Hoe kies je de juiste foundation?

Als er één onderwerp is, waar we de meeste vragen over krijgen, dan is het wel foundation. Er zijn zo veel verschillende soorten foundation. En al die soorten foundation hebben ook heel veel verschillende kleuren. Ik behandel de vraag: Hoe kies je de juiste foundation?

De goede kleur vinden

De goede kleur foundation dragen is het allerbelangrijkste als je foundation draagt. Zolang je niet de goede kleur draagt zal de foundation namelijk altijd onnatuurlijk ogen en zal het effect nooit mooi zijn. Een goede kleur foundation kiezen, is een hele klus. We hebben allemaal denk ik wel eens iemand gezien die overduidelijk de verkeerde kleur foundation had gebruikt. Dat kan aan twee dingen liggen: de foundation is te licht/donker of de ondertoon is verkeerd gekozen. Beide aspecten behandel ik hieronder.

Er wordt altijd veel gesproken over de ondertoon in een foundation (komt zo ook aan bod), maar de intensiteit (licht/donker) is minstens zo belangrijk. Een te lichte foundation kan je er bleek of ziek uit doen zien. Een te donkere foundation kan een ‘foute look’ veroorzaken, er vies uitzien en vlekken geven. Je foundation moet dus precies dezelfde intensiteit als jouw huid hebben.

Van licht naar donker (intensiteit)

De ondertonen in een foundation bepalen ook mede in hoeverre de foundation met je huid matcht. Een ondertoon is een benaming voor onderliggende kleur van je huid. Een soort ‘tint’ die door de huid heen schijnt. Een negroïde huid is donker (intensiteit), maar kan een groene/roze/gele ondertoon hebben, bijvoorbeeld. Daarom dragen niet alle dames met een even donkere huid dezelfde foundation. Hetzelfde geldt uiteraard voor de blanke huid. Rood, geel en neutraal zijn de meest voorkomende ondertonen.

Er zijn verschillende ‘kleuren’ ondertonen. Vaak zijn er meerdere benamingen voor één kleur zoals geel/goud, rood/roze en groen/olijf. Het kan ook zijn dat je bijna geen ondertoon hebt, bijvoorbeeld als je een heel donkere huid hebt of juist heel licht! Dan ben je meer ‘neutraal’. Vaak (dus dat gaat niet altijd op) hebben de warmere types (donker haar, donkere ogen, getinte huid) een gele ondertoon in tegenstelling tot koele types (licht haar, lichte ogen, lichte huid) die vaak een roze ondertoon hebben. Ik zeg met nadruk vaak, omdat het niet altijd op gaat. Zoals bij mij: ik ben blond, lichte ogen, lichte huid, couperose… You do the math! Maar toch heb ik een gelere ondertoon.

Hier zie je duidelijk het verschil in ondertoon. De linker twee hebben een roze ondertoon, de rechter twee een gele ondertoon.

Het beste is om de kleur van je foundation te testen op je kaaklijn, bovenlip of je hals. Niet op je hand want daar is de kleur van je huid 9 van de 10 keer echt anders. Verder moet je altijd in goed daglicht kijken om echt te kunnen bepalen of de kleur juist is.

Hoe kun je jouw ondertoon vinden?

Stap 1: Ga in goed daglicht staan, zonder make-up. Bekijk je hele gezicht, maar ook je lichaam (keel, borst). Wat zie je bij de huid boven je mond? Je voorhoofd? Keel, hals en borst? Wat zie je aan de huid van je pols? Neigt de huid naar een gele of roze ondertoon? Of toch eerder neutraal?

Pas op: als je rode gebieden op je gezicht hebt, betekent dat niet gelijk dat je een rode/roze ondertoon hebt! Ik heb bijvoorbeeld een erg rode neus en rode wangen/kaken (couperose), maar een gele ondertoon. Dat kan ik zien aan de huid boven mijn lippen, voorhoofd, halsgebied en de binnenkant van mijn arm. Kijk dus naar de meest neutrale huid! Ga opzoek naar een de onderliggende kleur. Er gaan veel zogenaamde trucjes rond (zoals: welke kleur hebben je aderen?) die wat zouden moeten zeggen over je ondertoon, maar eerlijk gezegd vind ik die nooit zo betrouwbaar. Als je er niet uit komt, kun je naar een goede make-up counter gaan (MAC, Bobbi Brown, Make-up Store), waar ze je kunnen helpen.

Ook kun je het zelf testen door op de ene helft van je gezicht een foundation met roze ondertoon te smeren en op de andere helft eentje met een gele ondertoon (wel beide van hetzelfde merk/soort en dezelfde intensiteit, anders maak je een valse vergelijking). Welke staat je mooier en natuurlijker vind jij?

Stap 2: Ga naar de winkel en ga opzoek naar jouw match. De foundation moet dus sowieso voldoen aan twee eisen: de juiste kleur wat betreft ondertoon en de goede kleur wat betreft licht/donker. Als je deze twee dingen van jezelf weet, kun je al een heleboel foundations schrappen. Daarnaast heb je vast nog andere eisen, zoals: mate van dekking, voorkeur voor verpakking en substantie. Zoek gericht met behulp van je wensenlijstje en probeer vooral ook veel uit om erachter te komen wat jij fijn vindt!

Tip: foundations met een gele ondertoon heten vaak beige, sand, gold of creme. Een foundation waar roze ondertonen in zitten heten vaak porcelain, rose, natural of ivory. Sommige merken hebben ook hun eigen kleurnotering, MAC heeft bijvoorbeeld het NW/NC systeem. NC heeft een gelige ondertoon, NW een roze ondertoon.

Soorten foundation

Foundation is ruwweg verkrijgbaar in verschillende soorten:

 1. Vloeibare foundation
 2. Crème foundation
 3. Poeder foundation

Doorgaans geeft cremefoundation de meeste dekking, medium tot vol. Vloeibare foundations geven een lichte tot medium dekking, heel soms geven ze een volle dekking. Poeder foudations geven de minste dekking, zeer licht tot licht. Hetzelfde geldt eigenlijk voor concealers (ook alle bovenstaande informatie gaat op voor concealers!).

Ook interessant om te lezen: Martine’s favoriete foundation tools.

De tools

Tot slot nog even over de tools. Ook al is het geen antwoord op de vraag die in dit artikel wordt behandeld, het is wel van belang omdat de verschillende soorten foundation op verschillende manieren kunnen worden aangebracht. Er zijn verschillende tools om je foundation mee aan te brengen. Bijvoorbeeld:

 1. Je vingers
  Ideaal voor: vloeibare en creme foundations
  Voordeel: je foundation warmt op, versmelt mooi met je huid
  Nadeel: het wordt een kliederboel en je loopt kans op een onregelmatigere applicatie
 2. Bufferkwast
  Ideaal voor: vloeibare en poeder foundations
  Voordeel: blendt mooi, mooie natuurlijke doch redelijk volle dekking
  Nadeel: komt iets moeilijker in hoekjes en gaatjes zoals je ooghoek en rond je neusvleugels
 3. Foundationkwast
  Ideaal voor: vloeibare en creme foundations
  Voordeel: bereikt alle hoekjes en gaatjes
  Nadeel: blendt minder makkelijk
 4. Spons
  Ideaal voor: vloeibare foundations
  Voordeel: blendt makkelijk, brengt gemakkelijk en gelijkmatig aan
  Nadeel: zuigt veel product op dus verspilling

Tot slot nog even over mijn favoriete foundation, want daar zijn jullie vaak benieuwd naar. Dat is de NARS Sheer Glow Foundation in de kleur Gobi. Ik gebruik deze foundation inmiddels 1,5 jaar.

NARS is trouwens een super fijn merk voor foundation, net als MAC en Bobbi Brown. Deze drie merken hebben een zeer uitgebreid assortiment aan kleuren. De meest lichte en donkere huidjes kunnen terecht bij deze merken. Dat is helaas met drogisterij merken wel anders, want die hebben vaak een heel beperkt aanbod in kleur (in Nederland in elk geval).

De meest recente foundation routine video kun je hier bekijken. Nog meer lezen over foundation? Lees de artikelen onder deze tag.

Heb jij jouw perfecte foundation al gevonden?

Reageer ook