The Sister Tag

Ik heb drie zussen maar omdat Renate en ik nakomertjes zijn, zijn wij vooral samen opgegroeid. Onze andere zussen zijn namelijk 20 jaar ouder. Het leek me leuk om daarom met Renate The Sister Tag in te vullen. Ik heb me rot gelachen om haar antwoorden!

Wat is jullie leukste herinnering samen?

Martine: De leukste? Ik heb zoveel leuke herinneringen en ik weet zeker dat Renate daar vast iets over gaat vertellen, dus ik vind het leuker om de mooiste herinnering te delen. Eentje die onze levens veranderden en waardoor we dichter bij elkaar kwamen dan ooit.  Ik had besloten geen Jehovah’s Getuige meer te willen zijn en een jaar later stond Renate op de stoep bij mijn ouders. Ze was helemaal op, ze kon niet meer en besloot voor zichzelf te kiezen. Ze vertelde dat ze wilde scheiden van haar (ex)-man. Ik geloof dat ik nog nooit in mijn leven zo dankbaar en opgelucht was. Terwijl iedereen er de grootste moeite mee had (want scheiden is een gevoelige kwestie binnen de gemeenschap en iedereen zag de consequenties al aankomen), voelde ik zo’n vrijheid en was ik zo ontzettend blij. Yes, gelukkig: nu was ik niet meer alleen en had ik mijn zus weer terug! Dat euforische gevoel wat ik had, zal ik nooit meer vergeten. Er brak een erg zware periode aan voor haar na dit besluit maar het heeft ons zoveel dichter bij elkaar gebracht. Iets waarvoor ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben en waar ik nog steeds kippenvel van krijg. Wauw.

Renate: Wow daar valt werkelijk waar niet uit te kiezen…. Ik heb talloze leuke herinneringen. Het eerste wat me zo te binnen schiet is de magische nacht op de catamaran in Portugal. Lekker dansen samen en een bakkie op. Om vervolgens de dag erna om half 8 op te staan voor een excursie. Martine heeft me nog net niet hoeven dragen naar de bus. Gelukkig was zij wel in staat om mij aan het einde van de dag te vertellen wat we allemaal gezien hadden…. Die hele vakantie was trouwens van A tot Z geweldig: sardientjes eten, grotten bewonderen, verbranden tijdens het schelpen zoeken, dansen tussen de pubers. Sunglow afgelopen herfst (7 uur achter elkaar stampen), zingend op de fiets naar huis. De weg kwijt raken in het oude Rhodos… nooit het oude centrum gevonden btw.

Oooh, uitgaan in Amsterdam en je dan afvragen wat er nu zo vreemd is aan het feest waar je staat (bleek een women only party…) om vervolgens naar de Westergasfabriek naar een vaag techno feest te gaan, waar Martine haar befaamde grondrol showde (lekker door de sigaretten heen rollen). Ik kan nog wel even eeuwen doorgaan zo…

Getekend in Portugal: links ik en rechts Renate

Omschrijf elkaar met één woord.

Martine: Sprankelend. Als Renate binnen komt, kun je niet om haar heen. Renate is -net als Jorrik trouwens- een grote bron van energie. Renate zet altijd door en geeft zich voor alles maar dan ook alles 200%.

Renate: Ehm…. jeetje… ik weet niet het goede woord wat bij ‘rots-in-de-branding’ past. Stabiel?

Waar zou je samen nog eens heen willen?

Martine: Het maakt me niet uit, met mijn zus is het overal leuk. We kunnen goed samen op vakantie en ik heb heerlijke herinneringen aan Griekenland en Portugal. We gaan in mei samen naar New York, onze eerste ‘stadsvakantie’. Ik ben benieuwd of we dat net zo leuk vinden als een strandvakantie maar dat zal vast wel!

Renate: New York, die wens gaat op zeer korte termijn in vervulling. En ik zou ook een keer met Martine en Jorrik naar Australië of Nieuw-Zeeland willen. Het zijn beide lieve makkelijke mensen om mee op vakantie te gaan en als we dan echt een keer ver weg gaan, mag Jorrik ook mee hihi. Of met Martine naar Afrika. Oh en ook ook nog heel erg graag naar het UMF in Miami….. Of nog een keer naar Martin Garrix en er dan echt van genieten. Ik heb denk ik een leven tekort voor alle dingen die ik nog met haar zou willen doen.

Vertel eens over jullie inside jokes?

Martine: Dat vind ik altijd zo moeilijk om te verzinnen! Ik denk dat wij vooral zinnetjes hebben uit series of cabaretier shows, zoals: ’29!’ uit New Girl of ‘De geit is gemolken’ van Jochem Meijer. Maar we hebben ook wel grappige inside jokes die te maken hebben met mijn opa en oma. Zo flikkerde mijn opa vroeger het bord met avondeten zo in de sloot als hij het niet lekker vond: ‘Het is weer niet te vreten Nel.’ Dat soort dingen zeggen wij ook regelmatig. PS: die borden zijn allemaal later nog eens gevonden toen er een nieuwe sloot moest worden uitgegraven, haha!

Oh, en soms zeggen we ook wel: ‘Ik stook niet voor buiten!’ Dit is iets wat mijn vader altijd zegt. Het grappige is dat mijn ouders jarenlang door een fout wel voor buiten hebben gestookt. Hoewel het voor mijn ouders erg rot was -qua geld- dat iemand daar jaren later achter kwam, moesten we toch met z’n allen wel erg hard lachen om het feit dat mijn vader vroeger als je de deur even open liet zei: ‘Ik stook niet voor buiten!’ Wel dus!

Renate: Wij hebben vaak wel van die quotes. Bijvoorbeeld van het sprookje Doornroosje van Disney. Dan gaan de vaders proosten, omdat ze Doornroosje en de prins aan elkaar hebben uitgehuwelijkt en zingen dan ‘Een dronk op ons kroost: Proost Proost Proost’. Als we proosten zeggen we dat altijd op die manier ‘Proooost’ tegen elkaar. En we hebben vast ook heel veel inside jokes, maar daar kom ik even niet op. Vaak zeggen we wel hetzelfde tegelijk.

PS: Jorrik haat het als wij voor de zoveelste keer proost, proost, proost zingen hahaha!

Wie doet er het langste over om zich klaar te maken?

Martine: Nou, ik. Zeker weten. Als Renate bij mij komt logeren neemt ze ook vaak geen make-up mee want ik heb natuurlijk van alles en nog wat. Maar Renate kan ook behoorlijk wat tijd kwijt zijn aan zichzelf hoor!

Renate: Mijn zus… bij uitstek…

Waar zijn jullie bang voor?

Martine: Ik denk dat wij het bangste zijn om elkaar te verliezen. Maar ik weet dat Renate ook erg bang is voor kikkers! Daar maak ik soms graag gebruik van gnagna.

Renate: Ik ben bang om haar (ooit) te verliezen. Zou mijn god niet weten wat ik zou moeten als ze komt te overlijden. Ik denk dat we dat samen ook hebben met onze ouders.

Wie is het oudste?

Martine: Renate is het oudste, we schelen vijf jaar. Ik ben sowieso de jongste in het gezin. Het lijkt me best leuk om nog een zus (of broertje!) te hebben die jonger is dan ik. Maar goed: ik was op mijn negende al tante dus ik heb eigenlijk al vier ‘broertjes’ ;).

Renate: Ik… niet per se de wijste.

Hebben jullie koosnaampjes voor elkaar?

Martine: Ik noem Renate gewoon Naatje/Naatjuh, schat of zus/zussie. Als ik haar wil plagen noem ik haar zebraatje. Waarom? Dat blijft onder ons, haha! – inside joke. Mijn moeder noemt haar altijd Mien Oorlog dus soms zeg ik dat ook wel eens, haha!

Renate: Vroeger noemde ik haar Muissie. Maar meestal is het zus, zussie, Sissy, of mini Heems. Volgens mij noemt ze mij ook gewoon zus of Naat. Wat met onze nicht Nathalie voor enige verwarring zorgt soms.

Een oude foto met vlekken, maar zo schattig!

Wat is jullie leukste jeugdherinnering?

Martine: Ik vond het altijd erg leuk om met zijn allen naar Vorden te gaan. Hier had een vriendin van mijn moeder een prachtige boerderij met een open haard, tig bedden en een mooie grote tuin in the middle of nowhere. Een wilg met een schommel, een extra stal met een bibliotheek, een garage met fietsen waaronder een tandem en allerlei spellen voor buiten, omringt door bossen en geen tv, radio, internet, niks. Heerlijk! Wat hebben we daar veel lol gehad. We zouden er nog wel eens heen willen.

Ook vond ik het fantastisch als Renate mij op wilde maken voor een schoolfeest of de schoolfoto en vond ik het fascinerend hoe zij op haar kamer voor de spiegel stond te ‘hakken’ op lekkere hardcore muziek. We hadden vroeger ook beide hetzelfde Cavello pak alleen ik in mini formaat: zo schattig.

Renate: Dat vind ik lastig want toen we jong waren scheelden we qua leeftijd toen best veel. Ik vond het heerlijk om haar als slaafje te gebruiken en haar te plagen. Had ik trek in een lekker chocolade ei en liet ik Martine doodleuk de trap af ploeteren om voor mij chocolade te halen. Voor zichzelf ook natuurlijk, maar tegen de tijd dat zij weer terug was, was Alfred J. Kwak al afgelopen en had ik mooi niks gemist. Of haar in haar blote hol van de glijbaan af laten glijden. Of Martine opmaken voordat ze naar een schoolfeest ging, haar haar doen en maffe knotjes maken, met de verkleedton spelen en het paard als strijkplank gebruiken. Samen zwemmen bij de Binnenmaas en dat ik haar gewoon lekker mee kon nemen achterop de scooter. Samen de NS Zomertoer doen (ja ja ja die bestond nog). Naar de boerderij in Vorden elke herfst en daar spelletjes doen en dat de kleine gup dan zo heerlijk piano zat te spelen.

Waar erger jij je aan bij de ander?

Martine: Vaak als je je ergert aan iets bij de ander, betekent het ook vaak dat diegene een eigenschap bezit die jij niet hebt (of te weinig doet). Renate is een risiconemer op bepaalde vlakken, ik dus totaal niet: ik hou van zekerheid. Daar kan ik me wel eens aan ergeren. Dan denk ik: ‘Mens, doe eens rustig aan of doe dat alsjeblieft niet!’ Daarnaast heeft Renate ook een hele mooie eigenschap: ze is goudeerlijk. Soms ook wat te eerlijk, want ze zegt gerust dat je dikker bent geworden of dat je uit je waffel stinkt haha! En…Renate kan hele grote slokken drinken nemen met veel geluid er bij, aaaarghhh! Haha!

Renate: Dat ze echt zooooo slecht reageert op haar Whats App en niet zo snel terug belt. Man man man, ik kan haar 3x bellen in een week of misschien wel ergens dood liggen te gaan, dan zou ze het echt pas na een week weten.

Gaan jullie veel met elkaar om?

Martine: Ja, zeker weten. Ik woon natuurlijk wat verder weg dus als ik dichterbij zou wonen weet ik zeker dat ik Renate minstens 1x per week zou zien. Dan zouden we lekker samen gezellig op de bank thee drinken, sushi eten en SATC of New Girl kijken of samen gaan boksen. Dat mis ik dus wel nu ik in het noorden woon. Maar nu spreken we dan gewoon af dat Renate eens in de zoveel tijd komt logeren en als ik bij mijn ouders ben, spendeer ik ook altijd een dag bij Renate. En we bellen meestal iedere week wel een uur of 2, soms 3!

Renate: Ik zou haar wel veel vaker willen zien, maar ik vind dat we het prima doen met Skype en als we bij elkaar zijn benutten we alle beschikbare zussentijd goed. Ik hoop nog steeds stilletjes dat ze wat dichterbij komt wonen ooit, dan neemt ze gezellig haar schoonmoeder mee deze kant op als de opa’s en oma’s er niet meer zijn…. In tijden van nood zijn we er sowieso voor elkaar!

Wat kan de één wat de ander niet kan?

Martine: Renate heeft een heel groot sociaal netwerk en krijgt er volgens mij veel energie van om ieder weekend vol te plannen met sociale uitjes. Ik denk wel eens: ‘Waar haalt ze de energie vandaan?’ In het weekend lig ik toch graag languit op de bank, ik zou het niet kunnen. Daarnaast is ze ontzettend punctueel, tot op de komma af en kan ze goed paardrijden. Als ik op een paard zit, word ik er meteen van af gebokt. Ook is haar huis altijd zo schoon en opgeruimd, daar ben ik wel eens jaloers op! Oh en daarnaast kan Renate gigantisch hard boeren laten, ze kunnen er in Japan nog van mee genieten haha.

Renate: Ik denk wat wij beide qua werk doen wat de ander niet kan. Oké alles valt te leren, maar daar liggen onze interesses niet. Mijn zus is geen held met cijfers en ik niet met foto’s, films et cetera. Ik kan drinken en praten tegelijk, dat kan Martine volgens mij niet. Ik kan niet zo goed opmaken als Martine. Ik kan niet zulke harde scheten laten als Martine (en Annette). Ik kan geen nachten achter elkaar werken. Ik kan niet zoveel alcohol drinken en de volgende dag weer fris en fruitig zijn. Oh ja Martine kan zingen en piano spelen, kan ik ook niet. Ik kan broeken korter maken, dat kan zij niet. Ik kan sparen en dat kan zij denk ik niet zo goed als ik, haha. Ik kan ‘s ochtends beter uit bed komen.

Martine: Ik vond deze tag echt superleuk om in te vullen en ik heb zo moeten lachen om de antwoorden en hoe goed we elkaar kennen. Ik herken alles wat Renate zegt over mij en bij veel dingen dacht ik: ‘Oh ja, dat is waar!’. Renate en ik hebben onze antwoorden apart ingevuld zonder deze van elkaar te hebben gelezen van tevoren. Het was zo leuk om naderhand elkaars antwoorden te lezen, ik heb echt moeten lachen: vooral dat stuk over die chocolade eieren en Alfred. Ik kwam niet meer bij. En van dat appen, yes guilty, ik schaam me diep.

We schelen vijf jaar, daardoor merkten we vroeger wel dat er een periode was dat we veel meer ruzie hadden. Zeker toen Renate 14 was en ik 9, zij kwam net in de puberteit en ik kon haar toen af en toe wel schieten. Het werd toen weer echt leuk toen ik 13 was en zij 17. Ik hoefde nooit iets aan mijn ma te vragen, want daar had ik Renate voor en ik keek heel erg tegen haar op in mijn puberteit. Ik vond het cool dat ik een oudere zus had die alles al wist. Ik vroeg dus van alles aan haar: ‘Hoe moet ik mijn benen scheren?’, ‘Met wie zal ik verkering nemen?’, ‘Hoe moet je eigenlijk tongzoenen?’, dat soort dingen. Superhandig en ik kreeg ook haar merkkleding als ze die niet meer paste.

Daarnaast hebben we zo veel met elkaar meegemaakt (en nog!) en kennen elkaar van haver tot gort. Hoewel zussen soms kunnen kibbelen -dat hoort er bij!-  houden we ook ontzettend veel van elkaar en zouden we elkaar niet kunnen missen. Love you lief zussie! <3

27 reacties

Nadia -

Superleuk om dit te lezen! Het lijkt me zo leuk om een zus te hebben… Ik ben enig kind en dat heb ik altijd ok gevonden maar de laatste paar jaar lijkt het me toch wel erg leuk om een ‘sibling’ te hebben.

Diana -

super leuke tag, renate en martine!
Ik scheel 6 jaar met mijn broertje, maar wij hebben ook best een goede band als we samen zijn. helaas reageert hij noooit op mijn appjes en belt ook nooit terug (martine…!)
ik zal hem eens deze vragen voorleggen, gewoon leuk voor onszelf denk ik !

Nathalie -

Super leuk om te lezen nichiesss!!!

Danique Krol -

Wat een leuke tag en wat leuk om te lezen!

katrien -

Super leuk om te lezen! :)

Lilian -

Wat leuk om te lezen! Mooie mensen zijn jullie!

Julie -

Haha! Allemaal heerlijk herkenbaar. Ik ging ook altijd zwemmen bij de binnenmaas (of in Klaaswaal). Ook iets wat ik altijd deed bij mijn jongere zusje was vragen of zij een snoepje ging vragen. Ook als we net een snoepje op hadden. Zo werd onze moeder boos op haar “omdat we net al een snoepje op hadden”. Leuk om te lezen dit.

Patricia -

Lijkt me heel mooi om zoiets te kunnen voelen met een zus. Helaas heb ik geen broers of zussen, als kind vond ik het niet zo’n probleem maar naarmate ik ouder werd / word vind ik het erg jammer. Nu weet ik ook wel dat lang niet iedereen heel hecht is met een broer of zus en familie krijg je, je kiest ze niet uit. Ook wanneer een van je ouders meer hulp nodig heeft is het fijner wanneer je met meer bent. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik zelf drie kinderen heb want maar een dat wilde ik zeker niet!

Karlijn -

Leuk om te lezen! Ik moest zo hard lachen omdat verhaal dat je opa zijn eten met bord en al in de sloot gooide, deed hij dat echt?!

Martine -

Haha dat deed hij echt! Of hij deed mee met springtouwen en had geen idee dat hij op zijn eigen gloednieuwe bril stond te springen haha – vloeken dat hij deed! :’D

Amy -

Wat een lieve en mooie tag! Lijkt me heel bijzonder om dit van elkaar te lezen. Mooi om te zien dat jullie band zo hecht is :)

Mariska -

Ahh wat super leuk deze tag! ♥

Vanessa -

Wat een leuk artikel! En bijzonder knap van je zus en jou Martine om te stoppen als Jehova. Mijn vriendin heeft die keuze zo n 10 jaar geleden gemaakt en het was zo heftig… Ook mbt onze vriendschap heeft dat ons dichterbij elkaar gebracht. Geniet van elkaar jullie hebben zo’n mooie band met elkaar!

Miriam -

Haha, briljante tag dit. Leuke antwoorden, ik kan mij voorstellen dat jullie er om hebben gelachen ;p

Lynn -

Leuk om te lezen!

Eva -

Wat mooi om te lezen zeg! Jullie houden volgens mij heel veel van elkaar. Bijzonder om dit te lezen! Ik heb zelf geen zus maar stiekem wilde ik vroeger wel een zusje :-)

Michelle -

Wat een leuke tag, en wat hebben jullie een bijzondere band samen! Ik kan me voorstellen dat jullie het lastig vinden om zo ver bij elkaar vandaan te wonen. Mijn broertje – wij waren maar met z’n tweetjes thuis – en ik zijn ook twee handen op één buik, en ik zie hem nog steeds bijna iedere dag wel even. De lol die jullie samen hebben spat trouwens van dit artikel af. Zo mooi!

Kelly -

Erg leuk om te lezen hoe jullie band is ! Ook de tag is trouwens leuk :) Ik scheel zelf met mn jongste zusje 8 jaar, maar nu ze zelf in de puberteit komt merk ik wel dat dat best leuk is haha! Toen ik in de puberteit zat kon ik haar vaker ook schieten

Suzanne -

Heel erg leuk om te lezen!

Charlotte -

Wat een super leuke tag! Eens kijken of ik mijn zus ook een keer zo gek krijg om hem in te vullen…

Margot -

Wat ontzettend leuk om zo te lezen wat een mooie band jullie hebben!

Dita -

Mooie tag en leuk om te zien dat jullie zo’n goede band samen hebben.

Marije -

Wat hebben jullie een mooie band samen! Mijn enige zus en ik schelen 8 jaar en we hebben ook een hele goede band met elkaar. We hebben samen ook nog vier broers en als enige meisjes in het gezin staan we altijd voor elkaar klaar.

Renske -

Wauw, wat een bijzondere zussenband hebben jullie zeg! Ik vind het prachtig hoe jullie het hebben verwoord in deze tag. :-)

Sas -

Wauw wat een bijzondere band hebben jullie! En wat heb ik moeten lachen om jullie antwoorden. Als ik jullie tegen kom bij het stappen zou ik volgens mij helemaal stuk liggen om jullie hahaha
Koester maar die mooie band!

demallemolenmoeder -

Wat een gezellige Tag om te lezen. Hoe bijzonder is jullie band, wauw! Ook de lol is te voelen. Erg leuk.

Rosanne -

Super leuk om te lezen! Mooi om te zien wat een goede band jullie hebben.
Hoe ouder ik word hoe beter de band met mijn zus wordt. Ze zit nu voor 5 maanden in Moskou voor haar studie en ik moest vorige week op Schiphol wel flink slikken. Maar ben ook onwijs trots op haar!

Reageer ook