Terughoudender

‘Haatcomments’ of ‘afzeikcomments’ is iets waar Martine en ik al 8 jaar mee te maken hebben. In al die 8 jaar zijn we wel een beetje bestand geraakt tegen ongezouten rotcommentaar. Het weerhield ons er niet van om persoonlijke stukken te blijven schrijven. Maar de laatste tijd voelt dat voor mij toch anders…

Foto door Lauren Mancke

Toen ik zwanger raakte ben ik gelijk gaan nadenken over hoe veel ik straks van ons kind zou laten zien. Ik besloot al vrij gauw (samen met Djurre) dat hij niet te veel in beeld zou komen. Af en toe een foto, niet geforceerd uit vlogs houden en doen alsof hij er niet is, maar ook geen echte rol spelen erin. Wel vertellen in diary’s wat ik gedaan heb, maar niet te veel blootgeven over z’n persoonlijke leven. Wel over het moederschap schrijven, niet over zijn persoonlijke ontwikkeling. Het leek allemaal zo simpel van te voren, maar puntje bij paaltje vind ik de balans vinden toch moeilijker dan ik vooraf had gedacht. Als nieuwbakken moeder schiet je dagelijks tal van leuke kiekjes. Kiekjes die ik stiekem maar wat graag zou willen delen op internet, omdat ze zó schattig zijn en ik zó trots ben. Maar ik doe het niet. Omdat ik een afspraak heb met mezelf én met Djurre. En omdat ik blijf vinden dat puur omdat ik bekend ben, mijn kind niet herkend hoef te worden. Ik gun hem zijn privacy en later mag hij zelf bepalen wat hij op internet plaatst.

Hoewel ik op zich bijna altijd tevreden ben met de balans die ik had gevonden in wat wel, en wat niet te plaatsen, sla ik de laatste tijd ernstig aan het twijfelen. Ik heb namelijk geleerd dat commentaar op jou als moeder en op je kind tien keer harder aankomt dan commentaar op je haar, je lipstick, je figuur, of zelfs op jou als persoon zelf. Zo had ik laatst een rotdag omdat iemand me een onverantwoordelijke moeder noemde omdat ik met mijn baby in de draagdoek naar buiten ging in de sneeuw (zonder dat diegene ook maar een beetje over de situatie kon oordelen). Ook werd ik flink op mijn hart getrapt toen ik in een vlog een fles gaf en er gezegd werd dat het een ergernis bleef dat ik geen borstvoeding geef ‘omdat het zo veel gezonder en beter voor het hechtingsproces is’ (duidelijk geen vaste lezer, want dan weet je hoe veel moeite ik ervoor gedaan heb en dat ik me schuldig voel over dat het me niet gelukt is). En toen ik laatst een advertorial plaatste over wat ik m’n kindje mee zou willen geven werd er ‘babies sell’ geroepen en geïnsinueerd dat ik voor geld opeens wel van alles zou willen vertellen. Ook dat deed me veel verdriet. Zo was het namelijk alles behalve. Ik had de advertorial twee weken na mijn bevalling geschreven (Martine kon hem immers moeilijk overnemen) en er echt iets persoonlijks van gemaakt – voor zover dat kon door de richtlijnen van de opdrachtgever. Ik had heel simpel het persbericht als advertorial kunnen plaatsen, maar besloot juist voor de persoonlijke insteek te gaan zodat het leuker zou zijn om te lezen voor onze lezers.

Dit soort gebeurtenissen raken me diep. Zo diep dat ik er wakker van kan liggen. Er van moet huilen. Of een hele dag chagrijnig ben. Het maakt me verdrietig en boos dat wanneer ik een glimp geef uit mijn nieuwe leven met onze lieve volgers deel, er een klein groepje is dat het nodig vindt om het af te branden of me aan te vallen. En dat me dat zó raakt, dat stoort me aan mezelf. Ik heb altijd een dikke huid gehad als het om commentaar op internet ging. Ik liet mezelf nooit gaan door in te gaan op roddels of haatcomments. Maar als het om moederschap en mijn kind gaat, dan lukt het me niet meer. Het is té persoonlijk.

Waar in de beautyblogwereld jonge meiden vaak de rottigste comments achterlaten, ben ik er achter gekomen dat als het om moederschap en kinderen gaat, volwassen lezers het zwartst zijn. Soms zijn het nota bene moeders zelf die de naarste dingen over andere moeders zeggen. Ik vind het tenenkrommend en ontzettend teleurstellend.

Dit alles maakt dat ik de laatste tijd erg twijfel. Ik twijfel of ik er wel goed aan heb gedaan om sommige dingen te plaatsen. Want het is me duidelijk geworden dat door het te plaatsen ik mezelf kwetsbaar opstel op een vlak waar niet iedereen even respectvol mee om kan gaan. En dat is oké – het hoort bij blogger zijn tot op zekere hoogte-, zolang ik daar zelf tegen kan. Maar dat kan ik duidelijk niet zo goed als het om dit thema gaat.

Hierdoor merk ik dat ik terughoudender word in het plaatsen van dingen uit mijn privéleven. Ik delete steeds vaker kleine momentjes van Jelle uit materiaal voor vlogs. Ik merk ook dat ik bijvoorbeeld maar niets meer over flesvoeding schrijf. En ik ben terughoudender in mijn diary’s met het vertellen wat ik op een dag met Jelle doe. Enerzijds voelt dat goed, het beschermt me tegen rotcomments en daarmee ook tegen een rotgevoel. Het remt me misschien ook meer af in wat ik allemaal wel niet online plaats over Jelle, want ik moet toegeven dat ik toch soms meer plaats dan ik me van te voren had voorgenomen. Maar anderzijds vind ik het ook zonde. Zowel Martine als ikzelf genieten van het delen van persoonlijke dingen. Het schrijven over ons leven is voor ons een uitlaatklep en een leuke manier om met andere vrouwen uit heel Nederland (jullie!) in contact te komen. Het is dé kracht achter 2WMN. En door op een deel van mijn leven een filter te zetten voelt het voor mezelf alsof ik maar een gedeelte laat zien. Het voelt daardoor ook een beetje alsof ik de feeling met onze lezers verlies, en dat vind ik juist zó jammer.

Als je me 7 jaar gelden had verteld waar Martine en ik nu zouden staan dan was ik in lachen uitgebarsten. Niemand had gedacht dat bloggen en YouTube zou uitgroeien tot wat het nu is. En niemand heeft ‘ons bloggers/YouTubers’ dan ook kunnen voorbereiden op dit online BN’er leven. De afgelopen jaren heb ik nooit het gevoel gehad dat onze bekendheid een nadeel of minpunt was aan ons werk, maar in het laatste jaar ben ik daar toch wel anders over gaan denken. Het (gedeeltelijk) verliezen van privacy is een kleine prijs die je betaalt voor de geweldige baan die we hebben, maar nu ik niet alleen meer over mijn eigen privacy moet waken, is het wel zwaarder geworden.

Ik weet niet zo goed waar ik naar toe wil met dit artikel. Ik heb ook niet echt een punt dat ik wil maken. Ik wil het gewoon uitspreken, omdat het me van het hart moet. Omdat het me wakker houdt ‘s avonds, in plaats van mijn baby, die als een roosje slaapt de laatste tijd.

“PS van Tien: Gisteren had ik helaas een internetstoring. Ik hoop dat het vandaag verholpen wordt en dat jullie hopelijk morgen mijn diary kunnen lezen. Sorry voor het ongemak, vandaar dat dit mooie artikel van Willemijn vandaag online staat i.p.v. mijn diary. Lang leve je eigen 4G netwerk en een partner waar je op terug kunt vallen.”

207 reacties

T.Huisman -

Ik dacht dat negatieve comments zonder respect met beledigende commentaren niet toegelaten mochten worden. Als buitenlanders commentaar hebben op dit land zegt Rutte van dat ze op moeten lazeren. In de politiek krijgen ze ook al veel over zich heen maar dit raakt iemand persoonlijk. Je bedoelt het oprecht en bent een hartelijke persoonlijkheid. Er straalt warmte en rust van uit. Mensen die zulke dingen schrijven en anderen er persoonlijk op aanvallen hebben een verborgen gemaskeerd minderwaardigheidscomplex, wat zij op die ander willen afgeven. Ze zijn laf en zielig en denken dat het hele helden zijn. Ze zeiden dat ze door de tands des tijds eelt op de zie hadden gekregen. Iedereen doet wat voor hun gevoel goed is, instinctief aanvoelen. Dat is voor iedereen weer anders. De een doet het zo en de ander doet het zus. Geen gevoel is gelijk. Wat goed voelt bij de een voelt weer anders bij die ander. Maar ik vind het oprecht geschreven adviezen en ongeveinsd natuurlijk en echt. Het is de ziel en de spil. De een is de ander niet. Mensen die nare negatieve commentaren schrijven moeten zich maar afreageren op een boksbal in een boksschool en zien dat ze daar hun negatieve energie kwijt kunnen. Mensen die zelf geen onzekerheden lijken te hebben of kwetsbaarheden en anderen de wetten stellen. . Dat klinkt onmenselijk en onpersoonlijk. De een kan de ander niet zijn. Het is vanuit het eigen gevoel geschreven. Wat je vanuit je gevoel doet is goed.

Tamira -

Lieve willemijn,
Ik zit hier huilend op de bank zo goed geschreven,
Wat jammer dat je zo afgekraakt wordt op iets waar jw trots op bent,
Zelf ken ik dat gevoel ontzettend goed, dat je voor jouw gevoel niet andere mensen tevreden kan stellen. Dan voel je echt kut.
Lieve willemijn je bent een practige vrouw en ik ben hartstikke trots op je wat je hebt bereikt.
Nog veel plezier en geluk met de ontwikkeling van Jelle hij wordt vast net zo knap als jij.
Xxxx tamira

Loes -

Hoi Lieve Willemijn,
Ik kijk en lees met regelmaat naar jullie filmpjes en artikelen. Maar ik kies er altijd met opzet voor om nooit de reacties te gaan lezen. Ik erger me eeuwig en altijd kapot aan mensen die het altijd zo nodig vinden om andere mensen tot de grond toe af te branden.
Is het niet de persoon in kwestie dan is er wel een lezer aan de beurt die op haar manier een “foute reactie” heeft geleverd en er altijd wel weer een tuthola tussen zit die het zo nodig vind om die persoon te gaan heropvoeden met alle nodige gevolgen van dien.
De reden dat ik nu wel even reageer was omdat ik zo ontzettend benieuwd was naar de reacties en wat ben ik blij dat je zo overspoelt wordt met allemaal mooie en lieve reacties. Je verdient het :-)

Ik weet we leven in een vrij land en iedereen mag zeggen wat hij wil, maar het is toch zo ontzettend gemakkelijk om zo anoniem achter je computertje te zitten en iemand even lekker af te branden als je zelf een rot humeurtje hebt want zeg nou zelf niks is toch gemakkelijker dan dat toch? Maar zou je ook zoiets tegen iemand zeggen als je face too face met iemand in gesprek bent? Aan alle mensen die het zo nodig vinden om allerlei haat reacties achter te laten, er wordt niet van je gevraagd om er naar te kijken als je je zo ontzettend stoort aan iets, zoek iets anders op wat beter bij je past er is genoeg te vinden op het grote internet. En als je het wel zo nodig vind om ergens op te reageren doe het dan vanuit een positief oogpunt. Er is al meer dan genoeg ellende in deze wereld zonder dat wij elkaar ook nog eens lopen af te branden, de eeuwig oude cliché van “verbeter de wereld, begin bij jezelf” vind ik een hele goede. Wees lief voor elkaar, toon begrip voor elkaar en ondersteun elkaar daar waar nodig is. Ik weet dat het soms moeilijk kan zijn want we zijn allemaal mensen en we hebben allemaal wel eens niet onze dag, maar projecteer niet jou ellende van die dag op een ander.

En Lieve Willemijn,
ik vind je gewoon een Super Mens, een Pracht Vrouw en een Ontzettende Lieve en Goede en Zorgzame Moeder, menig kind mocht wensen met zo’n stel ouders als jullie.
Echt meid jij hebt de regie over je eigen leven. Laat je niet kisten door die lui die het zo nodig vinden om “domme reacties” te plaatsen.
Het zegt meer over hun dan over jou.

Ik weet met een kind wordt je gewoon kwetsbaarder en net zoals DEMALLEMOLENMOEDER het zo mooi hierboven verwoord “over mij mogen ze alles zeggen maar van mijn kind blijven ze af”
Het is inderdaad de Leeuwin in ons.
Doe gewoon wat voor jou goed voelt Willemijn. Wat je ook doet of wat voor besluit je ook neemt jij bent en blijft voor mij gewoon een Super Wijf en laat de rest maar lekker lullen.

Deze 51 jarige stuurt je Groet’n uut Grunn 😉

Marte -

Hoi lieve Willemijn,
wat is het toch triest als mensen zo iets op de manier hoe jij het verteld overbrengen… (Dan bedoel ik dat de haters triest zijn niet jij!!) ik wil gewoon even zeggen dat ik je wel een goede moeder lijkt!!!! Want sowieso kan niemand weten hoe jij dat doet! Maar ik weet vrijwel zeker dat jij echt een topper bent!! 😘

Eleonora -

Lieve Willemijn,
Allereerst vind ik het ontzettend naar dat jij je zo voelt, ten tweede vind ik het heel dapper dat je dit zo hebt opgeschreven.
Toen ik (ongepland) zwanger raakte 9 jaar geleden, was ik tienermoeder. Daar hadden ook heel veel mensen een mening over. Vooral mensen die iets naars te melden hadden, wilden dat maar al te graag aan me kwijt. Daarom snap ik heel goed dat je verdrietig kan worden van het commentaar van bepaalde mensen.
Wat is er nu makkelijker dan iemand, veilig van achter je computer, af te branden?
Wat ik heb gemerkt door de jaren heen, is dat het op een bepaalde manier toch afgunst is. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik, maar probeer eroverheen te stappen. Heb medelijden met deze mensen dat ze op zo’n lelijke manier zichzelf beter willen laten voelen, medelijden omdat ze blijkbaar niet geleerd hebben om respect te hebben. Doe altijd wat je hart je ingeeft en waar JIJ je goed bij voelt. Jij bent tenslotte de moeder van je eigen kind en niemand weet wat beter is voor Jelle dan jij. In mijn ogen ben je een top moeder en een sterke, dappere én vooral hele leuke vrouw. Blijf wie je bent en blijf trouw aan jezelf.
Maak er een prachtige dag van!
Liefs

Floor Daasvand -

Echt jammer dat er altijd wel een groepje is die een persoon op een negatieve manier weten te raken. Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening over dingen, maar ik snap niet waarom sommige mensen die niet gewoon voor zich kunnen houden in plaats van mensen lopen af te zeiken :(

Cindy -

Wat verdrietig om dit artikel te lezen.. Het maakt niet uit wat je doet, als je moederhart het goede voelt, dan doe je het goede. Een ander heeft namelijk altijd wel wat aan te merken, helaas. Jij mag ontzettend trots zijn op jezelf, als Willemijn, als moeder, als vrouw, vriendin en collega, blogger. Echt hoor!

Sanne -

Lieve lieve Willemijn, stille lezer nummer duizend meldt zich! Ik wilde even zeggen dat ik juist altijd onwijs geniet van jouw posts, vlogs en instagrams met Jelle erin (de rest natuurlijk ook;))!! Jij en Djurre stralen zoveel liefde en geluk uit met Jelle en dat vind ik super mooi om te zien. Daarom vind ik het echt heel naar om te lezen dat jij je er soms ongemakkelijk bij voelt, door sommige mensen die denken dat het nodig is om je af te zeiken. Natuurlijk moet je doen wat JIJ prettig vindt, maar keep in mind dat de meesten het heeeel leuk vinden! X

Sandra -

Ik vind het heel knap dat je dit artikel schrijft. Ontzettend vervelend dat je zulke negatieve reacties krijgt over zoiets moois en persoonlijk. Het feit dat je over het moederschap schrijft vind ik juist heel goed. Ik vind het altijd geweldig hoe je ons een kijkje geeft in je leven. Al die mensen met die verschrikkelijke reacties mogen naar de maan gaan, want uiteindelijk telt alleen je eigen mening en overtuiging (en natuurlijk die van de geweldige mensen in je omgeving, zoals we weleens mogen zien in je vlogs). Blijf vooral schrijven over onderwerpen waar jij je goed bij voelt. Dat maakt deze site zo uniek. Ik ben net aan het studeren en vind het zo geweldig (en handig) om te lezen over jullie ervaringen en tips. Ik leer zoveel van je!

Joyce -

Jeetje wat een heftig stuk. Vooral het feit dat het mensen zijn die niet echt volgen. Niet dat het anders wel kan hoor! Ik vind het heel verdrietig om te lezen en ik kan me heel goed voorstellen dat dit je zo diep raakt. Ik hoop dat dit ook gelezen wordt door de mensen met commentaar en dat ze zich aangesproken voelen en van hun gedrag schrikken. Ik vind het heel fijn om over je moederschap te lezen en je doet het heel erg goed!

Robin -

Hoi Willemijn,
mag ik je een tip geven om ‘Constance Hall’ op te zoeken op Facebook? Ze schrijft op een ontzettend grappige en krachtige manier over moederschap en waarom je je nooit schuldig hoeft te voelen, ook als je je peuter een week geen bad hebt kunnen geven. Ze is echt geweldig en rekent af met al die ‘perfecte’ moeders die op het internet anderen af proberen te zeiken. Het gaat helemaal om zelfliefde en dat (bijna) iedereen een goede moeder is. Ze heeft ook sinds kort een website, die ik even als link bij mijn naam plaats.

Liefs!

Susan -

Wat jammer dat dit soort dingen je zo raken. Ik denk altijd maar zo, mensen die commentaar geven weten er óf écht iets van af (kleinste groep) of zijn zelf gewoon erg onzeker en proberen hun eigen zelfvertrouwen omhoog te halen door dat van jou naar beneden te halen. Ik snap dat het moeilijk is, maar blijf op je eigen gevoel vertrouwen, ik bedoel, als jij denkt dat je prima buiten in de sneeuw kunt lopen met de draagzak, doe dat vooral en laat je niet gek maken door mensen (waarschijnlijk) aan de andere kant van het land!

Liefs,
Susan

Jacqueline -

Lieve Willemijn, wat verdrietig om te lezen dat je je zo voelt. Tegelijkertijd kan ik het me zo goed voorstellen. Elke moeder krijgt te maken met kritiek en onzekerheden, maar voor jou om dat elke keer van wild vreemden op het internet te krijgen lijkt me echt frustrerend. Ik geniet in ieder geval ontzettend van je persoonlijke posts en zeker van alles wat met het moederschap te maken heeft. Ik ben in september moeder geworden van een zoon en het is zo leuk om jou ervaringen te lezen! Hoop dat je daar gewoon lekker mee door gaat, xxx

Lotus Lilly -

Ik snap je verhaal helemaal, je leest het wel meer onder bloggers. Het is helemaal niet leuk om afgebrand te worden, toch heb je dat als blogger snel. Mensen kunnen anoniem hun jaloezie kenbaar maken en dat is altijd nog makkelijker dan in real life.

Blijf lekker door bloggen, je houdt altijd wel een groep die gewoon niet aardig is.
Sterkte! xx

Ruth -

Wat herkenbaar: kritiek op het moeder zijn of op je kind maakt mij ook zo onzeker, zo niet leuk.
Wees toch allegaal beetje lief voor elkaar en hou je mening gewoon voor je als je iets (in jou ogen) negatiefs opvalt aan een kind of moeder..je weet de reden niet waarom iets is of iemand iets doet. Heb al heel veel opmerkingen moeten terug nemen wat ik nooit zou doen maar toch echt doe en een dikke cliché ben…nou en..
Willemijn weet zeker dat jij een hele lieve moeder bent voor jullie ventje!

Rosa -

Belachelijk dat er toch weer een groepje mensen moet zijn dat zulke dingen zegt over het moeder zijnde. Notabene als ze zelf moeder zijn ook. Je doet het hartstikke goed uitgaande van de dingen die we wel lezen / zien! Het is zo makkelijk om te oordelen, in het echt zouden ze nog geen eens wat (durven) zeggen. Jammer dat je daardoor terughoudender bent, er word iets van je vrijheid afgenomen, en dat zou niemand moeten meemaken! :)

Samantha -

Lieve Willemijn,
Ook ik reageer nooit, maar moest nu toch even een berichtje typen.
Heel vervelend dat mensen zo snel oordelen over zulke persoonlijke en kwetsbare dingen.
Ik heb genoten van de zwangerschapsartikelen en geniet nu ook van de moederschapsartikelen.
Jammer als je besluit minder te posten over persoonlijke dingen zoals het moederschap en Jelle maar ook heel begrijpelijk als het leidt tot slapeloze nachten en vervelende gevoelens.
Ik denk oprecht dat het allerbelangrijkste voor een kindje zorg en liefde is en voor zover ik kan beoordelen zit dat helemaal goed bij jou.
Liefs, Samantha

Linda -

Nou Wil, je kan nu wel zien dat je een heleboel (stille) trouwe lezers hebt die je een fantastische moeder vinden. Inclusief ikzelf. Ik hoop dat deze reacties je veel goeds hebben gedaan! Ik ben zelf ook jong moeder. De eerste van mijn vriendinnengroep daarom mis ik soms wel eens een vriendin met wie ik het samen over het moederschap kan hebben. Daarom word ik altijd enorm gelukkig van jouw blogposts over het moederschap. Ik hoop dus niet dat het minder gaat worden. (Ik begrijp het natuurlijk wel als je daar voor kiest.) Hoe dan ook, Je bent een toppertje!

P. -

Wat vervelend! Ik heb altijd het gevoel gehad dat het er best leuk aan toegaat in de comments, maar je zult er altijd rotte appels tussen hebben zitten. Feedback en suggesties prima, afbranden en nare dingen zeggen is compleet onnodig. Ik hoop dat je je niet laat tegenhouden en lekker post waar je zelf zin in en behoefte aan hebt. En voor wat het waard is, ik vind je een erg leuke en voor zover ik kan zien ook goede moeder. Liefs

joy -

Er is geen volk wat meer op elkaar zeikt en afgeeft dan nieuw bakken moeders. De borstvoedingsmaffia met stip op 1.
Dat je jezelf nog gaat verdedigen in je stukje is al belachelijk zat. Je geeft geen BV, of het nu medisch is of omdat je er gewoon geen bal zin in hebt: het is niet relevant, gaat niemand een zak aan en geen enkele zelfbenoemde super-moeke heeft het recht jou opvoed kwaliteiten te beoordelen op het wel of niet geven van BV.

Tessa -

Lieve Willemijn,

Ik werk in de opvoedingsondersteuning en er is niks belangrijkers dan beseffen dat een ouder kwetsbaar is. Zomaar iets naars over de opvoeding of het moederschap kan enorm hard aankomen. Je doet het goed als moeder en zolang je daar zelf op vertrouwt is er niemand die dat van je af kan nemen. En iedere moeder voelt zich wel eens kwetsbaar of onzeker, maar hoe kan het ook anders, want niemand heeft er een diploma voor. Jelle groeit op in een stabiele, gezonde en liefdevolle omgeving en dat is veel belangrijker dan wel of geen fles en wel of geen draagdoek met sneeuw.

xxx,

Tessa

Frédérique -

Dit raakt me diep, het is zo teleurstellend dat een groepje personen je zo rot doen laten voelen. Ook al ben ik nog jong (20) hou ik er enorm van om al je verhalen over het moederschap te lezen. Ik vind het heerlijk en hoe je jezelf ontwikkeld binnen het moederschap. Je moet trots zijn op jezelf, je bent een moeder JIJ weet echt wel wat het beste is voor je kindje daar heb je die hatelijke comments niet bij nodig. Ik en ik weet veel andere trouwe lezers zijn trots op wie jij bent en wat je doet. Ik bedoel nog artikelen schrijven en moeder zijn ik vind het een prestatie. Ga zo door en als jij minder wilt laten zien van je kindje moet jij dat doen ook al vind ik het geweldig om je kleine spruit te zien en over jouw en zijn ontwikkelingen te lezen het blijft jouw beslissing!

Gr. Frédérique

Anoniem -

Ahhh wat rot zeg.. Ik wist helemaal niet dat er van die negatieve comments geplaatst werden! Zo zuur :(
Maar trek je er alsjeblieft niets van aan. Je bent een fantastische moeder en jelle heeft hartstikke veel geluk met jou.
Die haatzaaiers zijn alleen maar jaloers of zitten zelf niet lekker in hun vel en reageren dat af op anderen en lekker makkelijk op internet.
Trek je dus alsjeblieft niets van deze mensen aan, ze zijn het niet waard!!
Als je de volgende keer weer een nare comment krijgt moet je maar denken wat zielig dat die persoon met zijn eigen negativiteit moet leven die zal vast niet zo gelukkig zijn (zo denk ik altijd en het helpt mij!)
Ik vind 2wmn (en llg) juist erg leuk door jullie persoonlijke input! Zou erg zonde zijn als jullie door stomme mensen dit minder zouden doen hoor!

Xxx

Neeltsje -

Willemijn, je bent een geweldige moeder! Er zijn altijd mensen die wat te zeuren hebben, dat is jammer genoeg het internet. Maar ik weet zeker dat Jelle met goede ouders gaat opgroeien!

lisa -

Volgens mij hoef ik niets meer te zeggen, gezien alle reacties die er al zijn geplaatst waar al 100 keer in wordt gezegd hoe vervelend het is en daar sluit ik me helemaal bij aan! Ik reageer niet zo vaak, maar nu moet ik het toch kwijt. “Lieve Willemijn, je doet het geweldig! Je bent een hartstikke goede moeder! echt ontzettend goed! en ik snap dat het je ontzettend diep raakt als er wat over je kindje en jou zorgen daarvoor wordt gezegd. Er is zo’n kleine groep mensen met commentaar, ze zijn allemaal jaloers, jaloers op je kleine lieve ventje die het hartstikke goed doet en van geluk mag spreken met zo’n lieve moeder! En je bent natuurlijk onzeker, omdat je niet weet hoe het moet enzo maar echt lieve schat je doet het geweldig! Je mag trots wezen op jezelf en je lieve kleine schatje en ik spreek niet alleen namens mezelf maar ook namens alle andere lezeressen die zo trots op je zijn!

Hilde -

Hoi Willemijn,
Ik vind het heel vervelend dat je zo worstelt hiermee. Ik wens je veel wijsheid toe met het vinden van je eigen weg hierin.

J -

Ik heb kippenvel van mijn kruin tot aan mijn kleine teen. Ik ben een van de vele stille maar trouwe lezers die het vandaag nodig vindt om te reageren. Wat verschrikkelijk om te lezen dat wat voor velen wordt beschouwd als het grootste geluk in het leven van een vrouw (tenslotte jullie doelgroep), gebruikt wordt als reden om een ongezouten mening te geven. Er is natuurlijk niets mis met een ongezouten mening maar het zou fijn zijn als men zou stilstaan bij wat dit betekent voor de ontvanger van deze boodschap. Willemijn, je inspireert mij enorm met je posts over zwanger worden en zijn en het moederschap. Mijn partner en ik zijn op een punt in ons leven beland waarin het zwanger raken een grote rol is gaan spelen. Jij maakt voor mij het moederschap tastbaar, eerlijk en rauw. Je laat de roze (of blauwe in jouw geval) wolk zien maar ook de rauwe randjes van het moederschap. Daarnaast is het leuk om je tips te lezen en probeer ik mij aan de hand van artikelen een beeld te vormen over hoe het moederschap zal zijn. Hoe begrijpelijk ik het ook vind, ik vind het ook verdrietig om te zien dat je geraakt wordt door deze opmerkingen. Ik hoop dat de hoeveelheid positieve reacties op deze post je ook laten voelen hoe goed je het doet als moeder en hoe trots je mag zijn op het gezin dat je hebt gevormd met man, kind en hond. Werken, vrouw van zijn, moeder van zijn, vriendin van zijn, het huishouden doen etc. Je hebt misschien niets aan mijn boodschap maar ik heb bewondering voor de manier waarop je deze rollen vervult en hoop dat je een voorbeeld mag blijven voor een ieder waarbij “moeder worden” of “moeder zijn” onderdeel is van het dagelijks leven.

Mare -

Lieve Willemijn,
Toen ik het volgende artikel las moest ik aan jou denken.

http://www.me-to-we.nl/lullige-opmerkingen-je-kind-top-30/

Op je worsteling met het wel/niet delen van jouw ervaringen met je kind is ook een super mooi stukje geschreven door een journaliste:

http://www.me-to-we.nl/opvoedpoli-deel-16-hoop-max-ooit-begrijpt-weg-wilde-zetten-als-vervelend-kind/

“Tijdens deze ‘rustweek’ wil ik graag ook even terugblikken op wat de Opvoedpoli-serie teweeggebracht heeft. Het is ongelofelijk hoeveel mails ik van lezers heb ontvangen die met exact dezelfde problematiek kampen. Vaak moeders en vaders die het lastig vinden om daarover met anderen te praten uit angst dat ze worden weggezet als ‘slechte en incapabele ouders’. Ik vind het heerlijk om te lezen watvoor reacties jullie allemaal posten onder de facebookblogposts, want het geeft mij heel veel steun om te weten dat ik niet alleen sta in mijn strijd. Toch blijken er ook nog aardig wat lezers te zijn die niet helemaal begrijpen waarmee ik bezig ben. Ze zetten me weg als slechte moeder omdat ik mijn kind te kijk zet. “Wat moet Max ervan denken als hij later leest hoe zijn moeder over hem heeft geschreven?” of “Je schaadt de privacy van je kind” of “Je kind is peuter, hij kan er niks aan doen dat hij nu zo is. Jij bent zijn moeder en jij moet hem opvoeden en hem niet beschrijven als onhandelbaar. Dat is zielig” zeggen ze. Ik snap dat mensen kritiek op mij kunnen hebben en daarom wil ik het toch nog eens uitleggen.

Mijn missie als journalist/schrijver/blogger is (onder andere) om te schrijven over de dingen die enigszins moeilijk liggen. Ik was ooit depressief, zit al vijftien jaar aan de antidepressiva en waar anderen dat een beetje binnenskamers houden, koos ik ervoor om er breeduit over te schrijven. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben en mensen wil laten zien dat ze niet alleen zijn. Omdat ik weet dat er mensen zijn die zich ervoor schamen en omdat ik die schaamte wil wegnemen. Depressie is een ziekte, net zoals diabetes dat is.
Dat ik moeite zou krijgen met het opvoeden van een peuter, had ik niet aan zien komen. Ik was echt een superrelaxte moeder toen Max een baby was, ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt, dus piece of cake, zou je denken. NOT. Het voelt heel stom om niet in staat te zijn je peuter goed af te richten, maar het is eigenlijk nog stommer als je dat niet durft toe te geven en geen hulp in durft te roepen. En dat laat ik met deze Opvoedpoli-serie op me-to-we zien. Opvoeden is niet iets wat vanzelfsprekend goed gaat. Ik ben op sommige gebieden een geslaagd persoon, sommige dingen kan ik van nature, maar sommige dingen ook niet. Dit is er een van. En ik weet nu, door alle reacties die ik kreeg, dat ik ook hierin niet de enige ben.

Ja, ik schrijf over mijn zoon. En die zoon is nog heel klein en heeft daar geen zeggenschap in. Ik kan dit voor mezelf rechtvaardigen, omdat ik vind dat er niets is waarvoor hij zich hoeft te schamen. Hij is ‘gewoon’ een pittige peuter en wij, jonge/drukke ouders, moeten leren daarmee op een goede manier om te gaan. Mocht hij dit later lezen dan hoop ik dat hij begrijpt dat ik hem niet weg wilde zetten als een ‘vervelend kind’, maar dat ik de openheid wilde hebben om aan de wereld te laten zien dat je gewoon mag zeggen: ‘Ik kan dit even niet. Ik heb hulp nodig bij het opvoeden.’ Falen is altijd een optie, als je er daarna maar mee aan de slag gaat. En dat peuters lastig kunnen zijn, weet iedereen, daarin is die van mij geen uitzondering.”

Amy -

Lieve Willemijn,
Weer een stille meelezer die reageert en een traantje moest wegpinken. Je wordt geraakt in je kwetsbaarheid en kiest ervoor dit te delen. Dat vind ik moedig. Ik begrijp dat je je zo voelt want je wil het gewoon goed doen.. en dat doe je ook, meer dan dat. Volgens mij ben je een hele lieve, warme en verstandige moeder. Ik zou zeggen, voel dat ook zo, wees daarvan overtuigd.
Wat ik mooi vind, zijn de comments hieronder, de steun. Laat je alsjeblieft niet van de wijs brengen door enkele haatcomments. Degenen die dat doen, zijn het een moment later weer vergeten terwijl jij met een rotgevoel zit. Maar goed makkelijker gezegd dan gedaan. Weet daar alles van.
In ieder geval vind ik jullie beiden top en jullie prachtige bijdrages aan jullie blog waardevol.

Marjolein -

Ik begrijp het.. Ook al ben ik geen moeder. Het lijkt me vreselijk als er iets wordt gezegd over mijn kindje of mijn manier van moeder zijn. Juist iets waar je met je eerste kindje nog zoekende in bent, waar doe je goed aan, wat is niet goed om te doen.. Vergeet niet dat iedereen een andere aanpak heeft en wat het belangrijkste is: jij houd met je hele hart van je kindje. En dat is wat het kind nodig heeft. Liefde. En of hij er nou flesvoeding bij krijgt of borstvoeding, of je het nou in een draagdoek doet in de sneeuw of je doet het niet.. Als je het maar met liefde doet. En daar hoef ik bij jou niet over te twijfelen. Sterkte..!

Nicole -

Oh ik vind dit zo jammer :( Ik begrijp het heel goed, wat een achterlijke mensen bestaan er. Vooral over die opmerkingen.. ik maak eruit op dat dit vanuit hetzelfde persoon komt. Blokkeren die hap! Je kan aan de reacties hier al zien dat er een legioen aan leuke, normale meiden jullie blog bezoekt en staat te springen voor meer moeder artikelen haha. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al kon merken dat je sinds de geboorte anders bent gaan posten. Ik hoop dat je je kan herpakken en de haters.. gewoon blokkeren! :)

Mariet -

wat naar! Ik vind je juist een goede moeder♥ Ik sprong mee in de lucht toen je vertelde dat je zwanger was.. ik geniet van de blogpost over Jelle met het moederschap.. ik houd van je diaries waar we zo nu en dan een glimp van Jelle zien♥♥Ik snap niet dat mensen zulke reacties achter laten.. Ik weet dat het heel pijnlijk kan zijn en ik begrijp dat het ook vooral als het in de richting van je moederschap is.. Is er dan een perfecte moeder? Nee! Jij bent een hele eenvoudige vrouw met een hele sterke uitstraling om het zo even uit te leggen 😀 (niet verkeerd opvatten hoor:) maar je hebt niet te veel poespas maar je bent soort van straight to the point ofzo :)

Wees trots op jezelf en geniet van Jelle en Djurre (en Saar) en heel veel hartjes♥♥♥

My Creative Life - Marìs -

Stoer dat je je gevoel zo durft te delen hierover! Hopelijk lezen die mensen voor wie dit bedoeld is het ook en beseffen ze wat ze met dat soort comments aanrichten.
Doe gewoon lekker je eigen ding met Jelle, iedereen doet het op zijn of haar manier en dat is toch helemaal prima!
Helaas houden mensen er enorm van om anderen af te zeiken en te beweren dat zij alles perfect doen, dat alleen hun manier goed is. Maar wat voor jullie goed voelt is het belangrijkste!
Je liefde tonen aan je kind is 100x belangrijker dan wat voor manier van doen dan ook. En dat je dol bent op je kleine en dat ook doet kan iedereen zien 😉
Dus laat die zeikerds lekker in de stront zakken 😉 Geniet lekker van je gezin! Je vindt vanzelf wel weer je weg in wat je wel en niet wilt delen. Er zijn nog altijd meer mensen die wél waarderen wat je deelt. (gelukkig!)

Xx

Merel -

Ik snap heel goed dat dit soort haatreacties veel harder aankomen dan de haatreacties die er normaal worden geschreven. Ik vind het jammer dat het je tegenhoudt om bepaalde dingen te posten. Ik ben dan zelf nog jong maar ook ik vind het interessant om dingentjes te zien van je kind of te lezen. Waarschijnlijk is dit heel makkelijk gezegd, maar misschien moet je het een beetje zien als de ‘normale’ haatreacties die je normaal krijgt. Er zullen altijd mensen blijven die moeten zeuren omdat het makkelijker is via internet óf omdat hun zelf iets dwars zit in het leven. Ik vind je artikelen altijd super leuk geschreven dus ik hoop dat deze dingen je niet voor nog meer gaan tegenhouden

Isabelle -

Lieve Willemijn,

ik volg jullie blogs sinds kort met veel plezier! Wat vervelend dit te lezen, ik ben zelf sinds een klein jaartje mama en ben uit een hele zware periode aan het klimmen (ik heb een postpartum depressie gehad). Ik kan verstaan dat de comments mbt tot je kleine man en jou als mama veel harder aankomen en dat je begint te twijfelen aan jezelf. De tip die ik heb gehad toen ik erg twijfelde aan mezelf is: ‘Kijk naar je kindje.”. Ziet je kindje er gelukkig uit, lacht hij, weent hij op en tijd en stond? Ziet er gezond uit? Dan hoef je niet te twijfelen aan jezelf… Ik ben er zeker van dat je het goed doet! En hoeveel je ook deelt, mijn steun heb je. Liefs xx

Mariska -

Wat naar! Ik kan me helemaal voorstellen dat het je raakt. Als je eenmaal moeder bent, komt het gewoon zo dichtbij. Ik had het laatst op een verjaardag toen ik sprak met een moeder die kunstvoeding had gegeven (ik geef borstvoeding). Hoewel het vast onwetendheid is, raakt het me toch als iemand dingen zegt als: borstvoeding is niet beter dan kunstvoeding, je baby gaat zo nooit doorslapen etc. Ik kreeg het gevoel dat ik geen goede moeder was, terwijl ik heus wel weet (cognitief) dat het nergens op slaat.

Maar ik geniet echt heel erg van jouw posts over het moederschap! Juist in deze individualistische maatschappij is het belangrijk om een netwerk te creeeren en elkaar te helpen, al is het maar online. En nare comments zou ik gewoon meteen verwijderen. Niemand die daar op zit te wachten!

Oja ik vond die foto met die draagdoek juist geweldig!! Juist lekker warm en dicht bij mama, is toch niks beters? :)

(Ben trouwens ook benieuwd hoe ik achter de schermen wordt genoemd – hippie moeder of zoiets? 😉

Jeanne -

❤️

Suzanne -

Willemijn, you rock, girl!

Kelly -

Wat vervelend dat de mening van zulke domme mensen je zo raakt ! Ik snap wel dat het je raakt, want ze steken je ergens waar je nog het gevoeligste bent. Je wilt alles zo perfect mogelijk doen voor je mini mannetje. Maar maak je niet druk je bent een top moeder ! Zolang je maar doet wat zelf goed voelt, ben je de perfecte moeder voor Jelle. En ik kan heerlijk meegenieten van je verhalen over Jelle en de diary’s.

Anouk -

Lieve Willemijn, zoals je ziet word je overladen met reacties. Ik wilde ook even wat laten horen, terwijl ik normaal niet zoveel reageer. Wat mij betreft ben je een rolmodel moeder! Het is zo heerlijk om te zien dat je gewoon nuchter bent en dat je juist wel in de sneeuw naar buiten gaat (bijv). Ik ben van dezelfde leeftijdscategorie maar nog geen moeder. Ik vind het eerlijk om het bij je te kunnen afkijken. Het is alsof je naar je beste vriendin of grote zus kijkt en supersupertrots bent! Willemijn, je bent een kanjer en laat je nooit vertellen dat het anders is!

Anouk -

*eerlijk = heerlijk

Linda -

Willemijn ik vind je een fantastische moeder! Juist de balans vinden tussen je werk en moeder zijn vind ik heel knap! En dingen zoals borstvoeding wel of niet, mensen die daarover zeuren wat een onzin, mijn moeder had vroeger tepelkloven kwam amper melk uit dus kon geen borstvoeding geven, ik heb zelf een borstverkleining gehad waardoor ik geen borstvoeding kan geven. Er zijn echt zat mensen en redenen waarom mensen geen borstvoeding geven, en al die kindjes zijn prima gezond hoor!
Het getuigd bij die mensen van weinig sociale intelligentie dat ze dat soort dingen neerzetten. Of ze snappen niet dat het pijnlijk is, of ze zijn gewoon afgunstig op jouw geluk. Je hebt een prachtig leven, je bent een mooie jonge vrouw, je hebt op jonge leeftijd al een succesvolle carrière een huwelijk, een lief kindje en een hele bijzondere vriendschap met Martine. Vast en zeker dat er dames zijn die een van deze dingen niet heeft, en bewust of onbewust jaloers en afgunstig zijn.
Daarom zeggen ze vaak “it’s lonely at the top” hahah en ik kan dit niet zeggen zonder aan Hans Teeuwen te denken.. Maarja.
En we got your back! Vaak zat heb ik na zo’n rot commentaar een lading lezeressen zien reageren op die reactie om jou te verdedigen.
Hopelijk voel je je echt beter en zekerder over jezelf. Ik kan begrijpen dat je voorzichtig wordt met dingen plaatsen, dan kan niemand er iets over zeggen. Jammer, maar een logische reactie. En het is goed dat je Jelle beschermt tegen al dat Internet geweld, ik vind dat een hele wijze beslissing van je, ook al had ik al die mooie foto’s graag gezien.
En dit artikel snijdt aan 2 kanten, jij hebt je hart kunnen luchten, maar ik denk dat je ook een hoop meiden bewust maakt van het commentaar wat ze leveren en wat dat kan veroorzaken. Veel liefs!!

Nienke -

Ha Willemijn,

Ongelooflijk goed dat je zo voor jezelf kiest. Je hebt gelijk, meid. En de nare comments ten spijt, vind ik dat je het ook tot nu toe al heel erg goed gedaan hebt.

Keep going strong!

Liefs, Nienke

maybetomorrow -

Wat vervelend…..Ik vind dat je het super doet!

Nadia -

lieve Willemijn,
fijn dat je zo open en nog steeds zo kwetsbaar durft te zijn door dit te zeggen. Ik weet niet wat het is maar vrouwen kunnen zo makkelijk oordelen over elkaar. Wat dat is.. vaak hun probleem denk ik dan, onzekerheid, jaloers afgunst, dat vergelijken bleegh wie wordt daar nou happy van?
Zou willen dat vrouwen elkaar nog meer steunen en juist mensen die wel kwetsbaar durven zijn nog meer liefde geven, we voelen ons allemaal wel eens onzeker en wij kunnen elkaar zoveel sterker maken. Vrouwen hebben vaak al genoeg ballen om de in de lucht te houden. Girls stand in formation :)
Luv u

At -

Jeetje wat vervelend voor je!
Doe wat goed voelt 😘

Iris -

Ik vind dat je het heel goed doet met je eigen ervaringen te delen en Jelle als eigen persoon er zoveel mogelijk “uit” te laten. Niet alleen zijn jullie artikelen over Willemijn en Martine, maar ook de vlogs. Het is jullie baan en niet van jullie omgeving. Daarom vind ik het juist heel knap hoe open jullie zijn en wat jullie allemaal delen! Het klinkt misschien gek, maar ik woon in de buurt van Willemijn en ik zie je regelmatig lopen met de welbelende Joolz maar ook tijdens die momenten vind ik dat je je privacy verdient! Groningse nuchterheid misschien? 😉
Jullie doen het hartstikke goed, en mogen echt trots zijn. Liefs

Chris -

Willemijn, wat verschrikkelijk dat jij dit zo voelt. En wat een mooi artikel schrijf je om dit te verwoorden. Ik hoop oprecht dat je niet het gevoel hebt je te moeten verantwoorden. Jij bent Jelles moeder en niemand weet zo goed als jij (oké en Djurre natuurlijk……..haha!) wat hij nodig heeft. De rest is totaal onbelangrijk. Ik haal persoonlijk zo veel plezier uit jouw/jullie artikelen. Jouw oprechtheid en soms twijfel geven mij soms weer zekerheid. Ik kan dan denken: oh kijk, hehe, zij heeft dat ook, net zoals je bij vriendinnen doet die ook moeder zijn.
Blijf alsjeblieft die mooie, pure, eerlijke, ontroerende en leuke artikelen schrijven. Als jij dat wilt natuurlijk 😊, dat op de eerste plaats! Ik zal ze lezen!

Sabrina -

Dat je je zo druk maakt om deze coments geeft alleen maar aan dat je een top moeder bent die haar stinkende best voor haar kind doet.
Commentaar online of daarbuiten blijf je helaas houden… Zolang jij het met je hart blijft doen en het beste voor je zoon wilt doe je het echt wel goed! Commentaar op deze manier is soms ook gewoon de onzekerheid van de ander.. Geloof in jezelf en de kracht van het mama zijn :)

Petra -

<3

Tetsje -

Lieve Willemijn, echt… maak je geen zorgen, ik weet zeker dat, als de personen die die comments achter hebben gelaten, wisten hoe het echt zat, die comments nooit achtergelaten hadden. Waarschijnlijk was het een kwestie van onwetendheid. Ik ben ontzettend blij voor je dat je zo’n lieve zoon hebt gekregen en ik heb je volledige zwangerschap op de voet gevolgd, ik ben echter een vrij stil type dus ik had nooit echt de behoefte te reageren gezien ik dat ‘in het echt’ ook niet vaak doe.
Even een quote erdoorheen gooien: You can’t keep letting it get you down, ’cause this too shall pass (komt uit een liedje van OK! go, een hele leuke, originele band).
Echt Willemijn, er zijn meer mensen die je bijstaan dan je denkt, vergeet dat nooit.
Liefs, Tetsje

Tetsje -

Misschien helpt het je om, voortaan als iemand weer zo’n comment achterlaat, erover na te denken of het ook echt waar is. Waarschijnlijk is het namelijk gewoon een comment die vluchtig getypt is door iemand die jou niet goed kende. Het helpt heel erg om zo te denken over negatieve opmerkingen: is het waar of niet, en kan ik er iets van leren?

Mare -

Lieve Willemijn,

Ik kan wel zeggen dat je je vooral niets moet aantrekken van die negatieve comments maar dat weet je zelf ook wel.
De vraag is hoe komt het dat het gevoelsmatig toch zo hard binnenkomt? Een anoniem negatief commentaar wat inhoudelijk nergens op slaat? Kijk, vooropgesteld is dat niemand het leuk vind om negatieve comments te krijgen en vooral niet op je kwaliteit als moeder.
Er worden bij jou blijkbaar dingen geraakt waarbij je je overmatig verantwoordelijk voelt misschien? B.v. Ik moet het juiste voorbeeld laten zien?
Bij andere bloggers heb ik vaker gezien dat er online een heksenketel ontstond als een advertorial met persoonlijke beleving werd gecombineerd. Er lijkt wat dat betreft online een soort regel te heersen dat het onmogelijk is ads en oprechtheid te combineren.
Verder vind ik het heel jammer dat jij een soort filter ervaart en juist de kracht van jullie blog niet meer ten volle kan/durft te benutten als je voorheen zou doen. Verder lijkt het mij ook heel moeilijk en onnodig energiesluperend om je bezig te houden met die paar negatieve comments en daar al op voorhand rekening mee te gaan houden. Iemand die negatief wil reageren zoekt immers altijd wel iets of steekt net zo lang zijn of haar energie erin om toch wel iets negatiefs te zeggen.
Wat mezelf betreft; Ik voel me echt verbonden met jullie blog en ben geen make up lezer dus ik lees ook alleen 2wmn. De liefde die jullie steken in de artikelen straalt er vanaf en jullie zijn allebei in veel opzichten taboedoorbrekend en weten woorden te geven aan gevoelens en situaties waar menigeen veel aan heeft.
Ik werk o.a. met mensen met de meest uiteenlopende problemen en soms verwijs ik ze weleens naar een blog die een van jullie heeft geschreven. Mensen halen hier echt heel veel uit en ik durf wel te zeggen dat dit echt helend werkt voor sommige mensen.

Natascha -

Lieve Willemijn,
Hier nog zo’n stille lezer. Ik volg jullie blog(s) nu al een paar jaar en geniet wekelijks van jullie posts. Zowel jij als Martine geven jullie alles, jullie zijn gewoon jezelf en doen niet alsof. Daarnaast groeien jullie als mens en blogger en delen jullie dit met ons. Wat is het toch jammer dat wij vrouwen het nodig vinden om elkaar zo onderuit te halen. Terwijl we elkaar zouden moeten steunen. Ik hoop dat je het los kan laten. Liefs Natascha

Desiree -

Pfff! Ik ben dan wel geen moeder, maar kan me al te goed voorstellen dat jou dit ongelooflijk hard raakt. Je moederschap is nieuw, is spannend en logisch dat je je daar iets onzeker over voelt. Het moederschap is kwetsbaar! Ik vind het echt belachelijk dat andere mensen zulke nare opmerkingen kunnen en durven plaatsen. Waarom!? Ik snap het werkelijk waar niet! Iedereen leidt zijn leven op zijn of haar eigen manier en niet is perfect. Je hoort te doen wat goed voelt voor jou! Je leeft tenslotte voor jezelf. (En je dierbaren) Vreselijk dat er mensen zijn die misbruik maken van het feit dat er mensen zijn die zich kwetsbaar opstellen op het Internet. Lekker makkelijk ook om veilig achter je laptop je onvrede te uiten. Er komt bij mij ook wel eens een artikel of video voorbij van een van de bloggers waar ik het niet mee eens ben, maar het is niet aan mij om daarover te oordelen en door een gemene reactie iemand een kut dag te bezorgen! Willemijn je bent een pracht mens! <3 Laat je niet gek maken!

Patricia -

Wat een begrijpelijk gevoel en dilemma’s. Tegelijk voel ik ook wat jammer van deze negatieve energie maar helaas kennen we dat gevoel allemaal wel. Je ergert je aan jezelf, waarom maak ik me hier nou zo druk om? Ik respecteer volledig dat je ervoor kiest om Jelle weinig te laten zien. Jammer vind ik het wel hoor, zou heel graag eens dat lachende koppie willen zien! Maar overspoeld worden door babyfoto’s zou weer het andere uiterste zijn. Toen jullie net die kleine hondjes hadden was mij de aandacht die er naartoe ging soms wel wat te veel maar heb daar nooit iets van ‘gezegd’. Is jullie goed recht en anders kijk ik maar niet.
Als je eenmaal moeder bent krijg je oneindig veel ongevraagde adviezen en tips, ik weet er alles van. Soms kan het fijn zijn hoor maar je filtert vanzelf van wie je iets wel wilt horen en van wie niet. Ik heb inmiddels pubers en dat is soms best lastig hoor! Voel me ook nog wel eens onzeker en drop dan mijn probleem bij een groep vriendinnen, elkaar wat feedback geven helpt dan zeker. Jij hebt de eerste en dan komt er zoveel op je af maar ook jij zult het meeste als vanzelf goed doen want ook jij hebt je eigen moedergevoel en intuïtie, blijf daar naar luisteren!
Probeer het zo ook met wat je met ons wilt delen, luister naar je eerste gevoel en denk niet na over evt reacties. Ik vraag vaak af waarom negativiteit altijd zoveel aandacht krijgt, ook in de media, terwijl we sommige mensen er meer mee hebben door ze volledig te negeren.
Als we dat nu eens met zijn allen gaan doen? Schrijft er iemand iets vervelends dan doen we allemaal alsof we het niet hebben gelezen en reageren er ook niet op. Kop op Willemijn, schouders recht en een lange neus naar al die ( vaak jaloerse) negatieve mensen! Liefs, X

Mireille -

Lieve Willemijn, wat een mooi open en eerlijk artikel. Ik kan me er over blijven verbazen dat moeders zo lelijk doen tegen andere moeders. Dat ze zo snel met hun oordeel klaar staan en allemaal denken dat ze het wiel hebben uitgevonden. Na mn tweede kindje begon ik het steeds meer te begrijpen. Het zijn juist de moeders die mega onzeker zijn over zichzelf en niet weten of ze het allemaal ‘goed’ doen, die commentaar leveren over dat ene stukje waar ze dan wel trots op zijn. Na de bevalling van mn eerste kindje, die 38 uur heeft geduurd en waarin ik na 24 uur eindelijk mezelf eindelijk had laten overtuigen tot een ruggeprik, vond een zogenaamde vriendin het nodig om te zeggen: ‘ooh ja, zou ik nooit doen, een ruggeprik. Maar ja, ik ben ook gewoon heel sterk’ .En dat na een bevalling van 8 uurtjes van eerste wee tot aan bevalling! Ook daarover heb ik heel wat traantjes gelaten. Ik voelde me niet alsof ik had gefaald na 38 uur en uiteindelijk een spoedkeizersnee, maar andere moeders vonden dat ik had gefaald n dat werd en er ook flink ingewreven. Maar ja, weet je, na een tweede bevling van 36 uur en een spoedkeizersnee vol medische fouten en dat met een lichaam die al zes jaar strijd tegen Lyme, ben ik gewoon trots op mezelf en wat anderen mensen ervan vinden…pfff..loop eens een dagje in mn schoenen en dan mag je komen kletsen. 😉. Je doet het hartstikke goed en die akelige borstvoeding, draagzak-moeders a.k.a betweters die het allemaal zo fantastisch doen, moeten al die tijd die ze besteden aan andere mensen afkraken, maar een besteden aan hun eigen kindjes🙊. Daar word iedereen gelukkiger van.

Inkie -

@Willemijn: Hoeveel zakdoekjes heb je al vol gesnotterd na al deze lieve berichtjes?? Ik dénk al aardig wat. Want meid: Gefeliciteerd! Wat fijn om te lezen dat ook (botte) kritiek zo keihard binnenkomt. Huh? Denk je nu? Ja! Echt! Gefeliciteerd! Het getuigt namelijk van heel veel liefde, nog meer onzekerheid en nog véél meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Het laat zien wie Willemijn écht is. Gaaf. Puur.
Natuurlijk vind ik het niet leuk voor je dat je zo verdrietig wordt van negatieve comments. En natuurlijk gun ik je die slapeloze nachten niet, die onzekerheid en misschien dat schuldgevoel. Maar wow, wat fijn om te lezen dat Jelle een mama heeft die écht is. Met alle normale menselijke gevoelens, maar bovenal haar moederrol kent en neemt. Echt top!

@Martine: topvriendin!

Meiden, ik ken jullie niet en ben…kuch..jaaaaren ouder (43). Maar wat kan ik veel van jullie leren. Op make up gebied, maar zeker ook in levensstijl en houding.

Bianca -

Ik reageer af en toe. Eerlijk gezegd, ik lees vaker niet dan wel de comments bij een artikel, mij gaat het om jullie artikel en niet om wat de rest. Negatieve dingen vallen me dus ook niet op. Sowieso heb ik geleerd in de loop der jaren, dat het me dus ook echt niet boeien kan wat een ander vind of meent te vinden van me. En geloof me als bewust single moeder wordt er heel heel veel over je gepraat en geroddeld, tenslotte denkt iedereen al te weten hoe je toch aan dat leuke kind gekomen bent. Je krijgt er dus een hele dikke olifantenhuid door en heel eerlijk, dat is zalig als je het accepteert. Zoveel mensen zoveel meningen, je kunt het niet goed doen voor iedereen. Heeft iemand daar persoonlijk een probleem mee, dan ligt dat vooral aan henzelf en niet aan jou. Dat is lastig om te accepteren, maar je kunt er verder niet zo heel veel mee. Ik denk dat je een prima balans hebt tussen wat je laat zien van Jelle en je privé leven. Wil je meer delen, hartstikke leuk, maar niets hoeft. En als je alle positieve reacties hier ziet, dan denk ik dat het merendeel die balans van nu prima vindt.

Dominique -

Ik had een heel bericht getypt, wilde op verzenden klikken en toen was het weg. Het feit dat ik dit nu opnieuw naar je schrijf zegt genoeg denk ik.

Veel mensen plaatsen een haatcomment uit eigen onzekerheid. Door een ander, in dit geval jou, onderuit te halen voelen zij zich beter over zichzelf. Eigenlijk ligt dit probleem dus niet bij jou maar bij hen.

Wat ik zie en lees is een hele lieve betrokken moeder. Een moeder die haar keuzes maakt uit liefde. Ik ben van mening dat als je dat doet als moeder je het eigenlijk niet fout kunt doen.

Jij hebt met jelle je eigen idealen. Niet iedereen hoeft jouw idealen goed te vinden. Net zoals jij als moeder het ook niet eens hoeft te zijn met de opvoeding van een ander kind. De keuze of je er dan wat van zegt of niet ligt bij de persoon zelf. De keuze of jij het je aantrekt dat iemand die Jelle niet kent het beter denkt te weten dan jij als moeder ligt bij jou.

Wat maakt jou zo boos of verdrietig? Het is belangrijk dat je daarnaar kijkt. Is het echt het feit dat iemand afgeeft op jouw werkwijze of ligt het misschien dieper. Als je daar echt achter kunt komen dan kan je ervoor zorgen dat een dergelijk comment je niet meer raakt.

Heel makkelijk gezegd, ik weet het. Ik ken het probleem. Ik ben leerkracht in een kleuterklas en heb dagelijks te maken met mensen die overal commentaar op hebben. Aan het begin maakte mij dat ook verdrietig en onzeker. Maar ik was ook onzeker en zocht eigenlijk naar mensen die bevestigden dat ik het goed deed. Maar weinig mensen doen dit van nature. Mensen zijn eerder geneigd het negatieve te benoemen en als er iets positiefs is wordt dit niet benoemd.
Tot ik echt naar de kinderen ging kijken… Zij bevestigden voor mij dat ik het goed deed.
Net zoals Jelle bij jou bevestigd dat je een goede moeder bent.

Gun het de andere niet dat ze jou net zo onzeker maken als dat ze zelf wellicht zijn. Doe je hoofd omhoog, kijk naar Jelle, klik de comments weg en voel in je hart dat je het onwijs goed.

Agneta -

Ook ik ben een stille lezer. Sinds een klein jaar lees ik jullie blogs en ze spreken me juist aan omdat ze zo eerlijk en persoonlijk zijn. De onderwerpen die jullie kiezen zijn zo herkenbaar voor mij als bijna dertiger. Ik vind het dan ook heel naar dat er mensen zijn die denken dat ze over jullie kunnen oordelen op basis van het (online) deel dat we van jullie kennen.
Veel succes en sterkte met het vinden van een nieuwe balans in het wel/niet delen van persoonlijke zaken.

Karin -

Lekker leven en laten leven die zuurpruimen. Jij bent moeder over je eigen kind en bepaald wat en hoe je dingen doet. Mensen oordelen en veroordelen nogal snel. Als je kleine man nu maar lief tevreden en gezond is de rest boeit toch helemaal niet. Mijn zoontje krijgt ook flesvoeding en zelfs groente uit een potje lekker makkelijk. Maakt dat mij een slechte moeder??? Nee hoor mijn zoon is hartstikke lief lacht naar iedereen en groeit als kool. Dus asjeblieft doe lekker wat jij denkt dat goed is volg je gevoel uiteindelijk is dat wat klopt.

Diana -

Ahhhh lieve Willemijn, ik vind het echt zo vervelend dat mensen commentaar geven op zoiets persoonlijks! Als het kon zou ik alle rotte comments laten verdwijnen. Trek het je alsjeblieft allemaal niet aan, je bent een geweldige moeder! Niet omdat ik het zeg maar dat weet je zelf toch ook? Mensen die anderen bekritiseren doen het omdat ze zelfvertrouwen missen, en het nodig vinden om anderen een steek onder de gordel te geven om zich goed te voelen. Dat soort mensen kan toch nooit gelijk hebben.
Ga zo door met wat je doet, zou alleen luisteren naar bijvoorbeeld je man of je moeder oid, verder laat iedereen in de stront zakken met hun commentaar :)

Myrna -

Lieve Willemijn,
Ik krijg echt tranen in mijn ogen als ik dit lees. Normaal reageer ik nooit, maar nu wou ik graag laten weten dat ik je echt een geweldig mens vindt. Ik volg 2wmn en llg al een tijdje en je bent (samen met Martine) echt een voorbeeld voor mij geworden. Ik vind het elke keer geweldig als je een artikel post over zwangerschap/moederschap. Aan die artikelen alleen al kun je merken dat je een toegewijde moeder bent die alles over heeft voor haar kindje. Die mensen die zitten te haten op de flesvoeding kennen jouw situatie niet en kunnen daar dus ook niet over oordelen. Die mensen kijken gewoon niet verder dan hun neus lang is. Volgens mij mag Jelle juist blij zijn met een moeder als jij! Ik hoop dat je nog meer gaat schrijven over het moederschap, ik vind het namelijk erg interessant en leuk om te lezen(en ik ben volgens mij niet de enige).
Aan de comments van dit artikel kun je iig wel zien dat er genoeg mensen zijn die je geweldig vinden. Denk daar vooral aan en trek je niks aan van die haatcomments. Zulke mensen zullen er helaas altijd blijven.
Jullie zijn allebei toppers! Hopelijk kom ik jullie een keer tegen in de stad (ik woon zelf namelijk ook in Groningen 😉 ) !
Liefs, Myrna

Sanne -

Goed dat je hierover je gevoel uitspreekt. Ik denk namelijk dat een gedeelte zich niet eens bewust is hoe dit iemand kan raken.
Haatcomments kan ik sowieso niet begrijpen, of je formuleert het als feedback of schrijf lekker geen comment. Dat je het niet altijd eens bent met iemand, dat is logisch. Maar serieus voel je jezelf beter wanneer je iemand kwetst. Wat geeft iemand anders het recht om te zeggen dat iets niet goed is als het kind liefde en veiligheid ervaart en zich goed ontwikkeld.

Harma -

Wat naar om te horen dat je zulke berichten krijgt, want ik vind het juist ontzettend leuk om al je (jullie) verhalen te lezen, omdat het ook zo persoonlijk is.

En ik denk juist dat je een hele goede mama bent :) Succes, en probeer je er niet te veel van aan te trekken, lees vooral alle leuke en lieve reacties!

vivianne -

Lieve Willemijn, ik hoop dat al deze positieve en lieve comments de vervelende comments doen vergeten. Hiervoor moet je het doen en de energie van krijgen. Ik begrijp heel goed dat die olifantenhuid verdwijnt als het om je kleine mannetje gaat, of om het moederschap. Logisch dat je daar soms onzeker in bent, al is dat nergens voor nodig. Ms is het de moeite waard om eens te kijken wat voor trainingen publieke figuren allemaal krijgen om om te gaan met alle meningen van buitenaf. Je bent hier immers ingegroeid, tips over hoe hier mee om te gaan kunnen vast geen kwaad. Ik heb het idee dat bloggers altijd maar veel moeten pikken van hun ‘lezers’, maar wil je dat soort lezers wel? Blok gewoon hun IP adressen, jezelf hiervoor beschermen mag best! Ik vind je iig een topper en een mooi mens en de manier waarop je dingen met ons deelt heel waardevol!

Sanne -

Lieve Willemijn (en Martine!),
ook ik ben normaal een stille lezer en reageer nergens op, maar dit bericht kwam flink binnen. Ik blog zelf niet, dus kan me niet voorstellen hoe het is om overal reacties op te krijgen (positief en negatief) maar vind dit heel erg om te horen.
Om bij mijn eigen mening te blijven: ik vind dat jullie een 2 fantastische websites runnen, waar ik als 27 jarige heel veel plezier en inspiratie uit haal. Juist het lezen over ‘volwassen zaken’, wat ik bij andere blogs vaak mis, is iets wat ik hier heerlijk vind om te lezen (relaties, huishouden, financien, trouwen en kinderen). Het is volledig aan jullie hoe veel jullie laten zien van jezelf en je privé leven, als je er zelf maar achter staat. Ik vind in ieder geval dat jullie het top doen en hoop dat jullie nog lang zo doorgaan.
Laat de haters haten, hoop dat je het een beetje los kunt laten. Wat ik in een eerdere comment ook al las; als wij vrouwen elkaar nou eens zouden ’empoweren’ in plaats van kleineren, dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien.
Sterkte Willemijn!
Liefs Sanne

Margriet -

Ooh ik vind dit erg om te lezen!
Ik lees heel graag over hoe jij het moederschap ervaart en je persoonlijke artikelen vind ik ook fijn om te lezen/zien!
Ik wil zeggen: doe waar jij/jullie jezelf goed bij voelt/voelen, maar weet wel dat je heel veel lezers hebt die je heel erg waarderen en weet dat je het gewoon goed doet!
Liefs!!! :)

Tamara -

Triest dat er mensen zijn die denken dat zulke opmerkingen kunnen of het leuk vinden om andere mensen de grond in te trappen! Makkelijker gezegd dan gedaan maar probeer het je echt niet te veel aan te trekken. Je verhalen over het moederschap en je foto’s van Jelle zijn juist heel erg leuk!! Maar logisch dat je nu minder wilt delen… Twijfel niet aan jezelf hoor, je bent vast een hele goede en lieve moeder!

Celine -

Ik volg jullie al een tijdje en ik heb veel aan jou zwangerschapsverhalen en ervaringen gehad. Ik ben sinds 1,5 week mama en ik heb veel te maken met onzekerheden en of ik het allemaal wel goed doe. Juist om verhalen van andere te lezen geeft dit vertrouwen en handige tips. Ik snap niet dat er gemene comments gemaakt moeten worden. Het is toch veel beter en fijner om elkaar als mama’s te steunen en tips te geven?! Ik vind jou echt een top mama en ga zo door met 2wmn!
Liefs, Celine

Kelly -

Hi Willemijn,
Ik vind het heel mooi dat je dit met ons wilt delen. Ik reageer zo goed als nooit, maar hier werd ik even stil van. Heel vervelend dat mensen (en vooral moeders!) zo op iemand af kunnen geven. Ze zien maar een paar minuten vlog, lezen een stukje of zien één momentopname. Dat je dan al op iemand af kan geven vind ik erg verwonderlijk, ze kennen je niet eens goed! Ik denk dat deze mensen zelf gewoon super onzeker zijn en dit maar op een ander, in dit geval jou, af reageren. Het is soms lastig om juist die ene negatieve reactie over het hoofd te zien, ook al staan er 100 positieve reacties tegenover. Elk kindje is anders en elke moeder is anders. Je kan duidelijk zien dat jij super veel van Jelle houdt en alles voor hem over hebt. Dat is het belangrijkste! Je doet het super goed Willemijn (en Martine ook natuurlijk)!

Eline -

Dit raakte me echt! Het is zo goed geschreven! Ik snap helemaal wat je bedoelt, het is natuurlijk ook een moeilijke situatie maar altijd als ik een 2WMN VLOG kijk en Jelle komt langs wordt ik gelijk helemaal blij! :) Dus laat je niet gek maken door die haters, het zijn ongelooflijk stomme kaaskorsten, zeg dat maar als je weer zo’n comment krijgt! Kaaskorst! Je weet er helemaal niks van! Zo dat wilde ik even zeggen ik ben groot fan van je! Jellemijn forevaaaaah!!

Martine -

Haha leuke naam voor een meisje: Jellemijn 😛

Diane -

Ook hier een stille lezer, maar moet even kwijt dat ik jullie beide toppers vind!

Irene -

Post normaal nóóit reacties, maar hier moet ik gewoon op reageren. Willemijn, ik vond je zwangerschapsdiaries altijd echt superleuk, en nu vind ik het inmiddels net zo leuk om je blogs over Jelle te lezen. Ik hou van de puurheid die jullie diaries altijd uitstralen, gewoon zoals het leven is en niet meer of minder. Ik waardeer in jouw persoonlijke stukken de oprechtheid. Helaas snap ik je twijfels ook. Als die negativiteit tegenwoordig op het internet is echt rot, en helemaal als het gaat over de opvoeding van je bloedeigen zoontje kan ik me dat enorm goed voorstellen. Tegenwoordig lijkt het haast iets wat niet meer te vermijden valt; al die rare reacties. Weet inmiddels niet helemaal waar ik heen wil met deze comment maar wil wel echt uit de grond van m’n hart zeggen dat ik je echt zie als een waanzinnig eerlijk en oprecht mens, die alleen maar het allerbeste wil voor haar gezin. Ik vind je baby blogs echt fantastisch, positief en oprecht. Ik hoop dat je vrede mag vinden in de manier waarop je met je lieve baby op het internet omgaat, maar voor in ieder geval nu vind ik het nog even héél leuk! He is so cute! Liefs uit Groningen :)

Michelle -

Lieve Willemijn,

Wat vind ik het vervelend voor je dat je zulke vervelende reacties ontvangt, dat verdien je helemaal niet. Hoewel ik je niet persoonlijk ken, lijkt dat bijna wel zo nu ik al jaren llg volg en sinds het begin ook 2wmn. Daarom raakt het mij ook.

Al die negativiteit, de levens van degene die deze reacties plaatsen wordt er zo ook een stuk minder gezellig op, waarom zou je altijd je negatieviteit willen uitspreken? Onbegrijpelijk. Leven en laten leven..

Ik wil graag kwijt dat ik je echt heel tof vind, oprecht, gezellig en een lieve mama voor Jelle. Je doet het heel goed als je het mij vraagt. Ik heb genoten van je posts over je zwangerschap en nu over het moederschap ondanks dat ik daar zelf nog niet aan toe ben (door jouw zwangerschap zijn mijn eierstokken wel een beetje aan het rammelen gegaan overigens, thanks :P).

Bovenal hoop ik dat je een manier kunt vinden om hier mee om te kunnen gaan en toch voor jezelf en je trouwe lezers mooie, inspirerende, oprechte artikelen kan blijven plaatsen.

Virtuele knuffel en een hart onder de riem. X

Marta -

Ah, lieve Willemijn!
Bah, wat baal ik hiervan zeg en wat baal ik dat de wereld zo in elkaar kan zitten!
Hier ook een stille lezeres die het niet kan laten nu een keer te reageren :)
Ik geniet zo zo ZO van jouw (en jullie) stukken, helemaal over het moederschap (terwijl ik zelf nog niet eens moeder ben) én nog een beetje extra omdat ik zelf ook in Groningen woon. Ik heb mezelf voorgenomen ze terug te lezen als wij zelf een keer aan kinderen gaan beginnen.
Nu heb je waarschijnlijk niets aan deze woorden, maar ik hoop zo dat al de lieve berichtjes die zijn achtergelaten het rotgevoel een beetje wegnemen!
Je bent zo’n leuk mens! Heel veel liefs,
Marta

Denise -

Ik vind dit een moeilijk onderwerp. Laat ik eerst zeggen dat ik het zeer vervelend voor je vind dat je nare reacties hebt gehad op je rol als moeder. Ik denk dat mama worden al moeilijk genoeg is zonder ´beroemd´ te zijn. Echter vind ik wel dat er al snel gezegd wordt ´iedereen doet het op zijn manier´. Sommige moeders doen (onbewust) dingen niet goed. (Ik spreek hier algemeen, niet over Willemijn), ik vind het zeer belangrijk dat er dan ook respectvol gezegd kan worden wat eventueel beter kan. Echter vind ik niet dat jullie lezers dat moeten doen. Als iemand jou, Willemijn, feedback geeft over het moederschap vind ik dat dat iemand moet zijn die jou heel vaak ziet en zijn/haar mening goed kan onderbouwen. Wij hebben misschien in totaal 1 minuut beeld, waaruit we totaal niet kunnen opmaken hoe jij bent als mama. (En wat natuurlijk ook niet hoeft)

xx

Kiki -

Dit vind ik zo jammer om te lezen! Ik snap niet dat er zulke belachelijke mensen bestaan! Op het internet schrijven ze vreselijke commentaren, maar in het echt zijn het vaak mensen die niets durven zeggen. Jullie blog is mij favoriet, net omdat jullie zo veel persoonlijke dingen durven te schrijven, wat ik zeer sterk bewonder! Ik vind zelfs dat Jelle nog een beetje te veel uit de schijn wordt gehouden (wat ik volkomen snap), maar ik ben gewoon veel te nieuwsgierig! 😉 Ik zou zeggen, blijf gewoon voortdoen en trek je niets aan van die rotcommentaren! Ik weet dat dit zeer moeilijk is, maar je moet je focussen op de positieve reacties! Stay strong! Jullie zijn prachtvrouwen allebei en Will, jij bent een geweldige moeder die het beste wil voor haar kind! Dat is voor iedereen van ons, lezers, duidelijk!

Minka -

Het raakt je niet voor niks, vaak is het zo dat er dan iets wordt aangeboord waar je al onzeker over bent en het is dus logisch dat je ervan wakker ligt. Betekent wel dat het zaak is om hier voor jezelf aan te werken. Iedereen kan 100000x zeggen dat het onzin is en je ‘er niks van moet aantrekken’ maar het feit blijft dat dit je wel raakt en dat hier iets aan ten grondslag ligt. Ik denk dat het helemaal niet zo gek is om een keer met een goede (NLP) coach / professional een aantal sessies te doen. Voor zoveel mensen kan het opluchten en je daadwerkelijk verder helpen.

Voor wat het waard is, ik vind jou en Martine geweldig. Heb zeer veel respect en bewondering voor wat jullie doen en voor hoe jullie in het leven staan. Ik gun je nog meer vertrouwen in je eigen kunnen en zijn en weet zeker dat deze dip van tijdelijke aard is. <3 Minka

Deborahschrijft -

Lieve willemijn, wat ontzettend rot om dit te lezen zeg! Ik vind het ontzettend naar dat je haatcomments en kritiek krijgt. Nergens voor nodig! Ik weet dat het lastig is, maar probeer je er niets van aan te trekken. Doe wat je gevoel zegt. Ik vind het alleen maar bewonderenswaardig dat je zo met de privacy van Jelle omgaat.
Laat mensen lekker lullen, je doet het echt super meid!!

Veel liefs,
Deborah

Maaike -

Oh Willemijn :( ik snap het heel goed hoor! Maar het is klein deel mensen die zulke dingen zeggen en er zijn juist veeel meer mensen die jou wel super vinden en volledig achter jou staan. Mensen die zulke dingen op het internet willen zeggen terwijl ze niet over de situatie kunnen oordelen zijn zelf hartstikke onzeker. En het feit dat je Jelle geen borstvoeding geeft is jou besluit en daar heeft niemand anders wat over te zeggen!

Kristine -

Lieve Willemijn,
Heel naar dat je dit zo allemaal over je heen krijgt! Vooral ook wanneer er een opmerking gemaakt wordt en het duidelijk is dat iemand het niet weet waar diegene het over heeft (zoals de borstvoeding), want als dat wel zo zou zijn geweest dan had diegene wel geweten dat juist uit liefde voor Jelle je geswitcht bent naar flesvoeding zodat hij genoeg eten binnen krijgt. Als blogger ben je een ‘makkelijk’ doelwit voor de frustraties, mensen kunnen vrij anoniem hun comment achterlaten en er is toch een minder hoge drempel dan wanneer je iemand (en al helemaal een vreemde) face to face zou spreken. Heel onterecht en ik snap dat het je heel veel doet als het om je moederschap en kind gaat.
Ik hoop dat het toch lukt het enigszins van je ‘af te laten glijden’, niet per se omdat ik (en met mij velen geloof ik) het nou zo leuk vinden om dingen van Jelle mee te krijgen, maar voor jouw eigen rust. Je komt over als een sterke, prachtige vrouw en niemand hoeft jou/jullie zo te laten twijfelen aan de keuzes die jullie rondom Jelle maken. Ik snap zeker als je hierdoor terughoudender wordt, doe wat voor jou goed voelt en kies voor jullie gezinnetje :)

Michelle -

Lieve Willemijn,

Wat een mooi artikel en wat kan ik me het ontzettend goed voorstellen. Maar wat vind ik het ontzettend jammer dat het zo moet, dat er mensen zijn die geen respect kunnen tonen op dit gebied. Gelukkig staat de grote meerderheid van de lezers wel vierkant achter je en ik hoop dat je je dat ook realiseert. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen invulling van hun leven en ik weet zeker dat je een geweldige moeder bent. Ik snap heel goed dat je nu terughoudener bent over je eigen prive leven, maar ik vind het echt heel erg jammer dat dit nodig blijkt te zijn, want dit is, zoals je zelf al zegt, echt de kracht van 2wmn en dit vind ik heerlijk om te lezen.
Ik hoop dat we nogsteeds over jou leven en over Jelle / jouw ervaringen als moeder zullen horen, maar begrijp heel goed als dit niet zo is.

Heel veel liefs,
Michelle

Kelly -

Wat moet dit een moeilijke situatie zijn voor jou. Ik kan me goed inbeelden dat je je geforceerd voelt in ‘jezelf niet meer zijn’ omwille van de kritiek die anderen spuien. Het is ook gemakkelijk om te zeggen: trek het je niet aan. Uiteindelijk is dat iets dat sterker is dan jezelf en je zal het je altijd wel een beetje aantrekken. Jammer genoeg zullen er ook altijd mensen zijn die hun kritische gedachten niet voor zichzelf kunnen houden of deze niet constructief kunnen uiten. En volgens mij zal dat ook iets zijn waar Jelle in zijn latere leven ook vaak mee geconfronteerd zal worden, al hoop ik van niet. Belangrijk is om te weten dat jij je best doet en volgens mij weten de meeste volgers dit ook te waarderen en zien we jouw oprechtheid en inspanning.
Zelf ben ik helemaal niet aan kinderen, maar jouw hele verhaal van zwanger worden tot nu moeder zijn vind ik fantastisch! Als leeftijdsgenote is het voor mij een soort van kracht om te zien dat andere mensen net wél die moeilijke stap van ‘moeder zijn’ aangaan en dat vind ik zo krachtig! Het feit dat je je kind zo bewust opvoedt, met zoveel liefde en oprechtheid, dat is iets dat de hele naar mag opkijken. Het feit dat je in zit dat je geen borstvoeding kan geven, maakt net dat je zo’n goede moeder bent! Ik ken vrouwen die het zelf niet wouden omdat het teveel pijn zou doen of hun borsten er niet meer zouden uitzien… wat ik wil zeggen, er zijn heel wat mensen die kinderen hebben die niet zo bewust omgaan met het opvoedproces. Mijn kritiek daarover houd ik voor mezelf, maar onthoud goed dat oprechtheid, in al z’n vormen, het mooiste is dat je je kind kan meegeven. Jij voelt hoe oprecht jouw bedoelingen zijn en wij, mensen die ook die oprechtheid delen, zien dat ook in jouw posts, vlogs, …. Only haters are gonna hate.
Wees vooral jezelf, doe waar je je goed bij voelt en volg altijd je hart. Er gaan altijd onnozele mensen zijn die ongegronde kritiek uiten, maar wat weten zij er nou van? :)
Veel liefs en ook veel sterkte toegewenst om hier mee om te gaan! Maar je bent een sterke mama en dat zien wij allemaal!

Daphne -

Lieve Willemijn,

Ik vind het zo enorm rot dat mensen zulke gemene dingen zeggen! Ik vind het jammer dat je niet jezelf kan zijn en je niet kan delen over Jelle wat je wilt. Ik snap het heel goed dat je nóg voorzichtiger bent uit zelfbescherming en ik vind het ook diep triest dat dat nodig is.

Ik hoop dat de positieve comments overheersen, dat je zelfverzekerder wordt in het moederschap en dat alle rotcomments je niks meer doen! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, dus ik hoop dat je die balans zult vinden.

Ik wil ook nog even zeggen dat ik vind dat je het enorm goed doet. Ik ben zelf 22 en heb zelf geen ervaring met kinderen, maar ik heb wel een sterke mening wat betreft opvoeden; de moeder weet zelf wat het beste voor het kind is. Liefde overwint en hoe je de rest aanpakt, dat moet je zelf aanvoelen. Er is niet 1 goede manier van opvoeden.
Wat ik tot nu toe zie is dat jij alles doet voor Jelle. Je bent, als ik je blog lees, enorm positief! Ondanks dat je halve nachten slaapt of ziek bent, doe je er toch alles aan om te zorgen dat alles om je heen doorgaat. Je bent een goede moeder met een enorm groot hart! En misschien helpt het om maar zo te denken; als jij nu dingen opschrijft over Jelle, of het nu privé is of op internet, ik weet zeker dat als hij het later leest hij enorm trots is op zijn moeder en hoe ze dingen aangepakt heeft. Want echt, ‘al’ die moeders die het beter weten zogenaamd, hebben geen idee hoe het is om blogger/vlogger te zijn en zelf zo bekend te zijn en hebben daarom helemaal geen recht om te zeuren over iets wat jij zogenaamd niet zo goed doet.

Alsjeblieft, blijf vertrouwen hebben in je eigen moederinstinct en take it easy met wat je post over Jelle als je er nog over twijfelt. Je kan natuurlijk ook als je iets echt nog wilt delen, het na een maand doen (terugblik op de afgelopen maand). Ik weet zeker dat je eruit komt en wat je ook kiest, jullie echte 2WMN-lezers zijn blij met alles! Zodra je maar gelukkig bent (geldt natuurlijk ook voor Martine!)

Liefs,

Daphne

Lotte -

Lieve Willemijn,
Haatcomments zijn vervelend. Vooral omdat die mensen jou niet echt kennen.
Ik hoop deze mensen stoppen met die comments en jij meer over Jelle gaat schrijven/vloggen.
De stukjes van Jelle vind ik persoonlijk heel leuk, ze geven een echte kijk op het moederschap.
Xxxxx Lotte

Studio.strikjes -

trek je er niets van aan wordt vaak gezegd. maar om dit niet te doen is wel een ander verhaal.
hopelijk kan je jezelf blijven en genieten van de kleine dingen. ik denk dat degene met de rotcomments een steekje missen en om aandacht vragen……. #mijnmening

Studio.strikjes -

Willemijn,
Wat goed dat je eerlijk je hart lucht. ik heb de bovengenoemde artikelen gelezen en inderdaad het stroomt over van bemoeial en ergenissen van de ander over jouw leven, ik vraag me dan af waarom ze jouw artikelen lezen. als je ze leest vindt je ze toch op zn minst interessant? en de trouwe volgers meer dan dat?
Het is jouw keus wat je deelt en het is jammer als dit onder invloed staat van rotcomments. ik vind het super als we jelle helemaal zien+zijn leven. Maar dat verwacht ik niet van jouw. je moet doen waar jij je goed bij voelt. dit geldt ook voor anderen. dan kunnen ze beter zelf voor het moederschap kiezen;) Ik hoop dat je dagen en nachten beter gaan in het vervolg en je de juiste balans krijgt.
liefs mij

Nynke -

Ik word zo boos van al die stomme mensen die het voor de rest en dan vooral jullie als bloggers moeten verpesten. Ik lees zulk soort artikelen de laatste tijd veel te vaak op blogs, waarom doen mensen dat toch?! Ik zou het echt jammer vinden als jullie minder persoonlijke artikelen zouden schrijven, dat vind ik juist zo leuk aan jullie. Ik weet eigenlijk niet wat ik nu precies met deze comment wil, maar ik moest even reageren, haha 😛 Heel veel liefs en jullie zijn top!

Miriam -

Pff, ik kan hier echt boos om worden. Ik heb nóóit begrepen waar het voor nodig is om mensen af te zeiken. Net alsof je als blogger maar overal tegen moet kunnen? Ik vind dat iedereen elkaar met respect moet behandelen. En dan kunnen mensen het ‘feedback’ noemen, maar afzeiken en gemeen doen is gewoon heel laag. Lekker makkelijk ook veilig vanaf het internet naar iemand die je niet persoonlijk kent. Iemand die ook gevoel heeft en zijn/haar best doet. Ik hoop dat deze trieste mensen ooit eens denken: hoe zou ik het vinden als iemand deze reactie nu tegen mij zou zeggen? En dan op het kruisje drukken..

Judith -

Ik vind het juist zo verfrissend, jou nuchtere kijk op het moederschap en je leven. Iedereen heeft het elke keer over hoe je dingen MOET doen. En daar wordt ik zo benauwd van. Blijf vooral doen wat je doet, dat wat goed voelt. Wel enorm jammer dat anderen daarin denken te kunnen bepalen.

Beauty Charm -

Wat ontzettend naar om te lezen dat mensen zulke nare comments plaatsen. Ik kan mij indenken dat je dit raakt, zeker als het op jou en je zoon aankomt. Leven en laat leven zijn voor sommige mensen helaas hele moeilijke begrippen.
Iedereen voedt zijn kinderen op zijn eigen manier op en dat is een ieder goed recht. De eens is wat strenger, de ander wat losser. Niets mis mee. Net als borstvoeding. De een doet dat wel, de ander niet. Je moet doen waar jij jezelf goed bij voelt. Is dat borstvoeding? Prima. Geef je liever de fles? Ook prima. Dat is de keuze van de moeder en die respecteer ik. Bij mij lukte de borstvoeding ook niet (goed). Ik ben er mee gestopt en over gegaan op de fles. Wat een verademing was dat; het gaf zo ontzettend veel rust. Mocht ik in de toekomst nog een kindje verwelkomen, dan denk ik dat ik niet eens aan borstvoeding meer zou beginnen. Zou ik daarom een slechte moeder zijn? Wat een nonsens. Het zegt namelijk niets over hoe ik met mijn kindje omga en mijn liefde voor hem. En volgens mij is dat nog altijd véél belangrijker dan of een kindje met de borst of met de fles groot gebracht wordt. En als mensen vanwege flesvoeding wel iemand een slechte moeder zouden vinden, dan is dat hun probleem en niet de mijne. Dat zegt dan wat over hun kortzichtigheid, dan dat het wat over mij zegt.
Ik vind dat ieder ander respect moet hebben voor de keuzes die je maakt. Je mag er vanuit gaan dat daar over nagedacht is. Ik weet zeker, dat als jij met Jelle in een draagdoek naar buiten gaat, je dit verantwoord vond.
Tips geven mag, dat kan zelfs alleen maar nuttig zijn, mits op een respectvolle manier. (Hoewel ik dan ook wel weer het idee heb dat als het op kinderen aankomt, een aantal mensen het ineens allemaal beter schijnen te weten en het nodig vinden om je van commentaar en zogenaamde tips te voorzien). Misschien dat je iets met de tips doet en misschien ook niet, dat is aan jou. Het mooie aan het moederschap is dat je zelf kunt ontdekken, samen met je partner en je kindje wat voor jullie en prettig is en wat niet. Juist door zelf te ervaren leer je het meeste. Juist dat zelf ervaren is wat ik zo ontzettend mooi vind aan het moederschap. En dan ga je een keer de mist in, so what? Zo lang je je kindje er geen kwaad mee berokkent, dan is het alleen maar een leermoment.
Ik denk dat je als moeder op jezelf, je eigen gevoel en je gezin mag vertrouwen. Doe wat voor jullie goed voelt. Laat alsjeblieft de nare comments niet het genot van het moederschap voor jou bederven of je laten twijfelen aan de keuzes die je maakt. De tijd vliegt al zo snel voorbij en die negatieve comments zijn het gewoonweg niet waard.
Liefs.

Naomi -

Ik kan mij altijd zo kwaad maken over het gezeik rondom borstvoeding.. Je moet je absoluut niet schuldig voelen omdat het je niet gelukt is. Dat het beter is voor het hechtingsproces is ook dikke onzin.
Ik vind het erg jammer dat je zo aan de kant gezet wordt als “onverantwoordelijke moeder” ik snap gewoon niet dat je het lef hebt om zelf als moeder dit te zeggen. Of uberhaupt om kritiek te leveren op andere moeders..
Ik snap het echt dat je niet veel meer plaatst van Jelle (wat ik jammer vind want ik ben gek op baby’s 😋 maar dat is weer een ander verhaal)
Maar ik snap je reden er achter echt wel.
Hopelijk komt het allemaal goed en kan je het nog meer van je afzetten!

may -

ik heb inmiddels al een volwassen kind. Ik begrijp dat commentaren pijn doen. internet maakt het zo dichtbij en vooral heel snel en veel. Ook vroeger kreeg je veel ongevraagd ‘advies’. slaapt je kind nog niet dan doe je het niet goed, je moet dit doen of dat. Duimt je kind, nou dan weet iedereen wel een oplossing. Mijn kind huilde zich in slaap, radeloos was ik. Dokter, consultatie bureau, crèche, buren, familie en vrienden, veel adviezen en daarbij ook nog tegenstrijdig ook. totdat een andere moeder zei; je zal vast al veel zogenaamde adviezen hebben gehad, maar laat het los. Jouw kind valt huilend in slaap zo doet jouw kind dat, is niks mis mee. ik liet het los, liet adviezen en commentaren voor wat het was. Zomaar ineens, maanden later was het over.
Onzekerheid is zwaar.,doe wat jij en je man goed vinden dan kan je het aan.

Sylvia -

Hoe ontzettend jammer dat je je zo voelt, hetgeen ik heb geleerd toen ik zelf moeder werd is dat je kind inderdaad je grootste zwakte is, als iemand daar iets negatiefs over zegt of over jou als moeder dat dat er echt op in hakt. De onzekerheden van het moederschap zijn zo groot en als een ander dan de nood voelt om je duidelijk te maken dat je het volgens hen fout doet is zo pijnlijk. Hetgeen ik vaak antw nu ik zelf moeder ben en mensen mij vragen hoe ze dit of dat moeten doen is hoe ik het doe maar gevolgd door “jij bent de mama, jij kent je kind het beste dus volg je eigen gevoel dat kan nooit verkeerd zijn”

E -

Wat rot voor je… Ik snap het wel hoor! Lijkt me ook heel erg rot… En logies dat je je het commentaar wat betreft je kindje en het moederschap veel meer aantrekt dan opmerkingen over jezelf. Misschien helpt het om je te beseffen dat al dat gemene commentaar een weerspiegeling is van hoe die mensen zich over zichzelf voelen. Als je je echt goed voelt over jezelf en je eigen leven, heb niet de aandrang om kwaad te spreken over anderen.

Dit merkte ik bij mezelf ook, bijvoorbeeld: Ik zag een stelletje klef doen in de bus en ik ergerde me kapot! Ik dacht onaardige dingen over hun. Maar toen ging ik nadenken, misschien was ik wel jaloers, zat ik gewoon niet lekker in mijn vel. Als ik me goed voel had ik naar ze geglimlacht en gedacht: ach wat schattig!

Dus de moeders die zo onaardig tegen jou doen zijn – helaas – gewoon zelf ontzettend onzeker en misschien wel ongelukkig. Laat je niet uit het veld slaan, ik hoop dat al deze mooie reacties op dit artikel je goed doen en daar energie uit kan halen. Ik vind het dat je het echt ontzettend goed doet en je openheid en kwetsbaarheid is juist iets om trots op te zijn. Misschien vind je het leuk om te weten: toen je was bevallen heb ik heel de dag tegen mijn vriend gezegd: ‘Willemijn is bevallen!’ omdat ik zo met je meeleefde!

Hopelijk vind je – de voor jou en Djurre – juiste balans!

Liefs

Vera Camilla -

Ik ben geen moeder, wel blogger en kan me daarom wel enigszins voorstellen hoe hard dit je raakt. Ik wil even zeggen dat ik vind dat je het echt heel erg goed doet en dat ik hoop dat je een manier vindt waar je je comfortabel bij voelt. Het is je echt gegund, je bent een pracht mens <3

iooon -

Oh Willemijn. Wat idioot achterlijk stom dat er zo gedaan wordt. Het moederschap is zo mooi en je draagt het prachtig. Ik wist al voordat je zwanger werd dat je een top moeder zou worden. Het is zo dat moeders erg hard over elkaar kunnen oordelen. Maar gelukkig zijn er ook bergen moeders die juist zien wat een ander doet en laat om hun kind op hun manier groot te brengen en dat waarderen. Hopelijk gaan die comments de overhand nemen.

dominique -

Op de een of andere manier doet me dit denken aan het progamma vier handen op een buik waar ze expres puber meisjes die al veel problemen hebben uitkiezen zodat zo’n meisje op Twitter totaal word afgebrand. Terwijl tuurlijk ist slecht dat ze bijv roken maar moeten ze daarom zo neer worden geslagen. Blijkbaar wel. Of dat boer zoekt vrouw misschien zou stoppen omdat ze boeren zo schandalig de grond in werden geboord. Blijkbaar kun je niet meer privé laten zien in media want t is vergelijkbaar met jezelf in een leeuwenkooi gooien. Mensen trekken je t liefst volledig uit elkaar en zoeken bijna express naar dingen om af te branden. Ik vraag me af of ze zich dan echt beter voelen. Of ze überhaupt wel weten wat ze doen of daadwerkelijk te dom zijn om dat te realiseren. Want media is een ver van de bed show. Je bent anoniem en je kent diegenen toch niet. Terwijl deze open media in Nederland zo geweldig gebruikt zou kunnen worden. Sterkte willemijn

Martine -

Gezien je geschiedenis aan reacties zie ik dat jij veel gemene reacties hebt achter gelaten over Willemijn en haar rol als moeder. Daarom snap ik deze reactie niet zo goed Dominique. Die reacties hebben haar behoorlijk geraakt. Wij noemen je zelfs ‘de Willemijn hater': zo bekend is je IP adres bij ons. Hoe vind je dat om te horen? Ik denk niet dat het fijn is om te weten dat anderen jou zo zien, zeker niet als je in de zorg werkt. De meeste mensen werken toch in de zorg omdat ze graag met mensen willen werken uit liefde? Hoe kan het dan dat die liefde zich hier zo projecteert in haat op een bepaald persoon? Niemand wil toch als een hater worden gezien lijkt me? Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat wij jou zo zijn gaan zien door de reacties die je achterlaat. Ik zou je liever zien als ‘Hee dat is Dominique, die laat altijd van die inspirerende reacties achter: wat leuk!’

Misschien is het goed om eens te reflecteren op je eigen gedrag op het internet? En waarom triggert in dit geval Willemijn jou vooral? Is er iets wat een pijnpunt bij je raakt? Mijn excuus als ik niet aardig genoeg overkom, ik probeer dit namelijk liefdevol te verwoorden op mijn manier.

Barbara -

Martine, ik heb de comment even gelezen en volgens mij bedoelt Dominique dit helemaal niet slecht? Ze geeft juist aan hoe rot het er aan toe kan gaan op social media en noemt daar, weliswaar op een manier die verwarrend kan zijn, voorbeelden van op en eindigt ook met “sterkte Willemijn”.
Wat natuurlijk niet afdoet aan het feit dat ze eerder vervelende reacties heeft geplaatst, dat is niet oké. Maar wilde het toch even zeggen.

Jennifer -

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier ook enorm mee geworsteld heb. Er zijn tijdens mijn zwangerschap al dingen gebeurd waardoor ik toen al gekozen heb om Melle zoveel mogelijk buiten beeld te willen houden op internet. Je wordt inderdaad kei en keihard op je ziel getrapt als iemand het over je kwaliteiten als moeder heeft, of over je kind en dat doet gruwelijk veel pijn. Ik ben foto’s tegengekomen met teksten in de strekking van “nog zo’n tienermoeder” en “don’t be a fool wrap your tool” en dat is natuurlijk allemaal hartstikke grappig, maar niet als het om je eigen foto gaat. Dat was voor mij echt de druppel die me heeft doen besluiten dat ik mijn kindje niet wil lenen voor het maken van zulke grappen. Hij is 99 van de 100 keer onherkenbaar in beeld. Ik wil geen geheim maken van zijn gezicht, maar ik wil voorkomen dat hij later foto’s tegenkomt van zichzelf met teksten erop die hem pijn kunnen doen. Het maakt mij ook super verdrietig dat er mensen zijn die je blijkbaar zo hard willen backstabben, maar mijn ervaring is dat je er eigenlijk heel weinig tegen kunt doen, behalve dan voorkomen. Dus dat doe ik dan ook maar.

Jet -

Ik vind het heel erg voor je dat je je zo voelt. Ik zit nog niet zo lang op instagram, maar die comment toen over de draagdoek in de sneeuw heb ik meegekregen en heb ik ook onthouden. Ik kan me dus haas niet voorstellen dat als ik hem al onthou, dat jij het naast je neer kunt leggen. Ik gun het je om gelukkig te zijn en niet zo veel kritiek te krijgen, maar vergeet ook niet dat je een hele grote groep (online)vriendinnen hebt die het leed voor je op kunnen vangen. Overigens vind ik de hoeveelheid info over Jelle die je post eigenlijk perfect, hij komt af en toe in beeld, maar dat maakt het des te leuker als ie wel te zien is. <3 Ik vind het juist een compliment waard dat je(jullie) qua blog niet helemaal in een baby-blog zijn veranderd. Liefs, sterkte en succes!

Laura -

Jeej wat jammer dat je sommige dingen niet durft te delen met ons omdat sommige mensen het zo verpesten voor je en een rot gevoel bij je achter laten daardoor.

Het enige wat ik erop kan antwoorden is dat je die mensen lekker moet laten kletsen en er totaal niks van moet aantrekken!
Zijn ze ook niet waard.

Ik vind persoonlijk dat jullie het heel goed doen met kleine Jelle en jullie totaal niet aan het twijfel moeten slaan!

Magg -

Wederom een stille lezer aan het woord – ook ik kan het nu niet laten.
Ik weet zeker dat die opmerkingen meer zeggen over hun dan over jou. Je open- en eerlijkheid is juist je kracht. Jij bent degene die weet wat goed voelt voor jou en voor Jelle, dus neem ook gewoon lekker de tijd die je nodig hebt om dat af te tasten. Ik hoop dat je de kracht weer vindt om die negatieve comments te negeren, want ik lees jullie artikelen met veel plezier!

Lynsey -

Almaozaam-infarkation found, problem solved, thanks!

kim -

Lieve willemijn,

Als je moeder wordt staat je hele wereld op zijn kop en maak je je bewust en onbewust over heel veel dingen zorgen omdat je min of meer in een rolconflict terecht komt. Je bent de mama van jelle maar ook Blogger op jullie eigen mooie site. Hoe vind je hierin een balans. Het moederschap maakt je kwetsbaarder en het verlies van je dikke huid is echt niet gek maar dood normaal want je bent mens. Wees jezelf, luister naar je hart erkend en herken je gevoelens en heb schijt aan de mening van een ander. Kijk naar wat en wie je hebt en de rest doet er niet toe zolang jij maar met jezelf Door een deur kunt. Leven en laten leven is in dit tijdperk erg moeilijk en vooral op social media. Ik herken zoveel in je verhalen over het moederschap en vind het mooi dat je eigenlijk vele taboes doorbreekt. Ik heb zoiets toen ik net bevallen was heel erg gemist. Nogmaals Follow tour hart en wees trots op wie je bent! Kwetsbaarheid tonen vergt moed! Sterkte!

Lucy -

Lieve Willemijn,
Probeer altijd je rug recht te houden tegen nare reacties, hoe moeilijk dat ook is. De keuzes die jij maakt op het gebied van dingen delen zijn niet ‘goed’ of ‘slecht’, probeer je intuïtie te volgen en te plaatsen waar JIJ je goed bij voelt en wat jíj wil. Niet met de gedachte: ‘ik krijg hier misschien wel rotcommentaar op’

Wanneer je zulk vreselijk commentaar levert heb je waarschijnlijk zelf moeite met het een en ander. Het komt snoeihard aan, maar zegt eigenlijk helemaal niets over jou als moeder. Met jouw baan is het helaas zo dat er een platform ontstaat voor hele leuke, maar ook vervelende reacties, reacties die andere moeders waarschijnlijk niet horen.

Kern van mijn boodschap: blijf je eigen pad volgen en laat je niet uit het veld slaan door rotreacties, je bent een geweldig mens waar wij veel van leren en genieten! Kop op, lieve supermoeder!

Bertine -

enorm jammer dat mensen denken dat ze alles maar mogen zeggen tegen bloggers. harteloos gewoon. jij doet je eigen ding als nieuwe moeder en ik weet zeker dat je dit allemaal doet met de beste bedoelingen. en daar moeten wij allemaal vanuit gaan en niet mee bemoeien. voor zover ik het kan beoordelen ben je een hele lieve en bezorgde moeder! blijf je hart volgen en maak de keuzes zoals ze belangrijk zijn voor jou en je gezin! Ik hoop dat het belachelijke commentaar stopt en zo niet: blok die personen en haal het positieve uit de goede reacties;) knuf!

Maxie -

Laten we eerlijk zijn, mensen kunnen nou eenmaal gemeen zijn tegen elkaar. Het zal ook vast in onze genen staan. Dat is op zich niet erg, het probleem is alleen dat veel mensen een niet al te hoog iQ hebben en al helemaal geen remknop op hun mond (of op hun computer in dit geval). Ik laat de laatste tijd niet meer zo veel comments achter omdat ik ook het gevoel heb dat de sfeer veranderd is.
Helemaal na jullie aankondiging op LLG (jullie snappen wel welke) vind ik het ergens toch wel bergafwaarts gaan. Of dat komt doordat jullie minder durven uit te spreken, of doordat anderen het verpesten, het is hoe dan ook te merken.
Door de veranderingen zullen heel wat trouwe bezoekers gewoon niet weten hoe ze moeten reageren. Dit kan misschien ook resulteren in een onprettigers sfeer. Andere haatcomments komen volgens mij meer van oude tutten die te veel vrije tijd over hebben en zich zitten te vervelen achter hun computer, dus laten we die gewoon negeren ;).
Ik kan nu wel gaan zeggen dat jullie niet moeten toegeven aan alle vervelende comments, maar als er zo’n artikel online komt heeft dat ook geen zin. Ik heb een beetje door deze comments door zitten scrollen, en zo te zien zijn er genoeg dames die er heel anders over denken dan de haters. Dus hoe vervelend jullie je ook voelen, niet iedereen denkt zo negatief over jullie en besef dat het leven buiten de computer (ondanks dat dit jullie werk is) nog altijd het belangrijkste is en dat je deze wereld gewoon uit moet zetten wanneer je de computer uitzet.

Lisa -

Stille lezer nummer 398495249872 hier! Ik wilde alleen even zeggen dat ik juist supererg geniet van alle foto’s van Jelle en alle dingetjes die je met mij (ons) deelt! Als er weer een leuke outfit van Jelle op Instagram voorbij komt, laat ik ‘m altijd kwijlend aan m’n vriend zien. Ik geniet er zo van, echt! Via internet is het voor sommigen nu eenmaal makkelijker om allemaal ellendige uitspraken te doen ten koste van anderen.. Ik begrijp dat het als mamma nog even 289473983x harder aankomt, maar je bent een prachtmens en er zijn nu eenmaal mensen jaloers op prachtmensen! (Hiermee praat ik die jaloerse mensen niet goed, begrijp mij niet verkeerd!)

Lieve Willemijn, ga alsjeblieft door met de dingen delen die je wil delen. Er zullen altijd mensen blijven die het beter denken te weten, maar trek je daar alsjeblieft niets van aan!

katrien -

Mensen oordelen zo snel zonder de situatie écht te kennen, heel jammer. Mensen hebben soms echt geen voeling met iemands gevoel, heel stom!

katrien -

Heel stom dit te moeten horen. Mensne oordelen zo snel zonder de situ

Cynthia -

Lieve Willemijn,

Ook hier een (meestal stille) lezer uit België. Ik ben op 15 december 2015 bevallen van een prachtige dochter, Féline.

Ik heb tijdens mijn zwangerschap erg veel aan jouw updates gehad, je liep telkens zo’n 4 weken voor op mij.
Ook nu in je pas verkregen moederschap vind ik het leuk om je updates te lezen, ik herken me in veel van jouw struggles en ook in dit “probleem” herken ik mezelf.

Ik krijg ook voortdurend (offline) “adviezen” over mijn moederschap/opvoeding. Van bekenden, van onbekenden, iedereen heeft zijn mening klaar over hoe wij als ouders zijn.
Vreselijk vind ik dit!
Ik vraag me af waar mensen het lef vandaan halen om te zeggen hoe IK MIJN baby’tje moet opvoeden. Ik probeer het mij niet aan te trekken, maar moet toegeven dat ik er ook wel eens van wakker lig en erover pieker.

Ik wil je gewoon eventjes een hart onder de riem steken. Als ik naar jou kijk, zie ik een moeder die ontzettend veel van haar zoontje houdt en die er alles aan doet om een weloverwogen beslissing te nemen in het voordeel van haar zoontje.

Je hoeft je helemaal niet te verantwoorden voor gemaakte beslissingen, ELKE moeder neemt beslissingen met het oog op goede zorg voor haar kindje. Er zullen altijd mensen zijn die zich niet kunnen vinden in jullie keuzes of die het anders zouden doen, maar dat is oké. Denk eraan: het is jullie gezin en jullie doen wat jullie goed lijkt. En vanwaar ik het zie, is dit goed aan het lukken!

Succes nog in je moeder zijn en hopelijk blijf je toch jouw ervaringen delen, ik heb er veel aan!

Ik geef je tot slot nog een digitale knuffel en wens je veel geluk in je toekomst!

Groetjes,
Cynthia

PS: de comment is Iets langer geworden dan gepland, mijn excuses 😊

Rebecca -

Lieve Willemijn,

Ik plaats eigenlijk nooit een comment. Maar wat vind ik dit sneu voor je. Dat er mensen zijn die jou gaan vertellen of je wel of geen goede moeder bent en of je het wel of niet op de juiste manier doet. En dat ze je zo kunnen kwetsen. Als trouwe lezer weet ik hoeveel moeite je gehad hebt. Ik vind dat mensen niet zomaar kunnen oordelen zonder dat ze het hele verhaal kennnen. Waar het op neer komt is dat ik jou vanuit mijn ogen een geweldige moeder vind en dat je gewoon moet posten wat jij denkt dat goed is. Ook al weet ik dat het soms heel erg moeilijk kan zijn om je voor vervelende opmerkingen af te sluiten, wil ik toch zeggen dat je het super doet! En ik vind het juist alleen maar leuk dat jullie altijd zo open zijn en dat je af en toe iets post van Jelle. 😉

Liefs en een dikke knuffel,
Rebecca

Ellen -

Ik plaats niet zo vaak een comment maar schrijf er nu wel eentje. Helaas is het via internet zo makkelijk geworden om iemand compleet af te kraken. Dat heeft niets meer met opbouwende kritiek te maken. Ik vraag me dan altijd af of deze ‘helden’ (of heldinnen :P) dit ook face to face zouden durven zeggen. 9 van de 10 keer niet namelijk.
Ik vind deze blog de leukste van allemaal, juist omdat deze zo persoonlijk is. Ik kijk bijvoorbeeld echt uit naar de diary’s van de maandagen! Ik vind jullie top! :-)

Lisa -

Lieve Willemijn,

Ik ben al jaar en dag een stille lezer op jullie site. Maar dit berichtje raakt me.
Je bent zo een mooie sterke vrouw, en een super mama voor kleine Jelle. De mensen die de rot commentaar geven kunnen nog iets van jouw leren!
Je moet vooral doen wat voor jou goed voelt. Kies zelf hoeveel je wilt prijs geven van je privacy, als jij Jelle er een beetje buiten wilt houden dan snappen de meeste dit wel volkomen en moet je je niets aantrekken van de commentaar die je hier op krijgt! Jij en Djurre beslissen hierover en je moet je dus zeker niet van de kaart laten brengen.
Ik vind jou echt een enorm voorbeeld. Terwijl ik zelf een sterke vrouw ben zie ik toch soms dingen van jou die me echt doen nadenken en waardoor ik toch weer een ander stukje van mezelf leer kennen!

Kop op & geniet van je tijd als jonge mama!

Liefs, Lisa x

Janine -

Lieve Willemijn!
Ik heb ontzettend veel bewondering Hoe je dit allemaal aanpakt! Ik hoop dat je er zelf een evenwicht in vind waar jij je prettig bij voelt!
Ik sta dan niet zo in de belangstelling als jij en zal minder te horen krijgen, maar ik weet wel dat ik dit onderwerp het aller moeilijkste vind aan het moederschap, die mensen wat respectloos en onwetend hun opmerkingen maken en dan maar sterk in je schoenen blijven staan!
Iedereen doet het op haar manier borst of fles, vaste bedtijd of niet, potjes of vers gekookt! Ik heb ook mijn mening en moeten aanpassen omdat borstvoeding niet voor ons werkte helaas, nu is zoon een lekker mannetje van 13 maanden doet het goed en mama is happy!
Ik vind je een topper!
Groetjes Janine

Vanessa -

Inderdaad opmerkingen over je rol als moeder en over je kind komen zo hard aan! Er bestaan geen regels over “hoe het moet”. En ik kan wel makkelijk zeggen let iT go maar helaas heb ik zelf ook al vaak ondervonden dat je hier echt slapeloze nachten van kan hebben..
Jullie kracht is juist het persoonlijke! Ik hoop dat je de juiste balans kan vinden. Weet wel dat je als moeder een enorme oerkracht hebt👍👍

Louise -

Ik lees altijd in stilte mee en ik vind het enorm leuk om jouw ervaringen op het gebied van het moederschap te lezen. Zelf ben ik moeder van twee meiden en ik begrijp maar al te goed dat commentaar op je kindje of hoe jij bepaalde dingen aanpakt je raakt. Ik begrijp niet waarom moeders elkaar onderling af moeten kraken. Het lijkt wel of een ander het altijd beter weet terwijl jij je kindje het beste kent.
Je doet het hartstikke goed met Jelle want hij lijkt mij een zeer tevreden kereltje.
Doe wat goed voelt ook wat betreft het delen over je ervaringen m.b.t. het moederschap en Jelle.

Hilde -

Wat ik het leuke vind aan jullie blogs is de balans tussen enerzijds meer oppervlakkige onderwerpen (eten, kleding, make up) en anderzijds de persoonlijke updates. Of het nou een artikel is over een lipstick op llg of de vlog van Martine toen willemijn was bevallen, alles komt persoonlijk over. Het voelt voor mij alsof ik jullie echt ken en het maakt me verdrietig dat het door nare reacties niet meer mogelijk is voor jullie om persoonlijke artikelen te blijven schrijven. Ik weet dat ik (de stille lezer) hier niets aan kan veranderen maar dit raakt me wel. Je stelt je als Blogger kwetsbaar op en ik vind het zó lullig dat er mensen zijn die je dan op je hart trappen
Ik kan wel zeggen, trek je er niets van aan, maar ja, dat is makkelijk gezegd. Ik kan alleen zeggen dat ik enorm geniet van jullie blogs en openheid, bedankt hiervoor!!

Maris Maria Renne -

Ik snap ZO goed hoe jij je nu voelt, dat het je bezighoudt en dat het energie slurpt ♡♡♡♡♡ Je doet het heel goed, laat je niet van streek maken door een handjevol azijnpissers (ok, ietsje meer, maar verhoudingsgewijs gezien dan). De hardcore fanbase en reaguurders van mamabloggers is nog hartelozer dan die van Beautybloggers, echt onvoorstelbaar. Spotte laatst een hoop uitgekotste troep van volwassen vrouwen op een forum, waar mijn bloed echt van ging koken. Echt: get a life/focus op je eigen leven.
Daarom mijd ik zelf ook bepaalde onderwerpen op mijn blog, terwijl ik er misschien best over zou willen schrijven of in gesprek over zou willen gaan. Maar ik zit inderdaad niet op het type/niveau comments te wachten zoals jij omschrijft. Die je dus volkomen onterecht ontvangt ♡♡♡

Kim -

Ik ben ook altijd een stille lezer maar lieve meid echt probeer sterker te zijn dan die stomme comments want jij weet veel beter dan die gene die zo een comment achter laat waarom je iets doet op welke manier en jij bent de moeder van Jelle echt meid niemand als jij weet wat goed voor Jelle is en waar die behoefte aan heeft niemand als jij kan en zou hem het beste van het beste kunnen en willen geven!echt die schrijvers van die stomme comment zouden niet eens voor hem kunnen zorgen zouden niet eens hem maar een druppel liefde kunnen geven die jij hem geeft dus wees sterke moeder!laat je niet leiden door mensen die niets eens 1 nacht van hun nachtrust zouden willen geven aan jou zoon en weetje je eerste kind is gewoon heel moeilijk ik heb zelf 3 kids echt bij elke kind leer ik weer wat oh dat kan anders oh dat is beter vooral eerste kind is zo moeilijk je hebt geen handleiding dus moet je allemaal uitzoeken en daar is nix mis mee zolang hij niet mishandelt wordt zolang hij lacht en goed groeit is er echt nix aan de hand met de kleine dingen die jij doet op de manier die jij denkt dat het goed is op dat moment.ik ben ook moeder daarom doet het mij verdriet om te lezen dat je er zo mee kunt zitten.er is echt geen een moeder op de wereld die voor jou zoon kan zorgen als jij er is geen mens op aarde die Jelle als mama zou willen behalve jou die vertrouwde geur die hij kent die vertrouwde warmte en liefde zou niemand hem kunnen geven behalfe jij.you go mommy en wees trots op je zelf!je doet het hartstieke goed!

Renate -

Wat ik nooit snap is dat mensen de tijd en moeite nemen om sites te bezoeken en persoonlijke blogs te lezen om t vervolgens af te kraken. Als iets in een tijdschrift je niet interesseert schrijf je de redactie toch ook niet, maar blader je gewoon verder.
Ik vind het zelf heel leuk en leerzaam om te zien hoe andere vrouwen bepaalde dingen aanpakken. Het nadeel van internet is dat iedereen toegang heeft. De mensen die in hun dagelijks leven waarschijnlijk niet veel te zeggen hebben, onzeker of jaloers zijn kunnen op deze manier hun slag slaan. Erger je niet Willemijn, maar verwonder je 😉

TaDa! -

Lieve Willemijn

Ik ben één van jullie Belgische fans en hoewel ik zelf eigenlijk zelden reageer, scroll ik wel regelmatig door de reacties op jullie posts op Instagram of YouTube. De onrespectvolle comments i.v.m. kleine Jelle zijn dus ook mij opgevallen. Het verbaast me echt hoe snel sommige mensen hun oordeel klaar hebben en dat dan zomaar even met de wereld delen, alsof ze zelf alleswetend zijn en het perfecte leventje leiden. Ik vond het vreselijk om te lezen.
Zelf ben ik nog geen twintig, dus kinderen zijn bij mij nog niet aan de orde, maar toch vind ik het fijn om over jouw lieve ventje Jelle te lezen. Je schrijft zo goed én realistisch over het moederschap! Ook de minder mooie kanten van de medaille haal je aan, en dat is iets dat – tot voor kort alleszins – taboe was in onze maatschappij. Toch vind ik dat ook daarover gesproken moet worden en jij doet het gewoon, wat erg knap is. Ik kan me dus voorstellen dat 2WMN een uitstekend platform is voor jonge moeders of vrouwen die eraan denken om aan kinderen te beginnen. Dit grotendeels vanwege jouw oprechtheid, Willemijn, en de onvoorwaardelijke steun die Martine je biedt.
Ik hoop dus dat je je niet laat afschrikken door deze vervelende berichten en je niet stopt met je kennis met ons te delen. Dat zou niet alleen enorm jammer zijn, maar ook aan de zin van de haters voldoen. Deze mensen zitten vaak nog vast in oude waarden en normen en beseffen helaas niet dat iedereen anders is en dus ook anders ‘bemoedert’. Je kan dus alleen maar van andermans verschillen leren and hey, nobody’s perfect!
Blijf dus gewoon jezelf,Willemijn, en probeer je niet te veel aan te trekken van wat andere denken, ook al is dat soms moeilijk. Het is tenslotte jouw leven, dus leef het op die manier die jou het beste lijkt. Het is ook die manier die de overgrote meerderheid zo leuk vindt en zo enorm bewondert.

Veel liefs

Talia

Meike31 -

Ah lieve willemijn,
Ik ben zelf moeder van 2 prachtige kids en heb al snel geleerd dat je het toch nooit goed/perfect kan doen voor in iedergeval de buitenwereld. En heel eerlijk ook ik denk wel eens bij andere moeders ‘echt? Doe je dat zo?, zo zou ik het nooit doen!’. Het verschil is dat ik dit denk natuurlijk en niet perse moet uitspreken om iemand anders een rot gevoel te geven. Punt is, jij kent je kind het beste, jij maakt jou weloverwogen keuzes die jou het beste lijken voor je kind en je doet dit met liefde! Zoals ik dit ook doe. Dat zien/lezen wel allemaal! Blijf dit herhalen als een mantra en je zult zien die dikkere huid komt vanzelf wel. Hopelijk verlies je de kwetsbaarheid in je artikelen niet, want zelfs als ‘ervaren’ moeder leer ik weer van jou, ja echt! Laten we niet beoordelen maar leren van elkaar!

Marieke -

Lieve Willemijn, ik lees altijd jullie blogs en kijk jullie vlogs, maar reageer eigenlijk nooit. Maar nu kon ik het niet laten. Ik schrik er echt van dat je zoveel rottigheid over je heen krijgt. En krijg er een verdrietig gevoel van. Ik waardeer jou stukken enorm, je eerlijkheid en de humor van jullie! Heel goed dat je dit van je afschrijft!! Ik vind het enorm leuk dat jullie volwassenheid met gekke vriendinnen dingen combineren!
Ik hoop dat je een beetje opbeurt van al deze lieve comments!
Veel complimenten voor jullie meiden!!
Liefs Marieke

klikkerdeklik_eierstokken -

Ik snap je goed dat je dit soort opmerkingen aantrekt. Ik zou het mij ook aantrekken.
Het is ook gewoon (te)makkelijk om even een rot commentaar geven via een berichtje. Vaak zegt dat meer iets over hun zelf dan over jouw. Ik denk dat ze in het echt niet eens durven zeggen, recht in iemand gezicht. Daar zijn ze te schijterig voor…
Ik las laatst ook zo’n k*t opmerking. Wat mij dan meer opvalt is dat 1 rotopmerking is en dan meerderheid het voor je opneemt. Ik zou mij daar aan optrekken. Aan de positieve reacties en mensen die voor je opnemen.
Ik vind jullie artikelen altijd leuk om te lezen. Vooral die over Jelle en hoe het moederschap je vergaat. Daar blijven mij eierstokken wel van klikken! ;-)(#totdatikzwangerben)
Je schrijft het gewoon heel leuk, eerlijk en nuchter. Daar hou ik wel van (kom zelf ook uit het noorden)
Ik kijk nu al weer uit naar de volgend artikel. :-)

Larissa -

Laat niemand je ooit vertellen dat je een slechte moeder bent, dingen anders moeten of dat het jammer is dat je iets wel of niet doet.

Jij bent Jelle’s mama. Jij en Djurre bepalen wat goed voor hem is. Jullie voelen hem aan en jullie voeden hem op. Niemand anders. Ik weet zeker dat 90% van jullie volgers genieten van elke update, elk beeld en elke foto die langskomt van Jelle. Laat dat zwarte deel van jullie ‘volgers’ dat niet verpesten!

Agnheta -

Lieve Willemijn,

Wat een openhartig stuk heb je geschreven, ook hiermee stel je je kwetsbaar op. Ik begrijp zo goed wat je zegt en dan zit mijn kindje nog veilig in mijn buik. Je krijgt zoveel ongevraagd advies, opmerking over hoe je het moet doen… Laatst zei iemand tegen je “je kind wordt toch wel ziek” nou dat deed mijn moederhart nu al zeer! Een ieder staat er natuurlijk anders in en heeft zijn of haar idee over hoe je een kindje op “moet” voeden. Het één is niet beter dan het ander het is alleen een andere keuze. Het zou fijn zijn als we elkaar in de waarde laten..
Ik vind je persoonlijke posts (en die van Martine) altijd heel erg leuk om te lezen. Ik hoop dat je je niet laat weerhouden om dingen te delen die je zelf graag wilt delen.

Bedankt voor je post!

Liefs Agnheta

Valeska -

Hoi meis,
Hier ook een berichtje van een stille maar altijd genietende lezer die al jullie artikelen stuk voor stuk geweldig vind!
Mijn vriend en ik proberen al enige tijd een kindje te krijgen en dat verloopt erg zwaar. Hopelijk is het snel raak want ik wil ontzettend graag moeder worden. Dit is een van de redenen waarom ik +/- het afgelopen halfjaar meer aandacht besteed aan jouw persoonlijke artikelen. Je bent zo’n ontzettend top wijf en met Jelle, de keuzes die je maakt, hoe je met bepaalde situaties omgaat (ook al maken wij natuurlijk niet alles 100% mee) etc. dat doe je op zo’n super manier (vind ik iig). Je bent echt geweldig en ik zie jou niet voor niets als voorbeeld wat betreft het opvoeden van een kindje (make up ed even daar gelaten ;)). Niemand is perfect, we moeten allemaal leren, maar als je wilt leren en doet wat het beste is voor jou, Djurre en je kindje… Hoezo ben jij dan niet perfect ;)? Meid, je bent echt een super mens en ik begrijp dat het lastig is, maar laat die hatelijke mensen lekker het heen en weer krijgen. Blijkbaar snappen ze er geen reet van, kennen ze jou niet of zijn ze zelf gewoon onzeker en jaloers op jou omdat je het zo super doet :) Ik zou zeggen, fuck the haters en leef/geniet/handel op een manier waar jullie je goed bij voelen! En vergeet niet, jij doet altijd alles met liefde, juist omdat je zo’n goed mens bent!

Veel liefs, Valeska

Lilian -

Wat heb je een prachtig artikel geschreven over een moeilijk onderwerp. Het lijkt mij voor jullie ook heel vervelend om je te moeten “verantwoorden”. Men beseft zich niet dat wat ze zien maar een heel klein deel van de werkelijkheid is. Zo ging jij met baby in draagdoek naar buiten in de sneeuw. Maar niemand was er op dat moment bij en kan objectief beoordelen of het echt heel glad/gevaarlijk was en misschien is met de kinderwagen dan nog wel veel gevaarlijker. Ik geloof daarin dat jij, als moeder van Jelle en partner van Djurre, daarin een overweging maakt. En die overweging is niet te zien, maar die is er wel degelijk! En dat vergeet men nogal eens.
Deze quote doet me heel erg aan dit verhaal denken. Girls compete with each other – Women empower one another. En ik hoop dat je ook niet vergeet dat jij en Martine voor heeel veel vrouwen een voorbeeld zijn! En dat zullen er altijd meer zijn dan zij die kwaad over jullie spreken.
Blijf doen wat goed voelt. Volg je hart! Ik hoop dat Jelle lekker door blijft slapen en jij ook je nachtrust weer terug krijgt.

anna -

Ahh wat ontzettend rot om te lezen :( Ik kan me heel goed voorstellen dat het je raakt, omdat het je eigen kind is. Ik snap wel dat je ‘m niet zo veel in beeld wil hebben. Bijna iedereen die ik ken doet dat tegenwoordig, maar dan denk ik: Ik had het echt niet leuk gevonden als al mijn baby foto’s op internet stonden, terwijl ik daar niets van kon zeggen toen ik klein was… Dat lijkt mij op zich dus al een hele goede keuze! En misschien is het niet slecht om Jelle nog meer voor jezelf te houden, ook al begrijp ik ook wel dat je het juist heel leuk vindt om af en toe te laten zien. Lastig!

Anneke -

Hoi Willemijn, wat ontzettend vervelend om te lezen dat je je zo rot voelt hierover. Ik kan ook alleen maar zeggen dat ik het volkomen begrijp. Ik ben zelf ook moeder en merk dat ik een soort van moederleeuw ben geworden, die er alles aan doet om haar kinderen te beschermen. Ik heb 1 zwak punt, en dat zijn mijn kinderen. Je kunt me niet harder raken of krenken, dan via mijn kinderen. Dan haal je echt het slechtste in mij naar boven, terwijl ik normaal gesproken conflicten uit de weg probeer te gaan en zeer rustig en kalm in de omgang ben.
Ik denk dat de meeste moeders dit wel zullen herkennen. Van alles dat ik doe, alle keuzes die ik maak, zijn het juist die dingen die betrekking hebben op mijn kinderen ook degene waar je het meest over blijft malen en twijfelen. Voor hen wil je het juiste doen, al zet je jezelf op de 2de, 3de of zelfs 10de plaats. Wanneer het om mezelf gaat heb ik dat veel minder.
Ik denk dat je datgene moet doen waar je jezelf het prettigst bij voelt, Willemijn. Wellicht is dat even een poosje wat minder delen, en komt dat gevoel vanzelf weer terug. En zo niet, dan is dat ook prima. Er is niets vervelender dan je zorgen te maken om je kind, je rol als moeder en de keuzes die je maakt betreffende de opvoeding. Daar heb je je handen al vol genoeg aan, bepaalde negativiteit kun je daar echt niet bij gebruiken. Ik wens je succes en wijsheid, want ik kan me voorstellen dat in jouw positie als blogger dit extra moeilijk is.

Mo -

Wat ik in de korte tijd als moeder heb geleerd is dat je het nooit goed kan doen, volgens anderen. Waar jij bijvoorbeeld achterlijke opmerkingen krijgt over het geven van een fles, krijg ik juist weer te horen dat het raar is dat ik nog bv geef… Echt, mensen vinden altijd wel iets om over te zeiken en het is rot dat je het gevoel hebt terughoudender te moeten zijn. Ook jammer voor het gros van je lezers, want juist jouw eerlijkheid en oprechtheid spreken mensen aan. Willemijn, je bent een fantastische moeder voor je zoon, en dat is het enige wat er écht toe doet. Anderen hebben geen idee waar ze het over hebben.

Anne -

Lieve Willemijn,

Ik ben een stille meelezer en geniet altijd heel erg van de berichten die je plaatst. Ik bewonder je, omdat je zo’n bewuste moeder bent die het beste voor haar kind wil! De liefde voor Jelle proef je door je artikelen heen.

Ik wil je met dit berichtje even een hart onder de riem steken. Kies waar jij je goed bij voelt. Internet is en blijft een plaats waar ook frusto’s hun rottigheid kwijt willen, helaas leven we in zo’n wereld. Laten wij met elkaar de lichtjes blijven, om altijd het goede en het positieve te laten zien!

Liefs, Anne

Janneke -

Wat goed dat je dit artikel schrijft. Ik had dit artikel ook wel verwacht na die discussies op instagram. Ik vind het ook vervelend dat mensen er zomaar alles eruit flappen. Eerlijk is eerlijk, ik vond die advertorial over Jelle en geld ook niet de leukste of beste die er geweest is. Maar ik klik dan gewoon weg en ga iets lezen wat me wel aanspreekt :).
Ik zou het echt jammer vinden als een paar rotte appels het voor de rest verpesten. Waarschijnlijk vindt 99,9 procent van de kijkers het super leuk om glimpjes van Jelle op te vangen in vlogs of je diary. Succes met je afweging maken!

Laura -

Lieve Willemijn,

Hier ook een stille lezer 😉 Maar wil je graag een hart onder de riem steken! Als ik iets wel verafschuw zijn het mensen die anderen onzeker en verdrietig maken met hun meningen/ opmerkingen en het altijd maar beter denken te weten. Jij en Djurre doen, met alle liefde van de wereld, wat goed is voor Jelle.
Dat gezeur van anderen betreffende je opvoeding en voeding is hun eigen tekortkoming of jaloezie. Het is anoniem en via internet heel makkelijk om iemand anders de grond in te boren. Je bent een sterke, dappere vrouw en mama! Je doet wat goed is, wat goed voelt en met alle liefde, daar gaat het om :-) Hopelijk voel je je wat gesterkt door alle lieve en positieve reacties! Liefs!

Rianne -

Wauw wat een ontzettend mooi en oprecht artikel Willemijn! Vind het inderdaad juist zo leuk aan 2wmn dat jullie altijd zo open schrijven over jullie levens, jammer dat een aantal mensen hier niet mee kunnen omgaan. Lieve Willemijn, je doet het goed!

Anna -

Ik vind het zo sneu om dit te lezen.. Het klinkt gewoon als pest gedrag. Ik vind dat je heel trots op jezelf mag zijn! Hoewel ik zelf (nog) geen kinderen heb vind ik je zwangerschaps- en baby updates altijd heel leuk om te lezen! Ik wil later ook kinderen maar helaas weet ik dat ik aan mijn eigen moeder niet zoveel zal hebben wat betreft advies en dat soort dingen… daarom vind ik deze blogposts zo interessant en nuttig. Dit is echt een voorbeeld voor mij en ik hoop dat ik het later net zo goed kan doen!

Suzanne -

Niemand is zo hard voor elkaar als moeders. Het is echt gekmakend, zeker als je nog zo kort moeder bent. Je bent nog zo gevoelig voor wat een ander zegt, en met de tijd leer je dat van je af te laten glijden. Echt!

Ik denk altijd maar, als je zo hard over een ander moet oordelen, wat is er dan mis met jou? Het valt mij ook op, zeker als je bepaalde sites volgt via fb. Altijd de eeuwige ‘ supermoeders’ die het nodig vinden om te etaleren hoe goed ze het doen. Super, good for you, vooral van genieten. Maar weet je wat iemand nou echt een supermoeder maakt? Door te stoppen met veroordelen en je wijsheid te delen om anderen te helpen ook zo’n supermoeder te worden.

Maar weet je wat? Het is echt niet zo moeilijk. Gewoon ervan houden, en het beste voor je kind willen is genoeg. En dan doe je het goed.

Blijf alsjeblieft delen, als je het trekt. Het is hard nodig dat moeders met regelmaat een dosis realiteit krijgen. En de realiteit is dat je het soms FOUT doet. Ook de supermoeders. En dat is helemaal niet erg. Want een perfecte moeder, die hetzelfde van haar kind eist…misschien moeten we daar eens over nadenken. Perfectie zit hem in imperfect durven zijn en je kind te leren daarmee om te gaan.

Keep it up!

Karlijn -

Ik vind het heel erg dat mensen elkaar soms zo erg bekritiseren. Ik snap niet waarom mensen soms niet gewoon hun mond dicht houden en hun commentaar voor zich houden. Ik lees ook wel eens iets waarvan ik denk, hm dat zou ik anders gedaan hebben, maar ik heb nog nooit de behoefte gevoeld om daar dan op te reageren. Ik probeer altijd positieve comments te plaatsen en als ik niets positiefs te zeggen heb, dan hou ik liever mijn mond.

Ik vind het heel naar om te zien hoe erg jij geraakt wordt door dit soort commentaar, ik snap het volkomen, het gaat om je kind en de keuzes die jij maakt in zijn opvoeding. Ik vind dat jij en Martine het geweldig doen met deze blog en altijd heel open en persoonlijk zijn en dat maakt jullie blog zo sterk. Het zou heel jammer zijn als de kritiek van mensen jullie zou dwingen om dingen anders te gaan doen.

Veer -

Lieve Willemijn, vertrouw altijd op je eigen intuïtie en gevoel. Jij weet waarom je dingen doet met Jelle en waarom je het doet. Vertrouw op je gevoel. Ik wens jullie, ook Martine, een fijne week toe :)

Elly Kellner -

Het lijkt me heel ingewikkeld, als je al een paar jaar blogt en vlogt en daarbij eigenlijk bijna alles laat zien, om dan een nieuwe manier en nieuwe weg hierin te vinden. Bij zo’n grote verandering is het altijd zoeken naar een nieuwe balans. Ik weet zeker dat je die balans zult vinden en dat die groeit vanuit wat je zelf wilt delen en niet gebaseerd op eventuele vervelende reacties. Hoge bomen vangen veel wind, de comments/ of een bepaalde vorm van negativiteit zullen altijd op de een of andere manier blijven. Yin en yang. Maar jij vind je weg er wel in – dat weet ik zeker. <3

Saartje -

Begrijpelijk dat je jezelf gaat afschermen, na zo’n commentaren. Maar zo jammer dat een paar enkelingen het verpesten voor iedereen. Jullie persoonlijke verhalen zijn echt inspirerend en een grote steun. Kunnen we de haters niet gewoon bannen? Een nutteloze haatreactie en hup, geen toegang meer tot de site.

Lindsey -

Zo storend dat er altijd vrouwen zijn die andere vrouwen afzeiken. Ik kan me niet voorstellen dat je dat doet als je blij bent met jezelf en je eigen leven. Laten we, juist als vrouwen, elkaar steunen en ‘omhoog praten’ in plaats van altijd benoemen wat de ander ‘fout’ doet.

Zelfs aan de weinige dingen die je plaatst kan iedereen zien dat je een GEWELDIGE moeder bent!

Lonneke -

Vreselijk dat er zo gereageerd wordt. Sowieso begrijp ik niet waarom er negatief gereageerd zou worden, staat het je niet aan? Lees dan niet verder. Lees slechts de artikelen die je zelf leuk vindt! Jullie schrijven zo breed dat het logisch is dat niet iedereen alles leuk vind en dat is geen probleem lijkt me.. mja, helaas zijn er mensen die expres iemand willen pijn doen. ‘Baby sell’ kun je denk ik niet positief opvatten. Kritiek, kan, mits goed onderbouwd maar dit slaat nergens op.
Jammer dat door zulke mensen je niet meer vrijuit kunt praten en zonder een vervelend gevoel erbij te hebben. Begrijpen? zeker!

Doen wat goed voelt en wij als lezers moeten daar mee dealen en dat is best lastig hoor want ik ben dol op die schattige baby foto’s!
Je doet het goed!

marieke -

hoi Willemijn,
Ik begrijp je gevoel heel goed. Ik kam ook goed voorstellen dat je daardoor besluit dingen niet meer te delen. Je gezin is zo persoonlijk en als mensen daar negatieve dingen over zeggen doet dat gewoon pijn. En ik begrijp heel goed dat het moeilijk is om die negatieve dingen te negeren ook al krijg je honderd positieve reacties die eene negatieve doet toch pijn.
Ik vind het erg leuk om over Jelle en het moederschap te lezen als collega moeder :) maar begrijp het ook als je besluit dat soort dingen niet meer te delen om jezelf te beschermen. Doe wat goed voelt voor jou en je gezin.
veel Liefs,
Marieke

Seren -

Pff.. Wel zo jammer dat moeders elkaar dus blijkbaar niet kunnen steunen. Als moeder vind ik het echt erg dat je je zo moet voelen. En blijkbaar heeft iedereen wat te zeggen over de voeding van babies. Ikzelf kolf het meeste en als mensen dan een fles zien hebben ze wat te zeggen. Het feit dát ze bv krijgt, maar dan via een fles is dan ook niet goed.. (Of ik voel me te snel aangevallen). BV kunnen geven is wat mij betreft echt niet vanzelfsprekend. Vrouwen moeten elkaar steunen hierin, niet afbranden.

kimmetje -

Lieve meiden, hoop dat jullie weer een dikkere huid krijgen want die haatcomments zijn geen slapeloze nachten waard! Misschien ben je nu in een gevoelige periode omdat er zoveel nieuws is en je het zo graag goed wilt doen. Doe wat goed voelt. Misschien denk je er over een poosje weer anders over. Eigenlijk hoef je dit soort twijfels niet uit te spreken. Je bent geen verantwoordelijkheid verschuldigd tegenover anderen. Je bent baas van je eigen leven en dus mogen anderen ook niet jouw leven bepalen. Het komt wel goed schatje. Ik waardeer jullie openheid wel en ik ben vast niet de enige. Doe wat goed voelt

Murl -

Willemijn.. ik vind het echt rot om te lezen dat jij je zo verdrietig voelt over comments van lezers/lezeressen hier. Vooral omdat Martine en jij ons zo veel plezier bezorgen met jullie blogs/vlogs en alles wat jullie delen. Bedankt dat jullie er zijn. <3

Vero -

Lieve Willemijn, ik reageer ook niet zo vaak. Ik denk dat het meeste wel gezegd is. Maar wilde toch een berichtje achter laten als hart onder de riem voor jou. Ik denk dat je van al deze berichtjes misschien wel een traantje laat. Gelukkig van een andere aard dan wat je hierboven hebt omschreven. Ik vind je dapper, je zet het hier maar mooi neer. Hang in there girl! Liefs

Kirsty -

Wat ontzettend naar dat er zulke gemene comments worden geplaatst! Ik snap er eigenlijk ook niks van dat met name moeders onderling zo kritisch op elkaar kunnen zijn; iedereen doet het toch op zijn eigen manier en daar is niks mis mee, zolang het kindje maar in een veilige en liefdevolle omgeving opgroeit lijkt mij. Ik weet zeker dat Jelle bij jullie niks tekort zal komen en ik hoop dat die nare comments in de toekomst uit zullen blijven.

Caro ~ My Beautycase -

Ik wist helemaal niet dat je zoveel rot commentaar kreeg van andere met betrekking tot jou als moeder en over Jelle. Ik zou het heel jammer vinden als je minder deelt over Jelle want ik vind het juist hartstikke leuk om te zien hoe het met jullie gaat en om jou als moeder bezig te zien met hem en foto’s van hem voorbij te zien komen. Maar ik begrijp het ook heel goed als je wat minder gaat delen, jammer dat die mensen met haat comments het weer moeten verpesten voor degene die het juist harstikke leuk vinden om te zien. Maar ik zou jou keuze om minder te delen echt volledig begrijpen en ik denk zelfs dat ik hetzelfde zou doen! :-)

Lisa -

Ik vond het zo stom te lezen dat je je zo voelt! De comments waren mij ook een beetje opgevallen en ze gaan echt nergens over! Je bent in mijn ogen juist een goede moeder en zolang je je kind liefde en aandacht geef, ben je altijd een goede moeder. Dingen als de fles geven veranderen dat echt niet. Gelukkig weet jij dat ook, maar ik kan me goed voorstellen dat je je soms rot voelt door de comments. Het is jammer voor jou maar ook voor de rest van de lezeressen van 2wmn, ik vind het namelijk super leuk om iets van Jelle te horen of zien. Vervelend dat je je door een groepje geremd voelt te plaatsen wat je wilt, maar ik snap het heel goed. Misschien is het omdat het nog best nieuw is, dat de comments je zwaar vallen. Misschien dat je toen je net begon met bloggen er ook nog niet zo goed tegen kon en meer aan bent gewend? Ik hoop dat het met comments over jou als moeder ook zo wordt en je je niet meer vervelend voelt. Er zijn in ieder geval genoeg mensen die je een topmoeder vinden en altijd achter je keuzes staan! Succes xxx lisa

Eva -

Lieve Willemijn, ik vind het zo lastig om te lezen voor jou. Ik geniet altijd van je stukjes over het moederschap en de zwangerschap daarvoor. Ik ben nu bijna een jaar moeder en ik kan je misschien een ding meegeven; hoe langer je moeder bent hoe minder je je gaat aantrekken van anderen. Je groeit in je rol en wordt daar weer zelfverzekerder in. Daarnaast gieren alle hormonen nu ook nog door je lijf en dat helpt ook niet in je kwetsbaarheid. Heel veel succes! Iedere keus die jij maakt voor jouw kindje is de juiste! En daar moeten wij als lezers gewoon in volgen.
Veel liefs

Denise Melanie -

Lieve Willemijn, ik ben 2WMN gaan volgen sinds het moment dat je je zwangerschap bekend maakte. En ik weet zeker dat je een lieve en zorgzame moeder bent. Je diarys en andere artikelen spreken niets anders dan liefde uit. Trek je niks aan van de kritiek!

Madelaine -

Moeders zijn echt een ander soort wezens, kunnen echt in no time in heksen veranderen. Je moet niet wakker liggen van wat je schrijft of van wat je wel of niet doet. Andere moeders weten het aaaaltijd beter. Ik geniet (als nieuwbakken mama) heel erg van je artikelen en herken mezelf echt in je verhalen.

Rosa -

Wat rot om te lezen dat je je zo naar voelt bij sommige stomme comments, en wat goed dat je je zo bewust bent van wat je deelt en wat niet en waarom. Zo lang jij je zo rot voelt bij vervelende comments over je kind en jouw moederschap denk ik echt dat het beter is als je daar terughoudender in bent. Dat is het niet waard, imo. Misschien dat het in de toekomst kan veranderen. Je zit nu ook nog zo in het prille begin waarin je van alles aan het ontdekken bent. Geef jezelf daar de ruimte voor. Het zou zonde zijn als je daarin wordt verstoord/afgeleid door suffe opmerkingen van onbekenden die oordelen zonder dat ze het hele (of zelfs het halve) verhaal weten.
En misschien is het een idee om (evt samen met Martine) wat begeleiding te zoeken bij het omgaan met privacy van iemand die daar verstand van heeft? Ik kan me heel goed voorstellen dat dat iets is wat best een impact op je leven heeft en waarvan het soms moeilijk is om er de juiste manier in te vinden, een manier die goed voelt voor jullie en jullie omgeving.

Shirley -

Pff, ik weet er alles van. Moeders onder elkaar kunnen veranderen in heksen. Jij beslist zelf wat je online plaatst en wat niet. Ik deel nog steeds heel veel, maar ben inderdaad ook voorzichtiger geworden met informatie over Skyler. En dat remt me enorm, maar liever dat dan dat mijn kind gepakt wordt door zulke negatieve mensen. Keep up the good work! X

Tamra -

Onlangs ben ik pas zelf een blog begonnen, na heel lang twijfelen. Een van de dingen die me tegen hielden was precies dit: mensen die rotcommemts zouden kunnen achter laten. het idee dat mensen je op alles kunnen pakken wat je ook maar online zet. Toch ben ik ermee begonnen, waarom? Omdat je nooit je geluk moet laten af hangen van andere mensen, omdat er ook mensen zijn die het wél waarderen wat jij schrijft en er een hele hoop goeds uit kunnen halen, omdat als je iets doet met hart en ziel het niet anders kan dan dat het goed is! Wanneer je denkt aan opgeven, denk dan aan waar je voor begonnen bent! Ik denk dat het goed is dat je dit gedeeld hebt, zo kunnen de mensen die ooit iets naars hebben gezegd over jou of je mooie kleine man zien dat dit mensen persoonlijk raakt en er aan onderdoor gaan, ze kunnen zien dat je geen robot bent maar een mens en net als ieder ander moet leren in dit leven en nooit dingen in 1 keer goed kan doen. je leeft dit leven voor het eerst, alles wat je doet is nieuw. Doe het zoals je hart je ingeeft hoe je het moet doen en het komt goed! Ik vind dat je het goed doet zoals je nu doet en ik heb respect voor jou! Liefs

Kimberly -

lieve Willemijn,

Ik snap je helemaal, wat je schrijft is ook volkomen logisch. Niemand mag kritiek hebben op jouw rol als moeder en al helemaal niet op Jelle. Dat je je dus zo voelt is logisch. En toch zou ik willen zeggen trek het je niet aan. Die mensen zijn het niet waard om jouw enthousiasme over Jelle en het moederschap te laten minderen. Ik ben 3 maanden voor jou moeder geworden en ik herken zoveel in jou. Wat je omschrijft over het moederschap en ik vind het dan ook super leuk wat je deelt. Ik zal ook nooit oordelen. Zelf ook geen BV kunnen geven. Na 7 dagen was het nog niet gelukt en was m’n baby al helemaal over op KV. Maar de vooroordelen die je erover krijgt… Ik voel me er zelf super rot over en toch vinden mensen maar dat ze mogen zeggen wat ze willen. Nogmaals ik hoop dat je zo lekker blijft doorgaan, want ik lees het echt heel erg graag.

Liefs!

Marijke -

Ik heb haat reacties op een blog zowieso nooit begrepen. Want als je iets ‘zo vreselijk of stom vind’ wat doe je dan nog op diezelfde blog? Ik vind jullie echt zo leuk om naar te kijken en te volgen. Snap zeker dat het moeilijk is als de moeder-maffia kritiek los laat. Nou doen deze moeders dit zowieso erg graag, en omdat jij bekend bent kunnen ze hun kritiek anoniem uiten via internet. Suuuuuper sneu. Hoop dat het ‘went’ en je je hier straks niks meer van aantrekt. You rock!

Estra -

Lieve Willemijn, het doet me echt een beetje verdriet dit artikel te lezen.. Het zou zo mooi voor je moeten zijn en dan wordt het een klein beetje overschaduwd… Mensen vinden het nodig om hun negatieve mening online te pas en onpas erin gooien.. en het is begrijpelijk dat jij er meer moeite mee hebt op dit vlak. Ik kan je wel zeggen dat het niet persoonlijk is en iedereen het moederschap anders invult dus dat je je er simpelweg niets van moet aantrekken maar dat weet je zelf ook wel. Ik zou het jammer vinden als ik er niets meer van mee zou krijgen want vind het super mooi om je je als moeder te zien ontwikkelen en interssant om zo’n inkijkje te krijgen. Maar je moet doen wat goed voor jou voelt. Succes daarmee!

Jet -

Lieve Willemijn,

Ik reageer ook niet erg vaak op artikels, ondanks dat ik ze (bijna) allemaal lees.

Ik snap, in hoeverre ik je kan snappen, je verdriet. Ik zie heel vaak op Facebook, YouTube van die moraalridders die perse willen vertellen dat iemand slecht bezig is. Ik denk dat ze het doen uit onzekerheid/jaloezie, wat ze projecteren op een ander door een rot opmerking te maken. Zodat ze maar niet naar zichzelf hoeven te kijken en zichzelf eventjes beter voelen. Hele sneue mensen! Ik zou bijna medelijden met hen krijgen.

Ik vind het in ieder geval heel leuk om jouw artikels over Jelle te lezen! Ik hoop dat ik je samen met de andere lieve comments een hart onder de riem heb kunnen steken!

Liefs!

Anneke -

Zoals altijd, ontzettend mooi geschreven. Ik wens je heel veel wijsheid toe om hierin je draai te vinden.

Annagreet -

Ik reageer niet zo vaak, ik ben wat een stille lezer. Maar lieve Willemijn, wat heb ik genoten van alle zwangerschapsblogs. Hoewel ik zelf nog lang niet klaar ben voor een kind, heb ik genoten van de manier waarop je alles vertelde, alsof we je beste vriendinnen waren. Ik weet nu zoveel meer over zwanger zijn en alles wat daar bij hoort. Ik voel me als een insider, een beste vriendin, die als eerste de scoops krijgt over hoe en wat. En wat goed dat jullie altijd met een knipoog proberen een taboe te doorbreken. Ga alsjeblieft door met de manier waarop jij jouw leven wilt delen. Ik zal ze allemaal stilletjes lezen.

Hoe jij jouw leven invult is helemaal aan jou. Lees de adviezen, denk erover of jij ze wilt gebruiken en doe ermee wat je wilt. Niets hoeft. En al die kritieken, dat zijn waarschijnlijk mensen die snel oordelen en het hele verhaal vaak niet weten. Gewoon maar denken: ‘ze weten niet beter’.

Ik wens jou (en Martine) een hele fijne dag! Benieuwd naar jullie volgende blogs!

Liefs!

Elize| girlonthewhitebike -

Mooi geschreven! Ik snap je ook heel goed (al ben ik geen moeder!) Moederschap is toch enorm lastig (zeker bij de 1e! ) je krijgt een klein kindje waarvan je niks weet en je moet er maar voor zorgen! Ik kan me voorstellen dat dat al moeilijk genoeg is en dat je daar onzeker over kan zijn! Dan is het niet tof als je er ook nog eens commentaar op krijgt! Hopelijk word het minder, of kan je het wat beter loslaten ♡♡♡♡

Veronique Hendriks-Meijs -

Lieve Willemijn,

Ook hier een nieuwe moeder (2 weken voor jou bevallen) die je graag een steuntje in de rug wilt geven.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik op jullie site beland, hartstikke leuk om jouw zwangerschapsverhalen, bevallingsverhalen en nu verhalen over het moederschap te lezen! Ook de chemie tussen jou en Martine bezorgd mij vaak een glimlach. Ook ik en mijn man hebben net als jullie besloten niet teveel foto’s van onze dochter te delen, en ik kan je vertellen dat ik, net als jij, soms meer deel dan ik had gedacht uit pure trots! Mijn advies? Volg je hart. Als jij je er goed bij voelt en het mooi vindt om bepaalde dingen te delen, gewoon doen.

Mensen zullen, net als op de beauty blogs, commentaar blijven geven. Of ze er nou iets van af weten of niet. Je moet alleen nog even een dikke huid laten groeien als het op het moederschap aan komt. Het eerste commentaar is altijd het meest lastig.. Alles is zo nieuw en soms ben je misschien nog wat onzeker, maar jij weet dat je alles voor Jelle uit liefde en jouw goede gevoel doet. Vertrouw daar maar meer op en probeer die vervelende comments achterwege te laten. Best moeilijk, maar waarschijnlijk wordt het vanzelf beter. En wie weet staat er misschien eens iets tussen waarvan je denk; ‘ja, dat is wellicht ook wel zo’, dat neem je dan mee voor de volgende keer.

Nogmaals; lieve Willemijn, volg je moederhart. Daar zit zó veel liefde in, daar kan je op vertrouwen.

Veel liefs, Veronique (27)

Jenneke -

Lieve Willemijn,

Normaal ben ik nooit de eerste persoon om te reageren op een bericht op jullie website; maar ik heb het gevoel dat het dit keer een keertje nodig is. Ik geniet zo enorm van het lezen over de levens van jouw en Martine. Het feit dat deze blog van jullie zo persoonlijk is en zo veel meer is daardoor dan alleen lifestyle maakt dat ik er elke keer weer naar terugkeer.
Ik heb enorm genoten van je posts over je zwangerschap en nu over je moederschap en vind het zo vervelend om nu te lezen dat je zo worstelt met mensen die minder positieve reacties geven! Ik vind dat je een hele verstandige beslissing hebt gemaakt in het niet-te-veel delen over het persoonlijk leven van Jelle, naar mijn mening is dat inderdaad een keuze die kinderen later zelf moeten kunnen maken. Ik vind het geweldig hoe veel je toch nog met je lezers wilt delen, ondanks het feit dat het iets gevoeliger ligt dat je eigen dagelijkse bezigheden. Ik kan er natuurlijk niet over oordelen, maar als ik het zo lees op 2WMN wordt Jelle opgevoed met enorm veel liefde; en dat is volgensmij een van de beste dingen die een kind zich kan wensen.

Liefs, Jenneke

Estra -

Vooral die laatste zin inderdaad! Amen!

Dita -

Wat mooi geschreven maar wat ontzettend naar dat mensen dit doen! Ik kan me voorstellen dat het je veel doet. Jij moet doen waar je je goed bij voelt.

Jennifer -

Lieve Willemijn,
Ik begrijp dat het erg lastig is om jezelf zo kwetsbaar op te stellen.
Het is wel juist daardoor dat ik zo graag alles lees op 2WMN.
Zelfs babyartikelen vind ik geweldig, terwijl ik altijd heb gezegd dat ik geen kinderen wil.
Ik kan natuurlijk niet oordelen over het moederschap, maar ik vind wel dat het je heel makkelijk af lijkt te gaan!
Vertrouw op jezelf, er is niks mis met twijfel zo nu en dan.
Heel veel sterkte met al deze nare gevoelens, en neem lekker de tijd om te kijken wat je wil.
Tot die tijd wachten de echt trouwe lezers toch wel 😉
Groetjes Jennifer

Nicole -

Hoi Willemijn,

Ik reageer normaal nooit, ik lees alleen. Wil je bij deze een hart onder de riem steken. Ik geloof inderdaad dat de nare reacties over jou als moeder enorm pijnlijk zijn. Probeer het je niet aan te trekken. Het feit dat mensen zonder jou verder te kennen zulke nare berichten plaatsen, zegt meer over hen karakters dan over jou als moeder. Je doet je best en daar gaat het om. Ik wens je veel geluk met je gezinnetje.

P.S. Wat betreft die borstvoeding vs flesvoeding: ik heb als baby nooit borstvoeding gehad. Enkel flesvoeding. En ik ben toch uitgegroeid tot een 25-jarige gezonde vrouw. Ongelofelijk hè :p

Michelle -

Wat een oprecht en eerlijk artikel heb je hiermee weer geschreven, maar wat krijg ik er ook een nare bijsmaak van. Die comments die je noemt heb ik ook voorbij zien komen, en oh wat kreeg ik last van plaatsvervangende schaamte toen ik ze las. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat je er letterlijk niéts aan kunt doen. Dit soort mensen vinden altijd wel iets om zich op ongenuanceerde en kwetsende manier over te uiten, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik me heel goed voor kan stellen hoe lastig dat voor je is. Misschien is het de keerzijde van de medaille, maar dat maakt nog niet dat we ‘t met zijn allen maar normaal moeten vinden. Hier zijn de artikelen over je zwangerschap, het moederschap en Jelle júist favoriet. Ik vind het juist erg leuk om te lezen hoe jij de dingen ervaart. Dat vond ik al, maar nu ik zelf bijna moeder word des te meer. Volgens mij ben je een geweldige moeder die iedere dag haar stinkende best doet en zielsveel van haar kind houdt. Laat je nooit door iemand wijsmaken dat je dat niet ‘goed’ doet of dat jouw manier de verkeerde is. Ieder doet het op zijn eigen manier, laten we dat in hemelsnaam gewoon respecteren. Ik hoop dat je een balans vindt die fijn voor je voelt!

Margot -

Wat ontzettend jammer dat mensen het nodig vinden om je dit aan te doen! Dat heb je niet verdient en ik denk dat er ontzettend veel mensen zijn die het juist heel interessant vinden om te lezen over Jelle en het moederschap. Ik vind het jammer dat je minder deelt, maar je moet zeker doen waar je je zelf goed bij voelt.

Lou -

Hi Willemijn, wat mooi geschreven. Puur, rauw, eerlijk. Ik hoop dat je op de moeilijke momenten weet dat jij het volste recht hebt om je eigen keuzes te maken, dat je je gesteund voelt in je eigen keuzes door de mensen die echt belangrijk zijn voor je. En ik wil je vertellen hoe mooi ik het nou juist vind om naar jou te kijken. Hoe je het doet, wat goed gaat en wat moeilijk is. Ik vind het allemaal even mooi en interessant: je haalt onzekerheid bij mij weg door te laten zien dat het oké is als iets even niet gaat zoals het moet. Ik weet dat het niet jouw taak is om mij te sterken, maar ik heb er veel aan om mee te mogen kijken in jouw leven. Het is heel bijzonder alles wat je tot nu toe gedeeld hebt. Dankjewel!! Ik hoop dat het makkelijker wordt voor je om te besluiten wat je wel en niet wil delen, en ik hoop dat die onzekerheid minder wordt zodat je (nog) meer kan genieten van je man en kind. Je wordt er niet minder ‘echt’ om door hier je weg in te vinden! Dus, nogmaal dank! Alle goeds en liefs!

Charlotte -

Wat ontzettend shit dat je er slecht van slaapt! Ik kan het me wel voorstellen, want in die eerste weken ben je zelf al zo onzeker als kersverse mama (tenminste ik was dat wel) je zit nog volop met schommelende hormonen en dan komen die persoonlijke opmerkingen extra hard aan. Hartstikke balen en super oneerlijk en ondoordacht van iedereen die zomaar denkt te kunnen oordelen over iets wat ze maar half op internet hebben gezien. Ik vrees dat die mensen er helaas altijd zullen blijven. Probeer te blijven doen waar je goed in bent en wat voor jou (jullie) goed voelt. En hopelijk verlies je dan niet het plezier in je week. Ik vind je een topper! Dikke knuffel

Rosalie -

Lieve Willemijn, hierbij een andere moeder die net als jij ontzettend haar best heeft gedaan om borstvoeding te geven maar waarbij het niet is gelukt. Ik kan werkelijk woedend worden wanneer ik andere vrouwen hier over zie oordelen. Ze weten wr niks van! Sterker nog, als vrouwen kiezen om het helemaal niet te proberen, maakt het ze echt geen slechte moeder. Iedereen doet zijn best voor zijn of haar kindje en de situatie is helaas niet altijd perfect. Ik vind het juist zo verfrissend om te lezen hoe jij in het moederschap staat. En het is voor mij juist een hart onder de riem om eens niet de succesverhalen van borstvoeding te lezen. Maar juist iemand die nagenoeg hetzelfde heeft meegemaakt als ik en die het ook okay vind. Ik heb eigenlijk helemaal geen negatieve reacties gezien onder de posts. Zag alleen maar positieve. Dus laat je niet door een enkeling van de wijs maken. Hoe halen mensen het in hun hoofd om zo te reageren! En wat je zegt, deze personen kennen je niet. Want dan weten ze hoe jij er over denkt. Oh ik word echt plaatsvervangend boos als ik jou stukje hierboven lees. Laat je ajb niet van de wijs maken door de zeurders hier op internet. Ik heb er zelf veel aan aan jouw stukjes. X

Silke -

Lieve Willemijn,
Wat vervelend dat die opmerkingen je zo raken. Ook ik ben er achter dat het vaak juist andere moeders zijn die haatdragende opmerkingen kunnen maken over hoe jij kiest het moederschap in te vullen. Maar weet je, iedere moeder doet het op haar eigen manier en iedere moeder zal doen waarvan zij denkt dat het het beste is voor haar kind. En sommige moeders zijn helaas zo dat ze denken dat hun manier de juiste is en dat andere moeders het niet goed doen wanneer ze het anders aanpakken. Net als bijv de eeuwige discussies fles/borstvoeding, wel/geen speen, in bed laten slapen of niet etc etc.
Ik snap je heel goed, zulke opmerkingen doen pijn en als moeder ben je nou eenmaal onzekerder en kwetsbaarder. Zeker in het begin en zeker wanneer iemand commentaar geeft op jouw manier van aanpakken.

Wat ik wil zeggen is: als je het doet met liefde kun je het niet verkeerd doen. Blijf je hart volgen en doe waarvan jij vind dat het het beste is voor jou en je gezin. Naar wat ik zie doe je het super en ben je een prachtig mooie, lieve en krachtige moeder die alles voor haar kindje overheeft.

Heel veel liefs,
Silke

X -

Hoi Willemijn,

Misschien een schrale troost, maar er zijn denk ik wel honderden (zo niet meer) lezers die nooit een comment achterlaten die volledig achter je staan!

Hier ook een nieuwbakken mama met een kindje iets jonger dan Jelle, ook aan de fles. Mijn ‘voorouders’ 😉 konden ook geen bv geven. Toen kregen kinderen een fles met melk van de min (niet eens zo heel lang geleden, 50 jaar). Ik vraag me af of mensen toendertijd ook zo reageerden, of dat het toen beter geaccepteerd werd omdat je veel meer moeite moest doen voor de melk (meerdere malen per dag naar de min fietsen om de voedingen te halen).
Dat denk ik vaak, dat vrouwen die haten op de fles, niet snappen hoeveel moeite er gedaan is voor de bv. En hoe naar dat dan voelt als dat niet lukt.
Ik beeld me dan in (want weten doe ik het niet) dat zulke vrouwen zelf veel moeite hebben gedaan om de bv op gang te krijgen en dat dat (gelukkig) goed gegaan is. Dat zij dan denken dat jij niet zoveel moeite hebt gedaan als dat zij hebben gedaan. Maar bij sommige vrouwen lukt het gewoon echt niet.

Willemijn je bent een kanjer en een geweldige moeder!
Laat je niet uit het veld slaan en doe alles waar jij je goed bij voelt. Jij weet het best wat goed is voor jouw kindje (iets met instinct ofzo ;)).

Sorry voor mijn warrige verhaal, wilde op mijn manier aangeven dat ik achter je sta.

Michelle -

Deze post raakt mij Willemijn. Ik vind het zeer spijtig dat jou dit zo bezig houdt, laat staan dat je er niet om kunt slapen. Niet makkelijk, maar denk eraan dat de mensen die dit schrijven, het hen tekortkoming of jaloezie is. Moederschap staat niet in een boekje beschreven hoe het in zijn werk gaat, jij volgt je hart en doet het op jouw manier. En echt, volgens mij doe je dat fantastisch. Ik hoop van harte dat jij een weg hierin kan vinden. Het zou zonde zijn als jij je band verliest met de lezers.
Fijne week Willemijn en Martine!
Heel veel liefs

Jeanet -

Hee lieve Willemijn,

Wil je even een hart onder de riem steken. Voor mij ben jij een voorbeeld mama! Gedurende m’n zwangerschap heb ik jullie blog ontdekt en inmiddels kijk ik iedere dag :). Jouw posts over het moederschap zijn mijn favoriet! Ik geniet van de foto’s van Jelle al begrijp ik heel erg goed dat je hem niet te veel in beeld wil brengen ivm zijn privacy. Zonde dat er mensen zijn die het nodig vinden om kwetsende opmerkingen achter te laten (lekker makkelijk, zo anoniem) :(. Maar hoe moeilijk het is, trek het je alsjeblieft niet aan, die negatieve energie verdienen ze niet!! Ik heb veel respect voor jou en Djurre als jonge ouders en hoop, als mijn vriend en ik heel binnenkort :) ook papa en mama zijn het een beetje als jullie aan te pakken!

stefanie -

Reageren op een blog kan anoniem en anonimiteit haalt het slechtste in veel mensen boven. Ikzelf ben moeder van een peuter van 15 maanden. Ikzelf heb bepaalde keuzes gemaakt en maak er nog iedere dag. Ik lees graag over de keuzes van een ander. De persoonlijkheid van een blog zorgt ervoor dat de lezer telkens terugkomt. Vergeet de negatieve comments van enkelen, verwijder ze desnoods en doe waarbij je je goed voelt. Al zou het jammer zijn om stukjes update over jelle te moeten missen.

Rosanne -

Wat een mooi en eerlijk artikel!
Heel jammer dat mensen soms zo met jullie kwetsbaarheid om gaan. Juist de openheid en het vele delen op jullie blog is namelijk jullie kracht én die van 2wmn.
Ik hoop dat je het beetje bij beetje wat meer los kunt laten. Je bent een top mama en doet alles uit liefde voor Jelle. Dat is hetgene wat belangrijk is en wat telt. Die comment zijn bijzaak. Ik snap echter wel dat je er mee zit maar hoop dat je het toch wat meer los kunt laten.

Maaike -

Ik heb helaas geen tijd om alle andere comments te lezen, maar hoop ik in herhaling val, want: LAAT JE NIET KISTEN. Het is altijd een klein groepje die het verpest voor de rest. Wat die mensen zeggen, zegt meer over hen dan over jou!!! Please, knoop dat in je oren. Volg je eigen waarden, gevoelens, overtuigingen en screw de rest. Serieus. Vergeet niet dat het gros van de mensen jouw posts lezen met heel veel plezier. Man, iedere maandag ochtend is de diary bijvoorbeeld waar ik me super op verheug. Ik vind het LEUK om te zien wat je allemaal doet en ik oordeel niet. En met mij de meeste mensen. Wij vinden het gewoon tof.

Wil je serieus leren omgaan met de haters, (want die blijven toch), dan zou ik je aanraden het boek “The 7 habits of highly effective people” te lezen. Mega corny title, I know, maar het is een fantastisch boek om er achter te komen waar JIJ voor staat, en vanuit die kracht te handelen. Wat een ander dan doet of vindt is dan minder belangrijk. Het is zeker niet makkelijk om zo te denken en te voelen, maar het lijkt me voor jullie wel een mogelijke weg om in te slaan. Want ik hoop namelijk niet dat jullie echt bezwijken voor de haters :(

Liefs

Renske -

Zonde dat dit zo moet. Jij voelt je rot en verdrietig vanwege de nare opmerkingen en de mensen die ze maken gaan gewoon door en vergeten vaak dat ze iemand zo gekwetst hebben.

Ze zouden zelf eens in jouw schoenen moeten staan en ervaren hoe het voor jou voelt.

Ik hoop dat je er een middenweg voor kunt vinden, wat goed voelt voor jezelf maar ook dat de comments milder worden want ik lees je blogs graag.

Succes!

Madebyuna -

Wat onzettend naar dat mensen zo kunnen reageren. Maar zoals andere ookal zeggen, negatieve comments zul je altijs blijven krijgen. Wees je er alleen van bewust zij maar een kleine groep zijn & er een hele grote groep is die het onwijs leuk vind om te lezen en je supporten!! Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt, maar verander niet door mensen die commentaar hebben. Want het is lekker makkelijk om iemand de grond in te boren als het niet om jezelf gaat. De beste stuurlui staan aan wal.

Tessa -

Jammer he, dat een je een vervelende comment onthoudt ipv de 20 lieve die daar tegen over staan? Ik lees met veel plezier je artikelen, eigenlijk zijn die met Jelle vaak wel mijn favoriet. Je bent een inspiratie voor meiden die er van dromen ook moeder te worden. Het lijkt alsof je alles goed overdenkt en hem altijd op de eerste plek zet. Doe wat goed voelt, als je hem niet meer wilt laten zien, dan moet dat maar en leren wij daar mee leven. Hij staat natuurlijk bovenaan.

Liset - Beautydagboek -

Poeh Willemijn, je hebt wel wat voor je kiezen gekregen door zo open over je moederschap te delen. Dat sommige mensen een andere mening er op nahouden, dat snap ik. Dat ze zich er zo openlijk over moet uiten is wat anders. Iedereen ervaart en regisseert zijn moederschap op een andere manier en daar zullen nooit dezelfde meningen uitkomen. Het is totaal onnodig om iemand hier zo op af te rekenen en in te wrijven hoe ‘slecht’ je wel niet bezig bent. Terwijl je het zo goed doet! Als moeder ben je enorm kwetsbaar omdat er een kindje bij betrokken is die compleet onschuldig is. Ik hoop dat je een manier voor jezelf kunt vinden met het delen van persoonlijke stukken, waar jij en Djurre je goed bij voelen. Zonder dat je dit over je heen krijgt. Ik wil nog even zeggen dat ik het al enorm knap vind dat je zoveel deelt over allerlei persoonlijke ervaringen hier op 2WM, ik vind het prachtig om te lezen en heb respect voor hoe goed jullie het beiden doen!

Paulien -

Lieve Willemijn, Ik heb dit artikel met een brok in mijn keel gelezen. Ik snap niet dat mensen denken dat je online zo maar alles kan zeggen.
Ik vind het juist knap dat je veel deelt over je priveleven en dat je samen met Djurre een afspraak gemaakt hebt over wat voor jullie goed voelt voor Jelle en wat je online over hem wil delen. Zolang jullie er als ouders achterstaan, kan het voor jullie zoon niet fout zijn.
Ook wilde ik nog even zeggen mbt de borstvoeding en flesvoeding dat je als moeder zo goed mogelijk voor je kindje probeert te zorgen en veel moeders dit het liefst met borstvoeding willen doen. Helaas lukt dit soms niet en daar voelen veel moeders zich al verdrietig over of zelfs schuldig bij. Waarom zou je daar als buitenstaander je mening over geven? Toen ik geboren was, kwam de borstvoeding bij mijn moeder helaas niet op gang, waardoor mijn gewicht erg daalde. Daarom hebben mijn ouders mij uiteindelijk ook flesvoeding gegeven ipv borstvoeding en ik ben nu gewoon een gezonde vrouw van bijna 21 :).
Ik las de updates over je zwangerschap en lees de updates over Jelle/het moederschap altijd met plezier!
Liefs Paulien

Annemiek -

Wat jammer dat mensen zo kunnen reageren en wat jammer dat jij het je zo aantrekt..

Je schreef al over de moeilijke start met Jelle en je perfectionisme. Wellicht maakt dat hetgene waardoor je gevoeliger bent voor negatieve reacties op dit gebied?

Ik hoop dat je binnenkort een manier vind die voor jou prettig is. S nachts wakker liggen is natuurlijk absoluut niet de bedoeling :-).

Renate -

Lieve Willemijn,

Een ding heb ik als moeder geleerd. Er zijn helaas altijd mensen die vinden dat je het niet goed doet en die commentaar hebben. Ik noem het de moederpolitie… De een vindt mij te streng, de ander vindt dat ik mijn kind te weinig ruimte geef. De een vindt dat ik moeilijk doe met niet teveel suiker geven, de ander vindt het schandalig als ik toch heel af en toe een Wicky geef. En zo zijn er duizende voorbeelden te geven. Veel moeders zijn ontzettend oordelend, en ik betrap mezelf er ook wel eens op, al zal ik het niet snel uitspreken.

Je bent een fantastische moeder en doet het geweldig! Ik hoop dat je je hierdoor niet laat ontmoedigen. Mij inspireer je in ieder geval met de manier waarop jij het moederschap aanpakt!

Liefs,
Renate

Leonie -

Lieve Willemijn,
Wat een mooie, eerlijke maar ook verdrietige post. Ik vind het zo leuk als je dingen deelt over het moederschap en zou het ontzettend jammer vinden als je dat niet meer zou doen. Ik kan me echter goed voorstellen dat kritiek op je rol als moeder 10x zo hard binnenkomt en ook heel kwetsend is.
Ik hoop dat je weet dat je voor het grootse deel van je lezers inspirerend bent. Dat je het goed doet en dat we allemaal trots zijn op jou, Jelle én Martine.
Haters gonna hate: écht! Sjagrijnige, negatieve en jaloerse mensen vinden altijd wel iets om commentaar op te hebben. Slinger al hun negatieve energie de wereld in zodat zij er vanaf zijn.
Ik hoop dat je toch een manier kan vinden om het los te laten.
Liefs Leonie

Nienke -

Wat naar! Ik snap niet dat mensen zulke respectloze dingen kunnen zeggen. Ik kan mij voorstellen dat het heel erg kwetst. Als jullie levenstijl een lezer niet bevalt, lees het dan niet en ga niet haten.
Ik vind dat jullie allebei het heel goed doen! Ik waardeer jullie eerlijkheid enorm en ik vind jullie een goed voorbeeld, want het leven gaat niet alleen over rozen en dat vind ik zo puur aan jullie.
Ik hoop dat jullie je meer vast kunnen houden aan de positieve comments (ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan) en ik hoop dat het de mensen die negatieve ongenuanceerde dingen plaatsen wakker schudt.
Ik ben mega trots op jullie, toppers! Xxx

Leah -

Wat verdrietig om te lezen dat mensen zulke haatcomments plaatsen, terwijl ze het verhaal erachter niet hebben gelezen of uberhaupt kennen.
Zelf ben ik nog geen moeder, maar ik heb vanuit mijn opvoeding meegekregen om iedereen in zijn/haar waarde te laten. Je kunt goedbedoelde adviezen geven, maar let er dan op hoe je dit overbrengt. Iedere moeder doet het op haar manier en heeft het beste met haar kind voor.
Ik lees jullie blog graag, ook vanwege de grote hoeveelheid lieve, open en helpende comments en hoop dat deze de nare voor jou zeker overstemmen!
Je doet het hartstikke goed als moeder en ik hoop dat als ik later moeder mag worden, dat ik mij net zo leuk ga kleden en opmaken als jij.

Tamira -

Lieve willemijn,
Misschien moet je dit allemaal niet doen zoals stukjes uit vlogs verwijderen, en uit diary’s. Dan krijgen al die afkrakende mensen juist hun zin dat wil je toch niet.
Ik zelf vind het hartstikke leuk om dingen van jelle zien en ben een trouwe lezer.
Maar, het is wel nog steeds jou keuze en daar kan ik me ook goed in vinden.

Liefs Tamira💕💕

Nynke -

Moeders onderling kunnen zo ontzettend gemeen zijn… Dit doe je niet goed, dat moet je zo doen.. Ik kan wel zeggen dat je je er niks van aan moet trekken, maar als je er zo vaak mee geconfronteerd wordt is dat moeilijk. Of je nou wel of geen dingen over Jelle deelt, commentaar krijg je toch wel. Het is ook zo lekker makkelijk tegenwoordig hè, iemand die je niet eens echt kent afzeiken. Het grote nadeel van het internet.

Patricia -

Och meis wat maakt me dit verdrietig! Zo moet bloggen toch helemaal niet bedoeld zijn… Ik genoot heel erg van je zwangerschap, de verhalen rondom het moederschap. Mijn eerste dochter is 20 september geboren dus er is veel herkenning. Iedereen vindt ook altijd overal iets van, waar is de nuance. Elkaar in de waarde laten. En met dat ik dat zeg heb ik óók weer een mening! Bij het recht om te zeggen over wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt. Fijne dag Willemijn!

Ilona | inspiration for you -

Wow, wat vervelend van al die nare reacties, dat verdien je echt niet!

Daphne -

Wat vervelend dat je je zo voelt, ik vind je echt een super lieve en zorgzame en zachte moeder voor Jelle! 😘

Robin -

Hey Willemijn,

Wat ontzettend vervelend dat je zulke reacties krijgt. Ik vind het juist ontzettend leuk die persoonlijke berichten. Ik ben namelijk niet zo van de makeup tutorials. En toen je zwanger was sprong ik samen met je mee een gat in de lucht. Ik heb een grote kinder wens en zo voelde het toch of ik een beetje mee zwanger was. Ik kan dan ook niet wachten op meer mama artikelen en updates over Jelle met betrekking op het moederschap. Je doet het hartstikke goed en je bent voor mij echt een inspiratie. Ik kan wel zeggen trek het je allemaal niet aan maar ik weet hoe lastig het is. In mijn ogen doe je het in ieder geval super goed en kun je hartstikke trots op jezelf zijn!! Misschien dat je een filter in de reacties kunt doen die alle haat reacties verwijderd? Ik hoop dat je nog veel dingen over het moederschap gaat delen dat maakt jullie blog zo uniek de mix van alle dingen. Hele dikke kus en succes. Liefs Robin

Lidy -

Ik reageer bijna nooit maar ik kreeg van dit artikel zo’n brok in m’n keel! Dus nu moest ik wel als het sentimentele ei dat ik ben;). Echt Willemijn je kan zo ontzettend trots op jezelf zijn – op wat je hebt bereikt en wat je met mensen doet. Zo keek ik gister de docu van Beyoncé terug op npo3 en toen ze vertelde over hoe ontzettend bang ze was voor de bevalling, toen op dat moment moest ik gewoon serieus aan een artikel van jou denken. Aan uitspraken van jou. Ik vond en vind het zo bewonderenswaardig hoe jij in het hele bevallingsgebeuren stond – zo aards, kalm en natuurlijk. Echt een voorbeeld voor mij. En ook al was het geen voorbeeld dan nog ga ik je toch niet afzeiken daarom?! ik vind het altijd ietwat overdreven wanneer bloglezers zeggen over een blogger dat ze hun zoveel geven, want het is uiteindelijk maar een blog. Maar nu ik er bij stilsta leer ik wel van jullie blog juist door de persoonlijke verhalen. Kortom ik wil je een hart onder de riem steken – je doet het geweldig! En ook al deed je het niet zo geweldig dan is het nog niet aan mij om daarover te oordelen.

demallemolenmoeder -

Wat onwijs vervelend. Ik snap ook niet zo goed waarom wij als vrouwen en als moeders het elkaar zo moeilijk moeten maken?! Waarom bekritiseren wij elkaar en kijken wij niet “gewoon” naar ons zelf, naar onze eigen opvoeding. Ik vind het heel erg leuk om juist jou te zien als moeder maar ik kan mij voorstellen dat je het nu meer afschermt. Ik roep ook altijd; over mij mag je alles zeggen maar van mijn kind blijf je af.. 😉 Het zal de leeuwin in ons wel zijn. Wat doet het pijn hè, als het over of om jouw kind gaat? Succes met het opnieuw vinden van de balans. Laat je niet te veel lijden of beïnvloeden door de buitenwereld. Alleen jij en je naasten kunnen daar over oordelen.

Romy -

Hi Willemijn,

Wat ongelofelijk vervelend om dit te lezen en wat een nare mensen om zo’n dreigende zwarte wolk boven je trots te plaatsen. Ik weet zeker dat ik voor de meerderheid praat als ik zeg dat we allemaal heel trots op je zijn en dat je het enorm goed doet. De trouwe lezers weten hoe moeilijk je het hebt gehad en je doet het daarom zo goed. Ik vind het alleen maar goed van je dat je Jelle’s privacy respecteert. Dit is precies wat een GOEDE moeder zal doen. Wat jij besluit te delen is helemaal jouw keus, ik geniet hier altijd enorm van. Zo leuk is het! Laat je niet kisten door een paar van die doemdenkers, die weten duidelijk helemaal niks. Je weet wat ze zeggen, de reden dat ze zo druk zijn met het bekritiseren van andermans leven, betekent alleen maar dat hun eigen leven niet interessant genoeg is :).

Nogmaals ik ben wel trots op je en ik vind dat je het super doet!

Liefs,
Romy

Reageer ook