Jezelf een spiegel voor houden

Let’s face it: we zijn allemaal niet perfect. Iedereen heeft eigenschappen die niet heel erg leuk zijn. Maar wat dan wel weer grappig is, is om toe te geven wat die eigenschappen dan zijn. Dit zijn mijn minder leuke (want ja: “slechte” klinkt ook zo onaardig) eigenschappen!

Bij iedere eigenschap kijk ik ook of ik er wel om kan lachen of dat ik er aan zou willen werken.

Chagrijnig

Ik kan een vreselijk stuk chagrijn zijn. Niet alleen de week voordat ik O moet worden (dan is het  wel op zijn hoogtepunt) , maar er zijn dagen in het leven dat ik behoorlijk met het verkeerde been uit bed stap. Soms heeft het een reden, maar soms ook niet en dan snap ik zelf niet eens waarom ik chagrijnig ben. Ik ben dan niet te genieten en verander in een soort ijsprinses. Zeg bijna niks, haal voorzichtig adem en mijdt me vooral de rest van de dag. Oh, en verwen me met lekker eten/drinken: dan wil ik nog wel eens ontdooien. Maar jaag me vooral niet extra op de kast, want dan komt er soms een woordenkots uit mijn mond  met ongekende kracht. Arme Jorrik, dat wordt ooit nog wat als ik eens zwanger ben en mijn hormonen met me op de loop gaan!

Hier zou ik aan willen werken!

Deadline werker

Ja, dit is ook niet altijd een goede eigenschap. Vooral voor jezelf niet. Want vaak als ik het werk af heb denk ik altijd: ‘Jemig, zat ik daar zo tegenaan te hikken? Waarom doe ik dat in hemelsnaam niet eerder?!’ Andere mensen hebben er niet veel last van, hoewel…Controlfreaks moeten in dat geval leren het los te laten en te bedenken dat het hoe dan ook altijd goed komt en het werk af zal zijn. Alleen niet een week van tevoren, maar 2 uur van tevoren haha! Gelukkig heb ik genoeg verantwoordelijkheidsgevoel en presteer ik fantastisch onder druk, dus deadline werken zal altijd iets zijn wat ik blijf doen. Het is wie ik ben.

Hier kan ik wel om lachen!

Denken, denken, denken

Een eigenschap waar ik zelf wel eens gek van word is denken. Ik denk soms zoveel na en over zoveel dingen tegelijk dat ik nog net geen kortsluiting maak in mijn bovenkamer. Soms resulteert dat vele nadenken in dat ik soms niet helemaal goed naar iemand luister en dan iets zeg van ‘ja precies’ of ‘ooookeeee ja inderdaad’. Jorrik zegt ook wel: je komt soms daardoor onnozeler over dan je eigenlijk bent. Vervolgens grap ik: ‘Ik ben gewoon onnozel!’, haha! Maar ik denk wat hier echt aan ten grondslag ligt mijn luistervaardigheden zijn. Niet altijd trouwens, maar soms nemen mijn gedachten een loopje met me waardoor ik niet altijd goed meer luister naar de ander. Dan ben ik in mijn hoofd al wat stappen verder en allang bezig met het bedenken van een oplossing of advies of de situatie druk aan het analyseren. Ik kan me voorstellen dat ik dan soms wat meer afwezig overkom bij iemand anders tijdens een gesprek.

En een ander iets is, dat ik het soms gewoonweg totaal niet interessant vindt wat iemand vertelt. Ik hou van diepe gesprekken die ergens over gaan: bij koetjes en kalfjes gesprekken zet ik altijd een ander knopje aan. Het ‘ja precies’ knopje, haha! Oh wat erg hè! Hee, maar ik ken mezelf wel heel goed en heb ook de ballen om het toe te geven.

Hier kan ik wel om lachen!

Uitstellen!

Ik kan er een eeuw over doen om ergens aan te beginnen als het om stomme dingen gaat, zoals een nieuwe sport zoeken, alles regelen voor mijn belasting, dat ene dingetje nou eens even aanschaffen, you name it. Altijd van die kleine dingetjes die uiteindelijk een lange lijst worden van dingen-die-ik-nog-steeds-moet-doen-of-uitzoeken. En dan zijn het na een jaar geen kleine dingetjes meer maar een berg waar ik tegenop zie. Ik neem er simpelweg de tijd niet voor en als ik eens tijd heb doe ik liever iets leuks zoals lekker lui een serie kijken. Dit heeft ook voor een groot deel weer met mijn ‘deadline werker’ eigenschap te maken.

Hier kan ik wel om lachen!

https://www.youtube.com/watch?v=L0MK7qz13bU

Let it gooo!

Ik kan wel iemand zijn excuus aanvaarden, maar hetgeen wat is gebeurd of gezegd kan bij mij nog jaren doorsudderen. Daar kan ik best wel koppig/star in zijn. Ik kan er op bepaalde momenten nog aan terugdenken en de situatie weer haarscherp voor de geest halen. Vooral op de momenten dat ik in een pessimistische bui ben. Als je eenmaal iets rots tegen mij zegt, dan heb je het wel verpest, want ik onthoud ieder detail. Niet dat die ander dat zal merken, want opkroppen kan ik ook goed maar iets loslaten vind ik erg moeilijk. Sinds ik probeer te leren om hoe ik iemand moet vergeven, gaat het steeds beter. Vergeven is toch veel moeilijker dan ik aanvankelijk dacht en heeft heel wat voeten in de aarde. Zelfs als je denkt dat je iemand hebt vergeven, kun je er alsnog achter komen dat dit niet het geval is.

Hier zou ik aan willen werken!

Pessimist

Ja, ik ben best een pessimist. Iets wat velen ook niet weten. Want het enige waar ik soms heel erg pessimistisch over kan zijn, ben ikzelf. Dan vind ik mezelf niet goed genoeg. Het grappige is, dat het nooit over uiterlijk gaat maar vaak over mijn innerlijk. Het komt met fases en bij vlagen. Gelukkig heb ik het niet altijd. Ik ken ook iemand die altijd van het glas half leeg is maar dan over werkelijk waar alles. Dat lijkt me nog vermoeiender. Ik ben dan blij dat ik het af en toe heb en dat het vooral over mezelf gaat en niet over het leven en alles wat er bij komt kijken.

Hier zou ik aan willen werken!

Zo, ik heb mezelf een spiegel voorgehouden en opgebiecht wat mijn minder leuke eigenschappen zijn. Wat zijn de jouwe en wat vind je daar zelf van? Kun je er om lachen of is het iets waar je wel aan zou willen werken?

20 reacties

felicia -

ik ben erg wantrouwig en ook best jaloers daardoor heeft mijn man heel weinig vrijheid geen vrienden dat vind ik weleens jammer van mezelf. en dus een mindere eigenschap van mezelf

Danique Krol -

Helaas, ik ben van mezelf ook vrij pessimistisch en ik zou dit wel graag willen veranderen als dat kon. Het levert toch een heleboel naars op. Erg leuk om te lezen hoe jij naar jezelf kijkt.

joke -

Ik herken het deadlinewerken en het uitstelgedrag. Wel plannen maar vervolgens (nog) niet doen.
Ik begin er achter te komen dat hier faalangst onder zit of iets moeten doen waar mij hart totaal niet ligt. Weer iets om over te filosoferen voor mezelf, en vooral om mezelf blijven lachen!

tinka -

Herken mezelf in bijna alles. zelf reflecteren doe ik wel maar het echt helemaal veranderen lukt helaas niet.
Ach ik doe mijn best 😉 ben me in ieder geval wel bewust.

Rosanne -

Mooi artikel!
Ik zou zelf graag wat flexibeler willen zijn. Ik vind het vaak lastig om om te switchen als iemand op het laatste moment een afspraak afzegt. Hier zou ik beter mee om willen kunnen gaan.
Verder zou ik ook het uitstellen aan willen pakken. Ik ben net als jij een echt deadline werker maar soms stel ik dingen echt te lang uit (ik heb wel eens een verslag dat om 23:30 ingeleverd moest zijn om 23:29 geüpload :’)) en dat wil ik graag veranderen.

Kirsty -

Dat chagrijnig zijn herken ik wel haha! Zo af en toe heb ik er ook last van en ik wil er zeker aan werken. Verder ben ik juist wel een hele erge planner en deadlines wil ik het liefst de week ervoor al afhebben, maar ik heb inmiddels wel door dat het niet erg is als het in plaats van een week voor de deadline een paar dagen voor de deadline pas af is 😛

Amy -

Wat goed dat je je zo bewust bent van eigenschappen die misschien niet altijd even handig zijn.. maar ze maken je wel tot de mooie persoon die je bent, dus pessimistisch/negatief denken over jezelf is echt niet nodig!

Anneke -

Ik herken mezelf ook in wat je schrijft. Al heb ik van een aantal dingen meer ‘last’ dan van het andere. Zelf ben ik een ontzettende perfectionist, wat ik aan de ene kant als prettig ervaar, maar waar ik op sommige vlakken ook mezelf enorm mee in de weg kan zitten door continu het uiterste van mezelf te vragen.
Ik kan ook moeilijk dingen uit handen geven, heb het gevoel dat ik het vaak zelf beter kan. Zo heb ik een hele poets-routine, en toen ik na een buik operatie 2 weken niets mocht doen heb ik echt van frustratie zitten huilen op de bank terwijl mijn partner ging stofzuigen en stoffen. Ik wilde het op mijn manier en hij deed het uiteraard op de zijne, en ik klap dan echt uit elkaar van ellende over de ‘gemiste stukjes’. Slaat ook helemaal nergens op natuurlijk, maar op dat moment is dat dan echt de hel. Ook voor de andere persoon is dat niet prettig, die daardoor het gevoel krijgt niets goed te kunnen doen.
Een andere vervelende eigenschap is dat ik altijd beren op de weg zie. Ik bedenk dan meteen redenen waarom iets niet kan, ipv me te focussen op hoe ik het wel mogelijk maak dat ik iets kan doen.
Het laatste (al is dat niet echt een eigenschap denk ik) is dat je aan mijn gezicht af kunt lezen als ik het ergens niet mee eens ben, of iemand niet aardig vind.
Nu werk ik in een winkel, en daar is dat niet altijd handig 😉
Jeetje, als ik dit zo terug lees denk ik echt, wow… Maar ik kan ook heel erg leuk, lief en aardig zijn hoor, haha.

P. -

Ik herken mijzelf hier erg in. Ik ben ook een enorme uitsteller en deadline werker, en ook wat pessimistisch over mezelf. Verder ben ik ook veel te ongeduldig, waardoor ik chagrijnig raak. Het is zo lastig om aan deze dingen te werken! Ik probeer me maar te focussen op de goede eigenschappen, en af en toe diep in en uit te ademen als ik gek word van mezelf ;p

Shannen -

Ik ben stront eigenwijs. Dat is echt bloed irritant in mn relatie want mn vriend is het ook. Daarnaast ben ik opvliegend en een echte zwart-wit kijker. Eerder had ik ook nog losse handjes maar daar ben ik van af en ik zie inmiddels al wat kleur in de wereld. Dus het verbeterd zeker.

Ik vind wel dat je niet altijd aan je slechte eigenschappen hoeft te werken. Wat de één een slechte eigenschap vindt, vindt de ander dat niet. Slechte eigenschappen is ook maar subjectief.

Yentl -

Trouwens Martine je zou je echt niet pessimistisch over jezelf moeten denken, want je hebt een prachtig en sterk karakter.

Yentl -

Mijn minder leuke eigenschap is dat ik heel snel geïriteerd raak. Dit is zeker een werkpunt voor mij. Ik merk dan ook dat het al is gebeterd.

Suzanne -

Waar ik dan weer nieuwsgierig naar ben is of je tussen die minder leuke eigenschappen ook verbanden ziet. Kun je aan het een werken zonder het ander daarin te betrekken?

Michelle -

Ik kan het altijd heeel erg waarderen als mensen in de spiegel kunnen kijken en niet altijd alleen maar naar anderen wijzen! Pessimistisch ben ik totaaal niet, maar loslaten vind ik ook heel erg lastig en ik kan echt piekeren tot ik erbij neerval. Werkelijk álles moet een uitgebreide analyse en dat is af en toe zo vermoeiend!

Lucy -

Ik herken me in vrijwel al deze eigenschappen, alleen ben ik wel een planner en ook all-round pessimist. Het is inderdaad ontzettend vermoeiend, maar zodra je herkent en erkent dat je gewoon overal negatief op reageert, valt er aan te werken en kan je prima gelukkig leren leven met je half lege glas, haha! Ik zeg altijd: geluk is een keuze :)
Mooie post Martine, knap dat je dit durft te delen!

Margot -

Wat een mooie een eerlijke post! Ik kan niet ruziemaken en hou frustraties te lang binnen.

Eva -

Oeh ik kan heel erg nadenken over bepaalde dingen en dan is het soms goed om los te laten. Let it go is af en toe mijn mantra :-)
Wat eerlijk dat je dit vertelt. Zo heeft iedereen zijn positieve en mindere kanten (negatief vind ik geen leuk woord ).

Nienke -

Super mooi, meis! Knap dat je zo eerlijk naar jezelf durft te kijken 😊

demallemolenmoeder -

Knap dat jij met kritische blik naar jezelf durft te kijken. Ik ben erg koppig en hoe grappig dat ik dat nu al terugzie in mijn dochter van 14 maanden.

Reageer ook