Bedankbrief aan mezelf

Een bedankbrief aan jezelf. Een brief waarin staat waar je dankbaar voor bent geweest in het leven wat je allemaal aan jezelf te danken hebt. Dus die innerlijke criticus eens even goed de mond snoeren. Ik pakte mijn digitale pen er bij!

Dit idee vond ik op de blog 365 Dagen Succesvol. Zij hebben ook hele interessante cursussen voor persoonlijke verdieping, waarbij je een jaar lang aan de slag gaat met jezelf. Dat lijkt mij en Willemijn fantastisch om in 2017 te gaan doen: het kost alleen €4000 per persoon. Auw! Behoorlijk veel geld, maar wie weet zetten we ooit de stap. Voor nu hou ik het even bij inspirerende boeken lezen en opdrachten uitvoeren: dat is ook al een verrijking!

De opdracht luidt: ‘Wees eens dankbaar voor jezelf. Voor alle keuzes die je hebt gemaakt en niet hebt gemaakt. Als je een bedankbrief aan jezelf zou schrijven voor het leven zoals je dat tot nu toe hebt geleefd, wat zou er dan in staan?’

Toen ik deze opdracht las, wist ik meteen dat ik het fijn vond om dit vanuit de derde persoon te schrijven: als een buitenstaander en insider tegelijk.

Lieve Martine,

Wat gek om zo je naam volledig op te schrijven. Iedereen noemt jou eigenlijk Tien, tenminste: de mensen om je heen die veel van je houden en je door en door kennen. En gelukkig voor jou heb je een aantal lieve en wijze mensen in de loop der jaren om je heen verzameld die er echt toe doen. Wat een rijkdom! Ook al sta je daar niet altijd bij stil, je hebt die mensen in je leven dubbel en dwars verdiend. Je zegt vaak dat als zij er niet waren geweest, je waarschijnlijk hier niet gestaan had. Maar dat betwijfel ik lieve Martine. Degene die namelijk de stap heeft gezet om een totaal ander leven te gaan leiden ben jij uiteindelijk zelf geweest. Ik ben dankbaar dat jij nu met een andere blik naar het leven kijkt ten opzichte van vroeger. Ik ben dankbaar dat je nu vrij bent om te doen en laten wat je wilt en je besloten hebt om een prachtig pad te kiezen.

Ik vind dat je wat meer dankbaar mag zijn naar jezelf toe. Je bent altijd heel dankbaar voor alles wat je krijgt en hoe anderen je helpen, maar je mag ook wel eens dankbaar zijn voor het feit dat je zo sterk in je schoenen staat en jij anderen net zo goed helpt. Dat je ondanks alles een keuze hebt gemaakt waarvan je wist dat het je hele leven op z’n kop ging zetten en je er heel veel mee zou verliezen niet wetende hoe rijk aan liefde je er mee zou worden. Daarnaast vind ik dat je dankbaar mag zijn dat je jezelf zo persoonlijk ontwikkeld hebt. Wat mij betreft kun je daar het meest dankbaar voor zijn en het leuke is: je bent nog lang niet klaar! Hoe jij je hebt ontwikkeld en nu in het leven staat, dat is bijna een wonder als je soms kijkt naar anderen in dezelfde situatie en daar mag je toch echt enorm dankbaar voor zijn naar jezelf toe.

Wat een wijsheid heb je ook verworven in de loop der jaren en wat fijn dat je dit nu kunt gebruiken om anderen te helpen en te inspireren. Ik ben er dankbaar voor dat je anderen op deze manier kunt helpen door vele mailtjes te beantwoorden en als voorbeeld kunt dienen. Ik besef me nu opeens dat je ook heel veel lef hebt. Ik snapte nooit zo goed als iemand ‘Wat stoer van je dat je dit online zet’ tegen je zei. Maar nu opeens als derde persoon zie ik dat. Inderdaad, wat stoer die kant van je! Wederom weer iets waar je dankbaar voor kunt zijn want dit heeft je ver gebracht.

Net als je humor trouwens, hoe moeilijk de situatie ook is: je weet het altijd zowel realistisch als luchtig te houden. Een mooi talent waar je ook heel dankbaar voor kunt zijn en wat zorgt dat anderen zich met je kunnen identificeren.

Je hebt als ik het zo lees heel veel om dankbaar voor te zijn naar jezelf toe. Wat zonde dat je dat niet altijd zelf in ziet en soms zo hard bent voor jezelf. Natuurlijk is het goed om te blijven groeien en zijn we als mens nooit ‘af’ of ‘perfect’, maar zo kritisch hoeft echt niet want er zijn zoveel talenten waar je dankbaar voor kunt zijn. Je bent een topwijf!

Daarnaast ben je ook heel hulpvaardig en sta je klaar voor anderen hoe laat het ook is. Je kunt jezelf beter op de tweede plek zetten dan je denkt en geeft veel om anderen. Die empathie is ook zeker iets om dankbaar voor te zijn: het brengt je dichtbij de mensen en andersom.

Ik vind het ook heel fijn dat je niet met een vervelend gevoel terug kijkt op je studie en trots bent dat je het hebt afgemaakt, hoewel je er nu niets meer mee doet. Het heeft je veel geleerd en daarnaast een vriendin voor het leven bezorgd.

Maar waar ik het meest dankbaar voor ben is dat je altijd zo lief en open bent naar iedereen. Dat is toch wel een van je mooiste eigenschappen.

Deze brief deed me denken aan een hele mooie quote die ik bij jou vind passen. Mijn quote voor jou die veel te maken heeft met hoe dankbaar ik ben hoe jij in het leven staat en hoe inspirerend je bent: ‘There are two ways of spreading light: to be the candle or the mirror that reflects it…’ 

Lieve Martine, je hebt zoals je leest enorm veel om dankbaar voor te zijn als het om jezelf gaat. Ik ben er eigenlijk een beetje stil van. Wat voelt dat fijn! Hopelijk voel je dat met de jaren steeds meer en word je ook steeds liever voor jezelf want dat verdien je! Wat een mooi leven heb je en wat een goede keuzes heb je wel en niet gemaakt en wat heb je er veel van geleerd. Mijn dank is groot!

Veel liefs <3

___________________________________________________________________________

Wauw, wat mooi om een brief te schrijven naar jezelf waarom je zo dankbaar bent voor de dingen die je wel/niet gedaan hebt in het leven. Ook best wel een eyeopener waar bepaalde zaken nog gevoelig liggen en waar je in de toekomst nog aan kunt werken of over na kunt denken. Ik probeerde echt in de derde persoon te gaan zitten en te schrijven. Alsof je als een bezoeker door je eigen museum loopt. Het is heel fijn en verlichtend en ik raad het jullie ook eens aan om te doen. Zo’n simpele opdracht maar zo mooi om te doen! Ik ben heel benieuwd wat jij aan jezelf zou schrijven en waar jij dankbaar voor bent om wat je wel/niet gedaan hebt. Probeer het echt eens, spreek met jezelf af dat je deze week net zo’n brief aan jezelf schrijft. Wat ik natuurlijk helemaal mooi zou vinden is als je hieronder die brief zou willen delen, dat kan ook anoniem. Want je kunt veel van jezelf leren maar ook heel erg veel van anderen. Voel je vrij om hieronder dankbaar te zijn naar jezelf toe! Wat zou er in jouw brief staan?

24 reacties

Kelly -

Martine, ik vind die hele zoektocht naar jezelf zo fantastisch om mee te volgen! Het doet me deugd om te lezen dat er nog mensen zijn die zo graag alles uit zichzelf halen en zichzelf echt willen leren kennen. Het is fijn dat je zo open en eerlijk bent, want het inspireert anderen om ook die stappen te zetten en te gaan reflecteren. We kennen niet alle kantjes van je persoonlijkheid en dat hoeft ook niet, want het is meer dan duidelijk dat jij écht een persoon bent met het hart (en het hoofd) op de juiste plaats!

Martine -

Ach wauw Kelly, dankjewel: wat een prachtig compliment voor mij. Ik hoop ook zeker op deze manier anderen te inspireren om het muurtje te laten zakken en goed naar zichzelf te kijken. Reflectie is confronterend maar kan je zoveel bieden, hopelijk zien anderen dat door mijn artikelen. Fijn weekend! :)

Marjolein -

Wat een mooie brief!

Deborahschrijft -

Jeetje martine! Wat bijzonder dat je deze brief met ons wilt delen en wat is het een prachtige brief zeg! Lijkt mij confronterend om zo’n brief voor jezelf te schrijven. Lastig ook, want volgens mij vinden veel mensen het lastig om naar zichzelf vanuit de derde persoon te kijken. Misschien ga ik het ook eens een keer proberen om zo’n dankbaarheidsbrief naar mezelf te schrijven.

Martine -

Ja doen! Ben benieuwd wat jij er in zet!

Amy -

Prachtig, de woorden aan jezelf en de durf om zo eens naar jezelf te kijken en dit met ons te delen. Heel mooi Martine :)

Luna -

Ik stuur mezelf op 31 december een mailtje, met mijn wensen voor het volgende jaar, wat ik anders wil gaan en hoe ik hoop dat zal gaan. Hoe ik me voelde etc. Via een speciale mailsite, die post in de toekomst verstuurd. Daarna kun je aanvinken wanneer je deze mail terug wilt ontvangen. Ik kies een jaar daarvoor. Een jaar later komt dus op 31 december een mail in de brievenbus, die ik een jaar geleden naar mezelf schreef. Het is ontzettend leuk om te zien wat ik toen hoopte, hoe ik het leven stond en wat ik daadwerkelijk (on) bewust heb veranderd. EmailFuture heet deze site.

Martine -

Wat leuk zeg, lijkt me heel bijzonder om te lezen!

Melle -

Wauw. Echt! Kippenvel!

Eilish (artisticstateofmind) -

Wat ontzettend mooi geschreven

demallemolenmoeder -

Het blijkt maar weer hoe krachtig jij bent! Prachtig geschreven. En ik denk dat je d.m.v. dit te schrijven weer een stapje verder in je eigen ontwikkeling bent gekomen. Van jezelf leren, hoe mooi is dat. Ik ben al begonnen aan een brief aan mezelf ook voor mijn blog. Hoe gek hè, dat je dan heel anders naar jezelf kijkt? Bewustwording voor jezelf maar zeker ook voor ons nu je het deelt.

christien -

Ik zou mezelf ook bedanken, met name mijn 18-jarige ik. Ik heb toen mijn volledige leven omgegooid en hoewel het veel pijn heeft gedaan ben ik nu veel sterker en veel meer onafhankelijk. Ik weet alleen nog wel dat ik het toen zo ongeveer in mn broek deed haha 😛

Ilona | inspiration for you -

Wauw wat mooi geschreven en wat een mooi idee is het ook!

Lilian -

Wat mooi geschreven! En inderdaad super stoer dat je dit met ons wilt delen!

Maryam -

Wow, echt mooi geschreven. Werd er helemaal stil van =P Bedankt dat je dit met ons deelt lieve Martine

Dita -

Prachtig! En knap dat je dit met ons wilt delen.

Michelle -

Jeetje wat een bijzonder artikel. Wat heb je dit mooi geschreven. Ik vind dankbaarheid in alle opzichten een heel belangrijk iets. Het maakt je als mens zoveel mooier als je dankbaar kunt zijn; ook voor kleine dingen.

Stephanie | Kookles Thuis -

Kippenvel! Echt heel mooi en dit is precies wat ik vandaag nodig had. Dankbaarheid brengt je zo ver en is de remedie tegen heel veel vervelende dingen in je leven. Bedankt, Martine!! Zo bijzonder dat je dit wilde delen.

Margot -

Wat mooi geschreven! Ik ben benieuwd of ik dat zou kunnen.

Deisy -

Wauw, echt prachtig geschreven en zoveel mooie dankbare dingen en momenten staan erin <3 Ik ben zelf heel erg met dankbaarheid bezig en schrijf dagelijks waar ik dankbaar voor ben: dit helpt mij vooral om te relativeren en negatieve gedachten los te laten. Yes! dus voor dankbaarheid 😉

Eva -

Wat is dit ontzettend mooi! Ik heb dit nog nooit gedaan zo’n brief maar het zet mij zeker aan het denken! Bij yoga dank ik mezelf vaak wel maar dat is een kort momentje. Ik ga hier zeker eens over na denken hoe ik dit kan doen. Liefs!

Lonneke -

Super mooi, maar het lijkt me ook best confronterend om zo naar jezelf te kijken.. ‘Wat stoer dat je dit zo online zet! ;-)’ ik laat die brief naar mezelf nog even achterwegen maar ooit zal ik dit hopelijk ook naar mezelf kunnen schrijven!

Carina -

Dit herinnert mij aan een opdracht uit het boek Gelukkig zijn moet je durven van Rosalinda Weel (aanrader!). Mooi om te doen inderdaad!

Reageer ook