Alleen op reis

Vandaag kun je een leuke gastblog lezen van ons vriendinnetje Ali(da)! “Martine en Willemijn vroegen mij om eens te schrijven over alleen op reis gaan. Dat doe ik namelijk regelmatig. Hieronder vind je een aantal tips.”

Tip 1: Ga naar Europa!

Je hoeft niet ver te reizen om mooie dingen te zien of mee te maken. In Europa is in de vorige eeuw veel gebeurd en dat zie je overal terug. Daarnaast zijn er supermooie landschappen en uitzichten. Het leuke is ook dat je in één reis meerdere steden of landen kan bezoeken. Een klassieker is Wenen, Praag en Boedapest, maar je kan natuurlijk ook zelf combinaties maken.

Als je snel wilt weten hoe je van A naar B komt, gebruik dan rome2rio.com. Je ziet hoe lang het ongeveer duurt om met het vliegtuig, auto, bus of de trein ergens te komen en je kunt dat met elkaar vergelijken. Ik gebruik deze website vaak als ik een idee heb waar ik naar toe wil, maar nog niet precies weet hoe en wat.

Tip 2: Neem de trein!

Inmiddels weet ik ook de weg naar het vliegtuig te vinden, maar de eerste keren ging ik met de trein. En nog steeds vind ik dat een fijne manier van reizen. Wees niet bang voor NS toestanden. De meeste buitenlandse treinen die ik heb meegemaakt zijn comfortabeler en rustiger. En op veel trajecten heb je een prachtig uitzicht.

Eén van de mooiste treinreizen die ik heb gemaakt was in Schotland. Ik reisde van het kleine stadje Fort William naar Glasgow. Ik dacht dat het een lange zit zou worden, maar doordat het uitzicht zo mooi was vergat ik de tijd. De trein reed hoog door de bergen en met de opkomende zon leek het een beetje op een maanlandschap. Het deed me denken aan IJsland. Daarna werd het weer bosachtiger en stonden er herten langs de kant met grote geweien. Ondertussen zat ik in een comfortabele stoel met slechts een paar andere mensen in de trein. Er hing een gezellige sfeer en dat werd versterkt toen er een man langs kwam met zijn karretje vol met snoep, broodjes en kannen koffie. Ik zou zeggen: neem wat te knabbelen, wat te lezen en wat te luisteren mee, ga zitten en relax!

Ik wil met de trein en nu?

Een interrailpas is een pas waarmee je een bepaald aantal dagen kan reizen binnen een bepaalde tijd. Er zijn verschillende opties. Ik heb al een paar keer met de 5 reisdagen in 10 dagen gereisd, maar je kunt ook voor een maand reizen kiezen. Misschien een leuk idee als je geslaagd bent of net bent afgestudeerd! Een interrailpas kun je kopen via interrail.eu of Treinreiswinkel. Beide websites geven veel informatie over de werking van de pas.

Let wel op! Voor hogesnelheidstreinen en nachttreinen moet je een zit- of ligplaats reserveren. Dat zijn kosten die er nog bijkomen. Het reserveren doe ik meestal via Treinreiswinkel, maar dat kun je ook prima zelf doen. Treinreiswinkel heeft ook een overzicht van reserveringskosten per land/treinmaatschappij.

Het plannen van de treinreizen kun je het beste doen via Bahn (website van de Deutsche Bahn). Installeer voor je vertrekt de app van interrail: daarmee kun je offline treinreizen plannen.

Kijk goed of een treinreis voor jouw reis de beste optie is. Zo wilde ik ook interrailen in Schotland, maar ik kwam er achter dat je sommige afstanden beter met de bus kan afleggen en dat treinen soms maar drie keer per dag gaan. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor heen en terug vliegen, twee keer met de trein en een buspas.

Tip 3: Boek een hostel!

Als je dat een paar jaar geleden tegen mij had gezegd dan had ik je raar aangekeken. Op vakantie in een slaapzaal slapen? In de rij voor de douches? No way!

Maar inmiddels ben ik om. Slapen in een hostel is de ideale manier om andere reizigers te ontmoeten. Ik boek meestal een vier- of zespersoonskamer. Precies genoeg om anderen te ontmoeten, maar ook rustig genoeg om te kunnen slapen. Veel hostels hebben trouwens ook een- en tweepersoonskamers. Meestal maken anderen van hun bed ook hun eigen plek. Hostels in Europa zijn vaak modern en van alle gemakken voorzien. Er zijn activiteiten die je in een hotel niet hebt, zoals filmavonden of een barbecue. Ik heb inmiddels verschillende van binnen gezien. Van een simpel bunk house tot een heel hip gebeuren met dj’s in de bar.

Als ik wel een hotel boek dan wil ik ook waar voor mijn geld. Ik zoek net zolang totdat ik iets heb gevonden dat ik echt leuk vind. Het leukste hotel vond ik – tot nu toe – het Grasshopper hotel in Glasgow. Midden in de stad, in een gebouw met kantoren. Op de vijfde verdieping zat Virgin Trains, op de zesde het hotel. Supervriendelijk personeel die je de kamer liet zien en je kon er ook nog eens heel lekker eten. Ik vind het belangrijk dat het een beetje vertrouwd en huiselijk voelt. Vooral als je in je eentje reist is het goed om een plek te hebben waar je op je gemak bent.

Tip 4: Kleine steden

Kleine steden kunnen net zo leuk zijn (of leuker!). Steden als Berlijn en Londen zijn geweldig, maar kleinere onbekendere steden kunnen dat net zo goed zijn. San Sebastian (in Spanje) was de eerste plek waar ik in mijn eentje naar toe ging en dat zal ik niet meer vergeten.

Het was een enorm lange treinreis. Van het noorden in Nederland naar het noorden van Spanje. Heel saai ook, vooral het stuk door Frankrijk. Ik had gehoopt op mooi uitzicht, maar in plaats daarvan was het bijna 5 uur lang hetzelfde saaie heuvelachtige gras (wat betreft tip 2, dit was echt uitzonderlijk saai). Voor het laatste stukje moest ik met een klein, Spaans treintje naar San Sebastian. Opeens werd het een stuk bergachtiger en zag ik overal mooie hoge huizen zoals je die kent van foto’s uit Barcelona. Hoewel het de dag daarna regende en mijn verblijf maar kort was, heb ik me daar prima vermaakt.

Het stadje heeft prima winkels, toprestaurants, een strand, boulevard en een kasteel bovenop een berg. Daarnaast ligt het in Baskenland en daar kun je in het plaatselijke museum veel over leren. Ik zal niks verklappen, maar wat ik daar in het kerkje van het museum zag was overdonderend. Zoiets had ik nog nooit gezien en ben ik daarna ook niet meer tegen gekomen.

Porto in Portugal is ook erg mooi, mooier dan Lissabon en minder toeristisch. Je kunt vanuit Porto ook makkelijk naar het noorden met de trein. Daar heb je veel groen, bergen en valleien.

Basel in Zwitserland is erg schattig. Ik was daar vorig jaar december. Het stadje was helemaal in de kerstsfeer en dat past perfect bij de oude huizen, de kleine winkels en oude trams. Wel erg duur, maar het hostel (Basel Youth Hostel), maakte het betaalbaar. De locatie van het hostel is perfect.

Grote steden kunnen ook tegenvallen. Parijs is mooi, maar vooral op plaatjes. Want als je daar bent moet je de urinegeur en de horden toeristen op de koop toenemen. Waarschijnlijk ook de smerigste metro’s die ik heb meegemaakt. Maar wellicht moet ik Parijs een tweede kans geven, veel mensen vinden het namelijk wel een prachtige stad. Glasgow wint ook niet de schoonheidsprijs voor mooiste stad, hoewel de muurschilderingen waanzinnig zijn. Wel een interessante stad, maar ook een ‘ rauwe’ stad met buurten waar je beter niet naar toe kan gaan.

Ik hoop dat ik door dit artikel laat zien dat het heel leuk is om in je eentje op reis te gaan.

Martine: Ik vond het echt heel leuk om te lezen. Dankje Ali! Ik zou namelijk niet weten waar ik moet beginnen als ik in mijn eentje op reis zou willen gaan dus het is fijn om dit te horen van een vriendin die er wat ervaring mee heeft. Ik vraag me zelf alleen nog wel af hoe het is als je alleen moet eten, voel je jezelf dan eenzaam of niet? Merk je dat je sneller wordt aangesproken omdat je alleen bent? Of excursies maken in je eentje: mis je dan niet iemand om het mee te delen? En is het ook wel eens mis gegaan en wat deed je toen? Is het echt zo wat mensen zeggen dat je jezelf heel goed leert kennen als je alleen op vakantie gaat en hoe heb jij dat ervaren? Heb jij er iets van over jezelf of je omgeving geleerd om zelf alleen op vakantie te gaan? Kortom Ali: ik wil nog veel van je weten over dit onderwerp haha! Tijd voor een tweede deel over ‘Alleen op reis’ wat mij betreft. Lijkt het jullie leuk om hier over te lezen? En misschien hebben jullie naar aanleiding van dit artikel ook nog vragen voor Alida over alleen op reis gaan? Stel ze hieronder in de comments!

38 reacties

Amber -

Ik kom net terug van een korte vakantie in m’n eentje. Het was voor mij de eerste keer dat ik alleen ging en daarnaast was de bestemming voor mij nog onbekend (ik ging me srprs.me)
Het gevoel dat deze vakantie mij gegeven heeft, maakt mij heel trots.
Natuurlijk vond ik het spannend en was het op sommige momenten best even moeilijk.. Maar ik kan wel zeggen dat ik dit helemaal alleen gedaan heb en dat voelt fantastisch!

Sascha -

Jaaaa, graag een deel 2!

Merel -

Ik zou ook graag een reis alleen willen maken, gewoon omdat ik op dit moment niet iemand heb waarmee ik kan/wil reizen. Ik vind het goede tips! Alleen ik zou ook graag een keer buiten Europa willen, maar ik vraag mij af of dat wel veilig is…

Anneroos -

Dit artikel komt echt op het goede moment. Ik zit er namelijk over na te denken om in de zomer een reis alleen te gaan maken. Voor mij is deel 2 zeker welkom!

Susan -

wat een super leuk en interessant artikel! Ik ben benieuwd naar deel 2!

Chantal -

Tot nu toe 1 keer alleen op reis geweest (inverness in Scotland, een maand geleden) en ik vond het geweldig!
Inmiddels alweer 2 andere reizen geboekt, wederom naar Inverness en naar Edinburgh (ik ben beetje verliefd op Scotland). En vermoed ook niet dat het bij deze keren blijft, want eigenlijk sta ik alweer te popelen om een citytrip naar Glasgow te boeken :)

katrien -

Ik ben heel benieuwd! Dat wil ik ook graag lezen :)

Leonie -

Alleen reizen is zo leuk! Je kunt je eigen keuzes maken over wat je die dag gaat doen. Niemand ook die zeurt dat je in het buitenland bent en dan toch echt wat moet zien, als je op een mooie dag liever met een boek in een park in het gras gaat liggen! Wat betreft alleen eten: dat valt best mee. Als je je niet prettig voelt neem je het best een puzzelboekje mee. Dan heb je wel wat afleiding, iets ‘te doen’ tijdens het eten als je het echt vervelend vindt, maar het leidt niet zo af als een echt leesboek. Bij leesboeken vergeet ik wel eens het eten te proeven, hahaha. En als je in een hostel slaapt ontmoet je vaak ook anderen die alleen reizen, dus dan kun je eventueel samen gaan eten of iets doen wat jullie allebei willen. Het hostel heeft ook nog een voordeel: je kunt ook naar de markt/supermarkt gaan (sowieso vind ik dat heerlijk in het buitenland) en dan in het hostel je eigen eten koken. Als je je laptop op het internet hebt aangesloten kun je tijdens het eten lekker oordoppen indoen en een aflevering van een serie kijken ofzo, op uitzendinggemist of al die andere sites is altijd wel wat leuks te vinden. Ik gebruikte het vaak als momentje voor mezelf, ook om tot rust te komen na alle indrukken van die dag. En verder ben ik het met Alida eens: treinreizen is de allerbeste manier om te reizen…

Maxie -

Echt een heel leuk artikel met hele handige tips. Het was ook zeker prettig om te lezen. Dus Alida… Wanneer komt er een vervolg artikel 😉 ?

vera -

Echt een reuze intressant artikel!! Lijkt me leuk on een 2e deel te lezen!

Geanne -

Interessant artikel! Ik ben in het verleden ook veel alleen op reis geweest, in Europa en Amerika. Ik sliep altijd in hostels en het was geweldig! Na 1 incident op een gemixte slaapzaal (man en vrouw) boek ik tegenwoordig enkel vrouwelijke zalen. En alleen reizen als vrouw is helemaal niet eng, ik kan het iedereen aanraden!

Denise -

Leuk en inspirerend artikel!
Nadat mijn relatie twee maanden geleden werd verbroken door mijn ex (we hadden vier jaar lang een relatie), heb ik vrij snel een stap genomen waarvan ik dacht dat ik het nooit zou durven, laat staan alleen.
Ik wilde heel graag een keer naar London gaan om daar mijn Engels bij te spijkeren. Ik wil namelijk heel graag voor mijn studie stage gaan lopen in Engeland. Mij leek dit wel handig dan om te doen.

Altijd gedacht dat het bij een droom zou blijven. Alleen durfde ik namelijk niet, en destijds mijn vriend zou daar nooit zijn geld aan uit willen geven.

Maandje geleden heb ik toch de stap genomen en gewoon geboekt bij EF. Nu kan ik niet meer terug. En eerlijk gezegd heb ik er super veel zin in, ook omdat ik alleen ga! Ik ga in mijn eentje een droom vervullen en een uitdaging aan. Ben echt benieuwd hoe ik het ga vinden om alleen naad zo’n drukke stad te gaan hihi.

Diane -

Misschien kan ze dit vaker doen? Reuze interessant, ik ben gek op reizen en ontdekken maar weet niet waar ik alleen zou beginnen. Heeft ze een eigen blog? Top!

Sara -

Ik zou echt super graag een keer alleen op reis gaan. Italië lijkt me een erg mooi land en zou ik graag willen ontdekken. Engeland trekt me ook erg aan. Erg fijn om al deze tips en ervaringen te lezen! Ik zeg: een vervolg! 😉

Syl -

“Porto in Portugal is ook erg mooi, mooier dan Lissabon en minder toeristisch”
Helemaal mee eens. Ik ben een aantal jaar geleden naar Portugal geweest en ging toen eerst naar Porto en daarna naar Lissabon. Lissabon viel echt tegen, nadat ik in het mooie Porto was geweest.
P.s. Tip voor Portugal (Bom Jesus do Monte)

Merel -

Wat leuk om te lezen! Ik wil deze zomer alleen door Europa reizen om de grote steden te bezoeken. De tas en een reisdagboek heb ik al gekocht maar nu moet ik alleen nog maar de reis zelf boeken. Eerlijk gezegd vind ik dat best spannend want dat maakt de reis wel gelijk echt. Maar aan de andere kant ook gewoon heel tof, alleen reizen. Ik zou heel graag nog een deel 2 willen lezen!

jose -

Heerlijk zo’n artikel over alleen reizen dat niet vol staat met gezwijmel over zelfontwikkeling en zelfstandigheid, maar gewoon hoe je het moet aanpakken! Dit kan ik echt goed gebruiken :) Duidelijk artikel ook, super!

Leonie -

Oh, goede tips! Ik ga binnenkort alleen naar Noorwegen. Vliegen naar Oslo en dan met de trein naar Bergen en dan weer terug vliegen naar NL. Dus deze tips zet ik zeker weten even onder favorieten!

Beau -

Ik ben deze zomer voor het eerst alleen geweest (naar Riga, Letland) en ben ook om: het is af en toe gewoon zo goed voor je. Was echt wat ik toen nodig had. Toch ga ik nog net zo graag met anderen op vakantie omdat dat het vaak toch net iets meer ontspannen maakt!

Jessica -

Ik houd ervan om alleen op reis te gaan! Iedereen verklaart me altijd voor gek maar ik herken me heel erg in je tekst. Vooral hostels, ik heb het mijn laatste reis ook voor het eerst gedaan en ben helemaal om!s

Mijn leukste reis alleen was trouwens Napoli, wat een prachtige stad!

Rowan -

Wat een enorm leuk artikel. Ik wil al een tijdje in mijn eentje op reis en nu ik waarschijnlijk volgend jaar een halfjaar in het buitenland ga studeren, wil ik daarna het liefst nog in mijn eentje op reis. Deze tips gaan daar zeker bij helpen, dankjewel!

Josje -

Het artikel las makkelijk en was leuk om te lezen. Ook omdat ik het idee heb dat ik Alida al ken door alle vlogs. Ik zou het fijn vinden wanneer we elke twee weken/maand een artikel lezen. Bijvoorbeeld: hoe pak je activiteiten aan wanneer je alleen reist? Wat doe je wanneer je je onveilig voelt? En ik zou wel reistips willen hebben. Wij houden ook meer van Europa dan van de rest van de wereld dus kom maar op met die tips! Ik denk dan aan één land of stad per artikel.

Juliet -

Ik ben ook voor een vervolg, leuk geschreven Alida!

marie -

Mooi artikel. Je schrijfstijl leest heel makkelijk Alida.

Michelle -

Wat een leuk artikel dit! Alleen reizen is niet zo mijn ding, en ik denk als ons kleine ventje er straks is al helemaal niet, maar deze tips zijn natuurlijk ook heel goed samen te gebruiken! Ben het overigens helemaal met je eens dat Europa inderdaad écht heel mooi is. Je hoeft niet altijd ver weg.

Heleen -

Wat een super leuk artikel!
En voor de mensen die twijfelen om het ook te doen: DOE HET! Ik kan je ervan verzekeren dat de obstakels die je nu ziet, uiteindelijk echt wel meevallen.
Ik ben vorig jaar voor het eerst op vakantie geweest, naar Moskou, en het was geweldig! Ik was toen 20.
Je zou denken dat Rusland een lastig land is om heen te gaan, zeker omdat niemand ee Engels spreekt. En alles staat natuurlijk aangegeven in het Russisch. Maar ik vond het zo erg meevallen! Er is altijd wel een oplossing voor je probleem, dus GA EN LAAT DIE BEREN OP DE WEG LOS. :) Volgende zomer ga ik weer alleen, maar dan naar Kiev, Tsjernobyl, Moskou en Sint Petersburg. Wel een waarschuwing: Alleen reizen is verslavend

Smilla -

Ohhh leuk artikel, ik wil dit jaar gaan interrailen door europa, dus een deel 2 met nog meer tips is altijd welkom. Je zult vast ook veel fijne sites hebben daarvoor, heb jij, of hebben andere mensen misschien tips daarvoor? Sorry voor mn niet helemaal fatsoenlijke zinsbouw ‘t is vroeg 😉

Iris -

Gaaf artikel dit! Na mijn eindexamens in mei zou ik ook graag in mijn eentje op vakantie willen in Europa. Het probleem is alleen dat ik dan pas 17 ben en ik zit heel erg met de betrouwbaarheid van hostels die je boekt enzo, bovendien heb ik nog een (hele lieve) bezorgde moeder die ik moet overtuigen, haha.

Margot -

Wat een handige tips allemaal! En inderdaad, Europa is erg mooi!

Mara -

Jaaaaa wat een leuk artikel! Meer graag! Dit artikel ga ik er zeker weer bijhalen als we binnenkort onze reis gaan plannen. Wegens gezondheidsredenen kan ik niet alleen op reis, maar deze tips zijn natuurlijk ook harstikke bruikbaar voor 2 personen :)

lisa -

Leuk artikel! Wat ik een echte aanrader vind is Stockholm! Het is misschien niet een stad waar je meteen aan denkt als je op citytrip gaat maar echt het is een fantastische stad! Het is wel iets duurder maar echt de moeite (en het geld) waard! Het is denk ik ook heel leuk te combineren met een stuk over het platteland of Kopenhagen o.i.d.

Rosanne -

Wat een mooi gastartikel!
Ik ben nog nooit alleen op reis geweest maar zou het wel een keertje willen. In ieder geval heb ik nu goede tips al ik wil gaan.

Maud -

Wat een leuk artikel. Ik zou graag nog een artikel willen lezen over dit onderwerp!

agneta -

Toevallig schreef ik maandag nog op mijn blog over mijn eerste mini vakantie alleen. Ik miste in dit stuk idd het gevoel van hoe het voor je is om alleen te reizen. De tips zijn wel erg bruikbaar. Ik vond alleen weggaan behoorlijk spannend. Zoals het uit eten gaan met jezelf of de hele dag alleen zijn met je eigen gedachten. Uiteindelijk wel het beste wat ik in tijden voor mijzelf heb gedaan.

Liefs Agneta

Catelijne -

Leuk om te lezen. Graag een deel 2!
Eind februari ga ik voor het eerst alleen (een paar dagen naar Londen). Toevallig! (hierboven ook al, leuk!)
Mijn vragen:
– Wat vind/vond je het meest tegenvallen als je alleen op reis bent?
– Wat is je het meest meegevallen?
– Je bent vast wel eens met mensen uit het Hostel gaan eten, maar hoe is het om alleen te eten?
– Wat is de grootste uitdaging als je alleen reist?
– Wat heb je geleerd van alleen reizen?
– Heb je gekke (en dan bedoel ik leuke) dingen meegemaakt die je misschien niet meegemaakt zou hebben als je met anderen op reis zou zijn?
– Wat is je mooiste alleen-reis herinnering?
En de vragen die Martine stelde, daar ben ik ook nieuwsgierig naar :)

Audrey -

Heel herkenbaar dit! Zeker bij je eerste 2 tips sluit ik me volledig aan. Europa is supemooi, en treinen is geweldig. Ik ben vorig jaar met de trein naar Londen gaan, om vanuit daar te treinen met mijn One Country Pass van Interrail. Ik heb ook echt mijn ogen uitgekeken tussen Glasgow en Fort William. Fort William- Mallaig is ook echt geweldig, en ik ben helemaal verliefd geworden op Edinburgh.

Laat deel 2 maar komen. Meer ervaringen en tips zijn altijd welkom. Of maak er een serie van!

Joke -

Hallo Alida! Ik vond het erg leuk om je gastblog te lezen, met heel handige tips. Ik ben vóór een vervolg met nog meer tips, en ervaringen van jou tijdens je reizen!

Femke -

Echt heel toevallig dit, ik vertrek later vandaag voor 5 dagen naar Londen in mijn eentje! Ik ben poepie zenuwachtig maar dit artikel stelde wel gerust want ik volg heel wat tips op haha!

Reageer ook