Nasi

Ik ben dol op rijstgerechten. Bij vlagen vind ik het nog lekkerder dan pasta (Zeg ik dat echt?!). Iets waarmee ik altijd punten scoor bij Djurre is mijn nasi. Het staat daarnaast al jaren bij ons op het menu en is ook nog eens een eitje om te maken. Ik deel mijn recept vandaag!

Wat heb je nodig (2 personen)?

 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • Scheutje olie om in te bakken
 • Basmati rijst (ongeveer 2 kopjes is voldoende voor 2 personen)
 • Nasi/bami groentepakket, 500 gramp (of losse groenten zoals taugé, kool, wortel, prei)
 • 1 rode peper (of Madame Jeanette peper)
 • Flinke scheut ketjap
 • Flinke scheut sojasaus
 • Chilipoeder (naar smaak)
 • Zout
 • Korianderpoeder (ongeveer 2 theelepels)
 • Komijnpoeder (ongeveer 2 theelepels)
 • Laos (ongeveer 2 theelepels)

Bijgerechten

 • Gebakken eitje
 • Cassave kroepoek
 • Rauwkost of atjar (zuur rauwkostgerecht)
 • Saté

Zo maak je het

1. Kook de rijst en giet deze af. Laat goed uitlekken, anders word je nasi straks te nat/papperig.

2. Snijd het uitje en pepertje fijn en pers de knoflook uit. Bak even aan in wat olie en voeg daarna de groenten toe. Bak deze zo’n 5 minuten mee. Voeg daarna ook de chilipoeder, komijn, koriander en laos toe. Voeg ook wat zout toe. Bak dit kort mee.

3. Doe nu bij de groenten een flinke scheut ketjap en flinke scheut sojasaus. Ik doe dit altijd op gevoel dus ik weet niet de precieze hoeveelheid. Ik gok een half kopje, of zo’n 5 flinke eetlepels. Als je me vraagt hoe veel seconden ik de fles op de kop houd, dan is het antwoord: ‘Zo’n 3 tot 4 seconden’. Hahaha! In elk geval moet de groente goed nat en bedekt zijn, maar het moet absoluut niet in een laagje vocht staan.

4. Laat de groenten al bakkend/smorend gaar worden (niet té gaar, dat is minder lekker). Als het mengsel klaar is, is het tijd om de rijst erbij te doen. Zet het vuur laag en voeg de rijst toe. Doe dit in delen, zodat je het geheel goed kunt mengen. Bak de rijst nog kort even mee.

Heb je te weinig sojasaus en ketjap toegevoegd? Geen probleem! Dit kun je nu alsnog doen. Let wel op dat je niet zo veel toevoegt dat het weer te nat wordt.

Variatietips

 • Voeg kipfilet, spekblokjes of hamblokjes toe bij stap 2.
 • Zin in nog meer Oosterse smaak? Voeg trassi toe. Dit is garnalenpasta/garnalenpoeder. Zorgt echt voor een typische nasi-smaak. Het stinkt alleen wel… 😉
 • Serveer er zelfgemaakte sate bij
 • Met dit recept kun je ook heel lekkere bami maken!

Zo! Dit was hem. Ik heb ontzettend veel zin gekregen in nasi door het schrijven van dit recept. Gelukkig staat het deze week weer op het menu.

Maak jij wel eens nasi? Zo ja, wat is jouw recept? En heb ik Surinamers onder mijn volgers? Zo ja, ik was altijd zo dol op Surinaamse nasi. Hoe maak ik het?

25 reacties

Jocelyn -

Ik heb net dit recept gemaakt en alvast even een hapje voorgeproefd. We gaan straks lekker smullen! Wat een grote pan vol trouwens, voor een recept voor 2 personen. Hou jij altijd veel over, of gaat alles op?

Willemijn -

Ik houd vaak nog wel wat over. De volgende dag even opbakken en dan is het nog lekkerder 😀

Michelle -

Ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept. Heb hem vandaag voor mijn ouders gemaakt, welke niet dol zijn op rijst. We vonden het allen echt super lekker!!

Sandra -

Bedankt voor het recept! Deze komt binnenkort zeker ook op onze bordjes, mmmm!

maybetomorrow -

Ik heb dit het weekend gemaakt. Normaal houd ik niet van nasi. Maar deze is echt heerlijk. Bedankt voor het delen.

Sharon -

Zo doe ik het ongeveer ook! Meestal gebruik ik laos, djintan (komijn), djahé, koriander, ketjap manis, rode peper en een half bouillonblokje verkruimeld over de gewokte groentes. Soms nog wat kerriepoeder. Ik doe alles een beetje op de gok en proef net zolang tot ik het goed vind. Meestal kook ik de rijst al wat eerder, zodat ik op hoog vuur de koude rijst kan wokken. Warm ‘plakt’ het meestal wat meer.

Vlijtig Liesje -

Het water loopt me gewoon in de mond. Dit lijkt me een heerlijke nasi!

Myrdeklier -

Hongerrrrr…

Nynke -

Klinkt goed en idd niet ingewikkeld!

nina -

Klinkt lekker! Mijn vader maakt altijd hele lekkere chinese nasi met mini garnaaltjes,spekreepjes, taugé, doperwtjes, ui en meestal met lekkere kipblokjes of andere stukjes vlees.

Veel lekkerder dan de nasi van de chinees

Kirsty -

Ik maak zelf ook wel eens nasi, vind het echt heel lekker en mijn vriend ook. Ik ben nu eigenlijk wel heel benieuwd geworden naar jouw recept dus die wil ik ook nog een keer gaan proberen :)

Siri -

Mmm nasi! Mijn oma is indisch, dus wij eten dit ook best vaak. Bij ons is het echter het gemakkelijkste recept; ui, knoflook, gerookte spekjes, gesnipperde omelet, rijst, ketjap manis en sambal. Groenten doen we er eigenlijk nooit in, ik ben er niet zo’n fan van en we eten het toch al in andere dingen. Lekkaahh

Siri -

Wat ik zo mooi vind is dat iedereen het anders maakt en dat iedere familie het anders doorgeeft. Vind ik altijd wel leuk om te zien!

Heleen Schrijvershof -

Ik kan me voorstellen dat je hier punten mee kan scoren, misschien moet ik deze variant ook eens proberen. Nu scoor ik al een paar puntjes door überhaupt nasi te maken op de habbie babbie manier,dus dat wordt feest :-)

Danique Krol -

Ziet er heerlijk uit!

mariska -

Heerlijk! Wij hadden van het weekend rendang gemaakt met sajoer boontjes en zelf ingemaakte komkommer. Ook Super lekker! Vind van dit soort recepten heel fijn dat je het voor meerdere dagen kunt maken :)

Eva -

Wat een fijn recept zonder pakjes en zakjes! Dat kan ik als natuurvoedingsadviseur heel blij van worden!

Eva -

Dat=daar 😉

Dita -

Mmmhh heerlijk!

Loes -

Ziet er goed uit én makkelijk ook.
Ik denk dat je bij stap 1 uitlekken bedoeld ipv uitleggen 😉

Willemijn -

Haha oeps!

Margot -

Ik maak zelf nooit nasi, maar eet het wel eens bij de ouders van mijn Surinaamse vriend 😉

Michelle -

Ik ben juist helemaaal niet van de rijst; wij eten dat echt nooit! Dit klinkt wel heel lekker, dus misschien dat ik er toch maar eens een gokje op waag binnenkort.

Anniek -

Oeh ja, heerlijk dit! Wij maken dit thuis ook regelmatig :) Een beetje Atjar, seroendeng en/of satésaus erbij is ook onwijs lekker! Leuk receptje!

Kelly -

Hmm dat ziet lekker uit! En niet moeilijk, leuk om uit te proberen

Reageer ook