De Smartphone Challenge #1

Onze smartphones zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Menig persoon brengt al gauw een paar uur per dag op zijn telefoon door. Wij waren wel eens benieuwd naar ons smartphone gebruik en namen het onder de loep. En tadaa, de Smartphone Challenge was geboren! Klaar voor schrikbarende resultaten?

Het Britse onderzoeksbureau Tecmark heeft onderzoek gedaan onder 2000 Britse smartphone gebruikers en daaruit bleek dat de ondervraagden gemiddeld 3 uur en 16 minuten per dag op hun smartphone zaten.

Dat is behoorlijk wat tijd! Wij waren ook benieuwd naar hoe vaak wij op onze smartphone kijken, wat we er op doen en hoe veel tijd we er op een dag aan besteden. Daarom hebben we het volgende een hele dag bij gehouden:

  • Hoe vaak kijk je op je telefoon per dag (inclusief alleen checken en/of de tijd bekijken en weer wegleggen)?
  • Wat doe je als je er op kijkt?
  • Hoe vaak kijk je op social media?
  • Hoe vaak kijk je op Whats App? En in hoe veel app groepen zit je?
  • Hoe vaak check je je e-mail op je telefoon?
  • Hoe vaak check je je agenda op je telefoon?
  • Hoe veel foto’s maak je met je telefoon?
  • Hoe vaak open je overige apps op je telefoon?

Of te wel, wat doe je allemaal op dat ding?! Laten we kijken naar ons onderzoekje. Martine en ik hielden beide een hele dag (3 februari) van opstaan tot slapen bij hoe vaak we op onze telefoon keken en wat we er op deden. Onder ‘op onze telefoon kijken’ rekenden we ook het checken of je iets hebt en het bekijken van de tijd. Nu hebben we beide weinig tot geen klokken in huis en dragen we ook bijna nooit een horloge, dus we gebruiken onze telefoon regelmatig als klok. Even een verdedig-puntje voor de schrikbarende aantallen… 😛

Hoe vaak kijk je op je telefoon per dag (inclusief alleen checken en/of de tijd bekijken en weer wegleggen)?

Willemijn: 42 keer, waarvan ik 6 keer alleen keek om de tijd te checken.

Martine: 40 keer

Wat doe als je er op kijkt?

Willemijn: Een rondje met de hond wandelen of een uurtje mijn telefoon niet bekijken, dat is allemaal wel te doen. Maar langer dan dat? Nope! Dan begin ik me onrustig te voelen. ‘Verloren’ ofzo. Op mijn telefoon staat zo’n beetje mijn halve leven. Zoals: mijn e-mail, bankieren-app, agenda, de ‘Babytracker’ app waarin ik de voedingen van Jelle bij houd (anders vergeet ik het), mijn Weer app (‘Gaat het nog regenen zometeen?’) en niet te vergeten social media zoals Instagram en Twitter. Verder zit ik veel op de YouTube Creator app, waarin ik bijvoorbeeld de comments op video’s lees, reageer en video’s live kan zetten. Ook lees ik veel blogs en nieuwswebsites via mijn telefoon. Ik doe eh, best wel veel met mijn telefoon…

Martine: Mijn telefoon is mijn alles. Zonder dat ding voel ik me verloren. Ik gebruik het als wekker. Ik check de tijd. Ik kijk vaak op Whats App. Ik zit tegenwoordig ook veel op SnapChat. Ik kijk daarnaast ook veel op Instagram. Ik zit af en toe op Twitter. Ik maak ongeveer 1 á 2 foto’s per dag – als ik geen diary heb tenminste. Ik merk dat ik overdag vaak een ding bekijk maar ‘s avonds het hele rijtje af ga en er langer op kijk. Ik bekijk als laatst ook mijn mail regelmatig.

Hoe vaak kijk je op bepaalde Social Media?

Willemijn:

Twitter: 7 keer
Facebook: 0 keer
Instagram: 14 keer
Snapchat: 5 keer
YouTube: 0 keer

Martine:

Twitter: 3 keer
Facebook: 1 keer
Instagram: 9 keer
Snapchat: 8 keer
YouTube: 1 keer (en dan minstens een half uur)

Hoe vaak kijk je op Whats App? En in hoe veel app groepen zit je?

Willemijn: 10 keer. Ik zit in 6 app groepen, waaronder een familie app-groep en app-groepen met vriendinnen.

Martine: 10 keer en ik zit in 9 app groepen. Wow, wat zit ik in veel app groepen eigenlijk!

Hoe vaak check je je e-mail op je telefoon?

Willemijn: Overdag check ik mijn e-mail op de computer, maar ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds check ik mijn mail altijd nog een paar keer op mijn telefoon. Vandaag was dat 4 keer.

Martine: Overdag check ik dit natuurlijk de hele dag op de computer en na een werkdag check ik het ongeveer nog 2 keer ‘s avonds op mijn telefoon. Op de dag dat we de Smartphone Challenge deden, heb ik het ‘s avonds 1 keer gecheckt.

Hoe vaak check je je agenda op je telefoon?

Willemijn: Sinds een jaar houd ik mijn agenda in mijn telefoon bij. Ik moest eerst even wennen maar nu ben ik er heel blij mee! Djurre en ik hebben onze agenda gedeeld en zo plannen we veel van onze afspraken gemakkelijk in. Tijdens een werkdag heb ik mijn agenda geopend op de computer. Vandaag raadpleegde ik daarnaast ‘s avonds nog een keer de agenda op mijn telefoon.

Martine: Niet, ik vind het nog steeds niet fijn om dit op mijn telefoon te doen. Ik kijk liever in mijn papieren agenda.

Hoe vaak open je overige apps op je telefoon?

Willemijn: Ik heb vandaag de volgende overige apps geopend:

Het Weer (2 keer)
TimeHop (1 keer)
AppStore (1 keer)
MyClycles (1 keer)
Rabobank (1 keer)
10 minuten op internet (1 keer)

Martine: Ik open ongeveer 2 keer per dag mijn  bank app om mijn saldo te checken. En als ik een selfie plaats op Instagram gebruik ik soms ook een andere app om te kijken of die filters mooier passen bij de foto die ik wil plaatsen. Maar over het algemeen niet zo vaak.

Hoe veel foto’s maak je met je telefoon?

Willemijn: Ik heb deze week mijn diary voor 2WMN, dus dan maak ik wat meer foto’s dan in een week wanneer ik geen diary hoef bij te houden. Vandaag maak ik dan ook 9 foto’s (maar schiet heel wat meer pogingen i.v.m. mislukte foto’s of kiekjes die niet naar wens zijn). Ook maak ik sinds Jelle er is véél meer foto’s en ook vaker video’s.

Martine: 1 á 2 per dag en als ik mijn diary bij moet houden, dan maak ik maximaal 10 foto’s per dag. Ik heb vandaag 1 goede selfie gemaakt met 4 pogingen haha!

Hoe veel minuten heb je vandaag gebeld?

Willemijn: Vandaag heb ik met Djurre gebeld (5 minuten) en kreeg ik een zakelijk telefoontje (1 minuut). In totaal bel ik dus zo’n 6 minuten vandaag. Er zijn dagen dat ik helemaal niet bel. Maar er zijn ook dagen waarop ik een half uur of een uur met mijn moeder bel. Gemiddeld bel ik denk ik maximaal 10 minuten per dag.

Martine: Geen, maar ik bel eigenlijk wekelijks wel minstens 5 uur met familieleden.

Als je dit lijstje nu hebt bijgehouden, hoe veel tijd gok je dat je vandaag gespendeerd hebt op je telefoon? En waar heb je het meeste tijd aan besteed?

Willemijn: Ik check heel vaak mijn telefoon heel kort. Op de keren na dat ik ‘s ochtends en ‘s avonds in bed lig. Dan zit ik meestal wat vaker op mijn telefoon. Gemiddeld genomen denk ik dat ik zo’n 4 minuten per keer op mijn telefoon zit. Ik keek in totaal 42 keer op mijn telefoon, waarvan 6 keer slechts de tijd checken was. Aangezien dit nog minder dan een seconde de tijd kost is dit te verwaarlozen. Dus: 36 x 4 minuten = 144 minuten.

De meeste tijd besteed ik aan Instagram. Ik ben stiekem toch wel een beetje verslaafd eraan. Ook breng ik veel tijd door op WhatsApp, check ik Twitter best vaak en ben ik ook wel druk met mijn e-mail.

De dag waarop ik dit alles bijhield duurde van 7.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds. Na 21.00 uur doe ik mijn telefoon namelijk altijd op de slaapstand. Ik vind het heerlijk dat ik dan even niet meer gestoord word en een rustige avond heb en zonder gebuzz in slaap kan vallen.

Martine: Als ik ongeveer 5 minuten reken per keer dan ben ik zo’n 3,5 á 4 uur per dag kwijt aan mijn smartphone. Ik besteed dan het meeste tijd aan Whats App (eerste plek) en social media (vooral Instagram en SnapChat), maar dit laatste is natuurlijk ook een groot onderdeel van mijn werk als blogger.

Als je dit allemaal zo bekijkt, wat vind je hier dan van?

Willemijn: Ik breng dus zo’n 2 uur per dag door op mijn telefoon. Hmmm, dat valt me nog wel mee. Ik had verwacht dat het meer zou zijn. Maar aan de andere kant, als ik het even objectief bekijk, vind ik 2 uur echt super veel! Ik denk trouwens dat ik, voordat Jelle er was, nog véél meer tijd besteedde aan mijn smartphone. Toen kwam het geregeld voor dat ik lekker op de bank hing met mijn telefoon in mijn hand. Nu komt dat eigenlijk bijna niet meer voor. En als ik er op zit, dan is het vaak maar heel kort. De tijd die ik er nu aan besteed is voor een deel vermaak en sociale contacten bijhouden (Instagram bekijken, op internet blogs lezen, WhatsAppen), maar voor een deel ook zeker in het belang van onze blogs (iets plaatsen op Instagram, Twitter bijhouden, mail, agenda, Snapchat, etcetera).

Wat me trouwens opvalt aan mezelf is dat ik ‘s ochtends m’n vaste rondje door Social Media en blogland moet maken, anders begint m’n dag zo gek voor mijn gevoel. Ook ‘s avonds spendeer ik veel tijd aan mijn smartphone. Dat ‘s ochtends en ‘s avonds op mijn telefoon zitten is het meest ‘hardnekkige’ merk ik. Overdag ben ik namelijk zo druk bezig met andere dingen dat ik er niet heel erg mee bezig ben. Hebben jullie dat ook?

Martine: Eerlijk? Doodzonde van mijn tijd. En dan heb ik niet eens altijd tijd om iedereen die ik wil terug te appen. Jeetje, wat gaat er veel tijd in zitten zeg. Gewoon een halve werkdag! Ik voel me bijna een slaaf van mijn smartphone. Het is toch behoorlijk verslavend, want iedere dag begint het riedeltje nog een keer. Het lijkt wel alsof het moet, ik voel ergens ook een bepaalde druk om actief te zijn op social media en op de Whats App in de groepen waar ik in zit. Ik zit daarnaast ook behoorlijk vaak doelloos te kijken naar iedereens Instagram foto’s: dat kan ik met gemak een half uur vol houden. Hoe vaak ik trouwens ook wel niet vriendengroepen bij elkaar zie zitten waarvan 90% met zijn/haar smartphone ondertussen bezig is…eigenlijk heel irritant. Ik vind al met al dat ik wel heel veel bezig ben met mijn telefoon. Ik denk dat het goed zou zijn om een bepaalde regel voor mezelf op te stellen: na 20:00 niet meer op je smartphone zodat je de avond voor jezelf hebt en instellen dat er alleen in geval van nood gebeld kan worden. Maar samengevat: ik schrik er wel van. Oh, wat erg!

Hoeveel tijd ben jij kwijt aan je smartphone? De Smartphone Challenge overnemen op je blog? Zeker doen en vergeet niet 2WMN als bron te vermelden.

27 reacties

Miriam -

Haha, wat toevallig! Ik heb hier laatst ook een soortgelijk artikel over geplaatst op m’n blog. Dat mensen eigenlijk zó verslaafd zijn aan hun mobieltje. Jeetje zeg…al die kleine en korte momentjes dat je ‘eventjes’ kijkt is bij elkaar een aantal uur per DAG. Laat staan dat je dit gaat uitrekenen voor je hele leven :O. Ik ben ook aardig verslaafd (ik geef t toe ;p), maar ik kan ook heel goed mijn mobiel negeren. Als ik er geen zin in heb of ik ben film aan het kijken oid dan raak ik ’em niet aan. Leuke tag zo!

Amy-Denise -

Leuk dat jullie dit gedaan hebben! Er gaat meer tijd inzitten dan je denkt. Als ik deze challenge zou doen, schrik ik vast van het resultaat haha! Vooral ‘s morgens en ‘s avonds het social media rondje is toch wel iets dat ik standaard doe elke dag.

Megan -

Leuk artikel! Ik denk dat we er allemaal van schrikken als we bij gaan houden hoeveel we op onze telefoon kijken. Ik probeer ‘m af en toe wel bewust even weg te leggen en dat gaat best goed. Maar ik merk wel dat ik vooral tijdens college’s af en toe echt ontzettend afgeleid word door mijn telefoon. Zou af en toe best een beetje minder mogen iig!

Rosan -

Leuk om te lezen. Merk de laatste tijd dat ik soms wel een beetje moe wordt van de hele dag met mijn telefoon in de hand zitten en leg hem af en toe bewust even aan de kant. Verder heb ik wel mijn ritueeltjes zoals ‘s ochtend en ‘s avonds even door de YouTube lijst scrollen.

Neeltsje -

Ik kijk ook best vaak, zonde van mijn tijd. Ikzelf vind het zo irritant wanneer iedereen op zijn/haar mobiel zit en niemand meer gewoon kan praten. En als ik kijk naar hoe belangrijk Whatsapp eigenlijk is, valt dat best mee. Er komt nooit iets dringends voor, alsof je ze gaan appen wanneer je huis aan het afbranden is. Als ik zo terug kijk, hou ik eigenlijk niet zo van social media.. Best wel vreemd voor een veertienjarig meisje. 😉

Tetsje -

Naahh, helemaal niet vreemd! Ik ben 16 en ook ik ben niet zo van de social media… Het enigste wat ik heb is whatsapp, haha. Ik kijk overdag nooit op de mobiel, ik gebruik hem alleen als wekker en voor het luisteren van muziek… en als horloge.

Sterker nog, op vakanties neem ik de mobiel vaak alleen mee om onderweg muziek te luisteren en raak ik hem de rest van de weken niet meer aan! En echt waar, dat is heerlijk.

Dieuwertje -

Leuk artikel! Ik heb zelf voor de grap ook maar even geteld in hoeveel whatapp-groepen ik zit… 36 stuks, oeps :p maar ik heb groepen wel standaard gedempt staan

Lotte -

Naar aanleiding van de vraag over whatsapp heb ik even gekeken in hoeveel app-groepen ik zit. 35, hahhaha. Ik schrok me kapot! Hele leuke challenge verder, ik ga hem zeker overnemen, ook al ben ik bang voor de antwoorden.

Joyce -

Wat een leuke tag! Stiekem ben ik ook heel benieuwd naar mijn statistieken. Op werkdagen is mijn verbruik niet hoog, maar in het weekend…. Het is al heel wat dat ik jullie site nu met mijn iPad bezoek.

Rebecca -

Ik vond dus dat ik er te veel mee bezig was, en heb mijn smartphone de deur uit gedaan. Mis ik het? Nee. Op sommige momenten is het handig, als je iets moet opzoeken. Je gaat dan zeg maar beter voorbereid de deur uit. Ik heb meer rust aan mijn kont.
Ik heb nog wel social media, maar op de iMac of iPad. En daar zit ik niet altijd achter. Ik ga de deur uit, en heb rust.
Geen gepingel of Marimba.
Leuk dat jullie dit een dagje hebben gedaan! Word je wel bewust van je smartphonegedrag.

Josephine -

Wat toevallig! Ik heb hier sinds kort een app voor die alles bijhoudt, namelijk QualityTime. Je kan dan elke dag zien hoelang je op je telefoon heb gezeten en aan het eind van de week zie je hoeveel uur je hebt besteed op je telefoon en waaraan. Super confronterend! Ik zit per weer kennelijk zo’n acht uur op whatsapp en daarnaast het meeste op youtube en rtl voor alle vlogs en overige youtube filmpjes.

Charlotte -

Interessant artikel. Mijn probleem is dat ik ‘s avonds voordat ik ga slapen mijn telefoon bijna niet aan de kant kan leggen. Dan lig ik nog heel lang allemaal Youtube video’s te bekijken, terwijl ik echt moet gaan slapen..
Ik vind het trouwens wel grappig dat ik onder het artikel een reclame voor iPhone 6s zie 😉
Daar hebben jullie natuurlijk geen invloed op, maar het is wel lekker ironisch haha

Mariska -

Haha, grappig om dit zo te lezen! Je hebt er ook een app voor geloof ik, die houdt bij hoe lang je op je telefoon zit op een dag en hoe vaak je kijkt. Ook kun je in je instellingen bij batterij precies zien hoe lang je op welke app hebt gezeten :)

Sas -

Haha, leuk artikel! Ik moest wel een beetje lachen om Martine bij haar whatsapp groepen, aangezien je 9 whatsapp groepen al veel vind!! Ik ben mn eigen groepen gaan tellen en kwam op 21 groepen uit..! Maar ik heb dan ook echt overal een groep voor: feestjes, opdrachten voor school, je klas, vriendengroep, andere vriendengroep, helft van vriendengroep, familie en ga zo maar door!

Michelle -

Superinteressant artikel. Niet normaal eigenlijk hoe die smartphone in ons leven verweven is hè?! Ik merk zelf ook dat het ook een soort automatisme wordt. Even niets te doen? Huppatee, meteen die telefoon erbij. Ik gebruik zelf vooral Snapchat, WhatsApp en Instagram.

Margot -

Wat een leuke test! Ik ben benieuwd waar ik op uit zou komen! Al moet ik zeggen dat het vast scheelt dat ik een hoop meldingen uit heb gezet voor twitter, facebook en mijn mails.

Anke -

Leuke tag! Ik denk dat het bij mij wel meevalt, ik zit (bewust) niet op social media. Maar ik kijk wel elk uur op mijn telefoon als ik dan pauze moet houden van mijn computer en ik op dat moment vaak even berichtjes antwoord. Maar ik neem dan verder vrijwel nooit mijn telefoon mee, dus dat compenseert dat weer denk ik zo.

Danique Krol -

Leuk om te lezen! Soms lijkt het me wel leuk om eens een hele dag zonder telefoon te moeten. Ik denk dat je dan echt heel veel meer tijd over hebt om bijvoorbeeld meer aandacht te geven aan familie en vrienden. En laten we eerlijk zijn, daar kan toch geen telefoon tegen op?!

Milou -

Haha eerlijk gezegd vind ik het ook wel mee vallen bij jullie! Ik zit veel thuis nu en merk dat ik heel veel naar mijn telefoon grijp. Vooral om te WhatsAppen. Ik heb net even gekeken bij mijn batterijverbruik en daar kun je zien waar je de afgelopen dag het meest aan hebt gespendeerd en dat was 1,3 uur op WhatsApp… oeps! Tweede was Snapchat met 40 minuten. Hahah ik vind het zo leuk om die verhalen van iedereen te zien op Snapchat. Andere Social Media kanalen heb ik overdag ook wel veel open staan op mijn computer. Gosh, ik klink echt als een verslaafd iemand, lol.

Willemijn -

Woooohooo haha! Leuk dat je wat achterliet!

Dindi -

In de instelling van de iPhone kan je ook precies zien hoelang je op een app zit! X

Charlotte -

Haha geweldige challenge! Wel lekker confronterend… 😉

Renske -

Oef, ik weet niet of ik dit wel wil checken, haha! Het is zeker een origineel en interessant initiatief. Ik vrees dat ik op niet-werkdagen ook wel een aantal uur per dag op mijn telefoon doorbreng. 😉 Goh, hoe deden we dat vroeger toch met ons prepaidtelefoontje, zonder internet… Haha!

Drie -

Wat een leuke challenge. Ik denk dat ik ook veel op mjn telefoon kijk. Vooral als ik een dag thuis ben. Als ik op visite ben heb ik er geen problemen mee om een aantal uren niet op mijn telefoon te kijken.
Nog een klein ding… willemijn: 36×4 is 144 en niet 114 minuten. (Toch weer een kleine tegenvaller! Haha)

Willemijn -

Hahahaha! Je hebt me betrapt op sjoemelen! 😛 Nee grapje, hoe ik daar nu weer aan gekomen ben… Hmmm… 😛

Lonneke -

Leuk en origineel artikel. Ik denk dat ik erg ga schrikken van de uren die ik met mijn smartphone doorbreng. Best erg eigenlijk want je kunt in die tijd zoveel meer doen maar aan de andere kant is het ook een stukje ontspanning, altans voor mij dan!

demallemolenmoeder -

Wat veel eigenlijk hè? Pff ik durf het geen eens bij te houden. Heel veel. Te veel. En zelfs mijn dochter van 14 maanden begint er al mee.. 😲

Reageer ook