Verrassing!

Attent zijn vind ik een mooie eigenschap. Zeker als iemand het vanuit het hart doet, omdat hij/zij veel van die persoon houdt en hiermee laat zien dat diegene er toe doet. Dat kan in de kleinste dingen zitten!

Ik vind mezelf een attent persoon. Ik geef anderen graag cadeautjes of neem wat lekkers mee, ik ben dol op verrassingen plannen voor iemand en daarnaast ben ik ook hulpvaardig.

Attent zijn is voor mij niet alleen iemand verrassen maar het gaat voor mij ook samen met hulpvaardig willen zijn. Misschien herken je het wel: je gaat verhuizen en hoopt dat anderen je willen helpen. Als zij hun hulp niet uit zichzelf aanbieden en je moet er expliciet naar vragen, dat vind ik dan altijd zo’n dooddoener. Ik krijg dan altijd een gevoel van: ‘als je het niet uit jezelf aanbiedt, dan heb je er waarschijnlijk geen zin in dus met andere woorden: dan sta je blijkbaar niet echt voor me klaar als ik je nodig heb’. Natuurlijk zou je die mensen ook zelf kunnen vragen, maar een beetje attent zijn en je hulp aanbieden? Zo moeilijk is dat toch niet? Er zullen vast meer van die mensen rondlopen zoals ik die bepaalde hoge verwachtingen hebben van anderen (jep, die hoge verwachtingen liggen aan jezelf en die moet je dus bijstellen…I know maar ja) , dus tip 1: gaat er iemand verhuizen? Bied je hulp van tevoren aan, want vele handen maken licht werk!

Een andere manier van attent zijn vind ik iets doen voor je naasten. Als mijn achterbuurvrouw Loes boodschappen moet doen en haar familie kan niet, dan help ik haar graag! Dat doe ik uit liefde maar het mooiste vind ik nog dat dit ook vanuit liefde weer beloond wordt. Ik zeg altijd tegen Loes dat ik er niks voor hoef en ik het uit liefde doe, maar toch: ik krijg altijd wel wat als ik de boodschappen voor haar opberg, haha!

En het meest simpele gebaar om attent te zijn: neem een bloemetje voor iemand mee als je op visite gaat of zijn/haar favoriete eten.

Of stuur iemand die het moeilijk heeft een kaartje. Niet alleen met de tekst sterkte maar denk er goed over na, schrijf wat motiverende passende woorden op. Laat zien dat je er moeite voor gedaan hebt. En trouwens, je kunt ook zomaar een kaartje naar iemand sturen ook al is er niets aan de hand. We vinden het allemaal leuk om een kaartje te krijgen toch?

Ik stuur mijn ouders bijvoorbeeld altijd een kaart met een gedicht dat ik verzonnen heb als ze zoveel jaar getrouwd zijn. Altijd lief om te zien dat dat kaartje dan wekenlang bij mijn ouders op de keukendeur hangt en ze bewaart ze allemaal!

Er zijn nog veel meer attente dingen die je kunt doen. Plan een leuk dagje uit voor iemand. Dit doe ik bijvoorbeeld wel eens als Willemijn jarig is. Het is niet alleen leuk om te bedenken en organiseren, maar vooral de reactie van de ander geeft een hartverwarmend gevoel. Als je diegene echt ziet genieten!

Een simpele manier van attent zijn is vragen aan iemand of je iets voor ze kunt doen? Zo heb ik voor Willemijn en Djurre wel eens gekookt toen Jelle net geboren was of aangeboden om op iemands huisdieren te passen als diegene met vakantie ging. Het kan zo makkelijk zijn!

En probeer ook in je relatie eens attent te zijn. Een ontbijtje op bed bijvoorbeeld of een lief kaartje op zijn/haar kussen als je zelf een nachtje niet thuis slaapt. Eigenlijk grenst daarin attent zijn weer aan romantiek.

Weet je wat ik me ook vooral besef na het schrijven van dit artikel? Attent zijn zou je niet alleen moeten zijn als er iets speciaals is zoals een verjaardag of een moeilijke situatie, maar ook gewoon als er niets aan de hand is. Waarom alleen een verrassingsfeest geven als iemand jarig is of als er iets bijzonders staat te gebeuren? Je kunt iemand ook gewoon op een saaie doodnormale dag wel eens in het zonnetje zetten. Attent zijn zou eigenlijk niet altijd een speciale reden moeten hebben.

Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen, dat geldt ook zeker voor attent zijn. Het is zo’n kleine moeite en tegelijkertijd ook heel leuk om deze mooie eigenschap te bezitten!

21 reacties

Jacqueline -

Wat een mooi stuk! Ik herken mezelf hier zo in, ik vind dit namelijk ook heel erg belangrijk. Ik vind dat iemand ook attent is als ze gewoon langs komen. Dus gewoon even gezellig een praatje maken. Op die manier krijg ik het gevoel dat diegene het belangrijk vindt hoe het mij gaat en dat ze willen laten zien dat ze mij niet vergeten. Dat geld natuurlijk ook andersom. Ik ben me er wel van bewust dat dit niet voor iedereen hetzelfde voelt, maar het geeft mij veel voldoening.

Titia Dijkema -

Ik ben het er helemaal mee eens dat je attent hoort te zijn tegenover anderen. Zelf vraag ik mensen bijna nooit of ze me willen helpen omdat ik altijd denk dat ik dan een soort last voor ze ben. Ik ben het er trouwens helemaal mee eens dat kaartjes sturen leuk is! Ik vind het super leuk als ik een verjaardagskaartje krijg in plaats van een Facebook berichtje.

Karen -

Grappig… Ben vandaag nog vroeger naar huis gegaan van het werk omdat mijn vriend had laten weten dat hij een rotdag had. Stond er toch zelfgebakken taart in de oven toen hij thuis kwam :-)

Patricia -

Goed onderwerp. Ben zelf zeker attent, probeer vaak aan anderen te denken, tip voor werk geven, een kledingstuk van mezelf aan iemand geven waarvan ik weet dat zij er blij mee zal zijn, zie ik iets in een winkel wat iemand zoekt stuur ik een foto, dat soort dingen. Momenteel help ik iemand die een 2e hands kledingzaak heeft om orde te scheppen in de winkel en in haar voorraad. Ze heeft het niet breed en ik hoef er ook niks voor te hebben. Ik heb er zelf ook plezier aan om het te doen.
Als je zelf attent bent word je best wel eens teleurgesteld door anderen maar dat heeft dan vaak weer met verwachtingspatronen te maken….
Hoewel, ik heb door de jaren heen al heel wat zakken met kinderkleding weggegeven aan een aantal kennissen/vriendinnen en er vrijwel nooit iets voor gekregen. Een mooie bos bloemen was al goed geweest. Ooit heb ik het toch ook betaald? Ik vind dat normaal maar kennelijk niet iedereen….

Claudia -

ik hou van attente mensen, maar ik vind dat hele gedoe eromheen van ‘Ik ben attent dus moet jij het ook zijn’ wel lastig. Attent zijn moet je vanuit jezelf doen, omdat jij dat leuk en prettig vind, en omdat je blij bent met de reactie van de ander. Het is niet iets wederkerigs, waardoor je automatisch iets terug kan verwachten. Attent zijn is voor mij iets geven aan de ander en niets terug verwachten. Geven en iets terug verwachten is namelijk geen geven, maar ruilen.

Frank -

Attent zijn is een hele mooie eigenschap, helaas betrap ik me erop dat ik dat niet zo ben. Ik vergeet het altijd op het moment zelf en als ik te laat ben dan dacht ik oja… dus blijf die eigenschap vooral behouden 😀

Martine -

Zo herkenbaar! Ik zie mezelf ook wel als een attent persoon; ik probeer anderen altijd in het zonnetje te zetten en te laten weten hoe bijzonder ze zijn en/of hoeveel ze voor me betekenen, maar ook wildvreemden help ik graag. Wat ik hiervan wel een nadeel vind is dat je vaak meer voor anderen doet dan zij voor jou. Dat is natuurlijk ook weer iets waar je van leert, want zo zie je wel op wie jij ook echt kunt rekenen.

Nele -

Groot gelijk heb je! Ik zie mezelf ook als een attent persoon, maar kan me er ook aan ergeren als een ander persoon dat niet doet, bij mezelf of bij anderen. Doe’s een beetje moeite voor elkaar 😄 Daar worden we allemaal gelukkiger van.

Liset - Beautydagboek -

Attent zijn is heel fijn, hoe leuk is het om een kaartje te ontvangen als je het niet verwacht? Ik vind het ook superlief dat je boodschappen voor je buurvrouw doet!

Renate -

Ik ben zelf ook altijd super attent geweest. Maar ik probeer daar toch echt mee te minderen. En dat is heel moeilijk omdat het iets is wat in je zit en ik ook eigenlijk niet zo wil zijn zoals de niet attente mensen in mijn omgeving. Het hoeft echt niet voor wat hoort wat te zijn, maar als je 2 jaar in de lappenmand hebt gezeten en er is niemand die eens een kaartje stuurt, of voor je klaar staat, mensen alleen maar met zichzelf bezig zijn en geen interesse tonen en zich er makkelijk van afmaken met van die vreselijke dooddoeners,waarom zou ik dan nog mijn best doen en attent zijn voor deze types? Ik word er alleen maar meer gefrustreerd en droevig van en ga daar dus geen energie meer insteken…teminste dat probeer ik :/ want ik wil niet zoals hun zijn…

Eva -

Wat een fijn artikel! Het geeft veel stof tot nadenken….

Dionne -

Heel mooi geschreven! Ik ben van mezelf redelijk attent maar ik vind wel dat ik dit nog iets meer mag uitbreiden, maar Dior de haast van het leven, schiet het er ook regelmatig in bij mij

Dita -

Mooi geschreven Martine. Zo fijn om iemand een kaartje te sturen of te krijgen.

marije -

Mooi geschreven en het is zo waar. Attent zijn zit hem in hele kleine en soms onverwachte dingetjes. Er voor iemand zijn als ze het nodig hebben of gewoon een paar lieve woorden.

Margot -

Wat een mooie post! Mijn verloofde zit nu in het buitenland voor werk en heeft allemaal briefjes achtergelaten in huis. Zo lief en fijn! Het is maar iets kleins, maar het doet al zo veel.

Lenneke -

Ik vind attent zijn echt superleuk. Het kost zo weinig moeite om iemand hartstikke blij te maken. Het is prachtig dat dat kan!

Amy -

Wat een mooi stuk Martine en je hebt helemaal gelijk. Ik probeer ook regelmatig attent te zijn maar merk dat het in de waan van de dag soms ook lastig is. Dan vergeet ik een berichtje te sturen of even te bellen. Zal er toch eens wat vaker op letten! :)

demallemolenmoeder -

Zó waar. Ik sluit mij er helemaal bij aan. Toen ik middenin de medische molen zat was het heel fijn om een hart onder de riem te krijgen, op wat voor manier dan ook. Zelf kan ik ook genieten; onze buurvrouw was gevallen in de speeltuin dus ik bracht een bloemetje maar ik vind het ook leuk om bijvoorbeeld allemaal hartjes in de broodtrommel van mijn man te stoppen, bijvoorbeeld.

Helaas merk ik wel steeds vaker dat mensen meer op zich zelf zijn. Of ligt dit aan mij? En mijn schoonouders bijvoorbeeld die zijn helemaal niet zo. Die vergeten mijn verjaardag nog..

Martine -

Ik herken dat ook, veel mensen lijken een beetje in hun eigen bubbel te leven. Soms heb ik wel eens het idee dat mensen elkaar steeds minder vertrouwen en zichzelf daardoor niet meer openstellen uit angst voor teleurstelling..

Ju -

Ik vergeet ook wel eens (belangrijke) verjaardagen, en ik kan ook wel eens wat meer op mezelf zijn, maar dat heeft absoluut niks te maken met te weinig vertrouwen of angst voor teleurstelling.

Femke -

Helemaal mee eens. Als je een rottijd hebt en ineens een vriendin aan de deur staat, of dat je ineens een lief kaartje binnen krijgt. Dat is zo fijn. Ik probeer zelf ook altijd attent te zijn, maar soms lukt dat niet zo goed.

Reageer ook