Je baby dragen – draagdoeken en draagzakken

Jaren geleden dacht ik dat je baby dragen in draagdoeken voor hippies en alternatief was. Maar toen ik meer over baby’s ging lezen en zwanger werd, leerde ik dat je baby dragen eigenlijk super hip is. En dat niet alleen, het leek me ook nog eens heel erg praktisch én gezellig. Vandaag deel ik mijn ervaringen met dragen.

Je kunt je baby op verschillende manieren dragen: in een draagdoek, een ergonomische drager of een draagzak. De draagzak kennen veel mensen wel. Je kunt je baby ermee op je buik dragen, zodat hij naar voren kijkt. Dit schijnt echter niet heel goed te zijn voor de houding van je baby. Daarom wordt door draagconsulenten een ergonomischere manier aangeraden, door middel van een ergonomische drager (en draagzak, maar dan wat anders uitgevoerd) of een draagdoek.

Je kunt je baby om verschillende redenen dragen. Namelijk omdat:

  • Het praktisch is (je hebt je handen vrij)
  • Het gezellig/intiem is
  • Je baby het heel prettig vindt (er is bijna geen één baby die niet stil wordt als je hem draagt)
  • Je hem makkelijk kunt vervoeren (geen gezeul met een kinderwagen)

Naast deze redenen schijnt dragen nog vele andere voordelen te hebben. Het zou de hechting tussen ouder en kind bevorderen, borstvoeding stimuleren (doordat je je kindje zo dicht op je huid draagt maakt je lichaam oxytocine aan wat je productie bevordert), baby’s met reflux en darmkrampjes ervaren verlichting tijdens het dragen, baby’s worden rustiger in jouw nabijheid en baby’s die veel worden gedragen huilen significant minder en schijnen zelfs sneller door te slapen. Uiteraard is alles relatief natuurlijk, het is niet zo’n wondermiddel dat je kind verandert in een 24/7 vrolijke, goed slapende, etende baby (en dat hoeft ook niet, het is immers een baby!)

Aan het eind van mijn zwangerschap zag ik vriendin Martina haar zoontje in een geweven doek van ByKay doen, het zag er heel makkelijk, gezellig en intiem uit Ik besloot dat ik dat baby dragen ook wel wilde gaan proberen en zette de doek op mijn cadeaulijst. Ik kreeg deze doek cadeau van mijn moeder (in maat 6). Het is de ByKay geweven draagdoek.

Na een week of 4 heb ik Jelle voor het eerst in de draagdoek gedaan. Maar ondanks de instructies uit het boekje, van YouTube en hulp van Martina, lukte het nog niet helemaal om Jelle er goed in te krijgen. Ik boekte daarom een consult met een draagconsulent. Binnen een uurtje leerde ze me de fijne kneepjes en sinds dien heeft Jelle al heel wat uurtjes in de draagdoek doorgebracht. Het kostte maar een paar tientjes en ik heb er zó veel aan gehad. Echt een aanrader als het knopen niet helemaal lukt, je vragen hebt, je advies wilt of je twijfelt of je het wel goed doet.

Jelle is een heel actief jochie dat het liefst de hele tijd vermaakt wil worden. Het zij met speelgoed, het zij met aandacht. Ook heeft hij periodes gehad waarin hij niet wilde slapen of alleen maar gedragen wilde worden omdat hij zich niet lekker voelde of de rust niet kon vinden. In al die gevallen was dragen niet alleen fijn, het was een life saver! Dankzij het dragen was hij happy én kon ik nog wat werk verzetten. Als hij niet in zijn bedje wilde slapen (zo’n leuke fase – not), deed ik hem in de draagdoek en binnen no time sliep ‘ie. Prikjes gehad? Hup, in de draagdoek! Ziek? Weer de draagdoek. Uren lang gedragen willen worden? Geen probleem met de draagdoek! Als kleine baby hing hij vaak úren bij me. En ook nu nog gebruik ik minstens iedere dag 1 keer de draagdoek of drager. Ik draag hem op hangerige momenten, momenten dat hij niet wil slapen maar wel moe is, als hij zich verveelt maar ik nog heel veel in huis moet doen, momenten dat hij het liefst alleen maar bij mij wil zijn  en ik laat bijna altijd Saar uit met Jelle in de draagdoek (zo veel relaxter dan met één hand de kinderwagen besturen). Je leest het, ik ben echt een hele grote fan en kan dragen iedereen aanraden! Ik denk heel vaak: ‘Wat moest ik zonder dragen?!’, en dat meen ik echt. Ik zou niet (meer) zonder kunnen.

Sinds een aantal weken heb ik ook een Tula. Dit is een ergonomische drager. Je hebt een ‘zak’ met daaraan vast schouderbanden en een heupband. Je klikt de Tula om, hangt je kind erin en maakt de schouderbanden op je schouders vast. Het is net wat sneller en makkelijker dan de draagdoek. Ik vind het ideaal en ben er ontzettend blij mee! Baby’s kunnen vanaf 7 kilo/maat 68 in de Tula (er zijn ook verkleiners voor pasgeboren baby’s). Jelle was dit bij 3 maanden en 3 weken en sinds dien draag ik hem ook in de Tula. Onze Tula (type/kleur: standard olive) komt ook van Dragen & Zo Het is een super fijne webshop met een enorm aanbod. Ook hebben ze een winkel in Weert (woensdag, donderdag, zaterdag geopend). Mocht je er in de buurt wonen of er eens in de buurt zijn, ga dan zeker eens langs want ze schijnen heel goed te kunnen adviseren over dragen.

Op Instagram stelde ik jullie in de gelegenheid om vragen te stellen aan mij over dragen.

Wat is het verschil tussen een Tula en draagdoek?

Het verschil is dat de draagdoek een grote lap stof is die je zelf om je baby en jouw lichaam knoopt. De Tula is meer een draagzak. De draagdoek is iets ingewikkelder om doen en duurt iets langer, maar zit wel net iets strakker om je kindje heen (fijn voor je baby, vooral voor hele kleine baby’s) en is iets intiemer omdat je kindje net wat dichter tegen je aan zit. De Tula is vooral super praktisch, omdat hij snel is en je niet hoeft te knopen.

Wat vind je fijner, de Tula of draagdoek?

Hmmm, moeilijk! Hierboven zeg ik het al een beetje, ik vind beide heel fijn. Momenteel gebruik ik heel veel de Tula, omdat ‘ie zo makkelijk om doen is. Maar voor de eerste vier maanden was de draagdoek heel erg fijn.

Is het zwaar om je baby te dragen?

Valt mee! Zeker in het begin, toen Jelle 3,5 kilo woog, was het met gemak uren vol te houden. Ook nu hij 7 kilo is, is het nog goed te doen. Maar ik merk wel goed dat het zwaarder wordt naar mate hij groeit. De draagdoek of drager voelt overigens trouwens wel veel lichter aan dan je baby op de arm dragen. Dat wordt al heel snel zwaar. Maar in zo’n draagdoek of draagzak wordt het gewicht goed over je bovenlichaam gedragen wat het lichter maakt. En als het zwaar wordt, zie ik het als een goede workout.

Draagt iemand anders Jelle wel eens?

Nu we een Tula hebben wel! Die is namelijk heel makkelijk om doen bij andere mensen. In de draagdoek hebben alleen Djurre en ik Jelle gedragen, want om die goed om te doen moet je wel echt even oefenen.

Wat trek je je kind aan naar buiten als je hem of haar in de draagdoek hebt?

Dit vond ik ook een lastige in het begin. Het is een kwestie van logisch nadenken en werken in laagjes. Je kan namelijk beter een laagje uittrekken of extra aandoen, dan een heel pak moeten uittrekken. Jelle is een winterbaby dus doe ik hem het volgende aan: een muts, slofjes over zijn sokjes en een vestje/extra tuitje of dun jasje. Draagconsulenten zeggen dat je de stof van je draagdoek ook als laagje mag rekenen, daarom doe ik Jelle dus ook niet een dikke jas aan in de draagdoek. Je bent snel geneigd je kindje extra warm aan te kleden, maar vergeet niet dat hij zo dicht op je zit dat jullie kacheltjes voor elkaar zijn! Even uitproberen en goed voelen en kijken.

Hoe kies ik een draagdoek? Welke is het beste?

Ik ben super blij met mijn ByKay draagdoek en de Tula. Hij past goed (ook bij Djurre), ik vind ze mooi en het draagt fijn. Maar er zo veel meer op de markt. Het beste is om wat te proberen, zodat je merkt wat je prettig vindt. Verder kun je hier meer informatie vinden over het kiezen van een draagdoek.

Voor zo ver mijn two cents over het dragen van je baby. Het moge duidelijk zijn, ik ben groot fan en zou niet zonder kunnen.

34 reacties

Clivi -

Leuk artikel! De Tula kende ik nog niet. Ik heb mijn zoontje (nu 5mnd) ook heel veel in de draagdoek gehad. Vond het zo fijn alleen nu die iets zwaarder is doe ik het toch minder vaak en ook wat jij ook schrijft het gaat toch iets minder soepeltjes dan met zo’n klein hummeltje. Ik ga mij eens verdiepen in de Tula, want vind het wel erg fijn.

Loes -

Leuk artikel! Wij hebben een ergobaby gekocht, een speciale variant voor wat grotere mensen. Mijn vriend is een grote beer en het normale model zat hem slecht. Ik was ook bang dat een tula niet goed zou zitten, die vond ik namelijk wel iets mooier hihi ;-). Maar zijn wel erg tevreden over de ergobaby. Gebruik hem inderdaad vooral ook met het uitlaten van de hond!

Jeanet -

Oh wat vind ik zulke artikelen fijn! Dankjewel! Ik had idd de tula al een aantal keren voorbij zien komen op de foto’s en was al benieuwd naar je ervaring… Ik ben zelf sinds kort in het bezit van een superfijne geweven draagdoek, de lisca didymos.. Hij is heel mooi en vooral lekker zacht en daarmee heel geschikt voor pasgeborenen… Een van mijn tweelingzoontjes is vaak onrustig en wil dan steeds bij mij buidelen… De doek is dan echt een uitkomst! Ik zal de tula voor later nog eens goed bekijken! Heb je daar ook een draagconsult voor gehad?

Rosalie -

Ik heb mijn kleine eerst in een ergonomische drager gedragen. Maar ze vond het ma een tijdje helemaal niks om tegen mij aan te zitten en niks te kunnen zien. Daarnaast was het ook ontzettend warm. Voor mij en voor haar. Dus toen hebben we een draagzak gekocht die luchtiger is en waar ze naar voren kijkt. Misschien ergonomisch gezien niet het beste maar wij gebruiken de draagzak alleen voor transport zeg maar. Dus ze zit er niet enorm lang in. Ze vindt het super dat ze alles kan zien.

Poeh is Jelle alweer 7 kilo! Wow. Dat woog mijn kindje toen ze 10 maanden was haha. Ja, ze zat niet erg netjes op haar curve 😉

Daisy Claassen -

Heel erg leuk en interessant. Als we ooit een kindje krijgen lijkt me dragen ook heel fijn. Gelukkig woon ik in Weert dus een consult bij dragen&zo is lekker dichtbij!

Roos -

Hier is de draagdoek ook een staple item. Ik gebruik hem niet elke dag, maar alleen als ze niet rustig in de box wil slapen of tijdens een clustervoed periode. Ze valt binnen 3 keer knipperen in slaap dus zij vind het erg fijn.
Over de risico’s van dragen gesproken: Ja je moet goed opletten of je je kindje kan horen, zien en voelen. Ook moet je de positie goed in de gaten houden, maar dat deze dingen moet je ook goed in de gaten houden al ze in hun auto stoeltje zitten bijvoorbeeld. Het zijn baby’s en daar moet je gewoon voorzichtig mee zijn! Bovendien legt elk merk draagdoek uit waar je specifiek op moet letten en hoe je je kindje veilig draagt.
Tula ga ik even naar kijken als ze wat ouder is. Fijn artikel!

Linda -

Hoi mijn zus heeft ook een draagdoek en gebruikt hem ook graag. Maar toch vind ik het altijd eng omdat ik ook verhalen heb gehoord dat kindjes kunnen stikken omdat ze niet goed adem kunnen halen tegen jou aan. Toen mn zus mn neefje droeg en wij een stuk gingen lopen checkte ik ook elke keer of hij nog ademde. Zij vond dat irritant, maar ik dacht het hoeft maar een keer fout te gaan..
En een ander geval wat ik ken is een Afrikaanse vrouw die haar baby met een doek ook op haar rug knoopte en gewoon alles deed huishouden enzo. Maar het nadeel daarvan vond ik dat de baby geen seconde rustig kon zijn zonder zn moeder. Hij had niet geleerd dat hij zichzelf af en toe ook rustig kan houden en dat het niet meteen paniek is als mama er niet is. Of wanneer je hem niet oppakt. Dit zeker als je op meerdere kinderen tegelijk past, dat was super onhandig dat hij zoveel aandacht vroeg.

PinkFairy -

Ik heb al een tijdje draagzak van Storchenwiege. Het is in feiten een drager met de zachtheid van draagdoeken. Heel makkelijk, echt heel blij mee. Al draag ik hem niet zo vaak als jij.

Astrid -

Het klinkt super goed zo’n draagdoek of drager! Kan me voorstellen dat het als moeder ook fijn is km je kind zo dichtbij te hebben. Nu vraag ik me wel af of het misschien handig was geweest om de risico’s er bij te zetten? Het klinkt nu wel erg lovend. Dingen zoals dat je kind niet moet kunnen stikken dus hoofdje er goed boven uit en niet te ver onder de jas verstoppen. Of niet koken etc met je kind in de draagdoek. Daarnaast vraag ik me ook af of het juist niet door de draagdoek komt dat baby’s niet willen slapen in een bedje wat niet wiebelt. Ik werk namelijk al een aantal jaar met baby’s en heb gemerkt dat ‘draagzakbaby’s’ moeilijk in slaap komen en niet lang doorslapen omdat ze gewend zijn gewiebeld te worden. Gewoon wat vraagjes en Side notes! Alsnog een goed en duidelijk artikel en wederom, lijkt me heerlijk je baby zo dichtbij.

Leonie -

Bedankt voor dit artikel! De Tula staat hoog op mijn wensenlijstje. Eerst even kijken hoe het precies zit met zo’n verkleiner, want dat wist ik niet!

Bianca -

Grappig hoe dat kan verschillen per persoon. Ik vond het helemaal niks. Voelde me net een kangoeroe, al hoe wel het in sommige gevallen erg handig is als je je handen vrij hebt. Maar ik vond het dus echt niks.

Amelie -

Dat had ik dus ook, vond het helemaal niks. En als ik wegging, vond ik de kinderwagen makkelijker omdat je daar al je spullen, luiertas etc in kwijt kan. En je hoeft niet bang te zijn dat als het ergens druk is, mensen tegen je aan botsen. Nee voor mij geen draagzakken.

Madelaine -

Ik heb het een kans gegeven maar merk dat het voor mijn rug alles behalve fijn is, ik heb deze ooit gebroken dus kan er niet heel veel gewicht aan ‘hangen’. Mijn draagdoek ligt daarom vrijwel ongebruikt ergens in een la :(

Amy -

Wat een leuk artikel. Als ik ooit kinderen krijg zou ik dit zeker willen proberen. Wat ik me weleens afvraag is waar je je spullen laat. Met een wandelwagen kan je makkelijk een luiertas meenemen. Hoe doe je dit als je wat langer van huis gaat en de draagdoek meeneemt?

jennifer -

Ik ben op dit moment zwanger en elk advies of tip is mooi mee genomen! Daarom vind ik de stukjes zo leuk om te lezen! Een draagdoek lijkt mij heel intiem en lkkr praktisch!;)

Laura -

Je kan je baby op de rug dragen in een geweven doek al vanaf de geboorte(niet dat je dat moet willen maar kan wel) je kan hem dan in de rucksack knopen. Het is overigens wel aan te raden om hiervoor een consult te doen. Zij geven je net even meer tips en trucs.

Ik draag overigens ook, mijn zoon is inmiddels 20 maanden en ruim 10 kilo.
Ook in de doek maar ook in een drager. De drager is professioneel gemaakt van mijn eerste doek. Voorlopig dragen we nog lekker door, ideaal om de hond uit te laten en wat langere afstanden te kunnen lopen op wat lastiger begaanbaar terrein.

Margot -

Wat leuk om te lezen! Ik denk dat ik het dragen ook zeker wil proberen als ik ooit een baby heb!

Denise -

Is het niet slecht voor je kindje?

natassk -

Nee totaal niet . alleen als je een zak hebt waar ze op hun kruis hangen en geen natuurlijke bollig kunnen makenet hun rug

Elien -

in het artikel zegt ze toch dat het heel erg fijn is voor de baby

Denise -

Dat Willemijn het ‘fijn vindt’ wil niet zeggen dat het ook goed is voor het kind toch? Ik hoor hele wisselende verhalen. Vandaar mijn vraag. De een zegt dat het gevaarlijk is, de ander zegt van niet. Ik hoor enge verhalen.

Michelle -

Wat een lekker enthousiast artikel! Onze zoon is nog niet eens geboren, maar ik verheug me nu al op het moment dat ik hem kan dragen. We hebben een ByKay doek cadeau gekregen, dus de middelen zijn er in ieder geval.

Denise -

Leuk artikel! Hier ook een fan van dragen :-) Ik zweer bij de Kokadi taitai, super fijne drager.

Saskia -

Ik ben ook fan van dragen. Het kan zo’n uitkomst zijn en daarnaast gewoon heel fijn om je kindje zo dichtbij te hebben.

Mo -

Wat leuk om te lezen! Ik ben ook een groot fan van dragen; dochterlief van acht maanden wil overdag nog steeds niet in haar eigen bed slapen en wilde tot voor kort ook nooit in de kinderwagen, dus een draagdoek is dan wel errug handig! Heb zelf ook die van ByKay, de mintgroene. Ik krijg ook bijna altijd als ik in de stad ben wel een opmerking over de baby in de draagdoek, of de vraag waar je zo’n doek kan halen, erg grappig.

Evelien -

Fijn he, het dragen van je baby! Hier ook fan van m’n Tula en m’n draagdoek! Zoontje is nu 8,5 maand, maar draag hem nog graag. Scheelt veel ruimte in de auto om de kinderwagen niet steeds mee te hoeven nemen.

In de draagdoek mag je Jelle al op de rug dragen met de rucksack (ruck) carry. In de Tula mag dit inderdaad pas wanneer hij zelfstandig kan zitten.

Veel draagplezier! :)

Dita -

Leuk artikel! Wij hebben laatst een draagzak gekocht. Echt ideaal als je even snel ergens heen moet.

Kelly caresse -

Wat leuk om te lezen dat je dragen ook zo fijn en ideaal vindt. Ik heb mijn eerste dochter veel gedragen en doe dat nu ook bij onze tweede. Tula is hier ook favoriet en de geweven draagdoek

Simone -

Nu Jelle groter is kan je hem ook op je rug gaan dragen, zowel met de tula als met de draagdoek. Dan heb je nog meer bewegingsvrijheid en het gewicht wordt op een voor jou ergonomisch verantwoorde wijze door je rug opgevangen..

Willemijn -

Ik had begrepen dat dat pas kan vanaf het moment dat ‘ie zelfstandig rechtop kan zitten, klopt dat? Djurre kan niet wachten tot hij Jelle op z’n rug kan dragen trouwens haha. Hij vraagt al weken ‘wanneer het kan’.

HB -

In de Tula inderdaad vanaf dat hij zelf kan zitten, maar in de doek mag het al, met de ‘ruck’ knoop!

Laura -

Mijn dochter is 10 maanden en zat vanaf 2 weken al in de Tula <3 met de verkleiner eerst, maar ze was al heel snel heel sterk en heb ik de verkleiner eruit gehaald (ze was nog lang geen 7kg en zat ook niet in maat 68, ze draagt nu zelfs nog veel vestjes in 62!) Ze zit altijd aan de voorkant, ik zou ook niet weten met wat voor judo-zwaai je je kind op je rug moet krijgen ;p ik ga het een youtuben! En ben benieuwd naar jouw ervaring daarmee!

demallemolenmoeder -

Dat je fan bent is te lezen, leuk! Ik zou bij een volgende ook advies in willen winnen bij een draagconsulent. Net als jij vond ik het toch wel lastig. Je baby dragen vind ik echt een uitkomst!

Loes -

Leuk artikel. Je enthousiasme komt er helemaal mee over. Dit artikel heb ik doorgestuurd naar mijn zwangere zus :)

Reageer ook