Herinneringen bewaren

Een tijdje terug schreef ik over het maken van fotoboeken. Ik maak ze omdat ik graag herinneringen levendig wil houden, met het oog op later. Maar er zijn meer manieren waarop je herinneringen bewaren kunt. Vandaag deel ik een paar ideeën!

Herinneringen-doos

Mijn moeder heeft een ‘vroeger-doos’ voor mij gemaakt. Een doos met allemaal herinneringen aan vroeger. Mijn eerste paar schoentjes, een oude rammelaar, een doosje met melktandjes, brieven, schriften, wat tekeningen. Van alles wat. Heel erg leuk!

Zo iets kun je ook nu doen! Bewaar hierin bijvoorbeeld:

Kaarten

En dan bedoel ik niet iedere verjaardagskaart van Tante Miep, maar de kaarten met een mooie boodschap, voor een speciale gelegenheid of van een dierbare.

Souvenirs

Bewaar hierin die hysterische koelkast-magneet die je in Parijs kocht en berg dat oerlelijke beeldje uit Zuid-Frankrijk op in de doos. En als je er dan weer eens in rommelt lach er weer net zo hard om als toen je hem kocht. Of stop de menukaart van dat geweldige restaurant waar je met je geliefde laatst bent geweest in de doos, en omcirkel wat jullie gegeten hebben! Om maar wat te noemen.

Maar ook…

  • (Symbolische) cadeau’s
  • Bioscoopkaartjes die je aan die ene avond herinneren
  • Kaarten van het toffe concert waar je geweest bent
  • Een gedroogde bloem die op de kist lag tijdens de begrafenis van een dierbare
  • USB-sticks met daarop foto’s en filmpjes
  • Een krantenartikel

Je kunt het zo gek niet bedenken. Zolang het iets voor je betekent, kun je het er in stoppen!

In deze stolp zitten souvenirtjes van vakanties, cadeautjes die veel voor ons betekenen en items die ons aan bepaalde gebeurtenissen in ons leven herinneren. Elk item heeft een verhaal!

Thema doos

Je kunt ook een ‘thema doos’ maken, met herinneringen aan een bepaalde gelegenheid. Zo heb ik een doos waarin alles over onze trouwdag zit (een deel van de inhoud zie op de eerste foto in dit artikel). Kaarten, onze geloftes, speeches van gasten en de ambtenaar, de enveloppen met vragen en het kaartje wat Djurre me gaf op de ochtend van onze trouwdag, bijvoorbeeld. Het is niet alleen praktisch (want alles lekker handig bij elkaar), maar ook heel leuk!

‘Vakantie lijstje’

Sinds onze tweede vakantie samen houden we het ‘vakantie lijstje’ bij. In dit fotolijstje gaan aandenken aan onze bestemmingen. Stenen, een stukje landkaart, een vlaggetje, vreemde valuta’s… Het gaat er allemaal in! Zo af en toe kijken we er naar en dan dan halen we herinneringen op.

Sommige mensen hebben ook een lange plastic (doorzichtige) buis en nemen schepjes zand mee vanuit de bestemming en doen dit in de buis. Zo krijg je allemaal laagjes van verschillende beetjes aarde.

Herinneringen lijstjes

Om even door te gaan op het vorige idee, maak herinneringen lijstjes! Lijst een item of brief in, zoals hier gedaan is. Super leuk idee!

Dit is een herinneringen fotolijstje aan mijn trouwjurk. Ik heb een stukje kant van mijn jurk ingelijst.

Herinneringen pot

Neem een grote vaas of pot en verzamel hier mooie herinneringen in door ze op een papiertje te schrijven en deze op te rollen of te vouwen. Als je zin hebt in herinneringen ophalen hoef je alleen maar wat te grabbelen in je pot. Vergeet niet de datum erbij te schrijven en – als je de pot bijhoudt met meerdere mensen zoals je gezin – de naam van wie de herinnering is.

Dagboek bijhouden

Zo heel af en toe spiek ik eens in mijn oude dagboeken van vroeger. Wat hield me bezig toen ik 10, 14 of 16 was? Zo leuk om te lezen! Veel herinneringen zwakken helaas nu eenmaal af naar mate de tijd verstrijkt. Door het weer terug te lezen denk je vaak ‘Oh ja, zo ging dat inderdaad!’ Of herinner je je die gevoelens weer. Heerlijk om af en toe even in de tijd terug te gaan en te mijmeren.

Mindfulness

‘In het nu leven’ betekent het ook wel. Het is ontzettend hip nu, maar in werkelijkheid wordt het al jaren toegepast door wijze mensen en hulpverleners. Als je altijd maar gehaast en gestrest bent dan razen alle mooie momenten langs je heen. Je merkt ze wel op, maar slaat ze niet écht op. Misschien is daarom wel de belangrijkste tip: geniet van het moment zelf! Voel/leef/ruik/proef het, beleef het, doe het! En dan kun je achteraf die herinnering archiveren op bovenstaande manieren als je dat zou willen. 😉

20 reacties

Felicia -

Wat een ontzettend leuke ideetjes! Ik wil altijd vanalles bewaren, zoals visitekaartjes van restaurants en plattegronden van steden of skipistes bijvoorbeeld waar we geweest zijn. Maar vervolgens weet ik een jaar of wat later niet wat ik er mee aan moet als ik weer eens aan het opruimen ben en gooi het vervolgens alsnog weg. Ga ik nu niet meer doen, genoeg leuke oplossingen :)

Yvon -

Super leuk! Waar heb je de lijstjes weg zodat er ook nog wat bij in kan?

Willemijn -

Ikea :)

Yvon -

Thnx :)

Kelly -

Leuke ideeën ! Vroeger probeerde ik altijd een dagboek bij te houden, na een week mislukte dat dan weer.

wendy -

wat een leuke ideeen. Vind het lijsjte wel erg leuk gedaan, evenals de stolp.

Kelly -

Wow, zo’n vakantielijstje is zo leuk! Anders verdwijnen die souvenirs toch weer in een doos waar je nooit meer in kijkt. Ik ga dit zeker een keer doen!

Emma -

Salla! Als ik daar een baan kon vinden was ik hier meteen weg. Wat is het daar fijn. Grappig ik had niet gedacht dat je daar heen zou gaan, maar good for you!

Romy -

Weer een ontzettend leuk artikel, maar daar falen jullie nooit in! :)

Lindsey Beljaars -

Wat een leuke tips en ideeën! Leuk artikel om te lezen :)

Ellen -

Leuk artikel! De stolp vind ik erg tof. Jammer dat ik die hier niet op een mooie plek kan neerzetten met 2 ondeugende katten en een dreumes met grijpgrage handjes 😉

Anouk -

Ik kwam jullie vakantie lijstje een tijdje terug al eens tegen op 2wmn/livelifegorgeous en heb meteen een hele zooi aan lijstjes in huis gehaald. Ik maak van elke vakantie met m’n vriend nu zo’n lijst. Ik ben wel heel bewaarderig met kleine souvenirs als schelpjes, munten, stenen, toegangskaartjes etc., maar een ramp met met het maken van foto’s. Dit is dan ook een heel leuk alternatief;)

Leah -

Hier ook nog eentje die alles wil bewaren, haha! Toen we bij mijn vriend zijn appartementje wilden opleuken, heb ik voor hem van die IKEA lijstjes gevuld. Eentje voor met herinneringen aan Aruba (bioscoopkaartje, stukje landkaart, polsbandje en de champagne kurk van oud en nieuw dat jaar) en eentje met dingen van festivals waar we met vrienden zijn geweest (overgebleven muntje, polsbandjes, knipsels uit boekjes die je na afloop krijgt). Naast dat het leuk hangt, vond ik het ook super leuk om in elkaar te knutselen.

Nanoe -

Lieve Willemijn,
Ik zit met een kwestie die ik graag met je zou willen bespreken, maar ik voel me er niet zo prettig bij om het hele verhaal op 2wmn te zetten. Zou ik je persoonlijk mogen benaderen via de 2wmn mail?

Willemijn -

Dat mag! :) Naar willemijn@livelifegorgeous.nl mag ook. Die lees en beantwoord ik sneller.

marije -

Leuke ideeen, vooral de stolp en lijstje vind ik erg leuk. Ben mij op dit moment erg aan het verdiepen in mindfullness en bewuster leven. Herinneringen bewaren zou ik veel meer willen doen. Thx voor de tips! Tijd om het ook echt te gaan doen.

Monique -

Wat leuk om te lezen, ik maak nu al 4 jaar ‘bewaardozen’. Met daarin spulletjes die wij graag willen bewaren van dat jaar. Bijzondere verjaardagskaarten, geboortekaartjes, toegangskaartjes etc. Verder heb ik ook een bewaardoos van onze bruiloft. En ik ben sinds jouw artikel over de fotoboeken, ook daarmee begonnen. Het lijkt me geweldig om van ieder jaar een fotoboek te hebben.

Femke -

Wat een leuke ideeën. Die stolp vind ik leuk, maar ook dat ‘vakantie lijstje’.

Dita -

Heel leuk! Ik ga voor Mila ook een doos maken vol met herinneringen.

Marina -

Leuke ideeën! Ik ben zelf ook heel erg van het bewaren en dit zijn leuke manieren om eens wat anders te doen dan fotoalbum of dagboek!

Reageer ook