Zelf notenpasta maken

Iets wat ik nu altijd eens wilde proberen is zelf notenpasta maken. Het schijnt super simpel te zijn en ook nog eens een stuk verantwoorder dan traditionele pindakaas. Ik pakte mijn krachtpatser erbij en ging aan de slag. Vandaag laat ik je zien dat zelf notenpasta maken inderdaad heel simpel is.

Wat heb je nodig?

  • Noten naar keuze
  • Keukenmachine
  • Klein snufje zout

Ik nam zelf 100 gram hazelnoten en 100 gram amandelen. Je kunt ook pinda’s, cashewnoten, pecannoten of eigenlijk iedere noot dan ook, gebruiken. Je kunt een mix maken, of een pure notenpasta van één soort.

De keukenmachine is bij voorkeur zo krachtig mogelijk. Hoe krachtiger je machine, hoe korter het ook duurt. Ik gebruik mijn geliefde krachtpatser, de Oster Versa. Dit is een professionele blender die maar liefst 28,000 toeren per minut kan bereiken. Ik bereid van alles met dit ding. Zo gooi ik er regelmatig een paar tomaten, wat balsamico, een half uitje, wat knoflook, zout en peper in en laat dit even draaien. Het resultaat is een heerlijk soepje! Ook maak ik er heerlijke smoothies mee en ga ik hem straks voor babyhapjes gebruiken. En vanaf nu kan ik er dus ook notenpasta mee maken! Jup, ik zweer bij m’n Oster Versa.

En hoe doe je het dan? Nou, het is super makkelijk kan ik je zeggen. Je gooit je noten met een kleine beetje zout in de keukenmachine en zet hem aan. Nadat je hem heel kort hebt laten draaien zie je de noten al helemaal vermalen worden. Ze zijn nu een soort meel geworden. Dat zie je goed op de foto hieronder.

De truc is nu om geduld te hebben. Zet je keukenmachine weer aan en laat hem draaien tot de olie vrij komt. Langzaam zie je steeds meer olie vrijkomen en de noten steeds fijner worden. Dit kan best even duren, afhankelijk van de kracht van je keukenmachine.

Ik merkte zelf dat ik mijn Oster Versa niet te hard moest zetten. Hij is namelijk zo krachtig dat hij al het meel tegen de wanden aan stuwde. Toen ik hem lager zette had ik binnen een paar minuten notenpasta! Als je dus ook een Versa hebt, of een evenkrachtige machine, zet hem dan ook weer niet té hard dus. Bij een minder krachtige/professionele machine is het waarschijnlijk wel zaak om hem harder te zetten en langer te laten draaien.

Bijna klaar! Nog héél even!

En tadaa, dit is hem! 100% pure notenpasta. En lekker dat het is joh! Djurre is een pindakaasmonster en binnen no time was dit potje dan ook op. Ik ga dit zeker weten vaker maken! Calvé, move over!

Je schijnt zelfgemaakte notenpasta trouwens prima een tijdje te kunnen bewaren, mits je potje of bakje goed schoon is. Ook kun je lekkere variaties maken hierop. Voeg bijvoorbeeld wat honing, kaneel of cacao toe voor een twist.

Ik ben helemaal enthousiast over deze ontdekking. Het is misschien heel simpel, maar zó lekker. Ik ben ook nog lang niet uitgeprobeerd met alle variaties en notensoorten.

Heb jij wel eens geprobeerd om zelf notenpasta te maken?

25 reacties

Sophie -

Je bent mijn held! Ik woon nu sinds kort in Zwitserland, waar ze helemaal geen pindakaas hebben. Ik keek op 2wmn voor wat nieuwe ideeën voor recepten en ik ga dit gelijk maar is uitproberen :)

Sandra -

Ziet er heerlijk uit! Ik zit hier even inspiratie op te doen voor enkele gerechtjes volgende week, geweldig plekje hier op 2WMN! :)
Een blender heb ik niet maar ik vermoed dat het met mijn bamix ook wel moet lukken :).

Merel -

Hoi! Dit is super lekker, ik heb het zelf ook wel eens gemaakt. Helaas ben ik er sinds kort achter dat ik niet zo goed tegen amandelen kan. Weet iemand waar ik deze voor zou kunnen vervangen?

Willemijn -

In principe voor iedere noot! Pinda, walnoot, cashew, wat jij lekker vindt! :)

Marita -

Lekker met wat sambal erin!

Kelly -

Jammie! Dat wil ik ook wel een keer proberen.

EliseDingen -

Ik heb gehoord dat als je blender niet zo heel sterk is je de noten ook een (paar) uur(tjes) kan laten weken voor je mixt :)

Heleen Schrijvershof -

Goeie, lijkt me logisch inderdaad. Ik zag hieronder ook dat je ze eerst nog kan roosteren voor extra smaak, dan zou ik dat weer niet doen. Maar als je dat niet doet: top tip.

Pien -

Het is ook lekker om de noten eerst even kort te roosteren in de oven en ze daarna fijn te malen.

Murl -

Kunnen jullie geen like knop maken :P?

Door -

Het is nog lekkerder om de noten eerst te roosteren in de oven tot ze goudbruin zijn. Ze hebben dan nog meer smaak!

Katrien -

Wauw, dat is echt heel simpel. Ik dacht dat er meer ingrediënten in zaten. Waarschijnlijk wel in die lang houdbare, vette varianten van de supermarkt! 😉 Is eigenlijk hele gezond zo!

Dita -

Wauw dat is simpel! Het ziet er heerlijk uit. Dit ga ik zeker eens proberen.

Channah -

Dit ziet er super lekker, en gezond uit! En ik ben gek op maïsbrood, dus dat scoort altijd extra punten, haha! :)

Michelle -

Ik heb dit een keer geprobeerd met pinda’s, maar dat experiment vond ik niet zo geslaagd! Deze variant ga ik ook eens proberen, lijkt me toch echt wel heel lekker.

EminasLifestyle -

Dat lijkt me erg lekker en gezond! Ga ik zeker proberen.

Lianne -

Heerlijk! Nog nooit gemaakt, maar wel al lang om mijn ‘bak ‘t lijstje’.

Elize| girlonthewhitebike -

Superleuk en makkelijk! Deze ga ik zeker onthouden♡

Miranda -

Ik moet ook nodig weer eens zelf pindakaas maken als ik dit zo zie. Lang geleden is dat alweer haha!
Ik zet de machine helemaal in het begin altijd even stop. Dan haal ik er 1 of 2 lepels fijn gehakte pinda’s uit en laat ‘m dan verder draaien tot het klaar is. Met een lepel roer ik de fijn gehakte pinda’s er weer door. Lekker pindakaas met stukjes noot;)

Willemijn -

Jaaa lekker! 😀

Margot -

Dit staat al heel lang op mijn lijstje om eens te proberen!

Carina -

Ik doe dit al jaren. Heb wel gemerkt dat voor mijn blender het beter is als ik of een hoog gehalte pinda’s heb of als ik er wat olie bij doe. Anders raakt ie snel oververhit.
Ik houd helemaal niet van pindakaas maar dit zelfgemaakte mengsel lust ik wel!

Laura J -

Lijkt me lekker!

Als je zelf alleen geen keukenmachine hebt (zoals ik) is de amandelpasta van BioToday (hebben ze bij sommige AH’s) ook wel echt een aanrader! Is 100% amandelen en verder niks.

Renate -

Jaa lekker is dat he? Ik probeer nu steeds met hazelnoten/cacao en roomkaas er een soort Nutella van te maken maar dit is mij nog niet gelukt.. Van die houdbaarheid wist ik niet- ik zorg er altijd wel voor dat het binnen 2/3 dagen op is. Ps. Is dit niet een advertorial voor de blender? Zie het nergens staan, maar het komt wel een beetje zo over :)

Willemijn -

Nee. Als dat het zou zijn staat het er echt altijd bij (bovenaan het artikel bij de categorie). Ben gewoon heel blij met m’n machine en had er nog nooit over geschreven. Het artikel was een beetje kort dus was er mooi nog wat ruimte om er wat over te vertellen. :)

Reageer ook