Het ritme met een 6 maanden oude baby

Één van de meest aangevraagde artikelen op baby-gebied van de laatste tijd is een artikel over het ritme van m’n baby. Als je geen kind hebt, vind je hier waarschijnlijk geen bal aan (dat vond ik namelijk ook nooit!), dus sla hem lekker over. Maar nu ik tegenwoordig moeder ben verslind ik artikelen met ritmes aan de lopende band. Dus moms, hier komt nu ook – ein-de-lijk -die van ons!

Allereerst moet ik zeggen dat we helemaal niet echt een strak ritme hebben. Het voeden gaat al vanaf de geboorte op verzoek en Jelle slaapt wanneer hij moe wordt. Desalniettemin ontstond er in de loop van de tijd wel een vrij duidelijk ritme. Hij drinkt om de 4 uur ongeveer en slaapt redelijk regelmatig (om de 2 tot 3 uur ongeveer). Het is niet zo dat ik het ritme, wat hier onder beschreven staat, voor hem heb bedacht. Dit is wat hij uit zichzelf een beetje doet. Heel af en toe stuur ik een beetje bij. Soms komt het met een voeding misschien net even niet uit en als we ergens naartoe moeten laat ik hem soms wat eerder slapen als het lukt of houd ik hem juist eventjes wakker zodat hij onderweg kan slapen.

Voor de één werkt het hebben van een strak ritme goed, maar voor ons werkt het op deze manier juist lekker. Ik vind het heel fijn om hem te volgen en niet op de klok te hoeven kijken en het lijstje van het ritme in mijn hoofd bij te hoeven houden. Ik heb al genoeg lijstjes als control freak zijnde. 😉 Daarnaast merk ik dat we hierdoor heel flexibel zijn. Slapen en eten kan overal en de tijden wisselen hier en daar nog wel eens met een (half)uurtje. Geen probleem!

De laatste notitie die ik nog even moet maken, voor we dan eindelijk aan de kern gaan beginnen, is dat het ritme enorm verandert. Als ukkie dronk ‘ie 8 keer per dag. Nu is dat nog maar 4 keer. Sliep hij eerder 4 tot 6 uur achter elkaar ‘s nachts, is dat nu zo’n 10 tot 12 uur. En nu hij met vaste voeding begint staat er in de komende weken/maanden ook weer het een en ander aan veranderingen te wachten, namelijk de overgang van 4 naar 3 flessen.

05.30 uur

Jelle wordt wakker zodra de vogels binnen te fluiten. Alles voor 6.00 uur is wat mij betreft – ook al ben ik een ochtendmens – véél te vroeg. Toch is ‘ie klaarwakker. Daarom haal ik hem uit bed en neem ik hem bij ons in bed. Meestal knuffelen we dan eventjes en als ik geluk heb (8 van de 10 keer) slapen we nog even verder.

7.00 uur 

We worden voor de tweede keer wakker en het is tijd om uit bed te gaan. De ene keer is dit om 6.30 uur, de andere keer om 7.15 uur. Het wisselt een beetje, afhankelijk van hoe laat we wakker werden. Ik kleed mezelf en Jelle aan en dan gaan we naar beneden.

7.15 uur

Tijd voor de eerste fles. Die gaat er altijd goed in na een lange nacht zonder voeding.

In de tussentijd: Meestal speelt ‘ie een tijdje in de box of op het kleed terwijl ik me aankleed, opmaak en wat opruim in huis. Daarna gaan we vaak uit met Saar, als Djurre dat ‘s ochtends vroeg nog niet heeft kunnen doen.

9.00 uur

Fruithapje met wat water erbij om te drinken.

9.30 uur

Tijd voor een dutje. Hij slaapt ongeveer 45 minuten. En als ik heel veel geluk heb slaapt hij een 1 tot 1,5 uur. Maar dit komt helaas maar sporadisch voor.

In de tussentijd: Spelen we samen, gaan we wandelen, boekje lezen, boodschappen doen of gaan we ergens naartoe.

11.00 uur

Tussen 11.00 uur en 11.30 uur is het tijd voor de tweede fles.

In de tussentijd: Idem aan bovenstaande.

13.00 uur

Tijd voor een tweede dutje.

14.00 uur

Rond 14.00 uur en 14.30 uur krijgt hij water of slappe rooibosthee met een broodkorst. Soms sla ik dit nog over of geef ik het hem op een ander moment op de dag, bijvoorbeeld als ik zelf ga lunchen. Dit tussendoortje zit er nog niet helemaal in, in tegenstelling tot de fruithap en groentehap. Dat komt omdat het schema al vrij vol is rond dit moment van de dag met slapen en voeden. Niet erg wat mij betreft, dit komt vanzelf wel wanneer er bijvoorbeeld weer een dutje verschuift of een melkvoeding af gaat.

15.00 uur

Tussen 15.00 uur en 15.30 uur krijgt hij z’n derde fles.

16.00 uur

Tijd voor z’n laatste dutje vandaag.

17.30 uur

Jelle krijgt een groentehapje en daarbij wat water. Als we zelf op tijd kunnen eten (i.v.m. werk) krijgt hij die terwijl we zelf ook aan tafel zitten. Hij eet dan met de pot mee als het kan, of krijgt een eigen hapje (ik maak het zelf en heb een hele stash in de vriezer liggen).

In de tussentijd: Speelt Jelle vaak met Djurre die dan thuis is van zijn werk. Als het baddertijd is (3 keer per week) doen we dat ook nog. Ook kijkt ‘ie toe hoe we de afwas doen, want dat vindt ‘ie helemaal het einde, haha!

18.30 uur

Bedtijd! Hij krijgt z’n laatste fles en daarna gaat hij naar bed om vervolgens de volgende ochtend weer wakker te worden. Heel af en toe moeten we er nog wel eens uit voor een speentje of aai over de bol, maar gelukkig lang niet meer iedere nacht.

Zo, dat was hem! Nogmaals, het is een beetje bij benadering en onderhevig aan verandering naar mate hij ouder wordt. Ook is dit het ritme wanneer we thuis zijn. Vaak ben ik wel een paar keer per week een ochtend of middag op pad met Jelle. In principe houdt hij dan hetzelfde ritme aan maar slaapt hij in plaats van in bed, in de kinderwagen of de Tula. Meestal verloopt het dan wel wat rommeliger, maar daar heeft hij gelukkig weinig last van. Ik denk dat dat komt omdat we toch regelmatig wel op pad zijn en hij gewend is dat slaapjes niet per definitie in bed gebeuren. En dat is best makkelijk!

Moeders, hoe zag jullie ritme met je baby er uit rond de 6 maanden?

45 reacties

Kelly -

Wat heerlijk! Ik gaf 4 voedingen maar puck is nu het hele ritme kwijt. Puck is 6maanden en een week. Ze komt vaker voor de borst en dan vooral snachts rond 2uur terwijl ze al een tijdje door sliep. Misschien een grotere groente hap/avond hap….. even zoeken

Rosa -

Goedemorgen hoeveel zit er in de flesjes? Als ik 7 11 en 15 uur voed dan drinkt ze haar flessen niet leeg en zit ze zo overvol gaar ze kranige krijgr en met een fles minder komt ze snachts…. dochter is volgende week 6 maanden :)

felicia -

de nachten slaapt ze goed smiddags kortere slaapjes
en smorgends na het bv geven leg ik haar nog even in bedje valt ze weer in slaap waardoor ik ook nog even verder slaap . savons valt ze tegenwoodig na 8 uur in slaap wel aan de borst
ik leg haar nooit wakker in bed altijd gelijk na de bv dan is ze al in slaap.

felicia -

leuk artikel interessant
ons derde dochtertje jasmijn is nu ook 6 maanden en wij hebben ook geen vast strak schema bij haar
had ik trouwens bij mijn twee oudste kinderen ook niet
jasmijn krijgt bv op verzoek krijgt tussendoor een fruitpotje van olvarit en een groente potje van olvarit verder is dat niet altijd om dezelfde tijd
water geef ik haar nooit. baby thee heel af en toe biologische baby thee van hippo.
en ik doe soms een ligakaak gekruimeld door haar fruitpotje .
jasmijn was trouwens al heel vroeg toe aan vast eten .
dus begon ik bij 4 maanden al met een olvarit fruit potje.

naomi -

Wat een fijn ritme! Hoe deed je het in de nachten dat Jelle nog wakker werd? Kreeg hij dan een fles? Mijn dochter van bijna 5 maanden wordt nog altijd 1 keer wakker ‘s nachts voor een fles.
Ze gaat 18:00 slapen en ik geef haar 22:00 een laatste fles. Vaak komt ze rond 3 uur nog voor een fles. Hoe deed jij dat? Hoor het graag!

Willemijn -

Op een gegeven moment, rond 4 maanden, merkte ik dat hij nog wel eens wakker werd, maar niet meer voor honger. Dan merkte ik verschil tussen hoe hij was als hij wakker werd uit honger, en hoe hij wakker werd ‘zo maar’. En steeds vaker werd hij wakker zonder echte reden of met een duidelijke andere reden dan honger. Het ging vrij natuurlijk. :)

Fabienne -

Denk maar zo, Willemijn…. Ooit gaat het over… Sterker nog, je vergeet die periode zelfs. Mijn zoontje sliep na 1,5 jaar eindelijk door, het was een slopende tijd en toch…ik was t al weer bijna vergeten. Als we straks pubers hebben en we ze hin bed niet uitgesleurd krijgen dan verlangen we terug naar die tijd 😉

Carolien -

Fijn ritme wel! Mijn zoontje is bijna 6 maanden nu en nog heel even en dan beginnen we met brood en drinken erbij dus dan zullen dingen wel verschuiven gok ik, want dan gaat er ook hier een flesje af.
6:30 maken we hem wakker ivm werk dan krijgt hij een papflesje
8:00-8:30 fruit hapje
8:30 slaapje tot 10/11 uur
11:00 flesje
12:00 tot 13:00 slaapje
15:00 flesje
15:15/15:30 slaapje tot 16:00 of 17:00
17:00-17:30 groente hapje
18:30 papfles en slapen
Dus lijkt wel aardig opzich.
En nu dus zo weer zoeken naar n ander ritme als hij brood krijgt. Echt nog even geen idee hoe dat moet. Lees me suf maar ieder kindje is anders dus ja we moeten toch echt zelf gaan proberen!! En vlees/vis bij t avond eten. Ben zo benieuwd. Hoe ouder m’n mannetje werd hoe meer hij sliep tot nu toe. Langer dan 2 uur wakker houdt hij bijna nooit vol. Hij is ook enorm druk en beweeglijk en energiek dus kan het me voorstellen. Jelle een sprongetje gehad rond begin 6 maanden? Daar zit die van mij nu een weekje in, heel gezellig (niet) haha

Desiree -

Wat een heerlijke comments. Dit onderwerp zegt mij helemaal niets, geen ervaring mee (helaas). Toch erg leuk om te lezen dat het zo leeft.

Ais -

Zelfs leuk om te lezen all niet-moeder! Haha toekijken hoe jullie de afwas doen :’) love it

Karin van den Berg -

Jeetje zeg hoe deed ik dit 5,5 jaar geleden?!?

Geen idee meer maar wel leuk om weer over hapjes en flessen te lezen, ondanks dat ik het lekker bij 1 kind hou!

Leuk artikel Willemijn, enne wat leuk om zijn gezichtje te zien, SMELT!

Denise Melanie -

Ik vond het leuk om te lezen als iemand die geen moeder is. Maar ik moet zeggen dat ik het ook behoorlijk angstaanjagend vind. Hoe doen jullie moeders dat? Hoe vinden jullie vrije tijd? Zijn jullie niet compleet oververmoeid? xx

Willemijn -

Vrije tijd is inderdaad schaars! Heel schaars, haha. En ja, ik ben heel moe aan het eind van de dag. ‘Maar het is het allemaal waard’, is zo’n cliche dat waar is haha! 😉

Petra -

Toch best leuk om te lezen als je geen kinderen hebt (en ze ook niet wilt) hoor :) Ik ben altijd wel nieuwsgierig hoe dat nou precies gaat. En bij mijn vriendinnen maak ik ook nooit echt een volledige dag van begin tot eind mee haha. En mooi foto in de header!

Esmee -

Heel leuk en interessant om te lezen! Ik ben momenteel 17 weken zwanger van ons eerste kindje, dus ik verzamel veel tips van andere mama’s, voor straks :)

Laura -

Dat klinkt als een heerlijk ritme, op het opstaan na dan 😉 Ons ritme bij 6 maanden veranderde heel erg ineens. We gingen over op volledig vaste voeding en nog maar 1 fles. Wel sliep ze altijd tot half 9/9 uur. En overdag 2 dutjes van 1 tot 2 uur. En dat doet ze nog steeds Eigenlijk. Lijkt dus best veel op Jelle zijn ritme :) denk dat het heel natuurlijk is om toch enige vorm van ritme en regelmaat in de dag te hebben.

Janine -

Heerlijk ritme heb je een wat fijn dat Jelle zo flexibel is mbt waar hij slaapt! Onze man was dat ondanks dat we hem wel gewoon veel meenamen niet, zijn bedje was hem heilig, met uitzondering van “tanden dagen” dan sliep hij heel moeilijk overdag behalve als hij echt niet meer kon in de wagen!

Mariska -

Hoewel wij ook van het flexibele zijn, ziet het er bij ons anders uit! Zoontje is 8 maanden en krijgt borstvoeding. En omdat de nachten zo wisselend zijn, zijn de dagen dat ook. Hieronder het meest gebruikelijke (zonder verkoudheden of tandjes pijn) op een crèche dag.
7 uur: wakker worden, even kroelen en dan de borst
7.20: baby aankleden en ik onder de douche. Zoontje zit dan in de wipstoel in de badkamer met een speeltje.
7.45: naar beneden en ontbijt maken. Zoontje krijgt en stukje fruit om op te knabbelen (hij likt er vooral aan).
09.30: fles met moedermelk, knabbelen op cracker
10.00: slapen, meestal 1,5 uur
12.00: fles met moedermelk, evt ook broodkorst
14.00: slapen, ongeveer anderhalf uur, soms maar een uurtje
16.00: fles moedermelk en groentehap
17.00: zoontje ophalen, soms doen we dan boodschappen
18.00: borst, kroelen en knuffelen
18.30: samen fruit eten, zoontje knabbelt dan op stukje Peer of appel
18.45: naar boven, pyjama aan, borst en slapen
Nacht: in het ideale geval 1x voeden, maar afgelopen week zitten we weer op 2x..

Op dagen dat ik thuis ben zijn de slaaptijden ongeveer hetzelfde maar ik voed hem dan altijd in slaap. In dat geval zijn de voedingen dus vaak ‘in 2x’ – voor en na het slapen.
Verder hangt eea ook af hoe zoontje zich voelt. Afgelopen week is hij erg verkouden en wordt dan vaker wakker. Ook is het in slaap komen s avonds moeilijker, gisteren sliep hij niet voor 9 uur bijvoorbeeld. En weer 2 nachtvoeding en (rond 1 uur en rond 5 uur).

Nicky -

Ondanks dat ik geen moeder ben, vind ik het ook erg interessant om de babyartikelen te lezen. Wat fijn dat Jelle zich redelijk makkelijk aanpast aan de situatie en de omgeving waarin hij slaapt.

N -

Wat een heerlijk leven heeft een baby eigenlijk haha :)

Bianca -

Klinkt als het perfecte kinderdagverblijf ritme dat wij ook hadden, ideaal. En later naar bed gaat niet werken, wordt hij toch net zo vroeg wakker van. Dat ging hier pas over met wat meer vast voedsel in de avond. Toen werd het zowaar 06:00 uur.. en dat is met regelmatig (nu 6,5) nog steeds zo.

Inez -

Wat zijn kindjes toch verschillend! Hier inmiddels wel een redelijk strak ritme. Ik merk ook dat wanneer we er wel vanaf wijken hij erg snel van slag is.
Milan is nu 9,5 maand maar 2 maanden te vroeg geboren dus eigenlijk pas 7,5 maand.
Hij slaapt van 20:00 tot 8:00 uur, ideaal!

8:00 uur papfles
10:00 uur fruit met water
11-13 uur slapen
13:00 uur boterham met water
15:00 uur flesje
15:30-17 uur slapen
17:00 avondhapje
20:00 uur papfles

Mare -

Leuk! Ook als niet moeder.

Jodi - liefthuis -

Heerlijk toch dat je kleine spruit zon mooi ritme heeft gemaakt. Wij volgden hem ook, maar merkten okk heel snel ritme en konden daar ook vanaf wijken ( met mate)
Ik vond de tijd rond 6 maanden ook erg druk, met eten en slapen. Ik had het gevoel dat ik er alleen maar eten in aan t stoppen was toen hij nog aan t oefenen was met vanalles. Sinds de vierde fles er af is scheelt het een hoop

Fabienne -

En als je hem ‘s avonds wat later naar bed doet, dus 19:00-19:30….slaapt tie dan niet wat langer ‘s ochtends?

Willemijn -

Nope! Jammer he, haha!

Lotte -

Zo schattig dat Jelle eruitziet op die foto. Hij is echt al groot!
xxx

Fleur -

Heerlijk om te lezen! Een vriendin van mij heeft ook een baby precies even oud als jelle en zij slaapt niet overdag, dit resulteert in een jengel baby die overdag ontzettend vermoeid is. Ik denk dat je echt geluk hebt met jelle nu, want het klinkt alsof het heel makkelijk gaat allemaal!

Carolien -

Ik denk eerder dat je vriendin een beetje pech heeft 😉 een baby ‘hoort’ eigenlijk wel te slapen overdag..

Margot -

Interessant om te lezen! Ik heb zelf geen kinderen, maar hopelijk in de toekomst wel.

Diana -

Wat een heerlijk ritme hebben jullie en wat boffen jullie met zulke heerlijke nachten!!

Rosalie -

Mijn kindje is inmiddels 1,5 jaar oud, maar heeft ongeveer hetzelfde ritme gehad. Ik hield me wel aan een “strakker” ritme, al wel enigszins met de losse pols hoor. Het kwam niet aan op een minuutje. En zodra ze vast gaan eten en minder melk drinken en ook minder slapen, dan gaat het allemaal wat makkelijker en is de dag iets minder vol. Mijn kleine heeft op een gegeven moment besloten dat ze nog maar 1 slaapje nodig heeft. Prima. Heerlijk dat ze dat allemaal vanzelf aan geeft. Ook hier probeer ik het wel een beetje op een schema te houden als we de deur uit gaan. Is voor het kindje ook wel fijn.

Shirley -

Ziet er goed uit! Wat een heerlijke lange nacht maakt ‘ie! Ja, vroeg wakker maar ook lekker vroeg naar bed toch :) Ik zat vaak nog met Skyler tot 22:00 uur op schoot, haha.

Michelle -

Ondanks dat het misschien geen heel ‘strak’ ritme is lijkt het me wel een heel prettige! Juist ook dat Jelle wat flexibeler is en in de wagen of Tula kan slapen lijkt me ideaal. Morris is morgen 2 weken oud en we hebben voor nu ook een prima ritme te pakken. Ben benieuwd wanneer hij het weer omgooit; ‘t gaat allemaal zo snel.

Madebyuna -

Ook voor een niet moeder grappig om te lezen, ik wist niet dat een baby zo vaak slaapjes deed op een dag!

Marijke -

Klinkt als een fijn ritme! Straks zal je zien dat je kleine ineens 7 uur wakker word! Grappig hoe 7 uur dan als ‘uitslapen’ gaat klinken terwijl 7 uur vroeger gewoon vroeg was haha.

Charlotte -

Ik kan her me niet neer zo goed herinneren maar volgens mij zag ons ritme er wel redelijk hetzelfde uit toen. Maar altijd als ik dacht dat we een fijn ritme hadden dan veranderde dat weer haha

Kirsten -

Super leuk om te lezen, ondanks dat ik nog geen kinderen heb, haha! Het lijkt me echt een schatje.

Lenneke -

En ik vond een hond al veel werk. :’)

Paola -

Selena is nu iets meer dan 4,5 maand en krijgt nu sinds drie weken de eerste hapjes, maar dit vind ze zo lekker dat het ondertussen geen hapjes meer zijn. Ik merkte duidelijk dat dit haar ritme verlegd heeft en het is nu ongeveer:

7:30 ik maak haar wakker (soms wordt ze eerder uit haarzelf wakker)
7:45 papfles ca 200 cc
8:00 spelen
8:30 Aankleden
8:45 spelen
9:15 naar bed
10:30 uit bed
10:45 fruithap (daarna weer spelen)
11:45 borstvoeding
12:15 naar bed
14:30 wakker (is ze dit niet dan wek ik haar om 15:00)
15:00 borstvoeding
15:15 spelen
16:30 naar bed
17:30 wakker (is ze dit niet dan wek ik haar om 18:00)
18:00 groentehap bij ons aan tafel terwijl wij ook eten
18:30 borstvoeding
19:00 klaar maken voor bed (om de dag in bad
19:30 slapen

Britta -

Hoi Paola,
Ik vroeg me even af waar voor papfles je aan je dochter gaf. Maakte je dat met je moedermelk?
Groetjes, Britta

Dita -

Heel leuk om te lezen. Mila is nu bijna 4 maanden en krijgt nu nog geen fruit en groente maar het rimte ziet er verder ongeveer hetzelfde uit.

Priscilla -

Het ritme van Sofie is bijna hetzelfde alleen halen wij haar pas tussen 7 en 8 uit bed. In de ochtend doet ze ook een kort slaapje, maar in de middag vaak toch wel een lange van 1 tot 3. Ze gaat tussen 7 en half 8 naar bed, maar de laatste 2 weken is het drama en komt ze moeilijk in slaap of is ze midden in de nacht klaarwakker. Dit is denk ik het bekende 6 maanden sprongetje. Hopelijk slaapt ze snel weer beter! Ik geef trouwens nog geen broodkorst.. Hoe vind Jelle het?

Patricia -

Herkenbaar ritme haha! Helena is nu bijna 8 maanden maar ons ritme zag er rond 6 maanden ook zo uit ongeveer. 0700 wakker, aankleden en borstvoeding, 0900uur slapen (45 min), 1000uur fruithap, 1100uur borstvoeding, 1200uur slapen (1,5-2 uur), 1400uur rijstewafel, 1500uur borstvoeding, 1600uur slapen (45-30 min), 1730uur groentehap, 1830uur borstvoeding en daarna naar bed. Ik geef haar nog altijd een droomvoeding voordat ik zelf ga slapen. Nu ze 8 maanden is eet ze ‘s ochtends een boterham.

Femke -

Ondanks dat je niet echt een ritme hebt, heb je toch een soort van ritme en die klinkt goed. Wat fijn dat hij ook zo lekker doorslaapt.

Reageer ook