EHBO

Op de basisschool kregen wij verplicht een EHBO cursus. Ik vond dat altijd reuze interessant en erg leuk om te doen. Maar mijn kennis is na 17 jaar natuurlijk absoluut niet meer up-to-date. Hoe zit het met jouw EHBO kennis?

De enige dingen die ik me nog vaag herinner zijn de greep van Rautek, de stabiele zijligging en wat je moet doen bij brandwonden.

Mijn moeder gaat al jaren op maandagavond naar een EHBO cursus en ook is ze regelmatig als vrijwilliger te vinden bij verschillende evenementen. En ze heeft al vijf keer in korte tijd hetgeen wat ze geleerd heeft in praktijk gebracht bij zichzelf maar ook bij anderen op straat. Ook mijn zus heeft als sportinstructrice een EHBO cursus gevolgd en laatst heeft ze dit ook in de praktijk gebracht. Ze gaf les en in een andere fitnessruimte werd een man onwel. Ze moest hem uiteindelijk reanimeren en was de enige in het hele gebouw die dit kon en durfde. Gelukkig, want zonder haar was deze man hoogstwaarschijnlijk overleden. Ze had gewoon iemands leven gered! Zijn familie was haar heel erg dankbaar en ik ben enorm trots op haar. Je moet het maar kunnen en ook nog eens durven op dat moment, want sommige mensen kunnen in dat soort situaties ook verstijven en zich helemaal niets herinneren van hun EHBO cursus. Ik kan me voorstellen dat ik zo iemand ben!

Maar de situatie van mijn zus zette me wel aan het denken. Ik had het heel erg gevonden als ik in haar schoenen had gestaan en niet wist wat ik moest doen. Dan bel je 112, maar kijk je ondertussen wel toe hoe een man voor zijn leven vecht terwijl jij het verschil had kunnen maken.

Cijfers

Tijdens de feestdagen schijnt het volgens een onderzoek van IedereenEHBO.nl ook nog wel eens mis te gaan: brandende kaarsjes, de fondue, het vuurwerk en veel eten: een ongeluk zit hierbij in een klein hoekje, zowel voor kinderen als volwassenen. Ik ontving een persbericht van hen en dat zette me aan het denken om dit artikel te schrijven. Dit stond er verder in het bericht:

“Maar weet de gemiddelde Nederlander wat hem of haar te doen staat als zo’n situatie zich voordoet? Wanneer er een pan met kokend heet vet over een hand heen gaat, wanneer het stukje kalkoen het verkeerde keelgat inschiet of het vuurwerk in iemands nabijheid ontploft?

Uit onderzoek bleek dat 90% van de Nederlandse ouders geen actuele EHBO kennis hebben, ondanks dat meer dan 40% aangeeft onlangs een ongeval met zijn of haar kind te hebben meegemaakt.

En nog shockerender: 1 op de 3 van hen geeft aan na zo’n ongeval spijt te hebben geen cursus te hebben gedaan, maar slechts 5% besluit hierna ook daadwerkelijk een EHBO cursus te gaan volgen. Ouders doen dus nauwelijks iets met hun gevoel van spijt!”

Ik weet niet hoeveel mensen ondervraagd zijn en ik vraag me ook af waarom er alleen ouders benaderd zijn? Ik snap natuurlijk dat kinderen nog meer risico’s vormen, maar toch. Ik ben geen ouder, maar ik kan ook wel zeggen dat ik het soms wel erg vind dat ik bepaalde dingen niet weet als het gaat om EHBO.

Maar anderzijds, wat betreft kinderen lijkt het me toch verdomd handig om te weten wat je moet doen. Het grappige is, dat voordat ik dit persbericht las, ik opeens moest denken aan Jelle. Ik dacht: ‘Goh, als hij over een paar maanden nu voor het eerst vast voedsel gaat proberen en hij stikt ergens in…wat moet je dan eigenlijk in godsnaam doen? Geen Heimlich in ieder geval.’ Dus uit nieuwsgierigheid zocht ik het op en stuurde ik Willemijn deze YouTube video op: toch wel fijn om te weten, want als het gebeurt heb je geen tijd om het even op te zoeken op YouTube wat je eigenlijk moet doen. Better safe than sorry…

https://www.youtube.com/watch?v=nBsUyDiF_4U

Onder andere in Noorwegen en Duitsland zijn er wetten die het of op school, specifieke werkplekken of bij het aanvragen van een rijbewijs verplichten om een EHBO cursus te volgen. Het percentage inwoners dat eerste hulp kan verlenen in Noorwegen is 95% en in Duitsland 80%. Dat is nogal een contrast met Nederland – 3%. In die zin zou het in Nederland ook beter verplicht kunnen worden, maar daar schijnt niet genoeg draagvlak voor te zijn.

Waar of niet waar?

Er stond ook een korte test in die ik gedaan heb, ik ben benieuwd hoeveel jij weet! Waar of niet waar?

1. Tijdens het steengrillen verbrandt iemand zich aan de steen; dan is het belangrijk zo snel mogelijk te koelen onder zo koud mogelijk leidingwater.

2. Tijdens het inschenken van de champagne valt een glas aan stukken, en bij het oppakken snijdt je jezelf, wat resulteert in een snijwond van 3 cm waar nog een stuk glas in zit. Uiteraard moet je eerst het glas verwijderen voordat je de wond verbindt met een wondsnelverband en naar de dichtstbijzijnde EHBO post gaat.

3. De soep staat pruttelend op het gasfornuis, en jouw zoon/dochter grijpt in een onbewaakt moment naar de pan waardoor hij/zij de hete soep over zich heen krijgt. Zet hem/haar dan direct met kleding nog aan 10 minuten onder een lauwe douche.

4. Je buurjongen loopt ondanks waarschuwingen te stunten met rotjes. Wanneer er een rotje in zijn hand ontploft, blijkt dat er 2 vingers bijna zijn geamputeerd. Je maakt de wond goed schoon met water en verbindt de vingers/hand met een wondsnelverband, houd de hand hoog en zoekt direct professionele hulp.

5. Bij één van jouw kerstdiner gasten schiet een stukje vlees in het keelgat en blijft daar vast zitten, en die persoon lijkt te stikken. Geef dan als eerste voordat je 112 belt minimaal 5x een buikstoot.

PS: de antwoorden vind je onderaan het artikel. Ik wist er 3 goed te beantwoorden. Dat viel me eerlijk gezegd nog mee! De enige die ik echt niet wist was nummer 4, hoewel ik ergens wel dacht dat het niet handig zou zijn om dit zelf schoon te maken. Bij 5 zou ik als het moet nog wel de Heimlich greep proberen: alleen ik zou niet weten hoe vaak ik dat mag/moet doen.

Een mooie suggestie voor een goed voornemen voor 2016 is dus eigenlijk het volgen van een EHBO cursus. Maar het eerste wat ik dan denk: ‘Het kost tijd en best wel wat geld.’ Nu maakt dat geld me niet zo uit, maar vooral de tijd. Ook een egoïstische gedachte, want wie weet red ik later iemands leven er nog mee en wat is tijd (of geld) dan nog?

Antwoorden test: waar of niet waar?

1. Niet waar. Een brandwond moet minimaal 10 minuten lang onder lauw zacht stromend water gehouden worden. Zijn er blaren en/of wonden te zien, dek deze af met een steriel niet plakkend gaasje en raadpleeg professionele hulp.

2. Niet waar. Verwijder nooit vreemde voorwerpen uit de wond. Probeer met het wondsnelverband om het glas heen de wond te verbinden en schakel professionele hulp in. Overleg altijd of er een tetanusprik nodig is wanneer de wond bijvoorbeeld is veroorzaakt door een vies mes.

3. Waar. Verwijder bij verbranding door hete vloeistof alleen loshangende doordrenkte kleding en zet daarna het kind direct onder de lauwe douche gedurende 10 minuten. Verwijder NOOIT vastzittende kleding!! Bij dergelijke uitgebreide verbranding bij een kind belt je 1-1-2 en zorgt in de tussentijd dat het kind niet afkoelt, door hem in een schoon laken te wikkelen.

4. Niet waar. Spoel een grote wond en een wond bij een bijna geamputeerd lichaamsdeel NOOIT schoon. Verbindt met een wondsnelverband met lichte druk de vingers en raadpleeg professionele hulp. Indien geen verbandmateriaal voorhanden is dek de vingers af met lichte druk, met een schone katoenen doek en raadpleeg professionele hulp. Bel bij grote wonden/amputaties of bijna amputaties 112.

5. Niet waar. Als iemand dreigt te stikken en niet kan hoesten, sla dan eerst 5x met de vlakke hand tussen de schouderbladen. Mocht dit niet helpen, laat iemand 112 bellen en ga over tot 5x buikstoten. Geven ook de buikstoten geen verbetering, wissel dan met 5x slaan tussen schouderbladen af met 5 x buikstoten zolang de persoon bij kennis is.

Tips

Op deze site vind je nog meer belangrijke EHBO tips voor alle situaties hierboven en meer. Ik heb nog gekeken naar cursussen bij mij in de buurt. Dan ben je al snel €200 kwijt aan 14 lessen.

Het persbericht geeft trouwens de tip dat je een 2 jarig EHBO certificaat kunt halen via iedereenehbo.nl. Dit bevat 4 uur thuisstudie op computer of tablet/iPad en 4 uur praktijktraining op meer dan 200 plaatsen in Nederland, op elk gewenst tijdstip van de dag dag. En een cursus wordt vaak voor een gedeelte of geheel vergoed door verzekeraar. Dat klinkt wel wat aantrekkelijker en is iets minder duur. Dan ben je rond de €100 kwijt, maar goed: dan kun je nog niet reanimeren. Die cursus kun je wel extra volgen maar dat kost dan ook weer 4 uur extra en meer geld.

Dus al met al denk ik persoonlijk dat je het dan beter goed kan doen en er beter wat meer tijd aan kunt besteden. Ik ben zelf nogal een theoriemens maar het lijkt me in mijn geval en omdat het juist om EHBO gaat handiger om theorie veel meer in de praktijk om te zetten en ik kan me niet voorstellen dat 4 uur theorie en eveneens 4 uur praktijk dan voldoende zijn. Mijn moeder doet bijvoorbeeld nog steeds veel praktijkoefeningen en herhalingen en leert iedere keer weer wat bij en daar zit wel veel meer uur in dan dit. Maar goed anderzijds: het is wel laagdrempelig op deze manier en het is beter dan niks. Het lijkt me een goed voornemen voor 2016!

Hoe zit het met jouw EHBO kennis? En als je weinig kennis hebt: hoe kijk je daar tegen aan?

31 reacties

T. -

Er was eens een man die kreeg een hypo en viel neer en toen heeft iemand de ambulance gebeld en is toen naar het ziekenhuis gebracht. De bloedsuikers waren helemaal ontregeld. gelukkig waren ze er nog op tijd bij en alles is toch nog goed gekomen. Soms verlenen verpleegkundigen in burger ook wel eerste hulp als iemand flauw dreigt te vallen of anders. Je weet niet wat te doen en wat er soms aan de hand kan zijn. Er waren ook verpleegkundigen die zeiden dat sommige mensen niet wisten wat ze moesten doen en in paniek geraakt weggelopen zijn. Het is altijd handig om te weten wat je dan moet doen en dat je dan het verschil kunt maken. Er is ook eens een auto te water gegaan en toen zijn er mensen geweest die onmiddellijk in het water gesprongen zijn en de voorruit van de auto hebben ingetikt en de passagiers er uit gehaald. Als zij er niet waren geweest zouden zij het niet hebben gered. Als dank hebben de personen die gered zijn hun bloemen gestuurd en zijn erg dankbaar dat ze gered zijn. Bij drenkelingen staat de reddingsbrigade altijd paraat. mensen die in het zwembad als badmeester of badjuffrouw werken hebben ook vaak een E.H.B.O. cursus moeten volgen. Ik weet me wel een reddingspop voor te stellen waar ze mond op mond beademing op moesten toepassen. EEn kennis van me heeft ook eens een E.H.B.O. cursus gedaan en heeft iemand met een kater behandeld en wist toen wat te doen. Nou het lijkt me wel handig om in dat soort situaties te weten wat je te doen staat.

Mare -

Super….ik ben meteen gaan kijken om een cursus te gaan volgen. Alleen zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat is nou een goede cursus, betaalbaar en niet te extreem lang?

Rosanne -

Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden!
Ik heb zelf nog nooit een EHBO cursus gevolgd maar studeer hbo verpleegkunde en krijg volgend jaar het vak ehbo.
Het lijkt mij een fijn gevoel om te weten wat ik moet doen in noodsituaties maar inderdaad, je hebt ook nog het lef nodig om het uit te voeren.

Linda -

By the way, de kosten zijn voor mij de grootste drempel. Als wij Nederlanders zo slecht ehbo kunnen verlenen zeker tov andere landen, waarom maakt de overheid het ons niet een stukje makkelijker?! Ik weet zeker dat als het gratis of misschien 20 euro was meer mensen een snelcursus ehbo zouden volgen.

Neeltsje -

Mijn moeder en ik waren net voor de winterstop gaan kijken bij een voetbalwedstrijd van ons clubje. Er viel opeens een speler flauw (tenminste zo leek het) en het bleek dus een hartstilstand. Mijn moeder ging meteen naar hem toe om hem te reanimeren. Er kwamen nog een paar anderen en ze haalden de AED. Toen de ambulance kwam, zeiden ze dat ze er goed mee om gingen en dat ze er gauw bij waren waardoor hij geen problemen opliep. Hij had dus veel geluk dat er een paar mensen met een ehbo-cursus waren, maar eigenlijk was de echte redding natuurlijk de AED.

Linda -

Super toevallig dit artikel. Vanmiddag hoorde ik ambulances en toen dacht ik stel dat er iets zou gebeuren, kan ik geen eerste hulp verlenen, dus ik heb vanmiddag nog naar cursussen gekeken. Misschien is dit artikel een bevestiging dat ik het toch maar echt moet doen. Zoals je zegt, je zus heeft het verschil kunnen maken iemands leven te redden.

Sandra -

Goed artikel!
Loop er eigenlijk al jaren aan te denken om een reanimatiecursus te doen (EHBO met wonden en dergelijke heb ik via school al gehad). Staat nu voor volgende maand op de planning!

Snap wel trouwens dat de mensen die zo’n cursus geven ook hun brood moeten verdienen, maar vind het eigenlijk wel jammer dat zo’n hoge prijs voor een volledige cursus toch mensen er van zal weerhouden een cursus te doen (als je het geld niet hebt dan kun je het er tenslotte ook niet aan uitgeven).

Marjoleine -

Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik studeer zelf verpleegkunde en heb het in mijn studie gehad, maar of ik het zou durven als het echt nodig is? Dat weet ik niet. Echt bizar dat in Nederland maar 3% eerste hulp kan verlenen, daar schrok ik wel van.

Evelien -

Goed dat jullie er aandacht aan besteden want het is een belangrijk onderwerp! Toevallig heb ik me pas ingeschreven om te leren reanimeren samen met 2 vriendinnen. In België is het trouwens ook gratis om zo’n cursus te volgen.. Dan is er geen enkele reden meer om het niet te doen :)

Deborahschrijft -

Via mijn werk ben ik nu al 3 jaar gecertificeerd BHV’er! Daar ben ik heel erg blij mee. Heb het gelukkig (eventjes afkloppen) nog nooit nodig gehad, maar het is een fijne gedachte dat ik het kan. Natuurlijk weet je nooit hoe je in een noodsituatie reageert!
Ik ben absoluut een voorstander om EHBO te verplichten op scholen. Denk dat het in de eerste van de middelbare school het meeste nut heeft. Kinderen zijn dan groot genoeg om handelingen uit te voeren (zie een 8-jarige niet zo snel een man van 1,85 heimlich geven zegmaar). Hoop dat Nederland het voorbeeld van Duitsland en Noorwegen gaat volgen.

Di -

Ik heb sinds vorig jaar mijn EHBO diploma (via school). Ik doe de opleiding bewegingsagoog dus werk veel met kinderen en ouderen.. Heb het (helaas) al meerdere keren moeten toepassen maar vind het fijn dat ik weet wat ik moet doen mocht er iets gebeuren! Geeft een stuk meer rust tijdens de sport lessen..

Susanne -

Heb in oktober nog mijn ehbo diploma gehaald via school. Het is echt een uitkomst. Je bent altijd in staat om mensen te helpen als dat nodig is.

Titia Dijkema -

Ik heb zelf nog nooit een EHBO cursus gevolgd. Maar het lijkt me wel heel handig om er een keer één te volgen. Tof dat je mensen er op deze manier bewust van maakt dat een EHBO diploma heel handig kan zijn.

Maxie -

Ik heb zelf een (gedeeltelijke) EHBO-cursus gevolgd toen ik voor mijn duikdiploma aan het studeren was, het moest namelijk voor de theorietest. Maar ik vind het echt belachelijk dat het niet standaard op scholen wordt gegeven. Laat staan hoeveel docenten op een gemiddelde school iets van EHBO weten. Wel geteld drie docenten op de scholen waar ik op heb gezeten (dus basisschool en middelbare) wisten iets van EHBO, heel fijn toen er een kast in m’n nek viel :/ .

Over het antwoord van vraag 1 van de test ben ik het niet eens. Als het een hele erge brandwond is, moet je het inderdaad onder een lauwe kraan houden. Niet het geval, gewoon een koude kraan. Ik zeg niet dat het ijskoud moet zijn, maar een koude kraan werkt veel beter. Het is alleen wat vervelender voor de “patiënt”. Elke keer dat ik mezelf aan iets had gebrand, was de wond een stuk minder lang pijnlijk wanneer ik hem onder een koude kraan had gehouden dan wanneer ik hem onder een lauwe kraan hield. Een lauwe kraan is echt een onzin praatje naar mijn mening.

Linda -

Ze zeggen lauwe kraan niet zomaar natuurlijk. De reden daarvan is dat als je te koud water op je huid laat stromen je lichaam daarop reageert door de huid vanbinnenuit op temperatuur te brengen en te verwarmen. Dus het kan wel lekkerder voelen koud water als verdoving misschien wel beetje, maar voor je wond is het beter om te koelen met lauw water.

Channah -

Sinds ik een dochtertje heb zit ik steeds meer te denken om een ehbo cursus te volgen, er zijn al weleens momenten geweest waar ze bijvoorbeeld bijna stikte in een stukje brood en ik gelijk in de paniek modus was, terwijl als ik weet wat ik in zo’n situatie moet doen, ik natuurlijk een stuk zelfverzekerder te werk ga. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden!

Rosan -

Erg goed en duidelijk artikel. Toevallig hadden mijn vriend en ik het hier afgelopen week over, wij willen zeker een EHBO cursus gaan doen in de nabije toekomst.
Met kinderen om ons heen en hopelijk later onze eigen kindjes, is EHBO kennis geen overbodige luxe.

Maura -

Goed artikel! Ik heb mezelf onlangs aangemeld voor hartslag.nu. Dit is een netwerk van mensen die kunnen reanimeren. Als er bij jou in de buurt iemand gereanimeerd moet worden, kan je via de app opgeroepen worden. Dit gaat dan via de meldkamer van de ambulance en meerdere mensen krijgen zo’n oproep.
Ook heb je een ehbo app van het rode kruis. Die is ook zeker de moeite waard! Ik heb mijn ehbo diploma maar dingen nalezen is altijd goed!

Margot -

Wat een goed artikel, die vragen zijn wel confronterend! Toevallig was ik pas ook al aan het zoeken naar cursussen en ik wil er zeker een keer een gaan volgen, (hopelijk samen met mijn vriend). Schokkend eigenlijk als je die cijfers tussen de landen vergelijkt.

Lara -

Ik heb zelf niet veel kennis van ehbo maar mijn moeder doet regelmatig een reaniamtie opfriscursus. Mijn vader is hartpatiënt en moeder vindt het een prettig idee als ze weet wat ze moet doen als hij een hartaanval krijgt. Hij heeft er laatst een gehad thuis waar alleen mijn moeder bij was maar hij is niet buiten bewustzijn geweest dus ze heeft het niet hoeven toepassen. Maar stel dat hij wel was weg gevallen wist ze precies wat ze moest doen. Dat vind ik een prettig idee. Anyway, dat wilde ik even kwijt. Goed artikel verder!

Loes -

Goed artikel! Zelf ben ik bhv-er en jaarlijks krijgen we ook een ehbo cursus.
Daar werd ons gewezen dat het Rode Kruis ook een app voor op je mobiel hebt. Zoek maar op rode kruis en dan vind je allerlei handige tips voor ehbo. Erg handig, voor kleine ongelukjes!
En ik ben ervoor dat iedereen leert te reanimeren, het is niet moeilijk maar o zo belangrijk.

Jasmin -

Ik heb zelf al jaren een officieel EHBO diploma (van het Oranje Kruis) en ben ook actief bij de plaatselijke EHBO vereniging, zowel in het bestuur als eerste-hulpverlener op evenementen. Ik vind ook dat basic-kennis over ehbo een must is voor iedereen in Nederland, dus word altijd blij als dit onder de aandacht gebracht wordt.

Ik wil wel even meegeven aan iedereen die er over nadenkt een ehbo-diploma te halen, dat een ‘echt’ diploma van het Oranje Kruis iedere 2 jaar verlengt moet worden, en dat je dus ook ten minste iedere twee jaar op herhaling moet. Een ehbo-cursus duurt dan ook relatief lang (zoals Martine noemt 14 lessen, maar vaak een aantal weken lang een dag, dagdeel of een paar uur als les). Dit lijkt allemaal maar lastig, maar bedenk wel dat een spoedcursus of online cursus nooit de hele stof denkt, en dat er vaak te weinig tijd en ruimte is voor praktijk. Je kan nog zoveel theorie behandelen, maar als dat in geval van nood niet in je hoofd zit, of je dat nog even precies zou moeten opzoeken, dan heb je er natuurlijk niets aan. En zoals bij vraag 4 duidelijk wordt: schoonmaken of niet? kan je juist meer schade aanrichten als je alleen grote-lijnen-kennis hebt.

Dus de mensen die echt geïnteresseerd zijn wil ik aanraden om op zoek te gaan naar een plaatselijke ehbo-vereniging, die op dat moment een cursus aanbiedt, en je vervolgens bij die vereniging aan te sluiten. (Bij voorkeur een KNV EHBO – die zijn aangesloten bij de landelijke vereniging). Zo’n cursus kost vaak meer tijd en geld, maar je krijgt ook wel waar je voor betaald.
Als laatste tip: ook deze cursussen worden soms vergoed door je verzekeraar, of door je werkgever als je je bijvoorbeeld als BHV’er aanmeldt (en als je je herhalingsles(sen) bij je ehbo-vereniging volgt krijg je vrijstelling van het ehbo-deel van de BHV-herhaling op je werk; brandbestrijding moet je als BHV’er dan nog wel volgen).

Ik wil mijn reactie niet te lang maken, maar als iemand nog vragen heeft: stel ze dan gerust.

Michelle -

Wat een interessant artikel Martine! Kan me voorstellen dat je door het voorval van je zus aan het denken bent gezet. Zelf ben ik hier ook heel erg mee bezig sinds ik zwanger ben. Het is gewoon zo’n belangrijk onderwerp. Vind dit typisch zoiets waarvan men vaak denkt ‘dat overkomt mij toch niet’, tot het ooit heel hard nodig is. Ik ga zelf binnenkort beginnen aan een online cursus, aangevuld met een aantal praktijklessen.

Stephanie -

Wat een goed artikel! Ik heb nu zelf 2 jaar mijn ehbo diploma en heb het (gelukkig) nog nooit in ernstige situaties toe hoeven te passen. Maar het idee dat ik weet wat ik moet doen mocht het nodig zijn heeft een goed gevoel. Zo’n cursus is idd duur maar hou er rekening mee dat veel zorgverzekeraars een cursus (deels) vergoeden en dan valt de prijs ineens heel erg mee!

jose -

Mijn vriend heeft laatst een reanimatiecursus gedaan. Ik wilde mee, maar hier in utrecht kostte het 60! euro om te volgen en dat geld heb ik gewoonweg niet. Dat is dus ook mijn grootste struggle bij het volgen van een EHBO cursus. Ja, het is HEEL belangrijk maar nee ik kan het echt niet betalen nu.

Saskia -

Ik kan eigenlijk alleen maar toejuichen dat er steeds meer mensen zijn die een ehbo cursus willen volgen. Ik ben zelf hbo verpleegkundige maar weet hoe moeilijk het kan zijn om in bepaalde crisis situaties op een snelle en goede manier te handelen. Leuk ook dat jullie er vragen bij hebben gezet, ik had ze ook niet allemaal goed.

Meriam -

Momenteel volg ik de opleiding tot HBO-verpleegkundige.
Ik ben pas net gestart, maar al best veel geleerd.
Van de vragen had ik alleen die met het vuurwerk fout.
Veel mensen denken dat ze een voorwerp wat in het lichaam zit moeten verwijderen, zonder te weten dat dit meer schade kan aanrichten. Helaas halen veel mensen het voorwerp eruit in paniek.

Eigenlijk moeten dit soort cursussen verplicht zijn. Want net zo als je al benoemd bij je zus, sommige mensen weten het misschien wel maar kunnen op het moment zelf niet (goed) handelen. Je zus daarin tegen wel!

Fijn dat je dit bericht met ons wilde delen Martine!

Liefs

Carina -

Basis ehbo kennis heb ik op zich wel, en trainig bij brand (gelukkig alleen theorie) maar hoe ik in een noodsituatie zou reageren weet ik niet. Persoonlijk had ik het fijn gevonden als EHBO verplicht zou zijn voor in elk geval mensen die met kinderen/ouderen werken en misschien zelfs voor leidinggevenden in bedrijven. Al zou het dan wel fijn zijn als zo’n cursus en nascholingen compleet vergoed worden door de verzekering of het bedrijf.

Dominique -

Ik werk met ernstig meervoudig gehandicapten en ben ook bhver. Is ook vaak nodig. Plus ik hamer bij mensen erop want je kind zal maar verminkt raken omdat jij niet wist dat je dat truitje niet uit mocht doen bij brand of erger. Sterft omdat je niet wist hoe een baby reanimeren.. of je man valt ineend neer en je kunt niet reanimeren….. heel goed dit artikel ..

Leah -

Dit bericht zet mij wel weer aan het denken. Het is zó belangrijk en andersom zou je ook graag de juiste hulp krijgen als je in zo’n situatie terecht komt. Over een cursus twijfel ik al jaren, maar ik heb inderdaad nog niet eerder de stap genomen vanwege de kosten (student.. Je kent het wel) terwijl je hiermee gewoon levens kunt redden!

Aida -

Ik ben ehbo-er/BHV en brandwacht op mijn werk in de kinderopvang. Werk met kids tm 12 jaar. Ik heb m’n diploma’s voor reanimeren voor kids baby’s en volwassenen. Een baby is heel anders dan een kind van 6 en al helemaal anders dan bij volwassenen. Ik ben er heel erg voor dat iedereen het kan. Ook het blussen van kleine brandjes is super handig. Hoe blus je met een blusdeken ( wie heeft er een in huis? Ik wel maar veel mensen niet)?
Hoe blus je een vuurtje in frituur of juist met olie of met elektrische apparaten. Welke blusser heb je dan nodig? Met schuim of zonder?
Ik heb jaren terug ook iemand gereanimeerd en ben blij dat ik het heb gedaan. Hoewel je echt in schok bent er na. Ik was toen 18. Ik heb de cursus gedaan via m’n werkgever.

Reageer ook