Witlofsalade

Vroeger had ik een gruwelijke hekel aan witlof. En ook nu ben ik er nog niet dol op. Behalve op witlofsalade. Dat vind ik dan weer heerlijk! Vandaag deel ik mijn recept voor de witlofsalade die hier regelmatig op tafel staat.

Je hebt nodig (2-3 personen):

  • 4 kleine witlofstronkjes of 2 grote
  • 1 appel
  • 1 flinke hand rozijnen
  • 1 flinke hand gehakte walnoten
  • Slasaus of mayonaise

Zo maak je het

Tja, dat is eigenlijk te simpel voor woorden. Je snijdt de witlof zo fijn mogelijk. Je kunt het hele stronkje met uitzondering van het kontje gebruiken. Richting het einde kom je harde ‘rondjes’ tegen. Die kun je er het beste even uit halen, want dat is bitter.

Snijd ook de appel in hele kleine stukjes en hak de walnoten fijn.

Doe daarna alle ingrediënten in een kom, voeg de slasaus toe naar smaak (ik gebruik 1/3e fles) en klaar is Kees! Het is een heerlijke salade die je als bijgerecht kunt serveren. Zo eten wij hem vaak in combinatie met een stukje vis en aardappelpuree.

De dressing kun je trouwens ook zelf maken van wat yoghurt gemengd met wat mayonaise, als je geen slasaus in huis hebt.

Variatietips

  • Voeg een mandarijntje of sinaasappel in kleine stukjes toe
  • Voeg gedroogde abrikozen toe in plaats van rozijnen
  • Voeg een peer toe

Het lekkerste van deze salade is de variatie tussen zoet en bitter. Zorg daarom dat je voldoende zoete ingrediënten toevoegt!

Ben jij dol op witlof? En maak jij wel eens witlofsalade?

24 reacties

Priscilla -

Lekker! Deze salade klinkt erg zoals ik vaak witlofsalade maak. Ik krijg spontaan zin om deze salade te maken. Heb al een lange tijd geen witlof meer gegeten.

Ik doe zomers soms ook perzik door de salade, ook erg lekker.

Jolanda -

Ik hou van witlofsalade, dat vond ik als kind al beter weg te krijgen als de warme. Ik maak vaak dit recept:?http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/witloofslaatje-met-appel-walnoot-oude-kaas-en-spekjes

De kaas die ik gebruik is meestal jong en de appelsoort is maar net wat ik heb. Heb ik een zoete appel dan maak ik de dressing wat minder zoet.

Heleen -

Simpel en lekker. Top! witlof doe ik ook vaak in m’n smoothies, dan ziet m’n zoontje ‘m niet en kan ik ‘m (nu nog) voor de gek houden.

Carola -

Ik ben ook niet echt van de witlof gerechten.
Maar er is 1 gerecht wat ik wel erg lekker vind en dat is stukjes kipfilet bakken ,witlof erbij doen en even mee bakken.
En vervolgens van kruidenroomkaas en een beetje curry saus een mixje van maken en in de pan erbij doen. Even roeren tot dat warm is en klaar is het!

Kelly -

Hmm dat ziet er lekker uit!

Selma -

Gekookte witlof vind ik ook echt niet te eten, in salades daarentegen… Mmmm!

Danielleeee -

Ziet er heerlijk uit ! Ik gooi altijd al het fruit wat we in huis hebben er door. Lekkere frisse salade.

Amber Linde -

Lekker! Ik ben allergisch voor appel dus ik maak hem altijd met rozijnen, banaan, sinaasappel en kiwi. Ook heel. Erg. Lekker. Echt een zomersalade!

Maura -

Jaaaaa! Van vroeger! Zo zo zo zooo lekker! Eet het nu bijna nooit meer. Man lust het niet… 😑

Annemarie -

Heel lekker ook als je mandarijntjes uit blik en blokjes kaas toevoegt!

Noor -

Ik heb toevallig van de week witlof gekocht omdat het in de aanbieding was, wist nog niet wat ik ermee ging doen en nu wel! Thanks 😀

Mirte -

Ohh, ik ben dol op witlof en als salade helemaal! Erg lekker ook is een witlofsalade met geitenkaas, uitgebakken spekjes, rode druiven, walnoten en honing-mosterddressing. En mijn ‘basic’ (van huis uit meegekregen) witlofsalade is inderdaad ook met appel en dan kaas, augurk/zilveruitjes (of allebei), hamblokjes, mandarijntjes, eventueel paprika en een dressing van gembersiroop, yoghurtslasaus, paprikapoeder en zout en peper. Kan ik in mijn eentje een schaal van op!

Margot -

Lekker! Ik vind warme witlof niet geslaagd, maar een salade juist weer wel. Ik doe er vaak appel en kaas doorheen.

Dita -

Oh heerlijk witof! Dit aten wij vroeger thuis ook regelmatig.

Marijke -

Ik ben echt gek op witlof. Zo lekker dit soort salades!

Diana -

Ik doe er altijd nog een potje rode bieten door. En vaak kidneybonen, stukjes augurk, banaan en hardgekookt ei. Heerlijk!

Willemijn -

Rode bieten, leuk idee! En een eitje lijkt me ook lekker inderdaad.

Lenneke -

Wiiiithlove.

Tessa -

Lekkerder als dressing:
1,5 eetlepel crème fraiche met 1,5 theelepel gembersiroop. Maakt het nog lekkerder zoet.

Amy -

Als kind (en nu nog) had ik een hekel aan witlof, op twee uitzonderingen na. Mama’s witlof(oven)schotel en witlofsalade. Zij maakte hem idd altijd met de mandarijntjesvariant. Zo lekker! Goede reminder om dat zelf weer eens te maken, Thanks Willemijn :-)

Liset - Beautydagboek -

Dit recept heb ik jaren geleden als student nog gemaakt! Heerlijk is hij. Ik had toen niet verwacht dat hij zo zoet zou uitpakken, maar dat is hij absoluut. Zelf deed ik er inderdaad ook nog wat mandarijntjes bij. Ik ga hem gauw weer eens maken!

marije -

Geen fan van witlof hier. Childhood trauma. Laatst wel een keer een salade gegeten die wel oke was maar het is geen vrijwillige keuze.

Aranka -

Brrrr, witlof! Dat moest ik vroeger altijd van mijn ouders met de pot mee-eten. Met een halve pot appelmoes kreeg ik het dan eindelijk weg, bah. Ik heb het nu al geen jaren meer gegeten en deze salade ziet er eigenlijk best oké uit. Wellicht voor binnenkort eens proberen!

Willemijn -

Hahaha ik had als kind precies hetzelfde!

Reageer ook