Samenwonen en financiën

Als ik een rondje door mijn vriendenkring van samenwonende stellen maak en vraag hoe zij hun kosten verdelen krijg ik compleet verschillende antwoorden. De één verdeelt alles naar rato. De ander 50/50. Of de één werkt en de ander zorgt voor het huishouden. Weer een ander gooit alles op één bult. Hoe doen wij dat? En hoe doen jullie dat?

Foto door André Branco

Even tussendoor, dit artikel is door Willemijn geschreven. De naam rechtsboven op de foto is een beetje moeilijk te zien zie ik. :)

Toen Djurre en ik net samenwoonden spraken we af dat we alle kosten 50/50 zouden verdelen. We openden een gezamenlijke rekening bij de bank en stortten daar beide iedere maand een bepaald bedrag op. Hiervan betaalden we de huur, gas/water/energie en kochten we boodschappen. Van het geld dat we overhielden betaalden we onze eigen kosten, zoals de zorgverzekering, telefoonrekening, kleding, leuke dingen doen, etcetera.

Toen Djurre na een jaar stopte met zijn studie en ging werken, ging hij meer verdienen. We besloten daarom de kosten vervolgens naar rato te verdelen. Hij legde 60% in, ik 40%. Dat hebben we een paar jaar zo gedaan en ging prima. We voelden ons er beide goed bij.

Toen ik een baan kreeg, en Martine en ik inmiddels ook meer geld gingen verdienen met bloggen is de verdeling weer een tijdje 50/50 geweest.

Pas toen we een huis kochten veranderde er het één en ander. We gingen trouwen, hadden nu een huis gekocht en we merken dat het qua inkomen niet altijd eerlijk verdeeld was. Steeds vaker verdiende ik meer geld dan Djurre. Ik bood vaak aan dat hij mijn pinpas wel mocht gebruiken wanneer hij iets kocht en betaalde bijvoorbeeld meer op vakantie. Maar dit voelde voor hem helemaal niet lekker, alsof hij van mijn geld gebruik maakte. Ik vond het echter totaal geen probleem! We leven toch samen en werken beide even hard? Dan is het toch wel zo eerlijk dat we beide evenveel geld te besteden hebben? Dat vond (en vind) ik ten minste wel! Daarom zijn we vanaf toen – zo rond de periode dat we trouwden – langzaam er naartoe gegaan dat we het geld op één bult gooiden. Zeker nu we getrouwd waren en een huis hadden gekocht voelde dit wel passend. Dit gebeurde echter niet in één keer. Langzaam is het gegroeid naar hoe het nu is.

Djurre en ik hebben beide nog altijd een eigen lopende rekening. Daarnaast hebben we de huishoudrekening. Ook hebben we drie spaarrekeningen en natuurlijk ook het een en ander voor ons pensioen en voor Jelle. Ons salaris komt binnen op onze eigen rekening. Nog altijd storten we vervolgens een bepaald bedrag op de huishoudrekening voor alle vaste lasten. Sinds een tijdje storten we hier wat extra op, om bijvoorbeeld kleding van Jelle voor te kopen, uitjes, etcetera. Daarnaast sparen we per maand een bepaald bedrag, altijd in overleg en afhankelijk van hoe veel er die maand binnen komt (dit fluctueert nog al bij ons, we zijn beide ondernemer). We hebben verschillende spaarrekeningen, die voor verschillende doeleinden zijn. Op onze eigen rekening laten we sowieso het geld staan voor de telefoonrekening, zorgverzekering en nog wat andere vaste lasten. Nog vanuit vroeger is het zo dat dat van onze priverekeningen wordt afgeschreven. Eigenlijk willen we dat dit van onze huishoudrekening gaat, maar dat wijzigen van het rekeningnummer komt er elke keer maar niet van… 😉 Geld voor kleding en leuke dingen doen met vrienden (bijvoorbeeld) betalen we nog altijd van onze eigen rekening. Wanneer daar te weinig saldo op staat halen we wat extra geld van de huishoudrekening, of wanneer het moet, van de spaarrekening. Zo heeft degene die die maand wat minder inkomsten heeft toch gewoon beschikking over voldoende geld om te doen wat ‘ie wil (tenzij onze huishoudrekening ook leeg is natuurlijk  – haha!).

Hoewel we ‘mijn geld is jouw geld’ doen, zit het systeem van elk een eigen rekening er nog wel een beetje in, zoals je leest. Dat komt omdat we dat jaren zo gedaan hebben. Toch werkt het prima zo!

Zo zie je maar weer dat de verdeling ook heel erg afhangt van de verschillen in inkomen, je levensfase en je eigen gevoel/idee over de verdeling. Ik denk dat alles goed is, zolang je er beide tevreden over bent.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie – samenwonende 2WMN’ers – je geld verdelen. Laat een comment achter!

69 reacties

Sandra -

Hier regelen we ook alles 50/50 ondanks dat mijn vriend meer verdient dan ik. We vinden het gewoon handiger dat alles in 2 verdeeld wordt, vooral met het huis dan. Dit betekent wel dat ik minder kan sparen maar op zich lukt het prima dus ben ik heel tevreden met dit systeem! Anders lijkt het me ook zo een gedoe, wat als ik dan plots een loonsverhoging zou krijgen etc… We hebben wel een regeling dat ik minder betaal als ik ervoor zou kiezen om 1 of meerdere dagen per week thuis te blijven voor ons kindje.

Evelyn -

Wat leuk om hier iets over te lezen! Ik woon sinds 1 november samen met mijn man (1 december zijn we getrouwd) en dit is ook een dingetje geweest voor ons: hoe gaan we onze financiën regelen? Inmiddels hebben we alles gewijzigd/laten we alles afschrijven van en bijschrijven op 1 rekening (onze gezamelijke). Wij huren, maar omdat mijn man nog studeert, ben ik automatisch kostwinner – een bijbaantje voor hem is nu geen optie en hij ontvangt alleen stufi + zorgtoeslag. Ik heb hier totaal geen probleem mee en vind het fijn om veel te werken; terwijl mijn man zegt na zijn studie best wel iets minder dan mij te willen werken om daarnaast voor het huishouden te zorgen. Een echte huisman heb ik dus aan de haak geslagen, haha! :-) Stiekem ben ik daar erg blij mee, want hoe graag ik ook kook; ik moet er niet aan denken om heel veel thuis te zitten en voor het huishouden te zorgen. Maar om terug te komen op financiën: ik heb er nooit problemen mee gehad om mijn geld te delen. Ik heb sinds mijn 15e altijd hard (en veel) gewerkt, dat zorgde er vaak voor dat ik meer te besteden had dan leeftijdsgenootjes. Des te meer een reden voor mij, om te delen: ik trakteerde vaker dan vriendinnen dat deden. Mensen mogen best delen in mijn welvaart, dat vind ik alleen maar heerlijk om te doen! 😉 Want wat heb ik aan geld, als ik alleen mezelf ervan laat genieten? – ik geniet liever samen met de mensen die ik liefheb.

Amber -

Mijn vriend en ik verschillen aardig wat in leeftijd. Hij werkt fulltime en ik studeer nog. Hij heeft kinderen uit zijn vorige relatie. Omdat ik studeer en dus flexibele tijden heb, ben ik thuis voor de kinderen als ze ziek zijn en als hij werkt in het weekend. Ik heb geen bijbaan dus alles wordt betaald door mijn vriend. Alleen mijn zorg en telefoon rekening betaal ik van mij stufi. Dus inderdaad overal gaat het anders 😃

Mariska -

Wij doen naar rato, met iets voordeliger voor mij (ik verdien minder). Nu met een koophuis, een baby, en 3 dagen kinderopvang, blijft er beduidend minder over! Maar goed, ook minder tijd om geld uit te geven 😉
Elk jaar passen we onze begroting en het bedrag dat we overmaken naar de gezamenlijke rekening bij naar ons inkomen op dat moment.

Elke -

Ik studeer nog en mijn vriend werkt voltijds. We hebben een gemeenschappelijke rekening waarop hij de huur stort en ik alles voor water, elektriciteit en internet/tv.
De boodschappen verdelen we. We zorgen dat het ongeveer eerlijk verdeeld is.

Hij betaalt nu dus veel meer. In juni studeer ik af. Als ik werk wordt het 50/50

Yvon -

Hier ging vrij snel alles op een grote bult, denk na een jaartje. Daarvoor deden we 50/50.
Een gezamenlijke rekening gaat niet echt omdat ons salaris bij verschillende banken gestort wordt (we wonen in China). Zijn salaris sparen we, mijn salaris gebruiken we voor vaste lasten en daarvan krijgen we elke maand zakgeld. De zorg- en reisverzekering die ik in NL. nog heb en de aflossing van mijn studieschuld betaal ik van het spaargeld dat ik al had voor we elkaar leerden kennen.

tinka -

Zijn dit jaar 12 jaar samen en waarvan 6 jaar samenwonend waarvan 1.5 jaar getrouwd.
Toen we de sleutel kregen van het appartement wat ik kocht op mijn naam had mijn partner geen werk meer, maar wel een uitkering. Gelukkig allebei wat gespaard voor de verbouwing. Mijn man heeft met onze familie heel veel geklust. Maar jeetje der gaan nog een hoop onvoorziene kosten in boutjes en moertjes zitten.
We hebben allebei een eigen rekening met spaarrekening. Ik vind het zelf prettig alle kosten van het huis te betalen en mijn eigen vaste lasten. En een bedrag elke maand te sparen. Zo houd ik alle overzicht. Mijn man betaald de boodschappen en zijn vaste lasten zoals zorgverzekering, gsm abbo, auto, wegebelasting. Hij zorgt er meestal voor dat er is gekookt of er iets te eten is en dat de hond is uitgelaten als ik thuiskom na een dag van 10 uur. :) Ook het uitlaten 50/50 allebei 2x dus de hond wordt 4x per dag uitgelaten. hihi
Voor onze hond betalen we ook 50/50 haha hij de hondenverzekering en ik het voer.
Als ik alsnog boodschappen doe neem ik zijn pas mee of ik vraag het erna terug. Niet voor elk wissewasje. Hier nooit moeilijk over.
Onverwachte rekeningen van zijn kant kan ik wel pissig om worden bekeuring/ keuring van de auto / grote aanschaf van iets. ff laten bezinken en samen bespreken hoe dat te betalen. Anders word die spaarrekening nooit wat.

Leuk te lezen hoe veel stellen het aanpakken :) Leuk onderwerp

Mariëlle -

Wat je beschrijft komt mij heel herkenbaar voor. De verdelingen die jullie aanhouden hebben wij eigenlijk altijd zo aangehouden. Ik kwam er wel laatst achter dat als je niet trouwt in gemeenschap van goederen de notaris aanbeveelt om de lasten te verdelen over de hoeveelheid die je verdiend. Dit kan dus betekenen dat de een dan 30% betaald en de ander 70% of een percentage dat iets dichter bij elkaar ligt. Eigenlijk vond ik dit een beetje gek, want uiteindelijk geniet je er toch ook beiden even veel van? En de ander niet voor 30%? hahah to zo ver mijn toevoeging;)

Deborah -

Leuk artikel! Sinds een tijdje hebben wij nog maar 1 rekening, en daar gaat echt alles vanaf. Ik houd in Excel alle (letterlijk ALLE uitgaven bij) en we hebben beiden een “zakgeld” bedrag per maand. Hierover hoeven we absoluut geen verantwoording af te leggen en mag gewoon elke maand op. Verder sparen we samen voor dingen als vakantie enzo, en als we samen gaan uiteten dan gaat dat ook van de gezamenlijke pot :).

Katrien -

Wij hebben een rekening waar we de huur, energierekeningen, gemeenschappelijke uitjes en huishoud van betalen. Elk hetzelfde bedrag. De rest houden we elk op zichzelf voor kleding, hobby en dergelijke. Werkt goed zo, we wonen een jaar samen. Ik snap wel dat het kan evolueren naar een grote pot..

Elin -

Wij gooien alles op een hoop, maar hebben alletwee een eigen betaal-en spaarrekening. Gewoon omdat dat nog zo is als voordat we samenwoonden. Onze rekeningen zijn aan elkaar gekoppeld, dus we kunnen overal bij. We zijn (al 15 jaar) getrouwd in gemeenschap van goederen, dus alles wat van mij is, is sowieso ook van hem.

Van zijn rekening worden de vaste lasten betaald en van mijn rekening wordt gespaard en de uitgaven van de extra’s gedaan. Dat is ooit zo gegroeid en nu laten we het zo. We hebben nog nooit ruzie om geld (gehad). Ook niet toen ik nog studeerde en niet of nauwelijks inkomen had. Nu hebben we beiden een redelijk goed inkomen en kunnen eigenlijk alles doen wat we willen. We vinden het belangrijk om een redelijke buffer met spaargeld achter de hand te hebben (voor ons is dat 20k). Voor reparaties of uitgaven aan het huis of voor een nieuwe auto als er een de geest geeft. De rest mag opgemaakt worden. Het liefst aan vakanties :-)

Ashley -

We hebben het toen we studeerde allebei 50/50 gedaan, nu werk ik en verdien ik meer dus zou ik het niet erg vinden om meer te betalen. Mijn vriend vind dit tot nu toe nog niet nodig, maar we zijn op zoek naar een groter appartement waar dat dan uiteindelijk wel 40/60 waarschijnlijk gaat worden totdat hij is afgestudeerd en werk heeft gevonden. We zetten ook iedere maand geld opzij voor boodschappen op een gezamelijke rekening.

Mare -

Super dat jullie hierover schrijven! Er heerst soms zo’n taboe….beter je hele seksleven bespreken dan geld…
@Martine: Ben ook benieuwd hoe jij het doet met Jorrik.
Verder nooit ruzie gehad met partners. Wel merk dat vrienden onderling ruzie hebben over geld. Verschillende verwachtingspatronen op vakantie b.v….de een wil voor iedere meter lopen een dure taxi pakken, ect….
Hebben jullie dat weleens meegemaakt? Bijv dat jullie veel meer of minder te besteden hebben dan vrienden en dat daar dan spanning door gaat heersen?

bb -

50/50 al hebben we wel eigen rekeningen. Betalen allebei andere dingen en houden hetzelfde over. Maar dat is ook niet zo moeilijk omdat we bijna hetzelfde verdienen. Mijn vriend betaalt zo wel mee aan mijn studieschuld maar geeft daar niet om, dankzij mijn diploma en dus schuld verdien ik redelijk en als ik ooit echt meer zou verdienen zorgen we ook dat we hetzelfde overhouden.

Lauranne -

Wat een interessant topic! Ik vind het echt fantastich dat jij een Martine met 2WMN zijn begonnnen, ik merk gewoon dat het meer begint aan te sluiten bij mijn leefwereld dan ‘zuivere’ beautyblogs, hoewel ik daar ook nog altijd van geniet.
Mijn vriend en ik wonen nu ongeveer 6 maanden samen. Van in het begin van onze relatie (ong. 7 jaar geleden) hebben we alles op een bult gegooid. Ook nu doen we dit nog. We zijn beide vrije beroeper en ons inkomen is niet gelijk. Toch smijten we alles op een bult, inclusief kledij, leuke dingen doen met vrienden zonder de ander, reizen etc. Omdat we beide vrije beroeper zijn komt ons salaris binnen op onze professionele rekening. Ons netto-inkomen zetten we vervolgens volledig over op onze gezamenlijke lopende rekening en spaarrekening. We hebben ook elk nog wel een individuele spaarrekening (waar er dus eigenlijk niets mee gedaan wordt, is enkel een financiële buffer). Elk stort op deze individuele spaarrekening hetzelfde bedrag, ongeacht het inkomen. Momenteel betekent dit dat we evenveel sparen en dat ik meer op onze gezamenlijke rekeningen zet. Persoonlijk voel ik mij hier het beste bij. Over een aantal jaar beginnen we misschien aan kinderen en zal ik waarschijnlijk minder werken en minder verdienen. Ook dan vind ik het nog het eerlijkst als we beiden hetzelfde bedrag sparen en al de rest van het netto-inkomen plaatsen op gezamenlijke rekeningen. Ik vind dit het meest eerlijke systeem, maar is uiteraard een persoonlijke keuze, die bovendien ook heel erg afhangt van de omstandigheden denk ik :) Ik merk daarnaast ook wel dat wanneer ik boos ben, ik af en toe een opmerking durf te maken over deze ‘ongelijke’ verdeling. Ik probeer hier op te letten, want ik meen het niet en ik kan me voorstellen dat dit echt niet leuk is voor mijn vriend. In mijn vriendenkring hoor ik echter dat dit een ‘probleem’ is dat wel vaker voorkomt als er ruzie is.

Sofie -

Voor ons is geld eigenlijk de grootste struikelblok in onze relatie. Suf eigenlijk. We hebben een leeftijdsverschil van 6 jaar. Hij werkt al die tijd al (hele goede baan) en verdient heel veel. Ik studeer nog en heb bijbanen. We doen alles 50/50 omdat hij dit wil. Ik vind het onzin aangezien hij veel meer verdient dan ik (en zou het dus naar rato willen doen). Bij het kopen van nieuwe dingen hebben we ook altijd discussie. Niet omdat ik niet de helft wil betalen, maar omdat hij het onzin vindt. Maar goed hier is dus niet echt een oplossing voor aangezien het zijn geld is. Iemand wellicht tips? Hoe hier mee om te gaan? Op een goede manier bespreekbaar te maken?

Anne -

Wij doen het nog weer anders dan de meesten:
– inkomsten en vrijwel alle uitgaven op de gezamenlijke rekening. Zo dragen we automatisch naar rato bij.
– per maand maken we naar onze beider privérekeningen een bedrag over om kleding en andere leuke dingen voor onszelf te kopen of alleen leuke dingen met anderen te doen. Soms wat meer, soms wat minder. Hangt af van onze behoefte en hoeveel we over hebben.
– 1 gezamenlijke spaarrekening waarop we overmaken wat overblijft en waar we aan mogen komen, 1 gezamenlijke spaarrekening waarop we geld voor langere tijd wegzetten waar we niet aankomen (voor tijden van financiële tegenwind) en 1 spaarrekening voor ons kind.

Zo weten we zeker dat ieder evenveel geld heeft te besteden aan leuke dingen en hebben daar ook nooit het gevoel bij dat de een meer aan zichzelf uitgeeft dan de ander of je schuldig voelen over een uitgave. Voor ons werkt dit “kleedgeld en zakgeld-systeem” (hahaha) al 12 jaar heel goed!

Michelle -

Wat een interessant artikel is dit. Toen wij gingen samenwonen, nu drie jaar geleden, hadden we allebei onze eigen lopende rekening en spaarrekeningen. We hebben toen allebei één lopende rekening gehouden, en zijn overgegaan op één spaarrekening voor samen. Ik beheerde die rekeningen alledrie. Nog voordat we afgelopen mei getrouwd zijn heeft Koen zijn lopende rekening opgezegd, en sindsdien hebben we nog maar één lopende- en één spaarrekening. Alles gaat gewoon op de grote hoop dus, en dat vinden we allebei eigenlijk wel heel prettig. ‘Jouw geld’ of ‘mijn geld’ kennen wij dus ook helemaal niet.

lisa -

Wij hebben sinds enkele weken een huis gekocht en zijn vrijwel meteen begonnen met 1 rekening waar gewoon al ons geld op komt. Ja mijn vriend verdient meer als mij, maar doet hij de was en de plas? Ik denk dat als je samen leeft het uiteindelijk wel allemaal overeen gaat uitkomen. Ik kan me niet inbeelden dat we het op een andere manier zouden doen. Als we het 50/50 zouden doen en we de rest zelf zoude sparen voor leuke dingen dan kan hij heel veel leuke dingen doen en ik kan hooguit 1 bloesje in de primark kopen. Ik denk dat dat ook niet heel correct is, dus hebben we beide samen beslist om t samen in 1 pot te gooien! :)

Steph -

Wat een goed artikel is dit zeg, super om ook eens van anderen te horen hoe zij dit soort dingen aanpakken. Mijn man en ik hebben eigenlijk 6 jaar lang een eigen rekening en eigen spaarrekening gehad. Het onderwerp gezamenlijke rekening is in die tijd een paar keer ter sprake gekomen maar hebben we altijd toch weer laten rusten. De uitgaven die we hadden probeerden we altijd te verdelen, dan betaalde hij en dan ik, en de lasten van het appartement stonden op mijn naam dus dat stortte hij elke maand braaf terug op mijn rekening. Toen we zijn getrouwd in Juni en in November een huis hebben gekocht, hebben we een gezamenlijke rekening geopend. Hierop komt het geld van ons beiden binnen en worden ook alle uitgaven afgehouden, niet moeilijk doen met boodschappen en vaste lasten en dergelijke en andere aankopen gaan vaak ook wel in overleg. Qua loon zitten we ongeveer hetzelfde aangezien we beiden in het onderwijs werken dus ook dit is geen probleem. Wel hebben we ook nog allebei een eigen spaarrekening maar over het algemeen betalen we nu sinds november alles samen.

Vera -

Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen, studeerde ik nog. Toen deden wij het inderdaad ook 40/60. Later toen ik ook ging werken hebben we alle gezamenlijke kosten als huur/boodschappen/verzekeringen 50/50 gedaan. Nog steeds nu we sinds 2 maanden een huis hebben gekocht samen storten we elke maand een bedrag op onze en/of rekening voor deze kosten + een bedrag voor onze gezamenlijke spaarrekening. Prive kosten als telefoonrekening/zorgverzekering/uitgaan/kleding etc betalen we gewoon vanuit onze persoonlijke rekening + sparen we wat we zelf willen op onze persoonlijke spaarrekening. Mijn vriend verdiend wel meer als dat ik verdien, maar het voelt voor mij goed om de gezamenlijke maandelijkse lasten toch 50/50 te doen. Het is vooral een gevoelskwestie, dat het huis ook echt voor de helft van mij is bijvoorbeeld. Hij betaald soms wat meer in etentjes en betaald de auto. Vind het helemaal goed zo :)

Dorine -

Wij betalen alle vaste lasten van 1 gezamenlijke rekening. Ook verzekeringen / telefoonrekeningen etc. En daar doen we ook de boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven van.
Daarnaast hebben we allebei nog onze persoonlijke rekening waar we elke maand allebei eem vast bedrag op zetten voor kleding / leuke uitjes met vrienden / andere persoonlijke aankopen.
We sparen daarnaast ook elke maand op onze gezamenlijke spaarrekening. Elke maand een ander bedrag omdat ik meerdere maanden per jaar bonussen krijg die dan ook naar de spaarrekening gaan :)

jose -

Haha, dit artikel komt precies op tijd! Ik ga over drie weken samenwonen :)

Mo -

Wij doen zo’n beetje hetzelfde. Hebben allebei een eigen rekening maar we maken geen onderscheid tussen zijn geld en mijn geld, al doet mijn vriend de meeste uitgaven omdat ik zelf niet echt een inkomen heb als thuisblijfmoeder. Grote uitgaven overleggen we vaak wel even van tevoren.

My Creative Life - Marìs -

Leuk om te lezen hoe jullie er steeds in veranderd zijn!
Ik heb geen partner, maar als ik die ooit krijg heeft 50/50 wel mijn voorkeur. Lekker elk een eigen rekening houden lijkt me heerlijk! Kun je de ander ook nog eens verrassen door een cadeautje te kopen zonder dat diegene gelijk ziet dat er wat van de rekening gegaan is naar b.v. een webwinkel.

Lotte -

Leuk artikel! Ik verdien veel meer dan mijn vriend (was omgekeerd), maar we zien geld als gezamenlijk. Inkomsten en uitgaven gaan via 1 rekening, we beleggen een vast deel in oikokrediet (verborgen spaargeld) en storten iedere maand een vast gelijk bedrag aan ‘zakgeld’ naar onze eigen rekeningen. Nooit gedoe in ieder geval!

Allissa -

Bij ons het het een zooitje ongeregeld, maar op de een of andere manier voelen wij ons er wel goed bij. Mijn vriend heeft een goede vaste baan, maar ik ben nog student (met bijbaan). De kosten mbt tot het huis zijn voor zijn rekening en ik doe dan weer de bijkomende dingen zoals g/w/l, internet en de boodschappen. Maar wanneer ik een keer een wat minder te besteden weekje heb, betaald mijn vriend ook wel eens de boodschappen. Wij leggen vrijwel nooit alles op de weegschaal. En wanneer we bijvoorbeeld een keer uiteten gaan dan betaald hij de ene keer en ik dan soms een andere keer. We wisselen elkaar vaak af en wanneer ik aangeef dat ik wat krap zit als er onverwachte kosten zijn geweest dan springt hij vaak bij. Wat betreft het inkomen is het voor mij nu nog onmogelijk om 50/50 te doen!

Madelaine -

Jup, ook wij doen het zo! Het gaat hier ook naar ratio, Michel verdient gewoon veel meer maar we houden het wel eerlijk. Ieder storten we evenveel op onze gezamelijke voor de boodschappen, we sparen een x bedrag voor leuke dingen en een x bedrag voor Jasmin.

Dominique -

50/50 doen wij

Janouk redfashionhead.nl -

Leuk artikel!
Mijn vriend en ik wonen nu twee jaar samen in een koophuis. Hij heeft het gekocht, omdat ik toen nog op school zat. We hebben het toen ook zo verdeeld dat mijn vriend alle kosten van het huis (hypotheek, vve, verzekeringen, g/w/l en internet) zou betalen, omdat hij toentertijd veel meer verdiende. Ik zou de boodschappen doen.
Inmiddels werk ik dik anderhalf jaar en verdien ik dus ook mijn eigen geld (nog steeds wel minder dan mijn vriend). Langzaam is het er zo ingekomen dat mijn vriend nu alles betaalt, dus ook boodschappen. Daarentegen betaal ik eigenlijk altijd als we gaan winkelen, als hij iets wil kopen o.i.d. Zoals het nu verdeeld is, is het voor ons prima. Ookal is het misschien in de cijfertjes niet ‘eerlijk’ verdeeld. We denken vooral: we wonen samen, dus al het geld is van ons samen. En als mijn vriend bij wijze van spreken een keer iets niet kan betalen, dan betaal ik het en andersom.

Miriam -

Wat een leuk en goed artikel zeg! Ik weet uit ervaring dat hier altijd veel vragen over zijn, ook wij zaten hier mee te ‘prutsen’ toen we gingen samenwonen. Uiteindelijk hebben we besloten om het 50/50 te doen en hebben we een huisrekening geopend. Daar betalen we idd de vaste lasten van en onze ‘eigen kosten’ zoals zorgverzekeringen betalen we vanuit onze eigen rekeningen. Maar idd, wat je zegt: hoe je het ook doet, zolang je er allebei maar blij mee bent.

Amy -

Leuk onderwerp om over te lezen Willemijn! Bij ons is het nog wel echt ‘jouw geld, mijn geld’. Ik woon nu 3,5 jaar samen met mijn vriend, maar het koophuis waarin we wonen kocht hij al een paar jaar daarvoor. Dat is dus echt van hem en dat willen we ook zo houden. We betalen allebei de helft van de vaste kosten als gas, water, licht en internet en ik betaal daarnaast een beetje extra voor de hypotheek (maar niet de helft). De boodschappen betalen we wel weer voor de helft. Verder is het wel echt compleet van elkaar gescheiden.

Dita -

Altijd erg interessant om dit te lezen vind ik. Mijn vriend en ik hebben nu beide nog een rekening en onze spaarrekening. Maar nu Mila er is willen we ook een gezamenlijke rekening. Mijn vriend verdient wel meer dan ik en we doen nu ook gewoon zo ”mijn geld is jou geld”. Eigenlijk maakt het niet uit van wie de pinpas wordt gebruikt.

Jenneke -

Ik woon sinds 1.5 jaar samen met mijn vriend. Ik studeer. Hij heeft al jaren een baan. (Leeftijdsverschil van 10 jaar). Mijn vriend betaalf nagenoeg alles, voor ons. (Ik stort elke maand een x bedrag naar hem over). Huishoudgeld, G/W/L. Vakanties, kleding en telefoonrekeningen betaal ik wel zelf. Ik heb een bijbaan, dat spaar ik allemaal op of ik doe er ‘mijn’ dingen mee. Mijn ouders betalen mijn verzekeringen. Het is niet altijd prettig, ik leef echt op zijn ‘zak’. Maar er zijn duidelijke afspraken gemaakt aan het begin en dit voelt voor ons goed, het gaat steeds beter zelfs! En anders hadden wij nog niet samen kunnen wonen..

Eveline -

Mijn vriend en ik gooien al het geld op één hoop en daar betalen we alles van. In het begin vond ik dit wel lastig en we hebben er ook vaak gesprekken over gehad, maar nu voelt het goed. Geen gedoe met geld overmaken enzovoorts.

Margot -

Wat interessant om alle verhalen te lezen! Wij hebben een gezamenlijke rekening waar we allebei evenveel op storten en we hebben allebei onze eigen rekeningen. Nu si de situatie een beetje veranderd (hij heeft een goede baan gekregen en we gaan trouwen) dus ik denk dat we eerdaags eens opnieuw moeten kijken of we dingen aan willen passen.

Jessica -

Dit onderwerp blijft altijd interessant.
Eerst woonde ik nog op kamers en ben eigenlijk onverwacht gestopt met m’n studie en daardoor samen gaan wonen bij mijn vriend in.
De financien hebben we niet gelijk opnieuw verdeeld. Ik wilde eerst m’n studieschuld afbetalen (dat is nu klaar) en dan weer sparen en kijken wat ik mee kan betalen.
Wel stond ik erop dat ik voor de boodschappen zou zorgen en dat hij daar niks voor hoefde te betalen. Ik betaal daarnaast de rekeningen die binnen komen als afval/rioolbelasting om het voor hem ook iets dragelijker te maken en ik wat meer betaal.
Voor nu hebben we het nog niet echt duidelijk geregeld en mijn vriend verdiend nou eenmaal meer.

Astrid -

Wat een leuk en interessant artikel! Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen deden wij het eerst naar rato maar wij kwamen er toch achter dat we zo niet veel konden sparen en dat het geld snel werd uitgegeven. Nu doen wij alles op één hoop en sparen we veel meer gezamenlijk. Daarnaast krijgen we ook elke maand een zakcentje (we boeken een bepaald bedrag naar onze eigen rekening over) waar we leuke dingetjes van doen of van shoppen. Dan voelt het ook niet zo bezwaard om steeds van de gezamenlijke te pinnen. Voor ons werkt dit super!

Kim -

We wonen samen in een appartement en hebben een gezamelijke rekening en onze eigen rekeningen. We hebben de huurprijs van onze woning en gas/water/licht naar rato berekend en de boodschappen, leuke dingen en sparen doen we 50/50, omdat dit dingen zijn die we ook zelf hadden betaald als we niet samen waren geweest. Ik vind het best eerlijk!

Jette -

Jeeh, wat een gedoe!
Hier 1 rekening voor alles! 2 spaar! 1 voor ons en een voor de kids en een extra rekening voor als iemand een weekend weg gaat oid! Alles van ons samen! Komt er extra geld binnen… Dan Rechtstreeks maar de spaar!

Ellen -

Wij zijn na onze bruiloft pas gaan samenwonen. Mijn man had veel meer spaargeld dan ik, van zijn geld hebben we de verbouwing van ons huis betaald, ik heb de bruiloft betaald van mijn spaargeld. Nu komt alles binnen en gaat alles af van onze gezamenlijke rekening. We hebben nog wel een extra lopende rekening waar geld op staat voor noodgevallen of als er iets mis is met de andere rekening/pasjes.

Tess -

Leuk artikel! Vind t altijd intressant om te lezen hoe andere dit doen! Wij hebben sinds dit jaar een appartementje gekocht op het salaris van mijn vriend. Dit is een goedkoop apartementje ( bewuste keus) zodat ik de vrijheid had om opnieuw te gaan studeren omdat ik geen baan kon vinden met mijn vorige studie. We hebben dus gelukkig geen super hoge kosten.
Mijn vriend betaald alles van t huis, hypotheek verzekeringen enz. We betalen zelf onze eigen vaste lasten ( telefoon, zorgverzekering) , en we houden dan beide van “ons” geld een bedrag over wat we vrij te besteden hebben voor ons zelf voor kleding, uiteten enz.( dit is voor ons beide evenveel zo hebben we dat uitgerekend) Daarnaast sparen we elkaar maand ook een vast bedrag. Ook hebben we hebben een boodschappen rekening waar ik 70% van t boodschappen op stort en hij aanvult. Soms voel ik me weleens vervelend dat hij praktisch alles betaald maar dit hebben we zo bewust gedaan en afgesproken. Als ik straks klaar ben met mijn studie ga ik ook weer gewoon verdienen!😆

Lisse -

Ons systeem is heel vergelijkbaar met dat van jullie, alleen zijn onze persoonlijke potjes spaarrekeningen van onze gezamenlijke rekening. Wil je iets voor jezelf kopen? Dan stort je wat geld van je spaarrekening over naar de normale rekening en dan pin je het vervolgens (of je pint het eerst en je stort het achteraf terug). Mijn man had het prima gevonden om gewoon alles op één hoop te gooien (ook het persoonlijke geld), maar ik vind het fijn om mijn eigen geld te hebben. Dan hoef ik me niet zo schuldig te voelen als ik weer een shirtje koop :-)

Fleur -

Mijn vriend werkt bij defensie, dat wil zeggen dat hij er alleen vrij, za en zo is en soms een doordeweekse dag. Ik studeer en leen. Ik betaal 600 in de maand en hij 400. Ik heb daar nog steeds moeite mee omdat ik moet lenen n en hij goed verdiend, maar hij is er nu eenmaal wel veel minder. Van het geld betalen we de huur, vaste lasten, boodschappen en extra dingen zoals reparaties. Wat vinden jullie van die geldverdeling? Ben wel benieuwd naar wat anderen doen!

Laura -

Ik reageer nooit maar wat een rare verdeling! Als hij alleenstaand was, waar had ´ie dan gewoond? In dat geval had hij toch ook niet maar een deel van de huur betaald en tegen zijn huisbaas gezegd dat hij er de rest van de tijd niet is? Wat ik dan op zich wel redelijk vind is dat je jouw boodschappen voor eigen rekening neemt.

P. -

Ik ben het eens met Laura. Als je je er niet prettig bij voelt dan kan je het misschien nog eens bespreken?

laura -

Mijn man werkt ook bij defensie en ik vind het ook een bijzondere verdeling. De boodschappen begrijp ik wel. Als hij niet mee eet en naar de eetzaal gaat dan is het logisch om die kosten apart te betalen.
maar alle andere gezamenlijke kosten zou ik 50/50 of naar rato doen. Je kunt er wel rekening mee houden dat hij voor zn kamer/bed waarschijnlijk ook kosten per maand heeft.
Verder moet hij toch ook een plek hebben waar hij elk weekend heen gaat. Als hij op zichzelf had gewoond had hij ook alle volle lasten, ongeacht hoeveel hij aanwezig is. Dat is het gevolg van intern zitten.
Als je heel precies kijkt is hij nu meer aan gwl kwijt dan dat hij alleen had gewoond, maar daarvoor heeft hij ook een vriendin thuis zitten met alle gezelligheid die daarbij komt 😀
Hoe vind je vriend het dan als hij met oefening is? Betaald hij dan nog minder als hij ook het weekend niet thuis is?
mijn man en ik hebben al heel snel alles op een hoop gegooid, maar daarvoor was het 50/50. Hoeveel of hoe weinig hij ook thuis was.

tinka -

Oké maar als hij alleen zou wonen betaald hij ook voor de dagen dat hij niet thuis is toch ??

Sarah M -

Toen mijn vriend en ik een relatie begonnen woonde hij al enkele maanden alleen & ik nog bij mijn moeder, ik ben vrijwel meteen bijna elke nacht bij hem blijven slapen & al snel betaalde ik dingen zoals eten e.d. terwijl hij de huur enzo betaalde. Na een maandje of 5 merkten we dat de relatie toch serieus werd en hebben we een gemeenschappelijke rekening geopend om vanaf dat moment alles 50/50 te doen :) we hebben -nu 8j later- samen een huis gebouwd en we hebben nog steeds onze eigen rekening & betalen gemeenschappelijke dingen netjes 50/50 :) mijn vriend heeft meer spaargeld dan ik & verdient meer, maar ik stond erop dat we alles 50/50 deden, herken me in het verhaal van Djurre wanneer hij zegt dar hij zich daar niet goed bij voelt om jouw geld te spenderen. Ook al is dar voor mij soms iets moeilijker dan voor mn vriend, tot nu toe loopt het nog steeds goed :)

Rosanne -

Wat leuk dat je hier over schrijft! Wij wonen beide nog thuis maar ik denk dat als we zouden gaan samenwonen we of betalen naar ratio of 50/50 zouden doen. Ik vind het prettig om ook nog mijn ‘eigen’ geld te hebben. Daarnaast zijn we nogal verschillen qua geld uitgeven dus het lijkt mij fijn dat je je niet schuldig hoeft te voelen en nog gewoon geld echt voor jezelf hebt zegmaar. Maar wieweet dat we tegen die tijd wel iets anders besluiten :)

Nicky -

mijn vriend en ik wonen nog beide thuis dus qua financiën hebben we nog weinig met elkaar te maken. Wel weet ik dat als de tijd zo komt dat we samen gaan wonen ik 1 rekening wil waar alles op wordt gestort. Ik werk in een kaaswinkel en krijg minimaal 5x per dag stellen aan de kassa die gaan discussiëren wie wat heeft betaald en wie nou vandaag de kaas betaald en van welke rekening……. Heb daar zo’n naar gevoel bij gekregen dat ik zeker weet dat ik dat zo niet ga doen. Heb het ook van huis uit mee gekregen, mijn ouders gooide ook alles gelijk op 1 hoop toen ze gingen samen wonen. Heel erg leuk om te lezen hoe iedereen het weer anders doet!!

Renske van Raaij -

Wat leuk om al die verschillen te lezen van iedereen! Wij krijgen onze salarissen ieder op de eigen rekening. Daar gaan onze vast lasten vanaf, en bij hem ook alles voor het huis (huur, netflix😆 etc). Wat bij ons ieder overblijft gaat naar de gezamenlijke rekening voor ‘de rest’!

Sara -

Mijn vriend en ik zijn al heel lang samen, sinds mijn 15e en ik ben nu 25. Toen we jong waren hadden we allebei weinig geld, maar deden we dit al heel snel samen op een bult. We hebben nog nooit in een restaurant 50/50 betaald en dat voelt voor ons heel fijn. Tuurlijk het kan mis gaan in een relatie, maar voor ons was de insteek dat samen echt samen is. De jaren erna hebben we soms allebei gewerkt, en soms de 1 of de ander terwijl we ook studeerde. We hebben ons financiën altijd samen gedaan. Dat hield in dat we ervoor zorgde dat de lasten werden afgeschreven van diegene die het kon betalen. Verder altijd samen besloten over extra’s, kleding en nooit bonje over gehad. Nu gaan we trouwen en komt er eindelijk een gezamenlijke rekening!

Kim | Kimsbloglife -

Leuk op te lezen hoe iedereen dit doet. Mijn vriend en ik zouden dit jaar gaan samenwonen en ik denk dat de gewoon een gemeenschappelijke rekening zullen openen voor vaste gemeenschappelijke kosten en eventueel uitstapjes samen, en verder gewoon elk onze eigen rekening zullen houden. Voorlopig zie ik dat ook altijd zo blijven, maar misschien dat we na enkele jaren ook wel (bijna) alles op een hoop doen…

Kelly -

Leuk om te lezen hoe jullie dat doen! Brengt op ideeën voor later

Dagmar -

Haha zo leuk en herkenbaar! Super om hierover te lezen, ‘dat wijzigen van het rekeningnummer komt er elke keer maar niet van’, klopt he-le-maal haha. En dan denk ik nu weer: laat ik dat vanavond dan gelijk eens even oppakken dan zijn we er vanaf. En ondertussen weet ik heel goed dat dat dus echt niet vanavond gaat gebeuren… Leuk artikel!

Sabine -

Grappig hoe dit bij iedereen anders is! Wij hebben sinds we zijn gaan samenwonen (6 jaar geleden) een gezamenlijke rekening waar we iedere maand hetzelfde bedrag op storten voor huur, internet, boodschappen etc. Onze eigen vaste lasten (zoals telefoonrekeningen) betalen we van onze eigen rekeningen. Grote aankopen splitten we eigenlijk ook altijd 50/50 al wil het heus nog wel eens voorkomen dat ik iets volledig betaal als ik een maand meer verdien dan meneer. Geld is bij ons eigenlijk nooit een issue, wat van mij is is ook van hem en andersom, ook al hebben we onze eigen rekeningen nog.

Mieke -

Toen wij besloten om te trouwen, hebben wij gelijk de rekening van mijn man laten omzetten naar een gezamenlijk rekening. Mijn rekening niet lang daarna opgezegd. Vanaf het begin is bij ons alles op een hoop gegaan. Als wij iets willen dan overleggen we altijd. Dit werkt voor ons heel fijn, geen gedoe met jou geld of mijn geld. Nee, het is ons geld, en het maakt dan niet uit wie het meeste inbrengt.

Marjolein -

Bij mijn vriend en mij is het zo anders gegaan! Wij gingen samenwonen toen ik nog studeerde en hij had al een goede baan. We hadden eerst onze eigen rekeningen. Hij betaalde alle vaste lasten en elke maand boekten we geld over naar mijn rekening voor mijn studiekosten en dergelijke. Na een tijdje had ik ook de bankierenapp op mijn telefoon, omdat ik het verschrikkelijk vond om steeds om geld te moeten vragen. Een half jaar later kochten we een huis, van zijn salaris en op zijn naam. Toen hebben we ook mijn naam op zijn rekening gezet en een 2e pasje aangevraagd. Nu dik een jaar later werk ik zelf ook en ben ik beetje bij beetje mijn vaste lasten aan het overzetten naar de gezamelijke rekening, zodat mijn rekening in de toekomst opgeheven kan worden. Bij ons is het dus altijd op een grote hoop gegaan, vanaf het begin eigenlijk dus al. Al voelde ik me er toen echt niet prettig bij. Nu gaat dat stukken beter, omdat ik zelf nu ook fulltime werk :)

Hazel -

Interessant artikel! Wij doen alles naar rato (niet ratio :) )

petra -

Mijn vriend studeert nog en ik werk al met een goed salaris. Mijn vriend krijgt geen stufi meer maar leent wel geld bijde overheid. We hebben een huis (gekocht door mijn ouders), waar we huur voor betalen. Dat hebben we als volgt gedaan;
-Ik heb alle meubels enz. gekocht (incl verf, lampen, alarm en gewoon alles wat vervangen moest worden)
-huur betalen we evenveel aan mijn ouders
-boodschappen doe ik en hij betaalt mij een vast bedrag per maand (ongeveer 1/3 van totaal). Maar dat komt ook omdat ik vaak wat luxere boodschappen doe en bijv elke dag een uitgebreide lunch salade voor mezelf maak, terwijl hij content is met brood en pindakaas
-Ik betaal veel extraatjes

In het begin was het wel lastig voor hem dat ik meer betaal, maar ik vind het geen enkel probleem.. Enige jammere is dat we niet samen op vakantie kunnen omdat hij dat niet kan betalen. En ik vind het ook een beetje veel om dan maar een extra vakantie erbij te betalen. Dit jaar ga ik met een vriendinnetje 2 weken naar New York, hopelijk kunnen we er samen van de zomer nog een weekendje weg binnen Nederland van maken!

mar -

Vanaf het moment dat wij een huis kochten en dus gingen samenwonen hebben wij gewoon alles op 1 berg gegooid. Mijn man werkt, ik heb een uitkering. Er zit dus een heel verschil qua inkomsten tussen ons. Toch werkt dit voor ons erg goed. Doordat ik ziek ben, ben ik afgekeurd. Ik ben niet voor niks ziek, breng de meeste dagen ziek thuis door dus maak niet veel geld op. Mijn man daarentegen wel. Dus zo vonden we het gewoon eerlijk. We hebben ook gewoon 1 spaarrekening.

Naomi -

Haha toevallig hadden wij het er laatst over. Hier gaat het prescies het zelfde. Eerst 50/50, toen kreeg ik een slechte betaalde baan en ging het via rato en nu ook als ondernemer begin ik meer te verdienen maar is per maand verschillend. Vaker gaan we dan leuke dingen doen/shoppen van het extra geld of gewoon op de spaarrekening. Nu zitten we in de overgang fase van weer terug naar 50/50 of toch maar alles op een hoop gooie? Haha leuk artikel ik vind het altijd leuk om te lezen hoe andere huishoudens het doen 😊

demallemolenmoeder -

Grappig, hier gaat het net zo. Toen we gingen trouwen hebben wij ook, de een bult tot leven geroepen.

Lonneke -

Wij hebben eigenlijk, misschien heel stom, vanaf het eerste jaar van onze relatie samen gedaan met geld. Net voordat we gingen trouwen inderdaad ook een gezamelijkerekening aangeschaft en daar komt ons salaris op, gaat alles af en het overige pinnen we of sparen we!

Patricia -

Wat toevallig dat je daar nu een artikel over schrijft, leuk! Mijn man en ik hadden het hier laatst nog over. Ons salaris komt binnen op onze privérekening, daarvan houden we allebei herzelfde deel als ‘zakgeld’. De rest storten we op onze gezamenlijke rekening. Daarvan gaat weer een deel naar een andere gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. We hebben 5(!) spaarrekeningen; 1 normale, 2 waarbij het geld langere tijd vast staat (en je dus een hogere rente krijgt) en allebei een privéspaarrekening. Dan hebben we ook nog een rekening voor onze dochter van 4 maanden. Zo, een heel verhaal!

Willemieke -

Wij wonen nog niet samen, maar denk soms wel na over hoe ik dat dan zou willen. Hoe jullie dat deden klinkt best logisch, al ben ik straks al aan het werk terwijl mijn vriend nog studeert. Dat is een beetje scheef dan, kortom, hebben nog niet besloten hoe we dat gaan doen haha. Ik ben wel heel georganiseerd als het om financien gaat, dus moet goed komen.

Anniek -

Wat grappig om te lezen! Het lijkt me inderdaad nog best lastig om nou te beslissen hoe je alles precies wilt verdelen en regelen als je gaat samenwonen… Zelf woon ik nog gewoon thuis, en doe ik het met een simpele spaar- en betaalrekening :)

Milou -

Wow, wij regelen het echt precies hetzelfde! Inclusief alle rekeningen en spaarrekeningen die jij benoemt, haha! Ik ga na mijn verlof wel minder in loondienst werken dus dan zal het waarschijnlijk wel naar ratio worden bij ons, ik kan dan niet meer 50/50 ophoesten. Mede door mijn webshop ernaast en dat onzekere inkomen kunnen we daar gewoon (nog) niet op rekenen!

Reageer ook