Je mentale leeftijd

Je hebt je kalenderleeftijd, maar ook je mentale leeftijd. Je mentale leeftijd is de leeftijd waar jij je volgens een bepaalde test naar gedraagt. Hoe oud ben jij?

Mijn kalenderleeftijd is 27. Ik lees wel vaker in de reacties dat sommigen ons (met ons bedoelende Willemijn en ik) ouder vinden dan we in werkelijkheid zijn. We gedragen ons ‘ouder’ volgens anderen dan leeftijdsgenoten of spreken met de wijsheid van iemand die ouder is dan onze kalenderleeftijd. Spirituele mensen zullen het een oude ziel noemen. Ik ken om me heen ook mensen die zich hierin verdiepen en tot nu toe werd ik door hen ook een ‘oude ziel’ genoemd. Ik vind het een groot compliment.

Geen idee of het zo is, maar soms heb ik ook wel het gevoel dat ik geen 27 ben. Soms voel ik me helemaal geen getal en kan ik me zelfs geen geslacht voelen. Klinkt dat raar? Ik heb van die momenten dat ik heel erg kan kijken naar anderen en mezelf als een geheel, een persoon met een karakter, levenservaring en waar je misschien iets van kunt leren en niet als ‘dat is een meisje/jongen of man/vrouw’. Ik heb het niet altijd, maar soms. Hoewel ik merk hoe ouder ik word, hoe meer ik het zo kan zien. Dan kijk ik naar de persoon zelf: wie het is, hoe die zich gedraagt, wat zou er in het leven gespeeld hebben bij die persoon, wat zou die geleerd hebben, wat zou die doorgeven? Ik vind het persoonlijk een mooie eigenschap om die verschillen niet meer te zien.

Maar bestaat er zoiets als je mentale leeftijd? Ik weet het niet. Ik denk dat iedereen zich anders ontwikkelt. Misschien zijn sommigen op een jongere leeftijd al wat sneller ‘ouder’ en blijven anderen eeuwig jong? Wie weet speelt het ook een grote rol hoe snel je opgroeit door hetgeen je meemaakt. Nu heeft ieder huisje zijn kruisje, maar sommige dingen zorgen er wel voor dat je sneller op moet groeien. Dat je mensenkennis verwerft op een manier die niet altijd even leuk is, maar wat je later in het leven wel ver kan brengen. Voor mijn gevoel moest ik al vroeg volwassen zijn en behoorlijk grote keuzes maken met veel consequenties. Daar word je ‘oud’ van, of noem het liever volwassen. Soms betreur ik het weleens dat ik niet wat langer mezelf ‘jong’ heb kunnen gedragen, anderzijds ben ik wel dankbaar voor de wijsheid die ik daardoor heb verworven. En ja, ik zou nu iedere avond naar de kroeg kunnen gaan om me te bezatten en al mijn weekenden knettervol kunnen plannen om alles te doen wat God verboden heeft maar het punt is: ik heb daar totaal geen behoefte meer aan. Ik vind het leuk met mezelf, met Noa en met Jorrik. Of alleen, heerlijk! Ik zit nog net niet te breien achter de geraniums. Grapje.

Voor de lol ging ik eens op zoek naar een test die je mentale leeftijd kan bepalen. Ik moest al lachen bij het begin, dat ging al mis. Het begon al met het invullen van mijn echte leeftijd…”Ik ben 26, oh nee 27…hèhè, foutje. Of moet deze ouwe taart  gewoon een leesbril?” Ik heb zo’n test ooit al eens eerder gedaan en daar kwam 50 uit. Bij deze test kwam er echter 44 uit, 17 jaar ouder dan ik ben. Ik deed hier de test trouwens.

Een test is natuurlijk maar een test en zegt wellicht niks, maar ik vind het altijd wel leuk om te doen. Vierenveertig: ik voel me wel eens eerder een eind dertiger/begin veertiger dan een twintiger. Maar als ik kijk naar toen ik 17 was en me al heel volwassen voelde, denk ik nu: ‘Jezus, wat een kippie was ik nog.’ Het zal mij benieuwen over tien jaar als ik 37 ben wat ik dan over mezelf zeg als eind twintiger, haha! Misschien wel hetzelfde?!

Ik vond mezelf vooral een kippie in de liefde. Sjongejonge zeg, wat een verlegen muts was ik toen nog. Ik ben blij dat ik nu niet meer zo ben en voor mezelf opkom. Wat waren Jor en ik soms nog kinderachtig toen, haha! Dan zaten we dingetjes naar elkaar te schieten en dan zat ik 10 minuten later weer boos bij de bushalte met mijn armen over elkaar, omdat ik naar huis wilde haha! Ik kan me er niks meer bij voorstellen dat ik zo ben geweest. We deden gewoon soms zulke domme dingen, wat kan er dan een hoop veranderen in zoveel jaar. Gelukkig!

Qua uiterlijk werd ik trouwens nooit jonger of ouder geschat, de meesten zaten altijd wel in de buurt van hoe oud ik was. Mensen denken eerder als ik met ze praat dat ik misschien rond de 35 ben en blijkbaar als ze een artikel lezen dat ik wel 50 had kunnen zijn, haha. Ik vind het absoluut geen belediging, ik word liever als te volwassen gezien dan als kinderachtig voor je leeftijd.

Al met al is je mentale leeftijd volgens mij gewoon kul. De een is nu eenmaal sneller gerijpt dan de ander en daarnaast kun je (on)volwassen zijn op verschillende vlakken, maar om daar nu een leeftijd aan te koppelen? Of zeg ik dat nu maar gewoon om te verbergen dat ik laatst voor het eerst een echte grijze haar – of twee – heb ontdekt? Ieh! Misschien ben ik dan toch een oude ziel… 😉

67 reacties

hannie -

mentale leeftijd 42 maar ik word 62.
zeer bijzonder.
maar gelukkig ben ik dat niet meer. wil het niet overdoen

Anoniem -

Ik ben 13 en mijn mentale leeftijd is 47, ik ben ooit een best wijze man tegen gekomen en die zij ook dat ik een oude ziel had dus eigenlijk klopt het wel 😛

anoniem -

ik heb precies hetzelfde ik deed de test: mentale leeftijd 47 jaar. in het echt ben ik 13 hoe raar is dat en ik zit ook steeds met vragen in mijn hoofd die de meeste mensen pas als ze met pesioen zijn beantwoorden.

anoniem -

*pensioen

Isabella Fidder -

ik ben 12 (bijna 13) en voel me al 18, beetje raar vind ik zelf maar ik vind mezelf al heel zelfstanding en volwassen. Andere mensen vinden me vaak een schattig jong meisje maar ik vind juist het tegenovergestelde, volwassen en sterk. Maar dat komt ook door wat ik allemaal al heb meegemaakt.

Tio -

Iemand die al snel zelfstandig is zal wel een hogere mentale leeftijd hebben dan de echte leeftijd. Mijn mentale leeftijd was vroeger nog jong. maar heb de test gedaan en daar kwam uit dat mijn mentale leeftijd 46 was. Mijn nichtje was al zestien toen ze op zich zelf ging wonen en dan denk je dat zo iemand mentaal ouder is dan de werkelijke leeftijd die diegene heeft. Het heeft wel een voordeel als je mentale leeftijd ouder is dan je werkelijke leeftijd. Verantwoordelijker wijzer, volwassener rustiger en minder snel paniekerig doen. Je zit niet meer zo snel over dingen in en je hebt een beter overzicht op het geheel. Je kunt situaties beter overzien. Vroeger was dit minder. Je kon je om kleine dingen al druk maken. .

lisanne -

15 en ik ben 15 :). De meeste mensen schatten me jonger en ik ben ook best jong maar mn vader vindt me mentaal jongvolwassen (wat ik heel stom van em vond). Maar tests zeggen altijd ouder haha

Mandy -

37 en ik ben bijna 13 ik heb dan ook best wat meegemaakt waardoor ik vaak serieuzer ben dan anderen

Danielle -

De test gaf 35 en ik ben 42, ik betwijfel of je daar veel geloof aan moet hechten, maar het is wel leuk om te doen. Ik ben volwassen wanneer dat moet, maar een groot kind wanneer het kan en dat bevalt me prima.

Nadia -

Oeps… volgens de test ben ik 22?! En ik ben 32! Zal het maar positief opvatten denk ik…? :p

Hibba -

Ik wordt meestal jonger geschat , maar volgens de test is mijn mentale leeftijd 19 valt dus mee, want ik ben 16 bijna 17.

Anna -

Ik ben 19, maar de test zegt 41. Oeps…

caro -

mijn leeftijd is 38 en m’n mentale leeftijd ook 38 :-) Helemaal goed dus!

Doro -

Haha, volgens de test ben ik 26, en zo voel ik me vaak ook. Alleen ben ik 43… It’s all in your head blijkbaar :-)

Layla -

Ik ben 16 maar bij mij kwam er 42 uit (26 jaar ouder dus…). Ik had wel verwacht dat de uitkomst hoger zou zijn dan mijn werkelijke leeftijd, omdat ik best wel veel zware dingen heb meegemaakt in mijn (korte) leventje tot nu toe, maar zo hoog had ik nou ook weer niet verwacht, haha.

Kate -

Leuk en interessant artikel, Martine! Ik hoor vaak van mijn leeftijdsgenoten dat ik me gedraag als een oud omaatje, omdat ik bijvoorbeeld van boeken lezen houd en omdat ik niet ieder weekend uit ga. Ik heb voor de gein de test gedaan van de link, en ik kwam uit op een mentale leeftijd van 40 jaar terwijl ik 18 ben haha. Misschien heb ik ook wel een oude ziel 😉

Anne -

Ik ben 33, de test zegt 28. Jong van geest dus!😁

Vink -

Leuk artikel! Ik heb de test ook even gedaan en kwam uit op een mentale leeftijd van 30 jaar terwijl ik 17 ben, heel grappig!

Joyce -

Super leuk om te lezen! Ik ben volgens de test mentaal 1 jaar ouder dan mijn kalenderjaar haha, ik word overigens altijd een aantal jaar jonger geschat qua uiterlijk.

Janneke -

Qua uiterlijk word ik altijd jonger geschat, maar volgens de test ben ik 29. Vijf jaar ouder dan m’n ‘echte’ leeftijd. Mensen die mij beter kennen, vinden vaak ook dat ik ouder over kom dan dat ik ben. I don’t mind :-)

Amanda -

Ik ben 28 en uit de test blijkt 26. Scheelt niet veel dus, voel me ook iets jonger dan ik ben :) Ik word qua uiterlijk vaak jonger geschat, rond de 18, vaak moet ik nog mijn id laten zien voor bepaalde dingen, zoals drank kopen of ergens naar binnen mogen, best erg. Als ik op m’n 50ste ook jonger word geschat zie ik dat alleen maar als een compliment :-))

me -

Whehehe, 14 jaar jonger dan dat ik werkelijk ben, mensen schatten me ook altijd ongeveer 15 jaar jonger. 😉

Kimmetje -

Mooi artikel! Net de test gedaan en ben 5 jaar ouder dan mijn werkelijke leeftijd. Mijn uiterlijk is jonger dan ik ben, ik word vaak begin 20 geschat. Ik heb er behoorlijk moeite mee! Want ik ben echt gewoon 30 en ook iets ouder mentaal dan mijn eigen leeftijd. Als je dan wordt benaderd alsof je 20 bent (wat een mooie leeftijd is… maar je bent dan wel met andere dingen bezig dan wanneer je 30 bent ;)) dan voel je je wel een beetje misplaatst… Later ga ik het misschien wel leuk vinden om er jonger uit te zien

Minka -

Ben nu 33 maar kom ook precies uit de test als 33…. pfff haha! Voel me namelijk mentaal en ook fysiek vaak 98 ;-)))

Gaby -

Wat een interessant artikel! Ik ken het wel, mezelf ouder voelen dan ik ben. Ik heb er nooit iets voor gevoeld om mee te gaan in kinderachtig gedoe van mijn leeftijdsgenoten en zit bij feestjes (als ik niet liever thuis op de bank zit met een boek) liever bij volwassenen. Ik ben trouwens 19 jaar en volgens de test ben ik 48. 29 jaar ouder, oei..

anna -

Wat een leuk artikel weer! Ik heb de test ook gedaan en bij mij viel het mee, 25 en ik ben 20 hahaha

Kelly -

Heel leuk om te lezen. Ik herken het wel, volgens de test zou ik 17 jaar ouder zijn, 38. Maar buiten dat ik misschien soms oud denk, ben ik soms ook nog best speels haha. Oma zei altijd “de kunst van het leven is om het kind in je te bewaren” dus dat doe ik

Denise -

Haha leuk om eens te kijken. De test geeft aan dat mijn mentale leeftijd 31 is, terwijl ik 20 ben. Ik kan me er wel in vinden. Ik woon nog thuis en ik studeer ook nog, maar toch voel ik me wel vaak ouder. Ik heb relatief veel meegemaakt en al dat gene waar jongeren zich over het algemeen druk over maken heb ik grotendeels overgeslagen. Geeft niet. Ik zeg altijd, ik heb nu al dingen geleerd die anderen misschien pas op hun 50e of wellicht nooit zullen leren! Al vind ik het soms ook heerlijk om nog even jong te doen hoor. Voor ik het weet ben ik echt 31 😉

Anne -

Ik ben eigenlijk 17 en volgens de test 30. Scheelt ook flink wat jaren, maar dat had ik wel een beetje zien aankomen. Leuk dat er ook mensen zijn die juist jonger uit de test komen!

Magg -

47 terwijl ik 22 ben…. Wat een rottest.

Eva -

Precies hetzelfde. Vind het wel een compliment. Vind van mezelf ook dat ik volwassen met dingen omga en niet snel boos word/vooroordelen heb/gemeen doe etc.

Vera -

Haha mijn mentale leeftijd is 16????! Ik ben zelf 23. Grappig wel, ik ben nu 2 jaar fulltime aan het werk met en serieuze functie, heb al bijna 5 jaar een fijne relatie en heb net een huis gekocht. Veel mensen schatten me daarom ook juist ouder dan ik ben (zo’n 27/28). Ik probeer wel heel erg met de dag te leven en ben niet echt van het vooruit plannen. Het loopt zoals het loopt, en met een reden. Ik heb ook nooit zin in moeilijke dingen in mijn leven en ga die dan ook vaak uit de weg. Misschien daarop die 16 jaar gebaseerd? 😉

Denise -

oh jeeee, mijn mentale leeftijd is 30, maar ik ben 18…
hahahahaha

Lisette -

ik ben 31 op de kalender en 39 in de test. Dat zou kunnen, ik ben inderdaad moeder geworden op m’n 25e en voel me vaak een beetje té volwassen.

Linda B -

Mooi artikel Martine!
Ik deed de test, deels schrok ik en deels ook niet. Ik ben 24 en volgens de test ben ik 31.
Mijn vriend is 30, we hebben een huisje en een hoop meegemaakt saampjes.
Maar als ik zo in het rond kijk bij vrienden ben ik degene die misschien het meest ouder word van allemaal. Ik weet alleen niet of ik daar zo blij mee moet zijn omdat het mij misschien een ander persoon maakt dan ik ben. Soms denk ik inderdaad van joh je bent pas 24 lang leve de lol is nog niet over terwijl een ander stemmetje zegt van je bent al halverwege de 20 gedraag je er eens na.

Amelie -

Leuke test maar of het klopt…ik ben 39 maar volgens de test 26. Maar goed ze nemen wel wat stereotypen over zoals als je jong bent ga je er graag op uit en als je ouder bent blijf je liever thuis maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Althans bij mij niet! :-)

Charelle -

Heel leuk en interessant artikel! Ik denk dat er zeker zoiets als een mentale leeftijd bestaat, maar het is maar net hoe je het benadert. Zo sta ik bijvoorbeeld heel vrij in het leven waardoor ik me misschien 17 zou noemen ipv 24, maar aan de andere kant ben ik wel héél verantwoordelijk en denk ik heel diep na over dingen, wat mij misschien wel 64 maakt haha! :’] Leuk om over na te denken!

Lilian -

Wat een leuk artikel Martine! Mijn mentale leeftijd is 35 hoewel ik pas 23 ben.. Ik had wel gedacht dat m’n mentale leeftijd hoger zou liggen, maar zo hoog? Ik werk alweer ruim 1.5 jaar fulltime, heb een eigen huisje etc. Daarnaast heb ik ook bijna alleen maar vrienden die (een stuk) ouder zijn. Ik heb me eigenlijk nooit echt “mijn” leeftijd gevoeld.

Annika -

Haha bij mij kwam er 22 uit (8 jaar jonger). Grappig, want ik voel me toch wel altijd iets ouder. Ik had op de middelbare school niet echt een connectie met mijn klasgenootjes, omdat ik nogal volwassen voor mijn leeftijd was (aldus de mentor).. Misschien is het nu gelijk getrokken, nu ik zelf ouder ben?

Ellis -

Jouw mentale leeftijd is:
18
(8 jaar jonger)

?! En dat voor iemand die al bijna drie jaar afgestuurd en full-time aan het werk is.

Audrey -

Oef, ik kwam op 46 uit terwijl ik 26 ben 😉 Op basis van mijn uiterlijk schatten mensen me vaak jonger in, en hoewel ik me weer ouder voel qua levensfase, merk ik dat ik soms onderschat word op basis van mijn jonge looks.

Qua omgang met anderen geniet ik heel erg van zijn met de jonkies, maar kan ik ook altijd heerlijk kletsen net mijn moeders vriendinnen alsof we van dezelfde leeftijd zijn.

Daphne -

Haha wat een grappige test. Ik ben 22 en mijn mentale leeftijd is 40! Voor ik het weet is mijn mentale leeftijd een oud vrouwtje van 80 haha!
Nu weet ik wel dat ik ”volwassener” ben dan mensen van mijn leeftijd. Of in ieder geval, met mate! Nu groei ik weer wat dichter naar andere toe, maar toen ik 16/17 was merkte ik het heel goed. Ik had wat problemen waardoor ik naar een andere school moest en ik kon kiezen tussen volwassen onderwijs of een andere middelbare school. VAVO werd het, want moest er niet aan denken om tussen de 16-jarige irritante tieners te zitten! Ondanks dat ik dezelfde leeftijd was, voelde ik me toch al meer volwassen doordat ik gedwongen werd na te denken over mijn toekomst en ik heel anders in het leven stond.

Jessica -

Grappig, bij mij is het bijna gelijk aan mijn eigen leeftijd. Terwijl ik had verwacht er ouder uit te komen…haha! Maar ik vind deze leeftijd (30) wel heel fijn, dus wie weet hangt het daar wel mee samen!

Kirsty -

Leuk geschreven! Bij mij komt er bij de test uit dat ik 20 ben, drie jaar jonger dan dat ik echt ben. Nu word ik sowieso ook qua uiterlijk altijd wel wat jonger geschat. Bij mij zit het qua gedrag hem er denk ik vooral in dat ik niet te jong oud wil worden om het maar zo te zeggen. Ik heb genoeg meegemaakt en moest net als jou al jong volwassen worden, maar juist daardoor wil ik soms graag genieten van dat stukje zorgeloosheid dat ik gemist heb, ook al vind ik dat soms nog best lastig.

Carina -

Goh ben 16 jaar ouder mentaal gezien via die test. Weet wel dat ik een oude ziel heb maar zo erg? :)

Moira -

Heb de test gedaan en ik ben 37 en uit de test kwam dat ik 10 jaar jonger was dat klopt ook wel.

Michelle -

Ik ben 22, maar volgende de test 43! Ik voel me best wat ouder dan ik ben, word ook altijd ouder geschat, maar 43 gaat wel ver. Haha. Sinds ik getrouwd en ik verwachting ben krijg ik er standaard nog een extra paar jaar bij, en eigenlijk kan ik me er wel iets bij voorstellen. Ben nou eenmaal graag thuis en hou niet per se van dingen die je op mijn leeftijd leuk ‘moet’ vinden. Ik vind het hartstikke goed zo, héél tevreden met mijn burgerlijke bestaan!

Suzanne -

Leuk artikel! Ik heb de test ook gedaan en ik ben ook 44, ipv 16! Wow, ik had wel verwacht dat ik iets ouder werd geschat maar 44, haha. Komt denk ik door mijn ouders want ze houden zich altijd bezig met het nieuws en de politiek, en ik ben enigskind die best veel op zichzelf staat. Leuke test 😉

Susan -

Haha, mijn mentale leeftijd is ongeveer gelijk aan mijn echte leeftijd.
Klopt ook wel! Leuke test:).

Heleen -

ik krijg een soort deja vu gevoel bij dit artikel 😅 kan het zijn dat ik dit artikel al eens eerder heb gelezen? Ik zou haast zweren dat ik m al eens eerder heb gelezen! Hahaha

Martine -

Oh jee, je gaat me nu toch niet vertellen dat ik ook al geheugenverlies heb 😛 ??

Marjolein -

Hahah de test zegt 26 bij mij, terwijl ik 25 ben. Wat een verschil joh :p maar daar ben k ‘t aardig mee eens. Ik voelde me vaak ouder maar heb nu wel eindelijk een beetje het gevoel dat ik qua leeftijd en gedachten op 1 lijn begin te liggen.

demallemolenmoeder -

Haha, leuk. Ik krijg ook vaak te horen dat ik mij ouder gedraag al zie ik er jonger uit. Begrijp je het nog 😉? Mijn man is ook zes jaar ouder misschien ligt het wel aan hem 😂

Heleen Schrijvershof -

Haha, wat grappig. Ik wordt 28 geschat en dat ben ik ook precies. Zelf ben ik weleens 5 jaar ouder geschat dan ik ben, dat was niet zo grappig…

Nene -

Volgens de test is mijn mentale leeftijd 38, een jaartje meer dan ik ben. Ik voel me meestal jonger overigens.

Renate -

34! En ik ben 36,hihi
Ik kan mij er wel in vinden. Ik vind mijn omgeving vaak ouwelijk en ook niet echt gelukkig overkomen. Dat zijn allemaal gezinnetjes met kinderen. Wij willen absoluut geen kinderen, als ik naar mijn omgeving dus kijk worden wij er alleen maar jonger op 😛

Marja -

Ha, ik ben mooi 11 jaar jonger dan mijn kalenderleeftijd van 54!

arlet -

wat een leuk artikel, ook ik ben ouder ipv 17 ben ik nu 29. toch blij dat het niet is want ik wil niet zo een groot deel van mijn leven missen hoor

Tessa -

Volgens de test ben ik 40, terwijl ik in werkelijkheid 17 ben.. 😂
Nu zeggen mensen wel vaak dat ik wat volwassener ben dan mijn leeftijdsgenoten, maar 23 jaar ouder? Dat weet ik nog zo net niet!

Margot -

Ik ga die test ook eens doen. Ik heb ook vaak gehoord dat ik me ouder gedraag dan ik ben, terwijl ik op basis van mijn uiterlijk juist jonger ingeschat wordt dan ik ben.

annemarie -

Zelf word ik ook altijd ouder geschat. Vind het wel fijn dat mensen mij zien als volwassen persoon

Annemarie -

Heb net de test gedaan, en daar kwam 49 jaar uit. 30 jaar ouder dan dat ik ben 😗😱

Eva -

Ik ben nu ook vreselijk nieuwsgierig naar de test! Ik ga hem vanmiddag even maken. De ochtend is altijd een beetje hectisch hier. Heel leuk dat je hier over schrijft! Geen idee eigenlijk hoe oud mensen mij inschatten… :-)

Ingrid -

Goedemorgen ik ben 49 maar volgens de test die ik net gedaan heb, 29.
Gelukkig hecht ik hier geen waarde aan want ik ben gelukkig met 49 jaar en zou geen 29 jaar meer willen zijn.

Halla -

Wow ik ben 15 jaar ouder volgens de test!! Beetje schokkend…😊

Dionne -

Ik ben toch wel redelijk opgelucht on het feit dat ik niet echt in dit soort tests geloof, anders zou ik nu echt last hebben van chagrijnigheid😊. Volgens die test ben ik 14 jaar ouder.
Ik weet dat ik wel wat ouder ben, geestelijk, maar 38 is wel wat overdreven haha

Rosanne -

Mooi artikel!
Ik deed de test maar ik schrok wel, 34 jaar, dat is het dubbele van mijn leeftijd :’)
Ik weet dat ik een huismus ben en wordt vaak ouder geschat zowel door mijn uiterlijk als innerlijk, maar zo oud… Moet ik hier blij mee zijn?

Reageer ook