Baby uitzet: aanraders en afraders

De baby uitzet… Toen ik net zwanger was duizelde het me toen ik die lijst voor het eerst bekeek. Wat is het en heb ik dat al-le-maal nodig?! In de loop van mijn zwangerschap werd ik steeds meer wegwijs in de jungle van de babyspullen. Vandaag deel ik in dit artikel mijn aanraders en afraders.

Voor je verder leest moet je weten dat alles wat ik schrijf mijn eigen mening en ervaring is. Die van jou kan weer heel anders zijn! Als je zwanger bent zul je merken dat iedereen je tips geeft en als ik alles had aangenomen was mijn huis inmiddels ontploft. Iedereen heeft andere ervaringen. Haal uit andermans ervaringen een paar dingen, maar vaar niet blind op alle tips. Bekijk goed of ze bij jou passen en of je er iets in ziet. Of doe er gewoon helemaal niets mee! Allemaal goed. Uiteindelijk leerde ik al vrij snel in mijn zwangerschap dat alles wat je kindje uiteindelijk écht nodig heeft heeft als ‘ie net geboren is (en daarna), is jouw liefde, lichaamswarmte en voeding. De rest is allemaal te regelen en te kopen zodra ‘ie er is.

Maar… het is natuurlijk wel handig om iets in huis te hebben en daarom vandaag mijn commentaar op de uitzetlijst. Het lijstje is niet een complete uitzet. Het zijn dingen die wat mij betreft de musthaves, de ‘kan-handig-zijn’-items en de overbodige dingen zijn, naast de basisuitzet zoals een bedje, beddengoed, commode, aankleedkussen, kinderwagen, autostoel, box, etcetera.

Oh, en ik ben trouwens ook niet betaald of zoiets om de merken die ik noem als tip mee te geven! Enkele producten heb ik gekregen en het overgrote deel is zelf gekocht. Gekregen of gekocht, het is 100% mijn eigen, oprechte mening. Anders stond het niet in dit lijstje. :)

Musthaves

Hydrofiele doeken

Sla maar in die dingen! Je gebruikt ze o-ver-al voor. Een paar voorbeelden:

  • Spuugdoek
  • Handdoek om af te drogen
  • Als ondergrond om op te liggen (dan wordt de voel niet vies als ze een klein beetje spugen)
  • Dun dekentje in de zomer
  • Inbakeren (als je dat zou willen)
  • Als ‘kussensloop’ in de wieg, kinderwagen of het ledikant
  • Als extra bescherming op het aankleedkussen bij ongelukjes – dan hoef je niet elke keer de hele hoes te verschonen en alleen de doek te verwisselen

Mijn favoriete merken voor hydrofiele doeken zijn Friendz (leuke printjes), HEMA (zacht en basic) en Aden & Anais (de beste want super zacht, maar wel heel duur!).

1 XXL Hydrofiele doek

Ik kreeg een XXL doek van Aden & Anais van mijn moeder en de XXL doek van CarlijnQ met het Milk patroon kreeg ik cadeau tijdens mijn Mommy-2-Be retreat. Ik had geen idee wat ik er mee moest. ‘Dat is toch veel te groot voor die doeleinden waar je een normale hydrofiele doek voor gebruikt?’, dacht ik. Maar onze kraamverzorgster wist er wel raad mee! Zij trok zo’n grote lap uit de kast toen we Jelle voor het eerst in bad gingen doen. Ze liet hem ons voorbinden als grote ‘slab’ Na het badderen kun je het kindje dan direct in de doek wikkelen en ‘droog knuffelen’. Ideaal! Ook gebruik ik het nu als speelkleedje/ondergrond, wanneer hij bijvoorbeeld op de bank of het bed ligt. Aanradertje en mag wat mij betreft standaard op de uitzetlijst. Één of twee stuks is voldoende!

Flanellen doeken voor op commode

Van Djurre’s oma en moeder kreeg ik een hele tas met lakens, moltons, hydrofiele doeken en… flanellen doeken! Ik had geen idee wat ik daar mee moest doen. Maar toen op een dag alle hydrofiele doeken in de was zaten en ik de doek op het aankleedkussen (zie punt ‘Hydrofiele doeken’) wilde verschonen na het zoveelste plas-incident greep ik snel een flanellen doek uit het stapeltje van Djurre’s oma. En man, wat handig die dingen! Nemen zo veel beter plas op dan zo’n dunne hydrofiele doek. Ik vouw hem doormidden en zo neemt hij met gemak een hele lading plas op zonder dat het aankleedkussen zelf nat wordt. Sowieso een aanrader dus! Vinden die je niet zo snel, maar HEMA heeft ze vaak wel en ook online zijn ze nog te vinden.

Milde babyverzorgingsproducten

Ik predikte op LLG een tijdje terug waarom ik voor parfumvrije babyverzorgingsproducten koos. Lees daar hier meer over. Mijn favoriete producten zijn van Neutral en Kruidvat.

Badje

Klinkt als basic die in principe in mijn commentaar-lijstje niet per se thuis hoort. Maar ik wil er toch wat over kwijt! Mocht je namelijk klein wonen, net als ik, schaf dan een Stokke Flexi Bath aan! Dit opbouwbare badje neemt bijna geen ruimte in en is daarom ideaal! Niet zo’n idioot groot plastic badje met standaard, maar gewoon opvouwen en opbergen. Mijn schoonzus had hem en ik zag hoe handig het was, dus het was één van de eerste dingen die ik kocht. Ik zet hem trouwens gewoon op de eetkamertafel, het aanrecht (let opt dat hij veilig staat!) of zet hem op de vloer in de badkamer.

Extra dekentje om warm te blijven

Naast de dekentjes voor in bed is het ook handig om een extra dekentje te hebben om lekker warm te blijven in de box of op de arm. Koop vooral een leuk dekentje, staat zo gezellig. 😉

Luieremmer

Tja, deze kocht ik niet omdat ik dacht dat het overbodig was… Maar toen vrienden hem aan ons cadeau gaven (gewoon een simpele emmer met deksel), bleek ‘ie bij nader inzien toch wel heel handig! Ik was van plan de luiers gewoon elke keer mee naar beneden te nemen en daar in de container te gooien, maar dat is soms wel een gedoe als je je baby én nog iets anders (noem maar wat, een doek ofzo) tegelijk naar beneden mee wilt nemen.

Mooie omslagdoek

Jaaa, musthave! Waarom? Je baby komt er veel mee op de foto gedurende de eerste dagen. Tijdens die eerste dagen kunnen die kleine baby’s hun temperatuur nog niet goed vasthouden en daarom moeten ze warm gehouden worden. Meestal krijgen ze dan kleertjes aan én worden ze in een lekkere warme doek ingepakt. En aangezien je continu foto’s aan het schieten bent… 😉

Boxpakjes in maat 50/56

De één haat ze, de ander zweert erbij. Ik behoor bij de laatste groep. De eerste drie of vier weken heeft Jelle bijna alleen maar boxpakjes gedragen. Zo’n jonge baby doe je in het begin meestal geen pyama aan. Omkleden is veel te vermoeiend en eigenlijk ook onnodig. Boxpakjes trek je makkelijk aan en uit, zijn lekker warm en het stroopt niet op. Ook heb je geen last van sokjes die uit gaan. Jep, ik was erg blij met 7 boxpakjes die ik had aangeschaft. Nadeel is wel dat ze snel te klein worden wanneer de voetjes eraan zitten (zeker als je een Lange Jan krijgt).

Shirtjes en broekjes in maat 50/56

Na een paar weken trok ik Jelle overdag een shirtje en broekje aan en ‘s avonds een boxpakje als pyama (nu nog). Hij heeft vrij lang in maatje 50 en 56 gepast en is er pas sinds kort uit. Maar dit verschilt ontzettend per kind! ‘Koop dus niet te veel in klein maatjes’, is het algemene advies. Maar ja, daar hield ik me ook niet aan, dus je zult het mij niet horen zeggen! Haha!

In elk geval 5 tot 7 rompertjes in maat 50/56

Ik heb er 7 van elke maat en kom daar prima mee rond (terwijl ik niet elke dag was). 5 tot 7 is zeker voor het begin genoeg. Bij kopen kan altijd. Ik dacht in eerste instantie dat korte mouw handig was (want dan kunnen de mouwen niet opstropen als je er iets overheen aantrekt), maar omdat Jelle het snel koud had zijn we lange mouw aan gaan trekken. Koop dus een paar rompertjes met verschillende mouwlengtes, dan kun je ontdekken wat je fijn vindt.

Een paar leuke mutsjes

In het begin heeft je baby vaak een mutsje op, om warmte vast te houden. Net als met de omslagdoek zal je baby hier veel mee op de foto komen. Schaf dus een paar leuke mutsjes aan (of zoals ik: één voor bij elke outfit).

Co-sleeper

Ik zweer bij onze co-sleeper! Ik kocht de onze bij Zoombee en wij hebben de mini versie. Naast ons bed is namelijk maar heel weinig ruimte en de mini versie paste precies. Hij kan ongeveer tot 5 maanden in liggen schat ik.

Het fijne aan de co-sleeper vind ik dat je baby heel dichtbij je is. Ook is het ideaal tijdens nachtvoedingen. Je schuift je baby zo naar je toe, je hoeft je bed niet uit! Wanneer hij zijn speen kwijt is, niet lekker ligt of er iets anders is, hoef je zelf ook je bed niet uit. Je kunt gewoon blijven liggen! Ook is het veel veiliger dan bij jullie in bed slapen, omdat ze hun eigen dekens hebben en ze niet in je bed liggen maar ernaast.

Vitamine D (en K) druppeltjes

Ik heb dit op geen enkele uitzetlijst zien staan en snap niet waarom dit niet op de uitzetlijst staat! Zowel borstgevoedde baby’s als baby’s die flesvoeding krijgen moeten namelijk vanaf dag 14 een extra dosis vitamine D krijgen.* Borstgevoedde baby’s krijgen vanaf 7 dagen oud tot en met 12 weken ook extra vitamine K*. Geef je een combinatie van borstvoeding en flesvoeding (zoals ik in het begin), dan is de richtlijn (van mijn verloskundige en kinderarts in elk geval) dat bij 75% flesvoeding extra vitamine K niet nodig is*. Schaf ze dus maar alvast aan, zodat dat in de kraamweek niet meer hoeft.

* Dit zijn de adviezen die mij gegeven zijn. Het advies van je eigen arts en/of verloskundige is leidend!

In het geval van borstvoeding

Ik zweerde bij de voedingstops van H&M. Ze hebben leuke printjes en zijn heel makkelijk in gebruik. Even losklippen en voeden of kolven maar! Zo hoef je niet elke keer je shirt omhoog of naar beneden te doen en kun je heel discreet voeden. Mijn voedingsbh was van Noppies en droog ik ook al tijdens het eind van de zwangerschap toen mijn borsten groter werden.  Zoogcompressen zou ik ook alvast in huis gaan halen, hoe a-charmant ze ook zijn. Mijn favorieten waren van Natusan. Deze voelden het zachts aan en broeien het minst (belangrijk ter voorkoming van tepelkloven!).

In het geval van flesvoeding

We hebben veel flessen geprobeerd omdat Jelle veel moeite had in de eerste weken met drinken, en uiteindelijk bleken de flessen van Dr. Brown’s het fijnste voor hem. Schaf ook een poedertorentje (om melkpoeder in te doen), flessenborstel en thermoskan aan. In het thermoskannetje (ik heb eentje van 0,3 liter van HEMA, lekker klein) doe je kokend water. In een flesje doe je koud water. Zo maak je onderweg het water voor flesvoeding op temperatuur en ben je nooit afhankelijk van een magnetron of waterkoker.

https://youtu.be/zdurW3q066Q

Kan handig zijn

Skipak voor naar buiten

Jelle is een winterbaby en het is behoorlijk koud geweest. Als we naar buiten gingen deed ik hem in een skipakje. Dit hield hem over zijn hele lijfje lekker warm, in tegenstelling tot alleen een jasje. Je hebt skipakjes met en zonder voetjes en wantjes. Zonder voetjes past langer, maar moet je wel weer slofjes of extra sokjes bij aantrekken.

Koeka Voetenzak

Deze hebben we zoveel gebruikt! Hij lag hierin in de box, op de arm toen hij nog heel slecht zijn temperatuur kon vasthouden en hij kan in de maxicosi. Nu hij iets groter is gebruiken we hem wat minder omdat we zelf een autostoel hebben waar de voetenzak niet in kan (vaste gordeltjes), maar als we die wel hebben zou ik hem inmiddels standaard in de autostoel hebben. Lekker warm!

Kruiken

Dit is ook zo’n dingetje. De een gebruikt het wel, de ander niet. Ik vond het ook zo’n onzinpuntje. Totdat bleek dat Jelle heel slecht zijn temperatuur vast kon houden. We moesten hem met een muts, twee dekens én twee kruiken warm houden de eerste twee weken. Die ‘twee kruiken’ op de uitzetlijst kwamen dus toch wel van pas. Achteraf had ik beter een elektrische babykruik kunnen kopen, had een boel water bespaard. Maar goed. Schaf dus sowieso maar een kruik aan. Of je er echt altijd twee nodig hebt betwijfel ik, maar in sommige gevallen komt het dus wel echt van pas.

Babyfoon

Wij hebben er eentje, alleen audio, maar ik word alleen maar onrustig van dat ding. Bij ieder geluidje – meestal de wind of de cv-ketel – sta ik dan namelijk op scherp. Ik koos alleen audio omdat ik met video én heel duur vind én ik gok dat ik er nog veel onrustiger van kan worden. Heel soms zet ik hem aan als hij boven alleen ligt te slapen, maar over het algemeen gebruik ik hem nauwelijks. Ik kan hem goed horen jengelen of huilen, in ons kleine huis. Ik denk dat het persoonlijk is of je hem gaat gebruiken.

https://youtu.be/rp2aiR-21IA

Overbodig

Slabbetjes

Deze heb je echt nog niet nodig die eerste periode. Hydrofiele doeken doen het werk!

Badthermometer

Nog nooit gebruikt! Je kunt het prima zelf voelen!

Meer dan 2 of 3 hydrofiele washandjes

Op veel lijsten staat dat je er 6 moeten hebben. Vette onzin! Met 2 of 3 kun je prima af. Maar misschien komt dat ook omdat wij Jelle om de dag in bad doen?

Campingbedje

Ook dit heb je de eerste tijd echt helemaal niet nodig! De kans ik klein dat je dan al uit logeren gaat. En als je dat al gaat dan kan je baby heel lekker slapen in de kinderwagenbak. Vertrouwder en knusser dan een campingbedje. Later komt zo’n bedje misschien wel van pas!

Kammetje

Nog nóóit gebruikt! Ook veel te hard op dat tere babybolletje. Het borsteltje gebruik ik dan weer wel veel want Jelle werd geboren met een flinke bos haar.

Navelbandjes

Iedereen zegt dat je deze niet moet aanschaffen en dat het ouderwets is, maar toch staan die dingen nog steeds op veel uitzetlijstjes. Ik snap er niets van!

Monddoekjes

Ik zal kort zijn: véél te klein! Een hydrofiele doek is veel beter bestand tegen een spuug-incidentje. Plus, die monddoekjes passen niet op je schouder waardoor je kleding alsnog vies wordt als je kindje spuugt.

Zo, hehe, dat was dan mijn hele waslijst aan commentaren, aanraders en afraders. Ik ben heel benieuwd of andere moeders er ook zo over denken, of weer andere ervaringen hebben. Ik heb gemerkt dat het zó persoonlijk is! Let me know!

56 reacties

Jorien -

Hoi Willemijn,

Je schrijft dat je het lastig vond om alleen een audio babyfoon te hebben. Dat snap ik heel goed. Laatst had ik een verjaardag en sliep de dochter van een vriendin in mijn bed. Door de gezelligheid en muziek was ik bang dat we een babyfoon niet zouden horen. Ik ben toen opzoek gegaan naar een gratis app om te gebruiken. Ik kwam uit bij de ios app AtHome en AtHome video streamer. Het is voor apple producten, maar wat ik deed was mijn iPad richten op het bed en het beeld streamen naar mijn iPhone. Werkte ideaal, zowel beeld als geluid. Dus als je nog een “oude” apple hebt liggen die je als camera kunt gebruiken, kun je overal op je telefoon naar je kleine in bed kijken.
Misschien heb je nu al een andere oplossing, maar ik wou dit toch graag delen.

Fabienne -

Ik weet niet of t al gezegd, heb niet alle reacties gelezen maar je babyfoon kun je instellen op gevoeligheid. Dus heel gevoelig als je ieder geluidje van je baby wilt horen, of minder gevoelig als je je baby pas wilt horen als hij gaat huilen bv.

Mariska -

Leuke lijst! Mijn top 5:
1. draagdoek (liefst tweedehands want is dan al lekker zacht en knoopt fijner – ik heb er ondertussen al 3 (oeps!) een yaro (betaalbaar en snel zacht te maken, leuke prints), ellevill (met bamboe, die is echt superzacht en fijn voor newborns) en een nona woven wraps (die is nog erg stug maar wel heel draagkrachtig, is ook erg betaalbaar). Ik vond de ByKay denim te stug voor een newborn en daardoor ook niet zo fijn knopen. Als je niet wilt knopen zou ik een ergonomische drager kiezen zonder insert (zoals Kokadi, Storchenwiege, Emeibaby, Marsupi)
2. boxpakjes to the max! Heel veel gebruikt de eerste weken. Vond het juist makkelijk met verschonen (hadden met drukknoopjes bij de beentjes). Later ook boxpakjes als pyjama gebruikt. Nu heeft ie een slaapzakje :) (vanaf maand of 3)
3. Facebookgroepen. Ik ben lid van verschillende borstvoedingsgroepen, een groep voor kolven, een groep voor co-slapen, een groep voor wasbare luiers, een groep voor dragen en draagdoekenmarkt. Superfijn om tips te vragen of je zorgen te uiten en scrollt lekker weg tijdens de nachtvoedingen 😉
4. Een man die ‘s ochtends ontbijt op bed brengt. Zeker in de kraamweken is dit echt een aanrader! Het scheelt toch weer een paar handelingen en je kan zelf nog even blijven liggen. Scheelt echt qua slaap enzo!
5. Een brede commode. Wij hebben de Ikea ladekast Hemnes met 8 laden. Is echt zo fijn dat er naast het verschoonkussen nog heel wat spullen op passen. Zelfs de weegschaal in de kraamweek paste met gemak! En die lades zijn echt fijn: 1 lade voor kleertjes, 1 voor hydrofiele doeken, 1 kleine voor sokjes etc, 1 lade voor wasbare luiers.. Nouja, je kan er gewoon superveel in kwijt en omdat je de kleertjes bij de hand hebt, zit je ook niet met naar de kast lopen voor een schone romper na een ongelukje terwijl je baby op de commode ligt en er af kan vallen. En zo’n ladekast komt later ook nog wel van pas als de babytijd voorbij is :)

Oja, en voor geurloze baby-olie etc: Zarqa vind ik erg fijn! (te koop bij de Tuinen)

Laura -

Hihi.. ik vind de hydrofiele doeken hype nu echt zwaaaar overrated. Ik zweerde altijd bij monddoekjes en we hebben ze nog steeds in gebruik na elke maaltijd of tussendoor om dr snoet en handjes schoon te vegen. Ik vond zo’n grote hydrofiele doek zo stom bij zo’n klein baby’tje. Ook de badthermometer gebruiken wij nog altijd en er gaan hier echt heel veel washandjes altijd door doordat we haar elke ochtend even wassen en natuurlijk elke keer dat ze in bad gaat.

En slabbetjes! Voor als je een die hard spuger hebt, zijn slabbetjes wel echt super handig. Wij gebruikten ze best veel in haar zware reflux periode. En nu nog steeds bij elke maaltijd. Voor ons werken de badstoffen slabbers het beste, nemen veel op zonder de kleertjes gelijk nat te maken.

Leonie -

Thanks! Super handig voor mij als mommy to be! Ik ga m opslaan en zeker nog eens doorlezen:)

Corine -

Ik kan me voor een groot gedeelte vinden in wat je schrijft, al zweer ik wel bij onze babyfoon (ook zonder camera trouwens) en al gebruiken wij een Diaper Champ (sluit geuren af!). Wij zweren ook bij Dr. Browns flessen, dus die ga ik binnenkort opnieuw kopen. Oh, wat trouwens nog handig is voor onderweg: van die luierzakjes van de Action! Handig voor als je ergens bent waar bijvoorbeeld geen verschoningsruimte en dus ook geen luieremmer is. Je doet de luier dan eerst in zo’n zakje voor je hem in de prullenbak gooit. (Nu ga ik snel je blogpost lezen over parfumvrije babyverzorgingsproducten! Ik was nog op zoek naar wat informatie daarover. Ik gebruik eigenlijk altijd Zwitsal maar ik wil misschien overstappen op wat anders.)

Jette -

Oja, nachtlampje die ook los kan worden meegenomen! Zelf heb ik er 2 van Philips! Een voor zoon en een voor dochtertje. Heel flexibel met super fijn licht!

Jette -

Zensy…. Super handig! Mijn zoon van 4 is er ook gek op! “Mag ik de kruik vandaag?”

2 Aankleedkussens! 1 voor boven en 1 voor beneden!

Pas de kussenhoes aan aan je interieur beneden!

Nicole -

Wow er komt echt zoveel bij kijken, dit wist ik helemaal niet! Over een aantal jaar als het zo ver is zal ik dit artikel nog eens opzoeken haha

Carolien -

Leuk om te lezen! Mijn kleintje is nu precies 2 maanden oud en ik gebruik toch andere dingen! Hydrofiel doeken gebruik ik alleen om af te drogen na het badderen en om onder z’n hoofdje te leggen in de wieg/kinderwagen/box. Ik gebruik altijd kleine doekjes om het beetje melk dat op z’n kinnetje komt weg te poetsen en leg nooit wat over m’n schouder na de fles want hij spuugt nagenoeg nooit. De kruiken heb ik ondanks dat t een winterkindje is nooit gebruikt en een bad thermometer lijkt me juist wel handig als je geen thermostaat kraan hebt. Grappig die verschillen!

Christel -

Mijn dochter is in het ziekenhuis geboren en heeft een injectie gehad met vitamine K, daarna hoef je dit niet meer te geven. Vitamine D natuurlijk wel, al wist ik dit ook niet!

Christel -

En Willemijn, ik was net bevallen toen jij bekend maakte zwanger te zijn, dus net iets langer mama dan jij, toch vind ik veel inspiratie in de artikelen en verhalen die jij schrijft. Het voelt als thuiskomen, zo herkenbaar! Dankjewel!

Janitha -

Hey Christel,

Alle kindjes krijgen na de geboorte een vitamine k injectie maar naar mijn weten moeten ze vanaf dag 8 nog wel vit k druppen wanneer je volledig of grotendeels borstvoeding geeft, in flesvoeding zit dit al standaard verwerkt dus dan hoeft het niet meer.

Vitamine k is wel belangrijk de eerste maanden

Myrdeklier -

Wat leuk om te zien dat hier veel mammies zijn! De uitzetlijst, tja, voor sommige een uitkomst maar vaak overbodig. Zo heb ik zelf niet veel in maat 50 gekocht. Gelukkig maar want dat heeft ze nooit aangepast. Boxpakjes, super irritant met verschonen. Hulde aan de HEMA rompers met oprekbaar hoofdgat! Hulde voor de omslagdoeken/dekentjes van Lodger! Badje niet nodig gehad op 2x na. Ging gewoon met dr onder de douche. Babyfoon, i feel you. Had een dure, nooit gebruikt. Co sleeper lijkt me handig maar killing. Heb haar na 3 weken in haar eigen bedje/kamer gelegd en het was een nacht of vijf heel ernstig. Veel gehuil. Heb haar toen gewoon laten liggen want wist dat alles ok was. Sinds dien is ze nooit meer snachts wakker geweest. Yeah :-)

Pip -

Leuk artikel Willemijn! Handig voor de aanstaande mama’s. Overigens misschien goed om het artikel nog even na te lezen. Er staan een aantal spelfoutjes in.

Eva -

Wat een super fijne tips, hier heb ik heel veel aan. Electrische kruik heb ik inderdaad besteld, ook omdat die gewoon samen mag met een aerosleep. Campingbedje laten we nog even voor wat het is. Ik zocht meteen naar de flanellen doeken, die ga ik zeker bestellen (voor de rest: flanellen luiers heten ze bij de hema). Ik kan alleen het merk Friendz van de hydrofiele doeken niet vinden?

Sifra -

Heel handig artikel voor aanstaande mama’s! Maar ik ben ook benieuwd naar het merk Friendz?

Romina -

Hoi! Leuke tips! Wij hebben een wifi camera gekocht om ons zoontje in de gaten te houden in bed. Hij durft namelijk op kruiptocht vertrekt. Heb me rond zijn 5e maand rot geschrokken. Ging kijken of alles ok was en meneertje lag niet in zijn bedje maar midden in het onze. Audio babyfoon had niets aangegeven.😆 spuugdoekjes worden later nog handig, tandjeskwijl 😉

Bianca -

Leuk te lezen dat je blij bent met de maxi cosi zak van Koeka, ik vond het ook geweldig.
Wat ik zelf ook handig vond naast de vitamine D en K, is infacol tegen krampjes en koliek. Super spul. Samen met het johannesbroodpitmeel dat ik door de flesvoeding deed, de oplossing voor mijn baby destijds.

Stephanie -

Zo grappig waar je dan allemaal achter komt en wat je fijn vindt!
Ik had zoveel rompers met lange mouw en vind ze zo erg.. Hele tijd opstropen en mieren.. Hydrofiele doeken zijn ook handig! Ook zou ik een grote ring met Spuugdoekjes en speen aan mezelf vast moeten knopen.. Die dingen liggen overal behalve waar je ze nodig hebt!!
En de babyfoon dacht ook dat ik er onrustig van werd met beeld.. Maar vind het heerlijk om even een blik te kunnen werpen, maakte me juist rustiger en ook om te zien hoe hij slaapt.. Gewoon echt rustig.. Dus zelfs nu hij in zijn grote ledikant op zijn eigen kamer ligt (snif hij past niet meer in de wieg) dan kijk ik even als ik wakker wordt.. Maar je kunt dat beeld uitzetten en hij gaat automatisch aan als hij geluid maakt…. Of soms de wind met deze dagen 😉

Jodi - liefthuis -

Zo herkenbaar dit. Ik heb een juni baby en geen kruik gebruikt. Ik raadde in mijn lijstje dan ook aan deze te lenen van vrienden.
Hydrofiel doeken jaaaaaaa Spuugdoekjes nee en washandjes idd weinig.

Amelie -

De (xxl) hydrofiele doeken gebruik ik nog steeds voor het afdrogen van mijn zoontje en hij is 5, haha. Hij vind ze fijner dan een gewone handdoek.
Co sleeper vonden wij helemaal niks, hij sliep de eerste weken in de kinderwagen maar daarna gewoon in zijn eigen bedje in eigen kamertje. Ik werd gek van alle geluidjes van hem en kon niet slapen als ie op onze kamer lag.

Kim -

Dank voor deze info, super fijn om te lezen als zwangere wat je van alles vindt. Wat ik me nog wel afvraag: ik zag op foto’s dat je Jelle vanaf het begin al vaak in de draagdoek had. Welke draagdoek is dat en zou je die ook aanbevelen? Is het moeilijk om te knopen of had je dat snel geleerd?
Lijkt me super om mijn kindje straks te gaan dragen, ziet er zo heerlijk knus uit :-)

Willemijn -

Het is de ByKay gewoven draagdoek. Ben d’r super blij mee!

Annemarie -

Super handige lijst, ook al heb ik het voorlopig nog niet nodig. Mocht de dag ooit komen dan weet ik hem te vinden!

Cindy -

Ik had laatst borstvoedingscursus en daar werd helemaal NIET gesproken over Vitamine K. Heel slecht. Via andere zwangere vriendinnetjes (beide zwanger van de tweede, scheelt een hoop) hoorde ik er van en ik heb het ingeslagen. Hydrofiele doeken heb ik in allerlei soorten en maten en navelbandjes heeft mijn moeder gekocht. Er staan inderdaad een hoop dingen op de uitzetlijst waarvan ik denk “wat moet ik ermee” en dat heb ik dan ook niet gekocht.

Willemijn -

Je baby krijgt wel een vitamine K shot voldoende voor een hele week van je VK. Misschien dat er daarom niet over gerept wordt?

Charlotte -

De badthermometer vond ik juist wel heel fijn, die gebruikte ik echt altijd! Met de rest ben ik het wel eens inderdaad. Na een tijdje ging ik slabbetjes wel gebruiken maar dan kocht ik die van de Zeeman, die hoef je niet vast te maken achter de nek (niet handig want je baby kan nog niet zitten) maar trek je over het hoofd heen aan. Ideaal! en die hydrofiel XXL doeken, ik heb er drie en gebruik ze nog heel veel (mijn dochter is inmiddels 2 haha) Heel fijn dus!

Mo -

Toevallig heb ik hier laats ook een stukje over geschreven, maar mijn lijstje ziet er weer heel anders uit, haha! Zo zweer ik bij een draagdoek (de kinderwagen is de eerste vijf maanden eigenlijk niet gebruikt, dochter huilde er alleen maar in), is het badje welgeteld één keer gebruikt en zijn hydrofiele washandjes voor ons juist onmisbaar omdat we geen billendoekjes gebruiken. Oh, en voor onze volgende komt er zeker een co-sleeper, dat lijkt me zo’n ideaal ding!

Diana -

Willemijn ik heb niet eens een baby (en kan en ga er ook geen krijgen) maar toch lees ik alles met veel plezier omdat je zo leuk schrijft! Love it!

Willemijn -

Hihi leuk om te horen!

Nynke -

Oh en maat 50 zou ik trouwens echt niet teveel kopen! We hadden 3 setjes in die maat en die heeft ze nooit gedragen omdat ze er gelijk al niet meer in pastte..

Nynke -

Het meeste ben ik helemaal met je eens!
Monddoekjes gebruiken wij trouwens wel, nemen net wat meer op dan een hydrofiel en ik gooi er altijd een in de wandelwagen voor we weggaan.
De xl hydrofielen gebruiken wij op het aankleedkussen en onder haar hoofdje in haar bedje. Heb er een stuk of 5 en vorige week nog 2 bij gekocht, er zit altijd wel 1 of meer in de was. Vind ze ook handig voor onderweg voeden, dan zitten borst en baby niet zo in het zicht :)

Qua kruik zweer ik trouwens bij de Zensy! Zo warm en heel handig om het bedje even voor te verwarmen.

Anouk -

Leuk om te lezen! Ik vind wel dat het een heel verschil is of je een zomer- of winterbaby krijgt. Zo’n voetenzak of extra dekens waren hier bij de eerste veel te warm geweest, rompers met lange mouwen heb ik daarom ook al snel verbannen. Slabbers en monddoeken vond ik juist heel fijn als aanvulling op de hydrofiele doeken, wij hadden een spuger, dat had er vast mee te maken ;). Hoe meer ze gaan eten, hoe meer ik ze gebruik .Goede tip voor nieuwe mama’s om die vitamines vast in te slaan. Voor de lente- en zomermama’s is zonnebrandcrème erg fijn om standaard in de luiertas te hebben, net als een zonnehoedje, vind ik tenminste. Ook heb ik altijd luierzakjes van de Action in de buurt. Handig tegen de stank of als je een luier niet direct weg kunt gooien als je op pad bent.

Willemijn -

Goede tips voor lente- en zomerbaby’s! Daar kon ik toch wat minder over zeggen haha!

Debby -

Pfoeee wat een lijst haha, maar super bedankt voor de handige tips! Ik wil vooral niet teveel dingen kopen omdat ik waarschijnlijk niet meer zo heel lang in Nederland blijf na de geboorte. Die co-sleeper lijkt me wel heel erg fijn. Vind het lastig om kleertjes te kopen, dus bedankt nogmaals 😀

SELFIEKOEKJES -

Ik had echt 100 mutsjes gekocht en wat denk je? Mijn baby werd geboren met een super grote bos krullen. Zelfs de verloskundige in het ziekenhuis vonden dat mijn baby bizar veel haar had. Conclusie? Ze heeft nog nooit een mutsje op gehad, haha. Persoonlijk vond ik de kruiken een beetje overbodig. Er werd overal aangegeven dat je echt twee kruiken moest hebben. Wij hebben een goed geïsoleerd huis en het is er heerlijk warm dus die kruiken waren echt niet nodig.

Inez -

Wat grappig om te lezen!
De monddoekjes en slabbetjes zijn hier juist een hit, ons zoontje knoeit echt bijna niks dus die dingen zijn groot zat.
Ook vind ik het erg handig om hem het monddoekje te geven zodra ik de fles geef omdat hij anders steeds met zijn handjes de fles weg wil meppen.

Michelle -

Wat een geweldig artikel dit! Ik ga je tips zeker ter harte nemen. Heb me bij het doorspitten van die uitzetlijsten al zo vaak afgevraagd of bepaalde dingen wel echt nodig zijn (monddoekjes, slabbetjes, navelbandjes?)! Fijn om over jouw ervaringen te lezen. Wat betreft dat niet te veel kopen in kleine maatjes; die missie is hier jammerlijk mislukt. Haha.

Sonja -

Wat ik als tiener die nog geen babywens heeft in de nabije toekomst heb geleerd vandaag: Het is vooral belangrijk dat je veeeel doekjes hebt om alle vloeistoffen die een baby uitkwijlt/plast op te ruimen :’)

Kirsten -

Er zijn inderdaad heel wat dingen die je niet gebruikt & die toch op de lijst staan.. Waar ik de geboortelijst gelegd heb, waren ze wel heel eerlijk & vertelden ze me wat ik er zeker niet moest opzetten. Dat was wel fijn!

Janine -

Nuttige tips!
Wij hebben hier de kruik ook best wel veel gebruikt in het begin. En wij ook in de kraamweek pas de vitamines gehaald, zo raar dat dit niet op een uitzetlijst staat!
Wij hebben een kammetje wel gebruikt bij het eerste badje! Onze zoon had ook een flinke bos haar bij de geboorte en (sorry voor de details) daar zat toch wel wat opgedroogd bloed in dus heeft de kraamverzorgster dit gebruikt om het er voorzichtig uit te kammen met veel water en badolie. Met het borsteltje is dat toch niet zo makkelijk en ook niet zo fris.
Ook als je kindje last heeft van berg op zijn hoofdje kan dit dan dus handig zijn.

Dita -

Heel handig! Helemaal aangezien ons meisje deze week wordt geboren met geplande keizersnee. Ik wil nog een koeka voetenzak en een xxl hydrofieldoek.

Diana -

Alvast proficiat, wat leuk en veel succes met de keizersnee

PinkFairy -

Dat advies over niet te veel kleertjes in kleine maten heb ik al snel naast me gelaten. Ik kwam er namelijk achter dat je zoooo snel door je kleertjes heen gaat met al die plas- en spuug incidenten. Uiteindelijk heb ik nog best wat bijgekocht, lang leven online stopping. 😉 Ik heb dan ook geen Lange Jan, dus wij doen best lang met kleine maatjes. Dus nooit spijt van die extra exemplaren gehad!

Miranda -

Haha ja, die monddoekjes. Wat een grap. Wij hadden ook een stapeltje vrolijk gekleurde kleine doekjes. Kun je niks mee.
Ze worden nu trouwens wel gebruikt, Sanne blijkt een friemelaar en heeft het liefst een gewone simpele doek vast, zij heeft dan vaak zo’n monddoekje vast. Lekker zacht en een vrolijk kleurtje:)

Madelaine -

Ha leuk! Ik kan me goed vinden in je lijstje. De monddoekjes gebruik ik hier wel, zo veel knoeit ze niet, maar de grotere doeken zijn inderdaad fijner. Ik vind een co-sleeper dus weer overbodig omdat Jasmin in haar eigen kamer slaapt. Maar kan begrijpen dat het fijn is, de eerste week bij ons op de kamer was het wel een beetje gehannes met dat wiegje. Verder vond ik kruiken ook onwijze onzin tot ik merkte dat ze echt gehecht is aan een warm(er) bedje als ze er in word gelegd. Ik heb een Zensy aangeschaft omdat ik dat gedoe met water heel irritant (en gevaarlijk) vond. Het is de beste 30 euro die ik ooit heb uitgegeven. Ze is nu 7 weken oud en kan prima haar temp houden maar ik gebruik ‘m nog vaak genoeg. Niet meer bij elk slaapje, straks is ze 37 en wilt ze nog een Zensy ;). Verder knik ik hevig ja bij de: Dr Browns flessen (vooral met brede hals voor KV), mooie en zachte dekentjes, genoeg kleding in maat 50/56, en de leuke mutsjes. Ook was de Noppies BH hier favoriet aan het einde van de zwangerschap.

Rosalie (4BeautyandLife) -

Grappig, ik heb zo’n XL doek, maar gebruik hem nooit. En tijdens het verschonen leg ik altijd een schonen luier onder mijn kind en dan pas trek ik de vieze weg. Nooit plasongelukjes omdat er altijd een luier onder ligt. Maar misschien is het met jongetjes wat risicovoller haha. Kruiken waren bij ons weer compleet overbodig. En wat bij ons een hit was, was een mobiel boven het bed. Had ze wat te kijken.

Willemijn -

Haha ja jongetjes kunnen in een boogje pissen. Zo is Nijntje die naast de commode staat al meerdere keren nat gesproeid 😛

Nikkkie89 -

Ik ben als baby derde graads verbrand door het plots opengaan van een kruik. Helaas nu, 26 jaar later nog littekens van. Pas maar op met die kruiken. Beter een schapenvachtje die je eerst een tijdje op de verwarming hebt gelegd. of evt elektrische deken, hoewel die ook vlam kunnen vatten.

Willemijn -

Gelukkig heb je tegenwoordig elektrische kruiken. Die zijn een stukje veiliger! :)

Corinne -

Hoewel ik van mijn tante, die bij een kraamzorgorganisatie werkt- geen Zensy mag kopen omdat er meerdere gevallen zijn geweest waarbij de kruik ontploft is!

Margot -

Wat een handige opmerkingen! Ik denk dat veel meiden hier wat aan hebben!

Ilonk -

Co-sleeper zweer ik bij wat is dat fijn , en van koeka de slaapzak ook heerlijk wij hebben Maxicosi en daar zit die standaard in heerlijk met die kou buiten! Spuugdoekjes hebben wij dan wel weer in overvloed maar heb dan ook en baby met reflux en slabbertjes gebruik ik ook heel veel maar dat op zijn kleding schoon te houden inverband met reflux. Babyfoon met camara vind ik dan weer heel fijn, dan kan ik kijken of er echt iets of dat hij beetje aan mopelen is. Mij stelt dit juist gerust

Jana -

Wij hebben die doeken nooit gebruikt omdat mijn broer (nu 1 jaar) nooit spuugde😂 mijn broer heeft ook nooit die boxertjes gedrzgen, hij droeg altijd standaard pyjama’s. Rompertjes en slabbetjes zijn dan echt weer musthaves. Gebruik je ze nu nog niet, ooit komen ze van pas!

demallemolenmoeder -

Ik kan mij goed vinden in jouw aanraders maar zeker ook de lijst wat eigenlijk overbodig is. Mocht ik nog een kindje mogen krijgen dan, staat een co-sleeper hoog op mijn lijstje.

Reageer ook