Wanneer ben je succesvol?

Wanneer ben je succesvol? Is dat als je voor je dertigste bereikt hebt wat je wilt? Is dat als je een groot huis en een dikke auto voor de deur hebt staan? Of is het iets anders? Veel mensen verlangen naar succesvol zijn. Nienke schrijft wederom een prachtige blog over succesvol (willen) zijn. Een prachtig artikel over het belang van zingeving.

Het is een beetje een gekke samenloop van omstandigheden. Maar misschien is het wel juist precies zo gegaan als het moest gaan. Op mijn 23e had ik een dijk van een internationale carrière. Op mijn 24e zat ik thuis met een burnout. En nu, op mijn 29e maak ik loopbaanbeleid voor de Radboud Universiteit, geef ik trainingen en coaching op dit gebied en ben ik afgestudeerd yogadocent. Ook zette ik www.jongburnout.nl op om (met name jonge) mensen te helpen vanuit hun hart te leven en te werken, en in te zien dat ambitie en ontspanning echt samen kunnen gaan. Ik vind het heel tof dat ik op 2WMN een aantal artikelen daarover mag publiceren. Als je meer van mij wilt lezen, kun je natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op mijn eigen site! Liefs, Nienke

Hoeveel geld en status heb je nodig?

Het is wetenschappelijk bewezen dat geld maar tot een bepaald niveau gelukkig maakt. Dat niveau is wanneer je min of meer modaal verdient. Na dat niveau draagt geld niet meer significant bij aan het welbevinden. Het is dus belangrijk dat je een zekere basis voor jezelf hebt, zodat je niet wakker hoeft te liggen over het kunnen betalen van rekeningen of een leuk uitje af en toe. Maar veel belangrijker voor een gevoel van welzijn en succes is of je in je kracht staat. In je kracht staan is een combinatie van talent, passie en vaardigheden. Waar je goed in bent is niet altijd ook wat je leuk vindt.

Het belang van zingeving


Bij talent en vaardigheden kunnen we ons iets voorstellen. Maar wat is passie? Paulo Coelho zei al: volg je eigen legende. Hij beschrijft dat die legende niet zo moeilijk te herkennen is. Het zit hem in de dingen die je altijd graag doet en waarbij je de tijd als het ware uit het oog kunt verliezen. In (min of meer) zijn woorden, ‘een vaas uit een fabriek heeft een andere uitstraling en gevoel dan een met liefde en de hand gemaakte vaas. Een koper ziet en voelt dat verschil ook. Dat maakt de tweede vaas waardevoller dan de eerste’. Wat zijn de handgemaakte vazen in jouw leven? 

Misschien ben je heel goed in het voeren van gesprekken met mensen en kun je daar helemaal in opgaan. Of maak je wel daadwerkelijik vazen (of taarten, korte verhalen of vogelhuisjes). Je kunt pas succesvol ergens in zijn als jij je er met hart en ziel in kunt storten. Want je kunt nog zo goed ergens in zijn, als je het niet leuk vindt zal het nooit voelen alsof je succesvol bent. Het zal altijd voelen alsof er iets mist in je leven. Je schildersezel zal altijd treurig en onaangeraakt in een hoekje van de kamer naar je lonken terwijl jij gestresst de deur uit te rennen om geld te verdienen met een baan die op geen enkele manier je ziel raakt. Op die manier leven is je ziel aan de duivel verkopen. Dus vind waar je van houdt. Volg de kleine tekenen van plezier, genieten en positieve feedback van mensen om je heen. Durf het aan!

Maak het jezelf mogelijk

Omring jezelf met de juiste mensen, die jou stimuleren. Zeker als je op het pad gaat van dat wat jou gelukkig maakt en het leven van je eigen legende, zul je veel weerstand tegenkomen. Het is dus van absoluut levensbelang om jezelf te omringen met mensen die jou inspireren. Mensen die zelf al een mate van succes of eigenzinnigheid hebben bereikt, waar je om die reden tegenop kijkt en waar je je aan vast kunt houden als een lichtbaken. Dat kunnen mensen in je directe omgeving zijn, vrienden en mentoren. Het kunnen ook bepaalde schrijvers of sprekers zijn. Maar vul je dagen met luisteren naar die mensen die al een stap verder zijn in het verwezenlijken van hun legende.


Kijk wat je op kunt geven voor je droom. Ik heb net besloten om op mijn spaarrekening een apart potje te maken voor het eigen bedrijfje dat ik voor me zie. Iedere maand stort ik daar het komende jaar een bedrag in. Dat geld gebruik ik dan voor niets anders. Om het mezelf mogelijk te maken. De uren dat ik in de trein zit en mijn vrijdag gebruik ik om te werken aan mijn site, trainingen en leuke samenwerkingen. Ik geef dus veel vrije tijd op voor mijn droom. Maar wat is vrije tijd? Hoe vrij ben je werkelijk als je niet leeft in een door jezelf gecreëerde wereld? Misschien kun je iets verkopen om geld vrij te maken, zodat je die toffe cursus kunt doen. Minder gaan werken. Meer gaan werken. Mensen loslaten die jou constant naar beneden halen en je niet steunen. Wat is er nu nodig om het voor jou mogelijk te maken meer in je droom te leven?


Kijk naar welke tussentijdse stappen je toe kunt werken om bij ‘dat grote ding’ uit te komen. Je bent misschien niet morgen al chefkok, maar je kunt wel in opleiding gaan, je netwerk uitbreiden en bij goede restaurants vragen of je eens een dagje mee mag lopen. Het gaat allemaal om je kennis en vaardigheden uitbreiden, in de juiste netwerken komen en uitdragen wat je wilt doen. Zet de stapjes die nu in je bereik zijn. Als je dat doet krijg je vanzelf weer nieuwe kansen. Doordat mensen je leren kennen en je wat gunnen, of doordat je zelf door je uitgebreide kennis beter weet wat voor een mogelijkheden er zijn.

“Don’t micro manage”

Elliott Hulse had de droom om te spreken voor een zaal vol mensen, over de dingen die hem na aan het hart waren. Hij wilde mensen in beweging brengen. Dat grote publiek kwam er, maar in eerste instantie niet in de vorm van een zaal. Hij werd een Youtube-sensatie. Probeer grote lijnen uit te zetten en de gedetailleerde invulling laat zich vanzelf wel zien. Zo lang je maar loslaat wat niet meer past en stappen blijft zitten in de juiste richting.

Geloof in jezelf

Tot slot: blijf geloven. Soms zit het tegen. Er zullen tijden zijn dat je denkt dat je aandoenlijk en suf bent om iets van jezelf te willen nastreven. Dat je beter voor veiligheid kan kiezen. Hopelijk heb je in die tijden iets aan de quote van Lisa Nichols die mij wakker schudde: ‘Je wilt iets niets op de wereld zetten. Het is een soort baby. Maar voordat dat prachtige kindje er is, zul je zwanger moeten zijn van het idee en dan door het proces van de bevalling moeten. Girlfriend… Welk deel van bevallen dacht je dat makkelijk zou zijn? Vlak voordat er grote dingen staan te gebeuren wordt het eerst moeilijker.’

Jouw leven, jouw spelregels

Succes betekent dat je ergens in uitblinkt. Uitblinken kan alleen als je iets doet wat een ander misschien niet zo snel doet. Les Brown, een motivational speaker uit Amerika, zegt het ook heel goed: ‘Er zullen tijden zijn dat niet iedereen je begrijpt of het met je eens is.’ Maar dat is precies waarom je doet wat je doet. Je zult je eigen regels moeten bepalen om het leven te kunnen leiden dat jou een optimaal gevoel van geluk en succes geeft. Ik had laatst zelf een ingeving die ik meteen heb opgeschreven en die nu dus al een week door mijn hoofd spookt. Als je zonder enige reserve jouw eigen waarheid leeft, dan zal de wereld nooit klaar zijn voor jou. Je gaat in zekere zin namelijk iets doen wat nog niet eerder is gedaan. Er zullen veel mensen zijn die jou niet begrijpen. Soms begrijpt niemand je. Soms zijn het alleen (of juist!) degenen in je naaste omgeving die er geen biet van snappen. Mijn vader vond het in het begin heel onverstandig dat ik mijn naam en foto aan een thema als burnout verbond. Wat als ik er door de buitenwereld op afgerekend zou worden? Als werkgevers me niet meer wilden hebben hierdoor?

Maar toen besefte ik: dat zijn dan dus ook werkgevers waarvoor ik nooit zal willen werken. Ik wil niet functioneren in een omgeving die me tegenhoud. Ik wil juist een omgeving die me stimuleert alles te zijn wat ik in me heb. En dat moet je jezelf gunnen. Jezelf tegenhouden om wat anderen mogelijk kunnen denken is niet volledig jezelf zijn. Het belangrijkste deel van mijn ingeving was dit: als je jouw unieke weg volgt zal de wereld nooit klaar voor je zijn, want je doet iets wat nog niet gedaan is. We zijn niet klaar voor je. Maar we zitten allemaal op je te wachten. Het is nodig dat je dit doet. Wat het ook is dat je hart beweegt. Daar is moed voor nodig. En iedere kleine stap die je zet op die weg, hoe klein het in jouw eigen ogen ook is, is het boeken van een succes.Greatness is a lot of small things done well, day after day – Ray Lewis.

7 reacties

Denise -

Bedankt voor je mooie blog! Je verhaal over de bevalling neem ik mee. En ook het niet klaar zijn van de wereld en je eigen weg gaan. Fijn en bemoedigend om te lezen!

Mare -

Ik vind dit allemaal een beetje irrealistisch…er is ook nog zoiets als concessies of een tussenweg. En hoezo VERKOOP je je ziel aan de duivel als je iets doet wat je niet leuk vindt maar wel GELD in de la brengt zodat je JOUW KIND kunt onderhouden…..

Cindy -

Jammer Nienke dat je stopt met je eigen blog, ik had hem nog maar net ontdekt via een artikel van 2WMN. Wat een waardevol artikel weer. Dank je wel!

Nienke - Jong Burnout -

Ha Cindy! Dankjewel :-) Ik stop niet helemaal, hoor. Af en toe zal ik nog een artikel posten. En ik ga Me inzetten om met name vrouwen een stap verder te helpen in het verwezenlijken van hun dromen. Dus eigenlijk, dit terug lezend, is dit artikel ook een beetje voor mezelf bedoeld. Ik ga iets wat me heel na aan het hart is (en goed bezocht), namelijk Jong Burnout, minder doen zodat ik kan werken aan mijn nieuwe initiatief Womanize (punt nl). Womanize is bedoeld om vrouwen in contact te brengen met hun vrouwelijke kracht en vanuit daar te leven. Dit kan veel bijdragen aan een wereld die meer in balans is. Ik voel dat het tijd is om verder te gaan en nog meer te doen met wat ik geleerd heb. Maar Jong Burnout blijft in de lucht, zodat de mensen die het fijn vinden daar nog steeds artikelen kunnen teruglezen. En ik hoop jullie natuurlijk ook op Womanize tegen te komen.

Iris -

Dank je wel voor dit motiverende artikel! Ik kom per stom toeval het tegen op het juiste moment! Ik ga je site zeker bezoeken.

Lucy -

Ik vind jouw artikelen heel fijn, Nienke! Elke keer een soort van bevestiging van dingen die ik diep van binnen wel weet, maar moeilijk onder woorden kan brengen. Dank je wel en dank jullie wel Martine en Willemijn dat jullie hier een platform voor bieden! :)

Savita -

Mooi geschreven Nienke! Voor veel mensen is succesvol zijn gekoppeld aan een ideaal plaatje van huisje, boompje, beestje maar dan op de manier waarop het wordt voorgehouden door anderen. Je eigen succes vinden en de route erheen bepalen gaat met vallen en opstaan, maar ook vooral leren dat anderen niet bepalen of jij succesvol bent. Ben ik nog mee bezig 😉

Reageer ook