Zevenentwintig

Yes, vandaag is het Eerste Kerstdag! Wat een gezellige en bijzondere dag is het toch, maar wat kan er ook een hoop veranderen binnen een jaar. Dit jaar heb ik voor het eerst het gevoel dat ik veel bewuster geniet van het leven. Ik ben vandaag 27 jaar geworden.

Bron foto: One Year of Design

Vaak als iemand vraagt hoe oud ik ben, zeg ik het getal zonder daar over na te denken. Ik heb er eigenlijk sinds mijn 20e -toen de tienerjaren over waren- geen gevoel meer bij als ik het getal noem. Tja, 21, 22, 23, 24, 25 en 26: het is voorbij gevlogen en het voelde allemaal hetzelfde hoewel er ook veel gebeurde op het gebied van zelfreflectie.

Maar deze verjaardag voelt anders. Vandaag ben ik 27 en ben ik me bewust dat ik leef, dat ik kan doen wat ik wil, dat ik mezelf graag persoonlijk wil ontwikkelen, dat ik kan liefhebben, dat ik kan leren vergeven, ik voel me sinds jaren ‘geopend’ en ik kijk met een frisse blik de wereld in. Ik geniet heel bewust van alles en iedereen om me heen!

Ik denk dat ik vanaf mijn 17e behoorlijk op de automatische piloot heb geleefd en vooral op een verstandelijk niveau dingen geleerd heb. Doordat ik zoveel leerde over mezelf en anderen om me heen, dacht ik dat ik alles wel wist ondertussen. Niets is minder waar. Ik ben tot veel meer in staat. Pas nu opent ook mijn gevoel zich weer -blijkbaar had ik toch altijd een soort schild om me heen zitten wat voor anderen niet te zien was en zelfs voor mij niet- en leer ik weer een nieuw deel van mezelf kennen. Dat is gebeurd na de 20&30 Something Retreat in Zeeland, lees hier en hier mijn ervaringen.

Dit nieuwe deel van mezelf bevalt me goed: een deel dat veel zachtaardiger is en meer durft lief te hebben. Een deel die het niet meer zoveel kan schelen wat er allemaal gebeurd is in het verleden en oprecht dankbaar kan zijn voor alles waar ik van heb mogen leren ondanks dat die situaties niet altijd even leuk waren. Een deel dat nu nog wijzer aan het worden is op een ander dieper niveau wat ik niet eens uit kan leggen.

En daar ben ik ontzettend dankbaar voor, dat ik op mijn 27e en in mijn 28e levensjaar dit deel nog meer mag en kan gaan ontdekken. Ik ben ontzettend benieuwd wat het leven me allemaal gaat brengen en ik heb er zin om in die achtbaan van het leven te zitten en veel nieuwe dingen te mogen leren. Kom maar op, ik heb er het volste vertrouwen in!

En voor de mensen die altijd roepen ‘Oh je bent bijna 30!’…Ja…En? :) Al zou ik bijna 100 zijn: ik ben en blijf Martine. En het verstand komt met de jaren zeggen ze dus kom maar lekker door met die rimpels. I don’t care en dat zouden andere mensen die (bijna) een getal met een 0 er achter bereiken ook niet moeten doen. Ik vind het altijd jammer dat er zo’n sociale ‘plagerige’ druk achter de tientallen van het leven zit. Oh je bent 20, nou je bent nu geen tiener meer! Oh je wordt bijna 30, The Big Three O! Alsof je opeens gaat veranderen in een Ork ofzo. Oh 40? Ouwe muts! Zo 50? Sarah!

Het grappige is, dat we dat ook allemaal blijkbaar zelf veroorzaken dat gedoe over leeftijden. Kijk maar wat bijvoorbeeld deze hoogleraar zegt. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen: Ik denk dat 27 een hele moeilijke leeftijd is. Je wordt verwacht de postadolescente fase te hebben afgerond. Dat betekent dat je de koers voor de rest van je leven moet hebben uitgezet. Belangrijke keuzes in intieme relaties, werk en vriendschappen moeten dan wel zijn gemaakt.

Dat zinnetje ook ‘je wordt verwacht’. Wie verwacht dat? Nou, dan moet diegene z’n verwachting maar bij gaan stellen. En dat er verwacht wordt dat je de koers van je leven moet hebben uitgezet en het woordje ‘moeten’ in die laatste zin?  Hoezo vermoeiend! Om Hans Teeuwen maar even aan te halen: ‘Ik moet helemaal niks!’ We weten niet hoe het leven loopt. Er komen dingen op je pad en die laat je of links liggen of je grijpt de kans. Wat je ook kiest: het maakt niet uit. Dat is zo leuk aan het leven, het kan zo verrassend zijn.

Ik zie het leven nu als een grote achtbaan en soms blijf je bij een stationnetje staan om op adem te komen en soms ga je mee om die grote looping te maken of te gillen tijdens die kurkentrekker of je valt meters naar beneden om vervolgens weer omhoog te komen, hetzij op eigen kracht vanwege de snelheid of met een ketting (hulp van familie/vriend(innen)/professionele hulp) die fungeert als lift. En iedereen is uniek, bij sommigen zal de achtbaan wat meer afdalingen, loopings en kurkentrekkers hebben dan de ander. En om het leven met zoveel liefde en plezier te bekijken, voelt heel bevrijdend kan ik je vertellen als je jezelf er aan over durft te geven. En nu ik 27 ben, durf ik dat.

Pfff, laten we met zijn allen die getallen lekker met rust laten en er juist positief naar kijken. Zevenentwintig? Wat een heerlijke leeftijd, over drie jaar ben ik dertig en ik hoor veel om me heen dat je dan op je mooist schijnt te zijn van binnen en van buiten. Ik kan me voorstellen dat het eigenlijk hoe ouder je wordt, alleen maar mooier gaat worden als je jezelf blijft ontwikkelen.

Ik wens jullie allemaal ontzettend fijne dagen toe, ik hoop dat iedereen de gezelligheid voelt en dat iedereen even lekker kan ontspannen. No stress! Hele fijne Kerstdagen allemaal, geniet bewust van alles en voor anderen die ook jarig zijn op deze dag: van harte gefeliciteerd en geniet van deze nieuwe leeftijd. Proost!

46 reacties

Marleen -

Hele mooie blogpost! Ik denk ook dat ouder worden niet per se slechts is – al komt dat misschien omdat ik nog in fase zit (ik ben zestien) waarin het leuk is om ouder te worden, haha. Nog gefeliciteerd.. een beetje laat, maar ik hoop dat je snapt dat ik met kerst géén blogs heb gelezen.

Malou -

Gefeliciteerd met je verjaardag! =] Hoop dat je een leuke dag hebt gehad.

Esther -

Gefeliciteerd Martine, en wát een mooie ontwikkelingen!

Ik ben hier zelf ook veel mee bezig, sinds een aantal jaar – met mezelf, onder begeleiding en in gesprek met mijn omgeving. Het laatste halfjaar is het een beetje in de versnelling geraakt. Misschien dat jij het ook leuk vind: ik heb in oktober een cursus gevolgd in Haren – over mindfulness, meditatie, processen e.d. Het zijn 5-dagen binnen een reeks, maar je kunt ook gewoon 1 keer die 5 dagen volgen. (van het ISSP: http://www.issp.nu/. ik heb het zelf bij Chashymie gedaan. Heb hierin erg veel mee gekregen over wat ik zelf wil en waarom je dingen doet zoals je doet. Echt een hele ervaring en bewustwording, waarin ik meer heb geleerd over psychologische processen en persoonlijke ontwikkeling dan tijdens m’n gehele studie!

http://estherderaad.wordpress.com

Deborah -

Gefeliciteerd lieve Martine! We delen onze verjaardag, ik ben gisteren 28 geworden, en inderdaad is dit een gekke leeftijd! Er veranderd zoveel in je sociale omgeving: ik heb bruiloften gevierd, een vriendin die net is gescheiden, er worden babies geboren en huizen gekocht, en bij alles denk je soms: “Moet ik dit ook?”. Zolang jij een lekker gevoel hebt bij wat je doet en denkt, is dat het enige dat telt. Geniet van je 27e levensjaar en de vele die nog mogen komen!

Jennifer -

Gefeliciteerd met je 27e verjaardag!

Diana -

Ik ben nu 23 en heb geen idee wat ik met mijn leven moet

Willemijn -

Lieve Martine,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Mooi wat je schrijft over leeftijd en wijsheid. Laat die jaren maar komen! Dikke kus

Mare -

Gefeliciteerd Martine!
Ik denk dat met ‘er wordt verwacht’ bedoeld wordt dat bepaalde dingen ook moeilijk te realiseren zijn na een bepaalde leeftijd. Een kind krijgen wordt nu eenmaal een stuk moeilijk na 35 jr(gezien de vruchtbaarheid achteruit holt), een hypotheek afsluiten wordt moeilijker naarmate je ouder wordt, een complete fulltime studie doen wordt erg moeilijk i.v.m. diverse factoren(geld, levensinvulling, etc), bepaalde beroepen zijn onmogelijk of je wordt simpelweg niet aangenomen omdat het nou eenmaal een jongere branche is, dus dan is het wel zo handig als je op die leeftijd een beetje een idee hebt wat je wil met het leven.

Lieke -

oei net 5 minuten te laat.. ( ja aan het einde van een heeerlijke 1e kerstdag nog even achter mn laptop gekropen) Maar niet minder gemeend: Gefeliciteerd Martine! en een goed en gezond jaar toegewenst 😉 Liefs

Nora -

Van harte gefeliciteerd lieveleuke Martine!

Debbie -

Gefeliciteerd met je verjaardag !! xx

Heleen Schrijvershof -

Van harte! Geniet van je dubbel mooie dag. Fijn dat je nu het idee hebt dat je veel meer openstaat, dat is een superfijn gevoel. En over dat idee dat je steeds weer nieuwe dingen hoort bij je leeftijd: als je 60 bent hoop je toch ook nog dat je nieuwe dingen leert, alleen steeds meer bovenop dat wat je nu al weet, dat lijkt me juist super fijn, toch?

Freya -

Van harte gefeliciteerd!!!
En inderdaad leeftijd is maar een nummertje waar sommige mensen zich te veel van aantrekken. Ik zit zelf ook een beetje in een dipje, maar dankzij deze artikelen en jouw standpunt heb ik meer en meer hoop dat het allemaal goed komt. Nog een fijne dag gewenst!

Michelle -

Wat heb je dit knap en oprecht beschreven. Mooi dat je het leven zo veel intenser beleeft! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Martine. Dat het maar weer een héél mooi jaar voor je mag worden! Ik wens je een hele fijne dag.

Charlotte -

Gefeliciteerd! Maak er een gezellige dag van!

Anita te Gussinklo -

Martine, van harte Gefeliciteerd.
Ik wens je een hele fijne dag.

Maaike -

Gefeliciteerd!! Mag best meer, dit soort filosoferende artikelen; leuk!

Ines -

Gefeliciteerd Martine! En hele fijne feestdagen gewenst!

charile -

Gefeliciteerd! Mooi artikel!

Petra -

Van Harte Gefeliciteerd!!!!
Mooi geschreven, ik word bijna 20 dus ik begrijp helemaal wat je bedoelt met ‘dat gedoe rondom tientallen’. Het is maar hoe je het zelf invult. Ikzelf zie het wel als een stap naar volwassenheid, maar volwassen word je niet van de ene op de andere dag.
Je hele leven ben je op reis om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen, waarin leeftijd eigenlijk geen rol speelt. Wel is je verjaardag – en misschien juist wel die ‘tientallen’ – een mooi moment voor reflectie en dankbaarheid.
Fijne verjaardag en fijne feestdagen!

Mila -

Gefeliciteerd lieve Martine! :) Een kerstkindje, net als ik. Ik word morgen 26.

Ik wens je een hele fijne dag!

Mariet -

wat fijn dat je zo goed naar je leven kijkt, geniet van je birthday en ik hoop dat je nog vele jaren online en thuis actief mag blijven zonder ziektes of iets dergelijks Heel veel geluk met Jorrik en nog goede Feestdagen toegewenst♥♥♥♥♥ liefs♥

Savitri -

Wat heb je dat mooi verwoord Martine. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! :)

Amelie -

Goed artikel! Geniet lekker van je verjaardag, welk getal er ook staat en een heel fijne Kerst gewenst!

Kelly -

Van harte gefeliciteerd Martine! En voor jullie beide hele fijne feestdagen !

Murl -

Gefeliciteerd lieve Martine! Hele fijne verjaardag en jullie beide feestdagen gewenst!

Amy -

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Martine! Ook ik word over een paar maanden 27 en heb hetzelfde gevoel als jij.. Laat die 30 maar komen hoor, wat zegt zo’n getal nou? Geniet van je dag!

laura -

Gefeliciteerd ! x en hele fijne feestdagen.

xx laura

jose -

Whaha ohjee… Als je op je 27 je leven al op de rails moet hebben… Mijn vriendje is nu 27, net deze zomer afgestudeerd en we wonen samen met nog twee andere mannen in een studentenhuis. We hebben helemaal niks, geen rooie cent en nog een 30 m2 “lebensraum”, maar we zijn wel supergelukkig ondanks dat mijn vriend op zijn 27ste nog nul koers heeft gezet naar “de rest van zijn leven”…. Dus doe lekker rustig aan, het is voor iedereen anders en er is geen goed of slecht levenspad. Niemand hoeft zich op te vreten om iets wat je (nog) niet hebt. Blijf dromen en blijf ervoor werken! :) Vrolijk kerstfeest iedereen en een heerlijke verjaardag toegewenst Martine <3

Margot -

Gefeliciteerd en fijn kerstfeest natuurlijk ook!

Anneke -

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een heel fijne dag vandaag! :-)

Hannie -

Hartellijk gefeliciteerd met je verjaardag martine je bent een heel lieve en verstandige meid dat maak ik uit dit verhaal wel op goed zo.ik ben pas 58 geworden en vorige week oma van een lief klein meisje en ik vindt het heerlijk fijne dag nog. En een heel fijn leven.

Judith -

Gefeliciteerd Martine. Ik ben 31. En om eerlijk te zijn, dat doet mij helemaal niks. Alleen je omgeving lijkt zich er drukker om te maken, dus krijg je vragen over kinderen, trouwen etc. Maar daar trek ik mij lekker niets van aan. Dus ga nog geregeld naar een (hardstyle) feestje en moet nog lang niet aan kinderen denken. Heerlijk gevoel dat ik zelf over mijn eigen leven mag kiezen. Ik begin aan nieuwe dingen als ik daar aan toe ben. Geniet van het leven! En je verjaardag. En die retreat staat ook nog op mijn verlanglijstje!

Drie -

Martine van harte gefeliciteerd met je verjaardag… En 26; 27; 28 jaar.. Ach het is maar een getal!
Voor jullie beide wens ik jullie hele fijne kerstdagen met gezin en familie!

Michelle -

Van harte Martine. Fijn om de dag te beginnen met deze (vind ik) wijze woorden.

Fijne Kerst Willemijn en Martine

Dita -

Gefeliciteerd Martine! Fijne dag vandaag voor jullie en hele fijne kerst. X

Tessa -

Ahh wat een heerlijk artikel om te lezen!
Maakt me zo blij!

Hartelijk gefeliciteerd!!!!!

27 is m’n geluksgetal, tis volle maan vannacht, tis 1e kerstdag
Dit moet een geweldige verjaardag voor je worden 😉

Liefs Tessa

Ingrid -

Allereerst van harte gefeliciteerd Martine. Geniet van deze mooie dag met iedereen die je lief is. En mooi geschreven. Ik herken het stuk over leeftijden, ik word bijna 50 en iedereen doet daar zo moeilijk over en ik moet het bijna verplicht vieren met een groot feest. Ik heb er geen probleem mee om 50 te worden, ik ben gezond en geniet van ieder jaar dat ik ouder word. Fijne dag. X

Wendy (B) -

Proficiat :) !

Heleen -

Gefeliciteerd!!

Ik ben dit jaar ook 27 geworden en je stuk is erg herkenbaar, hoe alles wat in de afgelopen turbulente jaren aan me voorbij is gegaan nu rustig op zijn plek valt. Alles wat altijd allemaal ‘moest’ is nu minder belangrijk, ik koers meer naar en richting dan naar een einddoel. Complimenten voor jullie site, je persoonlijke stukken vind ik altijd erg mooi om te lezen omdat ze in ieder geval voor mij ook aanzetten tot enige zelfreflectie :) en dat is nooit erg!
Fijne kerst!

Darina -

Gefeleciteerd met je verjaardag! Een feestelijke dag toegewenst!

Caro -

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag! En geniet van deze speciale dag!

Charelle -

Gefeliciteerd met je verjaardag en een hele fijne Kerst gewenst! Ik herken me wel in je verhaal, dat je een beetje in een achtbaan hebt gezeten in op automatische piloot hebt geleefd. Ik denk dat alle ‘studenten’ dat wel doen. Al ik moet toegeven dat ik ieder jaar wel denk, van ‘goh, nu weet ik toch wel heel veel’! En dan het jaar erop denk ik, ‘wow ik wist ook niets toen’, haha! Dus het is natuurlijk ook een beetje subjectief. Maar goed. Dat even opzij en gewoon lekker genieten, van je verjaardag, van Kerst en van alles dat komen gaat! Liefs, Charelle

Laura -

Gefeliciteerd, hele fijne dag vandaag! En wat ontzettend goed geschreven, ik ben ook net 27 en begrijp precies wat je bedoeld. Fijne en dagen!

Ing -

Van harte gefeliciteerd! En inderdaad leeftijd maakt niets uit! Ik nader de 50 en de opmerkingen zijn niet van de lucht, maar ik voel jong en zie er jong uit, dus pfff….. kom maar op 50!
Fijn dat je zo lekker in je vel zit en probeer dit vast te houden. Het leven is te kort en is er om te leven! Hele fijne dagen en een goed en gezond 2016!

lisa -

Gefeliciteerd met je verjaardag en een hele fijne kerst toegewenst allemaal!!

Reageer ook