2Test: BOSE Quiet Comfort 25 (Apple)

Een goede koptelefoon om muziek mee te luisteren en te gebruiken tijdens het editen van video’s in rumoerige ruimtes stond al jaren op mijn gadget-wishlist. Maar ik wist nooit welk merk dan goed zou zijn. Tot ik hoorde over de BOSE Quiet Comfort koptelefoon. Een koptelefoon die omgevingsgeluid onderdrukt. Dat klonk goed!

BOSE Quiet Comfort 25 heeft ‘Noise Cancelling’. Dit is een techniek die in de wereld van audiotechnologie heel bekend is, maar onder leken minder. De koptelefoon detecteert het omgevingsgeluid met een ingebouwde microfoon. De toonhoogte en het volume wordt bepaald en de koptelefoon zendt vervolgens een ‘tegengeluid’ uit waardoor het omgevingsgeluid geneutraliseerd wordt. Met als resultaat dat het stil wordt.

Is het dan helemaal stil, vraag je jezelf af. Nee, dat niet. Als iemand hard tegen mij praat dan hoor ik vooral de hoge tonen in een stem en als ik buiten zit terwijl Djurre grasmaait dan hoor ik ook nog wel ergens op de achtergrond de grasmaaier. Als er een alarm af gaat zul je die ook horen. Maar het is gewoon heel, héél veel stiller dan wanneer de Noise Cancelling uit staat. Je kan namelijk de Noiae Cancelling uitzetten met het knopje aan de zijkant, als je dat wilt en dan hoor je dus echt super goed het verschil tussen met en zonder Noise Cancelling. Al is de geluidskwaliteit wel minder goed wanneer je de functie uit hebt staan, volgens mensen die veel verstand hebben van muziek/audiotechniek).

Om nog wat meer voorbeelden aan te geven van wat de Noise Cancelling doet:

  • Als de babyfoon af gaat van geruis of regen op het dakraam, dan hoor ik dat niet. Ik hoor wel de hoge tonen van Jelle’s gehuil.
  • Als Djurre naast me zit en praat hoor ik hem zachtjes. Als hij me roept vanaf 10 meter afstand, hoor ik dat niet.
  • Het blaffen van Saar klinkt veel doffer en zachter.
  • Het koffiezetapparaat hoor ik niet.
  • Auto’s hoor ik niet rijden (geen aanrader om op te zetten als je deelneemt aan verkeer!)
  • Als ik in de auto zit hoor ik de motor nauwelijks ronken.

De koptelefoon word geleverd met:

  • Case om de koptelefoon in op te bergen
  • Vliegtuigadapter
  • Kabel (inclusief afstandsbediening en microfoon om te kunnen telefoneren)
  • AAA-batterij

Er zit een batterij bij omdat de Noise Cancelling op batterij werkt. Via het kabeltje krijgt de koptelefoon namelijk niet genoeg energie om deze functie te ondersteunen.  Met de batterij kun je volgens Bose 30 uur lang muziek luisteren met ondersteuning van Noise Cancelling. Wanneer de batterij er niet in zit of wanneer hij op is, kun je nog wel muziek luisteren, maar dan zonder Noise Cancelling. Ik heb mijn koptelefoon nu meer dan een maand en de batterij is nog niet op, dus het valt me alles mee. Daarnaast zit er in de case een vakje voor een extra batterijtje, dus als je er eentje in stopt heb je altijd een reserve bij je.

De BOSE Quiet Comfort 25 werkt alleen met het kabeltje en heeft dus geen draadloze verbinding via Bluetooth. Voor sommige een nadeel. Maar deze koptelefoon is ontwikkeld met het oog op de állerbeste geluidskwaliteit en dat krijg je alleen via een kabeltje. Via Bluetooth schijn je namelijk toch nog wat verlies van kwaliteit te hebben. Zelf vind ik het geen probleem, dat kabeltje. Het is lang genoeg om de koptelefoon te dragen en je telefoon ondertussen in je zak te hebben, bijvoorbeeld.

De koptelefoon heeft ‘over-ear’ oorschelpen. Dat wil zeggen dat ze over je oren passen. Dit vind ik zelf super fijn, want dit zit wat mij betreft het meest comfortabel. De koptelefoon is by far de meest comfortabele koptelefoon die ik ooit op heb gehad. De variant die ik nu review is speciaal voor producten van Apple ontwikkeld. Er is ook een variant voor Samsung- en Android-apparaten.

De BOSE Quiet Comfort 25 is verkrijgbaar in een witte variant met beige kussentjes en turquoise details. Ook is er een zwarte verkrijgbaar.

Geluidstechnisch gezien ben ik niet heel erg onderlegd, maar wat ik als leek wel hoor, is dat de kwaliteit van de boxjes in de koptelefoon super goed is. Het geluid is kraakhelder, de balans tussen bas en hoge tonen is perfect en met de Noise Cancelling aan is het luisteren naar muziek of het kijken van een film nog 10 keer intenser.

Martine kocht dankzij mij ook een BOSE Quiet Comfort 25. Nadat ze de mijne had geprobeerd, was ze om. ‘Die wil ik ook!’ Zij kocht de kleur Limited Edition Black. Deze is volledig zwart. Dit vindt zij er van:

“Ik kocht de BOSE Quiet Comfort vlak voordat ik op vakantie ging naar New York. Ik had namelijk van Willemijn gehoord dat deze koptelefoon de hemel op aarde moest zijn als je in het vliegtuig zat. Zo en ik kan je vertellen dat het fantastisch werkt in het vliegtuig. Het is zo rustig en stil aan je oren! Het verschil is heel erg groot. Renate was er ook helemaal weg van en we hebben ‘m om de beurt gebruikt in het vliegtuig. Wat een geweldig ding! Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je gehoor want je hoeft het volume veel minder hoog te zetten omdat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Het zorgt dus voor rust en is daarnaast ook goed voor je gehoor: win-win situatie! Het enige wat ik ‘jammer’ vind is dat er een batterij in zit en hoewel ik me niet stoor aan het draad had het nog mooier geweest als je deze versie ook draadloos had. Zeker voor dat geld. Maar verder vind ik ‘m geweldig en gebruik ik de BOSE Quiet Comfort met heel veel plezier.”

bose quiet comfort 25

De BOSE Quiet Comfort kost tussen de €300 en €330. Is ‘ie dat waard? JA! Voor mij (en Martine) wel. Ik ben verknocht aan m’n koptelefoon. Ik zet hem op wanneer ik aan het werk ben in een cafe, als ik video’s bewerk tijdens een lange autorit, als ik muziek wil luisteren, als ik me wil ontspannen met een relaxte playlist. Ik gebruik hem super veel! Het is wel een aankoop die alleen voor mensen is die veelvuldig muziek luisteren en hier hoge kwaliteiteisen aan verbinden en/of mensen die veel werken in een rumoerige omgeving en graag geluid/muziek willen afspelen zonder te veel omgevingsgeluid. Pas dan is het de investering ook echt waard, mijns inziens.

Noise Cancelling is echt een bijzonder fenomeen en ik raad je aan om de koptelefoon zeker even te testen in de winkel als je nog twijfelt over de aanschaf. Dan kun je kijken of je het prettig vindt of niet. Het is sowieso super bijzonder. Iedereen bij wie ik hem op zet weet niet wat ‘ie meemaakt, haha!

De BOSE Quiet Comfort 25 is te koop bij diverse webshops, elektronicawinkels en BOSE stores.

26 reacties

E de Jong -

De Quietcomfort 25 is draadloos, trek de stekker er maar is uit :-)

Martine -

Je kunt nu ook de Bose QC 35 kopen. Net wat duurder maar weer wat beter volgens (http://uitgekotst.nl/bose-qc-35-quietcomfort-kopen/). Weet iemand of je deze koptelefoon straks ook kunt kopen met de Schiphol deal? De QC 25 kon je namelijk met best een leuke korting kopen op Schiphol. Sowieso al VAT free en regelmatig met een korting. Kan daar nog weinig over vinden op het internet.

sara -

Ik lees jullie blog regelmatig maar had deze review destijds gemist, nu ik zelf een bose noise cancelling koptelefoon ga aanschaffen ging ik hem toch even lezen. Volgens mij hebben jullie (of in ieder geval Martine) hem eigenlijk net te vroeg gekocht! Er is namelijk niet kort nadat jullie hem hebben aangeschaft een hele nieuwe en verbeterde wireless koptelefoon uitgekomen. Hiermee kun je dus ook zonder draadje luisteren. Ook met noise cancelling en geweldig geluid! Voor jullie misschien niet meer relevant maar voor andere wellicht handig om te weten dat die optie er nu ook is.

Eleonora -

Ik heb er ook eentje in het zwart, maar gebruik hem eigenlijk nooit.. Zonde, misschien moet ik er iemand anders maar eens blij mee gaan maken!

Diana -

Ik wil noise cancellation gewoon altijd
Zodat ik geen irritante mensen in een stilte coupe 1 uur lang hoor kletsen over hun seksleven
True story.

Nienke -

Jaaaa, ik heb deze nu ook een jaar en het is echt een van mijn beste aankopen ever. Ik zou hem zo weer kopen. Ik heb lange tijd veel met de trein gereisd. Believe me, dan ben je hier echt blij mee. Zeker op drukke trajecten :-) Ik heb de zwarte overigens.

Marjan -

Mijn collega had er ook een en die heb ik even geleend, maar ik kon er niet aan wennen. Werd helemaal benauwd van eht feit dat ik niks hoor! Dus goede uitvinding, maar ik hoor liever omgevingsgeluid, zelfs als ik alleen thuis ben of in de trein zit.
Hij werkte dus prima, maar ik kreeng er de kriebels van.

Charlotte -

Ik begrijp je helemaal! Ik heb die ook een paar keer op gehad en werd er ook een beetje naar van.
Misschien, omdat ik daarmee niet meer goed alert kan zijn ofzo :p

Kelly -

Ik ben al een tijdje naar deze koptelefoon aan het kijken, maar vind het tot nu toe de investering niet waard, want zoveel muziek luister ik helemaal niet 😜
Maar vraag me ook al een tijd af wat dat Apple inhoudt. Kun je hem alleen met apple-apparatuur gebruiken (dus bv alleen op een ipod of iphone ofzo), werkt het het best samen met apple, kun je er speciale dingen mee als je een apple apparaat hebt?
Kan het echt nergens vinden!

Amber -

Ik heb hem zelf ook alleen dan van Android Samsung. Als ik de Apple erin zou doen wat wel kan. Dan kan ik zegmaar niet het geluid aanpassen via het draadje. En niet bellen. Verder werkt de muziek enzo wel gewoon

Merel -

Ik was benieuwd hoe jullie zoiets verdelen. Want willemijn jij had deze koptelefoon gekregen van bose toch? Heeft Martine hem dan zelf moeten kopen van 300€? Of hoe verdelen jullie waardevolle spullen die jullie allebei wel zouden willen hebben?

Willemijn -

Als een van ons de koptelefoon had gekregen, dan had dat er duidelijk bij gestaan. We hebben de koptelefoon beide zelf gekocht. :)

Evelien -

Wat een fijne review! En eerlijk ook, vooral het stukje uit de laatste alinea;

‘Het is wel een aankoop die alleen voor mensen is die veelvuldig muziek luisteren en hier hoge kwaliteiteisen aan verbinden en/of mensen die veel werken in een rumoerige omgeving en graag geluid/muziek willen afspelen zonder te veel omgevingsgeluid. Pas dan is het de investering ook echt waard, mijns inziens.’

Dit is precies waarom ik jullie zo vaak lees, deze tips zijn zo fijn :)! Wat Lotte in haar reactie zegt, daar ben ik zelf ook wel benieuwd naar. Een fijne koptelefoon lijkt me ideaal, maar ben ergens heel bang dat ik mijn gehoor te veel beschadig..

Siri -

Ik heb precies dezelfde ongeveer een jaar geleden gekocht en ben er erg blij mee! Als ik even rustig wil werken met wat muziek, zonder dat ik mensen hoor praten dan is dit echt super. Het enige nadeel is dat ik (te) veel reviews heb gelezen van mensen die soort van ‘wagenziek’ werden als ze hem een tijd op deden in bijvoorbeeld het vliegtuig, omdat je je gevoel van oriëntatie door geluid een beetje verliest. En aangezien ik dat sws al snel heb, ben ik een beetje bang om hem daar te gebruiken.. Maar misschien heb ik er gewoon te veel over gelezen haha.. Je kunt natuurlijk altijd het knopje weer uitzetten :)

Shirley -

Ik heb hem ook en kan niet meer zonder! Vooral om me even terug te trekken, muziek te luisteren en in het OV vind ik het erg prettig :)

Lilian -

Dit lijkt me zo’n geweldig ding! Heb er al veel goede verhalen over gehoord. Voor m’n werk maak ik regelmatig reizen naar het buitenland (lucky me!) en spendeer ik dus heel wat tijd in het vliegtuig, daarnaast heb ik tot op zekere hoogte last van misofonie dus lijkt me dit heeeerlijk op m’n werk! Maar die prijs.. Hij zal ‘t ongetwijfeld waard zijn, maar vooralsnog is dat het enige wat me nog tegenhoud :(

Lotte -

Ik lees sinds 2wmn begon al mee ben fan!!) en heb volgens mij nog nooit een reactie achter gelaten… Ik wil nu toch reageren op dit artikel! Ik ben namelijk niet van mening dat het beter is voor het gehoor. Noise cancelling is niet geheel zonder risico’s. Door noise cancelling kan je gehoor gevoeliger raken wat tinnitus (oorsuizen) kan triggeren (tijdelijk of zelfs chronisch). Ook als je al een (lichte) vorm van tinnitus hebt kun je dit verergeren met noise cancelling. Ik wil niet zeggen dat dit per se altijd zo is, maar de rust die je krijgt voor je oren hoeft niet per se goed te zijn. Mijn advies zou zijn: gebruik de funcie met mate, en ben je bewust van de risico’s. Zelf heb ik tinnitus (veroorzaakt door stress) en is zo’n koptelefoon niet voor mij weg gelegd, al vind ik de techniek wel heel interessant dat het bestaat!

Willemijn -

Oh dat is goed om te weten! Bedankt voor je toevoeging!

Maxie -

Ik heb zoiets wel eens eerder van iemand gehoord (ook ivb met noise cancelling apparatuur). Mag ik vragen op welke manier het een vorm van tinnitus kan veroorzaken? Want na wat google-zoekwerk werd ik niet veel duidelijker, dus ik vroeg me af of je hier misschien wat meer over kunt vertellen?

Lotte -

Ik wil eerst even duidelijk maken dat ik alleen tinnitus ervaringsdeskundige ben, waardoor ik veel lees over alles wat met gehoor te maken heeft. :) Ik ben geen echte deskundige op dit gebied. Het gehoor is iets heel gevoeligs. De meeste mensen krijgen na enige tijd een vorm van tinnitus als je ze in een volkomen stille ruimte plaatst. Je kan geluiden gaan horen die er eigenlijk niet echt zijn, een soort van de ‘geluidsactiviteit van de hersenen’ (bron: VUMC). Ik denk dat dat komt omdat we gewend zijn om omgevingsgeluiden te horen (op allerlei frequenties, ook op frequenties waar je het niet ‘echt’ hoort). Dus als je dat wegneemt, reageert het gehoor daar automatisch op. Het gehoor heeft dus ook met de verwerking in de hersenen te maken. Neem bv een tikkende klok in een kamer, die je na verloop van tijd niet eens meer hoort. Je bent er aan gewend. Als je jezelf continu buitensluit van allerlei omgevingsgeluiden (dmv noise cancelling, of voor lange tijd in een volkomen stille ruimte), dan gaat je gehoor daar dus op reageren. Mijn ervaring is met mijn tinnitus, dat als ik langere tijd thuis ben waar het stil is (of bv ‘s nachts in bed) mijn tinnitus ook erger wordt. Ik heb echt omgevingsgeluid nodig om de tinnitus wat draaglijker te maken. Dit betekent dat ik juist geluid toe voeg als het echt stil is zoals ‘s nachts, bv white noise audio fragmenten. Naast dus dat noise cancelling al het ruis filtert (terwijl je gehoor/hersenen gewend zijn aan het alledaagse ruis!), komt er ook een soort drukverschil in je oren door het ‘tegengeluid’ wat noise cancelling produceert. Dit kan ook een trigger zijn voor tinnitus. Er is geen (wetenschappelijk) onderzoek naar tinnitus/noise cancelling gedaan (Mocht je wel een wetenschappelijk artikel vinden, please let me know!) Dit komt denk ik omdat noise cancelling best iets nieuws is (en pas sinds kort overal te koop) en omdat tinnitus nog steeds een mysterieus iets is. Je gehoor is iets kostbaars, heb je eenmaal tinnitus of gehoorproblemen, dan kom je er eigenlijk niet van af. Daarom vind ik dat er zorgvuldig om gegaan moet worden met het reguliere gebruik van noise cancelling. Ik vind -maar dat is met vrijwel alles in het leven- dat je noise cancelling met mate moet gebruiken. (Sorry voor het hele lange verhaal, ik zou er een boek over kunnen schrijven haha)

Lenneke -

Heb hier ook nog wel eens naar gekeken, maar uiteindelijk besloten om gewoon een speaker te komen van Bose. Op een of andere manier vind ik het niet fijn om helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld qua geluid.

Michelle -

Ik gebruik zelf alleen een koptelefoon in het vliegtuig, verder eigenlijk nooit! Het lijkt me wel een onwijs fijn ding dit. Sowieso vind ik geluidskwaliteit van Bose systemen over het algemeen héél erg goed.

Amy -

Wat een mooi en handig ding! En voor goede kwaliteit is de prijs ook best redelijk. Het enige dat ik misschien storend zou kunnen vinden is dat de noise cancelling op batterij werkt, want 30 uur luisteren op een batterij lijkt me niet perse heel veel. Maar mooie gadget, kan me voorstellen dat jullie er helemaal gek op zijn geworden!

Willemijn -

Dat hangt denk ik af van hoeveel je luistert. Ik doe al weken met één batterij. En de case heeft een vakje voor een extra reservebatterijtje dus je kunt heel makkelijk eentje extra meenemen.

Anne -

Ik heb hem denk ik een jaar geleden gekocht in het zwart en hij is echt elke cent waard. Wat een topding! Gebruik hem dan ook elke dag op mijn werk, op kantoor. Ik stoor mij heel snel aan pratende mensen of andere geluiden en dan is dit perfect. En oja, het vliegtuig! Dat is helemaal fantastisch!!

marije -

De noise cancellation lijkt mij heerlijk. Gewoon af en toe je even kunnen afsluiten van alles. Het is een hoop geld maar klinkt als een goede investering.

Reageer ook