Wat is een goede relatie?

Wat een droomkoppel die Henk en Janine! Ja, zij hebben alles en hij is nog romantisch ook. Ze zien er goed uit en beiden een dikbetaalde baan en hun kind ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Mijn vent neemt nooit rozen mee!

Een goede relatie? Wat is dat eigenlijk en bestaat het wel, kun je een relatie definiëren als goed? Iedereen heeft zijn individuele normen en waarden en als je eenmaal die ene droomman/-vrouw vindt, groeien (on)bewust jullie gezamenlijke normen en waarden naar elkaar toe. Iedere relatie is anders en ieder ander voelt zich ergens anders fijn bij. Daarom is het niet handig om je eigen relatie te vergelijken met die van een ander.

Ik bedoel: misschien is Henk wel romantisch en ziet hij er wel goed uit maar kookt hij nooit een keer voor zijn vrouw en is hij altijd bezig met zijn werk waardoor hij minder geïnteresseerd lijkt in wat zijn vrouw en kind vandaag gedaan hebben. Dus is het zaak dat je nooit je relatie vergelijkt met die van een ander want misschien lijken Henk en Janine voor jou vanaf de buitenkant perfect maar is dat ook zo als je kijkt naar je eigen normen en waarden? Als je wist dat Henk zo’n soort man zou zijn, zou je misschien wel gillend weg rennen omdat je quality time na het werk heel belangrijk vindt in een relatie. De zogenaamde relatie van Henk en Janine die ik zojuist uit mijn duim heb gezogen is geen goede relatie en geen slechte relatie. Het is ‘hun’ relatie, een relatie met bepaalde normen en waarden waar zij zich prettig bij voelen.

Zolang beide partijen er mee akkoord zijn is het helemaal niet zo erg dat Henk altijd bezig is met zijn werk. Misschien zijn ze in dat gezin allemaal wel vooral op zichzelf gericht en genieten ze er van dat ze juist heel erg hun eigen ding kunnen doen zonder dat de ander iets tekort komt. Voor hen is het goed op deze manier. Het kan zijn dat dit voor hen een goede relatie is, terwijl een buitenstaander dit vreselijk zou kunnen vinden en het eerder definieert als een slechte relatie terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Wat is voor jou een goede relatie? Dat is nog eens een leuke vraag om over na te denken. Ik probeerde er niet teveel over na te denken en meteen te beginnen met schrijven:

Ik zoek in een relatie een man die voor mij door het vuur gaat. Niet zo’n zacht doetje, maar een flinke vent. Als ik naast hem loop dan wil ik me veilig voelen, maar anderzijds moet hij me ook het gevoel geven dat ik zelf een sterke vrouw ben. Ik hou er niet van als iemand heel bezorgd is. Een beetje bezorgdheid vind ik heel lief, maar wel met mate want ik weet heus wel wat ik doe. Daarnaast hou ik er enorm van om verwend te worden, dus een man die heel verzorgend en attent is: daar ben ik gek op. Ik vind het sexy als iemand weet wat hij wil en daar voor gaat. Wat ik ook fijn vind, is als we beiden leuke dingen met elkaar doen maar ook zeker een grote mate van vrijheid hebben om zelf dingen te ondernemen zoals op vakantie gaan en dergelijke. Dat houdt voor mij de relatie ook jong, fris en energiek: dat je juist ook dingen apart van elkaar doet. Zo’n stel dat helemaal aan elkaar gekleefd zit, daar krijg ik de kriebels van…zo’n klef & bef die alles samen doen. Brrr: dat is leuk voor klef & bef maar niet voor mij! Ik krijg het daar benauwd van, omdat ik hou van mijn vrijheid.

Verder vind ik interesse in elkaar ook belangrijk, het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Wij appen nog steeds na 10 jaar iedere dag. Soms een heel verhaal, soms alleen een hartje. Daar word ik altijd blij van!

Wat ik me ook bedacht is dat wij helemaal geen gezamenlijke vrienden hebben. Vroeger vond ik dat weleens jammer, maar eerlijk gezegd als ik er over na denk zou ik daar helemaal geen zin in hebben om dat op te bouwen. Dat voelt voor mij wat ouderwets ofzo. Ik vind het eigenlijk hartstikke leuk om alleen met Jor te zijn en ik vind het heel fijn dat hij zijn vrienden heeft en ik de mijne. Het is wel prima zo! Stiekem ben ik op dat soort vlakken best wel a-sociaal, ik ben te lui om daar mijn energie in te stoppen en dat is wederzijds geloof ik haha! Een ander zal nu misschien denken: Wat saai en jammer! Maar dat is het mooie aan een relatie, voor ons is dit goed. Een ander heeft dat blijkbaar wel nodig en ook dat is prima!

Voor mij is een goede relatie een relatie waarbij de normen en waarden van elkander samensmelten tot een fijn geheel waarbij beide partijen zich op hun gemak kunnen voelen. En een relatie waarbij zowel man/man, man/vrouw, vrouw/vrouw zowel samen de hele wereld aankunnen maar ook alleen en voor beiden genoeg tijd en ruimte is om zich te ontwikkelen.

En dat is een lange reis met pieken en dalen die heel leerzaam is omdat een relatie bestaat uit geven, nemen en met elkaar afstemmen. Daarom vind ik deze quote zo mooi: The couples that are meant to be are the ones who go through everything that is meant to tear them apart and come out even stronger than they were before.

Waar ik ook voor sta, is het vechten voor een relatie. Ik vind dat je nooit zomaar moet opgeven en dingen de tijd moet gunnen. Daarom vind ik het antwoord van deze mevrouw zo mooi die 65 jaar getrouwd was met haar man. Ze vroegen haar wat het geheim was van een goed huwelijk en ze antwoordde daarop het volgende: We were born in a time when if something was broken, we would fix it, not throw it away…’

Wat heeft een relatie voor jou nodig om je goed te kunnen voelen en jezelf te kunnen zijn? Wat is volgens jou een ‘goede’ relatie?

27 reacties

STUDENTJE -

Ik had net een reactie getypt maar die zie ik niet meer terug onder het artikel. Dit is nog even een testcomment. Sorry als het nu dubbelop is.

Studentje -

Lieve Willemijn en Martine, mooi artikel. Ik ben zelf nog aan het struggelen wat betreft wat ik wel en niet wil in een relatie. Ik zou graag jullie mening horen over het afspreken met exen. Mijn vriend spreekt namelijk af en toe af met zijn exen en vindt dit helemaal niet raar. Hij vindt het leuk om hun levens te blijven volgen en ziet er niets meer in dan dat. Ik ben echter opgevoed met het idee dat dit echt niet zo hoort. Ik ervaar dan ook best negatieve gevoelens als hij dan afspreekt met deze meisjes. Een keer ben ik mezelf gaan bezatten en is mijn telefoon zelfs in de wc gevallen. Het maakt me onzeker, ook al zegt hij dat hij niks doet en niets voor hen voelt. Ik weet niet goed hier mee om te gaan. Hebben jullie hier ook ervaring mee? Zo ja, hoe dealen jullie daarmee? Liefs

Willemijn -

Wat lastig zeg! Ik zou er zelf misschien ook wel een beetje moeite mee hebben. Aan de andere kant, als hij inderdaad niets voor ze voelt zoals hij zelf zegt en het puur vriendschappelijk is, is er in principe niet zo veel mis mee. Lastig! Zo 1 2 3 heb ik er niet een hele inhoudelijke reactie. Als ik nog op wat anders kom, laat ik het weten. Succes! :)

Rianne -

Wauw, wat een mooi artikel!

Marjolein -

Ik heb helaas geen relatie, al heel lang niet, en dat is een groot pijnpunt in mijn leven. Maar hoe jij een relatie omschrijft, dat het er om gaat dat je samen een manier vindt die werkt, daar ben ik het helemaal mee eens. Het gaat er om dat beide partijen gelukkig zijn met de situatie, niet om wat de buitenwereld denkt dat goed of slecht is!

bertine -

Hoi Marjolein,

Ik zit in de trein richting Groningen oude artikelen door te lezen en zo kwam ik jouw comment tegen. Ik las een soort van pijn in je woorden en wil je graag een klein hart onder de riem steken. Die geweldige partner, die ga je vast en zeker tegen komen! En tot die tijd lekker genieten van alle moois dat het leven nog meer brengen kan. :)

Kim -

Mijn relatie is vorig jaar uitgegaan omdat het niet lekker liep tussen ons. Hij kon me op dat moment niet geven wat ik nodig had, wat ons beide ongelukkig maakten. Hij heeft toen besloten om er een punt achter onze relatie te zetten. En de quotes die jij in dit artikel schrijft, slaan de spijker op z’n kop. Hij had moeten vechten voor onze relatie zodat we er wel samen sterker uit waren gekomen.. Helaas heeft hij dat niet gedaan. Ik weet van binnen dat het beter is zo omdat hij nu in een levensfase zit waardoor hij nu keuzes voor zichzelf maakt, maar toch mis ik onze leuke tijd samen nog ontzettend. Want we hebben het altijd heel leuk gehad als we bij elkaar wAren. Door dit weet ik nu wel goed dat ik het belangrijk vind dat je voor elkaars geluk vecht in een relatie.

Samantha -

Ik ben nu 10 jaar samen met mijn man en in december 9 jaar getrouwd, we zijn inmiddels door alle vriendenclub fases heen, trouwen, kindjes en zelfs al een aantal scheidingen. Wat wij heel belangrijk vinden is dat je vergevingsgezind bent naar elkaar, jij irriteert je aan een aantal gewoontes van hem, maar dat is andersom precies zo! Vul elkaars tekortkomingen aan en zorg dat je elkaars sterke punten naar boven haalt en elkaar altijd steunt!! Mijn man heeft echt een carrière drive, en ik niet zo, dus ben ik parttime gaan werken zodat hij zich volledig op zijn carrière kan focussen en regel ik alles thuis. Helaas heb ik een hernia en daarmee hele erge kramp in mijn kuit. Als ik ‘s nachts loop te spoken van de pijn roept hij mij bij zich en gaat hij midden in de nacht de kramp uit mijn kuit masseren, terwijl hij ‘s ochtends vroeg op moet. DAT zijn voor mij de tekenen van echte liefde. En iedere dag leer ik hem nog steeds beter kennen, en als we weg zijn voor werk ben ik letterlijk misselijk van de heimwee naar hem en hij ook naar mij.

Linda -

@ Samantha
Dat vind ik inderdaad ook echte liefde dat hij zijn broodnodige slaap opgeeft om jouw pijn te verlichten. Voor mij is dat echte liefde. Hoe je jullie relatie omschrijft word ik daar blij van.

Samantha -

Hoi Linda, superlief berichtje! Ik gun iedereen zo’n relatie! ❤️

Nathalie -

Mooi artikel, nicht!
Vind t bewonderingswaardig hoe je de laatste tijd in het leven staat en hoe je vecht voor dingen die jij belangrijk vindt, niet alleen op relatie vlak maar gewoon alles.
Je bent, net als je zus, een voorbeeld van een sterke vrouw waar ik tegenop kijk.. <3

Tamara -

Wat een mooi treffend artikel. Ik ben de laatste tijd veel bezig met mij mezelf en onze relatie. Wat zoek ik eigenlijk en wat mis ik daarin. Het gaat op dit moment niet zo lekker met mezelf en ben ook niet blij met mijn relatie, maar helaas wil mijn vriend dit niet zien. Werkt er dan 1 van de 2 harder of juist minder hard aan de relatie? Wanneer heb je er dan alles aan gedaan om het te laten slagen? En vecht ik dan wel hard genoeg voor onze relatie?
Maar ik kan ook niet alleen voor onze relatie vechten! En als hij niet wil erkennen dat het niet goed met me gaat (en me daardoor niet steunt in het proces om dat te veranderen), moet ik dan niet voor mezelf kiezen?

Zoveel vragen, zoveel keuzes…..die ik alleen kan beantwoorden en kan maken.
Het hebben van een relatie, het volwassen zijn….ik vind het maar lastig en verwarrend.

Linda -

@ Tamara
Vervelend dat je je zo voelt. Mannen zijn soms wat simpeler dan wij zijn als het om gevoelens gaat, dus hij zal het misschien niet begrijpen. Maar als je een langdurige relatie wilt onderhouden zullen jullie beide, ook hij moeten meevloeien met veranderingen. Elk mens gaat door fases en ontwikkelingen heen en daar moet ook ruimte voor zijn.
Heb je het boek 5 talen van de liefde van Gary Chapman gelezen? Misschien kan het je helpen te lokaliseren waar je onrust of ontevredenheid vandaan komt. En daarmee ook de oplossing voor jou en uiteindelijk jullie beiden om concreet dingen te veranderen, waardoor je je wel lekker voelt in jullie relatie. Ik zou niet meteen beginnen bij hem met ‘zeuren’ maar hou dingen even voor jezelf en lees dat boek. Dan komt de rest vast goed.

anouk -

prachtig artikel! Vooral de laatste alinea’s raken me. Ik denk dat we inderdaad veel te veel bezig zijn met kijken naar wat er allemaal verkeerd is, niet meer doorzetten als het wat moeilijker is maar het gewoon opgeven. Plat gezegd hoe we ook omgaan met onze iphone’s. Ik herken het zelf ook heel erg. Vorig jaar is het helaas uit gegaan met mijn vriend, omdat ik zelf door een depressie heen ging. Helaas heeft dit onze relatie kapot gemaakt. Jammer, maar ik denk nu ook: misschien is het beter zo. Als iemand zo makkelijk weg loopt, is het het wellicht niet waard.

Marisa -

Wie the f zijn Henk en Janine

Charelle -

Oh die quote beschrijft het inderdaad wel enorm goed. Ik denk ook dat een goede relatie betekent dat je partners in crime bent, een team dat samen de wereld aankan!

Rosanne -

Mooi artikel!
Voor mij is veiligheid, vertrouwen, interesse en plezier met elkaar het belangrijkst. Dat meer naar elkaar toe groeien merk ik nu heel erg. Ik ben nu 2,5 jaar samen met mijn vriend en we zijn echt samen opgegroeid (we waren 15 toen we iets kregen). Waar veel leeftijdsgenoten om de zoveel maanden een nieuwe vriend hebben en verbaasd zijn over de tijd die wij bij elkaar zijn vind ik het alleen maar fijn. Hij is mijn eerste vriend en ik ben zijn eerste vriendin. Maar waarom zou ik niet van het leven genieten of moeten uitproberen om gelukkig te zijn?!
Tuurlijk aan het begin wil je alleen maar bij elkaar zijn maar om heel eerlijk te zijn ben ik blij dat we daar voorbij zijn gegroeid. We hebben een gezamenlijke vriendengroep maar ik heb nog steeds mijn meidenavondjes met mijn vriendinnen en hij zijn gamenights met zijn vrienden. En ik zou het niet anders willen. Ik krijg ook de kriebels van die aan elkaar geplakte koppels haha.

Kimmetje -

Mooi geschreven, Martine! Ik moet mezelf wel zo nu en dan dwingen om niet naar anderen relaties te kijken. Ik weet niet waarom ik dat doe. Ik mis niks, maar ik voel wel soms druk van anderen omdat mijn relatie anders is. Inderdaad past dit helemaal bij ons.
Wat wij beiden belangrijk in elkaar vinden is dat we elkaar laten zijn wie we willen zijn. Tuurlijk mag je elkaar aanspreken op elkaars gedrag maar niet met de intentie om iemand helemaal te willen veranderen, maar met het oog op de ander.
Eigenlijk is een goede relatie iets waar je zelf beiden voor kiest. Er zijn meerdere mensen bij wie je goed kunt passen. Zo lang je beiden voor elkaar wilt vechten en aan de relatie wilt werken, blijf je bij elkaar.
Ik blijf wel altijd bang dat er een ander komt die leuker is dan ik ben. Dat is mijn zwakte. En waarschijnlijk klopt het ook nog eens en zijn er mensen die soms leuker zijn dan ik. Maar zo lang hij voor mij kiest, is er niks te vrezen. Misschien heeft hij ook wel soms die gedachte. Eigenlijk is dat ook ergens een compliment naar jezelf toe. Blijkbaar ben je beiden gewoon leuk dat er meerdere mensen zijn die dat kunnen opmerken. Zo lang je bij elkaar wilt zijn is dat oke.

D. -

Wat een mooi artikel weer.

Ik vind het vooral belangrijk in een relatie dat je samen leuke dingen kan doen maar je je ook samen kan vervelen. Ook ben ik heel erg van de kleine persoonlijke dingetjes; een lief appje, een leuk briefje als er iets belangrijks is en ik vind het krijgen van een kaart voor mijn verjaardag bijvoorbeeld belangrijker dan het cadeautje zelf. Ik heb liever alleen kaart en geen cadeau dan een cadeau en geen kaart. Ik hou daarom ook absoluut niet van iemand die continue cadeaus geeft of grote dingen. Geef mij een briefje met een lieve tekst en ik ben 10x blijer.

Voor de rest is het natuurlijk belangrijk om gewoon iemand te hebben die inderdaad voor je vecht en er voor je is. Die je begrijpt en je serieus neemt. Maar ik denk dat dat wel puntjes zijn die voor alle relaties belangrijk zijn.

Debby -

Wat leuk dat je hierover schrijft! Voor mij, ik wil me vooral gewaardeerd en geborgen voelen, en toch de vrijheid hebben om mezelf te zijn :)

Michelle -

Mooi artikel weer! Voor mij is een goede relatie er een waarin je altijd en onvoorwaardelijk jezelf kunt zijn, je elkaar een veilige haven biedt en je voor elkaar vecht. Voor mij is mijn huwelijk perfect. Nee, ik heb geen man die kookt, het huishouden doet of iedere week met rozen thuiskomt, maar ik heb wél een man die er altijd voor me is – ook als het leven even niet éé groot feest is, en die me nog steeds de mooiste vrouw op aarde vindt als alle makeup van mijn gezicht is verdwenen en ik in mijn tokkiepak op de bank zit. Ik voel me nog steeds iedere dag een bofkont dat hij met mij is getrouwd, en dat is zo fijn!

Dita -

Mooi artikel Martine! Voor mij is vertrouwen, interesse en respect voor elkaar erg belangrijk.

Amy -

Wat een mooi onderwerp om eens over na te denken Martine. Voor mij is het belangrijk dat ik me veilig genoeg voel om fouten te maken, emoties te uiten en onbekende wegen in te slaan. Elkaar vrijlaten om eigen dingen te ondernemen (zoals alleen op reis gaan) maar ook samen avonturen aangaan. Niet alleen maar dingen apart van elkaar doen, ook echt een leven samen opbouwen. Een beetje balans daartussen dus denk ik :)

Marije -

De relatie die ik met mijn man heb is voor mij perfect. We laten elkaar vrij in wat we willen doen, maar we doen ook heel veel samen. We maken samen graag verre reizen, maar we genieten ook enorm van thuis zijn. Hij is niet romantisch, maar hij is wel ontzettend zorgzaam. Zeker nu ik zwanger ben en niet alles meer zo makkelijk gaat staat hij altijd voor me klaar. Zó lief!

Daphne -

Mooi artikel! Je zou zo pschycoloog kunnen worden vind dat echt bij jou passen! 💋

Wanda -

Fijn artikel! Ik zit nu in de fase dat ik vooral heel goed weet wat ik niet wil in een relatie. Maar nu ik jouw punten leed wordt ik gemotiveerd om eens goed na te denken over wat ik wel wil 😁

demallemolenmoeder -

Mooi artikel. Dat je weet dat het je basis. Dat je ook vrijheid hebt, mag onderzoeken maar altijd terugkomt. Het veilig voelen en helemaal jezelf mogen en kunnen zijn. Aandacht en tijd voor elkaar maken. Elkaar naar een hoger level tillen. En inderdaad als leeuwen vechten voor, in dit geval mijn huwelijk.

Reageer ook