De grote voorjaarsschoonmaak: keukenkastjes

Ik ben dol op het kijken naar video’s en lezen over het huishouden. Het inspireert me altijd om ook weer lekker in de weer te gaan met een vuilniszak, sop en een stofdoek. Zien opruimen, doet opruimen zeg maar! Daarom leek het me wel leuk om een serie artikelen over de grote voorjaarsschoonmaak te maken. Vandaag zijn mijn keukenkastjes aan de beurt.

Want eh ja… Dit is dus hoe mijn keukenkastjes er uit zagen… OVERVOL! Daarom werd dit het eerste klusje dat ik ga aanpakken tijdens de grote voorjaarsschoonmaak.

Ik heb maar weinig ruimte in mijn keuken voor voorraad. Dit zijn de enige twee kastjes die ik heb. Naast deze twee heb ik nog wat lades en kastjes voor servies, pannen en theedoeken/vaatdoeken/handdoeken. Deze lades en kastjes zijn altijd wel netjes bij mij. Maar die keukenkastjes voor mijn voorraad… Pfffff! Tijd om eens op te ruimen dus.

Stappenplan

1. Men neme een:

  • Vuilniszak
  • Stofzuiger
  • Schoonmaakdoek
  • Voldoende voorraadpotten

2. Begin eerst met het uitmesten van je keukenkasten. Haal alles er uit en beslis ten eerste wat je kun bewaren en wat weg kan. Wat bijvoorbeeld weg kan:

  • Producten die (ver) over de datum zijn
  • Lege bakjes/potjes die je nooit gebruikt

3. Als je kastjes leeg zijn zuig je de kastjes even uit met je stofzuiger. Daarna neem je de kastjes af met wat sop en een doekje. Dan zijn ze weer lekker fris en kunnen ze er een hele poos tegenaan!

4. Tijd om alles weer in te ruimen. Ik besloot alle geopende producten in voorraadpotten te gaan bewaren. Zo blijven de producten langer goed, je ziet beter wat je in huis hebt en het staat een stuk opgeruimder!

5. Deel de kastjes opnieuw in. Wat ik zelf handig vind is om iedere plank een eigen ‘afdeling’ te geven. Zo heb ik nu een plak voor thee/koffie, ontbijtproducten/beleg, voorraad voor avondmaaltijden en een plank voor plastic bakjes/flessen/bidons.

Tips

Gebruik transparante voorraadpotten. Zo kun je in één oogopslag zien wat er in zit en hoef je niet eerst 5 verschillende potten open te trekken om je havermout te vinden.

Heb je net als ik veel losse thee? Doe je thee dan in potjes of blikjes. Het beste is om je thee op een donkere plek te bewaren. In je keukenkastje dus. Of, wanneer ze buien het kastje staan, in een blikje of potje dat geen licht doorlaat.

Mijn theeplank: voor (boven) & na (onder)

Heb je soms geen idee mee wat voor thee of product er in je voorraadpot zit? Schrijf dit dan op een stukje papier, of het potje zelf (schrijf eventueel ook de houdbaarheidsdatum of de datum waarop je het geopend hebt op). Of knip gewoon een stukje van de oorspronkelijke verpakking uit en stop die erbij in de pot. Hetzelfde geldt voor instructies wat betreft het koken, bijvoorbeeld. Zo vraag je je nooit meer af wat het was, hoe lang het er al staat en hoe je het moet bereiden.

Houd hem opgeruimd!

Inkoppertje maar…: Houd het bij! Zet alles weer netjes terug op z’n plek, houd de houdbaarheidsdatum van je producten bij en houd het opgeruimd.

Voorraadpot leeg? Spoel hem gelijk even om. Zo blijven je potten schoon en fris!

En dan tot slot natuurlijk nog een voor en na foto van mijn keukenkastjes! Dat halfuurtje opruimen maakte een enorm verschil kan ik je vertellen…

Tadaa! Eindelijk kan ik weer mijn blikjes mais vinden en zie ik direct hoe veel restjes pasta ik wel niet in huis heb. Ha!

Zo, wie volgt mij en gaat er binnenkort aan de slag met haar (of zijn!) keukenkastjes?

28 reacties

Daniëlle -

Ik ben vandaag ook begonnen met de keukenkastjes. Heerlijk gevoel om weer ruimte over te hebben en weer te weten wat je hebt.

Willemijn -

Aah leuk om te horen 😀

Rowan -

O wat leuk dat je hier een serie artikelen van gaat maken! Ik hou van dit soort artikelen haha. Ik was van plan om volgende week ook iets te schrijven over de lenteschoonmaak, want ik kreeg dit weekend zelf ook de kriebels. :)

Veer -

Toevallig dacht ik net nog.. ow die kastjes moet ik ook eens een keer doen…

Kendra -

Heel motiverend dit!
Ben al tijden op zoek naar leuke/goeie voorraadpotten, maar kom ze nooit tegen of loop ze mis bij de Action..
Hopelijk vind ik ze snel, dan kan ik ook aan de slag!

Debbie -

Ik ben ook wel benieuwd waar die potten vandaan komen. Lege groentenpotjes werken natuurlijk ook. Je weet wel, die van Hak en zo. Zijn er in allerlei maten. En labelen met washitape is een super idee, zag ik in een van de andere reacties.

Willemijn -

Sostrene Grene 😀

Herma -

He dame, ik krijg een hoop energie van dit artikel. Geweldig hoe je kunt opruimen als je al zo weinig ruimte hebt. Ik ga vandaag direct beginnen met jouw stappenplan bij de hand.
Groet, Herma

Joyce -

Ooo zo fijn deze blogs! Ik krijg er meteen de schoonmaakkriebels van!

PatriciaKleijn -

heerlijk, ik heb pas ook al mijn kastjes onderhanden genomen… zo pak je geen over datum producten meer haha

Ingrid -

Vooral genieten de lege kast ruimte en van de voor en na foto’s.

Deisy -

Ja heerlijk om overzicht te houden :-) Ik vind het zelf ook fijn om met doorzichtige potten te werken, ook omdat je dan ziet wat je hebt. En dat trucje over houdbaarheid / bereidingswijze heb ik ooit van moeder geleerd en ben ik eigenlijk ook niet meer vergeten. Dat is namelijk echt heel handig .

Liens -

Ik heb mijn voorraadpotten gelabeld met washi tape. Lekker makkelijk en staat nog leuk ook! #score

Danique Krol -

Leuk om te zien! Ik houd er zelf ook heel erg van als alles netjes en geordend is.

Tessa -

Ooooh, mijn studentenkamer is ook hoognodig weer toe aan wat uitmesten :( laatst verhuisd en dan gooi je zoveel zooi weg, maar nu zit het allemaal weer vol lijkt het! balen, dat was niet mijn voornemen.

Sharon -

Inderdaad, zien opruimen doet opruimen. Maar meteen aan de slag gegaan en het ziet er meteen weer een stuk netter en overzichtelijk uit. De tip om de inhoud van open verpakkingen in een pot te bewaren vind ik een goede! Waar komen deze vandaan als ik vragen mag? Ze zien er leuk uit met die houten deksel!

Eva -

Oeh heerlijk om zo’n opgeruimde kast te hebben! Ik ben heel erg fan van de Marie Kondo manier en dat heeft mij ook geholpen om diverse kasten weer op orde te krijgen!

Annemarie -

Vind het altijd zo heerlijk als alles netjes is opgeruimd! Duurt vaak alleen niet zo lang bij mij….. haha oeps.

Kelly -

Je geeft me wel inspiratie om het later zo aan te pakken haha

Janneke -

Ik krijg overmorgen mijn kaptafel waardoor ik mijn makeup uit mijn alex kast naar mijn helmer kastje aan het verplaatsen ben. Ook heb ik een behoorlijke dvd verzameling die nu in mijn alex kast kan met zelfs de spullen uit mijn helmer er nog bij! Alles op een ander plekje dus. Heerlijk <3

Marjan -

Het staat op mijn to-do lijstje om mijn keukenkastjes opnieuw in te delen! Ik heb sinds aan maand of 4 een nieuwe keuken, maar omdat alle spullen maar een beetje her-en-der verspreid waren van voor de verbouwing, is alles er maar zo’n beetje in de nieuwe keuken gepropt als ik het tegenkwam… Nu zijn alle overige kasten leeg, zijn alle keuken-spullen ook echt ergens in de keuken en kan ik opnieuw indelen.
Dus niet alleen de voorraadkastjes maar ook al het servies e.d. uitzoeken en re-organiseren (ik woon alleen, waarom heb ik 30 mokken…?)
Alles er uit en opnieuw een indeling maken, is het plan. :) Hopelijk dit weekend!

Michelle -

Oh dit staat dus echt bovenaan mijn ‘doen-voordat-de-baby-komt’ lijst. Ben er alleen nog niet aan toegekomen. Word ook zo blij van opgeruimde en frisse kastjes. Denk dat het klusje wordt voor tijdens mijn verlof.

Dita -

Dit heb ik laatst ook gedaan. Heerlijk als alles opgeruimd is

demallemolenmoeder -

Mijn kasten moeten nodig waren gedaan. Helaas kom ik er met een dreumes die zo graag wil “helpen” niet aan toe. Vaderlief en dochterlief maar eens op pad sturen. Schone, opgeruimde keukenkasten, I love it.

Charlotte -

Toevallig heb ik laatst ook mijn keukenkastjes aangepakt. Alles door de vaatwasser, lekker soppen en weer netjes inruimen. Ook de badkamerkastjes maar gedaan, nu ik toch bezig was 😉

Margot -

Dat ziet er een stuk beter uit! En voorraadpotten zijn inderdaad erg handig.

Saskia -

Je inspireert mij in ieder geval enorm, mijn kasten moeten ook nodig weer eens goed gedaan worden :)

Marieke -

Ik ben dol op dit soort berichten. Ik heb zelf aan het begin van dit jaar twee video’s gemaakt over opruimen. Ik heb toen ook een keukenkastje en mijn voorraadkamer lekker uitgeruimd. Ik vind de pantry video’s uit Amerika ook altijd heerlijk om te kijken♡

Reageer ook