Persoonlijke ontwikkeling: hoe?

Persoonlijke ontwikkeling, het is iets wat je hier vaker voorbij ziet komen op 2WMN. Het is een onderwerp wat mijn interesse wekt en waar ik energie in wil steken. Maar wat is het eigenlijk?

Persoonlijke groei gaat over het ontwikkelen van eigenschappen in jezelf, die het mogelijk maken je doelen te bereiken. Ook wel het aanboren van je talenten genoemd. Deze talenten kunnen in hun kracht staan waardoor je ze ten volle kunt benutten of vervormd zijn waardoor bepaalde talenten een negatieve uitwerking hebben. Het is een leuke zoektocht om te kijken naar wat jouw talenten zijn en interessant om te zien of je ze ten volle benut of niet. Het is een spiegel van jezelf, en eenmaal je talenten gevonden? Sorry, dan ben je niet klaar voor de rest van je leven. Ze veranderen namelijk met je mee!

Persoonlijke ontwikkeling heeft een diepere laag naast het najagen van (im)materiële dingen en dat is spirituele groei, bewust leven. En nee, dat is niet zweverig. Het klinkt nu eenmaal zo, maar het punt is dat iedereen talenten bezit die hen heel ver kunnen brengen op verschillende lagen. Die talenten bezit jij dus ook, hoe nuchter je ook bent! 😉

Wat betreft persoonlijke ontwikkeling op emotioneel/spiritueel niveau volgt niemand dezelfde leercurve en dat is voor velen een geruststelling. Het is dus niet zo dat je voor je dertigste alles in kannen en kruiken moet hebben ook al hebben vele jongvolwassenen dat gevoel door alle druk die op onze schouders ligt.

Persoonlijke ontwikkeling duurt je hele leven lang. That’s right: totdat je weer dood gaat zul je altijd blijven ontwikkelen en blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling. De een ontwikkelt snel en wil allerlei informatie vergaren rondom persoonlijke ontwikkeling en een ander wil liever de confrontatie niet aan gaan en heeft meer tijd nodig. Iedereen heeft zijn eigen leercurve als het om persoonlijke ontwikkeling gaat en dat heeft te maken met een aantal factoren: de omstandigheden in je leven, de keuzes die je maakt en vooral hoe je op gebeurtenissen en ervaringen in je leven reageert. De manier waarop je in het leven staat, je zelfkennis en zelfinzicht bepalen hoe jouw persoonlijke ontwikkeling verloopt.

In het leven zal iedereen helaas dingen meemaken die niet leuk zijn, dat is onontkoombaar. Maar de manier hoe je daar uiteindelijk mee om zult gaan, maakt zoveel uit voor de rest van je leven en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt vluchten en jezelf niet willen confronteren, maar daar word je uiteindelijk niet gelukkig van ook al denk je dat negeren de beste optie is. Zo zal het erg moeilijk worden voor je lichaam en geest om in balans te zijn. En als deze uit balans zijn, voel je jezelf verloren. Trust me: ik weet er alles van hoe het voelt om verloren te zijn en jezelf op slot te zetten.

Maar hoe kun je dan je persoonlijke ontwikkeling een boost geven? Als je iets wilt, het maakt niet uit wat, dan kost dat tijd en energie. Zo ook je persoonlijke ontwikkeling. Het mooiste is als het je lukt dat je persoonlijke ontwikkeling een steeds terugkerende prioriteit wordt om te werken aan jezelf. Je plant tijd in om eens bewust te worden.

Eveline van Dongen van Inner Treasure beschrijft  dit mooi:
“Persoonlijke ontwikkeling is vooral de bewustwording van jezelf, van je eigen kracht en je kwaliteiten. Daarvoor zijn zelfbewustzijn en zelfinzicht nodig. Hiermee kun je loslaten wat je tegenhoudt jouw leven te leiden zoals jij dat wilt. Dan kun je – vanuit een stevig fundament – je dromen realiseren en je doelen bereiken.

Als je weet wie je bent en wat je kracht is, kun je loslaten wat jou (innerlijk en uiterlijk) belemmert je dromen en doelen te bereiken. Je kunt de juiste stappen op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Je durft jezelf te zijn, authentiek, en je weet dat je levensweg een leerproces is. En dat jouw persoonlijke ontwikkeling je hele leven voortduurt, waarbij je elke keer weer een nieuwe balans kunt vinden.

Eerst moet je jezelf ontdekken maar dat niet alleen. Je moet er ook naar handelen. Het gaat om inzicht krijgen in wat je (anders) moet doen om jouw dromen en doelen te realiseren. Hierbij geldt dat de gebeurtenissen en ervaringen in je leven je helpen groeien. En hoe bewuster je in het leven staat, hoe makkelijker je deze gebeurtenissen en ervaringen zult gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Vandaar ook dat persoonlijke ontwikkeling in fasen gaat. Uitgroeien tot je volledige potentie kost tijd. Naarmate jij je hier bewuster van wordt, zal deze groei wel sneller en gemakkelijker toenemen.”

Maar hoe dan?

 • Heb je het gevoel dat je eerst je zelfinzicht/zelfkennis moet vergroten om te kunnen leren reflecteren? Begin dan met reflecteren voor beginners. ‘Reflecteren, de basis’ is een mooi boek om mee te beginnen en goed kunnen reflecteren op situaties is een prachtig uitgangspunt om te beginnen aan je persoonlijke ontwikkeling.
 • Google eens op persoonlijke ontwikkeling en lees artikelen die jou aanspreken
 • Of boeken/artikelen/video’s over mindfulness: op YouTube zijn daar ook een aantal video’s over te vinden
 • Probeer eens een les meditatie/yoga
 • Maak een afspraak met een psychosynthese therapeut/life coach om jouw talenten te ontdekken en op zoek te gaan naar wat jou gelukkig maakt in het leven.
 • Kijk eens in de agenda van Bewust (klik op het woord Bewust in deze in en onderaan zie je nog andere plaatsen) en doe een cursus of volg een lezing die jou aanspreekt.
 • Lees boeken die te maken hebben met jouw persoonlijke thema’s. Zo ben ik bezig in het boek ‘Boek van Vergeving – van wond tot wonder’ van Willem Glaudemans en ga ik binnenkort ook beginnen aan het boek Prima is Perfect van Astrid Davidzon.
 • Zoek mooie inspirerende video’s op, daar is YouTube perfect voor. Typ bijvoorbeeld motivational speeches/speakers in bij de zoekbalk en voilá. Be Inspired is bijvoorbeeld een mooi inspirerend YouTube kanaal wat je aan het denken zet. Maar ook Isaiah Hankel heeft mooie filosofieën. En bekijk niet alleen de video of lees niet alleen dat boek: maar neem ook de tijd om daar eens over  te reflecteren. Wat herken je? Ben je het er mee eens, voel jij dat ook zo? Wat spreekt je aan? Welke patronen doen zich voor in jouw leven? Vind je dat fijn of juist niet? Hoe kun je dat doorbreken? Stel jezelf vragen en schrijf op hoe je je voelt en begin met jezelf serieus nemen. Nee, dat is niet altijd makkelijk maar je moet ergens een keer beginnen!
 • Lees inspirerende blogs zoals die van Jennifer Hadley of Womanize van Nienke. Blogs die gaan over persoonlijke ontwikkeling en de kracht van vrouwen. Dat zijn twee onderwerpen die mij heel erg aanspreken en waar ik veel inspiratie en motivatie uit haal.
 • En het belangrijkste: maak tijd voor je persoonlijke ontwikkeling. Zet het in je agenda. Al is het maar een uurtje (of twee) in de week, het is beter dan niets en het is goed om een pas op de plaats te maken. Of doe net als ik: neem eens een paar dagen vrij en ga niet op vakantie maar dompel jezelf helemaal onder in je persoonlijke ontwikkeling. Lees die boeken en volg die cursus die je al heel lang op je lijstje hebt staan. Wedden dat je de eerstvolgende vakantie waarbij je wel naar een ander land gaat nog meer kunt genieten omdat je meer bewustwording hebt gecreëerd en je uiteindelijk nog gelukkiger in het leven staat?
 • Geld speelt geen rol? Dan kan ik je aanraden echt eens een retreat te doen, het kan levensveranderend zijn. Lees hier en hier mijn artikelen nog eens over mijn ervaring bij Pure Me Retreats.
 • Schrijf (of typ) gedurende de reis van je persoonlijke ontwikkeling alle dingen op die je moeilijk vond, die je gelukkig maakte, wat je nog wilt leren of mooie quotes. Ik heb zelf twee boekjes: een met mijn aantekeningen van de retreat die ik regelmatig nog eens terug lees en mijn Mulberry dagboek die ik gebruik om alles op te schrijven over de thema’s die in mijn leven spelen. Het is heel interessant om dit terug te lezen.

https://www.youtube.com/watch?v=NpjreVYdjJY

https://www.youtube.com/watch?v=g5FMBpPA7cs

https://www.youtube.com/watch?v=dkrklrsl0Ko

Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling zul je jezelf uiteindelijk gezond, gelukkig, fysiek sterk, mentaal krachtig en emotioneel veerkrachtig voelen. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf serieus te nemen.

Een simpel voorbeeld: Lui op de bank zitten omdat je eigenlijk moet sporten? Is dat eigenlijk wel luiheid of ligt daar iets anders aan ten grondslag? Wat weerhoud je er van om jezelf die gezonde beweging te gunnen? Is het faalangst/perfectionisme? Is het schaamte voor hoe je er uit ziet? Ben je te moe? Hoe kan dat? Haal je geen energie uit wat je nu doet? Zo kan opeens iets simpels als ‘ach ik ben te lui’ een veel diepere laag hebben waar eens serieus naar moet worden gekeken.

Zo ervaar ik de laatste maanden dat ik eigenlijk verschrikkelijk moe ben en mezelf naar de sportschool moet zeulen. Daar barst ik net niet in tranen uit omdat ik geen 50 squats, 50 push-ups, 50 crunches en 30 burpees achter elkaar kan en ik mezelf een slappe zak vind. Jep, te hard voor mezelf, ook een van de thema’s in het leven waar ik mee worstel: ik leg de lat te hoog. Nu is mijn baan ook hard werken, maar ik weet dat mijn moeheid daar niet door komt. Soms voelt het alsof ik helemaal op ben en dat komt omdat mijn verstand/gevoel (= lichaam/geest) niet in balans zijn. Tijdens de Pure Me Retreat was ik weer even in balans dankzij de psychosynthese therapeut en dat was zo rustgevend. Nu is die balans weer wat minder en zie ik in dat ik er iets aan moet doen en het mooie is: dat ga ik ook doen en dat geeft me al weer nieuwe kracht. Door de dingen die ik in het verleden heb meegemaakt heb ik ondertussen al een behoorlijk goed zelfinzicht verkregen en dit is in de loop der jaren sterk gegroeid. Het actie ondernemen is echter iets van de laatste paar maanden en daar is het de hoogste tijd voor. Ik schaam me absoluut niet om dat te zeggen, ik vind persoonlijke ontwikkeling juist ontzettend mooi. Niet alleen bij mezelf, maar ook juist bij anderen en met dit artikel hoop ik jullie ook weer te inspireren naar jezelf te kijken waar je liefde en kracht ligt.

Het doel van persoonlijke ontwikkeling is dat je uiteindelijk leeft in liefde en kracht zodat je alles uit jezelf en het leven kunt halen en dat gun je toch iedereen?

35 reacties

Dirk -

Hoi Martine,

Afgelopen jaren heb ik mijn levenskracht en gezondheid omhoog gewerkt door middel van workshops, verse biologische voeding en zelfhulpboeken. Allemaal heel erg fijn en noodzakelijk, voor mij althans. Twee maanden terug ben ik naar een boedhistische workshop geweest en sindsdien doe ik dagelijks oefeningen die diep gaan. Ik merk dat dit mij enorm helpt in alle gebieden. Ik geloof zelf dat verandering komt door verandering. Als je er klaar voor bent. En zo je er niet klaar voor bent, is het nog geen tijd voor verandering of zoek je het in de verkeerde richting.

Warme groet,
Dirk

T.W. -

Het leven heeft z”n natuurlijke beloop niet gehad in de ontwikkeling. Ik ben al eens gewaarschuwd dat ik dat beter niet me kon inlaten maar heb dat toch gegaan. Het inlaten met occultisme en voorspellingen. Ik dacht dat het geen kwaad kon maar ze zeiden van wel en dit zeiden er meer en nu weet ik waar het om gaat. Als ik daar niet naar toegegaan was dan had mijn leven z”n natuurlijke beloop wel gehad en een natuurlijke wending genomen. Van die diepingrijpende emotioneel gekleurde gebeurtenissen. Diegene die dat deed deed aan astrologie en voorspellingen karakteranalyse partnervergelijking synastrie noemen ze dat en zakenhoroscopen en beroepskeuze en ik was zeer nieuwsgierig maar achteraf hoorde je ook dingen die niet konden kloppen. Mensen die daar naar toe gegaan waren maakten diepingrijpende emotioneel gekleurde ervaringen mee. Er waren er die vonden de werkwijze ethisch technisch onverantwoord en stonden niet eens bij een vakvereniging ingeschreven die hier toezicht op houdt. Veilig en verantwoord was het zeker niet, mensen die daar naar toegegaan waren toonden zich ontredderd en in paniek terwijl zij er ook nog veel geld voor uit gegeven hadden. Sommigen spraken van excessen en dat mensen er eerder trauma”s van hebben opgelopen en waarvoor is dat nodig? Die voorspellingen maken mensen niet vrij want dat bepalen zij. Zo zijn er ook mensen die aan astrologie doen die bij een vakvereniging staan ingeschreven en die niet aan toekomstvoorspellingen doen. veilig en verantwoord gaat voor alles. Het is een soort inbreuk wat ze in je leven doen van dat je dingen meemaakt waar je de hand niet in hebt en die dan anders nooit gebeurd zouden zijn. Ze behandelden mensen als objecten en als materiaal maar mensen hebben ook nog een geest. Sommigen handelen vanuit de automatische piloot en leven zich uit via het onbewuste in plaats van het bewuste want dit is dan op de achtergrond gedrongen. Leven vanuit het bewuste van de persoonlijkheid en dat er in naar voren halen. . . .

Yvonne -

Hoi Martine,

Mijn kudde paarden (9 dames en heren waarvan 8 familie van elkaar) zijn mijn bron van persoonlijke ontwikkeling. En ook mijn honden. Dieren hebben geen last van sociaal wenselijk gedrag en/ of dubbele agenda’s.
Daarom vind ik vlogs van jou en Noa en Saar altijd zo leerzaam. Het respectvolle contact wat jij hebt met zowel Noa als Saar vind ik zo hartverwarmend. Je bent een natuurtalent wat betreft gelijkwaardig contact. (Mijn bescheiden mening 😬)

Martine -

Hoi Yvonne,

Wauw wat mooi om te horen, heel erg bedankt voor zo’n mooi compliment! Zet jij je paarden ook in voor coaching bij mensen? Dat vind ik altijd zo bijzonder om te zien!

Laura -

Mooi artikel Martine, dank je wel. Je geeft me inspiratie om hier mee aan de slag te gaan!

Danique Krol -

Mooi artikel Martine!

Hanna -

Mooi artikel, Martine. Dit ga ik bewaren voor in de zomer, want ik wil mezelf tijdens een drukke periode zoals ik nu heb, niet nog extra druk opleggen om hiermee aan de slag te ‘moeten’ gaan. Maar ik wil het wel heel graag doen omdat ik door een depressie vorig jaar weet hoeveel persoonlijke ontwikkeling en hier bewust mee bezig zijn kan doen voor een mens. Het heeft me toen heel erg geholpen en denk dat het zeker interessant kan zijn om me hier nog eens een periode in te verdiepen. Dankjewel voor dit artikel!

Astrid Davidzon -

Wat een mooi artikel weer Martine. Zelf ga ik me de komende dagen helemaal onderdompelen in een grensverleggend seminar, waar ik al jaren naar toe wilde: Unleash the Power Within van Anthony Robbins in Londen. Als het goed is, loop ik morgenavond al over hete kolen :-)

Vroeger was ik trouwens steeds op zoek naar ‘de oplossing’ of hét boek om ‘er’ te komen. Ik had dan structureel een stuk of 10 boeken naast mijn bed liggen die ik allemaal tegelijk aan het lezen was. Een enorme honger naar kennis en ontwikkeling. Maar die honger werd nooit gestild. Gelukkig is die fase nu voorbij.
Ik hoef nu nergens meer heen. Ik heb leren genieten. En doe aan persoonlijke ontwikkeling nu puur omdat ik ervan geniet. Niet om ‘er’ te komen. Want ik hebt ontdekt dat ‘er’ nergens ligt, op geen enkele kaart!
In feite zijn we ‘er’ namelijk allang. En dat vind ik nou een heerlijk bevrijdend idee!

Ik wens je een inspirerende aprilmaand toe!
Zonnige groet, Astrid

Jennifer -

Brene Brown heeft mijn persoonlijke ontwikkeling een enorme boost gegeven. Zie TED.com voor haar visie en onderzoek.

Kim -

Wat een mooi en moedig stuk heb je geschreven! Na een hele poos gewerkt te hebben in een omgeving die totaal niet bij me paste en op het randje van een burnout te hebben gebalanceerd heb ik afgelopen januari besloten om te stoppen met mijn baan en voor mezelf te kiezen. Dit was nog wel even heel spannend, maar gaf zo veel lucht! Ik ben zelf iemand die het maximale wil van mezelf en mijn omgeving, en er niet zo goed mee om kon gaan als dit niet gebeurde of kon. Ik ben nu een stuk milder geworden en dat is echt een hele verandering. Mindfulness heeft me echt geholpen, en met name het boek “Het leven liefhebben door acceptatie”van Tara Brach. Heel veel succes en vooral plezier gewenst in je vrije weken, ik hoop dat het je nieuwe inzichten en energie brengt.

Mimi -

Wat een timing dit artikel Martine. Aantal jaren geleden had ik veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan door een stevige burn out. Ik dacht dat ik ‘er’ wel was. Toch weer ongemerkt het muurtje opgetrokken en over m’n grenzen gegaan, blijkt nu. Niet in balans met hoe ik mijn dagelijkse leven invul. Terug bij af? Nee, ik heb gewoon nog wat te leren. Ergens ben ik opgelucht dat het nu duidelijk is, tijd om een nieuwe balans op te maken. Mijn eerste stap is weer yoga en mediteren, dat geeft het voortdurende denkende brein wat rust. Ook geeft het wat afstand van gedachten, minder tunnelvisie, meer helikopterview. Dan weer een stapje weer verder en beslissingen nemen. Misschien wel goed zo.
Martine, ik wens jou ook weer mooie ontwikkelingen toe. Het is me niet helemaal duidelijk waarom de groepslessen geen optie meer zijn maar wellicht vind je nieuwe opties.

Selma -

Hahaha onze reflectiejuf van de Hanze zou vast trots op je zijn ;). Zonder gekheid: super dat je hier mee bezig bent! Ik ben vooral bezig met de dingen die ik niet kan, het lijkt me ook heel verhelderend om bezig te gaan met wat je talenten nu eigenlijk zijn en om die te leren aanboren. Ik zou alleen niet weten hoe… Je geeft wel goede tips, ik ga er eens mee aan de slag!

kim -

Heel herkenbaar, mooi verwoord. Succes met al je vraagstukken. Het leven is een grote puzzel uiteindelijk valt alles op z’n plaats. Heb je je wel eens verdiept in hsp?

Marion -

Super fijn artikel, zelf zat ik er een tijdje helemaal doorheen. Nu gaat het gelukkig bezig juist doordat ik mijn passie terug heb gevonden (creativiteit). Juist nu merk ik heel sterk dat ik ook heel erg geïnteresseerd ben in en op zoek ben naar persoonlijke ontwikkeling. Juist omdat ik mijzelf zo kwijt was, artikel komt dus als geroepen!!

Sanne -

Het is natuurlijk altijd goed om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Al ben ik zelf van mening dat je dit zonder druk moet doen en daar echt niet altijd hulpmiddelen (boeken, blogs etc.) voor nodig hebt. Maar dat komt vooral omdat ik het al snel zweverig vind haha. Voor mij is luisteren naar mijn eigen gevoel het allerbelangrijkste. Uit je artikel over passie, maak ik op dat je worstelt met het gene wat je nu echt wilt doen. Ik hoop dat de komende tijd je veel gaat brengen en je meer in balans komt. Maak keuzes waar jij jezelf goed en prettig bij voelt, ookal zien anderen dat misschien anders.

Shirley -

Wat mooi en inspirerend! Ik ben ook naar die retreat geweest en het was inderdaad heel verhelderend. Daarna ben ik nog eens terug gegaan naar diezelfde coach en heb daar een fijne, lange sessie gehad. Nu is het de kunst om daarmee verder te gaan en dat vind ik nog best lastig :)

Lizzy -

Wat goed dat je hiermee bezig bent. Een paar jaar terug heb ik de stap genomen om een punt achter mijn ongezonde relatie te zetten en naar een coach te gaan. Ik kreeg op een gegeven moment angstaanvallen en ik piekerde veel. Ik durfde niet eens alleen naar de winkel. Dit durfde ik al niet vanaf de basisschool, maar ik vertelde dit nooit aan iemand. Vooral mijn ouders niet. Uiteindelijk toch verteld aan mijn ouders en gelukkig hebben ze mij altijd gesteund. De coach heeft me al veel geholpen met zelfreflectie maar uiteindelijk ben ik bij een psycholoog terecht gekomen. Ze heeft me geholpen met mijn onzekerheid. Ik heb meer zelfrespect en ik ben assertiever geworden. Ook ben ik zekerder geworden van mezelf en ik weet wat ik moet doen als ik down ben. Door bepaalde momenten uit mijn verleden kon ik geen stappen verder zetten en door emdr kon ik weer verder met mijn ontwikkeling en verwerking. Ik geloofde eerst ook niet dat emdr zou werken maar bij mij werkte het wel. Erg vreemd om dat mee te maken :p Nu kan ik zonder angst en zonder nadenken alleen naar de winkel toe. Nu ben ik nog steeds bezig met mezelf te ontwikkelen. Ik wil nog zekerder worden van mezelf en daarbij spontaner zijn. Ik hoop dat je snel weer in balans komt Martine!

Jo -

Wat een sterkt artikel. En voor mij op het juiste moment. Al een paar dagen komen steeds dezelfde vragen in mijn hoofd die mij laten beseffen dat er meer moet zijn en dat ik angsten onder ogen moet durven zien en misschien wel dromen najagen die nu onmogelijk lijken. En als je een aal door hebt wat je tekortkomingen zijn kun je er aan werken.

Minka -

Heel veel bewondering en respect voor jou Martine. Dank je wel dat je dit allemaal deelt. <3

Marrie -

Wat betreft die sportschool, misschien moet je eerlijk tegen jezelf zijn en vindt je deze sport helemaal niet leuk. Doe je het omdat het van je verwacht wordt of omdat Willemijn het ook doet of omdat je het echt leuk vindt? Het is natuurlijk tegenwoordig ook een beetje overhyped dat naar de sportschool gaan. Lees het boek eens van Middas Dekkers: Lichamelijke oefening. Zoek een sport die beter bij je past, bijvoorbeeld yoga, zwemmen of dansen. Dat geeft ook weer meer energie. niet iedereen is een type voor de sportschool. Daarbij is veel wandelen wat jij doet met de hond ook echt prima.

Martine -

Hi Marrie, nee ik sport echt voor mezelf en omdat ik nu niet lekker in mijn lijf en kleren zit. Volg je ons langer? Zo niet, ik heb het een behoorlijke tijd (allang voordat Willemijn ging sporten) groepslessen gedaan die ik heel leuk vond maar helaas is dat nu geen optie meer. Zodoende :)

Michelle -

Wat mooi geschreven dit. Ook wel herkenbaar weer. Ik ben erg bezig met persoonlijke ontwikkeling. Dat komt doordat ik het sowieso erg interessant vind, maar ook door een verleden waardoor het zo gegroeid is. Het kan tot zo veel mooie inzichten leiden af en toe eens écht goed in die spiegel te kijken.

Diana -

Herkenbaar, heel mooi geschreven!

Renate -

Hey Martine,even los van alles wat jij hebt meegemaakt, jouw stukje over de sportschool komt me heel bekend voor. Bij mij kwamen zulke klachten uiteindelijk door een ernstig Vitamine D en B12 tekort. Dit schijnt vaker voor te komen bij schildklier patienten waar ik net zoals jij er ook een van ben. Misschien een idee om ook eens bloed te laten prikken op Vitamine D en B12? Deze 2 worden vaak helaas nogal onderschat en zijn heel belangrijk voor je geestelijke en lichamelijk gestel.
Ik krijg nu B12 injecties en Vitamine D ampullen en ben een heel anders mens geworden, ik ben niet meer moe, niet meer labiel en snel huilen,kan bepaalde geluiden weer verdragen etc etc.Succes met alles!

Lenneke -

Wow dat wist ik helemaal niet. Ik sta momenteel nog onder controle bij de specialist, ook voor mijn schildklier. Worstel daar al vanaf 2008 mee, toen werd de diagnose Graves gesteld. Heb zelfs in 2013 een burnout gehad (mede) door een ongediagnosticeerde niet meer werkende schildklier die ik dus had als gevolg van de Graves. Op het moment dat ik toen medicatie kreeg voelde ik me een ander mens; ik was mezelf weer!
Maar nu op dit moment dus weer aan het balanceren met de dosering. 3 maanden geleden geprikt op vitamine D en had inderdaad een tekort hieraan. Nu ineens hoefde ik die niet meer te slikken, zonder dat er op geprikt was. Want doordat het langer licht is kwam dit wel goed volgens de specialist. Dit zou ook prima kunnen hoor denk ik.
Maar op vitamine B12 tekort ben ik nooit geprikt.. Best gek dan toch eigenlijk? Ik merk dat ik me weer een beetje hetzelfde voel als in 2013; hyper, maar door blijven gaan met werken, praten, eigenlijk alles wat ik doe. Aan het eind van de dag ben ik behoorlijk moe, de radartjes blijven draaien. Het verschil is alleen dat ik wat ik voel en hoe ik me gedraag nu herken en dus weet ermee om te gaan. Desalniettemin is het wel vervelend en twijfel ik soms aan mezelf. Ben ik nou gewoon zo actief of is het mijn schildklier? Gelukkig heb ik over 2 weken weer controle dus ik ga dit zeker meenemen! En ik denk dat ik ook even mijn verhaal kwijt wilde ☺️Anyhow: bedankt voor je tip!

Renate -

Ja, ook bij jou wordt er dus niet goed gehandeld. Stoppen zonder prikken met Vitamine D omdat het weer meer licht wordt? Die arts weet dus duidelijk niet hoe en wat.
Ik zou zeker weer laten prikken op Vitamine D (moet sowieso boven de 50 zijn, beter boven de 80) en natuurlijk ook B12, boven de 150 wordt als ‘goed’ gezien, terwijl er onder de 300 (het grijze gebied ) en zeker met klachten actie moet worden ondernomen. Neem eens een kijkje op de website van de B12 stichting http://stichtingb12tekort.nl/ en zoek eens naar Vitamine D en Vitamine D te kort op het internet. Er is heel veel info over te vinden.
En noteer altijd de waardes van de bloedonderzoeken en laat je zeker niet afschepen door de dokter…helaas weten de dokters hier echt nog heel weinig van en worden Vitamines etc. toch nog snel als onzin en in de alternatieve hoek geschoven.
Succes met alles!

Mo -

Mooi artikel! Door mijn opleidingen in de therapeutisch en psychologische hoek ben ik veel met reflectie en zelfinzicht in aanraking gekomen, soms meer dan me lief is. Het is erg leerzaam en motiverend, maar het kan ook een een rem zijn omdat je al snel geneigd kan zijn om te gaan overanalyseren. Soms moet je de boel ook gewoon de boel laten, denk ik. Ik wil je veel succes en sterkte wensen voor de komende tijd Martine!

Eva -

Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. Ik had een aantal zaken weggestopt en die komen hoe dan ook naar boven. Na een jaar therapie en retraite kan ik echt zeggen dat het mij ontzettend heeft geholpen. Het is heel mooi om jezelf beter te leren kennen en je te richten op het positieve in het leven!

Desi -

Wat een boeiend stuk! Vooral het feit dat je je leven lang bezig bent met persoonlijke ontwikkeling vind ik interessant. Het is zo leerzaam om naar jezelf te kijken en te observeren hoe je bepaalde dingen doet en waarom. Het is af en toe ook enorm confronterend, maar zeker de moeite waard.

jennifer -

Heel herkenbaar..en mooi verwoord..weer iets om over na te denken..

Laura -

Supertof dat je hier mee bezig ben én erover schrijft Martine! Zelf ben ik er ook heel bewust mee bezig. Toen ik vorig jaar last had van een depressie ben ik me zoveel meer bewust van geworden over persoonlijke ontwikkeling. Je insprireert me Martine, you go girl!

demallemolenmoeder -

Mooi artikel. Heel erg knap dat je dit gaat doen, Martine. Ik werk al tijden aan mezelf. Ik ben al ver maar ik ben er nog niet helemaal. Nu ik moeder ben komen er ook weer andere dingen aanbod.

marije -

Heel mooi omschreven en goede tips. Die ga ik zeker bewaren om nog eens op te zoeken.

Ik ben altijd maar aan het rennen en gun mezelf de tijd niet om eens te gaan zitten en weer terug te gaan naar de basis en naar mijzelf te kijken. Iets wat ik wel zou willen want dat sportschool stukje is maar al te herkenbaar helaas.

Lonneke -

Dat is weer mooi beschreven door jullie! Ik ben hier eigenlijk niet/te weinig mee bezig.. Alles gaat onbewust en sta er niet zo specifiek bij stil. Misschien toch eens goed om wat super te gaan.. Maar niet altijd, soms is moe gewoon echt moe 😉

Reageer ook