De Gewoon Nederlands Tag

Stiekem ben ik wel eens trots dat ik in Nederland woon. Vraag me niet waarom, want ik heb zelf ook geen idee. Ik denk vanwege de Nederlandse kneuterigheid. Daarom leek het me hoog tijd om De Gewoon Nederlands Tag eens in te vullen!

1. Één of meer koekjes bij de thee?

Koekjes? Ik neem bijna nooit koekjes bij de thee. Ik hou meer van chocolaatjes. Maar als ik moet kiezen ga ik zeker weten voor de Drentse knieperties van Jorriks oma. Nou, als dat niet Nederlands is?

2. Wat is je favoriete stamppot?

Andijviestamppot. Heerlijk en dan het liefst met spekjes, Boursin, walnootjes en een rookworst.

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Ik kan maar een echte dag verzinnen waarbij ik ook het gevoel heb dat het feest is en iets typisch Nederlands is en dat is Koningsdag. Ik vond Koninginnedag trouwens lekkerder ‘bekken’. Maar ik vind Koningsdag altijd wel erg gezellig. De kraampjes overal, de kermissen, de feestjes op het plein inclusief bier dat over je heen wordt gekieperd. En niet te vergeten de dag waarop je mag knallen met oranje make-up!

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Echte plekjes ken ik niet, dus dan maar wat steden. Er gaat natuurlijk niets boven…Groningen! Maar ik hou ook veel van Amsterdam en van Breda en ik vind onze waddeneilanden ook erg leuk.

5. Wat is jouw favoriete accent?

Dat is Amsterdams, ik vind dat altijd zo lekker nonchalant klinken. Maar stiekem vind ik mijn eigen dialect (Hoeksche Waards) ook wel erg leuk: overal plakken we een ‘ie’ achter en gooien we kennen/kunnen door elkaar net als hun/hen.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Een typisch Nederlands woord, wat moeilijk! Ik denk dan vooral aan ‘klompen’ of het stopwoord ‘Hoest?’ van hoe-is-het? Weet je wat ik zo bizar vind? Dat wij zo ontzettend veel scheldwoorden hebben. Ik heb het idee dat dat in andere landen veel minder is. Wij schelden echt met van alles en nog wat.

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Beschuit met muisjes bij de geboorte! Ik vind het zo schattig dat wij dat doen en dat De Ruijter gewoon speciaal blauwe en roze muisjes heeft voor deze gelegenheid.

Oh trouwens, en carnaval vind ik ook echt hilarisch! Volgende week ben ik weer van de partij en ik zing uit volle borst mee met mijn held Lamme Frans!

8. Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Omdat het zo waar is. Waar je ook heen gaat, het is altijd fijn om weer thuis te komen.

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Dat is met stip op nummer 1 Vanilia. Ik ben er trots op dat wij zo’n leuke winkel in Nederland hebben en het is jullie inmiddels welbekend dat zowel Willemijn als ik hier graag komen.

10. Wie vind jij de leukste BN’er?

Ik vind Ilse DeLange zo’n leuk mens! Ze lijkt me heel lief, maar ze heeft ook humor en ik vind het een knappe vrouw om te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=Cj6zDJlk3Os

11. Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Ik vind dat Marco Borsato een aantal prachtige nummers heeft gemaakt, maar ook Bløf is hier een grote favoriet. Ik vind het moeilijk om maar 1 liedje te benoemen, maar als ik er een moet noemen ga ik voor Harder Dan Ik Hebben Kan van Bløf. Ik heb weleens gezegd dat als ik ooit dood ga, ik dit liedje wil op mijn begrafenis. Ik vind het gewoon zo’n mooi en zielig nummer: ik krijg er altijd tranen van in mijn ogen.

12. Haring? Ja of nee?

Het is heel erg, maar ik heb het nog nooit op. Het lijkt me gewoon zo ontzettend goor, terwijl ik wel van vis houd. Misschien moet ik het toch maar eens een kans geven!

De Gewoon Nederlands Tag is verzonnen door Marieke. Neem hem ook over op jouw blog als je dat leuk vindt! Fijne zondag!

21 reacties

Marit -

Haha nou Martine! Als je van hartig houdt moet je zeker eens een lekkere zoute haring proberen! Desnoods op zo’n lekker klef wit bolletje!! Jummmiee! Ik heb zin in een haring!!!! Haha

Margriet -

Haring is absoluut het proberen waard! Het ziet er misschien niet heel smakelijk uit, maar ‘t is heerlijk!

Diede|| MijnLevenAlsBlogger -

Super leuke tag. Ga hem zeker snel een keer doen op mijn eigen blog! Zelf luister ik Marco borsato (specifiek de speeltuin) Ik vind dit nummer zo mooi

Daphne -

Hee Willemijn en Martine,
Ik ben een trouwe bezoeker van 2WMN en vind het altijd super leuk om jullie artikelen te lezen. Alleen laatste tijd vind ik de artikelen wat minder geworden, eerst zat er veel meer diepgang in vind ik en ging het meer over jullie persoonlijke leven en interessante verhalen over ontwikkeling/vriendschap/liefde. En nu vind ik het allemaal wat oppervlakkig de artikelen, artikels met favoriete acteurs of de slechtste films zijn wel leuk maar geven niet echt toevoeging of een vlog van een middagje in de stad. Eerst gaven jullie echt iets mee aan de gene die het leest, en vind juist dat dat ook jullie kwaliteit is dat je echt een lezer wat mee kan geven! Misschien kunnen jullie dan iets minder posten maar wel wat je post iets is waar lezers ook echt wat aan hebben. Hoop dat jullie er wat mee kunnen en het is bedoeld als opbouwende kritiek want ik ben en blijf 2WMN super leuk vinden! 😘Daphne

Karlijn -

Ik vond juist altijd dat we geen scheldwoorden hebben in het Nederlands! Toen ik in het buitenland studeerde hadden we altijd moeite om Nederlandse scheldwoorden te noemen als andere studenten daar naar vroegen. Het zijn toch vaak woorden uit het engels.
Maar nu ik er over nadenk gebruiken we in het Nederlands best veel ‘gewone’ woorden als scheldwoord haha

Rowan -

Haha dit is een heerlijke tag om als typische Hollander te lezen!

Carly -

Dat dialect is denk ik verspreid over Nederland, want ik woon in de krimpenerwaard (zuid holland, tussen utrecht en rotterdam in) en ook ik zeg veel kennen/kunnen en hen/hun of ie achter veel woorden haha. Lekkers boers af en toe. Heerlijk haha net in welk gedeelte je woont denk ik. Leuke tag!

Miriam -

Heeej, dit is een leuke! En idd: er gaat niets boven Groningen! 😉

Mariska -

Wat een leuke tag dit, kende hem volgens mij nog niet :)

Rowan -

Goh dat je willemijn niet als leukste bn’er noemt😋 nee hoor meid, leuk artikel weer!

Margot -

Wat een leuke tag! Ik ben ook voor chocola bij de thee!

Puck -

Leuke tag! Bij vraag 6 moest ik even denken aan een gesprek met mijn vader gisteren; hij vertelde me dat Apartheid en Doping de twee (enige) Nederlandse woorden zijn die overal ter wereld worden gebruikt! Happy Sunday🌞

Nina -

Hahaha, deze tag is te leuk om niet in te vullen! Ik woon al jaren in Noord-Holland, maar op een of andere manier vind ik zuidelijke accenten toch mooier of liever klinken.

Rosanne -

Wat heb je leuke antwoorden gegeven! Ik heb hem een tijd geleden ook eens ingevuld, leuk om over na te denken dat Nederland eigenlijk best een mooi land is.
En als ik jou was zou ik haring eens proeven!

Kelly -

Erg leuk om jouw antwoorden te lezen :) ik had helemaal niet gedacht aan koningsdag haha.

Caro ~ My Beautycase -

Echt een leuke tag om te lezen! Mijn favoriete winkel van nederlands bodem is absoluut Rituals! En dat nederlandse gezegde is inderdaad waar! :-)

Dita -

Deze tag is zo leuk! Ik heb deze ook al eens ingevuld op mijn blog. NL is gewoon leuk vind ik :)

Marieke -

Wat super leuk Martine dat jij ook de Gewoon Nederlands Tag hebt ingevuld. Leuk ook om jouw antwoorden te lezen. En de stampot rauwe andijvie met boursain er doorheen ga ik onthouden dat lijkt mij wel wat!

Deborah -

Je bent geslaagd, een echte Nederlander 😉😂 Leuk om te lezen, zet mij gelijk aan het denken.

Anniek -

Haha, zo leuk om te lezen dit! Je bent wel geslaagd voor de test hoor, zo te zien 😉 Ik ben zelf eigenlijk helemaal niet zo Nederlands. Ten minste: als ik naar deze vragen kijk. Ik houd niet zo van stamppot, luister geen Nederlandse muziek (al vind ik ‘mooi’ van Marco Borsato stiekem wel mooi), en heb geen accent, haha!

Reageer ook