10 x Wat zo leuk is aan ouder worden

Vandaag ben ik 26 jaar geworden. Ik zit nu officieel aan de ‘verkeerde kant’ van de 20. En ik vind het heerlijk! Want ieder jaar dat je er weer bij krijgt is er eentje. Wat een geluk! Daarnaast is ouder worden best wel leuk!

Foto door Ismael Nieto

1. Je doet steeds meer levenservaring op. Al doende leert men zeggen ze, en dat klopt wat mij betreft helemaal. Je vergaart steeds meer zelfinzicht, doet ervaringen op en krijgt meer mensenkennis.

2. Je weet steeds beter wat je wel en niet wilt, wie je bent en waar je voor staat. En dat is zo fijn!

3. Relaties en bijbehorende gesprekken worden steeds ongecompliceerder, oprechter en open. Vroeger bestonden vriendschappen misschien nog wel eens een beetje uit gebakken lucht en ‘erbij horen’, maar hoe ouder je wordt, hoe meer dat naar de achtergrond verdwijnt. Vroeger was praten over ongesteld zijn al iets ongemakkelijks, maar nu barst je in lachen uit als je in je broek geplast hebt omdat je bekkenbodemspieren nog niet helemaal back to normal zijn na je bevalling.

4. Je wordt minder onzeker. Vroeger kon je je om alles druk maken. Nu heb je nog altijd wel zo je onzekerheden, maar zo prominent aanwezig in je tienerjaren, zijn gelukkig niet meer. Tegenover je minpunten kun je nu ook je grote pluspunten zetten. He, he, heerlijk!

5. Je hebt meer te makken. Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven toch wel een stukje makkelijker hoor! Eindelijk niet meer van €50 in de maand rond komen, hoezee!

6. Je hebt de leiding over je eigen leven. Wil jij op vakantie naar de Noordpool? Dan doe je dat gewoon (als je het geld er voor hebt dan) Wil je een dag in je pyama zitten? Niemand die je meer vertelt dat je je moet aankleden! En al vreet je de hele dag alleen maar chocola, jij beslist zelf!

7. Je gaat je steeds meer beseffen wat écht belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je geliefde, het fijne plekje waar je woont, het werk wat je doet, je vrienden of dingen waar jij veel plezier uit haalt. En doordat je dat beter weet, handel je er ook naar en word je gelukkiger. Zo fijn!

8. Seks wordt inderdaad steeds beter! De uitleg van dit punt laat ik even voor wat het is. 😉

9. Je gaat alles steeds meer waarderen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je beseft dat gezondheid goudwaard is. Je waardeert je ouders steeds meer, omdat je nu ziet wat ze allemaal voor je gedaan hebben. Je waardeert jezelf steeds meer, omdat je minder onzeker wordt. Je waardeert kleine gebaren meer en geniet intenser van tijd met je geliefden en momentjes dat je gewoon even in de zon op een bankje kan zitten.

10. Je verzamelt steeds meer mooie herinneringen en bouwt een geschiedenis op met je geliefden. Ik vind het heerlijk om herinneringen op te halen. Doordat mijn vriendschappen steeds langer mee gaan, maken we steeds meer samen mee en kunnen we nu uren praten over alles wat we hebben meegemaakt. Ook met Djurre ervaar ik dit zo. Van verliefd, verloofd en getrouwd, naar ouders en weet ik veel wat ons nog allemaal te wachten staat. Ik vind het geweldig!

Zo. En nu gaan we nooit meer zeggen dat het zooohooo erg is dat we ouder worden. Want ouder worden is echt héél leuk. Oke, op de aftakeling na dan. 😉 Maar toch. Elk jaar wat je erbij krijgt is echt een geschenk. Ook dat is iets wat je je met de jaren steeds meer gaat beseffen.

Wat vinden jullie leuk aan ouder worden?

33 reacties

Nicole -

Zelf vind ik ouder worden lastig, ik ben momenteel student, de druk die door de maatschappij op je wordt gelegd dat je veel moet behalen in het leven is rot. Mensen hebben veel verwachtingen, hiernaast zie ik er ook super tegen op om stage te gaan lopen..

me -

op 5 na ben ik het wel met je eens, ouder worden betekent niet automatisch meer geld hebben, sterker nog ik heb nu minder te besteden dan toen ik jouw leeftijd had, er kan zoveel gebeuren in het leven waardoor steeds meer geld te besteden hebben niet opgaat, ziekte, scheiding, financiele tegenslag op elke manier. Helaas is het ook niet iedereen gegeven om zijn/haar ouders heel lang te hebben en hoe ouder je gaat worden hoe groter het aantal mensen is wat je kwijtraakt, dat is echt een heel groot nadeel aan het ouder worden, zeker als er leeftijdsgenoten gaan wegvallen dan realiseer je je des te meer dat elke jaar dat je je verjaardag weer mag vieren je je in de handen mag knijpen want velen halen die leeftijd niet helaas.

Jodiiee -

@ME Misschien is dat allemaal wel zo wat je zegt maar als je zo in het leven gaat staan, met de gedachte dat alles weg kan vallen om je heen dan word zelfs wakker worden een opgave. Natuurlijk het hoort bij het leven. Ik vind het alleen zo’n zware lading hebben.. als je 80 bent en leeftijdsgenoten vallen weg dat is een proces waar je niet aan ontkomt. Je hebt gelijk dat niet iedereen zijn ouders hun hele leven bij zich zal hebben. Mijn moeder is er al 21 jaar niet meer en ik ben 26.. maar ik leef toch zeer zeker niet met de instelling die jij een beetje doet omschrijven. Iedereen kan in dit artikel wel iets vinden wat mooi is aan ouder worden lijkt me. Jij vast ook ♡♡

Annabel -

Wat een fijn artikel! Er wordt inderdaad voornamelijk negatief naar ouder worden gekeken, maar er zitten ook zeker voordelen aan. Fijn om ze in een lijstje te zien!
Ik ben nu zelf 21(.5) en merk dat ik me in al veel punten kan herkennen. Je leert pas echt te worden wie je wilt zijn wanneer je ouder wordt! En dat heeft ook weer genoeg voordelen :)
Hopelijk heb je een fijne verjaardag gehad, en alsnog gefeliciteerd!
Liefs xxx

Lenneke -

Hieperdepiep! Ik hoop dat je een prachtige dag hebt gehad met je schitterende gezin.

Kelly -

Nog van harte gefeliciteerd! Ouder worden is super!

Mare -

Gefeliciteerd! Alleen ben het niet helemaal eens met punt 4 (minder onzeker, soms zie ik juist dat vrouwen van 50 onzekerder worden, want de kids gaan het huis uit, baan groeit boven hun pet, ouder worden en lichamelijk achteruitgaan…)en punt 5(ouderen hebben meer geld, dat is absoluut niet zo, denk maar eens aan al die ouderen die >30 jr hetzelfde werk hebben gedaan en ontslag krijgen….en heel moeilijk kunnen omscholen of aan een andere baan kunnen komen).

Petra -

Van Harte Gefeliciteerd!!

Mariska -

Gefeliciteerd met je verjaardag! :)

Gaby -

Happyyy birthdaaayy!

Florence Vlogt -

Goede punten. We moeten inderdaad blij zijn met alle jaren die we krijgen!
Gefeliciteerd! X

Carola -

Lieve Willemijn
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Dat elk levensjaar je een stukje wijzer maar vooral leuker mag worden
Maak er een leuke dag van samen met je gezin/familie en vrienden!

My Creative Life - Marìs -

Wat ik leuk vind aan ouder worden is dat je dingen makkelijker loslaat waardoor je ook beter in je vel zit! (dat is bij mij tenminste zo) En natuurlijk ook dat je lekker alles zelf kunt bepalen, heerlijk!

Anita te Gussinklo -

Willemijn van harte Gefeliciteerd en ik wens je een fijne en gezellige dag.

Dionne -

Gefeliciteerd met je verjaardag! Een mooi artikel. Ouder worden is niet verkeerd, maar zelf vind ik het soms nog een beetje eng.

Amy -

Gefeliciteerd met je verjaardag Willemijn! Je hebt gelijk, in veel opzichten is het helemaal niet erg om ouder te worden… ik merk juist dat dingen als zelfvertrouwen en zelfinzicht inderdaad toenemen met de jaren. Maar die ene rimpel die langzaam om de hoek komt kijken mag van mij wel wegblijven hoor! 😉

Danielle -

Hartelijk gefeliciteerd, Willemijn! Ik vind ouder worden nog leuker sinds ik kinderen heb, omdat eigenlijk geen één jaar er nog hetzelfde uitziet. 5 jaar geleden werd ik “de jonge mama ” genoemd op de markt en zorgde ik Voor mijn eerste baby’tje. Gister stond ik voor het eerst langs de kant van het korfbal-veld, te gloeien van trots, en fiets ik 2 keer per dag naar school, waar ik onder de moeders bekend sta als de moeder die niet hoeft te sporten, omdat mijn peuter van 2 er continue tussen uit peert en ik de benen onder mijn kont ren om haar in leven te houden 😉

Monica -

Van harte gefeliciteerd! Ik vind ouder worden juist fijn. Ik wil uiteindelijk minimaal 80 worden dus dan moet ik eerst overal langs natuurlijk :-)
Ik keek er heel erg tegenop om 30 te worden maar toen ik het uiteindelijk was vond ik het juist een super mooie leeftijd. Ik voel mij nu echt volwassen en leef anders nu. Ik geniet van alle kleine dingen waar ik vroeger niet bij stil stond.

Manon -

Gefeliciteerd Willemijn! 26 joh, ik wist niet dat jij jonger was dan ik haha. Ik wens je een fijne dag vandaag toe en ik ben het eens met al je puntjes!

Kirsty -

Gefeliciteerd met je verjaardag! En wat fijn dat je zo positief tegen ouder worden aankijkt. Zelf vind ik het een beetje dubbel; ik wil lichamelijk eigenlijk niet ouder worden, maar de veranderingen qua hoe veel zekerder je over jezelf bent en dat je steeds beter weet waar je voor staat vind ik wel positief.

Laura -

Gefeliciteerd lieve Willemijn !
x Laura

Sanne -

Wat een mooie, positieve post zeg, ik word er helemaal blij van!
Ik ben zeventien en ik heb echt zin gekregen om al die bijzondere dingen die jij noemt mee te gaan maken.
Gefeliciteerd Willemijn!

Wendy (B) -

Proficiat!

Leonie -

Mooi geschreven!! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Charile -

Gefeliciteerd! Maak er een mooie dag van :)

Caro -

Hartelijk gefeliciteerd! Ik kan me nog herinneren dat je vorig jaar in een vlog van je verjaardag zei, dat je wenste om op je 26e als moeder je verjaardag te vieren!

Renske -

Gefeliciteerd, Willemijn! Een hele fijne dag toegewenst!

Zelf heb ik nooit problemen gehad met ouder worden. Precies om de punten die jij benoemt: je leert jezelf kennen, je verwerft meer zelfinzicht, vriendschappen en relaties krijgen een andere betekenis etc. Mooi verwoord!

Sara -

Gefeliciteerd!!
Wat ik vooral prettig vind is dat je minder onzeker bent en het niet erg is om anders te zijn. zolang je zelf maar goed voelt bij wie je bent is er niets aan de hand. Als je niet jezelf bent, dan valt het vaak wel op

Femke -

Gefeliciteerd Willemijn, hopelijk heb je een hele fijne verjaardag en nog veel gezonde, gelukkige jaren toegewenst :-). Ik kan me wel vinden in de dingen die jij beschrijft, vooral dat je beter weet wat je wil, je minder onzeker wordt en de regie over je leven goed in handen hebt.

marije -

Happy birthday!

Ik heb totaal geen moeite met ouder worden. Meer levenservaring, je leert jezelf steeds beter kennen en het leven wordt steeds leuker

Curly creative -

Ik vind het ouder worden niet erg.. Binnenkort tik ik de dertig aan. Het enige wat ik zo jammer vind is dr de tijd soms zo snel gaat.

Gefeliciteerd Willemijn

demallemolenmoeder -

Gefeliciteerd!!

Heerlijk artikel. Ik vind het ook helemaal niet erg om ouder te worden. Mijn man had wel even een slikmomentje toen hij 30 werd. De fase waar ik nu inzit vind ik het leukst; trouwen, kinderen krijgen en zeker(der) in het leven staan.

Lien -

gelukkige verjaardag Willemijn! Geniet ervan

Reageer ook