Originele kraamcadeau’s

Kraamcadeautjes. Ik vond het altijd maar moeilijk, moeilijk, moeilijk. Maar nu ik zelf een kind heb, heb ik opeens inspiratie te over. Ik ben de beroerdste niet, dus help ik jullie graag op weg. Dus heb je geen idee wat je nu weer mee moet nemen op kraambezoek? Dit zijn een paar originele kraamcadeau’s!

Voor (bijna) niets!)

Neem een lekkere maaltijd mee op kraambezoek. Maak iets wat ze zelf makkelijk kunnen opwarmen in de oven, pan of magnetron. Of maak een lekkere ontbijtmand klaar en bezorg dit bij ze ‘s ochtends vroeg. Blijf vervolgens niet hangen, hoe gezellig je dat zelf ook vind en als je nog iets extra’s wilt doen, ruim dan ook de boel weer op 😉 . Ze zullen je super dankbaar zijn! Ze zullen er nog blijer mee zijn dan vetste kraamcadeau, ik zweer het je! Met zo’n poepieverse baby kom je namelijk nergens meer aan toe, laat staan koken!

Ben je een beetje creatief? Maak dan zelf een cadeautje. Lijst bijvoorbeeld het geboortekaartje op een creatieve manier in, maak zelf een kapstokje met de naam erop, maak een naambordje of versier een geboortebeker. Zo maar wat ideetjes!

Altijd goed

Er zijn een aantal cadeautjes die vrijwel iedereen wel kan waarderen:

 • Kinderboeken (Wel tricky, want wordt vaak gegeven dus kans op dubbele! Koop daarom niet de klassiekers, die hebben ze vaak al)
 • Cadeaubonnen van bijvoorbeeld HEMA, Zara, H&M, Prenatal, Babypark/Babyplanet/Babydump, Koeka, Bart Smit, Intertoys.
 • Denk ook aan iets voor de kersverse ouders! Bijvoorbeeld een massagebon/chocola/wijn/tijdschrift voor haar en een paar speciaalbiertjes/kaartjes voor voetbal/dinerbon/boek voor hem! En als ze al een kindje hebben, neem dan ook iets kleins voor hem of haar mee.
 • Accessoires/extra’s voor hun toch al hele dure babyuitzet. Zoals: extra’s op de kinderwagen (Bugaboo en Joolz hebben bijvoorbeeld hele fijne extra’s) of hun kinderstoel (bijvoorbeeld de baby-opzet voor de Stokke stoel)

Tot €15

Kleertjes is iets wat kraambezoek maar al te graag geeft. Begrijpelijk natuurlijk, want niets is zo schattig als kleine babykleding. Als je kleding wilt geven, bedenk dan wel dat het echt bij de smaak van de ouders past (en dat is niet altijd je eigen smaak 😉 ). Anders wordt het niet gedragen en dat is zo zonde, toch? Qua maatjes zegt iedereen wat anders. De één zegt: koop kleine maatjes, want al het andere kraambezoek koopt maat 62 of groter. De ander zegt: koop grote maatjes want kleine maatjes hebben ze zat. Ik zeg: vraag gewoon even welke maat ze het liefst hebben. Weet je zeker dat je met de maat in ieder geval goed zit. 😉

Rammelaars, stapeltorens, blokken, ballen, knisperspeeltjes, voelboekjes… Kortom: speelgoed tot en met zo’n 6 maanden. Altijd goed.

Baby Art Cards. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed zit en zien ook nog weinig kleuren. Ze kunnen wel goed contrasten zien. De Baby Art Cards zijn kaarten in zwart en wit met daarop afbeeldingen. Ik kreeg een setje van vriendinnetje Martina en Jelle is er helemaal dol op!

Koop een tof spaarvarken (als je nog extra budget hebt eventueel alvast met een beginnetje 😉 ). Als je weet hoe het kamertje eruit ziet kun je het spaarvarken daar op afstemmen en anders moet je een beetje afgaan op de smaak van de ouders.

.

Tot €30

Hydrofiele doeken van Aden & Anais. Dit zijn hands down de fijnste, beste hydrofiele doeken, alleen ze zijn relatief duur. Daarom koop je ze niet snel voor jezelf. Des te leuker om ze daarom wel cadeau te krijgen!

Cadeaumand met 7, 10 of 14 cadeautjes. Voor elke dag één. Wat je hier bijvoorbeeld in kunt doen: knuffeltje, sokjes, iets lekkers om te eten, hydrofiele doek, rompertje, rammelaar, boek.

.

Tot €50

Laat bij de nieuwe ouders een ontbijt of diner bezorgen. Een luxe ontbijtje of lekkere maaltijd van de traiteur of een lekker take out restaurant is voor nieuwe ouders een enorme luxe, aangezien ze de eerste periode nauwelijks aan douchen toekomen, laat staan koken!

Hebben de ouders een Joolz gekocht voor hun mini? Geef ze dan – als ze die nog niet hebben – een gepersonaliseerde veiligheidsbeugel. Zo cool!

€50 of meer

Als de ouders van zwart-wit/minimalistisch en Scandinavisch interieur houden dan weten ze de populaire The Birth Poster vast te waarderen!

Er zijn een paar ‘grotere’ cadeau’s waar je ouders denk ik heel blij mee kunt maken, mits ze het nog niet hebben. Zoals:

 • Babyfoon (willen ze met of zonder camera?)
 • Draagdoek of ergonomische draagzak (zoals de Tula)
 • Kinderstoel
 • Loopauto/loopstoel/poppenwagen
 • Hypermoderne luieremmer

Ook leuk, een cadeautje van zilver. Zoals een verzilverde rammelaar, een armbandje met de naam erin gegraveerd (mits het de smaak is van de ouders), zilveren spaarpotje, etcetera.

Geef de ouders een cadeau wat ze zeker weten nooit meer zullen vergeten: een newborn shoot!

Naamcadeautjes

Sommige mensen weten het totaal niet te waarderen, anderen zijn er dol op. Ik vind het zelf wel leuk, mits met mate. Hier een paar ideetjes om een naam op te (laten) drukken:

 • Speelgoedkist
 • Beker/bordje
 • Naamplaatje voor op de (slaapkamer)deur
 • Badcape
 • Speenkoord/speendoekje (mits de ouders een speentje willen gebruiken)
 • T-shirt
 • Producten van Koeka (hier zie je alle items die gepersonaliseerd kunnen worden)

Zo! Ik hoop je op deze manier wat inspiratie te hebben gegeven voor hét perfecte kraamcadeau. Ik denk dat wat je ook koopt (of maakt), het altijd goed is zolang je het met liefde uitkiest. Nog een leuke tip, schrijf niet een kaartje aan de ouders, maar een kaartje aan de baby zelf met bijvoorbeeld iets wat je voor hun toekomst wenst, hoe je zijn/haar ouders kent of een verhaaltje over jezelf. Zo leuk om later terug te lezen!

Wat vond jij leuke kraamcadeau’s om te krijgen? Of om te geven?

48 reacties

Mariëlle -

Wij surinamers geven altijd een ogri ai om het kind te schermen tegen het kwaad. Soms met een speldje en soms aan een ketting, armband of oorbellen. Niet erg orgineel want de meeste mensen komen met hetzelfde aan maar wel een mooi gebaar! Thanks voor alle tips. Mijn tante gaat binnenkort bevallen en er zaten zeker wat leuke cadeaus bij!

Susan -

Wat een handig artikel, ik moet binnenkort op kraamvisite dus dit komt goed van pas!
Liefs,
Susan

Sherina -

Ik vond het zelf ook altijd lastig om iets te geven of om iets te krijgen (en dan enthousiast te zijn mocht het niet helemaal mijn smaak zijn) nu maken wij zelf kraamcadeautjes; luieretuis, speendoekjes, slabbetjes, omslagdoeken etc. Dat is natuurlijk super leuk om te maken. Maar ik vond het ook altijd heel leuk om een kraampakket te maken en ook om te krijgen. Een mand met 7 cadeautjes voor iedere dag een cadeautje in de eerste week. Super leuk voor in je kraambed. En dan kun je variëren in prijzen, zelf gemaakte producten en noem maar op!

Janneke -

Hoi Willemijn, waar bestel jij de veiligheidsbeugel voor de Joolz kinderwagen?
Ben al een tijdje op zoek om die van ons te vervangen. Dank je wel!

Mama93 -

Leuke tips. Waar ik op bezoek ben geweest zijn het luiertaarten geweest wiegjes kastelen je kan alle kanten op. Of laast me hele uitzet van de jongste!

En lekker eten voor de ouders. En niet te vergeteb de oudere kinderen een dagje meenemen naar een grote speeltuin.

Bregje -

Ik haak altijd zelf iets. Vaak hebben de aanstaande ouders al hints gegeven of ik kijk gewoon wat ze geliked hebben op mijn Hip&Zacht instagram of Facebook pagina. Daarnaast geef ik een cadeaubon en bij mensen die dicht bij me staan en meerdere kindjes hebben, bied ik aan iets leuks te gaan doen met het oudere kind zodat die ook wat extra aandacht krijgt in de nieuwe gezins situatie.

Jette -

Mis het kleine balletje van o-ball! Echt leuk! Zag dat Jelle die ook heeft! Onze meid was er dol op

Willemijn -

Jaaa Jelle vindt hem ook leuk! Ook al kan ‘ie nog niet pakken haha. Hij kijkt er al wel veel naar.

Jette -

En de lodger slofjes! Koop alleen niet de kleinste maat :)

Leonie -

Wat een mooi uitgebreid artikel! Er staan echt super leuke dingen in.. Ik koop vaak kleertjes omdat die zo ontzettend schattig zijn.. Maar gepersonaliseerde spulletjes zijn eigenlijk zoveel leuker.
Oh, nu dat ik zwanger ben (yes, ik mag het nu zeggen), wil ik eigenlijk alles al aanschaffen, hihi:)

Willemijn -

Gefeliciteerd 😀

Femke -

Super leuke dingen!

Ik kreeg van een vriendin een stoeltje met het geboortekaartje erop, en ook helemaal afgewerkt in die kleuren!

Karin van den Berg -

Wat een leuk artikel! Een nichtje van mij is onlangs moeder geworden. En we hebben in het weekeinde dat ze jarig was (drie weken na haar bevalling) een luxe ontbijt en in de avond sushi laten bezorgen. Ze heeft zich erg jarig gevoeld want je wilt toch een beetje verwend worden of uiteten op jouw dag, maar dat ging even niet met de kleine!

Eva -

Wauw die art cards ga ik meteen bestellen, wat een leuk idee. Ik ben nu 3 maanden zwanger maar kom al om in de knuffels 😉 Zou boekjes heel leuk vinden om te krijgen, of kleertjes in grotere maten. Ik laat dat nu links en rechts al vallen, zou het zonde vinden om nog meer knuffel te krijgen.

Jodi - liefthuis -

Wat een handige lijst. Die kraammand is awesome. Ik heb hem onlangs gemaakt voor een vriendin maar dan voor 10 weken een cadeautje na prematuur geboorte van hun kleine meisje. Hopelijk het laatste cadeautje thuis uit pakken.
Een bestekje of zwemband zon gele vond ik ook leuke cadeaus.
Een swaddler van lodger is ook een fantastische doek.

Madelon -

Toen een vriendin van mij beviel heb ik haar 2 kleine potjes gegeven.
Eén waar het eerste melktandje in kan zodra die gewisseld is en één waar het eerst afgeknipte haarlokje in kan. En zo’n pakketje waar je in gips de voetjes en handjes van de baby kunt zetten.

Smilla -

Kinderbestekje met de naam dr in is ook een leuk cadeau, ‘de straat’ gaf het altijd als een cadeautje als dr een baby was geboren, je hebt er aan het begin nog niet heel veel aan, op het lepeltje na, maar als kind vond ik het altijd heel leuk om mijn eigen bestekje te hebben

Lisanne -

Wat een mooie en originele lijst! Ik vind die Birth Poster zo gaaf!! Misschien dat ik die ook nog wel aanschaf of vraag…

Een kraamcadeau wat mij erg is blijgebleven was een heerlijke dikke biefstuk, ge-ni-aal!

lilian -

Een zwembroekje/zwemluiers met een maand babyzwemmen wordt vaak ook echt gewaardeerd

Eva -

Ook heel erg leuk inderdaad!

Anne -

Wat een leuke cadeautjes! Heb je misschien ook nog inspiratie voor een leuk kleinigheidje voor mijn stagebegeleiders? Het zijn jonge vrouwen & wil bij mijn afscheid eind februari iets leuks geven!

Emma -

Ik ben zelf nog jong (24) en ik hou altijd wel van ici paris bonnen. Ervan uitgaande dat ze van make up houden. Als je dat niet zo leuk vindt (of zij niet) misschien een theater kaartje?

PinkFairy -

Goede ideeën! Alleen in mijn ogen horen luieremmer en babyphone bij de babyuitzet, althans dat hadden wij al in huis. Ben trouwens benieuwd waarom die dure hydrofiele luiers zo goed zijn 😉

Laura -

Leuke ideeën! Zelf heb ik tweemaal een luiertaart gemaakt, niet origineel, maar wel praktisch 😉 1 keer heb ik een uiltje gemaakt van vilt, deze opgevuld en er een muziekdoosje, met een trekkoortje, in gedaan (uiteraard wel ervoor gezorgd dat het veilig was voor het kindje). Werd ook zeker gewaardeerd, aangezien de ouders in spe dol waren/ zijn op dieren!

Aida -

Ik heb voor mijn neefje een muziekdoosje gekocht met draaiende badeendjes er op. In mint blauw aangezien zijn kamer die kleur is en met een lief muziekje er in. Ik koop ook vaak kleding, flesjes, hydrofiele doeken, badcapes, balneum badolie/doucheolie.

Marjolein -

Ik vind kraamcadeaus ook vreselijk lastig! Maar hier staan goede tips in, thanks!

Michelle -

Ik denk dat ik dit artikel maar aan iedereen doorstuur die over een maand of vier bij ons op kraamvisite wil komen! Haha. Wat een leuke ideetjes. Die gepersonaliseerde Koeka spulletjes ook; ik wist helemaal niet dat dat kon!

Diana -

Is het niet een beetje onnodig om alles binnen de stijl van de ouders te houden? De baby zal later ook een geheel eigen stijl krijgen toch?

Fatima -

Als n ‘baby’ n eigen stijl heeft is ie dus al geen baby meer. Het gaat hier om kraamcadeaus :)

Maaike -

Wij hebben bij de geboorte van mijn neefje een mobile gegeven voor boven het bed. Viel heel erg in de smaak! Toen mijn nichtje geboren werd zijn we niet op kraambezoek geweest omdat het gezin inmiddels in Canada woonde. Daar is het gebruikelijk dat kraambezoek diepvrieseten (kant-en-klaar of zelfgemaakt) meeneemt voor het gezin, inderdaad zodat zij niet zelf hoeven te koken. Het is daar overigens ook gebruikelijk dat je samen voor de bevalling een hoop maaltijden kookt en invriest, zodat je de eerste maand (!!) niet hoeft te koken, gecombineerd met de maaltijden van je kraambezoek.

Liens -

In België is dit ook weer helemaal hip aan het worden en is zelfs het woord van het jaar geworden, nl ‘kraamkost’. Vind het zelf een heel leuk en praktisch idee!

Annick -

Daar is het denk ik ook echt nodig, omdat ze er geen kraamzorg kennen. (net als in België)

Jennifer -

The Birth Poster vind ik ook erg gaaf, wij hebben hem niet gekregen maar ik denk dat ik hem ooit nog wel zou willen voor als we een nieuw kamertje in te richten hebben in een nieuw huis. Ik vind hem echt heel gaaf. Verder ook goede tips! Wat ik zelf ook erg leuk vond is dat mensen iets met het geboortekaartje deden. Wij hebben een knuffeltje gekregen met een shirtje aan met de print van het geboortekaartje erop en Melle’s naam. Die vind ik ook echt heeeel erg tof!

Willemijn -

Ik heb toen mijn nichtje geboren was bij de prenatal een boekje in de vorm van een hart gekocht en daar konden de mensen die op kraambezoek kwamen wat inschrijven. Heel leuk om later terug te lezen voor zowel ouders als kind. Nou moet je dan wel als een van de eerste op kraambezoek komen omdat er anders een hoop mensen missen dus dit is meer een idee voor naaste familie (bij mij waren de ouders m’n zwager en schoonzus) of voor hele goede vrienden/vriendinnen :)

Margot -

Wat een handige post! Ik denk dat ik deze nog wel eens terug zal gaan lezen!

Heleen Schrijvershof -

Wat een leuke creatieve ideeën! Ook al heb ik zelf een kind, ik moet toch vaak ook even nadenken. Bij vrienden en familie is het makkelijk (en leuk) een zwangerschapsshoot + newbornshoot, maar ik vind verder vooral de ervaringen het leukst zoals een mooi diner voor de ouders. Ik las ook ergens dat je dit ook in een soort van ouderwetse telefoonketting met de beste vrienden de eerste maand kan zorgen voor elke dag een lekker ontbijt of diner. Ik ken geen ouder die dat niet fantastisch zou vinden :-)

Willemijn -

Oooh ook leuk zeg!

Charlotte -

Nu ik zelf moeder geef ik ook heel andere kraamcadeaus dan van tevoren. Je weet nu gewoon veel beter wat wel en niet fijn is om te krijgen

Dita -

Wat een goede tips! Zelf geef ik vaak cadeaubonnen, kunnen de ouders zelf wat kopen wat ze ook echt nodig zijn.

Sanne Marlijn -

Super handig artikel! Ik heb veel kleding gekregen tijdens mijn kraamtijd, opzich wel handig. Ik vroeg wel veel dingen in een maatje groter, had al de wereld aan maat 50/56. Nog een tip voor een duurder cadeau: zilveren bestek met naam erin. Dat kregen wij van collega’s van mijn vriend.

mar -

Mijn beste vriendin is vorige week bevallen en samen met onze andere beste vriendin zijn we bezig met een kado. Het is een verzilverde spaarpot met zijn naam erop geworden. Voor haar een mooie ketting met betekenis (het infinity teken; de liefde voor de baby is oneindig en onze vriendschap ook) en voor hem zijn we nog aan het nadenken. Ook zullen we er wellicht nog een bon bij geven of iets anders.
Goed artikel dus! Vind die stang voor joolz ook ontzettend leuk en weet dat zij zo’n kinderwagen hebben.

Miranda -

Waar ik heel bang voor was toen ik zwanger was, was dat ik allemaal zelf geknutselde dingen zou krijgen die ik niet zo mooi zou vinden, of die helemaal niet bij het kamertje zouden passen:) gelukkig helemaal niet gebeurt, haha. Ik kreeg 2 luiertaarten, misschien niet origineel. Maar wel super handig die luiers. En ik kreeg een mooi kinderbesteksetje, van Jip en Janneke. Dat vond ik ook heel origineel.

Kelly -

Hele toffe ideeën ! Vaak geef ik een cadeaubon zodat ze zelf wat kunnen uitzoeken.

Tineke -

Iedereen die bij mij op kraamvisite komt in mei, zou dit artikel eerst moeten lezen 😉 Zelf geef ik altijd een cadeaukaart van bijv. Prenatal. Dan kunnen ze zelf uitzoeken wat ze nog nodig hebben.
Liefs

Evelina -

Ik heb voor mijn “nichtje” -lang verhaal, samenvatting: bleek uiteindelijk toch niet van m’n broer te zijn- een zilver armbandje gekocht met haar naam erin gegraveerd. Zo een had ik ooit ook gekregen met m’n geboorte.

Katinka -

Bij allebei mijn broertjes ben ik vooral praktish geweest. Ik heb bij elk bezoek luiers mee genomen. In eerste instantie maat 1 en en daarna, na gevraagd, steeds groter. Want als er iets snel door heen ging met een tweeling waren het wel luiers 😉
En ze vonden het geweldig. Want dat scheelde een hoop.
En toen mijn schoonzus geen melk meer had, ben ik de babyvoeding die ze wilde hebben mee gaan nemen. Vonden ze ook erg prettig.

Willemijn -

Wat attent zeg! En geniaal bedacht ook. Super praktisch!

Sigrid -

Ik vond het super moeilijk om een kraamcadeau te verzinnen toen mijn neefje geboren werd! 😉 wat tja iedereen heeft meest van die standaard cadeau’s en ik wilde toch wel iets bijzonders geven. Gelukkig kwam ik optijd de site klompies.nl tegen. Bij deze vrouw kun je handgeschilderde klompen en nog veel meer bestellen in de stijl van het geboorte kaartje. Nadat ik het geboorte kaartje naar haar had gemaild kreeg ik 2 weken later het leukste kraamcadeau wat ik ooit had gezien! (Al zeg ik het zelf)

Reageer ook