5x Lunchen in Groningen

Op 2WMN besteden we regelmatig aan onze hometown. Groningen! Zo gaven we diner tips, to do tips, shoptips en reviewden we onder andere restaurant Voila, De Uurwerker en De Gans. De artikelen vallen altijd goed in de smaak. Daarom schrijven we vandaag over lunchen in Groningen!

‘t Feithuis

Bron foto: ‘t Feithuis

In de lente en de zomer ga ik graag naar ‘t Feithuis. In tegenstelling tot de meeste terrassen in Groningen, die groot zijn en naast elkaar liggen, heeft ‘t Feithuis een afgelegen, rustig terras. Je kunt hier dan ook heerlijk rustig zitten. Ook binnen is het in de winter erg gezellig zitten. Je kunt hier voor ontbijt, lunch en diner terecht. Zelf kom ik er graag voor een fijne lunch of high tea, en daarom moet ‘ie in dit lijstje! Je kunt hier redelijk standaard gerechten eten, zoals uitsmijters, brood of salade met geitenkaas, gerookte zalm, etctera. Maar het is allemaal wel erg goed bereid. Het is de meest ‘luxe’ eetgelegenheid uit dit lijstje trouwens!

.

Het Concerthuis

Onze favoriete hotspot van de laatste maanden! Het Concerthuis bestaat al een aardige poos en is onder de Groningers goed bekend. De laatste tijd ga ik er graag naartoe omdat je er heerlijk anders dan anders kunt eten. Niet weer een standaard broodje gezond of kip kerrie, maar lekkere tosti’s met bijvoorbeeld avocado en spek, brood met humus of gegrilde pompoen met een salade van linzen. Vega’s en vegans kunnen hier trouwens ook meer dan prima terecht! Bij Het Concerthuis kun je zowel enkele gerechten bestellen als ‘foodsharing’. Bij dat laatste concept bestel je met je tafel een aantal gerechten en kunt dit gezamenlijk opeten. Jep, echt een aanrader!

.

Het Bakkerscafé

Ben je dol op lekker brood eten? Dan moet je echt naar Het Bakkerscafé. Hier snijd je je eigen brood en je bestelt een belegsoort erbij. Ook hier heb je weer lekkere verrassende dingen op de kaart staan, zoals makreel, huisgemaakte broodsalade’s en tapenades of een gehaktbal.

.

De Uurwerker

Martine en ik hebben hier zelf alleen nog maar gedineerd, maar de lunchkaart zag er destijds ook ontzettend goed uit! Bij De Uurwerker kun je ontzettend leuk zitten en de gezellige Groningse studentenvibe is er goed voelbaar. Ook is het eten er lekker betaalbaar, maar ondertussen ook erg goed.

.

Flinders*

Last but not least, Flinders! Ook erg leuk! Dit eetcafé zit op twee locaties in de stad, vlakbij het centrum en het Noorderplantsoen (park).Tijdens de lunch serveren ze sandwiches, soepen en salades. Ook hier kun je verrassend lekker en leuk eten voor een prima prijs (tussen de €5,50 en €11,90). Het broodje humus met gegrilde groente die je hierboven op de foto ziet is was super lekker en het leuke vond ik dat het brood anders is dan het pistoletje of het volkoren waldkornbrood wat vaak geserveerd wordt.

* Edit: Blijkbaar heet de Flinders in het Noorderplantsoen tegenwoordig Zondag. Dat heb ik totoaal even gemist, maar dank mede-Groningers voor deze correctie! Flinders in het centrum (aan het Schuitendiep) bestaat nog wel. :)

Groningers, wat zijn jouw favoriete lunch spots?

39 reacties

Monique -

Is al een keer genoemd, maar Bij Britta (tegenover het Harmoniegebouw) is heel gezellig. Echte huiskamer sfeer en de taarten zijn super vers, omdat ze ter plekke gebakken worden! Ook een grappig detail is de man die er werkt, hij heeft een blauwe baard ^^

Kirsten -

Ik lunch de laatste tijd weleens bij Pernikel. Die zit aan de Aweg tegenover het Stripmuseum. Ontzettend leuke lunchroom met iedere week een wisselende kaart waar geen standaard dingen opstaan. Zeker een aanrader!

Martina -

Ja de uurwerker! Dat is denk ik mijn favoriet van het moment! Samen met mr. Mofongo. De uurwerker kan ik ook wel goed heen met kinderwagen, ook niet onbelangrijk tegenwoordig 😉

Nienke -

XO is ook een erg goede plek! Zit aan de folkinge straat. Mijn zus werkt daar en je kan er lekkere broodjes enzo krijgen.

Ingrid -

Wat een leuke tentjes allemaal! Concerthuis vind ik ook erg leuk. Ik ga ook geregeld naar mr Mofongo, maar ook terbrugge, pernikkel en nr. 25 zijn favorieten. Bagels and beans heb je natuurlijk overal, maar is ook altijd gezellig. Tegenover het Umcg waar ik werk heb je ook de buurvrouw, ook leuk met verrassende gerechtjes. Omdat er zoveel keus is probeer ik eigenlijk steeds nieuwe dingen uit. Bakkerscafe is de enige van jullie lijstje die ik nog niet geprobeerd heb, maar het zelf brood snijden spreekt me minder aan.

anna -

Wat leuk om te lezen! Ik kom uit Groningen en sommige kende ik nog niet *shame on me* Die gaan we gauw eens uitproberen!

Nynke -

Van Boven is ook geweldig om te lunchen, zelf vind ik de uitsmijter met zalm goddelijk. Leuk artikel, ik kende hiervan alleen het Feithuis, de rest alleen van naam.

Lucindainwonderland -

Ik ben daar ooit eens langs een tent gelopen die alleen Tosti’s had volgens mij… nog altijd balen dat ik daar niet ben gaan eten. Maar ik kom echt zo goed als nooit in Groningen…. niet echt naast de deur helaas. xxx Lucinda

Dineke -

Ohh ik krijg zo’n honger van deze foto’s… Ziet er echt heerlijk uit! Als ik weer eens in Groningen kom weet ik waar ik heen moet. 😉

Sophie -

In de zomer: paninitosti op het terras van ‘t Goudkantoortje met Murl! Murl waar ben je? 😉

Murl -

jaaaaaaaaaaaaa

Lola -

Wat een superleuk artikel! Ik ben sinds augustus in Groningen voor het eerst op mezelf gaan wonen, en ik ben nog steeds de stad aan het ontdekken, het houdt niet op :) Ook leuke tips voor als mijn moeder eens gezellig langskomt! Erg bedankt! Meiden jullie zijn top <3

Dita -

Heel leuk! Ik ga wel eens met mijn vriend mee op vrijdag ochtend als hij op kantoor vergadering heeft. Dan lunchen we na de tijd even in de stad. Altijd leuk om in Groningen te zijn!

Laura -

Bij Mr. Mofongo kun je ook heeeerlijk lunchen! Die zit schuin tegenover de UB :)

Heleen Schrijvershof -

Yes! Ik ga het weekend van volgende week (heel logische uitleg dit) naar Groningen. Voor het eerst ooit, dus hier ben ik super blij mee. Krijg er steeds meer zin in. :-)

Allissa -

Bakkerscafé is inderdaad een superleuk plekje waar ik vaak lunch met vriendinnen! Maar het is op sommige dagen wel erg druk en een relatief klein ruimte.

Puck -

Leuk artikel Willemijn! Je kan ook super lekker lunchen bij Van Boven (bovenste etage van Hooghoudt op de grote markt), vooral de club tosti is goddelijk!!

Tessa -

Ik woon al 15 jaar in Groningen en ik ken alleen Flinders.. Slecht van me haha

Daniëlle -

Wat gezellig en leuk! Ik kom zelf uit Zuid-Holland en ben nog nooit in Groningen geweest. Ik wil er wel heel graag heen, want door jullie blogposts heb ik echt het idee dat het heel gezellig is ;)! Wat ik zelf leuk vindt aan lunchgelegenheden, is dat er wat andere dingen worden opgediend, dus niet de standaard tosti’s.

Carina -

Ben welgeteld 1x echt in Groningen geweest en zou graag een keer terug willen gaan, of er voor langere tijd willen wonen. Fijne stad!

charile -

Wat een leuke aanraders! Ik kom niet vaak in Groningen maar wil er zeker nog eens heen, dan is dit toch wel erg handig!

Lindsey Beljaars -

Ziet er allemaal erg gezellig uit, vooral Flinders!

Miriam -

Ohhhh, wat erg. Ik woon al jaren in Groningen, maar ik ben bij allemaal nog nooit geweest haha. Leuke tips, klinkt zeker de moeite waard om eens te proberen 😀

Mariëlle -

Tijdje geleden geluncht bij No. 25 aan de Oude Kijk in ‘t Jat, ook zeker een aanrader!

Sanne Marlijn -

Dit vind ik zulke fijne artikeltjes! Ik ben geregeld in Groningen omdat veel van mijn vriendinnen daar nog studeren en omdat mijn oma daar woont. Altijd handig om dit soort hotspots dan achter de hand te hebben. Ik moet zeggen dat ik nooit verder kom dan de Drie Gezusters hahaha. Die gerechtjes bij het concerthuis zien er echt waanzinnig lekker uit.

Michelle -

Ik ben nog nóóit in Groningen geweest.. Erg he! Is best een behoorlijk stukje tuffen ook vanuit het zuiden van Brabant, maar daarnaast komt het ook gewoon nooit in ons op. Ik ga deze post in ieder geval onthouden voor als het wel een keertje van komt:).

EliseDingen -

In het stukje over Het Concerthuis staat 2x het woord ‘bekend’ in één zin. Volgens mij klopt dat niet helemaal (of ik lees het verkeerd, dat kan ook!)
Ik kende al deze plekken nog niet maar de foto’s van Het Concerthuis vind ik er vooral goed uit zien!

Margot -

Deze post ga ik onthouden voor als ik eindelijk een keer een dagje naar Groningen ga!

Renske -

Ik heb heel wat afgeluncht in de tijd dat ik in Groningen studeerde en woonde. Eerlijk gezegd ken ik deze lunchplekjes niet. Slecht hè? 😉 Pigalle was trouwens echt favoriet!

Paula -

De Uurwerker is echt mijn favoriet, haha! En trouwens: Flinders heet nu volgens mij Zondag ;’)

Iris -

Gustatio in de Oosterstraat heeft heerlijke broodjes, en bij de Soepwinkel en Bij Britta in de Oude Kijk in het Jatstraat lunch ik ook graag!

Lyske -

Sorry dames, Flinders in het plantsoen bestaat niet meer! Het heet nu Café Zondag!

Willemijn -

Wat? Nee joh! :O Dat heb ik compleet gemist hahaha!

Esther -

Dit zijn inderdaad heerlijke lunchtenten! Alleen het bakkerscafe ken ik niet, maar ook dat ziet er goed uit!
Ook een aanrader: Anat!

Eefje -

Dit artikel komt precies op tijd! Ik ga nl. dit weekend naar Groningen! Leuke tips… Ik ga zeker ook de rest van jullie artikelen over Groningen lezen! Hebben jullie nog tips voor een leuke plek om ‘s avonds iets te drinken? Ik ben niet echt een stapper maar vind het wel leuk om ergens een drankje te doen!

Lorena -

Oeh je kan heerlijke cocktails drinken bij Mr Mofongo’s! Het is daar echt fantastisch! Als je van burgers en speciaalbiertjes houdt is The Dog’s Bullocks een aanrader wat mij betreft! Beide zitten in de Oude Boteringestraat.

Puck -

Chaplins aan het Zuiderdiep is leuk op vrijdagavond, verder vind ik Der Witz ook altijd gezellig voor een biertje o.i.d.! Veel plezier :-)

Martine -

Dat vind ik ook nog steeds lastig in Groningen, zoveel goede en sfeervolle cocktailbarretjes zijn er niet echt. Je hebt Mr. Mofongo maar ik moet zeggen dat ik de cocktails daar niet super vind maar het is oké. Groningen is vooral heel studentikoos. Je kunt dus brouwsels drinken zoals Paardenkut (apfelkorn met spa rood) en nog meer van dat soort ongein in cafeetjes bij de Poelestraat, de Enzo en Pand 48…

Marlotte -

De Uurwerker en het Concerthuis zijn absoluut mijn grote favorieten! Maar ik kom ook vaak bij Feel Good, ook een heel leuk tentje! En natuurlijk, de gouwe ouwe Drie Gezusters voor de heerlijke nacho’s, haha!

Reageer ook