu mis ik het niet eens meer! Ik voel me er zo veel fijner door en ben 2 kilo afgevallen. Nooit meer terug naar elke avond snacken!! Ik denk dat ik deze challenge erin ga houden. Volgend jaar dus weer een maandje. Ook een mooie maand om nog even snel een paar kilo te verliezen voor de vakantie!

joy -

Goed gedaan zeg!
Wij mensen eten idioot veel suiker, met name via het gedachteloos naar binnen proppen, en het ergste is dat bijna niemand zich lijkt te beseffen hoe ontzettend schadelijk die zooi is.
Sinds ik nagenoeg geen suiker meer eet ( sinds een jaar of 6, en voer het iets verder door dan alleen niet snoepen ) voel ik mij 100x beter.
Af en toe lekker wat bestellen moet je gewoon doen, juist omdat het dan een echte traktatie is.

Margot -

Ik zit dit te lezen met een stukje chocola in mijn hand. Oeps! Maar wat ontzettend goed zeg! En dat je toch wat te eten besteld hebt kan ik em zo goed voorstellen! Ik ben heel benieuwd hoe je de komende maand gaat ervaren, ga je daar ook nog een update over schrijven?

xAmber -

Keihard gefaald! Hahaha. Ik moet ook wel eerlijk zijn dat ik tijdens de warme dagen die we in het begin hadden totaal geen moeite had. Maar toen het wat kouder werd en ging regenen enzo, daar ging het fout. Ik ben dus best wel klimaat gevoelig. Daarnaast sport ik 3 keer in de week, en er ging geen gram van af. Dus ik had niet het gevoel dat het bij mij aan het snoepen en snacken lift, maar dat het vooral ligt aan de hoeveelheid eten en hoe voedingrijk dat eten is.

Ik ga de komende maand letten op het hoeveelheid eten dat ik eet en of het wel voedingrijk genoeg is! En er is in juli minimaal 1 cheatdag, ik ben nog jarig dus dan mag ik wel een lekker taartje

Patricia -

Compliment hoor! Dapper gestreden en toch een hele stap vooruit gezet. Dat vele snoepen op de bank zal toch veranderen als ik het zo lees, er is nu een innerlijk stemmetje wat jou toe gaat spreken. Dat stomme weer maakt het ook moeilijker, dan heb je eerder zin in iets lekkers dan bij warm zomers weer.
Ik dacht wel huh?, super ziek en dan Chinees bestellen, daar kan ik me niet zoveel bij voorstellen haha.

chantal -

Wat goed dat je niet gesnoept hebt! En nog beter dat je tot een inzicht bent gekomen. Ik ben nu wel benieuwd hoe het verder zal gaan. Verval je in je oude patroon of zal je bewuster blijven? Het is vervelend dat het tweede deel met eten bestellen niet gelukt is, maar 2 keer in 30 dagen is niet zo veel. Misschien is het handig om maaltijden in te vriezen, die kun je dan makkelijk opwarmen op moeilijke dagen en hoef je niet te bestellen. Ik denk namelijk dat soep of lasagne opwarmen sneller gaat dan wachten tot het bestelde eten binnen is.

Yvonne -

Ik heb ook meegedaan met de challenge. Ik vond het niet moeilijk om nee te zeggen tegen snoep, chips en bittergarnituur, maar het was uiteindelijk nog best een moeilijke maand. Vooraf had ik niet voorspeld dat ik zo vaak uiteten zou gaan, en ook al is dat weliswaar geen ongezond eten, het is wel veel meer dan bij een normale maaltijd. Ik weet nu weer dat ik best zonder al die snacks kan, en frisdrank heb ik eigenlijk helemaal niet gemist. Gedurende de maand kreeg ik steeds minder behoefte aan snoepen en snacken, zelfs op mijn cheatdagen bleef ik er grotendeels van af. Ik ben wel heel erg blij dat het morgen erop zit, zaterdag ben ik jarig en om dan nee te gaan zeggen tegen taart gaat me toch te ver. Ook al zal ik nu niet meer zo streng zijn voor mezelf, ik ga wel door met minder snoepen. Niet meer elke dag van de week en niet meer gelijk een halve zak of pak. Qua gewicht zie ik er niet veel van, ik geloof dat ik een halve kilo afgevallen ben en dat is niet heel veel op een hele maand niet snoepen, maar afvallen was ook niet mijn voornaamste doel. Al met al vind ik mijn #30dagenzonder challenge heel goed geslaagd en we mogen gewoon heel trots zijn op onszelf!

Willemijn -

Leuk om te lezen dat het zo goed is gegaan! 😀

Kirsty -

Wat goed gedaan zeg! Ik denk dat je zeker mag zeggen dat je challenge geslaagd is. Die twee keer bestellen is misschien wat jammer, maar als je ziek bent mag het en tja, dan is een tweede keer meteen een stuk verleidelijker, zeker als je niks in huis hebt. Zelf probeer ik wat beter te zorgen dat ik altijd wat in huis heb om te eten, zodat ik niet meer zo vaak hoef te bestellen, maar bij ons was het zondag ook raak, oeps.

Martina -

Ik vind het ZO STOER van je!! Ik kan echt niet zonder snoepen, vreselijk! En die laatste zwangerschapskilo heb ik maar geaccepteerd 😉

MARIJKE -

Ooo wat knap!! Lijkt mij zo moeilijk om niet meer te snoepen. Merk dat ik het ‘s avonds ook het moeilijkste vind. Super knap dat je het hebt vol gehouden!

Sylvia -

Ik deed ook mee en ik vond het ontzettend moeilijk. Mijn doel was een maand lang niet snoepen. Ik miste het elke dag. Ik had gehoopt dat mijn drang naar snoep zou afnemen maar helaas het verlangen bleef en de strijd ook 🙂 Maar het is me gelukt en daar ben ik blij om :-) maar ik ben nog gelukkiger dat hij er op zit en de snoepkast is serieus gevuld om morgen in de aanval te gaan 😂😂😂😂 de challenge is dus op zich gelukt voor mij maar anderzijds ook mislukt omdat ik weet dat ik morgen terug in men oude patroon zal hervallen

Sylvia -

Mag ik hier even op terug komen, vandaag eindelijk de dag dat ik terug mag snoepen en NIKS smaakt me … Ik heb van alles geproeft, heb nu buikpijn ( na max 8 snoepjes) en het smaakte echt niet … Challenge toch geslaagd denk ik :-)

Willemijn -

Wooohoooo 😀

marije -

Wat goed dat je het hebt gered! Echt knap van je. En die 2x eten bestellen op 30 dagen is nou ook niet dat de wereld vergaat. Denk dat je belangrijkste punt het niet snoepen was.

Carina -

Ik heb niet heel actief meegedaan maar als ik terug denk aan de rest van de maand, dan heb ik het best aardig gedaan. Heb wel wat gesnoept maar het bleef binnen de perken. Alleen zou ik ook gezonder willen eten maar dat werkt niet zo goed als je veel op reis bent en dan niet altijd veel gezonde keuzes hebt.
Maar als je 1 juni begonnen bent, dan zijn die 30 dagen toch nog niet voorbij?

Femke -

Ik vind het onwijs knap hoe je deze challenge hebt volbracht.. Weetje, 2 keer bestellen over een hele maand is nog erg knap. Die eerste keer snap ik helemaal en die tweede keer is balen, maar hopelijk heb je er gewoon lekker van genoten. Ik wil over een tijdje ook een periode niet snoepen. Moet toch lukken!? Ik ben erg benieuwd!!

Reageer ook