Mijn moeders tomatensoep

Als ik een weekend naar mijn ouders ga en mijn moeder vertelt me dat ze dan haar tomatensoep gaat maken, spring ik een gat in de lucht. Ik ben gek op mijn moeders tomatensoep. En eindelijk weet ik haar recept!

Wat heb je nodig?

  • 2 grote uien
  • 4 eetlepels bakboter
  • 4 eetlepels bloem
  • 3-4 groentebouillonblokjes
  • 2 liter tomatensap (het liefst AH eigen merk)
  • scheutje melk
  • Italiaanse kruiden
  • gekruid gehakt
  • crème fraîche

Recept

1. Doe 4 eetlepels bakboter in een grote pan.

2. Snij de uien fijn en voeg deze toe aan de boter in de pan. Bak ze glazig, maar laat ze zeker niet aanbranden. Zet desnoods het vuur iets zachter.

3. Verkruimel de groentebouillon blokjes en voeg deze toe aan de uien. Wij hadden er 4 gebruikt, maar voor 2 liter soep zou ik er eerder 3 gebruiken. De uien nemen op deze manier goed de smaak over van de groentebouillonblokjes.

4. Als de uien glazig zijn voeg dan een voor een 4 eetlepels bloem toe en roer dit goed door de uien.

5. Voeg daarna beetje bij beetje het tomatensap toe. De kunst is om te blijven roeren. Goed roeren = goede soep! Dus je voegt wat tomatensap toe en zodra je voelt dat de soep dikker wordt voeg je weer wat tomatensap toe totdat je niets meer over hebt. Het maakt trouwens heel veel verschil welke tomatensap je gebruikt. Mijn moeder zweert bij tomatensap van AH eigen merk, maar misschien heb jij zelf wel een favoriete tomatensap!

6. Maak van gekruid gehakt kleine balletjes en voeg deze toe aan de soep.

7. Voeg ook meteen naar smaak wat Italiaanse kruiden toe en een scheutje melk. Laat de soep zachtjes 10 minuten sudderen en vergeet af en toe niet te roeren!

8. Dan is de soep klaar om opgediend te worden. Voeg nog een beetje crème fraîche toe in de soepkom als je dat lekker vindt en een lekker stokbroodje mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Dit is hoe mijn moeder altijd tomatensoep maakt en wat is haar recept eigenlijk simpel zeg. Ik ben blij dat ik nu eindelijk haar recept weet want de soep van mijn moeder stelt me nooit teleur: zeker het proberen waard!

25 reacties

Lien -

Voor diegenen die die aflevering niet kennen van de keuringsdienst van waarde: tomatensap wordt in de fabriek gewoon gemaakt door tomatenpuree te mengen met water en daar dan zout aan toe te voegen, dat kan je dus ook zelf doen en dan ben je veel goedkoper uit. In tomatensap van de winkel is dus al zout toegevoegd, dat verklaart ook waarom de soep te zout wordt met 4 bouillonblokjes op 3 liter water. Tomatenpuree eerst even bakken vind ik lekkerder.

Hanna -

Ik heb hem al een paar keer gemaakt….echt heerlijk….Maar zó zout. Heb zelfs al met 2 blokjes bouillon gedaan en dan nog heel zout😳

Saar -

Heb de soep gemaakt.
Iedereen vondt hem heerlijk
Iets te zout dus inderdaad 3 groentebouillonblokjes i.p.v. 4
Bedankt voor het delen van uw recept
Heb er weer een heerlijk soepje bij 👍

Maaike -

Deze binnenkort maar eens proberen!
Maak regelmatig soep ik ben zelf groot fan van pompoensoep en courgette soep🤗

Alex -

Klinkt goed en smaakt nog lekkerder.

Ik vond de laatste zin in de “bereidingswijze” wel leuk: “Laat de soep zachtjes 10 minuten sudderen en vergeet af en toe niet te roeren!”

Gr.
Alex

hanna -

Net gemaakt en hij is superlekker!

Elke -

Bedankt voor het recept! Ik sta er nu pas bij stil dat je van tomatensap ook tomatensoep kan maken dus ik ga het zeker proberen!

Inkie -

Gaaf dat je dit recept deelt! Hier in huis zijn we allemaal dól op (verse) tomatensoep! Deze ga ik zeker eens proberen! Ook de tip om de tomatenpuree eerst in wat olie te bakken zodat het zurige eruit gaat vind ik tof: Dankjulliewel!

Luna -

De laatste tijd vind ik tomatensoep zurig smaken. Is dat bij deze ook het geval? Zo niet, dan ga ik ‘m maken :)

Sharon -

Tip: als je tomatenpuree heel even bakt in wat olie voordat je er verder wat mee doet in de soep of een saus, dan trekt het zure eruit :)

Kelly -

Klinkt erg lekker. :)

Sanne -

Ik weet eerlijk gezegd niet of ik deze tomaatsoep lekker ga vinden, ken het eigenlijk niet op deze manier ( ben niet zo van de gebonden soep). Ben zelf dol op de tomatensoep van mijn opa. Ookal weet ik zijn recept, hij smaakt toch nooit hetzelfde haha.

Liefs Lara -

Ik kan altijd enorm genieten van een goede tomatensoep! Ik voeg er zelf altijd nog wat basilicum bij!

Suzanne -

Lijkt me lekker, dit ga ik zeker weten proberen!

Lilian -

Ik maak zelf met enige regelmaat jullie andere tomatensoep recept met chorizo, maar deze klinkt ook erg goed!!

Willemijn -

Aaah tof om te horen! 😀

Michelle -

Wat een eenvoudig recept! Ideaal! Ik zweer ook bij verse tomatensoep, hier staat ie minimaal één keer per week op het menu. Ik maak ‘m zelf alleen met ui, knoflook, verse tomaten en basilicum; ook een heel lekkere variant!

Lindsey Beljaars -

Oeh wat een simpel recept, klinkt goed!

Eva -

Lekker simpel recept! Ik zou nog wel mijn eigen recept voor basisbouillon toevoegen omdat ik niet tegen smaakversterkers kan. Die zitten toch vaak in die blokjes.

Margot -

Dat ziet er lekker uit!

Dita -

Heerlijk ziet dit er uit!

Anniek -

Haha, altijd zó leuk als je een te gek receptje weet te ontfutselen! Deze tomatensoep ziet er ook weer heerlijk uit, al lijkt het me wel heerlijk om ook wat verse tomaten toe te voegen!

Femke -

Zelfgemaakte tomatensoep is echt favoriet hier! Dit recept klinkt goed zeg, ik ga het eens een keer proberen :-).

demallemolenmoeder -

Klinkt heerlijk. Ik ben echt verzot op tomatensoep. Als kind al. Als ik bijvoorbeeld bij de Hema mocht kiezen koos ik geen kaasbroodje maar tomatensoep 😁 Dus dit recept moet ik wel een keer maken.

Marije -

Sounds good! Ga ik zeker een keer maken.

Ik had dat altijd met oma’s kippensoep. Helaas is zij er niet meer maar heeft zij mij haar geheimen verklapt en ben ik de enige van de familie die hem kan maken :)

Reageer ook