2Inspire #1

Mooie, krachtige filmpjes die inspirerend zijn en waar ik energie van krijg: ik ben er gek op. Ik zoek ook regelmatig naar dit soort filmpjes en deel ze ook met anderen. En vandaag deel ik een paar mooie filmpjes met jullie!

https://www.youtube.com/watch?v=F-TyPfYMDK8

Dit vond ik een interessante video omdat blijkt hoe makkelijk wij als mensen beïnvloed worden door anderen en hoe onze kijk dan zo simpel kan veranderen op dingen en/of personen. Dit gaat voor mij over het oordelen wat iedereen (on)bewust doet in het leven. In dit geval gaat het over hoe anderen tegen deze persoon aankijken op basis van een verhaal wat ze gehoord hebben en nog mooier: hoe dit alles op camera wordt vastgelegd. De verschillen in de foto’s van zes totaal verschillende verhalen vind ik verbazingwekkend en ook tegelijkertijd heel leerzaam en daarnaast ook de manier hoe de fotografen omgaan met deze man is bijzonder om te zien. Het leert mij bijvoorbeeld dat je nooit zomaar iets van iemand moet aannemen, maar het zelf moet onderzoeken en ontdekken om zelf je eigen mening te vormen. Het leert mij ook om goed naar je eigen intuïtie te luisteren en niet zomaar mee te gaan met wat de rest doet of zegt.

Dit is een video waarvan ik helaas de URL niet kon delen in de video dus vandaar dat ik het verhaal deel:

Een psycholoog hield een lezing over hoe mensen moeten omgaan met stress. Ze hield een glas water omhoog, dus het publiek verwachtte dat ze zou vragen of het glas “half leeg of half vol” was. In plaats daarvan vroeg ze met een glimlach: ‘Hoe zwaar is dit glas water?’ De antwoorden varieerden tussen de 100 en 500 gram.

Ze antwoordde: ‘Het absolute gewicht heeft geen betekenis. Het hangt er van af hoe lang ik dit glas vasthoudt. Als ik het een minuut vasthoud, is er geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, zal ik last van mijn arm krijgen. Als ik het een dag vasthoud, dan is mijn arm gevoelloos en verlamd. In iedere situatie zal het glas hetzelfde wegen, maar hoe langer we het vasthouden, hoe zwaarder het wordt.’

Ze vertelde dat stress en angst zoals dat glas water zijn. Als we even last van stress hebben gebeurt er niets. Als we ergens iets langer mee zitten, dan zullen we er last van krijgen. Als we er de hele dag last van hebben zullen we ons verlamd voelen – niet in staat om iets te doen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de zaken die jou stress geven, moet loslaten. Dus ‘s avonds moet je alles helemaal loslaten. Ga ‘s avonds en ‘s nachts niet door met nadenken. Vergeet niet het glas water neer te zetten.

Ik hou van simpele voorbeelden waarmee je een interessant onderwerp kunt aansnijden. Iets wat herkenbaar is voor iedereen, zoals dit glas water. Het doet me denken aan dingen die je soms vast houdt uit het verleden (soms onbewust) en hoe langer je de stress/angst om situaties vast houdt die geweest zijn, hoe zwaarder het wordt en het uiteindelijk kan leiden tot verlamming van je gevoelens. Uiteindelijk zou je fysiek een keer uitgeput raken als je dat glas water vast blijft houden en komt er een moment dat je het neer moet zetten. Sommigen zullen het loslaten misschien makkelijk vinden en het glas uiteindelijk netjes neerzetten maar bij anderen zou dat glas weleens keihard op de vloer kunnen vallen omdat je het te lang hebt vastgehouden.

Maar ook na een dag werk herken ik dit wel, je moet proberen de stress niet mee naar huis te nemen en je daarvoor af te sluiten wat immers: morgen weer een dag. En toch, dat loslaten (en dus het glas neerzetten) is zeker niet voor iedereen even makkelijk. Dat is ook een leerproces.

https://www.youtube.com/watch?v=BkXkGWN8RT0&v=BkXkGWN8RT0

Dit vond ik zo dapper en zo gaaf dat ze dat durfde! Ik zou zelf ook bang zijn dat mensen hele nare  dingen op je lichaam schrijven maar dat maakt het des te mooier dat juist het tegenovergestelde gebeurt! Dat geeft weer wat vertrouwen in de mensheid. Die zin lees ik trouwens wel vaker in allerlei talen onder YouTube video’s. Best triest eigenlijk dat we als mens elkaar zo weinig vertrouwen. Dit is ook iets wat ik zelf weleens merk, soms lijken mensen al te ‘schrikken’ als je ze iets vraagt of als je ze een compliment geeft. En tegelijkertijd doet het mensen zoveel goeds als je ze een compliment geeft. Ik probeer dat ook met enige regelmaat te doen. Het is zo simpel en geeft zowel jezelf als de ander een goed gevoel.

https://www.youtube.com/watch?v=tSC5v1MN1xU

Ja, dit filmpje! Weer zo’n simpele illustratie die zo ontzettend mooi is. Deze deelde ik ook op Facebook en er waren een aantal mensen die me zelfs bedankten dat ik de video had gedeeld! Deze video doet mij denken aan het feit als je professionele hulp krijgt en op het moment dat je denkt dat het weer helemaal fantastisch met je gaat je weer een gigantische terugval lijkt te hebben. Daar kun je dan zo enorm van balen. Maar niets is minder waar, ik heb nu ervaren dat dat net als de kreeft allemaal verschillende laagjes zijn die steeds afgepeld worden. Doordat je als persoon steeds meer geestelijk groeit, groei je ook op verschillende niveaus en als het weer tijd is om dezelfde situatie nog eens te belichten op een ander niveau ga je eigenlijk net als de kreeft weer een deel van jezelf er af pellen en trek je jezelf even terug. Deze video gaf mij op een of andere manier een beetje ‘troost’ en ook een heel simpel en mooi inzicht.

https://www.youtube.com/watch?v=DLKadlRx2tU

 Jim Carrey, ik ben zo dol op die man. Ik hou van zijn humor maar ik vind hem vooral zo mooi omdat hij zo inspirerend is. Ik ben het gewoon helemaal met hem eens. Deze video gaat onder andere over angst en liefde en dat je altijd moet kiezen voor liefde. En dat angst natuurlijk een rol speelt in ieders leven, maar dat je uiteindelijk zelf bepaalt in hoeverre het je leven beïnvloed. Ik heb uiteindelijk ook geleerd dat mensen (inclusief jezelf natuurlijk) dingen doen vanuit een (vervormde) angst of vanuit liefde en dat vond ik zo’n eye-opener. Bij deze video moet ik ook denken aan ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’ en dat het uiteindelijk niet uit maakt wat voor ellende je mee maakt maar dat het vooral er toe doet hoe je er mee om gaat en of je er iets van kunt leren wat je weer mee kunt nemen in de toekomst. Er staan hier een aantal prachtige quotes in en die deel ik hieronder even, vooral die eerste vind ik prachtig:

  • “My soul is not contained within the limits of my body; my body is contained within the limitlessness of my soul.”
  • “I’ve often said that I wish people could realize all their dreams in wealth and fame so that they could see where it’s not where you’re going to find your sense of completion.”
  • “I can tell you from experience: The effect you have on others is the most valuable currency there is. Because everything you gain in life, will rot and fall apart and all that will be left of you, is what was in your heart.”
  • “We are not the avatars we create. We’re not the pictures on the film stock. We are the light that shines through, All else is just smoke and mirrors, distracting but not truly compelling.”
  • “Our eyes are not viewers; they’re also projectors that are running a second story over the picture that we see in front of us all the time. Fear is writing that script. Now fear, is going to be a player in your life. You get to decide how much.”
  • “You could spend your whole life imaging ghosts, worrying about the pathway to the future, but all there will ever be is what’s happening here in the decisions we make in this moment which is either based on love, or fear.”
  • “So many of us choose our path out of fear disguised as practicality. What we really want seems impossibly outreach and ridiculous to expect so we never dared to ask the universe for it. I’m saying that you can ask the universe for it. “
  • “Life doesn’t happen to you, it happens for you. As far as I can tell it’s about letting the universe know what you want and working towards it while letting go of how it comes to pass.”
  • “Why not take a chance on faith; not religion but faith. Not hope, but faith. I don’t believe in hope. Hope is a beggar. Hope walks through the fire, and faith leaps over it. “
  • “You are ready and able to do beautiful things in this world, and after you walk through those doors today, you will only have two choices, love or fear. Choose love.”

Al schrijvend heb ik nu ook weer bergen energie gekregen van deze mooie teksten en video’s en ik hoop jij ook! Fijne dag allemaal! <3

5 reacties

Miriam -

Wauw, dat filmpje van Jim Carrey! ‘Choose love’…echt prachtig! Thnx for sharing 😀

Desi -

Wat fijn, al deze inspiratie! Ik voel me weer helemaal opgeladen (al is dat niet ideaal, vlak voordat ik ga slapen, haha, ik had dit beter meteen ‘s ochtends kunnen lezen). Heel erg bedankt :) You made my day!

Jet -

Heel tof artikel!
Ik voelde me zelf heel erg geïnspireerd door deze video: https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs
XX

Sharon -

heerlijk Martine om zo de dag te beginnen, dank je wel.
Ken je deze? https://www.youtube.com/watch?v=6bqR9VxjjWs

Groetjes, Sharon

Marije -

Dank je wel voor het delen! Ontzettend inspirerend. Ik had dat laatst met dat filmpje van Tony Robbins bij Oprah Winfrey.

Reageer ook