Zo bewaar je herinneringen aan je kindje

Toen mensen tijdens mijn zwangerschap riepen ‘Let maar op, het gaat zó snel, die babytijd!’ dacht ik alleen maar ‘Ja, ja!’. Maar het is (wederom) echt waar. Het gaat zó snel! Om de herinneringen levendig te houden en samen aan Jelle te kunnen laten zien, probeer ik zo veel mogelijk mooie momenten vast te leggen. Op foto, maar vooral ook via filmpjes. Vandaag geef ik tips over hoe je je herinneringen aan je kindje kunt bewaren door middel van filmpjes.

1. Gelijk sorteren en archiveren

Dagelijks schiet je waarschijnlijk meerdere foto’s en filmpjes. Om te voorkomen dat je telefoon overvol raakt en je bij vervanging van je telefoon niet eerst dagenlang bezig bent met het overzetten van materiaal, is het zaak dat je regelmatig je foto’s sorteert en archiveert. Aan het eind van iedere dag scroll ik even door m’n foto’s en filmpjes heen en bepaal welke ik wil houden en welke ik delete. Aan het eind van iedere maand upload ik de foto’s en filmpjes van mijn telefoon en camera naar de computer en plaats ze in de mappen die ik aangemaakt heb voor de tal van leuke kiekjes en filmpjes van Jelle.

2. Maak regelmatig een back-up van je foto’s en filmpjes!

Je moet er toch niet aan denken dat je je computer op een dag crasht en je nergens een backup hebt! Daar gaat dan al je beeldmateriaal aan je uk. Je beeldmateriaal opslaan in een cloud is daarom nog niet zo’n slecht idee.

3. Voeg filmpjes samen

Ik maak heel vaak kleine filmpjes van Jelle omdat het vaak meer laat zien dan een foto. Een nadeel is alleen dat het al gauw een rommeltje wordt op je pc met al die korte filmpjes. Voeg ze daarom samen en maak er één filmpje van! Een leuk idee is dat op thema te doen. Bijvoorbeeld op leeftijd (maand 1, maand 2, etctera) of op ontwikkeling (Jelle leert lopen, Jelle lacht, Jelle leert eten).

Om zo’n filmpje te maken hoef je helemaal geen filmmaker of technicus te zijn. Bijna iedere computer heeft wel een gratis softwareprogramma voor het maken van filmpjes. Je zet ze achter elkaar in dat programma, slaat hem op en klaas is Kees. Vind je het nou heel leuk om te doen? Dan kun je natuurlijk ook effecten toevoegen, zoals tekst, muziek en mooie overgangen. Een soort fotoboek, maar dan met filmpjes!

4. Zo maak je mooie video’s

Film met je telefoon horizontaal. Als je dan je filmpje op de televisie of computer bekijkt kun je hem op het volledige scherm bekijken in plaats van dat het filmpje verticaal op je scherm te zien is met zwarte balken aan de zijkant. Nét iets mooier!

Zorg dat je goed licht hebt tijdens het filmen. Het liefst natuurlijk daglicht.

Stel scherp op je baby. Zo krijg je dat lieve snoetje er goed op!

Houd je telefoon zo stil mogelijk. Schuddend en schokkend beeld kijkt minder lekker. Steun eventueel met je hand op een tafel of ander voorwerp.

Zorg voor weinig achtergrondgeluid. Zet de televisie of radio even uit als je die aan hebt staan. Zo draait alles in het filmpje zo veel mogelijk om je uk en word je niet afgeleid door geluiden op de achtergrond.

Win Fisher-Price speelgoed!

Ik merk nu al hoe blij ik ben met alle filmpjes die ik sinds de geboorte gemaakt heb. Het is zo leuk om terug te kijken en ik laat ze ook maar wat graag aan iedereen in mijn omgeving zien. En nu is er met jouw filmpjes ook nog wat te winnen! Fisher-Price heeft een super leuke actie waarmee jij en je filmster kans maken op 1 van de 10 weg te geven Fisher-Price producten! Hoe? Heel makkelijk! Deel via fisherpricefilm.nl een filmpje van maximaal 30 seconden van een mooi milestone moment of een leuke speelervaring van je kind met een product van Fisher-Price.

Hieronder zie je mijn inzending! Jelle is momenteel druk aan het leren vastpakken en heeft ook al goed door dat hij met zijn handjes iets ‘aan’ kan zetten, zoals iets aan klikken op te tablet of de muziek aanzetten op zijn Fisher-Price Baby’s Jammen & Spelen Speelgym! De mat speelt namelijk allerlei korte en langere muziekjes af als Jelle erop trappelt of slaat. Ik heb het al eerder gezegd, de ontwikkelingen van je kind zien is het allerleukste aan moeder zijn wat mij betreft!

https://youtu.be/rfGWqnDtZfo

Klik hier om jouw filmpje in te sturen!

10 reacties

T. -

Al deze momenten zijn goud waard voor later. Vroeger hielden ze een boek bij met al die belangrijke momenten wanneer ze hun eerste pasjes deden en wanneer hun eerste tandje.

Veronique -

Wat een goede tips! Mag ik vragen welk programma jullie gebruiken om zo’n filmpje te maken?

Willemijn -

Ik gebruik gewoon iMovie wat standaard op apple pc’s zit. Windows Movie Maker is de standaard en gratis variant voor op windows pc’s! :)

Renske -

Twee tips voor Apps: 1 Second Everyday en Google Photos. Met Google kun je foto’s onbeperkt opslaan en hij maakt zelf leuke filmpjes met een combinatie van foto’s en video’s. En met 1 Second Everyday selecteer je dus elke dag 1 seconde en hier maakt hij automatisch een filmpje van. Heel leuk en als je bv een heel jaar lang dit doet, heb je uiteindelijk een filmpje van 6 minuten :)

Danique Krol -

Erg leuk! Ik heb ook wel filmpjes van vroeger toen ik klein was, maar niet zo veel als ik zou willen.

Sas -

Wat een super leuk artikel heb je er van gemaakt!
Tip ga ik zeker onthouden:)

Neeltsje -

Filmpjes zijn super leuk om te zien! Laatst hadden mijn vader en moeder de oude filmcamera herontdekt (met cassettebandjes) en die kregen we aangesloten op de tv. Erg leuk om te zien! Een ding ben je wel vergeten om erbij te zetten, namelijk een normaal fotoboek. Dat is toch wel een van de allerleukste manieren om te zien!

Merel -

Ik comment niet vaak, maar omdat ik laatst toch wat negatieve reacties zag onder een advertorial wil ik toch even zeggen; wat een goed (advertorial) artikel. Pas toen ik helemaal onderaan was zag ik; ah, een advertioral (en ik scrolde zelfs nog even terug omdat ik benieuwd was of het klopte). Heel verhaal maar wat ik eigenlijk wil zeggen; ontzettend leuk artikel. Je ziet dat er tijd en aandacht in is gestoken. (en dan ben ik blij dat jullie hier ook wat inkomsten uit kunnen halen) Ga zo door dames!

Willemijn -

Bedankt voor het compliment! Het leuk niet altijd ivm sommige richtlijnen en wensen van adverteerders, maar Fisher-Price is zo’n tof merk dat ons veel vrijheid geeft om te schrijven! :)

Annemarie -

Leuk idee om er filmpjes van te maken! Ga ik zeker onthouden voor als het zover is!

Reageer ook