Mijn favoriete keukens

Bij ons staat lang niet iedere dag Hollandse pot op het menu. Sterker nog, het staat bijna nooit op het menu hier. Ik ben namelijk dol op verschillende keukens uit de wereld. Vandaag deel ik mijn favoriete keukens.

Italiaans

Het meest vaak maak ik gerechten uit de Italiaanse keuken. Ik ben er dol op! Vooral voor pasta’s kun je me ‘s nachts wakker maken. Mijn favoriete pasta is de pasta bolognese. Maar ik maak ook graag pasta met boursin, doperwtjes, gerookte zalm en zongedroogde tomaatjes. Of risotto, hmmmm!

Indiaas

Als je me vraagt wat ik het liefst bestel, dan roep ik (bijna altijd) Indiaas! Ik ben dol op Indiase dahl (gekruide linzen), de echte tandoori, de groente curry en pilaw rijst. Oh en nan brood ben ik ook ontzettend dol op. Hmmm!

Als we Indiaas bestellen, bestel ik standaard een dubbele portie pilaw rijst. Ik vind dat zó lekker, dat ik graag de volgende dag ook nog wat er van eet.

Surinaams

HEAVEN! Ik heb een paar jaar een half-Surinaams vriendje gehad en zijn vader kookte altijd. Iedere avond stond er wel wat lekkers op het menu. Het eten was er altijd zo lekker, maar wel ontzettend scherp. In het beginne ‘pestte’ de familie me er altijd mee, maar later was ik net zo dol op het scherpe eten als zijzelf. Haha!

Tijdens familiefeesten was het een nog groter feest. Dan werd alles uit de kast getrokken en stonden de tafels vol met het lekkerste eten. Mijn favoriete gerechten zijn bakkeljauw, gefrituurde cassave, Surinaamse nasi, roti, kousenband met aardappel, soto soep, en nou ja, eigenlijk bijna alles uit de hele Surinaamse keuken. (Waarom heb ik het eigenlijk uitgemaakt? Haha, grapje!) Hmmm! Sinds kort heb ik ook een lekkere Surinamer ontdekt in de stad en die bezorgdienst is een flinke concurrent geworden voor mijn favoriete Indiër.

Aziatisch

En last but not least ben ik dol op Aziatisch eten. Groene curry, de smaken van kokos, limoen en specerijen. Hmmm! Oh en koriander! Ik ben zo dol op koriander! Sommige mensen lusten het niet en vinden het naar zeep smaken. Wist je dat het genetisch bepaald is of je koriander lust? Wetenschappers denken dat er een speciaal gen is dat bepaalt of je het lekker vindt of niet. Bijzonder he? Ik vind het in elk geval heerlijk en gooi het door bijna alle Aziatische gerechten heen. Ik ben dol op noodles, rijst en de gevulde soepen.

Hollandse pot?

Nu ik bezig ben met dit artikel zit ik me af te vragen of ik überhaupt wel van de Hollandse pot ben… Ik geloof het eigenlijk niet. Ik maak wel eens hutspot en ik vind zuurkool lekker als m’n moeder het maakt, maar verder…? Ik ben benieuwd hoe dit bij jullie zit!

Wat zijn jouw favoriete keukens? En hoe vaak kook jij eigenlijk Hollands?

54 reacties

Rianne -

Koreaans. Dat is zoooooo lekker!
Miss Korea in Amsterdam en Kimchi House in Den Haag vind ik leuk.

Amy-Denise -

Ik ben fan van de Aziatische keuken! Ben dol op curry gerechtjes en noedels.

Luna -

Ik hou van Italiaans… pasta met kaassaus, pizza en lasagne. Mexicaans vind ik ook lekker, taco’s en wraps. Laatst had ik een Duitse avond, met Duitse vleesgerechten en toen heb ik ook lekker gegeten, was nogal verrassend. Eigenlijk heeft elke keuken wel iets wat ik lekker vind. Maar als ik zou mogen kiezen, dan toch Italiaans.

Emma -

Koriander hoort ook heel erg bij mexicaans! Geen mexicaanse schotel zonder koriander!

Nederbuur -

Italiaans en Indiaas zijn hier ook erg geliefd. Thais + sushi ook. Maar we eten vooral Belgische keuken hier thuis, recepten van mijn streek en mijn familie dus. Mijn partner houdt wel van stamppot maar waardeert de Nederlandse keuken niet zo. En dat is jammer. Want een goed bereid stamppotje raapsteeltjes of stoofpotje is heerlijk. Daar mogen Nederlanders best trots op zijn.

Melissa -

Ik ben juist erg van de Hollandse pot, een bordje met aardappels, vlees en groente vind ik heerlijk. Verder ben ik ook heel erg van Italiaans, Mexicaans en Cubaans eten.

Rosanne -

Leuk artikel! Mijn favoriete keukens zijn de Mexicaanse, Italiaanse, Griekse (ik ben er afgelopen zomer geweest en ik was vergeten dat het eten zó lekker en vers was) en Aziatische :).

Veer -

Het liefst kook ik geen hollandse pot. Maar een of twee keer in de week ontkom ik er niet aan. Anders is vriendlief boos. Die is namelijk gek op Hollandse Pot. Hihi. Smaken verschillen!

B -

Ha Willemijn. Ik ben de Hollandse pot weer (veel meer) gaan koken (en nu ook zelf eten) toen mijn 1e dochtertje naar vast voedsel ging. Het begon natuurlijk met de gepureerde groenten maar uiteindelijk naar de aardappel-groente-vlees/vis maaltijden ( in de pureerfase ook makkelijk om 1x te koken en dan heleboel potjes in te vriezen, veel recepten uit het kookboek opperdepop van de Appie) Tuurlijk varieer ik ook met pasta, rijst, couscous etc maar de ‘eenvoudige’ smaken van de Hollandse pot vond ik wel prettig voor mijn kleintjes om goed te leren eten. Nu ze een paar jaar ouder zijn eet ik weer meer over de grens en leren ze steeds meer andere smaken.

Tamara -

Ahhh! Kan je me vertellen waar je het altijd weg haalt / besteld? Indiaans en surinaams? Ik zoek nog een lekkere in groningen! Ik ben trouwens wel mega dol op italiaans en indonesisch eten!

Shannon -

Hier ben ik ook benieuwd naar!
Ohjaa indonesisch…. gado gado is mijn fav!

Jolien -

Ik vind hollandse pot best lekker, maar niet voor elke dag. Stampot andijvie, rode kool en hutspot is favoriet. Verder ben ik dol op italiaans, mexicaans en indiaas.

Femke -

Waawww wat een super mooie foto van jou!! Je STRAALT!!!

Maartje -

Hollands? Ik zou normaal snel geneigd zijn om nee te zeggen, maar ik ben een rare eter en er zijn bepaalde dingen die ik juist heel lekker vind aan Nederlands eten.

Ik ben echt DOL op rode kool en aardappel puree, met daarbij een stuk gebakken lever (met spekjes en champignons). Al jaar en dag de maaltijd waar ik om vraag op mijn verjaardag.

Daar naast heb ik graag Aziatisch eten. Vooral Japans, Chinees en Indisch. Thais ben ik minder gek op.

Wat ik juist onderaan de lijst heb staan en liever niet eet, is pasta. Bah… Ik houd niet van tomatensaus. Ketchup is al helemaal een smerig goedje volgens mijn smaakpapillen. Lasagne? Getverdemme…
Vooruit… Een pasta carbonara gaat er dan wel nog in.

Sowieso ben ik echt van het proberen. Ik ben dan ook de enige die thuis iedereen probeert aan te sporen om zo nu en dan eens een andere keuken te proberen.

Titia Dijkema -

De Mexicaanse keuken is ook heel lekker! Zelf eet ik iedere week wel een keer Hollandse pot.

Leonie -

Oef dat Surinaamse eten ziet er lekker uit! Wij eten dat eigenlijk nooit, ik denk omdat we daar niet zo bekend mee zijn en dus niet weten wat we evt. zouden kunnen bestellen.
(ik gok dat er roti op t bordje ligt? en wat daarbij?)
X

Willemijn -

Zeker eens proberen! Er ligt roti inderdaad met kip, kouseband en aardappel (wordt heel vaak bij roti geserveerd) en bestel je vaak ook als één gerecht bij de surinamer. :)

Leonie -

Heb je er daarnaast dan ook iets van loempia ofzo bij liggen?

Willemijn -

Eeh ja, een springroll 😀

Desiree -

De Hollandse pot is eigenlijk ook niks voor mij! Hooguit af en toe een stoofpotje of stamppot met rauwe andijvie maar dan houdt het wel echt op. Deze heerlijke keukens bekijken rond etenstijd is geen slim idee haha!

Mama93 -

Grappig! Al die verschillende soorten keukens. Ik ben van de Nederlandse Indonesiëse keuken en Surinaams, en Italiaans ook wel maar op een laag pitje..
Ik heb nu een hindoestaanse surinaamse vriend. En kan ook hindoestaans koken.
& Surinaams had ik al een deel van mijn Nederlandse vader geleerd.
Ik hou wel van de Nederlandse pot maar dan die van me pa (met alle keukens door elkaar heen!)
Dus Friese aardappeltjes met Indonesiës vlees en kousenband :)

Julie Tina -

Mijn lievelingskeuken is Italiaans, zonder m’n wekelijkse pasta zou ik niet kunnen haha! Als Belg eet ik uiteraard ook graag frietjes, met goeie verse mayo of een tartaarsausje. Kebab en Turkse specialiteiten vind ik ook top en qua Oosterse gerechten: zonder twijfel sushi.

Nicky -

Ik houd zelf eigenlijk niet zo van de Hollandse pot. Mijn favoriete Hollandse pot is denk ik pannenkoeken (met of zonder ontbijtspek). Mijn favoriete keukens zijn die van Italië en Griekenland. Ik ben gek op pasta’s, pizza’s en lasagna! Daarnaast houd ik erg van gyros, Tzatziki, Souflaki en Griekse Rijst.

Caro ~ My Beautycase -

Ik ben erg fan van Grieks en Mexicaans, maar een lekkere hollandse boerenkool vind ik ook heel erg lekker! :-)

Aida -

Ik ben echt van verschillende keukens fan.
Mijn vader maakt de allerlekkerste Babi Ketjap van de wereld. Geleerd van mijn opa die vroeger in Indonesie woonde. Daar kan je mij voor wakker maken.
Verder ben ik gek op de bourgondische rijst van mijn oma ( lekker plakrijst, suddervlees, tomatensaus en nog lekkere kruiden en krentjes en appel) ZALIG!
Hutspot houd ik ook van, mits lekker gemaakt.
Ik hou nog wel van meer dingen maar kan tegenwoordig niet veel meer eten door mijn voedselallergeen…Zoals Pizza of Pasta…zucht dat is zo lekker, maar helaas zit daar melk in :(.

Danique -

Nee, Hollandse pot kan mij ook niet echt bekoren (boerenkool met spekjes vind ik nog wel lekker). De Aziatische keuken blijft mijn favoriet; Thais, Indo, Indiaas, maakt me niks uit allemaal even heerlijk!!

Lucy -

Ik ben DOL op Tex-Mex en Midden-Oosters eten! Italiaans kan er ook altijd wel in, hihi 😀
Ik kook bijna nooit Hollands, denk drie keer in de winter een stamppotje en daar blijft het bij. Ik ben er ook niet mee opgegroeid en aardappels groente vlees is als je vegetariër bent nou eenmaal doodsaai 😛

Desiree -

Die eerste foto van jou, wauw! Echt heel mooi.

Ik ben ook niet zo gek op Hollandse pot, de kids en manlief wel dus het staat hier regelmatig op t menu…

jose -

Volgens mij is echt goed Nederlands koken niet heel makkelijk, en is het snel dus daarom ook niet lekker. Ik ben er zelf wel fan van, een goede hutspot; lekker stoofvlees en hier en daar een zelfgedraaid gehaktballetje kan er zo in bij mij! Ik hou ook erg van pasta, lasagne en gnocchi maar ik weet niet of wat ik maakt “echt” italiaans is haha. Als ik er zo over nadenk kan ik uit bijna ieder land wel een favoriet gerecht noemen! Luikse gehaktballetjes, franse quiche of coq au vin, italiaanse spaghetti, spaanse Paella, Griekse spinakopita, Duitse Flammkuchen…. Oh ik krijg er trek van! 😀 Vergeet de Indiase Dahl, de vietnamese rijstvelloempia’s, de thaise pad thai, en de indonesische rendang dan natuurlijk niet! 😀 Gelijk even een nieuw boodschappenlijstje maken hihi..

Willemijn -

Hmmmmm! Het water loopt me in de mond van jouw comment haha!

Sanne Marlijn -

Wow Willemijn wat een prachtige foto van jou aan het begin! Ik ben dol op de Italiaanse en de Griekse keuken. Ben ook niet super dol op Hollandse pot, maar op zich kan ik een avg’tje altijd wel waarderen. Heel erg grappig trouwens dat weetje over koriander. Ik lust het in ieder geval erg graag!

Stacy -

Hoi Willemijn,
Super leuk artikel! Ook super gebruik gemaakt van mooie en heldere foto’s.
Daarover gesproken.. de eerste foto van het artikel (die waarbij je met een kom in je handen zit), wat zie je er prachtig uit! Je “straalt” helemaal. Dat moest ik nog even zeggen adhv het artikel over de “sporen” die een bevalling achterlaat.
Ook die extra 5 kilo..boeit geen bal, je bent prachtig!

Groetjes :)

Willemijn -

Lief, dank je! 😀

floor -

indonesish

Sara -

Ik hou ook echt van verschillende keukens. Van de hollandse pot vind ik stamppot boerenkool of rauwe andijvie het lekkerst. Maar wij eten ook vaak gebakken aardappeltjes met salade en een lekker stukje vlees. Maar ook risotto vind ik super lekker! En Grieks, met lekker veel knoflook. Oh ja, en sushi… Soms MOET ik gewoon sushi eten. Haha, heerlijk!

Michelle -

Hier ook een heeeele grote fan van de Italiaanse keuken. Het is dat ik tonnetje rond zou worden als ik het iedere dag zou eten, maar echt ik hou er zo van! Ik heb een hele poos geen Hollandse pot gemaakt, maar de laatste tijd, vooral in de winter, maak ik nog wel eens een stamppotje met gehaktballen en een stukje rookworst. Vooral omdat mijn man daar wel héél erg gelukkig van wordt!

Jazzy -

Ik woon nu ruim 6 jaar op mezelf en heb op het begin de Hollandse pot echt afgezworen. Ik at alleen maar wat IK lekker vond en dat was alles behalve wat mijn moeder op tafel zette 😉 Maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd toch ook wel weer kan genieten van een ouderwets ‘prakkie’. Misschien omdat ik het zo weinig heb gegeten dat het weer iets speciaals wordt of nu ik sinds 2 jaar samenwoon wat burgerlijker aan het worden ben, haha! Vorige week maakte ik bijvoorbeeld erwtensoep en laatst gewoon gekookte aardappeltjes met spruitjes of rode kool met hachee. Echt van genoten!

Maar als ik echt mag kiezen is de Indonesische keuken mijn favoriet! Voor rendang mag je me altijd wakker maken, heeeeerlijk (of een flink bord pasta of een schaal sushi of…)

Nicky -

Jaaa Surinaams! Waar bestel je het? Ik woon sinds een tijdje in Groningen en mis de Utrechtse Aarti echt verrrschrikkelijk. Dus als er een waardige vervanger is, wordt Groningen nóg leuker (en dat kan al bijna niet ;-)).

Willemijn -

Soulfood Mama! Het verslaat huisgemaakt Surinaams eten niet, maar zo kan ik toch nog een beetje genieten van het heerlijke eten haha! Vind het zo jammer dat Groningen weinig Surinamers heeft :(

Sigrid -

Mmmm water loopt me in de mond van dit artikel!
Waar in Groningen bestel jij Indiaas? :)

Willemijn -

Namaste en Taste of India zijn onze favo’s 😀

Nicky -

Dank voor je reactie! Ik ga binnenkort een poging wagen… :-)

melissa093 -

Wij zijn ook niet zo van de hollandse pot maar eten het de laatste tijd wel vaker dan ooit omdat het nu eenmaal een stuk goedkoper is dan buitenlandse gerechten met veel ingrediënten. Surinaams lijkt me lekker maar heb ik volgens mij nog nooit gegeten.

Dita -

Italiaans is hier in NL echt mijn favoriet! Indiaas smaakt toch zo veel lekkerder in India zelf. Heel soms kook ik zelf Indiaas, iemand die uit India komt moet dat toch wel regelmatig doen..;p

Kirsty -

Leuk om te lezen welke keukens jou het meest aanspreken! Zelf ben ik ook niet zo van de Hollandse pot. Ik maak alleen wel eens hutspot qua Hollands gerecht en je zou misschien pannenkoeken tot een Hollands gerecht kunnen rekenen, maar dat eten we alleen als mijn vriend één keer in de paar maand zin heeft om pannenkoeken voor mij te bakken 😛 Verder houd ik ervan om nieuwe gerechten te ontdekken en wissel ik eigenlijk af met van allerlei keukens, maar voor Mexicaans, Indisch en Aziatisch eten heb ik wel een zwak. En voor lasagne en risotto haha!

Marieke -

Ik ben erg fan van de mediteraanse keuken zoals ik dat altijd noem. Dus Italiaans, Spaans en Frans. Ik kook vaak in een mix hiervan. Heerlijk en lekker met pure ingredienten.

Margot -

Van Italiaans eten word ik altijd blij! En als ergens koriander door heen zit? Dan eet ik het niet meer. Zo vies!

Willemieke -

Ik hou echt van italiaans! Maar ook een Hollandse stamppot is favoriet, zomer én winter. Al eet ik de laatste tijd suikervrij en is koken wel wat lastiger geworden.

Benay Vaneese -

Ik vind precies dezelfde keukens heerlijk. Ben zelf Surinaams dus dat staat bij mij echt op nr 1. Kan nog niet zo goed koken als mijn moeder, maar het gaat me goed af. Mijn vriend vind het in ieder geval altijd lekker. Hollandse pot, liever niet. Al die aardappeltjes en stamppot achtige dingen zijn zo saai, vind ik dan.

Anniek -

Oeh nee, Hollandse pot is ook eigenlijk helemaal niets voor mij… Doe mij maar lekker aziatisch, en ook indiaas vind ik HEERLIJK! :) Ik kan me eigenlijk wel vinden in je lijstje :)

lisa -

Nu ik er zo over nadenk, de echte Hollandse pot vind ik niet heel lekker. Hutspot en andijvie stamppot vind ik wel lekker maar boerenkool en zuurkool vind ik echt verschrikkelijk. Italiaans en Aziatisch is denk ik mijn favoriet!

Kelly -

Geef mij maar chinees, japans, grieks of indonesisch meer mijn ding! Oh en sommige italiaanse gerechten, maar van hollandse pot word ik niet enthousiast

Darina -

Ik ben ook niet zo van Hollands eten. Wel zuurkool, andijvie. Ik hou van Italiaans eten en mijn favoriet is dan wel de lasagna! Ook vind ik saoto soep heerlijk bij de Surinamer.

Sanne Feline -

Ik hou ook echt van Surinaams eten! Maar ik moet zeggen dat dat Indiaas eten er ook verrukkelijk uit ziet!

Reageer ook