2Test: Nachtlenzen van Eye Wish

Al jaren draag ik lenzen afgewisseld met een bril. Ik weet nog goed dat ik zestien was en voor het eerst lenzen in deed en zei: ‘Hé, er zitten blaadjes aan de bomen.’ Maar heb je wel eens van nachtlenzen gehoord? ‘s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder lenzen of een bril? Ik testte het uit bij Eye Wish Opticiens!

In dit artikel ga ik in op jullie vragen en vertel ik over mijn eigen ervaring met de nachtlenzen van Eye Wish Opticiens.

Velen van jullie waren heel nieuwsgierig naar de nachtlenzen toen ik op Snapchat mijn verhaal deelde dat ik nachtlenzen zou gaan proberen. Veel vragen kwamen op me af en met een behoorlijke vragenlijst ging ik naar Eye Wish Opticiens. Klaar voor de intake!

Hoe werken nachtlenzen precies?

Nachtlenzen worden precies op maat gemaakt voor de bolling van jouw ogen. De lenzen drijven op een laagje traanvocht en maken daardoor niet direct contact met het hoornvlies. De vorm van de lens zorgt ervoor dat met het traanvocht het hoornvlies iets platter wordt. Nachtlenzen drukken de bolling van het oog als het ware in de juiste vorm, waardoor je de hele dag scherp ziet. De linkerlens is (licht) blauw van kleur en de rechter (licht) rood zodat je goed kunt zien welke lens bij welk oog hoort. Als je de nachtlenzen in doet kun je gewoon scherp zien zoals met normale lenzen.

Wat zijn de voordelen van nachtlenzen?

De voordelen zijn natuurlijk dat je overdag geen lenzen of een bril meer hoeft te dragen en gewoon scherp kunt zien. Je ogen hebben overdag geen correctie meer nodig. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat er iets onder je lens zit of dat je de lens verliest. Ideaal ook als je gaat zwemmen en/of sporten, zeker bij contactsport.

Zitten er ook nadelen aan? Stel dat je bijvoorbeeld ’s nachts vanwege een noodgeval uit bed moet naar het ziekenhuis?

Ja, dat is inderdaad een nadeel. Je moet de nachtlenzen namelijk zeker 8 uur per nacht dragen voordat de ogen volledig zijn gecorrigeerd. Nachtlenzen zijn vrij harde lenzen en niet heel comfortabel om te dragen dus zodra je wakker wordt is het wel fijn om ze uit te doen. Ik had een keer een kort nachtje van zes uur en heb ze toen nog twee uur ingehouden terwijl ik wakker was. Dat ging zeker, alleen voelt het wat minder comfortabel. Maar het schijnt hoe langer je de nachtlenzen draagt, hoe comfortabeler het wordt.

Wat ik fijn vind is dat Eye Wish je heel duidelijk informeert over de voor- en nadelen van nachtlenzen. Daarnaast mag je ze eerst twee maanden uitproberen voordat je tot de volledige aankoop over gaat.

De corneatopograaf scant en meet op 10.000 punten de bolling van de ogen

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt? Vanaf hoeveel jaar en tot hoe oud?

Nachtlenzen zijn geschikt vanaf ongeveer zestien jaar. Wel is het zo als je jonger bent dat de sterkte van je ogen nog kan veranderen. Het is dus handiger om te wachten tot je sterkte stabiel is. Nachtlenzen zijn alleen te dragen bij sterktes tot -4,50 en een cilinder van maximaal -1,50. Om te kijken of jouw ogen geschikt zijn voor nachtlenzen, gebruiken de contactlensspecialisten van Eye Wish Opticiens een zogenaamde corneatopograaf. Dit is een apparaat dat op 10.000 punten de bolling van de ogen scant en opmeet.

Zijn nachtlenzen ook geschikt voor heel gevoelige ogen?

Ja, mij werd alleen wel verteld bij Eye Wish dat als je hooikoorts hebt het minder fijn kan zijn. Dat komt omdat je overdag dan al vrij geïrriteerde ogen hebt door de pollen en als je ‘s nachts dan nog harde lenzen in moet doen kan dat oncomfortabel aanvoelen. Maar nogmaals: je kunt altijd een afspraak maken bij Eye Wish Opticiens en dit met hen bespreken en nachtlenzen uitproberen.

Hoe lang gaan nachtlenzen mee?

Nachtlenzen gaan een jaar mee.

Na hoeveel uur wordt het zicht weer slechter?

Dit verschilt per persoon en ligt heel erg aan de sterkte die je hebt. In het begin zal je merken dat ‘s avonds het zicht minder scherp is, maar hoe langer je de nachtlenzen met regelmaat draagt hoe platter de bolling van het oog wordt en hoe langer je scherp kunt zien.

En wat doe je als je een hele lange dag hebt, bijvoorbeeld als je pas om 04:00 naar bed gaat?

Op dat moment doe je de lenzen om 04:00 in en zorg je dat je ze weer minstens acht uur draagt terwijl je slaapt.

Zijn nachtlenzen alleen voor ervaren lenzendragers of kun je er ook gelijk mee beginnen als je nooit lenzen hebt gehad?

Ze zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren lenzendragers.

Wat zijn de kosten?

Omdat nachtlenzen op maat gemaakt worden met een corneatopograaf is de eerste aanschaf het duurst. Dit kost +/- €490. Wat ik wel heel netjes vind is dat Eye Wish slechts een eigen risico van €70 hanteert als je de nachtlenzen toch niet fijn vindt. Dus als je besluit de nachtlenzen na twee maanden toch niet te gaan gebruiken betaal je €70 eigen risico en krijg je de rest van het bedrag terug. Mochten de nachtlenzen je wel goed bevallen, dan kost dat eenmalig €490. Daarna kost het €300 per jaar.

Mijn ervaring

Ik mocht dus nachtlenzen proberen van Eye Wish en dat vond ik best spannend! Ik draag namelijk al jaren zachte lenzen en ik kon me ook niet voorstellen dat het mijn sterkte volledig zou corrigeren. Scherp zien overdag zonder bril of lenzen? Nee, dat kan niet! Ik was wat sceptisch in het begin. En stiekem een beetje bang voor het gevoel van harde lenzen.

De contactlensspecialist van Eye Wish informeerde me over nachtlenzen en was heel kundig. Hij noemde ook alle voor- en nadelen op en legde heel goed uit wat we precies gingen doen en waarom. Ondanks dat het druk was in de winkel nam hij echt de tijd voor me en al mijn vragen. Het leuke was dat hij in het begin niet wist dat ik hierover ging bloggen! Dus het is niet zo dat ik een voorkeursbehandeling kreeg, ze nemen voor iedereen bij Eye Wish ruim de tijd voor je.

Eerste meting van mijn ogen met de corneatopograaf

Ik kreeg een standaard oogmeting en daarna werden mijn ogen opgemeten met de corneatopograaf. Ik vond het leuk om te zien hoe je oog op die manier weer op een andere manier in kaart gebracht wordt. Mijn contactlensspecialist liet me zien welk gebied ongeveer gecorrigeerd zou worden door de nachtlenzen.

Na twee weken kreeg ik een telefoontje dat ik langs kon komen om mijn nachtlenzen op te halen en ik kreeg een instructie hoe ik de lenzen in en uit moest doen en moest onderhouden. Het er in doen ging prima. Het ging wat anders dan zachte lenzen maar goed te doen. Ik moest wel meteen wennen aan het gevoel en knipperde alleen maar. Mijn contactlensspecialist zei ook dat dit zou gebeuren maar ik er na een paar weken aan gewend zou zijn. Ik had vooral moeite met het er uit halen van de lenzen, dat gaat namelijk met de knippermethode of de duimmethode. Dat laatste was helemaal niks voor mij. Leuk om te zien hoe ervaren ze zijn bij Eye Wish want de contactlensspecialist draaide zijn hand er niet voor om, om op die manier de lens uit mijn oog te halen. Ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Gelukkig bood de knippermethode uitkomst. Na een paar keer oefenen mocht ik weer naar huis. Ik voelde me zeker genoeg om de nachtlenzen alleen thuis uit te gaan proberen.

De eerste nacht

Ja, dat is best een vreemd gevoel als je voor het slapen gaan lenzen in moet doen. Een beetje tegennatuurlijk! Ik deed mijn bril af. Tijd voor nachtlenzen! Het er in doen ging prima. Al knipperend, nog wennend aan het gevoel van harde lenzen, liep ik naar bed. Nee, comfortabel was anders toen ik ze net in had maar slapen ging prima. En gelukkig kreeg ik ze ‘s ochtends ook vrij snel uit. Het handigheidje met de knippermethode begon ik steeds meer onder de knie te krijgen.

En toen? Ik zag nog niet scherp! Maar in het begin gaat dit ook geleidelijk. De contactspecialist van Eye Wish vertelde me dat ik in het begin mijn bril er nog naast moest gebruiken omdat je niet gelijk na de eerste nacht scherp ziet. Zeker niet als je sterkte richting de -4,50 gaat, dan kost het wat meer tijd. Ik heb zelf -3,75. Mocht je bijvoorbeeld -1 / -2 hebben zou het best kunnen dat je na de eerste nacht al scherp ziet.

De tussenfase

Maar na twee/drie nachten merkte ik dat ik in de tussenfase was beland. Ik zag al een stuk scherper, maar nog niet volledig scherp en mijn bril was nu ook niet meer fijn om te dragen. De sterkte van mijn bril was nu te sterk! Die deed ik dus puur alleen op als ik auto moest rijden en dan wilde ik ‘m daarna ook gelijk af anders kreeg ik hoofdpijn. Als je het fijn vindt kun je eventueel van Eye Wish daglenzen mee krijgen met een andere sterkte om de tijd te overbruggen.

Die tussenfase is een beetje lastig vind ik. Je merkt dat je een stuk scherper ziet wat heel bijzonder en leuk is maar doordat je nog niet volledig scherp ziet bieden je oude bril of (dag)lenzen ook geen uitkomst.

Tweede meting van mijn ogen met de corneatopograaf

Na een week ging ik langs Eye Wish Opticiens voor de controle. Wat bleek? Mijn sterkte was gestegen van -3,75 naar -1,25! Wauw, wat een verschil al. Je kunt het hier zien op de weergave van de corneatopograaf. Het (donker)blauwe gedeelte is het gecorrigeerde deel van mijn oog.Hoe blauwer, hoe beter! Mijn sceptische houding begon steeds meer te verdwijnen en naarmate de nachten vorderden werd ik juist enthousiast!

Ik maakte weer een afspraak voor volgende week en ging verder met het gebruiken van de nachtlenzen. Ik merkte dat mijn ogen steeds meer gewend begonnen te raken aan de lenzen. Ik hoopte vurig dat mijn sterkte uiteindelijk nul zou worden. Het leek me namelijk zo leuk om te ervaren hoe het is om scherp te zien zonder lenzen of bril.

Het resultaat? Helaas bleef het steken op -1,25. Als ik had gewild had ik nog een ander type lens uit kunnen proberen om te zien wat dat op zou leveren maar ik besloot dit niet te doen. Ik vind het wel heel fijn dat Eye Wish zo goed mee denkt. Het kan dus inderdaad voorkomen dat de sterkte niet verder stijgt en blijft steken zoals in mijn geval. Ik heb dus pech maar misschien jij niet! Of nou ja, pech…ik ben ook heel blij met mijn nieuwe Ray-Ban bril van Eye Wish dus stiekem vind ik het niet erg!

Ben je naar aanleiding van mijn verhaal ook nieuwsgierig geworden naar nachtlenzen? Maak dan een afspraak bij een Eye Wish filiaal bij jouw in de buurt voor meer informatie en een intake!

26 reacties

Linda -

Ik draag nu een tijdje nachtlenzen maar ik vroeg me af als je ze net in hebt gedaan kan je dan alsnog even lezen of even achter je mobile?

Linda -

Zijn er ook ervaringen dat 1 lens niet corrigeert??? Heb al een nieuwe gekregen maar deze corrigeert ook niet. Links zie ik scherp, rechts niet.

Nikki -

Ik gebruik inmiddels al een aantal jaren nachtlenzen, en het is echt een uitkomst voor mij! Ik ben er aan begonnen omdat de opticien het me aanraade. Dit was omdat in mijn familie hele hoge sterktes voorkomen (-7.00) en nachtlenzen zouden er voor moeten zorgen dat mijn sterkte minder hard achteruit zou gaan. Ik ben begonnen op mijn 15e met een sterkte van ongeveer -3.00. Inmiddels ben ik 18 en is mijn sterkte nauwelijks achteruit gegaan. Het enige nadeel aan nachtlenzen in mijn opzicht vind ik als je bijvoorbeeld een keer een ontstoken of een geïrriteerd oog hebt (ik heb best gevoelige ogen van mezelf). Dan is het namelijk niet verstandig (en ook niet comfortabel) om ze te dragen.
En super groot voordeel is dat ik geen extra last meer heb van mijn ogen in het hooikoorst seizoen, wat ik met zachte lenzen wel had omdat je deze natuurlijk overdag in hebt.
Ik hoop dat ik hiermee iemand heb kunnen helpen :)
Groetjes!

Tamara -

Wisten jullie dat het aanmeten van nachtlenzen al zo’n 30 jaar gebeurt?

Nachtlenzen kun je trouwens beter met een zuigertje uithalen. Doordat deze lenzen altijd vrij krap op het oog gemeten worden neigen ze sterker vast te zuigen. Wanneer je ze dan via de knippermethode uithaalt vervormen de lenzen waardoor ze minder goed werken en sneller vervangen moeten worden. Met een zuigertje blijft de vorm zoals hij is gemaakt.

Bij mij werkten nachtlenzen helaas niet. Mijn oog is te vlak en mijn cilinder net op de grens. Mijn cilinder verdween maar mijn sferische sterkte werd meer. Ik vond het qua comfort ook vreselijk. Geef mij maar een bril, nog een leuk accessoire ook.

Wendy - BZS -

Aah, dit klinkt écht ideaal! Helaas kan het met mijn jampot-sterkte (-6.5) niet, dus ik blijf maar bij gewone lenzen. Laseren durf ik (nog) niet.
Liefs Wendy

Naomi -

Aahh jammer dat het maar tot -4.50 is! Bij elke zwangerschap ging mijn sterkte achteruit :( begon met -4.50 en na 3 zwangerschappen heb ik nu -7.00 en -6.50 :( lijkt me ideaal die nachtlenzen!

Jessica -

Ben ik de enige die nachtlenzen draagt, maar zich totaal niet aan die 8 uur houdt?
Als ik ze 5 uur in heb zie ik ook alles prima. Ik heb ze nu 4 jaar en vindt het eigenlijk wel ideaal.
Vooral als je puber bent, omdat het je ogen traint en er daardoor voor zorgt dat je ogen niet snel achteruit gaan qua sterkte.
Ik ben er heel tevreden over!

Tamara -

Dat het dragen van harde lenzen je ogen traint is onzin. Het houdt de vorm van het hoornvlies stabiel. Wanneer je stopt met het dragen van harde lenzen komt je sterkte terug. Ook de sterkte die je door natuurlijke groei hebt opgedaan, maar die niet zichtbaar was door het dragen van harde lenzen.

Maaike -

Heb 7 jaar nachtlenzen gehad. Alleen de laatste jaren begon m’n linkeroog ‘moeilijk te doen’. de lens deed daar vaker pijn en moest ik steeds opnieuw indoen. Dat verpest je slaap natuurlijk nogal. Toen heb ik de knoop doorgehakt en de boel laten laseren. Was helemaal klaar met brillen en lenzen. Hoppa

Sanne -

Ben nu zelf 22 jaar en gebruik al ruim 7 jaar nachtlenzen!! Bevalt me erg goed en ik heb het voordeel dat een van mijn ouders bij het bedrijf werkt waar o.a nachtlenzen gemaakt worden; voor mij dus wat voordeliger qua kosten en ga ook bij hen op controle. De eerste dagen was het wennen, maar daarna voel ik ze tijdens het slapen niet eens. Op de avonden dat ik bijvoorbeeld uitga en dus minder slaap zal hebben, doe ik geen nachtlenzen in. De ochtend erna zet ik mijn bril op; die komt dan qua sterkte overeen met wanneer ik een nacht geen nachtlenzen heb gedragen. De nacht erna gewoon weer de nachtlenzen en ik zie weer volledig scherp overdag; voor mij een fijne oplossing. Wanneer ik meerdere nachten geen lenzen zou dragen, is het effect natuurlijk verdwenen. Ik beperk het dan ook maar tot max. 1 nacht en dus 1 dag gebruik van een bril. Ik vind vooral de voordelen van deze lenzen erg fijn, jammer dat het voor niet werkte. Maar zoals je zegt, je hebt ook een leuke bril!

Mare -

Ik lees ook dat er op verschillende officiële instanties voor gewaarschuwd wordt. Gezien het allemaal vrij nieuw is, ga ik niet vrijwillig voor proefkonijn spelen. Laat meer eerst 10 jaar overheen gaan en als het dan allemaal veilig is dan begin ik ermee.

Carina -

Zo nieuw is het niet, mijn zus had ongeveer 12 jaar geleden ook een poosje nachtlenzen. Was wel oke maar geen oplossing voor langere tijd.

Zelf houd ik het bij mijn daglenzen of bril, nachtlenzen vind ik niks en vooral teveel gedoe omdat ik vaak geen 8 uur slaap.

Angélique -

Interessant om te lezen hoe dit nu in zijn werk gaat! Ik draag al 24 jaar zachte lenzen in combinatie met een bril, mijn sterkte is te hoog voor nachtlenzen, (R-8 L-6) En dat bevalt me prima. Wat ik graag zou willen weten, als je stopt met de nachtlenzen komt dan gewoon je sterkte weer terug wat je had voordat je bent begonnen met het dragen van nachtlenzen? Of is de kans aanwezig dat je sterkte daarna weer anders is. Wel zonde dat het voor jou niet werkte.

sanne -

Het gebruik van nachtlenzen is een omkeerbaar effect. Dus wanneer je stopt met het gebruik van de nachtlenzen, behoud je gewoon dezelfde sterkte. Ze veranderen niet je sterkte maar de bolling van je oog wordt bijgesteld zodat je wel scherp ziet (eigenlijk wat een bril of daglenzen ook doen zodat je scherp ziet). Wanneer je die nachtlenzen niet meer draagt, zal die bolling ook niet bijgesteld worden 😉

Marlou -

Ik ben nu bijna een half jaar maandlenzen. Eerst was ik aan het twijfelen of lenzen te nemen en zo ja maand- of nachtlenzen alleen kwam ik er achte dat nachtlenzen niet kunnen in verband met mijn sterke namelijk -6.00 en -2,25 en gaan ze ieder half jaar wel een halve tot een hele sterkte achteruit. Maar door dit artikel word ik wel erg nieuwsgierig want het lijkt me echt super handig! Verder is het een heel interessant artikel!

Doortje -

Alle oogartsen raden dit af. Het is slecht voor je ogen. Ik ben wel heel benieuwd waarom de Eyewish dit dan toch nog blijft aanbieden.

Kim -

Hier ben ik het niet mee eens. Er is niet aangetoond dat nachtlenzen slecht zijn voor je ogen. Nalatigheid van hygiëne wel. Daarom zijn nachtlenzen niet gevaarlijker dan gewone lenzen. Er worden zelfs eerder nachtlenzen geadviseerd bij jongere leeftijden omdat ze de toename in sterkte door groei van het oog tegengaan. Echter zijn er nog weinig onderzoeken die het op langere termijn hebben beoordeeld wat het effect is bij kinderen dus wordt dat alleen nog in het ziekenhuis gedaan maar niet bij opticiens. Heb een studie gedaan voor orthoptist dus weet er het een en ander van.

Doortje -

Een studie tot orthoptist is wat anders dan een studie van 12 jaar geneeskunde + specialisatie tot oogarts. Zoals ik zei : alle oogartsen raden nachtlenzen af. Je hoornvlies wordt dunner en de kans op infecties is vele malen groter dan bij daglenzen, zelfs bij patiënten die zeer hygiënisch te werk gaan. Je ogen moeten ‘s nachts tot rust komen, dat kan niet met nachtlenzen in. Bovendien zijn de lange termijn effecten hier ook niet van bekend.

Britt -

Ik ben het helemaal met kim eens, ik studeer optometrie vandaar.

Britt -

@doortje, het hoornvlies wordt niet schadelijk dunner door nachtlenzen, mits de grens van s-4,50 gewaarborgd wordt.
Nachtlenzen zijn prima te reinigen dus met de infecties valt het wel mee mits je je handen wast en je lenzen vloeistof naar behoren verwisselt. Qua zuurstof doorlaatbaarheid met het ‘s nachts uitrusten: ‘s nachts heb je je ogen dicht waardoor je al een verminderde zuurstof opname hebt, ook laten nachtlenzen meer zuurstof door dan de doorsnee zachte contact lens.

Emma -

Hoi Martine en andere lezeressen/lezers,
Ik heb al nachtlenzen sinds 4 jaar en ben nu al bijna toe aan het 4e paar. Het kost wat geld maar ik ben er heel tevreden over. Voordat ik begon aan nachtlenzen droeg ik een bril en had ik nog nooit lenzen in gehad daarom was het wel even oefenen. Maar ik heb andere dan jij want mijn lenzen hoef ik maar 6 uur in en ik kreeg een speciaal hulpmiddel om mijn lenzrn eruit

Emma -

om mijn lenzen eruit te halen. Het is een soort mini wc ontstopper die je als het ware op je lens duwt en dan vacuum zuigt en de lens kun je er dan zo uithalen. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat ik mijn lenzen elke maand moet schoonmaken in een speciale vloeistof. Verder ben ik heeeeel tevreden dus als je twijfelt probeer het zeker en ik hoop dat het goed uitpakt en je net zo tevreden wordt als ik ben!!

Nina Kuilder -

Ik vind het een leuk artikel maar ik schrok wel van de prijs, er zitten natuurlijk wel voordelen aan zoals zwemmen, maar dat doe ik ook met gewone lenzen ik weet dat dit niet bij iedereen kan maar. Dat wou ik even zeggen, verder vind ik het artikel echt heel interessant.

Martine -

Het is inderdaad aan de prijs, dat komt ook omdat nachtlenzen wat meer voeten in de aarde hebben dan normale lenzen. Het moet apart worden opgemeten en wordt naar de bolling van jouw oog op maat gemaakt. De tweede aanschaf is natuurlijk wel weer wat goedkoper. Maar het is wel even een investering die je moet maken.

Emily -

Ik heb nu een jaar nachtlenzen. Mijn sterkte is -3.5 en -3.25. Ik vond de tussenfase ook lastig. Had wel daglenzen meegekregen maar op een gegeven moment waren mijn ogen te goed voor de daglenzen, maar te slecht om geen lenzen te dragen haha. Ik moest na 1 dag al terug voor controle en toen was de sterkte al met 0.5 verbeterd! De tussenfase duurde bij mij ook maar een paar dagen. En nu ben ik een jaar verder en ik wil echt niet meer zonder. Het is wat prijzig, maar zoveel fijner dan gewone lenzen vind ik. Overigens zie ik gewoon de hele dag scherp nu. Jammer dat het voor jou niet werkte!

Reageer ook