Hoe belangrijk is geld?

Geld is belangrijk om te hebben. Geld maakt ons zelfstandig, machtig(er) en stelt ons in staat voor onszelf te zorgen. Voor de één is geld belangrijker dan de ander, maar voor ons allemaal is het van levensbelang om er op zijn minst een beetje van te hebben. Hoe belangrijk is geld voor jou?

Photo Credit: Damian Zaleski

PS: Martine haar diary verschijnt morgen in plaats van vandaag. Dit in verband met een heel druk weekend waardoor ze geen tijd heeft om haar diary zondag in elkaar te zetten. Vergeet morgen dus niet te kijken!

Als ik terugdenk aan mijn jeugd heb ik nooit echt hoeven denken aan geld. Mijn ouders werkten beiden, dus hadden een goed inkomen. Als kind kende ik het begrip ‘geldzorgen’ wel, maar heb er nooit mee te maken gehad. Niet dat ik in extreme luxe en verwend opgroeide, zoals jullie hier konden lezen, maar alle basisbehoeften werden vervuld, we gingen op vakantie (soms in Nederland, soms naar het buitenland) en we woonden in een vrijstaand huis. Geld was niet echt een zorg bij ons thuis, of in elk geval niet iets waar ik als kind iets van meekreeg. Gelukkig maar, want ik denk dat het heel naar is om als jong kind al te merken dat er geldzorgen zijn in het gezin.

Naar mate ik ouder werd merkte ik dat er in de opvoeding over geld heel veel verschillen zijn. Zo kreeg ik één of twee gulden op de basisschool als zakgeld, maar er waren ook kinderen die tien gulden kregen. En kinderen die klusjes moesten doen om hun zakgeld te verdienen. Op de middelbare school verschilde het ook heel erg. De één kreeg gewoon alles (wanneer ze iets nodig had), de ander had een bijbaantje en weer een ander (waaronder ik) kreeg kleedgeld. Ik kreeg €70. Hiervan moest ik alles betalen, dus naast kleding ook mijn telefoonabonnement, cadeautjes en leuke dingen met vriendinnen bijvoorbeeld. Hierdoor leerde ik heel goed met geld omgaan. Toen ik op een gegeven moment vakantiewerk en bijbaantjes kreeg had ik wat meer geld. Dit leverde me meestal €100 op, maar soms wel tot €300 per maand op. Sjonge jonge, dat was echt lang leve de lol toen! Het was voor het eerst in mijn leven dat ik ervoer hoe het is om wat meer geld te hebben.

Toen ik ging studeren kreeg ik een uitwonende beurs en leende ik bij bij DUO. Ik stopte met mijn bijbaantje om me volledig op mijn studie te richten. Hierdoor had ik het in studententijd een stuk minder riant dan die laatste 2 jaar waarin ik thuis woonde en bijbaantjes had. Toch heb ik me toen geen seconde rot gevoeld omdat we weinig geld hadden. Ik heb altijd gedacht ‘Er komt een periode waarin ik het weer beter krijg’ en daar keek ik naar uit. En ach, zo zuinig boodschappen doen vond ik eigelijk een enorme uitdaging! Ik stelde mezelf als doel maximaal €3 tot €5 per dag aan boodschappen uit te geven. Geld werd in deze periode een grotere zorg en kreeg een veel belangrijkere rol dan voorheen. Toch heb ik gelukkig nooit zulke grote zorgen gehad dat ik er ‘s nachts wakker van lag en hadden we nooit schulden. Échte geldzorgen (door bijvoorbeeld schulden) heb ik gelukkig ook toen niet gekend. Het was meer een aardige uitdaging om rond te komen.

Toen ik ging werken naar mijn studie brak er een financieel goede periode aan. Met Djurre die fulltime werkt, mijn parttime HBO-salaris en een blog die steeds beter ging lopen was rond komen eigenlijk niet meer een uitdaging zoals ik die voorheen in mijn studententijd gekend had. Ik spaarde flink en toen we ons huis kochten hebben we dan ook flink de portemonnee getrokken en het hele huis verbouwd. Vlak erna trouwden we en gingen we op huwelijksreis. Voor het eerst in mijn leven ervoer ik hoe het was om een lekker salaris te hebben.

Maar na een poosje werd geld vreemd genoeg steeds belangrijker. Het lijkt wel alsof het een soort van ‘verslavend’ is. Meer geld, of op zijn minst even veel geld hebben werd een soort doel. Soms was ik teleurgesteld als we een bepaalde omzet niet hadden gehaald. Belachelijk, want een jaar ervoor was ik lyrisch geweest over dat bedrag! Hoe vetter mijn spaarrekening, hoe gieriger ik in sommige gevallen werd. Of hoe meer ik wilde hebben. Terwijl… We konden toch ook prima met een beetje minder af? Als ik er nu op terug kijk zie ik dat ik geld een veel te grote rol had gegeven. Het was één van mijn grootste prioriteiten geworden.  Ik zag het verdienen van ‘genoeg’/meer/nog meer geld als belangrijke factor voor mijn geluk. Iets waar ik eigenlijk naar opzoek was in die periode. Want eigenlijk was ik niet zo heel happy in die periode. Ik had dan wel een vette spaarrekening, maar eigenlijk was ik niet blij met mijn werk en hield ik nog maar net mijn hoofd bovenwater door alle werkdruk.

Toen Martine en ik besloten te stoppen met onze vaste baan, na lang wikken en wegen, kwam er weer een omslagpunt. Ik gaf zo’n beetje ruim de helft van mijn inkomen op en nét in die periode ging het zakelijk ook nog eens iets minder voor de wind. Toen Djurre ook nog eens ontslag nam om voor zichzelf te beginnen kreeg ik weer een beetje dat gevoel uit de studententijd terug. Geld werd opeens weer een uitdaging en iets waarvan ik soms de zenuwen kon krijgen. Ik baalde behoorlijk. Maar nadat ik het geaccepteerd had dat we waarschijnlijk weer op wat minder grote voet moesten gaan leven was het eigenlijk helemaal prima! Ik kreeg er namelijk een veel fijner leven voor terug. Ik had eindelijk tijd om met Martine aan onze droom te werken (ik ging doen waar ik écht gelukkig van werd), Djurre was happy met zijn eigen bedrijf en als ik het eens goed bekeek moest ik tot de conclusie komen dat we alsnog niets te klagen hadden. Rondkomen was prima te doen, we hadden alleen hier en daar in moeten leveren op het gebied van luxe. Maar was dat uiteindelijk erg? Nee! Ik werd er zelfs een veel gelukkiger mens van. Belangrijkste levensles uit die periode: doen wat je leuk vindt is uiteindelijk veel belangrijker dan €20.000 op je spaarrekening of iedere week uiteten kunnen. Dat eerste heeft namelijk een veel grotere invloed op je geluk, dan dat laatste.

Geld is echt iets bijzonders, als je erover nadenkt. Het is gemaakt van een beetje metaal en papier, of soms slechts van nummertjes – als het om internetbankieren en aandelen gaat. Iemand heeft ooit bepaald dat het van waarde is en zo iets abstracts is zo belangrijk geworden in onze materialistische Westerse wereld. Geld hebben is van levensbelang, zodat we onszelf kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. ‘Geld maakt niet gelukkig’ is daarmee wat mij betreft iets te zwart-wit. Maar alles boven ‘voldoende geld’ hebben (een die grens is voor iedereen persoonlijk) is maar relatief. Het bepaalt slechts tot op een zekere hoogte hoe gelukkig je bent, voor de rest wordt ons geluk door vele andere (persoonlijke) factoren bepaald. En met die constatering heeft geld opeens een stuk lagere prioriteit gekregen. Wat een vrijheid ben ik door dat inzicht gaan voelen!

Dit alles is hoe in de loop der jaren naar geld ben gaan kijken. Ik ben benieuwd naar jullie visie en ervaringen!

Hoe belangrijk is geld voor jou?

41 reacties

T. Huisman -

Ik heb nooit geldzorgen gekend en kon de rekeningen altijd wel betalen en ook kleding en andere benodigdheden. Ze zeggen dat het geld moet rollen maar sommige dingen vind ik zonde om je geld aan uit te geven. Ik ga nooit uit eten en maak het eten meestal zelf terwijl anderen een drie gangendiner met wijnarrangement nemen doe ik dat niet. Ik vind dat te zonde om aan uit te geven. Het klinkt wel wat aan de gierige kant want zo geniet je ook weer minder. Geldzorgen leveren veel stress op en vooral in een gezin. Wat de meeste kinderen normaal gesproken kunnen en vanzelfsprekend zijn zoals fiets en ontwikkelingsmogelijkheden zoals bijv. een gymnastiekvereniging of muzieklessen. Bijv. van dat de ontwikkeling er door wordt beinvloed omdat er te weinig geld voor is om dat te kunnen doen wat voor de meesten vanzelfsprekend is en daar horen ook wel eens leuke dingen bij. Je wilt je kind een onbezorgde jeugd geven. Als mensen maar niet over lijken gaan om aan geld te komen of zonder oog voor ethiek en moraal aan geld willen komen of aan zelfverrijking doen over het hoofd heen van minderjarige kinderen bijv. geld vergaren en ontwikkelingslanden rente vragen en de schulden van ontwikkelingslanden niet kwijtschelden dan daar over ook nog rente willen ontvangen over het hoofd heen van de allerarmsten en kwetsbaarste mensen in de samenleving en in de wereld om je er zo ten koste van te verrijken. Ik heb ook wel eens gemerkt dat ze mensen die het minder hadden inferieur behandelden en in plaats van te geven nemen en op de kosten van minderbedeelden wel willen eten of teren. De rijken die beter willen worden om bij minderbedeelden te gaan eten en het moet van een kant komen. langdurige stress tast het immuunsysteem aan. het is alsof je van rijkeren een inferieure behandeling krijgt en alsof ze ook nog beter van je willen worden van mensen die het minder hebben. Er zijn wel gulle rijken zoals Bill Gates, maar ja dat zijn superrijken met een altruistische filantropische mens levens-visie. Sommigen geven het geld aan goede doelen of mensen die het wat minder hebben. Met meer geld heb je meer vrijheid. Meer geld breng ook weer meer verantwoordelijkheden met zich mee. Over de rug heen van minderbedeelden zich zelf verrijken zou ik niet kunnen en ook over lijken gaan met geld verdienen heeft en slechte smaak en evenals corruptie en een omkoopbare instelling want dit maakt iemand onecht en onoprecht. Als je veel geld macht en succes hebt kunnen ook de onoprechte vrienden op je pad komen die het niet menen en die je als een baksteen laten vallen als je het minder hebt, en bij hun moet aankloppen. Ze komen alleen als het hun wat oplevert en zetten dan hun charmeoffensief in om dat gedaan te krijgen terwijl zij het helemaal niet oprecht met je menen. . . . . . .

sacha -

Voor sommige mensen is het extreem belangrijk, mijn vriend heeft mij verlaten voor een rijke weduwe. De tijd zal het leren of geld inderdaad zoveel belangrijker is dan oprechte liefde en gezondheid want deze zijn niet te koop. Geld is fijn omdat je minder zorgen hebt, je kan doen wat je wilt zonder na te denken. Maar al heb je nog zoveel geld, geluk zit zit hem voor mij persoonlijk toch meer in de kleine dingen, hoe jij zelf in het leven staat. Hoe je omgaat met de mensen die je liefhebt, wat je oogst zal je zaaien.
Als je dat kan zien, dan ben je rijk. Los van of je nou veel of weinig op je bankrekening hebt.

bb -

Interessant onderwerp, ik werk namelijk met mensen met zeer lage inkomsten dus ik zit altijd met mijn neus bovenop het onderwerp geld. Ik geloof niet dat geld gelukkig maakt, maar dat een groot gebrek eraan wel ongelukkig maakt.

Ik ben zelf opgegroeid zonder geldzorgen, maar heel ‘gewoon’. Ik had altijd eten en drinken, kon op uitjes en was fatsoenlijk gekleed en we gingen op vakantie, maar kreeg niet zomaar onnodige spullen en we leefden niet in enorme luxe.

Studietijd was karig en helaas moeten lenen, waar ik van baal maar heb wel een diploma en kon meteen aan de slag dus het zal hopelijk op gaan brengen over de jaren. Nu woon ik samen en we werken allebei fulltime. Ik dacht vroeger dat je dan qua geld helemaal top zou zitten, maar dat valt wel tegen. Het leven is duur. Enerzijds ben ik heel blij dat we alle vaste lasten kunnen betalen en boodschappen kunnen doen, onverwachte rekeningen kunnen we betalen. Maar sommige zaken blijven ook voor ons lastig, voor vakanties moeten we toch echt maanden sparen en we wonen in een oud huis waar veel moet gebeuren en wat toch moeilijk te realiseren is vanuit sparen. Er zijn koppels van onze leeftijd die veel rianter leven en om de zoveel tijd voel ik wel een steekje van jaloezie, niet leuk om toe te geven maar wel de waarheid. Het rotte van geld is namelijk dat je snel vergelijkt met wie meer heeft in je omgeving dan wie minder. Dan probeer ik het altijd zo snel mogelijk te relativeren want uiteindelijk hebben we alles wat we nodig hebben en dat is al een luxe in principe. 99% van de tijd tevreden over financiën dus haha.

My Creative Life - Marìs -

Leuk om te lezen dit artikel! Mooi om te lezen dat je met minder geld toch gelukkiger bent omdat je nu iets doet wat je echt leuk vindt. Veel belangrijker!

Willemijn -

Wow! Mooi artikel! Ik vind jouw visie op geld heel mooi. Je hoeft niet hippie style te leven, maar ook niet met een dikke spaarrekening! Een vriendin van mij hecht heel veel waarde aan geld en dure spullen, dat vind ik soms best irritant worden. Ik ben net als jou Willemijn! Mijn ouders hebben het ook niet bepaald krap, we kunnen lekker op vakantie en er zijn nooit problemen!

Mariska -

Goed onderwerp vind ik dit. Zelf heb ik helaas wel geldzorgen gekend. Mijn ouders gingen scheiden, mijn moeder zat in de bijstand en mijn vader had een eigen bedrijf. Mijn vader wilde geen alimentatie betalen aan mijn moeder (want m’n moeder zat/zit aan de drank) dus het kwam voor dat onze kasten leeg waren, er was een huurachterstand van een paar duizend euro en regelmatig stond er een deurwaarder aan de deur. Mijn moeder lag tot de middag in bed en moesten wij ‘het woord doen’ bij de deurwaarder. Geloof dat ik zo’n 19 was, broertje 17 en zusje 15. Mijn broertje had vanaf toen wel zijn eigen loonbedrijf en die heeft de schuld moeten afbetalen omdat m’n moeder ook niet (wilde?) werken. Dus ja, helaas ken ik het. Nu probeer ik ook super zuinig te doen alleen sparen lukt me slecht. Ik geef liever mijn laatste centen uit aan een mooie herinnering die ik voor altijd heb, dan dat ik geld op de bank zet. Klinkt misschien raar.. Voordeel is dat ik totaal niet materialistisch ben :) gaat mij om geluk voelen door herinneringen te maken. Ik denk er vaak bij na.. Woon samen met mijn broertje, vaste baan, broertje en zusje zijn m’n beste vrienden (3 handen op 1 buik) en het gaat goed, leuke vrienden en ga zo maar door. Vind ik belangrijker dan geld. Al zou ik het wel fijn vinden om meer te verdienen doordat ik dan zeker weet dat ik écht iedere maand mijn rekeningen kan betalen, voor de rest hoef ik geen luxe. Vind de manier waarop ik nu leef al luxe genoeg is :)

Evelien -

Wat een goed onderwerp! Momenteel studeer ik nog en dat is qua geldzaken soms best lastig. Om mij heen lenen studenten veel, omdat ze geen beurs meer krijgen en als het goed is ze het geld later ‘makkelijk’ terug kunnen betalen. Die kans is natuurlijk groot, gezien ik en mijn vriend beiden een goede WO-opleiding doen en voldoende baankansen hebben. Maar toch…. je weet het nooit. Ik voel me vaak schuldig wanneer ik een ‘grote aankoop’ doe zoals een jas, of een paar schoenen. Ik heb ze dan vaak ook echt nodig, maar alsnog voelt het niet goed omdat je iets koopt van ‘geleend geld’. Geld dat je eigenlijk niet hebt, dus.
Nu is je studiefinanciering daar natuurlijk voor, en je lening bij DUO ook.. maar het voelt niet fijn. Gelukkig zorgt dat ervoor dat ik goed let op welke uitgaven doe en wat nodig en overbodig is.
Ik probeer wel zoveel mogelijk van mijn studentenleven te genieten. Dus wanneer mijn vriendinnen/dispuut iets onderneemt, ga ik altijd mee (ongeacht wat de kosten zijn). Want, nu kan het nog.. :)

Linda -

Geld is redelijk belangrijk voor me. Niet in de zin van dure dingen kunnen kopen (dat doe ik niet), maar van genoeg achter de hand hebben om flink wat maanden vooruit te kunnen als alles weg zou vallen. Mijn ouders hadden het nooit heel breed, dus dat heb ik wel van ze meegenomen.

Ingrid -

Na mn auto-ongeluk ben ik er 800 per maand op achteruit gedaan wat tegenpartij al twee jaar weigert aan te vullen… Met daarbij de vaste lasten die doorgaan, heb ik nu nog 24 euro per maand over ipv 800, dat is slikken. Gelukkig heeft mijn vriend een goede baan.
Maar het gekke is de pijn van blijvend letsel en een leven wat compleet op de kop staat is stukken moeilijker te wccepteren dan een tegenwerkende tegenpartij… Dan maar geen make-up kopen, geen bezorgmaaltijd, geen sint- en kerstcadeautjes… Het is niet anders…
Nu verkoop ik overbodige luxe en stop de opbrengst in een potje… Het huis wordtnlekker leger en ik heb een goed gevoel bij het potje, wat moet je tenslotte met 20 tassen die je toch niet meer mag tillen 😉

Mare -

@Willemijn: Jeetje dat lijkt me wel heftig van 1.5 vaste baan naar compleet zzp. Kwam het voor jou onverwachts dat Djurre voor zichzelf wilde beginnen? En wat zorgde ervoor dat hij zelfstandige wilde worden (werd hij aangestoken door jou?).
Verder ben ik ook benieuwd hoe geld een rol speelt in een relatie? Mijn vriend vindt het stiekem wel fijn dat hij meer verdient dan ik.

Chantal -

Mijn vriend en ik hebben allebei een goed betaalde baan. Wij werken allebei ook behoorlijk wat uren. Mijn mening is dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Misschien niet altijd maar in sommige gevallen wel. Ik heb nooit armoede gekend dus daar kan ik persoonlijk niet over praten, wel heb ik mensen in mijn vriendenkring die minder te besteden hebben. Mijn vriend en ik kunnen veel reizen en als ik iets nieuws wil kan ik het kopen zonder dat ik er echt voor moet sparen. Dat maakt mij wel gelukkig. Het klinkt misschien oppervlakkig en misschien komt dus omdat ik niet anders ken.

Miriam -

Ik wilde net typen ‘helaas een aantal jaar met een uitkering moeten leven’, maar zo ‘helaas’ was dat eigenlijk niet. Natuurlijk was dat niet altijd even leuk, maar ik weet nu wel goed hoe dat is. Bepaalde dingen kunnen dan écht niet (uiteten etc), maar ik ben er wel heel erg creatief door geworden 😀 Ik ben dankbaar dat ik ook dat heb gekend. Geld is niet het aller belangrijkste wat er is, maar (net) genoeg geld maakt mijn leven wel een beetje gemakkelijker, met iets minder zorgen. Ik wil het ook niet belangrijker maken dan dat het is, familie, liefde en vrienden vind ik veel belangrijker :)

Suzanne -

Ik kan me vaak wel heel druk maken om geld en zeker als ik dingen moet betalen. Verschrikkelijk vind ik dat!

Eline -

Geld is handig, maar inderdaad zeker niet het belangrijkste.
Ik heb nu net een nieuwe bijbaan en verdien daar veel meer dan bij m’n oude, maar lever daarvoor ook iedere week heel wat vrije tijd in.
Heb nu wel een fijne bankrekening, maar tijd om het uit te geven heb ik niet, haha.
Dus binnenkort maar wat minder geld en meer vrije tijd!

Leuk artikel!

Margriet -

Ik studeer nog steeds, maar heb zeker niet te klagen. Voor een student heb ik een behoorlijke spaarrekening: ik vind het dan ook belangrijk om geld te sparen voor (inrichting van een) huis, auto en dergelijke. Maar dat neemt niet weg dat ik nu nooit iets leuks doe met mijn geld, ik houd namelijk best wel van dure dingen! En dat mag soms ook best! :)

Dominique -

Ik kom uit een rijk gezin. En dat is nu ik 25 ben soms zo irritant. Mijn ouders hebben hier kei hard voor gewerkt en waren vroeger vet arm.. echt arm. En werken nu nog 7dagen per week ondanks dat mijn vader al 70 is. Waarom is het vervelend ? Omdat mensen daarom denken dat ik alles maar krijg. Ik heb bijv. Een Mercedes en iedereen denkt dat ik hem gekregen heb. Terwijl ik hem helemaal zelf heb moeten betalen van mijn eigen hard verdiende loon. Mijn ouders hebben me vanaf me 18de financieel los geknipt en vonden dat wij zelf moeten werken voor ons geld. Niks krijgen wij. En wil ik ook niet. Ik vind t zo fijn financieel van niemand afhankelijk te zijn en ook dat hebben ze me geleerd. Zorg dat je nooit afhankelijk van iemand word want je weet nooit.

Kimberley -

Hier dezelfde jeugd gehad qua geld. Allebei mijn ouders werkten ook, dus dat zat helemaal goed. Uiteindelijk ben ik heel jong uit huis gegaan en had ik eigenlijk altijd wel gewoon te eten en te drinken, ik kon uit gaan, maar veel meer dan dat was het niet. Toen ik mijn kindjes kreeg, ontving ik een erfenis en dat was helemaal fijn. Daarna raakte ik mijn opleiding en baan kwijt, dus nu zijn we afhankelijk van het inkomen van mijn man. En toen hij vorig jaar zijn baan kwijt raakte, werd het even goed puzzelen. Nu krabbelen we wel weer op, maar geld blijft een dingetje. We hebben het wel, maar gewoon niet onwijs veel. Vanaf volgend jaar weer wat meer, want dan krijgt mijn vriend een nieuwe (beter betaalde) functie. Veel geld hoef ik niet, elke maand goed rondkomen is al heel prettig!

laura -

Ik heb gelukkig ook een financiële onbezorgde jeugd gehad ik kwam nooit niks te kort en ik ben nu 22 en woon samen met mijn verloofde en we hebben het financieel prima maar ik ben er nu wel achter dat een lieve man en het werk doen dat je leuk.vind belangrijker is dan een dikke spaarrekening. maar ik heb wel altijd geleerd hoe je met geld omgaat en daar ben ik heel dankbaar voor.

Liefs laura xx

Madelon -

Bij mij thuis hebben we het nooit super breed gehad, maar over het algemeen heb ik daar weinig van meegekregen. We gingen elk jaar drie weken op vakantie naar Italië met de caravan en dat waren supervakanties!
Mijn ouders hebben samen afgesproken dat mijn moeder thuis zou blijven voor de kinderen (zodat er geen extra kosten waren voor kinderopvang) en mijn vader was en is nog steeds de kostwinner.
Toen mijn zus en ik ouder werden kregen wij zakgeld en kleedgeld. Mijn zus kon er in het begin iets minder goed mee overweg dan ik, maar zo leerden wij wel met geld om te gaan.
Momenteel ben ik 23, studeer ik, woon ik nog thuis en dat profiteer ik van. In de zin van dat ik nu nog kan sparen doordat ik geen (grote)vaste lasten heb en zodra ik uit huis ga een buffer heb om op terug te vallen als dat nodig is. Het lijkt mij verschrikkelijk om in de schulden te komen en zal ook nooit op iemand anders z’n zak willen teren…

Jet -

Dit is echt een interessant onderwerp. Ik zie het zelf in mijn vriendengroep dat er wat betreft inkomen veel verschillen zijn ontstaan de afgelopen jaren. Ik en nog een paar vrienden studeren nog terwijl twee anderen al twee jaar een vaste fulltime baan hebben. Daarnaast wonen zij vrijwel allemaal thuis terwijl ik al twee jaar op kamers zit en dus meer vaste lasten heb. Desalniettemin vind ik het geen probleem. Ik leef zuinig en geef niet veel uit (ik denk ook dat die minimalisme trend er aan meehelpt), maar ik kan eigenlijk altijd wel doen wat ik leuk vind.

Nathalie -

Als kind ben ik opgegroeid in een gezin met veel geldzorgen. We droegen bijna altijd tweedehands kleding of iets van de Zeeman of Wibra. Voor de feestdagen mochten we allemaal één nieuw kledingstuk uitkiezen bij een ‘gewone’ winkel en dat was altijd feest. Zakgeld kreeg ik pas op de middelbare school, kleedgeld heb ik nooit gehad. Vanaf mijn 14e heb ik altijd baantjes gehad om dingen te betalen zoals een paar Puma’s of beltegoed. Nu woon ik ruim een jaar op mezelf en ik had een goede spaarrekening. Tot mijn auto onverwacht vervangen moest worden en ik een enorm dure tandartsrekening kreeg. Als kers op de taart onverwacht opeens geen huurtoeslag meer en nu is m’n geld op. Ik betaal altijd al m’n rekeningen op tijd, heb nergens achterstanden maar nog geen idee hoe ik de komende maanden m’n huur moet gaan betalen. Gelukkig kan ik een beetje extra werken, maar het is enorm vervelend en stressvol. Soms word ik midden in de nacht wakker en kan ik daardoor niet meer slapen. Ik hoop dat ik over een paar jaar minder zorgen heb op financieel gebied. Soms is het best wel lastig, zeker als mensen in je omgeving wel allerlei dure dingen kunnen doen of kopen.

Als ik om me heen kijk mag ik niet klagen, ik heb een fijne plek om te wonen, lieve vrienden en familie, heel erg leuk werk. Maar toch kan ik best jaloers zijn op andere mensen met mooie spullen, vakanties, kleding. Mijn tijd komt nog wel :)

Willemijn -

Wat een goed onderwerp! Vooral omdat het praten over geld vaak taboe is.. Ik zelf ben opgegroeid zonder geld zorgen.. Vakanties in het buitenland of we gingen kamperen of we gingen vliegen. Ook kleding kreeg ik wanneer nodig. Zakgeld heb ik daarom nooit gehad. Wel ben ik (omdat ik het zelf wou) vanaf mijn 14/15e gaan werken.. Toen ik eenmaal uit huis ging wou ik ook helemaal zelfstandig zijn en had hierdoor een lening bij duo (die ik nog aan t afbetalen ben). Nu ik samen woon en mijn vriend een goed en vast inkomen heeft gaat t al wel beter maar helaas zijn de banen niet voor het oprapen en leef ik van t ene baantje naar t andere waardoor onze financiële situatie er niet makkelijker op wordt. Ook omdat de huur van ons huis erg hoog is maar we niet kunnen kopen omdat ik geen zekerheid heb en m’n vriend alleen niet genoeg kan lenen. Elke maand is t nu weer wachten tot t geld binnen is dus ik ken eigenlijk beide kanten van het verhaal.

Mariska -

Ik word altijd zenuwachtig van geld, het brand altijd in mijn zak. Doordat ik door ziekte mijn baan heb verloren en afgekeurd ben, ben ik ruim 800 euro gedaald in inkomen. Dat was wel even slikken, zeker met een studieschuld. Maar je went er wel aan. Je leert goedkopere alternatieven vinden en uiteindelijk merk je dat de wereld niet vergaat. Toch ben ik bang dat ik zodra ik ooit weer eens meer inkomen krijg, ik er weer naar ga leven. Maar goed dat zien we dan wel. Mijn doel nu is een financieel onbezorgde toekomst, zoals Annemarie van Gaal altijd zegt. Ik wil me echt nooit meer druk hoeven maken om geld als er weer eens een tegenvaller is. Dus ik ga mijn best doen om te sparen voor een buffer.

Drie -

Wat een goed onderwerp. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin er weinig geld was. Mijn vader zat vaak thuis dus dure vakanties/uitjes of kleren zaten er niet in. Gelukkig was er aan liefde geen gebrek dus dan mis je dat niet enorm. Ik kreeg geen kleedgeld maar als ik echt iets nodig had dan kreeg ik dat. Nu ik samen met mijn man woon en we een goed salaris hebben merk ik wel dat ik af en toe iets te makkelijk geld uitgeef door te gaan lunchen/ uit eten of gadgets. Aan de andere kant probeer ik wel op boodschappen te besparen en koop ik vaak kleding in de sale.

Yara -

Geld is zeker een raar iets. Of je nou veel of weinig hebt, het stelt je onbewust voor keuzes. Wel mooi dat je tot dit inzicht bent gekomen ;).

melissa093 -

Ja, hoe belangrijk is geld.. We hebben tijden gekend dat we samen moesten rondkomen van 25euro per week, nu gaat het gelukkig beter maar het is nog steeds kiezen wat je belangrijker vind om het geld aan uit te geven. Zo wil ik bijvoorbeeld al een jaar een vriezer maar is die er nog steeds niet. Elke keer zijn andere dingen net iets belangrijker. Meer geld is leuk en handig maar of dat gelukkiger maakt weet ik niet. Ik werk liever een dag minder zodat ik mn huishouden kan doen dan bijvoorbeeld in het weekend mn huis nog moeten schrobben. Toch zou ik graag nog een keer de loterij winnen hahaha.

Maris Maria Renne -

Ik heb heel goede en erg slechte periodes gehad qua inkomsten. En ook echt stress/geldzorgen (toen ik bijv. moeilijk kon rondkomen als parttime werkende alleenstaande moeder met een kleuter). Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat voor mij vrijheid en flexibiliteit belangrijker is dan een vette spaarrekening. Ik zit net zo lief met een koeltas vol Aldi-hapjes op het strand, dan in een luxe resort. Wat jij beschrijft over de nare kant van veel geld hebben, herken ik ook. Die (prestatie-)drang naar méér (of hetzelfde) heb ik ook ervaren en zie ik ook om me heen bij anderen. Die druk ligt dan zo hoog, terwijl ze al zoveel hebben, echt leuker/gezelliger/gezonder worden ze er niet van.
Financiële zekerheid is fijn, maar voor mij is (overbodige) luxe niet van groot belang. Leuk werk en vrijheid is dat wel voor mij :-)

Maris Maria Renne -

P.s. ik schreef “ze” maar ik bedoelde: “echt gezelliger of gezonder worden WE er niet van” 😉

Kirsty -

Interessant artikel! Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waarin veel geld hebben en hard werken erg belangrijk waren, maar toch is geld voor mij niet zo heel belangrijk. Ik vind het heel fijn om genoeg te hebben, maar ik ben liever iets minder rijk dan dat ik 60 uur in de week werk en ik naast mijn werk niet veel andere dingen kan doen. Voor mij is geld meer iets wat fijn is om te hebben, omdat je dan makkelijker de dingen kunt doen waar je gelukkig van wordt. Zolang ik daar genoeg voor heb, heb ik het prima voor elkaar.

Eva -

Wat een interessant artikel. Nu is geld zeker niet het belangrijkste maar het maakt een hoop dingen wel gemakkelijker. Ik denk dat het altijd goed is om een potje achter de hand te houden maar dat het geen drijfveer moet zijn om alles op alles te moeten zetten om zoveel mogelijk geld te hebben. Het is ook lastig te vergelijken denk ik. De een vind ik mooi groot huis belangrijk en de ander gaat het liefst op reis en geeft niets om de inrichting. Uiteindelijk moet je gewoon doen waar je blij van wordt! Voor mezelf geldt dat ik op dit moment hard spaar voor ons nieuwe huis en inrichting zodat we straks als gezin weer heerlijk aan de eettafel kunnen zitten met een fijne sfeer!
Liefs,
Eva

Marjan -

Wat ik verwarrend vind, is wanneer je gaat vergelijken. Ik werk in een functie die voornamelijk mannen uitvoeren en ik vind het belangrijk dat ik niet achtergesteld word t.o.v. de mannen, want ik kan precies hetzelfde.
Ik heb een salaris waar ik echt blij mee ben… Tot ik dan inderdaad ga vergelijken met de mensen om me heen die dezelfde baan hebben, maar het net een jaartje langer doen. Die krijgen dan meer en dan voel ik me een beetje nukkig… Maar dat is ontzettend stom, want ik heb op mn 24e een eigen huis, een vaste baan, een prima inkomen waar ik alles mee kan doen wat ik wil en toch ook nog kan sparen, ondanks mn hypoheek.
Waarom doe ik er dan toch soms moeilijk over? Geld is een raar iets!

Willemijn -

Nou in jouw geval gaat het niet om geld – zoals ik het bekijk – maar om gelijkheid en emancipatie. Het is helaas een bekend fenomeen (probleem?) dat vrouwen in dezelfde functie minder verdienen. En dat is stom! (Wil niet zeggen dat wij vrouwen de volledige schuld bij werkgevers kunnen leggen, het schijnt ook aan ‘ons’ te liggen omdat vrouwen over het algemeen minder of minder goed onderhandelen over salaris) Ook wel weer een leuk onderwerp voor een artikel haha!

Dita -

Geld maakt niet perse gelukkig maar je kunt er wel heel veel leuks voor doen wat je wel weer gelukkig maakt. Ik hou ervan om er leuk uit te zien, mooie producten te kopen en dit wordt wel mogelijk doordat we geld verdienen. Natuurlijk, hoe cliche ook… liefde en gezondheid gaat boven alles maar ik wordt wel oprecht gelukkig dat ik uit eten kan gaan en mij geen zorgen te hoeven maken om geld.

Heleen -

Interessant onderwerp, hier heb ik laatst nog een college over gehad!
Blijkbaar is bewezen dat het hebben van geld niet gelukkig maakt, maar dat het niet hebben van geld wel ongelukkig maakt. Best logisch ook!

Paola -

Voor mij is geld niet heel belangrijk.. Misschien vind ik leven met wat minder juist wel veel leuker. Je bent je dan veel bewuster!

Ik had vroeger niks te klagen thuis en we hoefden niet op het geld te letten. Totdat mijn ouders gingen scheidden toen ik 16 was. Ineens van merken naar merkloos en er moest veel meer over nagedacht worden als we wat kochten. Mijn broer had hier veel meer moeite mee dan ik weet ik nog. Ook toen ik op mezelf ging is het wisselend gegaan. Eerst hadden we bijna niks, maar hey we woonden wel samen! Toen hadden zowel mijn man als ik twee banen, dus toen werd het allemaal een stukje ruimer. Na een tijdje Werd mijn man ontslagen en gelukkig had hij snel een nieuwe baan. Helaas was dit bedrijf binnen twee maanden failliet en wij hadden daar net een nieuwe tweedehands auto voor gekocht. Een fikse tegenslag. Gelukkig had mijn man zo weer een nieuwe baan en de laatste drie jaar is alles stabiel geweest, maar straks wordt het wel weer inbinden, want ik ga stoppen met werken ivm de kleine die op komst is!

katrien -

Ik denk altijd: geld brengt meer miserie dan geluk met zich mee. Ik ben al blij als ik al men dingen kan kopen die ik nodig heb en ik kan genieten van de kleine dingen. De maatschappij draait ook echt om geld, en ook om de schijn van veel geld te hebben. Ik was laatst op een feestje waar je ‘gala’ gekleed moest gaan. Wat je daar zag! Alles uiterlijke schijn met die jurken, pakken, dure cava en veel te hoge hakken. Wedden dat ze verder heel de week goedkope noedels moeten eten?

Amy -

Mooie overweging, want geld betekent inderdaad voor iedereen iets anders. Met twee fulltime inkomens hebben mijn vriend en ik in principe niets te klagen, maar toch heb ik wel eens zorgen. Na zes jaar studeren heb ik namelijk een flinke studieschuld (ondanks heel veel werken naast de studie). Ik weet dat dat op een gegeven moment minder wordt als ik netjes afbetaal maar het voelt wel eens als een blok aan mijn been als ik er te lang over nadenk.

Lindsey Beljaars -

Leuk om te lezen! Geld maakt niet gelukkig vind ik ook echt een veel te zwart-witte uitspraak. Denk dat ‘voldoende’ geld alles een stuk gemakkelijker maakt.

Kelly Caresse -

Heel interessant onderwerp en voor iedereen inderdaad heel persoonlijk. In mijn studententijd ben ik gaan samenwonen en verdiende ik heel weinig, ik was er niet minder gelukkig onder als ik nu ben, je maakt dan ook andere keuzes. Ik werk ook voor mezelf en dat is toch een onzekere baan, maar ik weet dat als het minder goed zou gaan ik met minder ook heel goed rond kan komen. Ik vind het altijd leuk om aanbiedingen te spotten en ik kan met weinig geld veel lekkers op tafel zetten, een soort sport om goedkoop boodschappen te doen :)

Lianneke -

Het komt voor mij precies op een mooi moment omdat ik er voor heb gekozen mij te gaan omscholen. Daardoor zal ik eerst een stap terug moeten doen in salaris. Maar dat ik daardoor een leukere baan kan vinden en er dus gelukkiger door word. Is het wat mij betreft dubbel en dwars waard.

Renske -

Tja, ik denk dat men wel altijd zegt dat geld niet gelukkig maakt, maar uiteindelijk is het deels wel waar. Als je als gezin onder de armoedegrens leeft, wat hier in Nederland helaas ook echt wel voorkomt, wil je absoluut wel een paar tientjes meer in de maand. Al is het om een nieuwe trui voor je kind te kopen. In sommige gevallen denk ik dus dat geld zeker wel gelukkig kan maken. Maar het moet niet ‘obsessief’ worden. Als iemand alleen maar bezig is met zo veel mogelijk geld binnen harken, gaat er ook iets mis denk ik. Zelf blijf ik helaas met een studieschuld zitten (wat over vier jaar trouwens doodnormaal is, echt belachelijk en bizar) en dat is iets waar ik mij soms enorme zorgen over kan maken. Ook al weet ik dat het zich terug betaalt. Maar ik kan niet wachten totdat ik volledig onafhankelijk rond kan komen en niet een X-bedrag hoef bij te lenen bij de DUO naast mijn bijbaan! 😉

Reageer ook