Voor jezelf kiezen

Hoe vaak zeggen we het maar doen we het niet? Me-time! Tijd voor jezelf nemen. Ik ik ik en nog eens ik. Me, myself and I. Je weet wel, tijd voor die persoon die naar je terug staart als je voor de spiegel staat. Ik deed het: een maand lang!

In februari was ik gezellig met vriendinnetje Nienke aan het genieten van Groningen en zaten we de hele middag weer eens lekker te kletsen over van alles en nog wat. Op een gegeven moment merkte Nienke dat ik wat nerveus was. Niet vanwege Nienke, maar gewoon in het algemeen. Ik ga dan bijvoorbeeld dingen onopgemerkt verschuiven die op tafel staan. Bij mij is dat een teken van stress en innerlijke onrust. Alleen bleef het niet onopgemerkt bij Nienke, haha! Ze wilde daarom een oefening met me doen, een hele simpele. Namelijk het antwoord op deze vraag: ‘Doe je ogen dicht en beeld je in dat het ochtend is en dat je wakker wordt. Waar word je dan precies wakker? Wat voor bed, wat voor huis, waar staat dat huis, hoe zie je er zelf uit, zijn er huisdieren en wat ga je doen, waar heb je zin in, wat zijn op dit moment je behoeftes, wat wil je als je naar jezelf luistert? En je mag het helemaal zelf bepalen, droom maar!’

Door deze simpele oefening kwam ik er eigenlijk achter dat er maar een paar dingen waren die ik wilde: gewoon eens even wat rust, even op adem komen. De woorden rust, ruimte, verlichting kwamen iedere keer weer terug. Het was wel duidelijk dat ik er eens even tussenuit moest. Ik ben alleen zelf niet zo goed in grenzen stellen, dus hielp Nienke me een handje:

N: ‘Je gaat gewoon lekker de hele maand april vrij nemen, tijd voor jezelf nemen.’

M: ‘Wat een maand? Nee, dat kan echt niet Nien. Dat is vet lang en ik kan Willemijn toch niet een maand lang voor alles op laten draaien, zeker niet nu Jelle nog zo klein is? En en en…ik ga in mei ook al weer een week weg! Nee joh…onmogelijk. Misschien twee weken?’

N: ‘Ja, nou en? Lekker toch dat je dan ook weer een week weg gaat? Je gaat gewoon een maand vrij nemen (geen twee weken!) en dat komt heus wel goed!’

M: ‘Wow, een maand voor mezelf…’*droomt weg*

N: ‘Ik merk gewoon nu al dat je rustiger aan het worden bent, dat gaat je gewoon lukken. Wat moet er allemaal precies gebeuren voordat je een maand vrij kunt nemen?’ *maakt een schema*

Op het moment dat ik de woorden ‘een maand vrij’ hoorde, was ik al vertrokken. Dat leek me fan-tas-tisch en zorgde instant voor een rustgevend gevoel. En ook omdat Jorrik drie weken in diezelfde maand op vakantie zou gaan naar Amerika met een goede vriend was dat wel het ultieme moment om even me-time in te lassen. Het kwam allemaal eigenlijk perfect uit! Een maand even totaal alleen en stilte om me heen. Daar was ik enorm aan toe. Mooie boeken lezen, mijn persoonlijke ontwikkeling voortzetten na de retreat, met Noa er op uit, mezelf verwennen met een dagje sauna en naar mijn psychosynthese therapeut Caroline gaan om voor eens en voor altijd het verleden een plaats te geven.

Waarom nam ik nu echt een maand vakantie? Ik had er behoefte aan omdat ik veel stress ervoer op alle vlakken: in de eerste plaats vooral stress om mezelf en mijn onrust, maar ook mijn werk dat 24/7 door lijkt te gaan en mijn relatie omdat ik merkte dat ik op dat vlak ook absoluut niet de leukste thuis was wat zijn weerslag heeft gehad. Je zou kunnen zeggen vooral dus voor mezelf en omdat ik niet lekker in mijn vel zat kon ik daardoor ook niet positief kijken naar mijn werk en mijn relatie. Het zat me tot hier en ik kwam niet toe aan de dingen die ik voor mezelf wilde doen. Dat ene boek lezen, verwerken, vergeven, nog meer lezen, mediteren en al mijn andere talenten ontdekken, coaching en noem maar op. Ik ik ik en nog eens ik. Egotripperij, here I come!

In een zin? Het was FANTASTISCH. De eerste week moest ik enorm wennen. Ik was opeens alleen, he-le-maal alleen. Alleen zijn, alleen eten, alleen naar bed. Je kunt natuurlijk tegen je hond of kat aan kletsen als een gek dierenvrouwtje maar dat gaat ook niet verder dan: ‘ja hè lief schatje?’, ‘wil je eten moppie?’, ‘gaan we uit?’, ‘fijn hè saampjes?’ Ondertussen denkende en nu dan?

Maar eerlijk gezegd vlogen de dagen voorbij. Ik las mooie boeken over zelfontwikkeling, ik heb enorm veel nagedacht, geschreven in mijn dagboek, genoten van de natuur en ik ging met Noa naar Ameland een nachtje om uit te waaien. Dat was zo lekker! Ik ben nog nooit alleen op vakantie geweest en Ameland leek me een veilig en simpel iets om daar eens mee te beginnen. Dat gaf me ook een extra gevoel van vrijheid en dat je veel meer alleen kunt dan je denkt. En die bevestiging is ook wel eens fijn. Ik deed mooie inzichten op over mezelf en ik maakte aan het eind van de vakantie een afspraak bij mijn psychosynthese therapeut. Daar zag ik nogal tegenop, omdat ik dan nog een laatste keer door de pijn van het verleden moest gaan.

Maar ook dat was een prachtige afsluiting van mijn ego vakantie. Het was een behoorlijk zware sessie van vier uur waar ik nogal tegenop zag maar op het moment dat ik naar buiten liep, was het alsof ik de wereld anders bekeek. Positiever, zonniger, meer open, ik had veel meer energie. Herboren is het goede woord, ik kon weer verder met mijn leven. Het verleden heeft nu niet alleen verstandelijk maar ook gevoelsmatig een plek gekregen en ik voel me een ander mens. Ik voel me weer gelukkig, vrolijk, vol liefde en hoewel ik dacht dat ik een sterke vrouw was (tuurlijk was/ben ik dat) voel ik nu pas echt hoe sterk ik ben en dat allemaal door de kracht van kwetsbaarheid. Ik wist wel van mezelf wie ik precies was, maar nu voel ik het ook in mijn hart en dat is toch wel het mooiste cadeau: dat je weer durft te voelen.

Ik merk het bijvoorbeeld als iemand me een knuffel geeft, als Jorrik me zoent of als jullie me bijvoorbeeld een leuk/lief compliment geven. Voorheen vond ik dat fijn en heel aardig, maar nu kan ik ook echt het compliment ontvangen en voelen. Ik kan weer zeggen dat ik liefde kan toelaten in mijn hart. Alsof ik jarenlang zonder het zelf te weten verdoofd was en die verdoving nu uitgewerkt is. Ik ben me gevoelsmatig opeens veel bewuster van alles.

Deze maand vrij heeft op een hele positieve manier zoveel in me los gemaakt, dat had ik van tevoren niet gedacht. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om zo nu en dan eens voor jezelf te kiezen. Juist op die momenten dat je denkt dat je het niet meer vol kunt houden is het erg belangrijk om een stap terug te doen. Er zijn niet voor niets zoveel jongeren met een burn-out omdat er over het algemeen zo’n druk op onze schouders ligt. En dan nog iets wat ik kwijt wil voor alle perfectionisten (yours truly!) : om hulp vragen staat niet gelijk aan ‘falen’, om hulp vragen staat gelijk aan kracht, kracht die nodig is om verder te komen. Dat was een van de belangrijke lessen die ik afgelopen maand heb geleerd.

Ik hoop natuurlijk dat ik een aantal van jullie hiermee inspireer en leer om ook eens voor jezelf te kiezen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het gaat er alleen om of je het jezelf gunt en iedereen is een me-myself-and-I-vakantie waard. Ik kan het iedereen aanraden om eens vrij te nemen puur voor jezelf (of je nu wel of niet lekker in je vel zit) en niet om weg te gaan op vakantie als afleiding. Natuurlijk kun je op een andere plek wat makkelijker tot rust komen maar echte rust? Dat zit namelijk in jezelf: innerlijke rust.

En geloof me, Nienke had gelijk. Een week is gewoon niet genoeg: gun jezelf die maand! Ik ben bijvoorbeeld een persoon die het moeilijk vind om snel los te laten. Pas na twee weken kreeg ik een beetje ‘the hang of it’ en dacht ik ook niet meer aan mijn werk en andere dingen. Ik dacht toen alleen maar aan mezelf. Na een maand vond ik het bizar dat het alweer voorbij was, het is omgevlogen!

Voor jezelf kiezen is in die zin jezelf vrij laten. Een moment om totaal los te komen van de dagelijkse beslommeringen en jezelf op sleeptouw te nemen, wat dat dan ook mag betekenen voor jou. Ik kan het werkelijk waar iedereen aanraden want je krijgt er bergen energie en liefde voor  terug. Niet op vakantie gaan, maar gewoon puur even vrij voor jezelf om te doen wat jij leuk vindt en waar jij behoefte aan hebt!

Ik ben zo enorm blij dat Nienke me dat extra zetje gaf om tijd voor mezelf te nemen en dat Willemijn het prima vond om de boel een maand in haar eentje te runnen en mij hierin te steunen. Mijn vriendinnen zijn goud waard!

PS: Ben je na het lezen van dit artikel ook toe aan vakantie voor jezelf? Sla spijkers met koppen. Pak je agenda en plan wanneer je vrij kunt nemen. Je zult merken hoe heerlijk het überhaupt al is om dit in te plannen. Fuck it, just do it!

86 reacties

Anoniem -

Je hebt me aan het denken gezet eerst al door je depressie en psycholoog stukjes en u dit voor jezelf kiezen stukje ik ga binnenkort inderdaad maar is zelf erop uit zonder verplichtingen te hebben naar iemand rust en vrijheid super bedankt dit is een motivatie voor veel mensen denk ik!

Isabelle -

Lieve Martine,
Ik ben zo blij voor je! Wat goed voor je dat je tijd durft te nemen voor jezelf en dat je daar eerlijk over durft zijn. Het is waar, niet iedereen kan dit doen, maar indien het wel kan zie ik niet in waarom je geen tijd voor jezelf zou nemen. Zo sterk van je! Zols je zelf schrijft heeft het niet alleen een effect op jou, maar ook op je omgeving. Het is niet enkel voor jezelf.
Ik heb na een zware postnatale depressie er ook voor gekozen om minder te gaan werken en meer tijd in mezelf te investeren. Die paar honderd euro’s per maand zullen me niet gelukkiger maken.. Ik ben blij dat je dit durft te schrijven want zo weet ik dat ik niet alleen ben. Dank je wel! Heel veel liefs x

Janneke -

Knap van je, dat je dit gedaan hebt, knap dat je erover geschreven hebt. Vind het persoonlijk jammer dat er best wat negatieve comments over komen.

Ik vind deze blog juist veel leuker dan eerst. Wisselend, vernieuwend, eerlijk en dat Willemijn schrijft over haar moederschap, vind ik juist super gaaf.
Ik was op kraambezoek, en moeder zat op een roze wolk, de kraamverzorgster deelde mede dat ik dat vast wel herkende… Ja bij twee van de drie wel, bij de eerste niet. Ik heb dat nooit echt durven zeggen… Maar mede door het artikel van Willemijn wel…

Ga zo door.
Liefs Janneke

Marleen -

Ik kan me er helemaal in vinden. Het lijkt mij ook heel fijn om eens een maand voor mezelf te hebben. Heb nu het gevoel dat ik in een cirkel zit. Werken, eten en slapen, werken eten en slapen. Alle dagen zien er hetzelfde uit, kortom ben op dit moment niet gelukkig! Misschien dat ik in die maand meer over mezelf leer en weet wat ik wil in het leven

Karin van den Berg -

Wat een mooi en persoonlijk artikel heb je geschreven!
Wat heerlijk om te lezen dat je jezelf hebt hervonden en met frisse blik alles weer oppakt na deze bijzondere maand. Je bent een bijzondere sterke vrouw! Ik lees en bekijk je artikelen en video’s graag (ook die van Willemijn hoor).
Het zet me ook aan het denken: soms voelt het alsof alles me even te veel is, alle gebeurtenissen stapelen zich op en zorgen voor de onrust in mijn hoofd en lijf. In de afgelopen 6 jaar ben ik mijn beide ouders door verloren, 2010 mijn vader en 2012 mijn moeder. Tijdens mijn zwangerschap overleed mijn vader. De zwangerschap en ook het eerste levensjaar van mijn zoontje leefde ik op automatische piloot. Je gaat door maar zonder echt achterom te kijken, rouwverwerking en echt te genieten van het moederschap. Na het eerste levensjaar van mijn zoon werd mijn moeder ziek, vlak voor zijn tweede verjaardag overleed ze na een kort maar heftig ziekbed. Ook nu bleef ik doorgaan op de automatische piloot. De erfenis en de afwikkeling van hun huis en inboedel nam ik op me. Ik deed alles maar met een verdoofd gevoel. Alsof ik het voor de moeder van de achterbuurvrouw deed bij wijze van. Nu een aantal jaar later voel ik me soms zo leeg. Mensen zeggen wat ben jij sterk zeg. Maar dat is helemaal niet zo, je doet het want het moet. Robin Williams nummer Strong lijkt wel een beetje mijn levenslied. Zeker op momenten dat ik ze heel erg mis en het gevoel van radeloosheid me bij de keel grijpt is het zwaar. Ik heb geen broers of zussen, wel een lieve man en schoonzussen dat is erg fijn. Ik kijk heel erg uit naar je artikel over welke boeken je hebt gelezen. Een virtuele knuffel van mij voor jou X!

Minka -

Je artikel raakt me diep. <3

Ankie -

Wat goed van je om voor jezelf te kiezen! Een goede gemoedstoestand is belangrijk en ik vindt het goed dat je dit voor jezelf gedaan hebt. Ik heb alleen maar respect en begrip voor deze keuze. Je bent een hartstikke leuk, fijn en tof mens; komt eerlijk en oprecht over en dat is waarom ik het leuk vindt deze site te bezoeken.

Wendy -

Wat goed van je dat je voor jezelf hebt gekozen. Ook lief dat Willemijn je hierin heeft gesteund en je de ruimte heeft gegeven.
Ik rommel zelf al jaren aan met zelfs opnames daarbij. Vind het echt stoer van je dat je deze beslissing hebt genomen

Kirsten -

Wauw Martine, wat een mooi artikel. Ik zou zelf ook heel graag een maand puur aan mezelf willen werken en even totaal rust nemen en weer uit willen zoeken wat ik precies wil, maar helaas kan dat niet vanwege mijn studie.. Hopelijk komt er ooit een tijd.. :)
Liefs,
Kirsten

J -

Wauw, wat een mooie blogpost! Ik vind het echt heel knap dat je voor jezelf hebt durven kiezen!
Xx

Nikkie88 -

Hoewel ik blij voor jou bent dat je je beter voelt en het verleden een plek aan het geven bent merk ik dat deze artikelen echt niks voor mij zijn. Als ik het lullig mag zeggen; te soft en zweverig. Ik kwam hier ooit voor meiden die hun woonkamer inrichten, me tips gaven om de plee te boenen en af en toe een shoplog opname. Sowieso merk ik dat de inspiratie misschien een beetje op is? Al die tags en ‘mijn 10 favo..’ Artikelen voelen geforceerd. Sorry als dit te hard is, maar wil wel ook eerlijke feedback achterlaten!

N -

Nouja Martine is de laatste tijd met andere dingen bezig dus dat reflecteert ook in haar artikelen. Dat heb je met een persoonlijke blog. Ik ben het wel met je eens dat ik het wat ‘zweverig’ vind, maar dan bedoel ik: onrealistisch. Met kinderen, een vaste baan of als student, mantelzorger of zzp-er zonder spaargeld kan het natuurlijk niet.

Amelie -

Dat dacht ik ook gelijk; niet iedereen kan zomaar een maand niks doen/vakantie nemen…

Martine -

Hi Nikkie, de inspiratie is verre van op hoor. Jammer dat het voor jou geforceerd aan voelt. Ik vind het persoonlijk wat overdreven (‘al die tags?’) Er heeft er in weken 1 online gestaan. Misschien zijn een aantal dingen zoals je zelf al zegt niet je persoonlijke smaak. Daarnaast kan ik feedback zeker waarderen, alleen vind ik het vreemd om feedback te krijgen op zo’n persoonlijk open en mooi stuk. Ik bedoel het gaat er niet voor zorgen dat ik nu opeens geen persoonlijke artikelen meer ga schrijven van dit kaliber. Ik inspireer er veel dames mee en daar voel ik me heel goed bij. Dat is een deel van mij en als je merkt dat je daar niets mee hebt kun je het gewoon overslaan toch :) ?

Nikkie88 -

Tsja, smaken verschillen inderdaad. Je geeft aan veel dames te inspireren, maar voor mij geld dat in ieder geval niet in die zin. Ik wordt meer ‘geinspireerd’ van jullie praktische artikelen en dit is voor mij zo wollig dat ik al kriebelig wordt als ik de titel lees. Het voelt soms alsof je in de retraite erg geraakt bent door die therapeute en die boodschap er door heen wilt ‘drukken’ bij de lezers. Misschien ook begrijpelijk aangezien je zelf zo enthousiast ben. Aangezien er ‘maar’ 1 artikel online komt op een dag ben ik dan vaak teleur gesteld. Maar je hebt gelijk; ik kan dan beter even door surfen ipv me te ergeren.

Denise -

Jammer dat sommige vrouwen zo reageren. Zo blijkt maar weer dat ´geestenlijke zorgen´ niet serieus genomen worden. Ik heb het idee, kan het mis hebben, dat Martine niet goed is haar vel zat. (mogelijk tegen een burnout? aan) ze heeft de keuze gemaakt om dit voor te zijn, voor zichzelf te kiezen en aandacht aan haarzelf gegeven. Nu wordt er door sommige meiden gedaan alsof het een privilege is om voor jezelf te zorgen. Als Martine haar been had gebroken en een maand niks had kunnen/willen doen had ze dan ook deze feedback gehad?

Marloes -

Wauw Martine, ik kreeg halverwege gewoon tranen in mijn ogen tijdens het lezen! Ik ben in januari begonnen met een 8 weekse mindfulness cursus en heb hier veel van geleerd. De dag na de eerste les ben ik onverwacht werkloos geworden en dat heeft een enorme impact op me gehad. Heeft het nog steeds. Dus ben al bijna 4 maanden werkloos en neem nu heel veel rust naar het actief zoeken naar een nieuwe baan. Ik ben gelukkiger en mijn omgeving merkt dit ook aan me. Tuurlijk wil ik weer aan het werk, maar ergens vind ik het ook wel best zo. Financieel heb ik geen stress ondanks dat ik werkloos ben, en we werken tenslotte om geld te verdienen dus die stress heb ik nu gelukkig niet. Ik doe naast het zoeken naar een baan, veel leuke dingen. Zo ga ik iedere dag wandelen, doe ik eens een dag lekker niks en noem maar op. Als ik straks een baan vind, begin ik pas een maand later om eens echt een maand lang te ontspannen en tot mezelf te komen. Nu lukt dat nog niet helemaal omdat ik toch af en toe kan stressen omdat ik nog geen werk heb gevonden. Ik kijk er naar uit. Ik heb het ook echt even nodig en na het lezen van jouw artikel voel ik het des te meer! Vandaar de tranen in m’n ogen. Ik raad het ook iedereen aan. Dankjewel voor het delen en ik print het artikel uit om zo nu en dan eens terug te lezen voor een ‘Oh ja’ momentje. Soms moet je er even aan herinnerd worden.

Audrey -

Wat bewonder ik je openheid en kracht, toch, Martine :) Je bent een prachtmens! Ik ben blij om te lezen dat dit je zo goed heeft gedaan. Welkom terug :)

Veer -

Lieve Martine,

Dat is heel herkenbaar. Toen ik 19 was, kreeg ik een burn out. Ik was verdoofd en voelde eigenlijk niks meer. Alleen presteren was het belangrijkste. En niet alleen op school, ook op mijn bijbaantjes. Het was vermoeiend. Tot de bom knapte. Ik ben nu 2 jaar verder en het gaat goed en soms heel slecht. Ik maak betere keuzes en leef heel bewust. Elke dag. Bedankt voor je mooie verhaal!

My Creative Life - Marìs -

Heerlijk artikel om te lezen! Wat fijn dat die maand vrij je zoveel goed gedaan heeft!

Zina -

Waar ik nu wel benieuwd naar ben is welke boeken je zoal gelezen hebt en welke je het meest geholpen hebben?

Inge -

Ik ben er stil van.. Wat een inspirerend artikel. Van begin tot het eind een brak in mijn keel gehad, of eigenlijk zit hij er nog steeds. Wat een krachtige vrouw bent u! Al die artikelen over persoonlijke ontwikkeling vind ik onwijs interessant. Zelfreflectie heb ik van huis uit meegekregen. Het is soms confronterend, maar ik ben dankbaar en blik dat mijn ouders er zoveel aandacht aan besteden. Jezelf écht kennen? Hoeveel mensen kunnen dat? Volgens mij minder dan de meeste in eerste instantie denken. Terwijl het zo goed is als je jezelf echt kent. Je goede kanten en verbeterpunten. Als je je verbeterpunten weet, kan je eraan werken. Of niet en accepteert dat je niet helemaal perfect kan zijn. Je goede kanten kan je gebruiken om het beste uit jezelf te halen.

Martine, ik heb echt heel veel bewondering voor wat u allemaal doet en al hebt gedaan. Keep the good work going! 😀

Annelies -

Lieve Martine,

Ik ben zo blij voor je!! Echt super goed dat je dit hebt gedaan.
Zelf ben ik er een jaar tussenuit. Heb m’n vaste fulltime baan opgezegd (doooodeng want het gaf zo veel zekerheid) om ook met m’n verleden aan de slag de gaan en m’n stresskilo’s kwijt te raken. Ben nu sinds de zomer in therapie geweest, heel veel aan het sporten en als zzp’er begonnen in de make-up branch.
Het gaat eindelijk weer goed met me en dat merk ik aan alles, echt alles.

Weet je wel dat jij hierin een grote inspiratiebron bent? Van logopedie naar het fulltime bloggen en al je open artikelen? Daar wil ik je uit het diepst van m’n hart voor bedanken.
En eigenlijk ken ik je natuurlijk helemaal niet en daarom reageer ik ook nooit maar ik dacht ik wil het toch nog eens laten weten :) (best een beetje gek om te doen)
Echt heel knap dat jullie zo open zijn zo ‘out in the open’.

Martine -

Ah Annelies, wat ontzettend lief dat je dat zegt. Helemaal niet gek om te zeggen, ik vind het super aardig en geeft mij de bevestiging dat ik goed bezig ben met wat ik wil: namelijk mensen inspireren en net als ik laten zoeken naar de liefde in zichzelf! Dankjewel voor je mooie complimenten en wat super dat je zo’n draai aan je leven hebt gegeven!

Mariëlle -

Wauw, wat een heerlijk idee moet dat zijn zeg. Als ik het zo lees dan was het ook meant to be qua timing 😀 En wat heerlijk om te lezen dat het je goed heeft gedaan. Op het moment ben ik aan het afstuderen en ik ben een perfectionist dus ik vreet mezelf op nu. Ik laat het nog maar gaan deze maand, want ik hoop dat ik 1 juni mijn scriptie in mag leveren. Als ik dan eind juni mijn scriptie mag verdedigen, heb ik mijn HBO diploma op zak en ga ik de hele zomer zonder zorgen genieten. Althans, het volgende dient zich alweer aan: wat ga ik hierna doen? Ik heb wel een droom maar dat is niet één twee drie te realiseren en mijn ouders steunen mij daar totaal niet in. Zij vinden dat ik moet kiezen voor een vaste, goed betaalde baan. Maar ik droom over werken als freelancer met leuke opdrachten naast mijn eigen blogje en hopelijk over een paar maanden ook een Youtube kanaal. Ik moet daarin ook voor mezelf kiezen, ik moet mijn hart volgen, maar mijn moeder roept nu al ‘dus je gaat achter de kassa bij de supermarkt zitten na je afstuderen’? Dat is ook niet bepaalt fijn om te horen, er zijn genoeg mensen die dat doen en daar netjes hun centjes mee verdienen! Zo, dat moest ik even kwijt hoor 😉 Ik kijk in ieder geval uit naar de komende drie vakanties in de zomer, waarvan ik ook drie dagen alleen in Barcelona zal verblijven. Dat is dan wel geen maand, maar dan kan ik ook even tot mezelf komen, ik denk namelijk altijd al veel na haha!

Mandy -

Respect hoor! Het is echt moeilijk om tegen jezelf te zeggen dat het niet zo lekker gaat, en daar dan iets aan te doen. ECHT voor jezelf te kiezen. Je mag trots op jezelf zijn!

Kendra -

Wat een mooi en herkenbaar verhaal!
Ik heb vorige week, na 5 jaar alleenstaande moeder te zijn geweest (sinds een half jaar weer geluk in de liefde) mijn zoontje van bijna 6 een week bij Opa & Oma laten logeren om echt weer even tot mezelf te komen. En ookal was het kort, het heeft me zo goed gedaan!

Anissa -

Hoi Martine,
Wat een fantastisch artikel vind ik dit en komt om eerlijk te zijn precies op het juiste moment voor mij! Ik volg jullie al langere tijd maar reageer eigenlijk nooit. Toch voelde ik na het lezen van dit artikel dat ik even wou reageren! Op dit moment zit ik namelijk in mijn eigen ‘egovakantie’ van 1,5week. Dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met 1 maand maar toch. Ik ben nu inmiddels bijna zo’n 1 jaar depressief met daar nu in de laatste maanden problemen op werkgebied dat mijn psycholoog me precies dit ook aanraadde! Dus hier zit ik nu dan in mijn eigen vakantie, thuis. Toch merk ik dat ik het heel lastig vind om dingen los te laten en dat veel in mijn hoofd blijven rond ‘zwerven’. Heb je hier nog tips voor? Ik heb namelijk snel het gevoel dat ik me ‘verveel’ terwijl dat dan helemaal niet het geval is. Apart gevoel?! Maar na het lezen van dit artikel ben ik er klaar voor, om mezelf weer te zoeken in deze korte tijd om zo weer de wereld in positieve zin te kunnen zien.
Wat een top wijf ben je!!
P.s toevallig een weekend Texel geboekt voor ook dat ‘uitwaai’ momentje.

Liefs, Anissa.

Marloes -

Wat een mooi artikel. Heel goed dat je voor jezelf hebt gekozen en mooi om te zien dat het je zoveel heeft gebracht. Heel inspirerend. Ik zit op dit moment niet heel lekker in mijn vel, ben bezig met aan mezelf te werken, maar misschien binnenkort echt even wat tijd voor mezelf inplannen. Heb meteen prima is perfect besteld, volgens mij ga ik er veel aan hebben. Dankjewel voor dit mooie artikel

Willemijn -

Lijkt mij ook lekker een maand vrij
Ik heb je wel gemist in de vlogs je bent altijd zo grappig
☄😂❓💕💕💕ik hoop dat het weer beter gaar

Marjan -

Hallo Martine,
Mooi artikel, ik wil je best volgen, maar hoe?
Ik kan best 3 weken vrij nemen (voor 4 weken moet ik volgens mij een speciale aanvraag doen) maar wat nou als je niet weet wat je wil doen? Hoe je nou moet ontspannen? Ik heb het boek Prima is Perfect ook gekocht en daar ben ik in bezig (tot nu toe een “feest” van herkenning 😉 ) maar hoe weet je dan wat je moet doen?
Liefs Marjan

Martine -

Hi Marjan, nou ja dat is het mooie: je hoeft natuurlijk niets. Je mag doen waar je zin in hebt, bekijk het per dag. Heb je zin om naar de dierentuin te gaan? Doen! Museum? Doen! Bioscoop? Doen! Lekker thuis zitten en nutteloos een dag alleen maar series kijken? Doen! Maar mocht je toch het gevoel hebben dat het lastig is te ontspannen zou je bijvoorbeeld eens met een psychosynthese therapeut / life coach kunnen kijken wat daar nu aan ten grondslag ligt en dan wijst het zich al snel genoeg wat je moet doen. Liefs!

Melissa -

Lieve Martine,

Wat fijn dat deze maand vrijaf je zo goed heeft gedaan.
Momenteel ga ik weer door een zware periode en heb daardoor 2 weken terug de keuze gemaakt te stoppen met stage lopen en te werken aan mijzelf. Samen met mijn psycholoog heb ik een lijst gemaakt met leuke activiteiten die ik persé móet doen en tot nu toe gaat dat wel redelijk. Ik zou zelf ook wel eens in mn eentje een weekendje weg willen oid, jammer genoeg is dat voor mij financieel niet haalbaar voorlopig.

Je artikel heeft me wel enorm aan het denken gezet en mn ogen geopend, je beseft je eigenlijk niet hoe belangrijk tijd voor jezelf is..

Shirley -

Je bent een mooi en inspirerend mens. Knap dat je dit voor jezelf hebt gedaan! Dankzij jou ben ik ook naar Caroline geweest voor het talentenspel en dat zorgde voor mooie, maar ook wel heftige inzichten. We hadden na vier uur lang niet alles kunnen behandelen, maar het was een fijne start. Hoop dat je nu op een plek bent waar je wil zijn en dat je jezelf goed hebt leren kennen. Ik ben benieuwd naar je verdere artikelen hierover want merk dat ik het allemaal toch nog wel moeilijk vind, om aan mezelf te werken en die tijd te pakken.

Denise -

Wauw, mooi artikel Martine!
Ik heb de laatste jaren ook erg gestruggeld met mijzelf. Ik ben altijd veel gepest geworden waardoor ik erg onzeker ben geworden. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik best wel een einzelganger ben. Net op het punt waarvan ik dacht dat het beter met mij ging, heeft mijn vriend toen de relatie verbroken “omdat hij vrijer wilde zijn”. Dat terwijl hij altijd alles kon doen, overal naartoe ging en ik nooit ergens moeilijk over deed. Bij hem was het altijd ik ik ik, en bij mij was het altijd hij hij hij en wij wij wij.
Ongeveer een maandje nadat hij de relatie verbroken heeft, heb ik een enorme stap genomen. Ik heb toen een intensieve engelscursus in Londen geboekt voor vier weken via Education First. Ik heb nog nooit ergens zo veel zin in gehad. Dit ga ik helemaal alleen doen en helemaal alleen ervaren. Eindelijk denk ik nu ook eens ik ik ik.

En dan te bedenken dat hij mij laatst heeft laten weten dat ik altijd best wel egoistisch was, like what….

Martine -

Wat gaaf dat je dat gedaan hebt voor jezelf! Misschien gebruikte je ex het woord egoistisch niet juist en bedoelde hij meer dat je op jezelf (einzelganger) was. Jammer dat hij je daarin niet kon steunen, maar zo leer je wel iemand kennen. Ik hoop dat je in de toekomst een partner of goede vriend(in) vindt die je kan steunen op dat gebied. Super dat je al een stap vooruit hebt genomen en bedankt voor je openheid!

Annika -

Wat een mooi artikel Martine, heel eerlijk en oprecht! En wat goed dat je die keuze hebt durven maken! Ik herken het gevoel van ‘niets voelen’. Sinds mijn moeder iets meer dan een jaar is overleden (ik was toen 23) heb ik soms van die periodes dat alles verdoofd voelt en ik niet bij mijn gevoel kan. De afgelopen maanden heb ik dit weer heel erg, net nu ik juist mijn studie weer heb opgepakt. Het is allemaal veel en ik merk dat het zo lastig is om tijd voor mezelf te pakken. Als ik het wel pak dan wordt ik rusteloos, weet ik niet wat ik moet doen en eindigt het vaak in een zware huilbui. Soms denk ik dat ik meer hulp nodig heb van buitenaf, maar vind die stap moeilijk om te zetten! Jouw artikel zet me toch weer aan het denken..

Aida -

Vraag hulp! Je bent het waard! <3 Sterkte met het verlies! x

Martine -

Lieve Annika, wat verdrietig om te lezen. Allereerst wil ik je veel sterkte/kracht wensen met dit verlies. Wat betreft hulp zoeken ben je absoluut niet de enige, maar weinig mensen durven die stap te zetten. Ik ook niet en achteraf denk ik altijd als ik weer geweest ben: ‘waarom doe ik dit in hemelsnaam niet eerder?’ Maar goed, soms is het er de tijd nog niet voor: je merkt het vanzelf als het teveel gaat worden. Als je eenmaal iemand hebt gevonden waarbij je je veilig voelt en die je ontzettend goed op weg kan helpen geeft dat zo’n rust! Ik gun het je om die persoon te vinden. Knuffel!

Tessa -

Wauw Martine, alweer een prachtig artikel. Dankjewel! Ik heb ook een tijdje weinig “gevoeld”. En nu ik dit zo bij jou lees, snap ik pas dat dat het was. Mijn ouders vertelden out of the blue dat ze uit elkaar gingen, een paar maanden voordat ik met mijn vriend een half jaar zou gaan reizen. Die hele reis (en ook daarna nog) zag ik wel dingen, maar het kwam totaal niet binnen. Dat vond ik heel vreemd omdat ik vroeger echt kon genieten als we op vakantie waren of iets dergelijks. Alsof ik verdoofd was. Pas na een familie-opstelling afgelopen jaar ben ik weer gaan voelen en dankbaar voor van alles. De begeleidster daar zei dat het soms nog maanden kon duren voordat je besefte wat je eraan hebt gehad en ik besef het me inderdaad nu pas, na het lezen van jouw artikel. Sinds die opstelling heb ik mijn gevoel weer terug en kan ik weer ontzettend hard genieten van alle mooie dingen in het leven. Ik zie ze weer, kan de mensen die ik liefheb oprecht omhelzen en blij zijn dat ze er zijn. Het gevoel dat je niet (meer) alleen bent en het niet (meer) alleen hoeft te doen. En dat is ZO FIJN! Mensen vragen me soms waarom ik toch al die blogs lees, want waar gaat het nou over? Nou, over hele belangrijke dingen dus. Dat bewijs jij wel weer met deze blog. Heel, heel veel dank! Je bent een geweldig mens en ik heb er diep respect voor dat je zo voor jezelf gekozen hebt en zo aan het werken bent aan jezelf. Daar is veel moed, lef en kracht voor nodig!

Martine -

Wauw Tessa, ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Duizendmaal dank voor je openheid en je prachtige complimenten: ik krijg er tranen van in mijn ogen. Ik ben ontzettend blij voor je ook al ken ik je niet persoonlijk. Wat een mooi verhaal en herkenbaarheid. Je lijkt me een prachtig mens! <3

Tessa -

Dankjewel voor je lieve complimenten Martine! En graag gedaan, jullie verdienen het om complimenten te krijgen voor de mooie blog die jullie neerzetten!

Miek -

Mooi artikel! Zit op t moment al bijna een half jaar thuis ivm burn- out (&ik ben pas 21). Heb zelf heel veel moeite gehad met dingen voor mezelf doen ed. Uit langere tijd voor jezelf heb ik echt zulke waardevolle lessen geleerd, dat ik nu eigenlijk dankbaar ben voor de burn- out.

Martine -

Ik snap je als geen ander, zo ben ik ook dankbaar voor al het leed wat ik meegemaakt hebt omdat het je tegelijkertijd zoveel leert. Wat mooi dat je dat zelf ook kunt in zien, prachtig! Heb je de blog van Nienke wel eens gelezen: http://www.jongburnout.nl ? Wie weet staan daar een aantal mooie herkenbare artikelen voor je online.

Miek -

Die site kende ik nog niet, bedankt!

Manon -

Wat heerlijk dat je dit hebt kunnen doen Martine. Zo te lezen heeft het je ook echt super goed gedaan en heb je ook echt nuttige dingen gedaan in je vakantie. Het is zo makkelijk om dan hele dagen op bed te hangen met stomme series maar jij hebt gewoon mooie boeken gelezen, sessies gedaan, alleen op vakantie! Ik heb dan een zoontje van 1,5 jaar en ik kan dus eigenlijk geen maand “vrij” nemen. Kan en wil ik ook niet. Misschien ooit, later, als mijn kinderen volwassen zijn haha.

anna -

Wat een mooi artikel en wat fijn dat je het je zoveel goeds heeft gedaan! Ik kan het me wel voorstellen. Een weekje relaxen is fijn, maar het gewone leven lijkt inderdaad alsmaar door te gaan. En van de ene kant is dat ook goed, maar er tussen uit stappen is daardoor moeilijk en een dagje wat anders doen, daar merk je weinig verschil van.

Janneke -

Wauw, Martine wat een onwijs mooie beslissing heb jij genomen zeg! Ik ben benieuwd wat deze keuze met de rest van je leven gaat doen. En wat een mooi, puur, open en eerlijk artikel is dit. Dank je wel.

Martine -

Ik ook haha, maar men blijft altijd leren en doorontwikkelen. Bedankt voor het lezen!

Marijke -

Ik heb je artikel gelezen met tranen in mijn ogen. Daarnet namelijk mijn weekendje me-time (me, myself en de kindjes) opzij gezet om de lieve vrede te bewaren. Ik wou dat ik ook een keer de ballen had om duidelijk grenzen te stellen.

Martine -

Grenzen stellen is ook niet makkelijk! Het is een leerproces denk ik voor de rest van je leven en onthou daarnaast ook dat je niet alleen met mensen op de wereld bent maar ook altijd een individu blijft die soms tijd nodig heeft voor zichzelf. Jammer dat je het weekend opzij moest zetten, maar als het lukt zou ik meteen een ander moment inplannen waarop het wel kan. <3

Danique Krol -

Wat klinkt dit heerlijk! Ik vind het heel goed van je dat je de knoop hebt doorgehakt en voor jezelf hebt gekozen. Daar heb ik echt respect voor. Ik zou het ook wel graag willen, maar helaas, ik ben nog student.

Martine -

Ik kan me herinneren dat ik in de zomer wel lekker lang vrij had als student (volgens mij wel bijna 2 maanden), heb jij dat ook? Zo ja, dan kun je dat wellicht inplannen als me-time?

Iris -

Wat ontzettend mooi om te lezen! Vind het ook heel erg knap van je en ontzettend inspirerend. Ik merk aan mezelf dat ik ook wel echt toe ben aan rust/tijd voor mezelf, ik sport enorm veel (ga mee doen aan een bikini fitness wedstrijd) en daarnaast loop ik 40 uur per week stage. Gelukkig pak ik morgen het vliegtuig naar Cambodja om daar een vriendin op te zoeken voor 2,5 week! Ik wil daar ook wel echt aan mezelf gaan werken en ben daarom heel benieuwd welke boeken je hebt gelezen. Dan heb ik iets te lezen als ik 14 uur alleen in het vliegtuig zit! :-) Of als ik aan het strand lig… haha!

Martine -

Wat gaaf Iris, heel veel plezier daar! Wat betreft die boeken waren het wel boeken die aansloten op mijn persoonlijke ontwikkeling dus ik weet niet of het ook passend voor jou is maar dat kun je zelf bepalen, o.a. heb ik gelezen/ben ik aan het lezen: Prima is Perfect, Boek van Vergeving: een gids van wond tot wonder, De Verdwijning van het Universum, The Crossroads of Should and Must en laatst zag ik nog een boek De Zin van Jouw Bestaan. Ik hoop dat hier iets voor je tussen zit!

Tessa -

Goed gedaan, fijn dat je je herboren voelt en blij dat je terug bent!

Sanne -

Wat fijn dat je zoveel aan deze maand hebt gehad! Misschien heb ik nog wel een paar tips voor je om je verder in te verdiepen: de boeken (en podcast – heel leuk) van Gretchen Rubin, onder andere over geluk en geluk vinden. En de boeken van Brené Brown, onder andere de kracht van kwetsbaarheid (al leid ik uit je tekst af dat je die misschien al hebt gelezen).

Martine -

Haha nee ik heb wel zeker van Brené Brown gehoord maar nog niet gelezen, ik kijk wel eens op haar website of ik zoek op YouTube motivational speakers op. Dankjewel, ik zal eens kijken!

Murl -

Wat knap van je! Ik zag al dat je alleen op Ameland was! Ik vind dat stoer! ik merk dat ik zulke dingen ook niet zo snel zou doen. Misschien moet ik mijzelf eens vragen waarom 😉 Fijn dat Willemijn en jij zo’n goed team zijn dat jullie dat onderling op kunnen lossen! En dat er weer mooie blogs als deze voorbij komen. Is psychosynthese therapie een beetje vergelijkbaar met EMDR?

Martine -

Psychosynthese therapie is niet vergelijkbaar met EMDR. Het is veel gevoeliger en gaat veel dieper, dingen die bijvoorbeeld aan bod kunnen komen zijn het Talentenspel: dit is sowieso voor iedereen heel leuk om eens uit te proberen, verschaft veel inzichten over jezelf! Maar psychosynthese kan ook gaan over stembevrijding, lichaamswerk, vergevingssessies. Het is alternatief!

Murl -

Bedankt voor je reactie! Ik ga mij eens goed inlezen!

Margot -

Wat ontzettend goed dat je het gewoon gedaan hebt! Ik merk dat ik ook wel toe ben aan wat rust, maar ik ga komende zomer trouwen en ga daarna drie weken op huwelijksreis, dus daar kijk ik naar uit!

Kirsty -

Wat fijn dat je zoveel aan deze maand hebt gehad! Dat écht voelen van een knuffel of compliment heb ik ook een tijdje niet gehad en als je dat dan weer gaat voelen is dat misschien eng omdat je kwetsbaar bent, maar ook heel mooi en ik merk dat ik er wel echt gelukkiger van ben geworden. Ik merk ook wel dat voor mijzelf kiezen steeds wat beter gaat, omdat ik uitga van het principe dat als ik gelukkig ben, ik pas een ander geluk kan geven. Wat superfijn ook trouwens dat Willemijn je hier ook gewoon in heeft gesteund!

Martine -

Wauw Kirsty, bedankt voor je openheid. Wat mooi om te lezen en fijn om ook te zien dat ik niet de enige ben. Hoe heb jij er voor gezorgd dat je weer kon ‘voelen’?

Adriënne -

Wat ontzettend goed en dapper van je! Uit alles blijkt dat je ervan hebt genoten en dat het je goed heeft gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer mensen het belang gaan inzien van goede zelfzorg. Geniet van dit gevoel meis. Liefs

Michelle -

Wat een bijzonder artikel. Ontzettend fijn dat die maand vrij je gebracht heeft waar je zo naar verlangde en dat, zoals je het zelf zo mooi zegt, je verdoving is uitgewerkt. Ik ben heel erg slecht in het nemen van me-time en kan daar niet goed van genieten, maar ik ben inmiddels wel erg goed in het aanvoelen-en geven van mijn grenzen, en dat is voor mij al heel wat. Dankjewel voor je eerlijkheid.

Martine -

Dat is zeker al heel wat, het proces van geluk / rust vinden gaat bij iedereen anders! Ik hoop dat je uiteindelijk ook kunt genieten van me-time, dat gun ik je!

Stacy -

Wauw Martine, wat een prachtige en persoonlijke blogpost!
Goed dat je voor jezelf hebt gekozen. We kunnen immers pas écht voor andere zorgen en liefhebben als we van onszelf houden en voor onze eigen lichaam en geest zorgen.
Zou je misschien een blogpost willen schrijven over alle boeken die je hebt gelezen?
x

Martine -

Als ik ze allemaal uit heb, ga ik dat ook zeker doen haha: helaas geen snelle lezer hier :’D

Madebyuna -

Ik vind het zo goed dat je hier zo open in bent. Bewijst van kracht en kwetsbaarheid. Dat hier aandacht voor is op jullie blog vind ik ook echt fijn! Blij dat je weer goed in je vel zit, dat is zo belangrijk!

Lenneke -

Ik vind het zo stoer van je dat je dit gedaan hebt! Ik heb nog steeds moeite met dingen ‘voor mezelf’ doen, dus dit is wel een duwtje in de rug. Is dit dan nu iets wat je vaker zou gaan doen?

Martine -

Ja lijkt me heerlijk! En dan subtiel Jorrik de deur uit bonjouren haha :’D Ah nee hoor, dan zou ik misschien zelf wel een weekje op vakantie gaan in mijn eentje maar ik heb er zo van genoten -wat ik niet had verwacht- dat ik het zeker nog wel eens zou willen doen.

Lenneke -

Stoere! Ik moet zeggen dat je me met deze blogpost wel echt aan het denken hebt gezet. Een maand vrij… momenteel spring ik al een gat in de lucht bij vier dagen.

Diana -

Wat ontzettend stoer van je dat je dit hebt gedaan en jezelf hebt terug gevonden! Super leuk om dit zo te lezen, een voorbeeld voor velen! Onder andere voor mij, me time, ik moet het ook maar eens doen. 😉 Bedankt voor dit mooie en persoonlijke artikel!

Martine -

Top om te lezen, dankjewel!

Lucy -

Wat heerlijk Martine! Ik ben blij dat het de juiste uitwerking voor je had en dat je het fijn vond. Soms is het inderdaad gewoon nodig, even niks “moeten”. Enneh; welkom terug aan de frisse, fruitige jij! :)

Amy -

Wat ontzettend goed dat je jezelf dit gegund hebt en dat het ook echt iets positiefs gebracht heeft! Zo fijn dat het je meer lucht gegeven heeft! Ik herken het wel een beetje: op vakantie ben ik (in ieder geval) de eerste week nog flink aan het piekeren over werk… loslaten is niet mijn sterkste kant. Daarom ieder jaar drie weken vrij in de zomer, want pas na die week begint het ontspannen langzaam te lukken :)

Shirley -

Wat fijn dat je jezelf dit gund! En ik ben wel heel benieuwd naar de boeken over zelfontwikkeling. Artikel? 😉

Martine -

Dat ga ik ook zeker bespreken!

Eefje -

Wauw… Ik ben echt onder de indruk van je verhaal! Wat knap geschreven en knap dat je de tijd voor jezelf durft te nemen! Je mag trots zijn op jezelf… Ik weet zeker dat je hiermee veel vrouwen aan het denken zet. Mij in ieder geval wel! Bedankt voor je openheid!

Martine -

Fijn om te horen Eefje <3

Annemiek -

Je schrijft weer fantastisch Martine!

Eva -

Wow, wat inspirerend om te lezen. Een maand lang alleen voor mezelf wordt lastig maar een yoga vakantie voor mezelf. Dat zie ik wel zitten en is ook praktisch haalbaar.

Marije -

Ontzettend mooi om te lezen wat het met je heeft gedaan en dat je er zoveel aan hebt gehad. Het zou mij heerlijk lijken een maand vrij maar ja, denk niet dat mijn werk dat leuk zou vinden 😉

Martine -

Als zzp’er is het ook lastig om vrij te nemen maar het is mij ook gelukt met hulp van m’n lieve bestie natuurlijk maar toch! Als ik het zo lees zou je het zelf ook heerlijk vinden om een maand vrij te nemen en wat je werk daar van vindt, zou jij je niets van aan moeten trekken: dat lossen zij maar op. Je hebt recht op vrij 😉 ! Ze krijgen er uiteindelijk een energieke en wellicht nog productievere werknemer voor terug. 😀

Judith -

Martine, dit is wel een beetje een ongenuanceerd antwoord. Er zijn gewoon genoeg bedrijven waar je niet zomaar een maand vrij kan nemen, en vaak ook genoeg redenen waarom dat op de korte en lange termijn in sommige opzichten gewoon niet verstandig zou zijn. Voor mij is bijvoorbeeld de maximale vakantieduur 2 weken, dit staat vast in de cao en in mijn arbeidscontract. Dan zou je wel onbetaald verlof kunnen nemen, maar dat heeft ook weer financiële gevolgen voor nu en later en bovendien is onbetaald verlof nemen als je geen vast contract hebt wel een groot risico.

Reageer ook