Challenge: 30 dagen lang niet snoepen en snacken

Eigenlijk al mijn hele leven is snoepen en lekker eten mijn guilty pleasure. Misschien zelfs wel een soort van drug. Ik snoep wanneer ik moe, verdrietig, gestresst of vrolijk ben. Maar de laatste tijd stoor ik me er aan. It has to stop! En dat gaat ook gebeuren binnenkort, voor in elk 30 dagen. Ik ga een challenge aan. 30 dagen lang niet snoepen en snacken!

Toen ik dit artikel van Lindsay las, was het alsof ze me een spiegel voorhield. Dit ben ik (voor een deel dan)! Ik las onder andere de quote ‘Stop rewarding yourself with food. You’re not a dog’. Nou, die kwam binnen hoor! Ik weet altijd wel een reden te bedenken om mezelf te belonen met iets lekkers. ‘Ja maar ik heb vandaag nog niet gesnoept.’ ‘Het was vandaag zo’n vermoeiende dag met Jelle, ik heb wel wat lekkers verdiend!’ ‘Ik heb gesport, dus ik mag iets lekkers!’ ‘M’n artikel liep zo goed, dat moet gevierd worden!’ En zo kan ik nog wel even door gaan. Ook had ze een afbeelding met de quote ‘Be stronger than your strongest excuse’. Want net als Lindsay lul ik me zelf zo onder tafel, zoals ze het mooi zei.

Dit psychische stukje is voor mij de grootste drijfveer om deze challenge voor mezelf te starten. Ik wil het niet groter of dramatischer maken dan dat het is, want ik ben gezond, heb een prima BMI en zit ook niet psychisch in de knoop. Maar toch wil ik dit graag eens aanpakken. Het stoort me aan mezelf namelijk! Ik kan het niet hebben dat het zo moeilijk voor me is om een avondje niet iets lekkers te eten. Terwijl ik best kan relativeren en denk: ‘Hoe erg is het nou om een keertje over te slaan? Ik ga er niet aan dood, ik mis niks, want ik kan me hele leven nog lekkere dingen eten, maar dan met mate. En sterker nog, het is juist goed voor me als ik nu over sla!’ Ik kan 10 goede redenen bedenken om niet te snoepen, EN TOCH DOE IK HET! Ik zwicht, wuif m’n bezwaren weg en ga vervolgens achteloos zitten schranzen. Stom, vind ik het. Waarom kan ik niet gewoon een keer per week, of eens in de paar dagen genieten van iets? Ik ben er klaar mee. Het moet anders!

De tweede reden is dat ik hiermee hoop een slechte gewoonte van mezelf te doorbreken. Ik ben niet zo’n type die ‘clean’ zou willen (laat staan kunnen!) eten. Dat boeit me ook niet zo. Ik ben niet anti-suiker. Zo af en toe gebruik ik ook wel een potje of een pakje om uit te koken. En hoe meer boter, hoe beter wat mij betreft. Maar op een gegeven moment is elke dag iets lekkers een standaard geworden en dat is iets wat me wel dwars zit. Voor ik het weet heb ik ‘s avonds op de bank een heel pak koekjes weg zitten vreten. ‘Was dat nou nodig?’, denk ik dan. Waarom kan ik het dan niet gewoon bij twee laten? Want van die andere 8 koekjes geniet ik echt niet zó veel meer dat het de calorieën en ongezonde ingrediënten waard zijn… Ook wordt hier in huis véél te vaak besteld. Één keer per week minimaal. Maar twee keer is ook geen uitzondering op de regel, moet ik eerlijk bekennen. Naast dat zelf koken veel gezonder is, is het ook gewoon hartstikke duur! Daarnaast wil ik ook een gezond voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Snoepen doe je niet iedere dag, maar af en toe. Één koekje bij de thee. Chips in het weekend. Niet een pak koekjes per dag en dan ‘s avonds op een doordeweekse avond ook nog eens een halve zak chips en random op maandagavond Surinaams bestellen en vervollgens een hele bak nasi opeten. Dat is niet het voorbeeld wat ik wil zijn, dus weg met deze slechte gewoonte!

De derde reden om deze challenge te beginnen is omdat ik benieuwd ben wat het met mijn gewicht doet. Die laatste 1 à 2 zwangerschapskilo’s willen er maar niet af. Daarvoor op dieet gaan of helemaal over gaan op ‘clean eating’ is het me niet waard, want ik pas gewoon al mijn kleding weer en mijn BMI is prima. Maar als het er af gaat door simpelweg niet of veel minder te snoepen, dan is het een ‘kleine moeite’. Tussen aanhalingstekens, want dat is het dus niet voor me. Maar het is in ieder geval een aantrekkelijker idee dan heel erg op mijn voeding gaan letten. 30 dagen lang niet snaaien is heel concreet, zeg maar.

Maar Wil, na 30 dagen is de challenge weer afgelopen toch? Wat heeft het eigenlijk voor zin? Nou, ik wil het gewoon eens geprobeerd hebben! Mezelf een uitdaging, een doel stellen! En hopelijk kan ik het daarna een beetje vasthouden. Gewoon een keertje keihard afkicken om vervolgens een nieuwe, gezondere gewoonte te creëren. Het maakt me niet uit of het evidence based of bewezen effectief is, of niet, deze aanpak. Ik vind het gewoon leuk om er een challenge van te maken voor mezelf!

Dus… Geen Johnny meer voor de komende 30 dagen. HUIL!

De regels

1. 30 dagen lang mag ik géén:

  • Koekjes, snoep of gebak
  • Chips, borrelmixen, toastjes met ongezonde smeerseltjes en dips
  • Suikerhoudende dranken zoals frisdrank (niet dat ik het drink, maar ik het het er toch maar bij voor de vorm), chocolademelk of milkshakes

2. 30 dagen lang wordt er géén eten besteld

Een aantal uitzonderingen, om het ‘leefbaar’ te maken:

1. Ik mag één keer uiteten, want er staat een date night met Djurre in juni gepland en de laatste keer is meer dan een halfjaar geleden. Die wil ik echt niet overslaan. Tijdens dat etentje mag ik gewoon nemen wat ik wil, inclusief dessert!

2. Tijdens een verjaardag, feestje of een drankje doen met iemand mag ik iets lekkers nemen (een gebakje bijvoorbeeld). Maar niet vaker dan 3 keer in de komende 30 dagen.

Ik zal je eerlijk zeggen, ik schijt hem. Ik ben bang dat ik jullie na een week al moet opbiechten dat ik gecheat heb. Dat ik me heb laten gaan. En dat ik het niet vol heb gehouden. Ik wilde bijna een uitzondering maken dat ik iedere week één keer mag cheaten. Maar zie je, daar ging ik dus al bijna! Noooo! Dus, dit zijn echt de enige uitzonderingen. Pfff….

Jij kunt ook meedoen!

Laat me niet in m’n hempie staan meiden! Doe met me mee, vanaf 1 juni! De regels van jouw challenge zijn helemaal afhankelijk van jouw snoepgedrag. Zo had ik het er met Martine over laatst en zij zou heel andere regels hebben. Zoals geen patat eten en geen sausjes bij het avondeten, bijvoorbeeld. Of misschien is luxe lunchen met rijkelijk belegde broodjes wel jouw guilty pleasure. Of wijn of bier… Zo heeft iedereen verschillende valkuilen. Wat jij moet laten staan is aan jou!

Doe je mee? Laat het dan weten in de comments en vermeld erbij waarom je meedoet en wat jouw regels zijn. We can do this! Ik zal regelmatig updaten op Snapchat (mijn0), Twitter en Instagram en zal hier de hashtag #30DagenZonder en #2WMN bij plaatsen (als je meedoet, plaats dan ook jouw updates onder#30DagenZonder en #2WMN). Ook komt er halverwege en aan het eind van de 30 dagen een update. Keep you posted, dus!

Who’s with me guys?! En onthoud, de challenge begint 1 JUNI! Jep, is aanstaande woensdag al. No excuses!

108 reacties

Floor Daasvand -

Ik snoep en snack eigenlijk helemaal niet zoveel meer de laatste tijd, en als ik het al doe is het niet dat ik bizar veel er van eet. Ik ben er geleidelijk aan heel erg mee geminderd :)

Florence Vlogt -

Goed bezig! Na die 30 dagen zul je waarschijnlijk veel meer kunnen genieten van een kleinere portie lekkers :)
Liefs xx

Josse -

Ik doe mee,
Morgen heb ik mijn laatste tentamen van dit blok en ik moet weer een goed ritme krijgen. Dus vanaf morgen doe ik mee!

-ontbijten!!!
-geen snoep, drop, chips, chocolade en frisdrank
-ik vermijd de supermarkt als ik niets nodig heb
-voor 0.00 naar bed

Dit zijn wel genoeg doelen voor de komende maand 😝

Maartje -

Ook ik ga de uitdaging aan! Ik ben benieuwd hoe deze maand mij gaat bevallen. De eerste 2 dagen zijn tot nu toe gelukt.
Mijn regels zijn
– Geen chips of andere snacks
– Geen chocolade (snoep verder nooit, geen zoetekauw)
– Geen frisdrank of andere dranken met veel suikers
– Geen alcohol
Dit alles met 1 uitzondering, het feestje midden juni van mijn diplomering na mijn studie. Heel wat bloed zweet en tranen gekost.
Tevens heb ik me aangemeld bij de Facebook pagina.

Marjan -

Ik doe mee :)
Voor mij:
Niet snoepen, geen koekjes, chocolade etc..
Verder gezonder eten en niet veel sausjes bij het avondeten.

Lisa -

Nou dag 1 al gefaald hoor, haha. Kreeg een magdalena cakeje gepresenteerd op werk. Dus gelukkig is de schade niet heel groot :) Verder viel dag 1 reuze mee. Einde mini-update #1 (don’t worry, ik zal jullie er niet elke dag mee lastig vallen ;))

Annemarie -

Present! Over 6 weken vakantie dus weer even ‘normaal’ doen. Wat ik ga doen:
– snacken met mate in het weekend
– water drinken en 1a2 koffie op een dag
– bewegen
– gezond koken voor het gezin

Kortom: de goede balans weer terugvinden tussen gezond en iets minder gezond eten en zo weer fit worden.

Succes Willemijn!

Willemijn -

Mooie doelen! 😀

Esther Bouma -

Wat fijn! Ik las je artikel en ben gelijk vanaf 1 juni begonnen! Zo’n challenge is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen door hun weer te motiveren. You go girl! 👍🏼😘

Jorinde -

Jaa wat een goede challenge! Ik doe mee! Wat een goede stok achter de deur! Al hou ik 3 juni als uitzondering want dat is mijn verjaardag en dan gaat er wel een taartje in!

Marloes -

Ik doe mee! Ik ga vanavond een abbo bij de sportschool afsluiten, dat was sowieso al de planning. Ik heb over een tijd keuringen bij de Politie dus ik moet echt fitter worden. Ik ben nu werkloos, dus ik merk dat ik wat ben aangekomen door minder stress en minder beweging. En meer snoepen, ja ik geef het toe.

Sanne -

Wat goed dat je dit doet Willemijn!
Ik doe ook mee en ik voeg er ook nog een sportelement aan toe.
Dit zijn mijn regels:
1. Niet snoepen / snacken en geen toetjes en suikerhoudende dranken
2. Gewone maaltijden zo gezond mogelijk (dus geen patat, dingen met extra suiker/extra sausjes)
3. Iedere dag sporten behalve maandag (dan rustdag)
Ben benieuwd hoe het zal gaan! Aan iedereen die meedoet: Succes! We kunnen dit!

Mirth -

Ik ga ook proberen om 3o dagen niet te snoepen. Ik snoep eigenlijk al heel erg weinig. Mijn voornaamste doel is om af te leren om honing in mijn thee te doen. Als je wel veel zin hebt in iets zoets kun je een banaan of ander zoet fruit eten als je dat wil. Zo heb ik mezelf ook af geleerd om suikers uit snoep en koek te eten. Een banaan is (in mijn ogen) veel gezonder dan een koekje of een snoepje

Lo -

In een banaan zitten 4 suikerklontjes.

Its me -

dat zijn gezonde suikers die je nodig hebt voor energie

Tamira -

Ik doe mee nog maar 1 snoepje per dag is. Is mijn regel

Agata -

Ik doe ook mee. Ik doe dit eigenlijk een week al en ben meteen 1 kilo afgevallen :) Ik mis heel af en toe wat zoets maar dan zet ik even wat thee met melk (geen suiker) en drink dat op. Het werkt voor mij.
Succes!

Danielle -

Oh:-) Bericht was dus wel al verzonden:-)

Danielle -

http://beaufood.nl/
Een hele leuke website; heerlijk eten. Je vergeet dan gewoon dat je iets lekkers moet mussen;-)

Danielle -

Tip; deze website met lekker eten!!! En gezond; dus dan hoef je niks te missen!! 😉
http://beaufood.nl/

Jaimy -

Ik eet al bijna geen suiker meer, op (inderdaad) een guilty choco moment van Tony of Johnny na. De postcodeloterij pestte me ook onlangs door me mede te delen dat ik 2 Tony’s gewonnen heb, aargh! Maar, zaterdag is bij mijn standaard snack dag. Van een patatje halen, tot zelf pizza maken en chips of chocolade. Door de week leef ik vooral op havermout, boterhammen of rijstwafels met kipfilet (zonder boter) en zwarte koffie. Als compromis mag ik ‘savonds wel ‘normaal’ eten van mezelf, zonder al te veel slechte sausjes. Willemijn, you can do this!

Danielle -

Ik doe ook met je mee, Willemijn! Mijn broeken zitten alweer een tijdje te strak, dus ik vind het een goed initiatief. Als je samen ergens aan begint is het gemakkelijker vol te houden, vind ik altijd. Zelfs al ken je die ander niet persoonlijk, dan nog kun je elkaar inspireren met alternatieve gezonde snacks, en het idee van “Zij doen het ook” is voor mij ook nog wel een stok achter de deur. Dus voor mij in de maand Juni: Geen snoep, koek, chocola en chips. Gelukkig heb ik altijd wel Liga evergreen en rijstwafels in huis. Alleen mijn dagelijkse 2 kopjes cappuccino ga ik niet opgeven, die heb ik echt hard nodig 😉
Succes dames! X

Dezi -

Dit is toch geen challenge? Dit is gewoon normaal?

Danique Krol -

Respect dat je deze challenge durft aan te gaan! Ik zou het zelf niet kunne.

Rianne -

Ja, ik beken. Ook ik neem bijna elka dag wel iets lekkers. Het gebeurt ook nooit dat er een week is waarin ik geen eten bestel en ik heb een zwak voor ijs.

Ik heb goed nagedacht over je challenge, en ik ga het ook gewoon doen!

Mijn uitzonderingen zijn de twee dagen waarom mijn zusjes jarig zijn, zou niet leuk zijn als ik dan geen gebakje meekan eten! Maar verder van al het snoep, koek en chips afblijven. En ik zal de komende maand ook niet op thuisbezorgd kijken ! Succes lieve Willemijn!

Mare -

Een uitdaging van formaat! Geen dropje, koekje, kauwgompje…..ik zou het zelfs geen twee dagen kunnen!

Allissa -

Ik doe niet mee. Sinds ik bij een voedingsdeskundige loop en weet hoe ik normaal moet eten om af te vallen hecht ik veel waarde aan overzicht en het feit dat ik best iets mag. Uiteraard is dit niet elke dag. Maar ik kan niet voor de leuk 30 dagen geen snacks of lekkers eten, wat dat geeft toch als gevolg dat ik na een aantal week al doorsla en een hele dag alleen maar lekkers eet. Nope, geef maar maar af en toe een treat! Maar ik wens je wel succes :)

Patricia -

Tjee wat veel reacties! Ik denk er sinds gisteren al wel over na. Mijn eetgewoonten zijn vrij ok en ik kan mezelf juist heel goed beheersen. Eten bij stress oid ken ik niet, bij (heftige) emoties draait mijn maag een soort gelijk van op slot en krijg ik geen hap meer door mijn keel.
Sinds een aantal jaren eten mijn man en ik overdag vrijwel geen koolhydraten en dat werkt gewoon heel goed! Avondeten houden wij daar weinig tot geen rekening mee ivm onze kinderen. Ik heb hierdoor geen moeite om op gewicht te blijven terwijl ik de aanleg best heb.
Maar ik heb ook wel valkuilen hoor, chips vind ik erg lekker en af en toe een gebakje, savonds dan, sla ik ook niet af. Toch wil ik wel proberen om nog meer te minderen met suiker want het is en blijft toch een soort verslaving van het lichaam, een zoet orgasme :-)
Jij gaat je moeilijke momenten wel krijgen en je lijf zal gaan zeuren om suiker want die beloning is het heel geregeld gewend. Doe het maar voor Jelle, dat is een goede houvast. Met de kennis die ik nu heb was ik echt héél anders om gegaan met het snoepbeleid van mijn kinderen. We hebben ze nu wel zo ver dat wanneer ze zelf iets kopen zeggen “jaja, ik heb een zakje gif gekocht”. Haha.
Ik laat nog weten of ik mee doe!

Adriënne -

Wat goed! Ik zit al een tijd na te denken over zoiets als dit en nu schrijf je deze challenge. Heef zo moeten zijn ;). Heb er een nachtje over geslapen en besloten met je mee te doen. Hoe spannend en moeilijk ik dat ook vind. Eten is mijn vriend en vijand. Bij alle emoties ga ik eten. Wil graag afvallen, maar bovenal gezonder worden en niet meer ‘afhankelijk’ zijn van eten maar vooral slecht eten, suikers etc.
Heel veel succes!!! Liefs

Annet -

Hallo,

Ik heb er ernstig over nagedacht en besluit het toch niet te doen.
Ik ben eens nagegaan wat ik precies snack en dat valt me alles mee. Ik vind het dan allemaal zo schraal worden. Ik denk dat als je overmatig snacks dit even een goede reset is, maar ik geloof dat dit bij mij niet echt zoden aan de dijk gaat zetten. Ik heb wel eens het paleo voedingspatroon gedaan. (Geen granen, suiker en zuivel) en daar voelde ik me echt wel goed bij. M’n buik was niet meer opgezet van de gluten en zo. Dat was wel interessant om te ontdekken. En toch eet ik nu weer ‘normaal’. Alles in balans denk ik en als je niet wil snacken, koop het dan ook niet. Dat werkt bij mij. Want als het in huis is, is het kwaad al geschied!
Succes voor iedereen! En misschien wel interessant om te ontdekken waarom je smoesjes nodig bent om van iets lekkers te genieten. Het is ook gewoon lekker toch? Maar succes dus!

Fianne -

Leuk en eerlijk weer geschreven Willemijn. Zelf hou ik ook wel van een snack (snoepen deed ik al niet zoveel meer) makkelijk, snel en lekker. Maar bij mij kruipen er elk jaar toch kilo’s bij sinds ik hormonen begon te slikken (10 jaar geleden). Wat ik ook liet staan, afvallen lukte gewoon niet. Het doel van een maand om gewoon te kijken of je het kan helpt bij mij altijd wel goed ipv dat je zegt ik mag nooit meer iets lekkers /ongezond.
17 mei ben ik ineens fanatiek begonnen met koolhydraatarm eten, calorieën tellen en meer water drinken (dronlangs echt te weinig ) en aantal keer in de week thuis een work out, wat vaker de auto laten staan helpt ook. Ik moet zeggen de kilo’s vliegen er af( nu ik geen hormonen meer slik), dat motiveert enorm en ben trots op mezelf dat ik het toch kan ookal zal het altijd een struggle blijven. Succes deze 30 dagen en ik doe met je mee! Zonder uitzonderingen.. Want cold turkey werkt voor mij het best.

me -

LOL, ik kan het me niets eens veroorloven qua gewicht om elke dag te snacken en zo vaak eten te bestellen, zou tonnetje rond worden als ik dat zou doen dus beperkt het alzo tot 1-2x per week, eten bestellen doe ik hooguit 1x per jaar, als dat al voorkomt.

Linda -

Wat een inspirerend artikel er is ook veel animo voor zie ik in de reacties, leuk hoor! Ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijk ook voor resultaten oplevert; voel je je fitter, heb je minder cravings en uiteraard merk je verschil aan je huid/gewicht. Misschien kunnen jullie daar ook een leuk artikel of vlog aan wijden?
Ik denk dat ik er ook maar aan moet geloven..

Willemijn -

Zeker, ik zal 2x een update schrijven 😀

Leah -

Misschien kun je een aantal lezers (die ook meedoen) vragen of ze gastartikelen willen schrijven! Ik denk dat dat erg motiverend kan zijn voor de andere lezers en jou natuurlijk;)

Rosalie -

Ik doe absoluut niet mee 😉. Ik kan heel goed slechts 1 a 2 koekjes eten en dan het pak weg leggen. Geen problemen mee. Ik heb mezelf aangeleerd met mate te snoepen. Dan geniet je er ook meer van. Veel succes in ieder geval. Maar eh, de challenge al met excuses waarom je niet voor de volle 100% hoeft te gaan te beginnen is een beetje jammer in mijn ogen. Wees een bikkel en ga die dagen ook door. Wat is een gebakje of toetje nou? Misschien interessant om eens na te denken over het feit waarom je het zo belangrijk om op die momenten wel een gebakje of toetje te mogen eten…..

Eline -

Eindelijk de stap genomen om contact te zoeken met een dietiste. Vaak krijg ik te horen dat dit bij mij niet nodig is. Toch wil ik het echt doen om me beter in mijn vel te voelen. Heel veel respect Willemijn! Het zijn de kleine dingen die al een groot verschil kunnen maken. Ik doe zeker met je mee!

Tina -

Toevallig, dit is mijn 4e gezonde week ik snoep niet alleen in het weekend mag ik iets lekkers en ik sport 3 keer in de week ik doe fitness cradio en kracht. Succes je went er aan en je krijgt meer energie. Gezond eten ga je meer waarderen ik merk dat ik meer gezonde porties versprijd over de dag eet en dat is prima te doen. Maaltijden zoals ontbijt lunch en diner en tussen elke maaltijd iets van fruit of volkoren cracker zonder beleg en veel heel veel water dat helpt super! Iedereen heelveel succes meiden xx

Nicole -

Ik ga meedoen! Ik wil ook de laatste kilo’s eraf hebben, heb er al 6 af, maar eigenlijk om mijn buikje weg te krijgen moet er nog wel minimaal 3 kilo af! Let’s do this!!

Fleur -

Aaaah Willemijn… nu moet ik eigenlijk ook wel! Voor mij is het moeilijkste om het snacken te laten, niet het belonen. Maar gewoon de lekker honger (en die begint bij mij al om 10:00 uur). In plaats van chocolade een banaan te pakken, of gewoon even te wachten tot het middag eten.

Sandra -

Oke, ik doe mee. Ik zat al langer te denken aan een ‘suiker’ loze maand. Maar om het zo alleen te doen is ook niet leuk. Dan is jou start moment ook het perfecte moment voor mij. Toch een beetje mentale steun. We can do it 💪🏻💪🏻

Kendra -

Ik doe mee! Ben heel benieuwd of ik (we :p) het volhouden…
Voor mij word het niet meer snoepen en geen eten meer bestellen/afhalen..

Linda -

Ik drink al een maand lang alleen maar eiwitshakes, dus deze maand kan er ook nog wel bij.
We can do it! <3

Willemijn -

Yessss 😀

Patricia -

Goh per 1 juni wou ik mijn etensstijl ook compleet omgooien, omdat het vooral qua snoepen veel gezonder mag,

Evelien -

Ik doe meee! Heb mn eigen regels iets aangepast, ik woon namelijk nog bij mn ouders. Ik hoop dat ik mijn moeder kan overhalen minder patat etc te eten, want daar kan ik natuurlijk niet helemaal 100% rekening mee houden, maar snoepen wil ik wel echt minder! Samen gaat t ons lukken!!

Emma -

Na dit artikel te hebben gelezen kan ik er niet meer omheen…de examens zijn achter de rug, dus nu geen excuses meer… vorig jaar zelf ook deze challenge gedaan, na 1,5-2 weken had ik er geen enkele moeite meer mee en werd ik zelfs onpasselijk van de geur van vette of zoete producten.
Dit jaar dus weer 30 dagen niet snoepen en daarna een balans zoeken.
gulden regel: niet gaan lijnen, want alles wat je lijnt eet je er weer bijop; in plaats daarvan, zoek iets wat je lang vol kan houden, een ritme wat je aankan. Succes! :)

Felicia -

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet echt een challenge vind vanwege punt 2 &3. Als je van te voren al afspreekt dat je maximaal 3 gebakjes in 30 dagen mag + een keer uit eten met dessert is het meer een goed voornemen dan daadwerkelijke challenge waar je veel voor zou moeten laten. Ik vind challenges leuker als het echt een uitdaging is zoals supergezond leven (niet meer uit pakjes) of een hele andere levensstijl bv. een week vegan.

Willemijn -

Ik denk dat het heel persoonlijk is, want voor mij is dit namelijk wel echt een enorme uitdaging. Als je iedere dag snoept, dan is 3 keer een uitzondering best pittig hoor 😉 In elk geval wel voor mij haha!

Margot -

Ik ben toevallig 3 weken geleden gestopt met snacken, omdat ik opeens een jurkje van vorig jaar niet meer paste… Dat was voor mij de druppel. Ik moet zeggen dat het me heel erg mee is gevallen, ik heb nu ook helemaal geen behoefte meer aan snacks. Ik denk dat je na die 30 dagen zo eraan gewend bent geraakt dat het snacken echt iets is voor een verjaardag, of inderdaad lekker uit eten gaan en dan wel dat toetje nemen! Succes :)

Mariska -

Wow wat super knap dat je dit gaat doen! Respect! Misschien kan het helpen om iedere ochtend een groentesap te maken met een slowjuicer. Ik doe dit nu een week naast nog wat andere aanpassingen en ik merk dat ik veel minder behoefte heb aan suiker. Ik probeer van candida in de darmen af te komen. Sinds ik dat heb crave ik enorm naar chocolade en suiker, elke dag. Vroeger maalde ik er niet om. Als je dit wat lijkt, is de tip om niet teveel zoet fruit en groente met suiker (bieten, wortels) te gebruiken, liever groene groenten, want dat is beter voor de bloedsuikerspiegel. Ik ben heel benieuwd hoe je challenge gaat. Succes!

Madelon -

I’m in!
Al ben ik eigenlijk al begonnen….
Nu 5 dagen verder 1.2 kilo lichter door goede tip van 3 citroenen 6 glazen citroen met lauw water sap maken en dat na de maaltijd drinken. Heb neutraliseert je smaak en ik heb echt minder honger en trek.

Was gaan turven wat in nou tussendoor at want dat viel toch wel mee en waarom viel ik dan niet af nou ben me rot geschrokken en het erge is het is een gewoonte meer dan 3 kwart vond ik niets super lekker

Zet hem op meid het gaat je lukken

Nicky -

Ik doe ook mee (met een aangepaste versie)! Ik ben echt een cookiemonster en een klein beetje verslaafd aan alles wat zoet is en aan chocolade. Vanaf 1 juni ga ik 30 dagen niet snoepen en geen koekjes eten. ijsjes zijn wel een uitzondering omdat ik deze maand 2 weken op vakantie ga naar Italië en daar moet ik natuurlijk wel kunnen genieten van vers Italiaans ijs ;).

Michelle -

Guilty… Ik doe mee!
Ik woon nog bij mijn ouders en er is altijd wel wat lekkers in huis.
De keren dat ik dan op m’n eten wil letten komt m’n moeder weer met wat lekkers thuis haha

Jazz -

Ik doe ook mee… ik heb eigenlijk helemaal hetzelfde dan jou, elke avond na het avondeten verlang ik gewoon naar iets lekkers. Overdag hou ik het prima vol – want: ik zit op het werk en neem alleen maar gezonde tussendoortjes mee 😉 – maar ‘s avonds pff…
Het helpt ook niet echt dat m’n vriend dan grote bekers Ben & Jerry meeneemt van de winkel als ik weer eens een poging wil doen om gezonder te eten!
Dus vanaf 1 juni ook hier geen snoepjes, chipjes, koekjes… meer ‘s avonds. Afhaal/bezorgmaaltijden doen we sowieso niet dus dat lukt wel!

Mirthe -

Aaah wat een goed plan ! Ik ga mee doen, zelf ben ik ook geneigd om als ik in de stad ben te gaan lunchen of een broodje te gaan eten, terwijl thuis genoeg eten is. Ook pak ik snel iets om te snacken mee, bijvoorbeeld als ik aan de kassa sta en verleid wordt door de chocolade die er ligt. Ik zal dus meedoen, minder broodjes eten en snoepen… dat bespaard ook nog een hoop geld !

Myrthe -

Ik doe mee! Ik ben sinds 1,5 week al niet meer aan het snoepen/snacken. Flinke uitdaging, maar lukt tot nu toe goed. Eerste dagen is het moeilijk maar in de loop van de tijd word het steeds makkelijker. Succes!

Mariska -

Mooie challenge! Eerlijk: het is gemakkelijker om gewoon cold turkey helemaal te stoppen dan toch een paar gelegenheden te hebben waarbij je wel iets mag. Het is daarna namelijk echt lastig om de draad weer op te pakken (vind ik dan). Ik heb 3x in mijn leven een jaar suikerloos geleefd (inclusief vermijden van snelle koolhydraten zoals witte pasta en witte rijst). En elke keer dat ik toch iets met suiker nam, leek ik wel weer een addict (Ik MOET nog iets met suiker). Het helpt wel als je goede alternatieven hebt voor een tussendoortje. Dus: nootjes, olijven, evt groentechips in het weekend, wortel/tomaatjes/komkommer. Verder is het belangrijk om voldoende vetten en eiwitten te eten om het verlies aan snelle koolhydraten uit de koekjes ed op te vangen (anders blijf je honger houden en dan is het nog lastiger om de suiker te weerstaan). Dus: roomboter op (volkoren) brood, avocado, gekookte eieren, volle (griekse) yoghurt, walnoten etc. Wil je toch iets zoetigs, neem dan fruit of gedroogd fruit (met mate – zitten natuurlijk ook veel suikers in). Oja, en hoofdpijn en chagrijnig zijn de eerste 2 weken is heel normaal als je stopt met suiker. Dus ik zou zeggen: Djurre, pas maar op 😉

Mijn laatste anderhalve kilo zit er trouwens ook nog aan 😉 (zoontje is 9 mnd). Maar ik denk dat ik daar mee aan de slag ga als ik stop met borstvoeding geven (dus dat duurt nog even ;))

Heel veel succes in ieder geval!

Mariska -

En afhalen hebben wij ook wekelijks gedaan na de geboorte van ons zoontje. Is eigenlijk pas minder geworden toen hij tegen de 5 mnd oud was, denk ik. We hebben een biologisch groentenpakket van bioaanhuis en dat scheelt ook – dan moeten toch eerst de groenten op uit het pakket :) En het wordt ook belangrijker om een goed voorbeeld te zijn voor hem. Dus vind het belangrijk dat we aan tafel zitten als we eten en dat we dan dus ook gezond eten. (al eet zoontje zelf nog maar nauwelijks mee – hij leeft nog erg van mamamelk ;))

Lise -

Aah wat goed! Ik wil ook meedoen, maar ik heb dit jaar examen gedaan en dus ga ik half juni een lang weekend weg. En eind juni staat er nog een feest gepland. Ik denk dat mijn regels dus eigenlijk hetzelfde zijn als de jouwe, maar dan met als uitzondering mijn weekend weg (waarbij ik er wel op probeer te letten) en dat dat feestje mijn enige keer alcohol is. Gelukkig is dat voor mij niet heel moeilijk! Verder ben ik best bang, want mijn vorige poging minder snoepen heeft niet echt gewerkr. Helaas ben ik de laatste paar maanden meerdere kilo’s aangekomen, dus dat moet er af.

Momo -

Ik ga proberen mee te doen! Ik ga ongeveer dezelfde regels doen, plus dat ik ook moet opletten met dingen on the go kopen. Ik reis veel voor werk en studie en ik geef een godsvermogen uit aan koffie onderweg, broodjes, fruit of snacks. Ook “om mezelf te belonen”, want de trein is weer te laat, ik heb zo hard gewerkt etc.

Vanessa -

Oef, herkenbaar! Ook dat bestellen 😱. Ik doe mee. Kijken of het me lukt. Succes

Eline -

Ooh wat stoer! Dat zou voor mij ook eens goed zijn… Maar ik durf het niet aan om mee te doen :p! Hoewel, op kantoor heb ik al zeker een week niet gesnoept maar alleen braaf mijn bammetjes en gezonde tussendoortjes zoals fruit, ongezouten noten of een cracker op. Maar eenmaal thuis en dan vooral in het weekend is de verleiding enorm. Na het eten een klein koekje of chocolade, mmm! Het helpt bij mij wel om kauwgom te nemen als ik trek krijg in iets ongezonds of na het eten even tanden te poetsen. Succes en ik ben heel benieuwd hoe het is!

Yvonne -

Super goed dat je dit gaat doen en ik doe mee. Mijn voornaamste reden om mee te doen is dat ik te vaak naar iets ongezonds grijp als ik trek heb. Ik gebruik dezelfde regels met als uitzondering dat ik in plaats van de 3 gebakjes twee keer mag cheaten in de hele maand.

Sonja -

Yes! Wat goed van je Willemijn! Ik moet zeggen, ik ben altijd een beetje jaloers op iemand die dagelijks kan snoepen en toch zo’n slanke lijn behouden. Dat lukt mij niet.
Ik heb van een voedingscoach een eetschema gehad waar ik vanaf maandag aan begin. Ik word dus wel gedwongen om met je mee te doen!

Sophie -

Ik ben nu een week bezig met een vergelijkbaar iets, maar de mijne loopt door tot 12 juli(de dag erna op vakantie!! ^^) Ik mag geen koekjes, snoep, hartige snacks als borrelnoten, chips etc. Ik eet verder echt clean, dus als ik dan per se snaai, kom maar door met t fruit en de komkommertjes. En heb een lijst op de koelkast gehangen met daarop alle dagen tot 12 juli. De ideale kinderlijke aanpak, elke dag dat je niet snoept/snaait krijg ik een sticker. Ontzettend kinderachtig, maar gek genoeg ‘t werkt wel :’D

Myrthe -

Ik ga zeker meedoen, maar niet nu :p ik ben momenteel zwanger en ondanks dat ik zo gezond mogelijk probeer te eten, is niet snacken echt niet haalbaar voor mij nu. Al zou ik wel absoluut kunnen minderen! Succes! :)

Michelle -

Ik doe mee! Ik versoepel wel even de regels want ik woon nog thuis dus altijd een beetje ‘eten wat de pot schaft’ en dan is ook wel ooit afhaal… Voor mij geen koekjes, snoepjes en chipjes en geen frisdrank + als het geen ‘vers’ eten is niet mezelf helemaal vol duwen maar gewoon een portie waarmee jk genoeg heb, denk dat dat een mooi begin zou zijn! :)

xAmber -

Ik doe mee! Ik ben vorig jaar 8 kilo afgevallen en daarvan zitten er alweer 5 kilo aan. Ik ben eine vorig jaar 2 weken ziek geweest en daarna zijn de kilo’s er weer 3 keer zo snel aangegaan. Ik mag van mezelf geen frisdrank,behalve spa met een vleugje citroen ( die alvast is gemaakt)

Ik Denk doordat je nu de blog als stok achter de deur hebt dat je het beter gaat redden. Succes willemijn!

MARIJKE -

Klinkt vreeeeselijk.. In de zin dat het mij zooooo moeilijk lijkt. En zodra ik iets ‘niet mag’ kan ik aan niks anders meer denken. Ik probeer elke dag minimaal 1 tussendoortje te vervangen door een flinke bak kwark. Gezond en vul goed. Iets wat ik altijd doe voor ik naar een verjaardag ga waar veel te snacken is, ik eet van te voren een banaan of bak kwark. Zo heb je geen honger en snack je veeeeel minder. Veel succes!!

Kirsty -

Wat een goede challenge! Ik kan mij voorstellen dat je bang bent dat het lastig gaat worden, maar het komt vast goed! Ik herken sommige dingen ook wel. Het viel mij laatst namelijk op dat we weer veel te vaak eten laten bezorgen, doordeweeks aan de chips zitten en tja, als ik mijzelf wil belonen na een week werken aan mijn scriptie denk ik al snel aan een aantal alcoholische drankjes met bijpassende snacks 😛 Bij mijn gewicht merk ik er gelukkig niks van, maar ik weet uit ervaring dat mijn lichaam op andere manieren slecht reageert op ongezond eten en ik wil daarom eigenlijk net als jou minderen. Niet zozeer voor een maand, maar eigenlijk gewoon zodat mijn ritme weer wat normaler en gezonder wordt in het algemeen. Misschien doe ik wel mee met de challenge!

Margot -

Wat een goede challenge! Ik ga eens nadenken hoe ik ‘m in ga vullen en ik ben nu al benieuwd naar jouw verhalen!

Renate -

Ik ga je al snoepend en snackend volgen ;P
Ik denk dat minderen/afbouwen beter werkt dan totale ontzegging….als je iets niet mag, wil je het juist toch? Succes!

Madelaine -

Ja ik doe mee! Dit had ik echt even nodig, de uitzondering die ik wel even ga maken is de bruiloft van goede vrienden. Maar verder.. ik ga er voor.

Lisa -

Wat een leuk idee! Ik wil wel meedoen maar ga 1 juni op vakantie met een vriendin dus dat gaat waarschijnlijk niet werken… Ik zou het wel daarna kunnen gaan doen aangezien ik examens gedaan heb dus lang vrij ben! Ik ben benieuwd naar je ervaringen, Willemijn! Oh en als je denkt, laat ik alles maar vervangen door versgeperst sinaasappelsap, dan moet je even op npo naar broodje gezond kijken 😉

Jolanda -

Ik doe mee! Ik herken me zo erg in jouw artikel. Ik stoor me er ook echt aan. Gezond eten vind ik vaak nog lekkerder en toch grijp ik steeds naar chocola of koek. Ik heb eigenlijk dezelfde regels als jij.. Daarbij ga ik minder wijn drinken en let ik op sausjes. Wordt wel moeilijk, want ik ga twee keer een weekend weg in juni. Maar ik ga sowieso m’n best doen!! Succes allemaal :)

Lydia -

Ik volg jullie blog al heel lang met plezier, helemaal met alle leuke baby artikelen, ik heb zelf een zoontje van 4 maanden en vind jullie blog heerlijk.
Ik reageer normaal niet maar dit keer wel, ik doe mee! Voor mij dezelfde regels want heb dezelfde valkuilen. Ben heel benieuwd of het me gaat lukken eigenlijk! :-)

Succes allemaal! En Willemijn en Martine, ga zo door met jullie super leuke blog.

Irem -

Wat een goede challenge! Ik doe ook mee, maar mijn enige uitzondering is 15 juni, omdat ik dan mijn examengala heb. Verder doe ik net als jij mezelf 3 keer wat lekkers gunnen als de situatie daarvoor is (verjaardag, feestje enzo) maar dat staat nu nog niet op de planning. Vind t best wel leuk, ben benieuwd hoe t bij me gaat hahah!

Chloé -

Ik doe mee! Ramadan komt er ook aan over ongeveer een week. Eigenlijk hetzelfde principe! Veel succes

Femke -

Ik vind 3 gebakjes in 30 dagen, als je verjaardagen hebt, nog veel hoor! Ik vind dat eerlijk gezegd geen challenge, het is net zo goed snoepen. Zou het als ik jou was gewoon bij 1 keer uit eten (waar je alles mag nemen) en 1 keer een gebakje op een verjaardag laten. Ik neem bijvoorbeeld alleen gebak op verjaardagen als mijn lievelingsgebak (appeltaart) er is. De andere gebakjes vind ik het de calorieën niet waard. Succes!

Michelle -

Wat goed dat je dit gaat doen! Knap dat je die patronen bij jezelf zo kunt herkennen. Ben erg benieuwd hoe je het gaat ervaren en hoe je er straks op terug gaat kijken.

Martina -

Wat een vreeeeselijke uitdaging haha 😉 Nee echt, heeeeel stoer van je dat je hiervoor gaat, zet m op!

Laura -

Ik ben jarig in juni én ik ga dan op vakantie… Dus ik sla even over 😉

Kimmetje -

Ik doe mee! Ik hou dezelfde regels aan als jij. Ik heb precies dezelfde valkuilen! En het stoort me ook een lange tijd. Bang dat ik uiteindelijk moddervet er van ga worden omdat ik mijn gewoonte gewoon niet doorbreek. Ook omdat ik er langzaamaan steeds gelukkiger van wordt als ik chocolade eet. Ik ga het aan en ben benieuwd of ik er ook meer energie van ga krijgen!

EliseDingen -

Maar je mag nog wel ‘snoepen’ met gedroogde abrikozen of een handje cashewnoten? Ik kan soms heel makkelijk een hele tijd geen suiker etc eten (koken met pakjes en zakjes doe ik nooit en bestellen ook niet want dat kan voor ons niet uit) en dan mis ik het ook niet. Terwijl wanneer ik dan weer iets snoep het ook steeds weer moeilijker wordt om een dag niet te snoepen, haha.

Lisa -

Ik denk dat ik hierbij jou voorbeeld volg! Ik haal wel een ’emergency’ bakje nootjes (ongezouten, zonder pinda’s) voor wanneer ik echt iets moet snacken. Of njah ‘moeten’. Als ik niks in huis heb maak ik mezelf helemaal gek door de cravings en is het risico groot dat ik de volgende dag (of ‘s avonds nog…) lekkers haal bij de super en helemaal los ga 😛
Dus een bakje nootjes wordt mijn hulpmiddel tijdens het afkickproces van al het lekkers.

Lindsey Beljaars -

Oeeh heftig, maar weet zeker dat het je gaat lukken. Heel veel succes 😀

Anoniem -

Ik doe ook mee! Het gaat moeilijk worden, maar ik wil dit wel eens proberen. Voor mij betekent het niet meer veel snack en snoep als ik thuis kom en geen chips of iets dergelijks meer. Oh ja: En niet meer +- 2 keer per week een luxe broodje kopen voor de lunch maar gewoon zelf meenemen. 😊
Ik ben benieuwd hoe ik het ga volhouden…

Maaike -

Jaa, ik ga ook meedoen! Ik hou jouw regels aan, alleen is mijn date-night ook nog eens de verjaardag van vriendlief, dus die ‘telt’ een avond niet. Ben benieuwd hoe het gaat. :)

Jenneke -

Ik doe werkelijk alles om zogezegd ‘kakstrak’ mijn trouwjurk in te gaan. Nu gaat het mij er vooral om dat ik onze trouwdagg stráál en mij de mooiste bruid ooit voel natuurlijk en dat is niet grraatmager, maar wel op een gewicht en met een uitstraling waar ik mij goed bij voel. Na het vele sporten is dit een logische volgende stap! Dus een JA, ik doe mee!

Shirley -

Wat knap. Ik durf er niet eens aan te beginnen. Sinds een tijdje hou ik in een app bij wat ik eet en dag heeft me wel bewuster gemaakt van mijn eetpatroon. Maar ik eet nog steeds te ongezond eigenlijk.

Madebyuna -

Goed idee! Ik denk dat ik ook mee doe:) al moet ik zeggen dat ik het ik het inleveren van mn scriptie toch wel met taart wil vieren haha. Slim om spelregels te maken! Misschien een idee om ze op te schrijven en op de koelkast te hangen? Succes!

Petra -

Woensdag… Dan heb ik nog een paar dagen om me geestelijk voor te bereiden. Ik vind het wel een heel goed idee. Oef, nou ik ga de motivatie zoeken.

Willemijn -

Hihihi!

Lyske -

Doe nu al 30 dagen zonder chips. Ik doe dus vanaf 1 juni er nog een schepje bovenop! Ben voor! Ipv de verjaardagen mag ik van mezelf 3 escapes inbouwen, waar dan ook… Gaat wel pittig worden voor me!

Paola -

Ik wil wel meedoen, maar 1 juni ben ik jarig en dat ga ik uitgebreid vieren met alles wat jij zojuist verboden hebt hahaha

Inge -

Wat een goed initiatief, Willemijn. Ik duim met je mee!
Ik wil zelf ook wel meedoen (lees: snoep en snacks skippen) maar ik ben net zwanger en eet op dit moment dan ook alles wat los en vast zit (hongerrrr). Toch probeer ik dan te snacken met fruit / yoghurt/ rijstwafels etc. Dus mijn doel is o dit gewoon zo vol te houden!

Willemijn -

Wat leuk, gefeliciteerd! En dat lijkt me een goed voornemen, succes! 😉

Inge -

Dank je wel :)

marije -

Wow pittige challenge maar na 30 dagen zal je zeker verandering zien. Wel handig om gezonde snacks in huis te hebben zoals ongebrande noten en dadels. Als je een craving krijgt, dat je wel iets gezonds kan snacken.

Anniek -

Wauw, wat ontzettend spannend dat je deze challenge aangaat Willemijn! Ik moet eerlijk zeggen dat het me zelf ook heel lastig lijkt om 30 dagen niet te snoepen. Hoewel ik best gezond eet, snack ik ook elke dag wel wat ongezonds. Ik ga binnenkort op examenreis, dus ik ga denk ik maar niet meedoen, maar wel heel veel succes gewenst! :)

Joke -

Ik doe mee! En dat wordt voor mij: eten zonder suiker. Dus savonds geen koekjes of chocola meer!

Willemijn -

Yessss 😀

Femke -

Haha ik snap dat je ‘hem schijt’. Ik weet alleen wel vrij zeker dat je dit gaat lukken.. na een paar dagen zit je hopelijk in een fijne flow en ga je lekker door ermee. Ik ben erg benieuwd hoe het je vergaat :-).

Loes -

Super leuk, enne veel succes! Bij hielp het om op de momenten dat je eigenlijk ‘snackt’ je iets anders doet wat bij je past. Een spelletje op je mobiel, boek lezen of gewoon even van de bank af naar boven, en vooral niet naar de keuken;) Zet m op!

Willemijn -

Ah goede tip! 😀

Eva -

Wat goed dat je dit doet. Ik ben heeeeel benieuwd wat dit met je gaat doen. En hoe je je erbij voelt. Ik heb weleens twee weken gedaan zonder suiker maar dus ook echt helemaal zonder (dus ook geen pakjes, zakjes en sausjes) en dat vond ik heel pittig! Maar die energie die ik kreeg.. Tjonge, ik zou eigenlijk ook weer mee moeten doen…

Reageer ook