Spekkoek

Een ingewikkeld recept voor de eerste keer proberen: heel leuk maar ook tijdrovend. Toch wilde ik altijd al eens spekkoek maken. Ik zette mezelf voor het blok vanwege een familiefeestje en ging aan de slag. Is het gelukt?

Het recept zag ik staan in een van mijn favoriete kookboeken voor de lekkere trek: Het Guilty Pleasure Kookboek van Sabine, foodblogger van OhMyFoodness.

Normaal als ik visite krijg of ik heb een feestje bak ik vaak appeltaart of ik maak een Mon Chou taart. Dit zijn taarten die in mijn ‘bak comfortzone’ liggen, haha! Maar spekkoek, dat is letterlijk en figuurlijk andere koek. Ook echt iets voor mij om dat voor het eerst uit te proberen en gelijk mee te nemen naar een familiefeest. Het begon er al mee dat ik de spekkoek tot op het allerlaatste moment uitstelde. Gewoon omdat het al zo veel werk was en ik er eigenlijk geen zin meer in had. Dus de dag voordat het familiefeest plaats vond sleepte ik mezelf om elf uur ‘s avonds eens een keer naar de keuken. Dit is hoe je het maakt naar het recept van Sabine!

Wat heb je nodig?

Koekbeslag

 • 300 gram ongezouten roomboter
 • 1 vanillestokje
 • 250 gram kristalsuiker
 • 12 eierdooiers
 • 150 gram bloem
 • 10 eiwitten
 • boter of olie om in te vetten

Specerijenmix

 • 2 tl kaneel
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 tl kruidnagel
 • 3 tl kardemom

Recept

 • Klop de roomboter met het merg van een vanillestokje en de kristalsuiker luchtig. Voeg een voor een de eierdooiers toe en blijf kloppen tot het een egaal mengsel heeft gevormd. Doe dan beetje bij beetje de bloem bij het mengsel en klop het geheel door tot een klontvrij beslag.
 • Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten stijf. Spatel deze luchtig door het koekbeslag en verdeel het beslag in tweeën.
 • Schep door de ene helft van het beslag alle specerijen voor de specerijenmix. De andere helft van het koekbeslag laat je zo.
 • Verwarm de bovengrill van de oven voor op 125 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (20 cm) met een vel bakpapier en vet de randen in met olie of boter.
 • Schep twee eetlepels van het specerijenbeslag in de springvorm en verdeel dit tot een dunne, egale laag. Bak deze laag in het midden van de oven in 10 minuten gaar. Schep vervolgens twee eetlepels van het vanillebeslag op de gebakken specerijenlaag en zet de springvorm wederom 10 minuten in de oven. Herhaal deze stappen tot het beslag op is. Zorg ervoor dat je eindigt met een specerijenlaag.
 • Laat de spekkoek volledig afkoelen in de springvorm. Je zult merken dat de spekkoek nog wat luchtig is, maar zodra je de koek in de koelkast bewaart, wordt de textuur stevig.

Allemachtig, inderdaad een tijdrovend klusje. Ik heb denk ik zo’n twee uur in de keuken gestaan. Ik was al een uur bezig met het maken van het beslag. Eerst alle eierdooiers en eiwitten van elkaar scheiden en het lukte me ook in het begin niet helemaal om het beslag klontvrij te krijgen.

Het lastigste vond ik eigenlijk het begin. Het kloppen van de boter met het merg van een vanillestokje en de kristalsuiker. Geen grap maar in het begin vloog alle boter eerst door de hele keuken, haha! Toen dacht ik al meteen: ‘Dit wordt niks.’ Gelukkig toen ik de eierdooiers toevoegde en beetje bij beetje wat bloem ging het beter. Maar helemaal glad kreeg ik het beslag niet. Uiteindelijk merkte ik daar niets van.

Het leukste vond ik denk ik het stijf kloppen van de eiwitten. Dat wordt dan zo’n leuke dikke witte massa. Oh en dan die specerijenmix, wat ruikt dat ontzettend lekker zeg. Je krijgt er meteen een winters gevoel van! Verrukkelijk!

Sabine vertelde me dat er op zich qua smaak niets fout kan gaan aan spekkoek. Het gaat er om dat de laagjes lukken. Als die mislukken is het nog geen ramp, want de smaak blijft wel lekker maar het is natuurlijk wel zo leuk als het lukt. Want die laagjes maken de spekkoek juist zo bijzonder. En je weet pas of dat gelukt is als je de spekkoek gaat snijden.

Dus ik ging aan de slag met de laagjes. Ik was blij dat ik na een uur zwoegen eindelijk aan het ‘bak-gedeelte’ kon beginnen. Maar ik vond het nog best lastig om goed in te schatten of het laagje dun genoeg was. De twee eetlepels per laag wat Sabine beschrijft, klopt wel vrij goed. Het lijkt alleen zo weinig dus je moet er maar niet teveel op letten.

Oké, de eerste laag dus. Die was gelukt. De eerste specerijenlaag was een feit. Nu een laagje vanillebeslag. Maar wat je wel even moet weten is dat het laagje vanillebeslag natuurlijk meteen smelt. Daar schrok ik eerst van. Logisch natuurlijk, maar zou dit dan wel goed komen? Ik stopte de tweede laag maar weer in de oven en ja: ook die zag er na 10 minuten weer goed uit. Dus iedere keer stopte ik er weer een gesmolten laagje van twee eetlepels bij. Mocht je ook eens spekkoek maken: die gesmolten laag die je er boven op doet is dus de normaalste zaak van de wereld en komt weer helemaal goed als de oven het werk gedaan heeft.

Ik sloot af met een specerijenlaag en vond het wonderbaarlijk dat het precies goed uit kwam. Ik had geen beslag meer over en kon gelukkig afsluiten met nog net twee eetlepels van de specerijenlaag.

Ik liet de spekkoek afkoelen en zette het daarna in de koelkast. Wat ik wel vind, is dat de spekkoek daar wel wat droger van wordt. Ik zou ‘m zelf niet te lang in de koelkast bewaren. Ik vond het wat lekkerder (en iets kleffer) smaken als de spekkoek buiten de koelkast lag.

Maar Sabine liet me wel weten dat je spekkoek een maand in de koelkast kunt bewaren en zeker wel een jaar in de vriezer. Dat is fijn om te weten, want ik vind het altijd lastig te bepalen hoe lang en hoe je zoiets het beste kunt bewaren.

Nou en toen kwam het moment van de waarheid: waren de laagjes gelukt? Ik zette het mes er in en was zóóó trots, haha! De laagjes waren supergoed gelukt en dat voor de eerste keer proberen! Ik maakte meteen foto’s en mijn zus en moeder ook. Het ziet er zo leuk uit en de smaak? Fantastisch. Het was ontzettend lekker en op het familiefeest was de spekkoek als eerste op en regende het complimentjes. Helemaal geslaagd dus dit recept, een aanrader!

20 reacties

tamara -

Wow! Ik als indo zijnde heb me er zelfs nog nooit aangewaagd ivm het tijdrovende werk! Goed gedaan!

Roos | Soitsrose -

Ohh, dit ziet er heel erg lekker uit. Ik heb net gegeten maar krijg nu al weer honger…

Eilish -

Ik wil dit al zooo lang maken.. maar zag er altijd tegenop. Ik ga het toch een keer proberen!

Marielle -

Oh maak je dat zo? Ga ik zeker een keer doen! Thanx voor het laten zien!

Danique Krol -

Wat ziet het er prachtig uit! Ik ben echt dol op spekkoek.

Sophie -

Wauw, wat goed gelukt! Knap zeg! Deze staat ook op mijn to bake-lijstje. Even moed verzamelen nog.. Tot die tijd haal ik spekkoek bij Toko Melati op het Zuiderdiep. 😉

Tessel -

Je spekkoek is mooi gelukt! Bewaren in de koelkast kan zeker (verpakt in huishoudfolie) en een goede tip is om hem om de dag om te draaien. Zo zakt het vet niet naar 1 kant en wordt de andere kant niet droog. Maar gezien je hem kort van te voren maakte was dit bij jou denk ik niet aan de orde.

maike -

Jeetje, dan haal ik het voor een paar euro liever bij de toko.
Wat een werk zeg!

Renate -

Wauw! Echt een plaatje!

Michelle -

Nog nooit gehoord van spekkoek maar mooi is het wel 😀 Is dat smeuïg zoals koekjeskoek of lijkt het meer op cake? Het beschrijven van vliegende boter en kleine klontjes die niets aan de smaak doen lijken me te maken te hebben met koude boter gebruiken. Bij het bakken is boter op kamertemperatuur, die je dus echt “flatsh” in de kom kwakt, meestal het makkelijkste. Alleen met dingen die krokant moeten worden gebruik je beter koude boter.

Kelly -

Hmmm ziet er echt lekker uit!

Lindsey Beljaars -

Ik ben echt dol op spekkoek maar ik koop het liever. Vind het zoveel gedoe om zelf te maken en het is eigenlijk toch nooit zo lekker!

Margot -

Wat ziet hij er goed uit! Helaas hou ik niet zo van spekkoek. :-)

Kirsten -

Super goed! Geeft zo’n goed gevoel als zoiets meteen lukt he, haha!

marije -

Wauw .. dapper dat je je eraan gewaagd hebt want wat een werk zeg. Ziet er wel heerlijk uit!

Bianca -

Dit is echt onwijs lekker, maar ik koop het liever kant en klaar dan hoef ik niet zolang de keuken in te duiken haha x

Joyce -

Oh dit staat al heel lang op mijn te maken lijstje, maar het kost zoveel tijd haha! Ziet er wel heerlijk uit.

Mia -

Wauw wat ziet jouw spekkoek er goed uit. Ik maak zelf ook wel eens spekkoek, maar ik krijg mijn lagen nooit zo mooi recht. Dus mijn complimenten voor het eindresultaat!!!!

Lenneke -

Hoe jij dit vertelt krijg ik er spontaan trek in. Kan de smaak zo voor de geest halen 😍 Leuk dat je zo enthousiast en trots bent, en terecht 😊 En dat om half 7 sochtends hahah

Femke -

Yummy. Dit MOET ik echt een keer maken. Spekkoek is goddelijk lekker :-).

Reageer ook