Zo maak je ‘tummy time’ leuk

Vanuit het consultatiebureau wordt geadviseerd je baby vanaf een paar weken oud al regelmatig op de buik te leggen, om de ontwikkeling van de nek- en rugspieren te bevorderen. De ene baby vindt dat leuk, de ander heeft er een hekel aan. Jelle behoorde tot de laatste categorie. Maar inmiddels vind ‘ie het wel helemaal geweldig. Zo maak je ‘tummy time’ leuk!

Het komt vanzelf

Ga er niet met een stopwatch bij zitten, geef het de tijd en forceer het niet. Je kindje gaat écht vanzelf steeds langer op zijn buikje willen en kunnen liggen. Boeiend dat het bij drie maanden nog niet 4x een kwartier is. Het is een richtlijn, geen wedstrijd! Laat je baby zich op zijn eigen tempo ontwikkelen. Het nekje wordt heus vanzelf steeds sterker en de rugspieren ontwikkelen zich in een rap tempo. Wil je baby niet lang op zijn buik liggen? Forceer het dan niet! Leg hem dan gewoon regelmatig op zijn buikje, in plaats van één of twee keer heel lang. Je baby wordt dan vanzelf steeds minder moe van op zijn buik liggen en nu Jelle zo’n vier maanden is, geniet hij ook echt van spelen op zijn buikje. Hij begint zelfs al met speelgoed te spelen en zich met zijn voetjes vooruit te duwen. Sinds hij die twee dingen heeft ontdekt, is het dolle pret op z’n buik. Zo zie je, het komt echt vanzelf. Wat je wel kunt doen, is het natuurlijk een beetje leuker maken wanneer je baby het niet zo leuk vindt.

Moedig je baby aan

Na iedere verschoningsbeurt draai ik Jelle op zijn buik. Het is dan heel makkelijk om op dezelfde ooghoogte te komen en dan moedig ik hem aan zo hard als ik kan. Van mopperen, begint hij dan opeens te gillen van plezier.

Ga ernaast liggen

Jij bent zo’n beetje het allerleukste speelgoed voor je baby! Ga ernaast liggen, geef hem kusjes, streel hem over zijn ruggetje en blaas hem in z’n gezicht. Dolle pret!

Buik op buik

Wat is er lekkerder dan bij mama of papa liggen? Jelle is er dol op. Iedere ochtend, als we wakker worden, komt ‘ie gezellig bij ons liggen, buik op buik.

Maak het makkelijker

In het begin is het best wel pittig voor zo’n kleintje, die tummy time. Je kunt je baby helpen door een handdoek op te rollen en die onder de okseltjes te doen. Ook is het voor je baby makkelijker wanneer je met een hand op zijn billetjes duwt. Het consultatiebureau liet ons dit zien en het hielp Jelle heel goed!

Leg je baby op een speelmat om te spelen

Jelle is dol op zijn Fisher-Price Baby’s Jammen & Spelen Speelgym. Wanneer hij op zijn rug ligt mept en pakt hij de speeltjes boven hem. Ook kan hij al trappelend knoppen indrukken die muziek laten afspelen (lang en kort). Maar ook op zijn buik is deze speelmat een super ding! Hij kan – als hij op zijn buik ligt – de muziek laten afspelen wanneer hij er met zijn handjes op slaat. Hij vindt het geweldig en raakt ieder keer weer helemaal in de ban van de speeltjes en muziek. Sinds dien is tummy time een nóg groter feest. Op zijn buik op de speelmat vind hij misschien nog wel leuker dan op mijn buik liggen. Nou moe! 😉

Ook handig is trouwens dat je de speeltjes los kunt halen van de boog en je het als gewone rammelaar kun gebruiken. Zijn favoriet is de sambabal. Daarnaast kan de mat gemakkelijk in de was en kunnen de bogen verwijderd worden, zodat zittende baby’s ook nog plezier kunnen hebben en mooie muziekshows kunnen weggeven. Daar is duidelijk over nagedacht door Fisher-Price! Jelle in actie zien met zijn speelmat? Klik hier!

Wil je ook zien hoe andere kinderen zich ontwikkelen tijdens het spelen en wil je zelfs kans maken om een mooi Fisher-Price product te winnen? Kjik dan op fisherpricefilm.nl en maak je eigen film van jouw kindje spelend met Fisher-Price.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb de laatste maanden is dat alles echt allemaal vanzelf komt. Daar mag je echt op vertrouwen! Je baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en je hoeft hem in principe niet te pushen om zijn mijlpalen te halen. Als je hem wilt helpen ontwikkelen, dan hoef je het alleen maar (nog) leuker voor hem te maken! That’s it!

18 reacties

felicia -

ons jongste dochtertje van 7 maanden nu deed dat helemaal vanzelf wij oefende nooit met haar
het consultatiebureau vroeg ons oefenen jullie dit met haar ?
wij zeiden nee ze deed het uit zichzelf de arts zei daarop wel knap dat jasmijn dit al zo uit zich zelf doet goed hoor het leek echt of julliue met haar hadden geoefend
zo trots voelden ik mij toen ze is ook heel snel in haar ontwikkeling had al gauw 4 tandjes 2 boven en 2 onder
misschien wel omdat haar lichaampje de tijd heeft om zich zo rustig mogelijk te ontwikkelen zonder de storing van alle prikken want wij stellen de prikkken uit tot ze 2 is
hebben we bij haar zussen van 6 en 7 ook gedaan
zo heeft haar lichaam de kans om zich zo rustig mogelijk te ontwikkelen zonder zich bezig te moeten houden met vechten tegen heftige stoffen uit de prikken
maar dat is onze kijk erop.

Charlene -

Van tummy time had ik als niet-moeder nog nooit gehoord, maar met mijn kinderwens voor over een tijdje vind ik het wel heel erg leuk om te lezen wat jij allemaal tegenkwam tijdens je zwangerschap en nu als als moeder Willemijn.
Wat is Jelle een schattig mannetje, en wat trek je hem geweldige outfitjes aan, echt een hippe baby!
Het felgekleurde Fisherprice speelkleed vind ik wel echt een heel lelijk ding voor in de woonkamer, haha. Daarentegen vind ik het grijze wolkjeskleed prachtig.

Willemijn -

Ik zelf ook 😛 Maar daar ben ik inmiddels wel een beetje van afgestapt toen ik zag hoe geweldig hij dat ding vindt. Maar ‘s avonds ruim ik hem snel op 😉

Annick -

Babyspeelgoed doet soms behoorlijk pijn aan je ogen, maar het is niet voor niks: die kleuren zijn beter zichtbaar voor kleine kinderen.

W. -

Wat knap zeg!! ik denk dat moederinstinct onmisbaar is, maar adviezen en tips van anderen ook!
Jelle komt er vast wel, dan maar iets later als het boekje. laat je er niet door opjagen dat heeft geen nut. een boekje op zijn ontwikkeling past beter:) :) :) met een knipoog deze reactie geschreven voor jouw!!

Debby -

Jeetje, waar het consultatiebureau wel niet allemaal een oogje op houdt zeg :’D wat overdreven. Toch vind ik het bij jou wel heel leuk om over deze ontwikkelingen te lezen, want dat ga ik natuurlijk binnenkort zelf ook op m’n bordje voorgeschoteld krijgen.

Willemijn -

Houd dit instelling vast! 😉 Ik dacht – en denk er precies – zo over, en alsnog laat ik me er door opjagen haha.

Rosalie -

Ik bij meer mensen een aversie richting het consultatiebureau. Ze geven advies en volgen de ontwikkeling. Ik heb het als heel positief ervaren. En ze kunnen echt wel out of the box denken. Mijn kleine is bijvoorbeeld niets zo zwaar. Geen probleem want ze ontwikkeld zich verder goed en volgt haar eigen curve. Zo ziet de verpleegkundige van het CB het ook. En hun advies volg ik op zolang mijn kleine daar aan toe is. Tummy time is gewoon heel belangrijk omdat je daar de rugspieren mee traint. Want van hieruit kunnen ze gaan rollen, kruipen en zitten. Goed toch dat ze daar op letten?

Eva -

Ik ben inderdaad ook van mening dat je goed moet kijken wat je kindje wilt. Ik denk het in het begin gewoon een paar minuutjes en zo bouwde ik het op. Het is een kwestie van aftasten….

Eline -

Wat een knap mannetje zeg! Bij mij op het kinderdagverblijf proberen we het ook vaak, en het is zo grappig om inderdaad dat verschil te zien tussen de kinderen die het vreselijk vinden en de kinderen die zo lief kunnen spelen op hun buik!

Diana -

Wat een leuke blogpost en actie!

Diana Carlton -

Leuk om Jelle in actie te zien! Wij hebben ook zo’n fijne speelmat, waar Jim graag op ligt (alleen liever op de rug, zodat hij de vogels voorbij ziet vliegen..). Tegenwoordig doet hij niets liever dan op zijn buik liggen en proberen vooruit te komen, maar dat lukt hem niet echt 😉 Maar precies wat je zegt; Jim deed in het begin echt amper zijn hoofd omhoog, waar ik mij echt zorgen om begon te maken. Maar opeens had hij het door en had ik mijzelf druk gemaakt om niets. Baby’s leren elke dag wel iets nieuws!

Willemijn -

Herkenbaar. Ik kon helemaal in de rats zitten van het cb dat zei ‘Z’n nekje is nog wat slap’, maar van de 1 op de andere dag had Jelle het ook door!

Dita -

Mila vind het erg leuk om op de buik te liggen. We oefenen vaak ook elke dag wel even.

Willemijn -

Sterke dame 😀

sigrid -

Jelle doet dat al goed! Die van mij vindt er nog steeds weinig aan op z’n buik :’). Een tip bij ons is ook om ‘m op z’n buik op de bank te leggen, dan kun je er ook gemakkelijk voor zitten. En verder merk ik ook dat ik bij veel dingen denk: ‘O, dat kan hij nog niet,’ terwijl hij dat soms een paar dagen later ineens piekfijn beheerst. Babyontwikkeling kan soms zo snel gaan!

Willemijn -

Hahahah! Jelle vindt het na 10 minuten ook wel weer wel hoor. Ik merk zelf ook dat je snel gaat vergelijken. Ik heb er een hekel aan maar voor je het weet ben je het aan het doen. Stom eigenlijk he?

Rosalie -

Ik heb ook gemerkt dat het soms gewoon een knop is die om moet gaan bij kinderen. Van de een op de andere dag doen ze het ineens. Heb ik bij mijn kindje ook vaak gezien. ik maak me dus nu nergens meer druk om. Het komt allemaal wel wanneer ze er aan toe is.

Reageer ook