Wat eet jij met Kerst?

Wat ga jij graag doen met Kerst? Maak je zelf een voortreffelijk 10-gangen-diner? Ga je uit eten? Of kook je met anderen? Kerst staat onder andere in het teken van eten. Gourmetten, steengrillen, fonduen. Het kan niet op. Wat doe jij dit jaar?

Ik ga het liefst uit eten op eerste Kerstdag. Op mijn verjaardag vind ik het extra heerlijk om niet te koken en bediend te worden en luxe te doen. Daarnaast vind ik de sfeer altijd zo gezellig in de restaurants met de Kerstdagen. Restaurants waar ik graag heen zou (willen) gaan op Eerste Kerstdag op volgorde van eerste keus naar laatste keus, zijn:

  • ‘t Spijshuys (duh)
  • Voilâ
  • Een restaurant opzoeken via Euro-Toques . Restaurants zoals bijvoorbeeld ‘t Spijshuys en Voilâ zijn hierbij aangesloten. Tot nu toe heb ik altijd heerlijk gegeten als ik een restaurant uit koos via Euro Toques.
  • Sems
  • De Gans

Dit jaar ben ik gezellig met mijn familie in een vakantiehuisje in Drenthe. Het kan zijn dat we uit eten gaan, maar wat we ook vaak doen is gourmetten. Zoals bijna iedereen, haha! Maar ik heb ze overgehaald om gezellig uit eten te gaan. Ik heb nu al zin in dat 6-gangen-diner!

Daar kijk ik enorm naar uit, eindelijk een beetje vakantie. Ik heb daarnaast tijdens mijn weekend in Leeuwarden bij de Friese Food Tour behoorlijk wat drank gekocht, haha. Dit neem ik allemaal mee ‘op vakantie':

– Frysling witte wijn
– Frysling rosé
– Speculaaslikeur
– Sinaasappellikeur
– Boomsma kruidenbitter
– En ik heb ook nog twee goede flessen wijn gekregen van ons mediabureau AdFactor. Niet normaal!

Ja, dat is behoorlijk wat. Ik drink doordeweeks thuis nooit, in het weekend trouwens ook niet tenzij ik uit ga. Ik drink vooral wijn als ik uit eten ga of bijvoorbeeld gezellig met mijn familie. Ik ben een gezelligheidsdrinker. Vooral in de winter vind ik het gezellig om lekker lang te wandelen in de kou en dan als we terugkomen een lekker likeurtje te nemen naast de thee of koffie om weer warm te worden. Ik kan daar enorm van genieten. Juist omdat ik het bijna nooit doe.

Op tweede Kerstdag is het bij ons meestal traditie dat we met de hele schoonfamilie gaan eten. Vaak is dit een lopend buffet. We weten dit jaar nog niet of dit ook gaat gebeuren in verband met de gezondheid van Jorriks oma maar waarschijnlijk slaan we dit jaar over. Ik had niet gedacht dat ik dat gek zou vinden, maar dat vind ik wel want het is al 10 jaar een traditie waar ik ook deel van uit maak. Ik vind het rot voor Jorriks oma, die verheugt zich juist altijd zo op dit soort gelegenheden. Hopelijk volgend jaar!

Ik ben daarom dit jaar op Tweede Kerstdag voor de verandering bij mijn eigen familie. We hebben afgesproken dat we met zijn drieën een lekker 3-gangen-Kerstdiner op tafel gaan zetten. We maken allemaal een gang en ik geloof dat ik het voorgerecht zou maken. Ik denk dat ik dan iets met vis maak met een bijpassend fris, wit wijntje er bij. Ik vind vis altijd wel heel lekker als voorgerecht en in de meeste luxere restaurants zie ik dit ook terugkomen. Ik zat te denken aan een gerecht dat ik laatst maakte uit het Skinny-Six-Kookboek van ChicksLoveFood. Dat was een gepofte aardappel met zongedroogde tomaat, makreel, bieslook en magere yoghurt. Maar omdat het Kerst is vervang ik de magere yoghurt voor Griekse yoghurt. Dat was zo lekker. Ik koop dan juist wat kleinere aardappeltjes, het is natuurlijk een voorgerecht. Het zou eigenlijk wel leuk zijn als ik er nog 2 dingen naast verzin die ook gevuld/gepoft kunnen worden zodat ik een trio heb, maar wel met dezelfde vulling of een makkelijke aangepaste variant op de bestaande vulling. Ik verzin nog even verder, hoewel het behoorlijk vullend is. Misschien moet ik het toch maar bij een aardappel laten?

Ik weet wel dat ik in ieder geval op tijd de boodschappen ga doen, want wat is dat altijd rampzalig zo rond de feestdagen. Je staat zowat in de file voor de kassa.

En jij? Ga jij thuis iets maken en wat voor gerecht(en)? Of ga je uit eten en welk restaurant is dan jouw favoriet?

24 reacties

Moniek -

Op aanraden van jou gaan wij vanavond naar De Gans. We zochten nog een restaurant en toen las ik jouw artikel. Tada! Mijn vriend ge-appt, gereserveerd en straks gaan we die kant op! Morgen thuis dineren bij schoonouders. Ook zin in!

Ik ben benieuwd!

Sara -

Leuk om te lezen! Ik ben zelf Noors en wij vieren vooral kerstavond thuis. Dan eten we uitgebreid en gisteren stond er een grote kalkoen op tafel! Daarna gezellig cadeaus voor iedereen. Vandaag ga ik eten bij mijn schoonouders en morgen nemen wij mijn ouders, broer en schoonzus mee uiteten. Ik vind het heerlijk dat deze dagen in het teken van familie staan en geniet daar enorm van!

Myrdeklier -

Nou eerste kerstdag ga ik uit eten met mijn schoonfamilie bij t Kookpunt in Roosendaal. Dat is zo een restaurant met verschillende keukens zodat je bij elke keuken kunt zitten en dingen kan bestellen. Tweede kerstdag dan lekker gourmetten bij mijn ouders.

Syl -

Bij ons is het traditie om met kerst zelf pizza te maken. Ook echt zelf het brooddeeg maken enz.
Mijn broer en zijn vriendin gaan zelf tiramissu maken.
Bij mijn schoonouders gaan we vaak gourmetten.

Marleen -

Die gepofte aardappels lijken mij heel goed als voorgerecht!
Wij gaan morgen brunchen met mijn vaders familie (normaal was dit altijd dineren) en ‘s avonds houden we het licht met pompoensoep en lekkere broodjes en smeerseltjes. Tweede kerstdag gaan me met familie van mijn moeders kant wokken – wel zo fijn voor mijn opa. En zondag maken we thuis met z’n allen een drie gangen menu maken. Ik kijk het meest uit naar het laatste!

Deborah -

Alvast gefeliciteerd Martine! We delen onze verjaardag :). Dit jaar gaan wij ook lekker uit eten, overdag is er al visite dus dit keer ‘s avonds zelf verwend worden! Wij gaan naar Welp, een heerlijk bourgondisch restaurant met een speciaal kerstmenu. Genieten! Hoop dat jij ook een heerlijke erjaardag en kerst hebt <3.

Maaike -

Mijn schoonouders komen vanavond op bezoek en mijn vriend en ik gaan een 3 gangen diner maken. Vooraf pompoensoep met brood en hummus, daarna roodbaars uit de oven met courgette/tomaten en erbij gestoofde venkel en krieltjes. Als nagerecht cheesecake (die heb ik vannacht al staan bakken). Ik vind het wel spannend, het is de eerste keer dat m’n schoonouders bij ons thuis komen kijken. Op 1e kerstdag gaan we naar mijn ouders en hoef ik niet te koken (wat een luxe) en op 2e kerstdag blijven we lekker met z’n 2-en thuis. Ik gok dat het dan gewoon afhaal gaat worden omdat we dan lui zijn :)

Amy -

Wat vervelend dat het niet goed gaat met de oma van Jorrik. Veel sterkte voor haar! Kan me voorstellen dat het gek is als zo’n familietraditie ineens anders loopt.. Toch wens ik Jorrik en jou een mooie kerst toe samen. Wij houden het dit jaar lekker low profile, omdat ik me dit jaar niet goed gevoel om hele dagen op pad te zijn. Maar dat wordt vast ook heel gezellig! :)

Lindsey Beljaars -

Vanavond kookt mijn schoonmoeder een heerlijk 4 gangen diner! Hmmmm.. en morgen gaan we uiteten, maar het is nog een verrassing waar! Tweede kerstdag gaan we lekker cliché gourmetten, altijd goed! Heb er nu al heel veel zin inn!

Eilish (artisticstateofmind) -

Ik ga 3 dagen gourmetten bij verschillende mensen haha. Zin in

Herma -

Helaas heb ik geen werk op het moment, maar het voordeel is dat ik dit jaar uitgebreid aandacht aan de familie kerstmaaltijd kan besteden. Ik zet een 4-gangen menu op tafel. Wat vooral met veel liefde en toewijding is gemaakt. De boodschappen al in huis dus geen ergernis bij de overvolle parkeerplaatsen. Vandaag al wat voorbereidingen zodat ik morgen ook kan genieten. Fijne dagen allemaal!

Dewy -

Ik ben in Kuala lumpur dus vanavond wordt het lekker smikkelen bij een van de vele straat tentjes en morgen vlieg ik naar Jakarta waar door ik waarschijnlijk Savonds aan de Indische saté zit:)

Mariet -

fijne dagen Martine (en Jorrik) 😀 Willemijn jij ook hoor, eerste kerst met je kindje Jelle :) geniet ervan, liefs♥♥

Carina -

Wij hebben bewust alles al in huis zodat we geen boodschappen meer moeten doen. Hoeven we niet meer die drukte in op een incidentele boodschap na. Heb me gister al goed vermaakt in de supermarkt, ik snap de stress rond kerst nooit, zeker niet nu veel supermarkten open zijn op 2e kerstdag.. Fijne verjaardag alvast Martine! En ik hoop dat Jorriks oma ook snel weer mee kan doen met alles :)

Judith -

Fijne verjaardag Martin. En eet smakelijk!

Judith -

Martine natuurlijk. Stomme autocorrect…

Margot -

Gisteravond hebben we gegourmet met vrienden (het huis ruikt er nog naar) vanavond doen we een 3-gangendiner en mijn vriend en ik maken het hoofdgerecht (biefstuk, met hasselbackgratin en gegrilde groente) en morgen eten we met zijn familie en gaan we gewoon helpen met koken.

Dita -

Vanavond eten we bij mijn moeder en haar man want haar man is jarig. Morgen eten mijn vriend en ik thuis. Ik heb allerlei kleine hapjes gehaald dus dat komt wel goed. 1e Kerstdag eten we bij mijn schoonouders en de zondag na kerst bij mijn vader en zijn vrouw, daar gaan we gourmetten.

Kelly -

Wij gaan vanavond gourmetten, morgen gezellig uiteten met mijn schoonfamilie en overmorgen eten we gezellig bij mij thuis! Heb er super veel zin in!

Michelle -

Wij vieren kerst voor het eerst in jaren in Nederland. We gaan drie dagen uiteten. Vandaag met ons gezin, morgen weer met ons gezin én met opaatje, en op 2e kerstdag met onze beste vrienden. Overdag zullen we niet veel verder komen dan lekker slechte films kijken in pyjama op de bank en daar verheug ik me zó op! Ik wens je hele fijne dagen. Geniet ervan.

M. -

Vanavond ga ik een borreltje drinken en hapjes eten bij mijn lieve buren, we maken elk wat lekkers klaar. Morgen ga ik naar mijn ouders en blijf ik twee nachtjes logeren. Eerste kerstdag gaan we fonduen en op tweede kerstdag ga ik uitgebreid voor mijn ouders koken, de hobbykok in mij vindt het leuk om eens per jaar flink uit te pakken. Voorgerecht wordt een visplateau, hoofdgerecht Beef Wellington en na maak ik Tiramisu. En bij elke gang natuurlijk een passende wijn, erg leuk om dat te bedenken. Het is stevig doorwerken, maar ik vind zo’n dagje in de keuken heerlijk en gezellig. Omdat ik alleen voor mijn ouders kook, voel ik niet een enorme druk of stress. Als het mislukt dan wordt het een boterham met pindakaas, maar wel met een heerlijke wijn erbij hahaha! De Top 2000 staat aan op de achtergrond, pap fluit als een malle mee en mam geeft af en toe een flinke slinger aan de volumeknop. Heerlijk dreutelen met z’n 3-en, ons gezin is klein maar fijn.

Grietjes, ik wens jullie allebei een fantastische, gezellige en warme Kerst samen met jullie dierbaren. En Martine: alvast van harte gefelicitaart! :-)

Marieke -

Vanavond gaan we lekker borrelen bij mijn broer, morgen hebben mijn vriend en ik een heerlijk dagje thuis. We hebben een stuk vlees dat mijn vriend gaat bereiden en lekkere aardappelen erbij. En 2e kerstdag gaan we naar 1 van mijn schoonzussen en vieren we kerst met iets meer dan 30 man en we maken allemaal wat. Ik ben verantwoordelijk voor de broden. Ik heb er heel veel zin in.

Willemieke -

Sneu van Jorriks oma! Hoop dat het beter mag gaan :) Hier wordt kerst lekker simpel, ik mag vanavond aanschuiven bij schoonfamilie waar vriendlief vandaag uitgebreid staat te koken. De andere twee dagen nog een beetje langs andere familie en ook lekker rustig met kerstfilms op de bank! :)

Paola -

Wij gaan straks boodschappen doen, dus het is nog een beetje een verassing! Vanavond wordt het denk ik iets van een ovenschotel, morgen gaan we gourmetten en overmorgen wordt het vlees met speciale aardappeltjes en groente :)

Reageer ook