Gestopt met de pil #4

Ik verbaasde me laatst hoe lang ik al gestopt ben met de pil. Op dit moment ben ik al bijna anderhalf jaar gestopt met de pil. Ik schreef destijds na een half jaar een update. Dit is hoe het nu gaat!

In september 2015 schreef ik deze update. Nadat Willemijn gestopt was met de pil, besloot ik het ook te doen. Het opende mijn ogen omdat ik er verder nooit over na dacht waarom ik de pil slikte. Ik slikte de pil vooral omdat het makkelijk was en over het algemeen is het nu eenmaal zo dat vrouwen aan de pil gaan als ze seksueel actief zijn of een andere vorm van anticonceptie gebruiken.

En eigenlijk vind ik het bizar dat de pil zo geaccepteerd is, zeker bij jonge vrouwen. Je krijgt in die zin weinig voorlichting. ‘Heb je een vriendje? Oh, dan ga je aan de pil.’ De pil is ook een hele makkelijke vorm van anticonceptie. Je hoeft alleen maar iedere dag een pilletje te slikken en tadaaa! Daarnaast kun je je ongesteldheid uitstellen wat ideaal is als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Natuurlijk zit er een bijsluiter bij de pil maar daar hoor je weinig mensen over. Er wordt dan vooral gepraat over trombose en zelfs dat wordt goed gepraat. Maar de pil is eigenlijk gewoon enorme troep. Je ongesteldheid kan soms net koffiedik lijken dankzij het gebruik van de pil (wellicht TMI maar het is toch echt zo in sommige gevallen),  je kunt emotioneel veel vlakker worden, apathisch, vaginale droogheid, gewichtstoename, verminderd libido, gevoelige borsten, trombose, depressie, misselijkheid, hoofdpijn en noem maar op. Het verstoort de hormoonhuishouding enorm en daar wordt mijn inziens over het algemeen niet goed over nagedacht voordat men begint met de pil. Ook ik dacht er toen niet over na, maar nu ik er zo op terug kijk vind ik het jammer dat ik er überhaupt mee ben begonnen en dat ik niet eerder ben gestopt.

Toen ik eenmaal de pil slikte werd ik emotioneel een stuk vlakker. Er waren minder pieken en dalen, het was meer constant. Maar dat was eigenlijk met alles zo, ook met mijn seksleven: het boeide me niet zoveel en ik had vaker geen zin als wel zin. Soms voelde het ook helemaal niet fijn vanwege vaginale droogheid. Ik vond mijn onttrekkingsbloedingen er daarnaast ook niet heel goed uit zien, vrij dik en mijn ongesteldheid duurde best wel lang. Ik dacht dat dat normaal was, omdat ik ook niet meer zo goed wist hoe het was om ‘normaal’ ongesteld te zijn. Tot ik stopte met de pil.

Ik werd nog diezelfde maand ongesteld en had een mooie, regelmatige cyclus. Mijn onttrekkingsbloedingen zagen er veel beter uit en ik was veel korter ongesteld. Misschien ook wel heviger maar wel veel korter.

Ik kan nu na anderhalf jaar alleen maar voordelen opnoemen sinds ik gestopt ben met de pil.

  • Ik ben veel vrolijker en niet meer zo apathisch
  • Mijn gevoelens zijn veel heftiger maar dat voelt stukken beter dan een robot te zijn en ik geniet veel meer van het leven!
  • Ik heb veel meer zin in seks en ook daar geniet ik meer van
  • Mijn ongesteldheid is korter en ziet er veel beter uit
  • Ik heb geen pijnlijke, opgezette borsten meer. Met de pil leek ik tegen de tijd dat ik ongesteld moest worden wel enorme siliconen te hebben die op knappen stonden maar dat is gelukkig verleden tijd!
  • Ik houd minder vocht vast
  • Ik voel me energieker
  • Ik vind het heerlijk dat ik me niet druk hoef te maken over het feit of ik de pil wel geslikt heb of als ik ziek ben dat de pil wel goed genoeg beschermd enzovoort.

Als ik dan een nadeel moet opnoemen is dat mijn rugpijn ook heftiger is geworden. Sommigen krijgen buikpijn als ze ongesteld moeten worden en anderen rugpijn. En er zijn pechvogels die het beide hebben! Ik krijg altijd rugpijn en soms zo heftig dat ik het tot in mijn bovenbenen voel. Met de pil had ik dit ook wel moet ik zeggen, maar zonder pil voel ik dat nog meer. Anderzijds is dus wel het voordeel dat ik wel 4 dagen korter ongesteld ben. Met de pil was ik wel zeker een week ongesteld en zonder pil drie dagen waarvan er maar een dag wat heftiger is. Op die dag is mijn rugpijn dus ook wat heftiger maar dat neem ik voor lief want de voordelen zijn zo groot. En weer een mooi excuus om me extra te laten verwennen op de dag dat ik last van mijn rug heb natuurlijk! 😉

Een ander nadeel kan zijn voor vrouwen dat ze dan een andere vorm van anticonceptie moeten proberen. Ik gebruik nu al anderhalf jaar condooms en ik moet zeggen dat ik vind dat het erg goed gaat. Ik ben ondertussen een pro met die dingen, haha! Ik vind het lang niet zo’n gedoe als ik dacht, maar dat is voor iedereen verschillend. Voor mij werkt dat nu prima en ik weet dat sommige vrouwen condooms nogal een onderbreking vinden van de vrijpartij maar ook dat moment kun je natuurlijk wel ehm…gezellig maken haha!

Ik ben enorm blij dat ik met de pil ben gestopt en nu anderhalf jaar later merk ik dat ik me nog meer mezelf voel ten opzichte van de update die ik schreef in september. Nope, I’m never going back!

Ben jij naar aanleiding van de artikelen op 2WMN ook gestopt met de pil? Zo ja, hoe lang ben je al gestopt en hoe bevalt het?

80 reacties

Roos -

Ik ben bijna een jaar met de pil gestopt geweest na ruim 10 jaar slikken, maar ben toch weer begonnen. Het duurde een halfjaar voordat mijn normale menstruatie weer op gang kwam, dit was hierna zeer onregelmatig, mijn haar is vreselijk uitgevallen (heb ruim 2 jaar later nog mijn prachtige volle bos haar absoluut niet terug en denk ook niet dat dit nog gaat gebeuren), mijn gezicht, rug en zelfs borst zaten onder de acne en ik viel ruim 5 kg en bijna 2 cupmaten af (terwijl ik toch al ondergewicht had). Ja ik voelde me opgeruimder en emotioneel beter, maar door al deze bijwerkingen van het stoppen alsnog ontzettend ongelukkig en ben uiteindelijk dus toch weer begonnen

Kyra -

Grappig hoe anders dat is per persoon. De pil heeft mij juist heel erg geholpen en behalve pijnlijke borsten herken ik echt niets van wat je vertelt! Ik heb juist zonder de pil onwijs veel last, zo veel dat ik er niet van kan lopen. Nu is het wel te doen.

Kirsten -

Grappig hoe zo’n onderwerp zo veel verschillende kanten heeft! Ik ben, ook na jullie artikelen, gestopt met de pil. Bij mij werkte het helaas averechts en ik ben sinds 2 maanden weer aan de pil, en ik ben er zo blij mee! Zonder pil was ik emotioneler. Veel zien dit als een voordeel, voor mij was het dat niet. Ik had zonder pil echt vreselijk last van PMS. Ik was chagrijnig, prikkelbaar en kon om het kleinste dingetje uit m’n vel schieten. Ook mijn menstruatie was vreselijk zonder pil, geen peil op te trekken. De ene keer was ik het 3 dagen met weinig bloed, geen bezwaar tegen natuurlijk. Dan kon ik zomaar hebben dat ik 2 weken later weer 2 volle weken aan het bloeden was. En ook niet een beetje regelmatig, nee, natuurlijk uren met een paar drupjes gevolgd door een half uur waarin m’n lichaam er voor m’n gevoel een halve liter uit gooide (met de daarbij behorende kramp natuurlijk). En helaas ook weer het overgeven tijdens mijn menstruatie, de reden waarom ik als 13-jarige aan de pil ben gegaan. Na een half jaar was ik het zat, en nu slik ik weer de pil. Het lagere libido is minder, maar als je 2 weken ongesteld bent iedere keer heb je ook weinig actie, dan maar kiezen voor zin maken ;-). De mirena heb ik geprobeerd, was helaas ook geen succes. Ik hoop dat ze nog eens iets anders uitvinden, tot nu toe vind ik het helaas allemaal niks, het is kiezen tussen twee kwaden 😛

Lotte -

Ik ben inderdaad ook gestopt met de pil een half jaar geleden. Naar aanleiding van wat ik in mijn opleiding leerde over anticonceptie en de werking ervan. Ik vond het idee dat zo’n klein pilletje zoveel veranderingen teweeg kon brengen in mijn lichaam (zoals zelfs een hele cyclus onderdrukken…) niet prettig meer. Ik slikte hem toen ook al ruim 6 jaar.

Ik merk vooral aan mijn emotionele balans echt een verschil! Ik zei het vorige week nog tegen mijn moeder: ik huil ineens om boeken/films/documentaires. Is dat dan fijn? – zal menig mens denken, maar ik vind het heeeeeel prettig! Heerlijk om gewoon weer écht te voelen wat je voelt.

Ook mijn libido is beter en het hebben van een door de natuur geregelde cyclus vind ik echt heel fijn. Ik heb iedere maand bijgehouden hoeveel dagen er precies tussen zat, of ik een regelmatige cyclus heb.. erg interessant haha!

Ik voel me vele malen beter. Een paar maanden geleden heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen, omdat ik toch wel weer een vorm van anticonceptie gebruiken. Veel mensen verklaren me voor gek, maar ik vind het een fijn idee dat er geen hormonen in mijn lijf zijn die de boel regelen!

Leuk om al die andere goede ervaringen te lezen! Lekker meidentalk, haha!

Iris -

Indirect hebben jullie artikeltjes over de pil mij geholpen met de beslissing om te stoppen. Ik zat ervoor al aan te denken en heb heel lang getwijfeld en uiteindelijk 4 maanden geleden besloten te stoppen met de pil. Ik ben blij met deze keuze. Mijn libido is weer helemaal terug, die was namelijk nergens meer te vinden tijdens het slikken van de pil. Ik voel me fijner en minder vlak.

Voor veel mensen is de pil ideaal maar veel mensen merken sterk de bijwerkingen. Ik wil niet zeggen dat de pil troep is, maar ben het absoluut met je eens dat het moet veranderen dat het hoort om aan de pil te gaan zodra meisjes een vriendje krijgen. Er wordt te weinig gekeken naar andere mogelijkheden. Of de bijwerkingen moeten duidelijker besproken worden. Het heeft namelijk 2 jaar geduurd voordat ik er achter kwam dat ik mij zo voelde door de pil. Ik heb jaren de pil geslikt dus ging er maar vanuit dat ik eenmaal zo was. Gelukkig is dat niet het geval 😉

Mirjam -

Ook ik ben naar aanleiding van jullie artikelen gestopt met de pil. Oktober vorig jaar. Ik ben op mijn 15e met de pil begonnen i.v.m. Heftige menstruatiepijnen (ik leek wel een soort epileptische aanvallen te krijgen). Sindsdien had ik veel klachten waarvoor ik vaak heb bloedgeprikt e.d. Pas toen ik hier de artikelen las, ben ik gaan denken dat mijn klachten weleens door de pil zouden kunnen komen. Na lang nagedacht te hebben (pil is toch wel erg makkelijk en ik was ontzettend bang voor weer die erge menstruatiepijnen), ben ik toch in oktober gestopt met de pil. In eerste instantie gingen mijn hormone helemaal de vrije loop. Wat was dat heftig! Na een paar weken was ik weer stabiel. En inderdaad, ik viel af, acne verdween, ik kreeg zin in seks en zo wel veel meer voordelen. Inmiddels ben ik zwanger (ja, dat was gepland. Toen ik met de pil stopte, dachten we trouwens dat we hier nog langer mee zouden wachten) en voel ik weer wat hormonen met mij doen, haha. Maar nu voor een goed doel! Ik ga in ieder geval nooooooit meer aan de pil!

Mieneke -

Wat een interessant artikel! Leuk dat je hierover schrijft. Ik ben jaren geleden begonnen met de pil omdat ik zulke hevige bloedingen had dat ik bijna constant aan bloedarmoede leed. Ook had ik enorm veel last van acné. Toevallig dacht ik vorige week: eigenlijk zou ik er wel mee willen stoppen. Al die hormonen en troep die je binnenkrijgt… Maar dan zou ik dus wel iets anders moeten kiezen, want weer zoveel bloed verliezen is echt geen optie. Heeft iemand misschien een vergelijkbare ervaring?

Monica -

Hoi Martine,

Ik jou graag bedanken voor deze artikelen want na het lezen hiervan ben ik een jaar geleden ook gestopt met de pil. Mede omdat mijn relatie net beëindigd was en ik net afgestudeerd was wilde ik me wat lekkerder in mijn vel zitten. Vooral het stukje emotionele afvlakking wilde uittesten of dat waar was, en ik merkte het verschil al na 2 maanden. Ik was veel meer uitgelaten en uitbundiger qua emoties, vooral in een positieve zin. Ik lag vaker in een deuk, wat haast nooit voorkwam toen ik nog slikte. Ik denk dat ik een leuker mens ben ‘geworden’, of ik herken mijn oude ik weer. Ik ben een prettiger mens geworden in de omgang. Ik kreeg het eerste half jaar wel last van puistjes op gezicht en rug, maar dat trok langzamerhand weg. Bedankt voor je openheid, ik had het waarschijnlijk niet zo snel gedaan zonder je artikel.

SB -

Heey Martine! Ik ben een trouwe bezoekster en ben heel blij dat je je ervaringen met ons deelt. Toch vind ik dat dit artikel een klein beetje nuance mist. Zoals je reeds aanhaalde, is er daadwerkelijk een risico op trombose. Wel moet hierbij vermeld worden, dat er verschillende soorten generaties van pillen zijn (gebaseerd op welke progesteroncomponent aanwezig is in de pil) en dat dit tromboserisico niet voor alle generaties pillen even groot is. Ook zijn familiale belasting, roken, leeftijd en andere factoren mede bepalend voor de grootte van jouw individueel risico. Indien men zich toch zorgen maakt hieromtrent, zou ik dit zeker eens aankaarten bij de behandelende arts of gynaecoloog en kan de arts hier nog meer duidelijkheid rond scheppen en het risico beter kaderen dan dat ene woordje in de bijsluiter. 😉 (waarmee ik het risico dus NIET wil minimaliseren!)
Indien men om deze reden toch de pil niet wil nemen (en dat is een goed recht! ;-)), is het wel belangrijk dat er ook nog aan een andere vorm van anticonceptie wordt gedaan (zoals jij ook aanhaalde in het artikel!), omdat zwangerschap en de periode na de zwangerschap een nog hoger tromboserisico inhouden dan bij het nemen van de pil zelf …

Wanneer andere meiden misschien ook last zouden hebben van de nevenwerkingen die jij aanhaalde, en ze liever toch niet met de pil zouden stoppen, kunnen ze dit ook aankaarten bij de arts of apotheker. Er zijn zoals vermeld immers veel verschillende generaties anticonceptiepillen met elk hun eigen kenmerken, waardoor wisselen van anticonceptiepil wel zinvol kan zijn.

Ik zou ook niet durven stellen dat de anticonceptiepil ‘troep’ is. Het bevat immers hormonen die vrouwen van zichzelf ook produceren (wel in synthetische vorm, daar heb je gelijk bij) en kan zelfs voordelen bieden. Het kan acné verminderen, het kan bloedarmoede voorkomen, het vermindert het risico op pelvic inflammatory disease, het verlaagt de incidentie van ovarium- en colonkanker, het kan premenstruele syndromen verbeteren e.a. Ook is het betrouwbaarder dan condooms (cfr. Pearl Index).

Met deze reactie wil ik zeker jouw artikel niet afbreken, maar ik wou wel graag de nuance meegeven die het mist. Het is immers belangrijk dat meiden goed nadenken over welke vorm van anticonceptie ze willen gebruiken, en daartoe moeten ze volgens mij toch voldoende geïnformeerd zijn (van alle anticonceptiemethoden in het algemeen nota bene). Ikzelf pleit er trouwens ook voor dat artsen en apothekers ook meer informatie verschaffen over de anticonceptiepil (het plaatsen van ongewenste effecten, maar evenzeer de voordelen aanhalen) en dat ze moeten inspelen op de vragen van de patiënten. Immers, en ik spreek uit eigen ervaring, de pil wordt zeer snel en zonder al te veel bijkomende info voorgeschreven.

Ik hoop dat andere meiden toch nog iets aan deze reactie hebben, wanneer ze voor zichzelf willen uitmaken of ze al dan niet de anticonceptiepil willen gebruiken. :)

Veel Liefs

P. -

Bedankt voor deze reactie, een goede aanvulling!

Chantal -

Ik ben sinds januari gestopt omdat al mijn vriendinnen inmiddels ook gestopt waren. ik heb 9 jaar de pil geslikt omdat ik als 15 jarig meisje soms 8/9 dagen ongesteld was en thuis moest blijven van de buikpijn. Met pil werd dat 5 dagen en helemaal geen buikpijn meer. Nu ik gestopt ben is het opeens 3 dagen zoals jij beschrijft maar alleen de eerste dag hevige buikpijn. Heel raar hoe dat kan veranderen! Ik twijfel nu wel om weer te beginnenwant ik vind het vervelend dat ik nu niet kan doorslikken in de zomer op vakantie, festivals etc. Condooms zijn niet zo mijn ding maar ik hoor van een kennis ook geen geweldige dingen over het spiraaltje.. Moeilijk!

Mandy -

Hai, afgelopen december ben ik ook gestopt met de pil en heb sindsdien een Mirena spiraal. Maar ik hebt vreselijk last van ‘ontpillen’. De voordelen van geen pil meer slikken hebben zeker de overhand en ik zal daarom ook nooit meer een pil aanraken. Ik ben het echt eens met je Martine dat het troep is, althans voor mij. Dat ontpillen is echt verschrikkelijk maar moet ik doorheen en wil echt doorzetten. Heb veel puistjes maar gelukkig al een stuk minder dan in het begin. Daarnaast heb ik heel erg haaruitval gehad, zo erg dat ik me er voor schaam en m’n haar niet meer los kan dragen! Herkennen anderen dit? Ik merk dat er wel weer haar aangroeit dus heb allemaal van die korte plukken. Nog een paar maanden en dan is dat hopelijk weer lang. Voordelen sinds ik van de pil af ben zijn: geen migraine, afgevallen, m’n borsten ook iets afgevallen en dat is dan weer jammer haha, ik ben een stuk rustiger in mijn hoofd geworden, een stuk gevoeliger en minder stemmingswisselingen. Wat ik nu wel vervelend vind is dat ik om de 3 weken ongesteld ben en dan ben ik zo’n 9 dagen ongesteld. Maar wellicht dat mijn lichaam moet wennen aan de spiraal!

Melissa -

Ik vind het mooi om je updates te lezen. Ik ben in augustus 2014 gestopt met de pil ivm een kinderwens.
Wat ik heel vervelend vond is dat mijn natuurlijke cyclus korter was (23 dagen ipv 28), de bloedingen nu heftiger waren en het duurde langer (7 dagen ipv 5) . Bovendien werden na het stoppen van de pil mijn borsten veel gevoeliger. (Vond mijn man geweldig, ik niet).

Wel merkte ik dat mijn libido hoger werd (kon ook te maken hebben met het feit dat we heel graag zwanger wilden worden) en dat mijn emoties heftiger waren.

Na meer dan een jaar en een hele hoop onderzoeken zijn we er achter gekomen dat de kans dat mijn man en ik op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden minimaal is. Gelukkig was het voor ons mogelijk om via een icsi behandeling zwanger te worden (Nu 9 weken 😊)
Ik denk dan ook dat de kans heel groot is dat ik niet meer aan de pil ga.

Ik ben nog wel heel blij dat er een mogelijkheid is om een pil te slikken en ik ken genoeg mensen waarvoor het echt ideaal was ivm kramp/buikpijn/heftigheid van bloedingen. Wel is het altijd uitvogelen welke pil nou de beste is.

Desiree -

Ik ben erg blij met dit artikel. Ik begrijp dat niet iedereen de pil als “ellende” ziet en dat sommigen er juist heel veel baat bij kunnen hebben, dus bovenop het doel waar de pil in principe voor wordt voorgeschreven (anticonceptie).
Maar ikzelf wilde dat ik veel eerder door had gehad hoeveel last ik er van had. Ik ben jaren heel vlak en onzeker geweest omdat ik compleet mijzelf niet meer was. Toen ik eindelijk besloot te stoppen omdat ik – ondanks tegenwerpingen van twee huisartsen in de loop van de jaren dat het daar echt niet aan kon liggen – toch het sterke idee had dat de pil niet zo goed voor mij was, ging er een wereld voor mij open. Ook mensen die mij al jaren kenden zeiden onafhankelijk van elkaar dat ik weer “mezelf” was – en zij hadden geen idee dat ik gestopt was. Ik ben in de jaren dat ik de pil slikte een paar keer van merk veranderd omdat ik dus met die klachten bij mijn huisarts kwam en dat als suggestie werd gegeven; verander eens van merk, dat kan wel eens helpen. In die tijd ben ik behoorlijk depressief geweest en naderhand kon ik precies duiden dat dat tijdens het slikken van een bepaalde pil moet zijn geweest. Bij andere merken was het niet zo heel erg, maar toch was ik erg onzeker/labiel/vlak in mijn gedrag. Ook mijn libido was minder dan nul. Nogmaals, de pil zal sommige vrouwen juist helpen doordat zij zich juist prettiger voelen maar dat neemt niet weg dat de pil best wat minder klakkeloos mag worden voorgeschreven.
Ook is mijn menstruatie altijd vrijwel probleemloos/pijnloos geweest, maar in de jaren dat ik de pil slikte had ik dagenlang zoveel pijn dat ik regelmatig een stevige pijnstiller moest innemen (heb zelfs een periode een paardenmiddel voorgeschreven gekregen van mijn huisarts) omdat ik niet meer kón van de pijn. Iets meer terughoudendheid kan ik alleen maar toejuichen. Bovendien vind ik het stimuleren van gebruik van condooms alleen maar een goede zaak aangezien dat meer tegenhoudt dan een zwangerschap. En een hinderlijke onderbreking heb ik het in mijn huidige relatie echt nooit gevonden.

Amelie -

Bijzonder dat je met de pil zwaarder ongesteld was, dat zou niet hoeven. Veel meisjes gaan ook juist aan de pil om minder heftig ongesteld te zijn, dat was bij mij zeker het geval. Misschien had je een andere pil kunnen proberen? Ik ben al een tijdje gestopt met de pil ivm mijn aandoening lichen sclerose maar ben veel zwaarder ongesteld nu :-(

Renate -

Als je klachten hebt met het gebruik van de pil dan is de pil die je dan gebruikt niet de pil voor jou. Ook veranderd je lichaam op den duur en kan het ook tijd zijn om over te stappen op een andere pil. Ik vind het nogal kort door de bocht om de pil gelijk als ‘ troep’ te bestempelen. Er zijn diverse soorten die je kan uitproberen.Ik had ook opeens klachten met de pil en na een gesprek met de gynocoloog ( die weet daar net wat meer van dan de gewone huisarts) bleek het simpel op te lossen door een pil met een andere samenstelling. Ik vind de pil echt een super uitvinding!

Patricia -

Ik ben nu twee maanden gestopt met de pil en gebruik nu de Daysy (dit een kleinere variant van de Lady Comp, inclusief een app) en hier meet ik elke ochtend m’n temperatuur mee. Deze geeft dan aan of je veilig kunt vrijen zonder condoom. Zelf gebruik ik het nog niet zo lang, dus is ze nog aan het leren hoe mijn cyclus werkt. Ik heb hiervoor het boek Taking Charge of your Fertility gelezen en daar heb ik ongelofelijk veel dingen over het vrouwelijk lichaam geleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je maar een aantal dagen per cyclus vruchtbaar bent. Naast de Daysy ben ik daarom ook m’n cyclus gaan bijhouden in Kindara op basis van de Fertility Awareness methode, buiten dat het gewoon enorm interessant is om te weten wat je lichaam doet, kwam ik ook achter dingen waar ik zonder het meten van m’n temperatuur nooit achter was gekomen. Het blijkt dat ik nog steeds geen ovulatie heb sinds ik met de pil gestopt ben. Ik heb wel ontrekkingsbloed, maar geen ovulatie – dus echt menstruatie. Ik schrok daar wel van, maar het schijnt dat dit nog wel een paar maanden kan duren. Ik ben in ieder geval volledig overtuigd dat de pil troep is en ik daar nooit meer aan wil.

Mochten jullie trouwens een keertje een soort gastartikel over Daysy bijvoorbeeld, let me know. Ik heb uiteindelijk namelijk zelf alles moeten uitzoeken, omdat er in helaas vrijwel niets over bekend is.

Patricia -

Oeps, foutje. Ik bedoelde dat ik nu dus GEEN echte menstruatie nog heb. Plus dat er over Daysy wel wat bekend is in andere landen, maar niet in Nederland. Hoop dat het zo wat duidelijker is (ik ben pas net wakker, hahaha!).

Annemarie -

Hallo patricis. ik wil beginnen met de daysy en kan er inderdaad maar weinig over vinden. Zou jij misschien naar mij persoonlijk wat info willen sturen? Alvast bedankt!

Willemijn -

Wat fijn en open geschreven! Blij dat bij jullie zulk soort zaken geen taboe zijn :) ik zit zelf (nog) wel aan de pil en al best een lange tijd (ik was 14/15 toen ik begon en ben nu 25) en ik ben met de pil begonnen omdat ik tijdens mijn menstruatie een week ziek op bed lag. Rugpijn, buikpijn, koorts, overgeven etc. Na een goed gesprek met m’n huisarts die alle voor- en nadelen heeft genoemd toch aan de pil gegaan en sinds die tijd alleen nog maar wat buikpijn maar niet zo dat ik niet meer kan presteren. Ik merk veel nadelen wel sinds ik aan de pil ben. Ik ben in het begin wel aangekomen, m’n emoties zijn vlakker en m’n libido ook.. Maar dat neem ik maar voor lief ik denk niet dat een werkgever t zo tof vind als je 1 week per maand ziek thuis zit.

Eline -

Hartstikke goed dat je dit aankaart! Ooit was ik absoluut anti-pil, toen ik een relatie kreeg veranderde dat en ging ik -na een tijdje condooms- gemakshalve ook maar aan de pil. Vooral in het begin vond ik het ideaal; veel minder last van mijn menstruatie en op vakantie sowieso niet ongesteld worden. Mijn libido zakte echter wel naar 0,0 en dat weet ik aanvankelijk aan andere oorzaken. Totdat ik mij weer eens ging verdiepen in de werking van de pil en daarbij tot de ontdekking kwam dat die ook libidoverlagend kan werken. Ik hoefde er niet lang over na te denken en ben 2 weken geleden lekker gestopt. Nog geen zichtbaar resultaat maar ik kan niet wachten tot alle hormonen uit mijn lichaam zijn en ik weer “normaal functioneer”. Condooms zijn inderdaad een kwestie van wennen ;-)!

Wendy -

Ik moet eerlijk aangeven dat de condooms niet zijn gaan wennen bij mij. Ik ben 2 jaar gestopt. Maar ik merkte dat de spontaniteit er af ging. En overal, elk laatje en kastje lag bij ons wel wat. Ik heb uiteindelijk een andere pil genomen, ander hormoon. En dat heeft voor mij heel goed gewerkt.

Rosan Bos -

Wat een timing dit artikel! Super fijn om wat herkenning te lezen, na tien jaar gezeur met de pil hebben mijn partner en ik deze week eindelijk besloten te stoppen met de pil en over te gaan op de ladycomp. Een apparaat wat je vruchtbaarheid bij houd en aangeeft wanneer je veilig seks kan hebben. Ik zo ben enorm opgelucht en kan niet wachten tot die troep uit mijn lichaam is.

Patricia -

Hey Rosan, ik kan je aanbevelen eens te kijken naar de Daysy als je geïnteresseerd bent in de Lady Comp. Ik heb zelf ook heel lang gekeken naar de Lady Comp, maar vond er toch veel nadelen aan zitten ten opzichte van de Daysy die ik nu heb. Zo kan je bij de Daysy op elk moment dat je wakker wordt je temperatuur nemen, terwijl je bij de Lady Comp dit elke dag op hetzelfde tijdstip moet doen. Ook qua prijs is de Daysy een stuk behapbaarder. Ook zit er een app bij Daysy, waarin je notities kan zetten en terug kan zien – op elk moment – wat je temperatuur was en wat Daysy daar over zegt (groen, geel of rood). Ook is ze kleiner en makkelijker mee te nemen! Nu klink ik wel een beetje als een verkoper, maar ik ben zelf gewoon zó blij met dat ding, dat ik het liefst iedereen er mee bekend wil maken.

IM -

DIt lijkt mij niet zo’n betrouwbare methode. Heb je hier (wetenschappelijk bewezen) meer informatie over?

Marta -

Ik wil mij hier ook in gaan verdiepen! Ik heb nu een nuvaring, maar ik wil graag van alle kunstmatige hormonen af.. Hoe ben je aan zo’n Daysy gekomen :)?

Michelle -

Zowel de vraag onder het artikel, “wie is door ons artikel gestopt met de pil”, als het aanraden van natural family planning en temperatuurmethode (waar dit apparaat onder valt), duidt op het te weinig advies inwinnen van personen met wetenschappelijke kennis: gynaecologen en huisartsen. Deze mensen kunnen je helpen met het zoeken van iets dat werkt voor jou, maar toch effectief en betrouwbaar is. Voor puur informatie en overzicht kan je een kijkje nemen op de website van Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid. http://www.seksualiteit.be/anticonceptie

Pierre -

Tja, de wetenschappelijke info waarop Sensoa zich baseert, is helaas verouderd. Ook de WHO geeft nu te kennen dat natural family planning (methode Sensiplan, want de studies gaan daarover) een zeer hoge betrouwbaarheid heeft, in dagelijks gebruik zelfs beter dan de hormonale pil. Sensiplan vraagt wel begeleiding door een erkend consulent, maar verder is dit veel eenvoudiger dan autorijden…

Mandy -

Ik ben sinds januari gestopt (mede om proberen zwanger te worden, maar dat terzijde) ik merk echt verschil! De positieve punten die jij beschrijft heb ik ook en ik ben ook blij dat ik maar 3 dagen ongesteld ben ipv 7!!!! Enigste wat het zelfde is gebleven is de buikpijn op de eerste dag maar he ( paracetamol erin en dan komt het wel goed) ik baal nog wel dat mijn cyclus nog niet helemaal regelmatig loopt. Raar dat we inderdaad die troep zo slikken

Mare -

@Martine: Welke pil slikte jij dan?

Tineke -

N.a.v. jullie artikelen stopte ik met de pil toen ik mijn laatste strip opgemaakt had en ik net thuis was van een lange periode in het buitenland. Dat is nu ruim een jaar geleden (april 2015). Ik slikte de pil zonder reden, eigenlijk. De enige sekspartner die ik op dat moment had en wilde (nog altijd het geval) kan mij niet zwanger maken en we zijn beiden getest op alle mogelijke ziektes, dus anticonceptie is niet nodig. Ik slikte de pil vanaf mijn 13e of 14e, op dat moment dus ongeveer 10 jaar.

Ik merk dat ik nu véél minder emotioneel vlak en lui ben. Ik heb zin om dingen te doen, doelen te behalen, en kan mezelf daartoe motiveren. Zo ben ik met relatief weinig moeite ruim 10-12 kilo kwijtgeraakt. Minder behoefte aan ‘slecht’ eten heeft daar ontzettend bij geholpen.
Ik word nu elke 5-6 weken ongesteld, dat duurt dan 5 tot 7 dagen. Voorheen had ik soms pijn in mijn benen, nu heb ik altijd wel buikpijn maar vrijwel nooit echt heftig. Ik merk wel dat ik emotioneel wat meer in de knoop kan liggen rond die week… Maar dat is altijd nog beter dan zo ‘vlak’ zijn! Ik merk dat mijn leven echt veranderd is: mijn relaties zijn verbeterd, mijn humeur is vaak beter, ik ben opener.

Misschien was dit wel mijn beste keuze van 2015 :-)

Suzanne -

Ook ik stopte met de pil n.a.v. jullie artikelen (en de hype), maar ben onlangs weer begonnen omdat ik heel erg veel puistjes kreeg (gezicht, rug), dus hopelijk trekt dat weer weg nu ik weer begonnen ben.

Cindy -

Hi Suzanne,

Daar heb ik ook last van.. Alleen ‘moet’ je echt even volhouden. Ik gebruik voor m’n gezicht ‘inderm aplicatievloeistof’ speciaal voor acne verkrijgbaar via de huisarts. Dit helpt erg goed (pukkelvrij nu) en merk dat het op mijn rug nu wel steeds minder wordt (daar gebruik ik geen inderm)

Carina -

Grappig hoe de meningen uiteen lopen. Feit is dat de pil enorm veel invloed heeft, en eigenlijk teveel op dingen waar het geen invloed op zou hoeven hebben.
Ik vind vooral dat er veel te makkelijk over wordt gedaan, oh je hebt een vriendje en wat puistjes? Hoppa hier heb je de pil.. zonder echte voorlichting en zonder het noemen van enige nadelen en risico’s. Dat vind ik niet kunnen.
Ben zelf ook gestopt en merk zelf juist dat ik emotioneel stabieler ben, geen pms meer en mijn huid is ook minder droog.

Elise -

Allereerst; ik lees deze blog al sinds het begin, met veel plezier. Maar deze post vind ik echt een grote misslag. Natuurlijk mag je je mening geven over een bepaald product, maar over een medicijn is dat anders. De invloed van medicijnen verschilt per persoon en daarom vind ik het echt heel erg jammer dat je je zo uit laat over een van de veiligste anticonceptie middelen. Je kiest er zelf voor om het wel of niet te nemen, en je weet dat er bijwerkingen kunnen zijn. Als je dat dan zelf niet van te voren goed nakijkt, ligt dan aan jezelf en niet aan de maatschappij of je omgeving. De pil is geen troep; er zijn ook zat mensen die geen bijwerkingen ervaren, en mensen voor wie de pil een geweldige uitkomst is. Elk medicijn heeft zijn bijwerkingen en dat weet je, en er wordt niks goed gepraat.

Lucy -

Ik ben het met je eens! Ik vind het onterecht dat de pil nu echt als zeer negatief bestempeld wordt, terwijl het zoals jij ook zegt voor veel mensen juist een uitkomst is. Bovendien is de pil inderdaad een zeer veilig anticonceptiemiddel. Het zou zonde zijn als jonge meiden dit lezen en hiervan schrikken en om die reden uit angst willen stoppen.

Ik vind het super goed dat je je ervaring en mening deelt maar ik denk dat het belangrijk is om er iets genuanceerder over te spreken :-). ‘troep’ is echt misplaatst.

Sophie -

Ook hier ben het met dit artikel helemaal niet eens. Ik ben begonnen met de pil op mijn 18e en heb deze toen 2 jaar geslikt. Ben toen inderdaad een 1,5 jaar gestopt, maar ik vond stoppen juist vreselijk. Ik werd juist veel langer ongesteld, kwam juist heel erg aan en had acne uitbraken waar je U tegen zei. Ben rond 21 weer begonnen en slik de pil inmiddels alweer 6 jaar. Libido is skyhigh, geen acne, slechts 3 dagen ongesteld, onttrekkingsbloedingen zijn gewoon rood en geen kwaaltjes van opgezette borsten enzo. Het ligt helemaal aan hoe jij op medicatie reageert. Dit artikel vind ik echt bangmakerij. Ieder moet voor zichzelf bepalen wat werkt en fijn is, en een rolmodel zoals ik jou zie Martine slaat de plank hier compleet mis.

Sonja -

Ben ik het ook mee eens! Ik vind de blog ontzettend leuk, maar een medicijn dat duizenden vrouwen zonder problemen gebruiken bestempelen als ‘troep’ omdat het voor jou niet werkt vind ik niet verstandig. Zeker als het om zoiets gaat als anti-conceptie; toch belangrijk daar jongere meiden niet van af te schrikken.

IM -

Helemaal mee eens! Martine, dit is oprecht niet vervelend bedoeld, maar: kom je hier nog op terug? Ik verwacht dat je zelf wel genuanceerd naar het onderwerp kijkt, maar het komt wat zwart-wit over. Vooral het woord “troep” lijkt mij onhandig om te gebruiken. Jullie hebben zoveel volgers, ook hele jonge.

Sandra -

Ik ben in juli 2014 gestopt met de pil omdat we toen aan kinderen wouden beginnen en voel me sindsdien ook veel beter! Vooral op emotioneel gebied merk ik een groot verschil, vroeger kon ik enorme pieken en dalen hebben, nu voel ik me over het algemeen veel gelukkiger. Het enige nadeel was dat ik heel veel pijn had tijdens mijn regels zonder de pil, de buikpijn was soms niet te houden. Binnen enkele weken moet ik bevallen en ik heb er geen idee van hoe ik het daarna ga aanpakken met anticonceptie. 1 ding weet ik wel zeker, ik wil niet meer terug naar die pil!

Marianne -

Fijn dat je het zo open deelt, helaas is bij mij endometriose gediagnosticeerd en mag ik niet stoppen met de pil! Terwijl ik wel erg benieuwd ben naar hoe je lichaam zal veranderen na het stoppen van de pil… maar de risico’s die het met zich meeneemt als ik stop vind ik erger denk bijvoorbeeld aan wat ik het ergste vind onvruchtbaar worden… ik vind het mooi om te lezen wat het met jou heeft gedaan!

Kirsten -

Ik lees de laatste tijd steeds meer over stoppen met de pil en alle troep die het geeft. Soms zou ik ook wel willen stoppen, maar wat moet ik dan? Ik vind vrijen zonder condooms veel fijner en ben heel bang dat ik door een spiraaltje heen zou gaan. Natuurlijk kan dat ook bij de pil gebeuren, maar toch voelt dat meer vertrouwd op dit moment..

Tessa -

Door een spiraaltje heen zwanger worden gebeurt bijna nooit! Die kans is vele malen kleiner dan bij de pil, zelfs bij perfect gebruik van de pil. Het zetten was niet prettig, maar verder vind ik het zeker aan te raden!

Ilona -

Ik gebruik nu zo’n 6 jaar de pil niet meer. En ik ga ook nooit meer aan de pil. Ik weet wat de gevolgen kunnen zijn na jaren pil gebruik. Mijn moeder zit dankzij de pil met nieren die bijna niet meer werken. Ze moet binnenkort dyaliseren en hoopt op een donor. Dit dankzij jaren pil gebruik. Dus nee, bedankt. Voor mij geen pil.
Daarbij had ik last van hele erge acne, boosheid, slapeloosheid, depressies met pil gebruik. En dat is nu bijna allemaal verdwenen.
Het enige nadeel aan geen pilgebruik en niet zwanger willen worden is bescherming zoeken. Ik kan niet tegen condooms, dan kan ik letterlijk een week niet meer zitten. En ook de koperen spiraal geeft vele problemen.
Gelukkig weet ik en voel ik precies wanneer mijn ovulatie is (en wij kunnen helaas ook niet zomaar zwanger worden)

Demi Fu -

Ik moet zeggen dat ik me hier echt niets bij voor kan stellen! Ik moest 2 maanden met de pil stoppen voor een speciaal bloedonderzoek en heb juist toen alleen maar nare dingen gekregen. Acne, matig ongesteld, enorme buikpijnen, aankomen en vreetbuien etc. Alle dingen die jij kreeg toen je met de pil stopte had ik juist toen ik de pil slikte en toen ik stopte werd ik vlak! Dus ik ben heel blij met de pil!

Sonja -

Ik zit al twee jaar aan de pil en heb persoonlijk nergens last van. Emotionele ups and downs heb ik genoeg, mijn menstruatie is korter en minder hevig en over mijn libido valt niks te klagen 😉 gelukkig is de pil voor mij geen last!

Debby -

Amen en girl power! Overigens vind ik het net zo hard de taak van de man als van de vrouw om veilig te vrijen. Heb een tijdje de Nuvaring gebruikt, maar wat een onding :’D

Michelle -

Ik zou ook zo graag willen stoppen met de pil! Vooral omdat het troep is en ik wel eens wil weten hoe ik me ga voelen na 11 jaar de pil geslikt te hebben. Jammer genoeg slik ik nu nog bepaalde medicijnen waardoor ik niet met de pil mag stoppen. Als ik nu zwanger zou raken moet ik het kindje weg laten halen ivm ernstige complicaties. Begin juli mag ik eindelijk na heel langzaam afbouwen stoppen met die medicijnen en 3 a 4 maanden later is het pas veilig om te stoppen met de pil. Ik kijk er nu al naar uit! Ja ik zou graag zwanger willen worden maar vind het ook geen probleem om eerst nog condooms te gebruiken.

Charlotte -

Mijn man heeft echt een hekel aan condooms dus ik ben nog op zoek naar een goede andere oplossing… Binnenkort eens op onderzoek uit gaan…

Anoniem -

Hoi, ik ben vanwege alle bijwerkingen in december gestopt met de pil nadat ik deze zes jaar heb geslikt. Een gezamenlijke keuze van mij en mijn vriend. We zijn overgestapt op condooms en ik voelde mij zo veel beter! Mijn libido ging omhoog, mijn huid werd rustiger, emotioneel ging het beter, ik zat gewoon lekkerder in mijn vel. Daarnaast hield ik veel minder vocht vast en ben zonder anders te eten of te bewegen afgevallen en had ik geen last meer van witte uitscheiding die ik altijd had. Wat een verschil en opluchting!
Helaas is er toch iets mis gegaan met de condooms.. Mijn ongesteldheid was wat onregelmatig maar eigenlijk nooit meer dan drie dagen. Bij dag vijf vertrouwde ik het echt niet meer en heb ik toch maar een test gedaan en ja hoor hartstikke positief…
We hebben de (moeilijke) keuze gemaakt om de zwangerschap af te breken. Onze situatie liet het niet toe om een kindje een goede basis te bieden.
Momenteel gebruiken we weer condooms maar wel met een soort van onrust. We weten nog steeds niet of wij een foutje gemaakt hebben, dat het condoom geschuurd is of dat hij al stuk was in de verpakking. Ik ben opzoek naar een andere anticonceptie zonder hormonen en dat is in dit geval alleen een koperspiraaltje. Zijn er vrouwen die hier ervaring mee hebben?

Estra -

Ja ik heb sinds een jaar of 2 nu een koperspiraal aangezien dat inderdaad een hormoonvrij spiraal is. Koperspiraal staat bekend erom dat het je ongesteldheid heftiger maakt. Dat merk je het eerst jaar ook echt wel! Heftig bloeden en pijnlijker dan normaal. Maar condooms vindt mijn vriend verschrikkelijk en ik wil geen hormonen meer :-) nu na 2 jaar ben ik er sowieso blij mee en hij gaat er pas uit als we aan kinderen willen beginnen! Kijk anders ook eens naar een Pearly. Dat is een soort hormooncomputer die aangeeft wanneer je wel en niet kunt vrijen zonder condooms. Dat scheelt al een hoop natuurlijk!

Michelle -

Zo goed dat je ook hier zo eerlijk en oprecht je ervaringen en mening over deelt. Ik ben in mei 2015 gestopt met de pil, omdat we graag een kindje wilden. Inmiddels ben ik drie weken moeder van onze zoon en weet ik zeker dat ook ik nooit meer terug aan de pil ga. Ik had zelf bijna continu extreme migraine en was tijdens mijn menstruatie een week lang hondsberoerd. Sinds ik gestopt ben heb ik van beide totaal geen last meer gehad, en ook emotioneel voel ik me – ondanks 9 maanden zwangerschap – véél stabieler.

Denise -

Ik ben juist super blij met de pil. Ik heb persoonlijk geen last van alle dingen die jij noemde. Ik heb het idee dat veel dingen ook kunnen konden door voeding, maar dat mensen de ´slechte´ pil altijd de schuld geven. Maar laten we reeel zijn, de pil heeft voor controle gezorgt bij de vrouw en dat vind ik heel fijn.

suus -

Volgens mij is Martine niet anders gaan eten sinds ze gestopt is met de pil (dat lees ik tenminste niet ik dat artikel), dus aangezien het stoppen met de pil de enige verandering is, moet het daar wel door komen toch?

Sara -

Hey,
Ik Ben nu 27 en 3 jaar geleden gestopt met de pil. Omdat ik inderdaad graag van de hormonen af Wilde om te zien wat het met me deed. Ik Ben toen voor een gynefix Koper spiraal gegaan. Ook ik ervaarde dat ik me psychisch veel stabieler voelde, zat minder snel in de put. Ook met spiraal was ik heel blij tot ongeveer half jaar geleden bleek ik zwanger te zijn geraakt door het spiraal heen ( kans hierop is extreem klein had dat ding al 2,5 jaar) is uiteindelijk miskraam geworden waarschijnlijk ook door spiraal. Maar toen zat ik dus zonder anticonceptie hoe erg we het ook vonden dat we het kindje verloren wilde we toch nog even wachten tot we financieel alles beter voor elkaar hebben. Doen nu aan family planning soort van. Ik weet welke dagen ik vruchtbaar ben en dan gebruiken we condooms. Verre van ideaal maar terug naar hormonen wil ik niet. Dus iemand nog tips?

Nikki -

Ik weet dat een koperspiraal zonder hormonen werkt. Daar kun je misschien eens naar kijken.

Dana -

Interessant om te lezen! Zelf gebruik ik het nog en ik merk geen bijwerkingen eigenlijk, maar ieder lichaam is anders :)

Cornelia -

Wat fijn dat het stoppen met de pil je zo goed bevalt! Misschien is het een tip om eens naar LadyComp te kijken, dan ben je vrij van anticonceptie op basis van hormonen en hoef je niet steeds condooms te gebruiken, alleen tijdens de vruchtbare dagen.

Estra -

Een vriendin van mij gebruikt dat ook idd! Die is daar heel tevreden mee

Madelaine -

Ik heb nu twee maanden een spiraal en voel me mentaal/fysiek precies het zelfde als toen ik niet aan de pil was. Het blijven hormonen maar ik hoef nergens aan te denken, ben niet meer ongesteld, geen onsexy rubbertje tussen mijn vriend en mij in 😉 (naturel is toch wel het fijnst), en de kans op een baby is zeer zeer klein. Het bevalt heel goed en is niet zo slecht als de pil. Echt een verademing.

Eveline -

Ik heb ooit getwijfeld of ik aan de pil zou gaan omdat ik onregelmatig ongesteld ben en last heb van acne. Toch heb ik dit niet gedaan (ik ben 20 jaar). Ook ik heb slechte verhalen over de pil gehoord en goed om te lezen dat dit bevestigd wordt. Blij dat ik het nooit gedaan heb, voor mijn acne heb ik andere medicijnen gekregen en met onregelmatig ongesteld zijn heb ik maar leren leven. Verder heb ik geen vriend (ook nooit gehad) dus daar heb ik het ook niet voor hoeven doen. Mocht het zover komen, dan zal ik zeker naar andere anticonceptie kijken!

Kelsey -

Ik ben ruime tijd gestopt en weer begonnen sinds een paar maandjes, ik vroeg me af: zou ik dat merken? En ja enorm! Ik voel me nu weer zo depressief, for no reason, geen zin in seks meer.. Voor mij nooit meer de pil. Ik ga nu een koperspiraaltje proberen (T-safe) en als dat niks is, dan blijven de condooms mijn beste vriend! :)

IM -

Als trouw fan, maar ook als arts wil ik de interpretatie van dit artikel graag nuanceren.
Ik vind het knap dat je je eigen ervaringen zo open beschrijft, ik denk aan de andere kant ook dat je voorzichtig moet zijn wanneer je anticonceptietechniek nr 1 onder jongere vrouwen ‘troep’ noemt. Zoals je zelf opsomde zijn er veel korte termijn voordelen (acne, ‘controle over je cyclus’, minder stemmingwisselingen, kortere minder pijnlijke menstruatie). Daarnaast moet je je realiseren dat elke menstruatie het risico op endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, dus op plekken waar het niet hoort) vergroot. Ik heb veel vrouwen gezien die hier veel last van hebben: dit slijmvlies op de verkeerde plaats doet namelijk ook gewoon mee met de maandelijkse bloeding. Sommige patienten moeten meerdere ellendige operaties ondergaan om dit baarmoederslijmvlies weg te nemen. Hoe minder menstruaties (pil doorslikken!) hoe kleiner de kans op endometriose.
Tot slot denk ik dat het HEEL belangrijk is om te benadrukken dat de kans op trombose veel groter wordt wanneer de gebruikster ook rookt. Het krijgen van ‘stolsels’ klinkt onschuldig, maar ik heb oprecht 2 jonge patienten verloren aan een longembolie (stolsel dat vaak vanuit het been in de longen terecht komt, hierdoor kun je zelfs een hartstilstand krijgen).

Tot slot is het misschien verstandig om bij het afraden van de ene vorm van anticonceptie, ook de andere anticonceptie-opties te bespreken, juist om andere, ook de hele jonge, volgers een alternatief te bieden.

Voor aanvullende betrouwbare informatie over anticonceptie:
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anticonceptie

En voor betrouwbare informatie over de pil en het risico op kanker: (lijkt zelfs niet-significant iets lager te zijn): http://www.henw.org/archief/volledig/id2215-orale-anticonceptie-en-het-risico-op-kanker.html

Michelle -

Ik sluit me hierbij aan! De pearl-index (betrouwbaarheid) van de pil en het condoom verschillen toch wel (bron: http://www.anticonceptiemethoden.be/pearl-index-vergelijking/ ) en afhankelijk van de fase in je leven is dit een risico dat je al dan niet kan willen nemen. Het kan natuurlijk zijn dat de pil voor jou meer nadelen dan voordelen heeft, maar een methode “troep” noemen die zo veel ongewenste zwangerschappen voorkomt lijkt me ver van ideaal. Het is inderdaad zo dat er meerdere opties zijn om zwangerschap te voorkomen, maar ook hier is de betrouwbaarheid die de doorslag zou moeten geven.

Lisaa -

Bedankt voor je aanvulling! Ik denk dat het erg verstandig is voordat wie dan ook beslist om te stoppen met de pil, dit nooit zomaar te doen. Zeker eerst in overleg gaan met je huisarts over andere mogelijkheden en eventuele gevolgen. Ook is het inderdaad kort door de bocht om te stellen dat het ‘troep’ is, elk lichaam reageert immers anders. De een heeft veel bijwerkingen en de andere bijna geen. Ik hoop niet dat er jonge lezers zijn die op basis van één artikel zomaar zullen besluiten om te stoppen met de pil!

Marjolein -

Fijn dat je dit deelt Martine! Ik ben sinds oktober vorig jaar gestopt! Heb toen een half jaar constant last gehad van pijnlijke borsten, wist ergens wel dat het van de pil kwam maar was ook bang dat ik wat anders had. Gelukkig is dat helemaal over. Vind het zo fijn dat ik niet meer na hoef te denken dat ik hem nog in moet nemen! Ik ben ook energieker maar qua libido merk ik niet heel veel verschil. Mijn cyclus was in het begin regelmatig, nu ongeveer om de vijf weken.

Nicky -

Ik ben ongeveer drie jaar geleden gestopt met de ‘gewone’ pil en aan de prikpil gegaan. Deze stap heb ik gezet omdat ik enorm misselijk werd van de gewone pil. Dit bevalt met tot nu toe heel goed maar ik snap dat je om bovenstaande redenen kan besluiten om te stoppen met de pil.

Madebyuna -

Ik vind jet juist zo fijn dat jullie hier super open en tmi over praten! Ik ben nog steeds aan het twijfelen wel of niet stoppen. Het grooste nadeel is de acne die komt als ik stop. Maar ergens moet ik daar toch een keer doorheen.. Ik weet het nog niet.

Deborahschrijft -

Je kunt het altijd proberen en mocht het niet bevallen kun je altijd weer terug gaan aan de pil! Ik ben er zelf ook mee gestopt en ben er heel erg blij mee dat ik die stap heb gezet!

Chantal -

Zit er ook wel eens aan te denken te stoppen met de pil. Gewoon om alles wat je hier boven beschrijft.. Alleen vind ik en manlief condooms zo verschrikkelijk.. Voelt minder echt.. Ofzo.. En heb nu twee kids. En dat is echt even genoeg.. 😉 wat een dillema haha

Kirsty -

Interessant om te lezen! Ik zit zelf nog wel aan de pil, omdat ik de alternatieven vooralsnog niet aantrekkelijk genoeg vind. Daarnaast heb ik eigenlijk alleen echt last van de opgezette borsten rond mijn menstruatie, verder merk ik er niet zoveel van. Ik ben vrij jong aan de pil gegaan vanwege mijn acne en extreem heftige menstruatie toen en ik durf niet zo goed te stoppen uit angst dat dit terugkomt.

Maria -

De pil, en ook een paar andere vormen van conceptie, zijn op basis van hormonen. En hormonen kunnen gekke dingen met je doen. Na de geboorte van mijn zoon heb ik een koperspiraal laten plaatsen. Wat mij betreft ideaal; geen hormonen, kan niet vergeten worden, geen onderbreking tijdens de seks nodig en omdat het tien jaar mag zitten ook relatief goedkoop. Alleen je menstruatie kan wat heviger worden omdat er een lichaamsvreemd dingetje in je baarmoeder zit. Misschien is de koperspiraal een tip voor wie overweegt anticonceptie te gebruiken.

Marjan -

Een koperspiraal kan voor jou een goede oplossing zijn, echter voor vrouwen zonder kinderen wordt dit veelal niet geadviseerd. Een mirenaspiraal is een goed alternatief (hormonen blijven dan alleen lokaal aanwezig en in veel lagere dosering). Ik wil iedereen die wil stoppen met de anticonceptiepil adviseren om eerst met de huisarts of gynaecoloog te overleggen wat de overige mogelijkheden zijn en daarna een persoonlijke keuze te maken.

Eva -

De voordelen die jij noemt herken ik heel erg. Ik heb jaren de pil geslikt totdat ik kinderen wilde en toen ben ik nooit meer terug gegaan. Het is gewoon troep!!

Carmen -

Ik ben sinds september 2015 gestopt met de pil en ook ik ga nooit meer terug. Ondanks dat het bij mij nog niet regelmatig is. Zo ben ik BV de hele maand februari ongesteld geweest en dat was wel zwaar. Maar ik moet zeggen, het is niet meer zo zwaar. Ik voel meer emotie maar ik reageer tegenwoordig wel minder heftig op dingen. Ik heb meer libido. Met de pil kon mij dat niet veel schelen.

Nu hopen dat de regelmaat weer terug komt maar dat komt ook wel goed. Voor mij never nooit meer aan de pil!

Chris -

Heel herkenbaar! Op mijn 16e heb ik dit ook gedaan en wat een verschil.. Ik voelde mij minder moe, terwijl ik niet eens door had dat ik zo moe was. Ik had minder hoofdpijn, terwijl ik niet eens wist dat ik hoofdpijn had. Al die kwaaltjes waren normaal geworden tijdens mijn menstruatie.

Ik ondervond echter wel 1 groot nadeel. Met pil kan ik tot op de dag, wat zeg ik, misschien tot op het uur zeggen wanneer ik het ga worden. Zonder pil is dat vaak gissen. Kunnen dagen tot een week verschil in zitten. Ivm mijn werk en mijn sport vond ik het niet prettig dat ik elk moment ongesteld kon worden.

Daarnaast ben ik met pil 3 dagen ongesteld max en zonder veel langer (nou weet ik niet of drie dagen heel gezond is, maar toch..)

Voor andere vrouwen in ieder geval zeker het proberen waard!

Laura -

heey, ik ben zelf 17 jaar en ik was een jaar geleden begonnen met de pil. De symtomen die jij beschrijft herken ik, door die symtomen ben ik na een half jaar ook gestopt. ik was 10 kg afgevallen. het verbaasde mij wat ik allemaal in dat half jaar had gemist. ik had voor die tijd ook een goede menstruatie, maar met veel buikpijn. en nu na de pil heb ik een hele andere menstruatie. desondanks ben ik zeker blij dat ik gestopt ben.

Tessa -

Het is inderdaad heel raar, ik ben ook gewoon op mn 14e begonnen vanwege mn pijnlijke menstruatie en heb het bijna 8 jaar geslikt. Nu ben ik overgestapt op een spiraaltje…. eens kijken wat dat met je doet!
Trouwens, ik vind jullie ongegeneerde manier van dingen zeggen zo leuk bijv met die koffiedik. Het is zeker waar!

Marijke -

Hoi.. Na het lezen van de vorige artikelen ben ik rond oktober vorig jaar ook gestopt met de pil.. (ook omdat we graag zwanger willen worden maar ook door alles wat ik gelezen heb) maar ik kan nog steeds niet echt zeggen of ik nou de veranderingen merk in mn lichaam of geest. Wat ik wel heb gemerkt is dat m’n cyclus alle kanten opvliegt.. De eerste paar keren redelijk regelmatig. Toen begon het met 45 dagen en nu al 60 dagen. En nee ben helaas niet zwanger :( Hopelijk komt de boel snel weer opgang! X

Denise -

Idem! Ik ben gemiddeld 14 dagen ongesteld na het stoppen met de pil twee jaar geleden. Ik merk (volgens mij) ook weinig verschil. Wel het ‘idee’ dat ik geen troep meer slik vind ik erg fijn. De laatste keer was 10 dagen, dus misschien dat nu eindelijk na twee jaar het de goede kant op gaat…

Reageer ook