Hoe houd je je relatie leuk?

Weer naar je werk, samen eten, op de bank ploffen met die eeuwige zelfde pizza op vrijdagavond, weer het huishouden in het weekend, weer snel een vluggertje of juist niet, weer die saaie tv aan, weer op de laptop/smartphone. Voor je het weet zit er sleur in je relatie. Hoe houd je je relatie leuk?

Vooral bij langere relaties kan de sleur er in sluipen, maar wees vooral niet bang. Sleur is niet erg en onontkoombaar. Iedere relatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat komt omdat je elkaar goed leert kennen en daarmee ook elkaars gewoontes en ‘sleur’ hoort er een beetje bij als je samen een fijn leven op wilt bouwen.

Sleur kan zowel positief als negatief zijn, want het betekent in positieve zin dat je elkaar vertrouwt en op je gemak voelt bij elkaar. De relatie is daarmee voorspelbaar/makkelijk maar als dat te lang duurt (sleur) kan het ook ‘saai’ voelen en de passie in de relatie doven. Zelfs zonder dat je het altijd door hebt. Er zijn een aantal simpele dingen waarmee je vastgeroeste gewoontes kunt doorbreken:

Ontbijt op bed

Zo’n simpele maar zo leuk! Een ontbijtje op bed. Dat geeft aan dat iemand echt tijd en moeite in je investeert. Ik moet zeggen dat Jorrik dit ook af en toe doet en dat vind ik altijd ontzettend lief.

Favoriete maaltijd

De liefde van de man gaat door de maag zeggen ze altijd! Van de vrouw ook trouwens! Maak zijn/haar favoriete maaltijd als verrassing na het werk en zorg dat je gelijk aan tafel kunt schuiven als hij/zij thuis komt. Dek de tafel mooi, kaarsjes aan, wijntje er bij. Dat geeft ook meteen ruimte om eens te kletsen en aandacht voor elkaar te hebben.

Een gezellig huis

Ruim op en maak het huis gezellig. Wij zijn thuis echte rommelkonten maar soms wordt het daar niet gezelliger op. Ik merk als Jorrik een keer iets heeft opgeruimd zonder dat ik het heb moeten vragen dat ik er veel meer van geniet. Dit komt sporadisch voor maar ik ben net zo erg.  Op een of andere manier voelt dat gewoon zo fijn als iemand initiatief neemt.

Doe dingen samen

Dit is iets wat op een gegeven moment in de vergetelheid kan raken. Ga eens een avond niet sporten of die hobby uitvoeren, maar plan samen iets leuks om de sleur te doorbreken op een doordeweekse avond.

Foto’s

Bekijk samen gezellig foto’s van vakanties en dergelijke om fijne herinneringen op te halen in plaats van te Netflixen. Maak het wederom gezellig net zoals je bij een film zou doen.

Spellen

Vind je het leuk om samen spelletjes te doen? Dan kun je dat ook eens doen na het eten. Rummikub, Scrabble, Yahtzee, Monopoly: noem maar op. Ik zou dit zelf wel leuk vinden, helaas is Jorrik niet zo van de spelletjes.

Social media

Juist door social media zijn we 24/7 met de wereld verbonden en dus ook met je partner. Zet een lief tekstje onder elkaars Instagram foto’s bijvoorbeeld of stuur een leuke Snap. Elkaar laten lachen is ook goed om de sleur te doorbreken. Ik app bijvoorbeeld heel vaak met Jorrik en we sturen elkaar dan ook wel eens foto’s. Dat kunnen selfies zijn, maar ook grappige foto’s. Op dit gebied vind ik echt dat Jor en ik veel aan elkaar denken en ik vind het fijn dat we na 10 jaar dit nog steeds zoveel doen. Het grappige is, dat dat nog steeds niet als een gewoonte voelt maar altijd als interesse in elkaar.

Flirten

Jaaa, en social media is natuurlijk ook de plek om (stiekem) met elkaar te flirten. Flirten houdt ook de passie in de relatie. Ik ben zelf niet zo van seks in de buitenlucht, maar sommigen zijn dat wel. Je zou bijvoorbeeld een foto van die ene plek op het strand op je Instagram kunnen zetten en hem/haar daarna kunnen appen: ‘Kijk op mijn Insta: leuk plekje 😉 ‘ Zo deel je iets intiems met eigenlijk al je vrienden maar niemand weet van jullie moment en dat maakt het net wat spannender.

Maar flirten kun je ook heel goed doen als je samen bijvoorbeeld uit eten bent of in de bioscoop. Gedraag je weer als toen jullie stapelverliefd waren! Zeker in een lange relatie waar de sleur in zit, is flirten iets wat je niet meer zo snel doet. De buit is immers al jaren binnen, haha! Toch kan het wel heel leuk zijn. Het houdt een relatie fris en jong.

Verrassing

Verrassingen zijn altijd leuk! Wie vindt het nu niet fijn om zomaar een (klein) cadeautje te krijgen? Bijvoorbeeld een bos bloemen of een bioscoopbon voor een avondje met z’n tweeën? Of als je het wat groter aan wilt pakken kun je ook een surprise party organiseren waarbij je zijn/haar vriend(inn)en uitnodigt.

Speciale plekken

Zoek weer eens bepaalde plekken op waar jullie samen leuke herinneringen aan hebben. Bijvoorbeeld het restaurant waar jullie je allereerste etentje samen hadden.

Briefje

Niets zo gezapig maar  tegelijkertijd zo lief als een klein handgeschreven briefje. Zo simpel maar effectief!

De slaapkamer

Na verloop van tijd kan je seksleven ook in een sleur komen. Probeer daar eens verandering in aan te brengen en de sleur te doorbreken. Heb eens een gesprek met elkaar hierover. Veel stelletjes communiceren hier niet altijd openlijk over maar het is wel belangrijk. Wat zijn jouw fantasieën en die van hem/haar? Is er iets wat jullie beiden triggert? Wanneer was de laatste keer dat je sexy lingerie droeg? Zeker bij een lange relatie kan het zijn dat je niet altijd meer zo’n sexy setje aan trekt onder je kleding terwijl je in het begin -vooral als je nog geen seks hebt gehad- je juist daar druk om maakt en je er heel sexy uit wilt zien. Doe net alsof het weer de eerste keer is! Qua uiterlijk dan, want stuntelen is er gelukkig niet meer bij haha!

Gezamenlijke bucketlist

Maak samen een bucketlist en neem voor om een van de dingen op de lijst binnen 3 maanden samen te gaan doen. Dat kunnen hele kleine dingen zijn maar natuurlijk ook iets groots waar je voor moet sparen.

Op vakantie

Ze zeggen wel eens dat de romantiek nergens zo opbloeit als in een ander land. Maak plannen om samen naar dat ene land te gaan waar jullie het al jaren over hebben. Zo wil ik nog steeds een keer heel graag met Jorrik naar Australië of Nieuw-Zeeland maar maken we er nooit concrete plannen voor. Daar moet maar eens verandering in komen.

Dit zijn een aantal tips om de sleur van het alledaagse leven samen eens te doorbreken. En nogmaals, een beetje sleur zo nu en dan is niet erg alleen het moet niet de overhand nemen voor langere tijd in een relatie.

Wat doe jij als je merkt dat je relatie in een sleur zit?

14 reacties

Vanessa -

Goede tips! Het hoeft inderdaad niets groots te zijn, de kleine dingen houden je relatie ook leuk. Zo heb ik mijn vriend vandaag nog verrast met donuts. Heel simpel maar wel superleuk!

Myrdeklier -

Ppssst, Martine, kun je deze lijst niet even stiekem naar m’n vriend appen? :-p

Michelle -

Ik vind die ‘sleur’ van het dagelijks leven niet zo negatief als het soms klinkt. Het ‘gewoon’ heel fijn en goed hebben samen wordt vaak zo onderschat. Ook hier is het niet altijd meer zo spannend als in het begin, maar eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg. Wij proberen heel erg aandacht voor elkaar te houden, elkaar écht te ‘zien’ en vooral veel te praten. Daaruit komen dan vanzelf weer veel leuke dingen voort.

Sharon -

Helemaal eens! Ik ben 6,5 jaar samen met mijn vriend en we hebben onlangs tijdens een romantisch etentje samen het ook hierover gehad. Over moeite doen voor de relatie enzo. Wij hebben het gevoel dat helemaal niet ‘bewust’ te hoeven doen, omdat we waarderen wat we met elkaar hebben en het allemaal vrij vanzelf gaat. Sleur is niet iets negatiefs vinden we. Je weet wat je aan elkaar hebt, hoe je bent als persoon en hoe je je voelt bij elkaar. Wij doen vanzelfsprekend altijd wel leuke dingen, knuffelen veel en praten over wat ons bezig houdt. Het is misschien niet altijd even spannend, maar dat hoeft ook niet. Het gevoel van veiligheid bij elkaar en jezelf kunnen zijn is voor ons het allerbelangrijkst.

Lenneke -

Ik heb geen relatie, maar oh man, ik ben daar ook gewoon zo slecht in. Ben heel snel verveeld, dus er moeten echt leuke dingen (kan echt iets onwijs kleins zijn) blijven gebeuren, anders ben ik er snel klaar mee. Heb altijd zoveel respect voor mensen met een lange relatie.

Justine -

Goede tips! In mijn huidige relatie merk ik niets van die sleur. Zomaar langskomen, ineens een cadeautje krijgen of in de auto springen om ergens naartoe te gaan, is wat het bij ons zo leuk houdt. En die ontelbare keren uit eten zorgen nog steeds voor vlinders in mijn buik! 😀

Selma -

Ik vind het altijd heel er leuk om ‘s ochtends een briefje op mijn vaste plek aan tafel te vinden waarmee mijn vriend me een fijne dag wenst :). Hij is de deur altijd al uit als ik op sta.

Kelly -

Die sleur ken ik wel een beetje! Het heeft ons in ieder geval goed gedaan om even met z’n tweeën op vakantie te zijn geweest.

Renske -

Ja hoor, de sleur sloop er hier een tijdje terug ook langzaam in. 😉 Gelukkig hadden we het allebei in de gaten en wisten we de oorzaak ervan: enorme drukte, stress om huizenjacht etc. Dit alles hebben we uiteindelijk (deels) los kunnen laten. Een flinke tijd terug hebben we daarom samen allerlei activiteiten bedacht die wij allebei leuk vinden om te doen, zoals een boswandeling, een dagje naar een onbekende stad, elkaar verrassen met een kleinigheidje, een hotelovernachting boeken, samen koken, lekker picknicken etc. Daar trekken we iedere maand een kaartje uit (in het geval we naar ons idee te weinig écht samen ondernemen in de betreffende maand), zodat we in ieder geval iets leuks ondernemen. :-) Tegenwoordig hebben we ook een gezamenlijke hobby ontdekt: lekker veel de hort op door te wandelen. Heerlijk! We zien elkaar eigenlijk maar weinig, maar door samen lekkere wandelingen te maken, zien we elkaar toch vaker dan aanvankelijk gepland én zijn we lekker in beweging. Win-winsituatie dus. 😉

Margot -

Fijne tips! Gewoon samen af en toe naar buiten en een rondje lopen in plaats van thuis naar de tv kijken is ook al fijn. Dan kan je echt even praten zonder al die apparaten om je heen.

Lonneke -

Ja relatie is een werkwoord je moet d’r beide iets voor doen om het leuk te houden maar het moet ook wel weer vanzelf gaan!
Juist het feit dat je elkaar elkaar zo vertrouwd is wat het zo fijn maakt (vind ik)

Charlotte -

Wij gaan sowieso 1 x per maand een avondje samen weg. Dan logeert ons dochtertje bij opa en oma en hebben we een avondje voor onszelf. Verder werkt mijn man heel veel dus ik vind het erg belangrijk dat we die ene vrije dag in de week ook echt met z’n drietjes doorbrengen.

Femke -

Het is in mijn ogen heel belangrijk om in een lange relatie aandacht te steken. Zelf ben ik alweer 9 jaar samen met mijn vriend, vanaf mijn 18e hebben wij een relatie. Wij wonen alweer 5 jaar samen en werken allebei fulltime. Sinds kort ben ik bij een andere werkgever begonnen, waar ik voorheen fulltime in 4 dagen werkte, werk ik nu 5 dagen. Dat betekent dat wij echt alleen het weekend nog vrij hebben en we proberen dan ook altijd wat leuks te doen samen. Waar ik voorheen vaak heel mijn weekend vol had gepland met van alles, vind ik het nu fijn om dit niet helemaal vol te plannen. We hebben ook van die ‘routines’ die fijn zijn, denk aan de boodschappen, avondeten, etc.

Dita -

Echt sleur heb ik nog nooit zo gevoeld in die 6 jaar dat we samen zijn. Wel merk ik dat we in de winter maanden wat meer woordewisselingen hebben. We zijn allebei dol op mooi weer en in de koude maanden zit je toch meer op elkaars lip. Sinds we nu 3 maanden papa en mama zijn merk ik wel dat je net iets meer je best moet doen om tijd samen te hebben. Maar dit gaat ons goed af. We hebben lieve ouders die regelmatig eens willen oppassen dus dat komt helemaal goed!

Reageer ook