Gamen

Dat je gewoon een miljoen volgers kunt hebben als je een gamekanaal hebt op YouTube vond ik verbazingwekkend. Maar goed, misschien vinden anderen dat ook van lifestyle- en beautykanalen. Ik heb niet zoveel meer met gamen, maar vroeger kon ik er wat van!

Als YouTube had bestaan in de jaren 90 weet ik zeker dat ik vast een gaaf gamekanaal op had kunnen zetten als kleuter met mijn zus, neefjes en nichtjes, haha! Wij waren helemaal bezeten van Sega en Sonic! Nintendo en Mario? Dat was vloeken in de kerk, Sonic was onze held!

Laatst vond ik op YouTube allerlei muziek terug van die oude spellen. Man, wat een herinneringen kwamen er naar boven. En wat ken ik belachelijk veel spellen eigenlijk. Hoewel wij de ga-maar-lekker-buiten-spelen generatie zijn, heb ik toch ook behoorlijk wat tijd achter de spelletjescomputer doorgebracht. Maar dat gebeurde vooral als het rotweer was of ‘s avonds tot stiekem vroeg in de morgen.

Wij waren helemaal door het dolle heen toen we een Sega Mega Drive II kregen. Als ik nu zie hoe gigantisch oud dat ding er uit ziet, voel ik me bijna een fossiel. Dat ding was onze jeugd. Al ons zakgeld ging op aan spelletjes of we keken onze ouders lief aan. Dit hadden we onder andere na een aantal maanden/jaren bij elkaar gesprokkeld: Lion King, Ren & Stimpy, Sonic 1, 2, 3, Sonic & Knuckles, Sonic 3D Blast, Streets of Rage, Mickey Mania, World of Illusion met Mickey Mouse & Donald Duck, James Pond, Sonic Adventures, Revenge of Shinobi (ik werd altijd helemaal zenuwachtig van dat spel), Golden Axe (met die hakkende Viking haha), Aladdin, Lemmings, Ecco the Dolphin, Soul Calibur en Worms Armageddon.

https://www.youtube.com/watch?v=l0QziOtndEY

Om het nog erger te maken, dit liedje had ik zelfs op mijn mp3 staan, ik vond die remix zo ontzettend gaaf. Haha, ik luisterde gewoon muziek remixes van computerspelletjes: nerd. Ik krijg nog steeds kriebels vanaf 00:45!

Geweldig, wat een tijd. Het grappige was dat we helemaal onder de indruk waren van de kwaliteit. Je wist immers gewoon niet dat het allemaal nog duizend keer mooier en beter ging worden. Als ik nu kijk hoe enorm slecht de kwaliteit is van die spellen qua pixels lach ik me rot. Niet te geloven!

https://www.youtube.com/watch?v=eQXKNLtcVNI

https://www.youtube.com/watch?v=RtiV25BCc1E

 

Maar het werd steeds beter, mijn neef kocht op een gegeven moment een Sega Dreamcast en als hij kwam logeren nam hij die gelukkig altijd mee. We speelden urenlang games zoals Sonic Adventures (met die schattige Chao’s!), Crazy Taxi of Soul Calibur. Ik was verliefd op Soul Calibur, heerlijk om je frustratie kwijt te raken.

En ik moet er aan geloven dat ik uiteindelijk zelfs mijn Sega trots opzij zette en Mario Kart of Luigi’s Mansion speelde op de Ninento Gamecube. Luigi’s Mansion vond ik zo ontzettend leuk, ik zou het nog wel eens willen spelen!

https://www.youtube.com/watch?v=LC4QhLvyV9M

 

Op een gegeven moment raakte het allemaal een beetje ‘uit’. Daarna verplaatste het zich naar de normale computer, tenminste bij ons thuis. Of nou ja, normaal. Zo’n enorm broodrooster wat gigantisch lawaai maakte als je er een floppy of cd-rom in schoof. Of als het ‘m allemaal teveel werd, klapte hij er gewoon uit en had je een zwart scherm voor je neus haha! Of een knalblauw scherm met gele waarschuwingsletters: nog erger. “Eh, mam…..”

Ik weet dat velen toen gek waren op de Sims, ik ben denk ik een van de weinige die er niet veel aan vond. Nee, geef mij maar Rollercoaster Tycoon in alle versies en je hoorde me dagenlang niet meer. Mijn neefje vroeg toen altijd heel schattig: ‘Tante Tien, gaan we weer treintjes bouwen?’ Die vond het geweldig om mij hele parken te zien bouwen. Stiekem vond ik het ook geweldig om mensen wel eens af te schieten in de achtbaan zo het meertje in als mijn neefje er niet bij was. Ahum. Waarschijnlijk teveel Streets of Rage, Golden Axe en Soul Calibur gespeeld.

Of het spel Catz & Dogz: kent iemand dat spel nog? Dan kon je een kat of een hond kiezen en die je moest je verzorgen. Als je de muis ingedrukt hield, kon je de hond of kat ook aaien. Of natspuiten met de plantenspuit, haha! Het was een soort upgrade versie van de Tamagotchi.

En als ik op internet mocht (een half uurtje vanwege de inbelverbinding!) dan ging ik altijd naar sites waar ik Disneyspellen kon doen of naar FunnyGames.nl of MiniClip.com. Wat heb ik van die tijd genoten. Laatst stuurde mijn neef me een foto van een spel wat we altijd speelden op MiniClip , wat een nostalgie. Ik zocht het meteen op om even te spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=-U7clbqJA6Q

Haha dit speelde ik ook zo vaak op de pc!

Maar gek genoeg -en ik ben benieuwd of jullie dat herkennen- ben ik nu zo enorm slecht geworden in gamen. Laatst speelde ik GTA en een of ander maf spel waarbij ik moest racen en ik schaamde me gewoon. Ik leek wel vijf! Ik werd vet ingemaakt door mijn schoonzusje die er zo veel beter in was dan ik. En toen ik mijn favoriete spel speelde op MiniClip kon ik niet eens tot level 4 komen. What happened?

Daarnaast merk ik dat ik het niet meer zo leuk vind, ik krijg er niet meer zo’n kick van als vroeger en stiekem vind ik dat wel jammer. Het lijkt me heerlijk om af en toe dat gevoel van vroeger terug te krijgen. Misschien moet ik gewoon weer nostalgisch een Sega Mega Drive II of een Dreamcast ergens op de kop tikken met bijbehorende spellen!

Ik ben wel een fanatieke gamer. Als ik eenmaal game, dan hoor je me ook behoorlijk!  Met bordspellen heb ik dat ook, bij kolonisten van Catan zit ik soms op het puntje van mijn stoel als ik aan de winnende hand ben. Ik vond gamen altijd ontzettend leuk en spannend, de adrenaline als je weer een of andere eindbaas moest verslaan of moest weg rijden van de politie vind ik fantastisch en dat hoor je ook als ik bezig ben, haha! Vroeger hadden mijn zus en ik ook weleens ruzie tijdens het gamen en dan gaven we elkaar een pets voor de kop met zo’n controller of een van ons zette het spel gewoon uit terwijl we al heel ver waren gekomen, haha zo erg! Ik moest ook erg hard lachen toen ik op YouTube een aantal comments zag op een video waarbij kinderen die nu 10-16 jaar oud zijn oude games tegen elkaar moesten spelen van de jaren 90/begin 2000. Iemand zei: ‘They are so nice to eachother, back in our days controllers were thrown!‘ Ik heb ‘m zelfs een keer tegen het beeldscherm aangegooid omdat het me nooit maar dan ook nooit lukte om Scar te verslaan bij het allerlaatste level van The Lion King.

https://www.youtube.com/watch?v=DMbIj8yJvD8

Of wat dacht je van dit vreselijke moment? The Barrel in Sonic 3, wat een hel om daar langs te komen. Dit level moest en zou je gewoon halen want daarna kwam het Ice Cap level en die was fantastisch.

Tot diep in de nacht met cola, chips en oude handdoeken om de controllers af en toe droog te maken van de adrenaline (lees: het zweet) en keihard gamen tot je er bij neer valt en eindelijk die eindbaas verslagen hebt. Jep, dat was gamen in de nineties and I miss it!

27 reacties

Felicia -

mijn twee oudste dochtertjes van 7 en 9 kijken heel veel naar dat soort kanalen op youtube haha
ach ja ik snapte het eerst ook niet maar nu dat mijn dochtertjes het kijken snap ik het beter ze gaan er echt helemaal in op zo leuk om te zien
het zal de leeftijd ook wel zijn

Laura -

Worms Armageddon speel ik nog steeds soms wel eens, zeker de multiplayer is nog steeds genieten!

Ingrid -

Leuk, super veel nostalgie in een post! Ik was ook altijd dol op the Sims en rollercoaster. Toen ik jonger was deed ik ook graag een barbiespel, waarbij je zelf kleren kon maken, daar kon ik uren mee zoet zijn. Catz en Dogz vond ik ook heel leuk. Ik fokte altijd de meest vreemde combinaties en die ruilde ik dan via een diskette met vriendinnetjes.

Charlotte -

Wij hebben nog een Super Nintendo thuis en vroeger speelde ik daarmee met mijn broertje.
We hadden o.a. Super Mario en Belle en het Beest, haha. Bij Super Mario kwamen we eerst niet eens voor bij level 3. Schreeuwen en janken voor die tv, haha. Een paar weken later hadden we al 5 keer het spel uitgespeeld :p

Charlotte -

Oh ja, onze buurjongen gaf ons vroeger floppydisks met spellen voor op de PC. Van die racespelletjes of andere dingen. Er was ook zo’n leuk spelletje met radiografisch bestuurbare autootjes die door de ‘echte’ wereld reden of bijvoorbeeld dwars door een museum

Neeltsje -

In mijn kleuterjaren speelde ik altijd Miel Monteur bouwt auto’s. Beste game ooit! Op een of andere manier doet die game me altijd denken aan een mooie zaterdagmiddag, haha!

Luna -

Ooo… zo herkenbaar. Ik speelde Banjo & Kazooie en heb er veel voor over om het spel nogmaals te kunnen spelen. Ook tot diep in de nacht en dan steeds weer een kwartiertje uitstellen voor ik ging slapen. Inderdaad, ook met cola en doritos en bibberend want de verwarming was al uren uitgedraaid, omdat mijn ouders al op bed lagen.

Pas geleden heb ik wel mijn DS uit het stof gehaald, lekker Sims op een onbewoond eiland op gespeeld, maar ja het spel had ik zo uit.

anna -

ooo aardig wat uren aan de sims besteed hahha. Denk dat als ik een xbox of iets had dat ik ook verslaafd zou zijn aan veel andere games:0

Danique Krol -

Erg leuk om te lezen! Ik speelde vroeger veel pc games zoals Casper en het gele sokken spookje, Putt Putt en Freddie Fish. Nu speel ik af en toe nog Rollercoaster Tycoon en wil ik de Sims aan gaan schaffen.

Ju -

Ik speel nog steeds heel af en toe Rollercoaster Tycoon 2 hahah :)

klikkerdeklik_eierstokken -

Ik kon mij helemaal suf spelen in Commander keen. Lijkt trouwens nog steeds wel leuk om te spelen :p

Marloes -

Mijn vriend heeft me een paar maanden geleden Rollercoaster Tycoon 3 gegeven, en ik ben weer ouderwets verslaafd. Hij is wel een beetje beteuterd, want als hij nu gezellig film wil kijken, ga ik liever spelen, hahaha!

Jessica -

Herkenbaar alleen bij mij met Mario.
Onze zoon nu 6 is helemaal gek van Mario hij heeft af en toe mijn oude ds met een mario spel erop en goed dat hij is.
Bij opa en oma kunnen onze kids YouTube kijken via de televisie geweldig alsof ze samen met de afstandsbediening het spel mario party spelen.
Pas heb ik zelfs op YouTube gekeken naar speelbeelden van super Mario 3 die je op de super Nintendo kon spelen uren heb ik ernaar gekeken geweldig
Een grote spelcomputer komt erbij ons nog niet in dan weet ik zeker dat onze kinderen vierkante ogen krijgen :)

Mariska -

Ik houd hier echt van. Heb zo veel verschillende dingen gespeeld! M’n favorieten blijven toch wel World of Warcraft, en Nintendo 64 spellen (Zelda en Super Mario) Kirby vond ik ook geweldig! GTA is ook echt de bom en Rollercoaster Tycoon en Sims hebben ook aardig wat uurtjes in gezeten.

Sandy -

Omg! Rollercoaster tycoon speelde ik helemaal kapot! Mijn man is fanatiek gamer en kan ook nog eens niet tegen z’n verlies. Dat zorgde inderdaad vroeger voor controllers die door de kamer heenvlogen XD. Nu hebben we een Wii U en speel ik graag Mario kart en super Smash bros. Daarnaast ook fanatiek Simmer. Mag ook wel met een vriendinnetje die voor EA werkt ^^.

Sara -

Ooh ja met Rollercoaster Tycoon kon ik ook úren doorbrengen! Die muziekjes en geluiden kan ik nog zo voor me halen! En inderdaad, als de verveling toesloeg een achtbaan zonder einde maken en de snelheid op z’n hardst zetten. Wat waren we dan eigenlijk saddistisch! Maar met de Sims kon dat ook goed hoor! Je sim laten zwemmen en dan het trapje weghalen. Die sim wanhopig zwaaien… Ik speelde vooral graag de Sims. En Theme Hospital was ook leuk. “Doctor needed in the inflation room!” :)

christien -

Hihi leuk om te lezen!
Ik ben nu (22 jaar) fanatieke gamer, maar in mijn kindertijd moest ik met name buiten spelen en mn jongere zusjes en broertje vermaken. Veel tijd achter de computer (we hadden helemaal geen consoles) had ik niet, maar áls ik dan mocht spelen dan was het RedCat. Vreselijk cool en spannend was dat.
Nu speel ik van alles, heb een Steam account (als je niet weet wat Steam is: t is een online spellenwinkel waaruit je spellen kunt kopen en dan download je ze meteen naar je pc) en nu ook mn eerste handheld: een 3ds. Die heb ik nu ongeveer 4 jaar en heb ondertussen al heel veel spellen daarvoor. Ben nu verslaafd aan de nieuwste Pokémon Mystery Dungeon. Erg hè?
Nog meer gamende meiden hier? :)

Lisanne -

Haha leuk! Zelf game ik al zover ik me kan herrineren. Eerst op de nintendo 64, nes, snes en game cube! Sinds mn 8e doorgegaan op pc en sinds dien er niet meer vanaf gekomen. Oops.. Game nog steeds (te) veel, en daardoor een hele vrienden groep online. Toch wel leuk om het zo te lezen! Dat je die kick van het gamen kreeg en indd het nachten lang stiekem opblijven.

Carina -

Ik was dol op de Sims, Zoo Tycoon en Rollercoaster Tycoon. En neopets, en Tamale Loco. Nu kan ik me daar minder goed mee vermaken (lees zoo tycoon doet het niet meer op mijn pc en de rest speel ik te weinig)

Naomi -

Aaahhh ik mis het ook!!! Heb pasgeleden alle spellen van sonic op de Nintendo van Eef gezet maar is tóch anders..
Weet nog dat je ma n x tegen mij zei: ‘kom nou eens van dat rotding af!!’
Kon gewoon niet stoppen met Lion King spelen hahaha..geweldig..Ren en Stimpy was ook zo leuk :’) en Danny heeft eens t punt behaald dat Sonic van goud werd :O die was echt vet goed in die spellen

Kirsty -

Leuk om te lezen dat je vroeger zoveel gamede! Ik doe het ook al van vroeger af aan, alleen doe ik het nu nog steeds veel. De Sims vond ik altijd al leuk, maar zo leuk als ik het vroeger vond (lees: ik kon echt de hele nacht doorspelen), vind ik het nu niet meer. Tegenwoordig speel ik vooral graag World of Warcraft en Hearhtstone.

Michelle -

The Sims vooral, uren achter elkaar kon ik dat spelen vroeger op de pc. Als ik er de tijd voor zou hebben denk ik dat het nog steeds heel leuk zou vinden. Van de playstation’s en nintendo’s ben ik nooit zo geweest. Af en toe een potje Fifa of GTA, maar daar hield ‘t dan ook wel mee op.

Kelly -

Ik kon mij vroeger en nu nog, uren amuseren met gamen ! De Sims, Rollercoaster tycoon, Zoo tycoon en nog een aantal games. Geweldig!

Anne -

Ik game al sinds ik een klein meisje was. En doe dit nog steeds bijna elke dag! Ik ben wel dan een grote nerd. Cosplay en games zijn toch wel mijn grootste hobby’s

demallemolenmoeder -

Heerlijk even terug naar mijn jeugdsentimenten. Ik was dus zo’n Sims fan 😂

Margot -

Hihi! Ik was vroeger fan van Rollercoaster Tycoon en de Sims!

Marieke -

Ik kon vroeger echt uren gamen. Wij hadden een aantal nintendo’s. Maar ik de enige spellen die ik tegenwoordig speel zijn bordspelletjes. Ik speelde vroeger trouwens alleen op de Sega bij mijn oom. Die had nml zo’n spelcomputer.

Reageer ook