Makkelijke planten

Kan iemand wel met een gerust hart zijn halve dierentuin bij jou laten tijdens de vakantie maar ben jij wel een kei in planten om zeep helpen? Welkom bij de club! Groene vingers, niet iedereen is er mee geboren. Maar deze planten kan jij zelfs in leven houden! 

Ik ben werkelijk waar een ramp met planten. Niets overleeft het bij mij thuis, een cactus misschien nog net. Maar verder? Mijn basilicumplanten hangen er altijd bij alsof het een drap pesto is en mijn muntplanten zitten binnen de kortste keer vol gore luizen. Ik kan er net twee kopjes thee van zetten als ik mijn best doe! Verder sta ik bekend om mijn droogboeketten. Oftewel, ook een bosje uit de supermarkt overleeft het hier maar een dag of twee. Balen, want ik hou wel van groen in huis! Dus wat doe je dan? Je blijft proberen tot je planten tegen komt die je wel lief vinden.

Bron: Ikea

Pachira Aquatica

Wat is dit een makkelijke en mooie kamerplant zeg: de pachira aquatica. Ook wel de geldboom genoemd. Het schijnt een plant te zijn die je tegen kunt komen op een housewarming omdat het volgens de traditie een plant is die je iemand cadeau doet om diegene geluk te wensen, ook op financieel gebied. Nou, ik heb vooral mezelf geluk gewenst omdat ik de stam en de bladeren zo mooi vond. En het verbaasde me enorm hoe goed deze plant het doet in mijn huis. Ik geef ‘m een keer per week een klein beetje water, soms zelfs een keer in de twee weken en hij blijft maar groeien. Overal zie ik nieuwe stekjes. Ik heb deze plant in een hoek staan waar hij geen direct zonlicht krijgt maar wel voldoende licht om te groeien. Ideaal! Ik ben werkelijk waar nog nooit trots geweest op mijn ‘groene vingers’ maar sinds ik deze plant heb wel!

Haworthia Fasciata

Bron: Alberta

Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn ook ideaal als je niet zo goed bent met planten. Bijvoorbeeld Aloë Vera of Haworthia Fasciata. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik die laatste er een beetje eng uit vind zien. Het lijkt wel zo’n vleesetende plant. Ik heb zelf twee cactussen van Ikea en wat ik zo leuk vind aan cactussen is dat je ontzettend veel verschillende soorten hebt. Van die mini cactussen vind ik ook superschattig. Ze hebben in de zomer in de groeiperiode maar eens in de twee weken een klein scheutje water nodig en in de winter zelfs maar een keer in de drie/vier weken omdat ze dan rusten. Oh en zet ze niet op een plek neer waar ze constant volle zon krijgen, want daar kunnen maar weinig planten goed tegen.

Ik geef toe dat ik mijn cactussen zelfs minder water geef en dat ze het prrrima doen! Het enige nadeel aan cactussen of puntige vetplanten? Ze prikken, erg leuk als je aan het stofzuigen bent en er per ongeluk tegen aan stoot. Maar hé, dat is hun manier om te laten weten dat ze bestaan en af en toe een slokje water willen.

https://www.youtube.com/watch?v=bs_QJ05QaVU

Yucca

De beroemde plant van Willemijn die altijd in onze video’s te zien is kennen jullie inmiddels wel. Het is de Yucca, onder andere ook te koop bij Ikea. Dit is een hele makkelijke plant om te verzorgen. De Yucca is een makkelijke binnenplant omdat hij weinig water nodig heeft. De plant kan er prima tegen als hij een aantal weken geen water krijgt. Kijk, dat klinkt als me als muziek in de oren. Alleen is de Yucca van Willemijn nu langzaam maar zeker een beetje aan zijn eind, maar ik denk al dat ik weet hoe dat komt. Ondanks dat makkelijke planten -dit geldt voor alle planten in dit artikel- niet veel verzorging nodig hebben, moet je de planten wel ongeveer eens in het jaar/anderhalf jaar verpotten en weer zorgen dat ze verse grond hebben om weer nieuwe voedingsstoffen tot zich te nemen.

Er bestaan natuurlijk heel veel soorten planten, maar hieronder nog een algemeen lijstje dat ik vond op internet van de meest bekende planten die makkelijk te verzorgen zijn. Met deze planten heb ik geen ervaring, maar ik vind het wel handig om te weten want sinds ik ‘mijn geldboom’ heb die zo geweldig groeit, kriebelt het bijna om nog een plant te nemen. Ja echt! Komen ze:

  • Dracaena

De Dracaena is een makkelijke grote kamerplant. De plant vereist weinig licht en water.

  • Sansevieria

De Sansevieria is qua verzorging een makkelijke kamerplant. Ongedierte kan zich niet makkelijk hechten aan het stugge blad. De Sansevieria kan weken zonder water en doet het goed op zowel een donkere als lichte standplaats.

  • Aglaonema

De Aglaonema is een mooie kamerplant die zeer sterk is. De plant heeft weinig water nodig en is makkelijk in verzorging.

  • Kentia

De Kentia palm, die oorspronkelijk van een eiland ten oosten van Australië komt, is een mooie plant om ruimtes op te vullen. Deze kamerplant is een makkelijke plant om te verzorgen en daarom ook een populaire plant voor op kantoor.

  • Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is een sterke ficus soort die graag op een lichte standplaats staat. Deze binnenplant heeft harde grote bladeren die niet snel van de plant afvallen. Dit in tegenstelling tot veel andere Ficus soorten.

  • De Beaucarnea

Ook wel olifantenpoot plant genoemd, is een makkelijke kamerplant. De binnenplant vereist weinig water en staat graag in direct zonlicht. De Beaucarnea is de ideale plant om te kopen wanneer je weinig tijd en energie wil besteden aan verzorging.

Wat ik in ieder geval geleerd heb, is dat planten die als ‘makkelijk’ beschouwd worden ook wel een gebruiksaanwijzing hebben. Alleen niet zo’n moeilijke. In veel gevallen geldt: voldoende licht en niet in de volle zon, weinig water en eens in het jaar verse potgrond. Tegenwoordig als ik een plant aanschaf, kijk ik ook even op internet hoe ik ‘m het beste kan onderhouden en daar vind je ook een schat aan informatie. Wellicht krijg je door dit artikel alsnog geen groene vingers, maar misschien wel groene vingertoppen!

15 reacties

Nanette -

Leuke post. Planten worden vaak vergeten, daarom sterven ze snel. Planten die weinig water nodig hebben kunnen een oplossing zijn. De juiste voeding voor bloemen/platen kan dat ook zijn. Sinds ik dutchpro voeding gebruik gaat het een stuk beter met de relatie tussen mij en mijn planten/bloemen.

mar -

Ik ben ook zo slecht in planten verzorgen! Zowel binnen als buiten. Na de zomer is mijn tuintje 1 troosteloze bende en ik heb zelfs de yucca al dood laten gaan. En dat terwijl ik juist zo van planten en bloemen hou haha.

Amy-Denise -

Leuk artikel! Ik ben zelf ook niet zo een held met planten maar ik doe mijn best. Het staat zo gezellig in huis. Gelukkig houd ik enorm van cactussen, daar heb ik er dan ook genoeg van staan.

Lisa -

Hehe tof artikel! Ik ben ook zo een regel rechte ramp wat planten betreft! Maar goed dat pijn vriend zorgt dat de dutskes water hebben… alleen is hij ook 1 van onze cactussen vergeten, en is het ons zelfs gelukt die te vermoorden🙈 schandalig toch! 😄

Marianne -

Dit is ook een toppertje https://youtu.be/PjL8b8dlyhA 😉 Vond dit filmpje overigens nadat ik ‘m had aangeschaft… Ben er dus volledig door ingepakt 😉

Selma -

Ik ben ook een regelrechte ramp met planten en laat ze dus met alle liefde over aan mijn vriend haha. Cactussen vinden mij geloof ik wel lief.

Annagreet -

Ik ben een ramp als het om planten en bloemen gaat. Ik vergeet ze heel vaak water te geven en geef ze daarna dan teveel. En ook verpot ik ze nooit weer als ze eenmaal op hun plek staan. Geef mij maar een kat, haha, die geeft tenminste aan dat hij/zij eten wil.

Jasmin -

Goed artikel! Ik vind vooral cactussen erg leuk, maar ze hebben wel een wat ingewikkeldere gebruiksaanwijzing dan je in eerste instante zou denken. Laatst las ik ook ergens dat die kleine gekleurde cactussen eigenlijk twee verschillende soorten zijn die uit totaal verschillende omgevingen komen; woestijn of regenwoud bijvoorbeeld en dat ze alleen gemaakt worden omdat mensen ze graag kopen. Dus het is dan niet vreemd dat die zelfs met de beste zorg niet overleven. Ook hebben cactussen speciale grond nodig (niet per se de grond waarin je ze koopt) en moeten ze in een pot zitten waarbij het water goed weg kan lopen, zodat de aarde niet nat blijft, want dat zorgt voor schimmelgroei in de wortels. En om water te geven ook vooral naast de stam gieten en niet de hele cactus bevochtigen met een plantenspuit van dat zorgt ook voor schimmelgroei.

Elize| girlonthewhitebike -

Heel handig!:) ik ben niet echt goed in planten verzorgen (ik heb zelfs mijn cactus dood laten gaan… hoe dan?) Maar ik wil straks wel wat planten in ons huisje! Dus dit helpt goed;)

Anne -

Superleuk dat jullie hier toevallig over schrijven. Ik heb de pachira aquatica ook en hij deed het altijd super goed, totdat.. mijn zus vond dat hij te groot werd en er met een schaar tegenaan ging. Nu gaat m’n boompje langzaam dood en ik heb alles al geprobeerd om hem er weer boven op te krijgen..

Rozemarijn | STYLEDWAY -

Hahha ontzettend leuk artikel! En heel handig! Ik ben net bezig met een mini kamer make-over, dus dit komt -voor de te vergeet achtige ik om m’n planten te verzorgen- goed van pas. Lfs

Anniek -

Heh, nu ik dit lees heb ik nét een plantje weggegooid omdat hij helemaal dood was… Dus ik kan dit artikeltje wel gebruiken :) Leuk gedaan!

Linda -

Wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Nog een tip van mij: planten die te veel water krijgen, vertonen ongeveer dezelfde symptomen als planten die te weinig water krijgen. Best verwarrend dus! Daarom is het belangrijk dat je een plastic binnenpot (of containerpot) gebruikt in je sierpot. Dan kan het water enigszins weg en kun je hem af en toe optillen om overtollig water weg te gooien!

O en een tip voor je bloemen: water met een drupje bleek (die je ook gebruikt voor je wc) en een schepje suiker. Daardoor blijft het water schoon en hebben je bloemen voeding. En natuurlijk altijd het plastic eraf halen en de stengels schuin afsnijden!

Marije -

Wat een leuke post. Ben mij net een beetje aan het orienteren voor kamerplanten aangezien ik verre van groene vingers heb en zelfs nog een cactus en vetplant kan laten doodgaan. Volgende keer bij het tuincentrum check ik gewoon deze blogpost nog een keer .. hahah

Judith -

Haha ik heb ook net van het weekend onze cactus weggegooid. Hij viel opeens om en bleek helemaal rot te zijn aan de onderkant. Als ie eens in de twee weken water kreeg is dat veel.

Reageer ook