Bevallingsverhaal

Jaaa, hier is ‘ie dan! Mijn bevallingsverhaal. Velen van jullie konden niet wachten tot ‘ie online kwam. Ikzelf kon ook niet wachten om hem te schrijven en herbeleefde tijdens het schrijven de hele bevalling weer. Benieuwd hoe ik bevallen ervaren heb? Lees dan zeker verder!

De bevalling begon in de nacht van 11 op 12 november. Die avond ervoor, op 11 november, was ik nog nog uit eten geweest met Djurre en zijn familie. Ik riep nog tegen zijn moeder: ‘Ik wil vannacht bevallen!’ Dat riep ik iedere avond de laatste week, dus echt bijzonder was het niet, haha. Wel dacht ik nog, toen we om 00.30 uur in bed lagen: ‘Als ik vannacht beval, wordt dit een kort nachtje’. Nietsvermoedend ging ik slapen en ja hoor, de bevalling begon 3 uur later! Ik voelde de bevalling niet aankomen (wat je wel eens hoort), maar ik heb in de week voorafgaand aan de bevalling wel vaak het gevoel gehad dat het niet lang meer moest gaan duren. Ik voelde dat Jelle echt bijna te groot voor mijn kleine lichaam (1,65m) werd en hij er gauw uit moest.

Donderdag 12 november 2015

3.00 uur: Voor de derde keer die nacht ga ik eruit om te plassen. Ik heb spijt dat ik zo veel heb gedronken tijdens het diner, dit wordt een onrustig nachtje, denk ik nog.

3.30 uur: Ik word wakker en wil me omdraaien. Op het moment dat ik dat doe voel ik opeens een golf warm water lopen. Echt zo’n ‘flush’ gevoel. Ik weet direct wat er aan de hand is (mijn vliezen zijn gebroken!) en spring als een malle uit bed. Ik heb geen zeiltje op m’n matras gelegd (zoals wel geadviseerd wordt) en ik wil niet dat de matras vies wordt.

Ik snel naar beneden, naar de wc, en ik voel dat het vruchtwater langzaam blijft lopen. Ik controleer de kleur van het vruchtwater, (zoals me opgedragen is door mijn verloskundige) dat ziet er goed uit. Ik word direct zenuwachtig. ‘OMG! De bevalling is begonnen!’ Ik voel verder nog helemaal niets dus besluit ik maar weer terug naar bed te gaan. Ik trek schoon ondergoed aan en stap in bed. Djurre vraagt slaperig wat ik allemaal aan het doen ben. ‘M’n vliezen zijn gebroken!’, zeg ik. Hij zit direct rechtop in bed. Ik ga in bed liggen en zeg tegen hem dat hij maar moet gaan slapen omdat het nog wel even kan duren. Hij valt vrij snel weer in slaap. Ik echter niet! Ik ben helemaal hyper de pieper en app mijn moeder en Martine dat mijn vliezen zijn gebroken.

3.45 uur: Ik kan niet slapen. Ik ben super zenuwachtig omdat het is begonnen. En… Volgens mij is daar de eerste wee! Ik voel een lichte kramp door mijn hele buik. Ik begin ze te timen met een weeën timer app. Ze komen om de 3 tot 4 minuten en duren ongeveer 30 seconden. Huh? Dat is al heel regelmatig en snel! Wow…

Ik neem me voor om te gaan slapen, maar het lukt niet. Ik ben veel te zenuwachtig en daarnaast komen de weeën al zo regelmatig dat ik ook niet meer kan slapen. Dan maar even gewoon liggen… Ik wil mijn energie sparen voor het echte werk straks.

04.15 uur: Ik ga geloof ik echt niet meer in slaap vallen en besluit dan maar uit bed te gaan. Ik begroet Saar en kruip achter mijn laptop. Ik begin aan dit dagboekje. Ondertussen blijf ik de weeën timen.

5.30 uur: Ik besluit wat te eten. Ik neem een grote kom havermout, een flinke mok thee en eet een tomaat en wortel. Zo, daar kan ik wel even op teren. Ook heb ik in de afgelopen twee uur ruim een halfuur met Martine gebeld (zoals jullie in deze vlog kunnen zien). Zo leuk om haar nog even te spreken! Ondertussen zijn de weeën om de 2 tot 3 minuten aan het komen. Ze zijn nog te doen, tussendoor kan ik bij wijze van nog prima lachen.

Wel voel ik dat het snel gaat. Als ze nu al om de 2 tot 3 minuten komen zullen ze niet nog sneller gaan komen, maar wel heviger worden, heb ik het vermoeden. Ergens heb ik namelijk gelezen dat je aan het eind van de bevalling weeën van rond de 60 seconden om de 2 tot 3 minuten hebt. Djurre moet uit bed, besluit ik! Ik maak hem wakker. Hij morrelt een beetje: ‘Schat, het is half 6!’ Ik moet er hard om lachen. Hij heeft volgens mij geen idee dat het nu echt serieus is. Toch komt ‘ie uit bed en gaat aan de slag met dingen die ik nog gedaan wil hebben voor de bevalling doorzet (hahaha, ik moet hier achteraf zo om lachen!). Zoals Saar uitlaten, opruimen (want: ‘De verloskundige moet de zooi hier niet zien!’) en stofzuigen. Hij doet het allemaal. Zo lief van hem!

06:00 uur: De weeën worden langzaam steeds iets scherper. Tussendoor zet ik de Instagram post van het artikel op LLG van vandaag online. Het is de laatste zwangerschapsoutfit die ik gepland had. Hoe toevallig en symbolisch! Ik gniffel er om. Zo, nu heb ik in elk geval iets geplaatst (en zal ook niemand vermoeden waarschijnlijk dat ik al aan het bevallen ben!).

6.15 uur: Ik besluit de verloskundige nu maar te bellen om haar alvast op de hoogte te stellen. Ze legt uit dat de weeën, die nu om de 2 tot 3 minuten komen, niet sneller zullen gaan opvolgen, maar nu heftiger en langer zullen worden. Ik mag bellen wanneer ik wil dat ze komt. Ik zeg dat ik het voor nu nog wel even goed vol kan houden zo.

Om…

Eh ja, sorry voor dit abrupte einde! Ik herinner me nog dat ik hier resoluut mijn scherm dicht klapte omdat de weeën opeens heftiger werden. Alles wat ik nu ga schrijven herinner ik me achteraf nog. Ik heb slechts het begin van de weeën heel helder meegemaakt, tot een uur of 7. Daarna werden de weeën heftiger en ging ik al snel in mijn eigen bubbel. Ik weet dat ik rond 8.00 uur de verloskundige gebeld heb en gevraagd heb of ze er met een uurtje of anderhalf kon zijn. Op dat moment was ik nog wel ‘helder’ maar moest ik tijdens een wee echt even stilstaan en me concentreren. De weeën kwamen toen nog steeds om de 2 tot 3 minuten maar waren inmiddels heftiger dan de uren ervoor en duurden zo’n 45 seconden.

Rond 9.30 uur kwam de verloskundige volgens mij. Inmiddels was ik toen al redelijk vertrokken. Ze is bij me aan tafel gaan zitten en Djurre zat op de bank. Tijdens een wee had ik heel erg de drang om te bewegen en te strekken. Ik heb een tijdje aan tafel voorover gebogen gezeten en als er dan eentje kwam ging ik staan. Als ‘ie weer weg was richtte ik me op zo veel mogelijk ontspannen. Dit lukte goed. Ik richtte me op een rustige ademhaling (geen puffen aan te pas gekomen hiero!), het ontspannen van al mijn gezichtsspieren, armen, handen, tenen, benen, enzovoort. Dit was voor een groot deel instinct (ik weet nog hoe bijzonder ik het vond om zo’n oergevoel te ervaren), maar is ook iets waar op gehamerd werd in de cursus Hypnobirthing die ik gevolgd heb. Dit heb ik goed onthouden en het lukte me goed. Ik kreeg elke keer het gevoel vertrouwen en de rust terug, ondanks dat de weeën echt wel pijnlijk waren. Ik merkte echt dat ik een soort van high was en in mijn eigen wereld zat. Ik sloot me af voor alles wat niet belangrijk was en was volledig op mezelf gericht. Bijzonder om te merken!

Na een tijdje werden de weeën nog weer wat heftiger en was ik volledig vertrokken in m’n eigen wereld. Djurre en de verloskundige praatten inmiddels helemaal niet meer tegen me en volgden me volledig in wat ik wilde (dat was alleen maar zitten, bewegen en wegsuffen op het moment dat de wee weer weg was). Op een gegeven moment (volgens het verslag van de verloskundige rond een uurtje of half 11) zei ik dat ik wel naar boven wilde. Ik wilde in bed liggen omdat ik me zóóó moe voelde (op somige momenten sliep ik bijna tussen een wee door, ook al zat er maar een minuut of 2 tussen). Lang in bed heb ik niet gelegen. Ik snap niet dat er vrouwen zijn die weeën liggend kunnen opvangen, haha! Het voelde zo naar in bed! Ze werden daardoor ook veel pijnlijker. Ik ben dan ook gauw uit uit bed gegaan en heb een tijdje staand de weeën opgevangen. Daarna ben ik op de knieën op de grond gaan zitten, voorover leunend op een stoel. En die houding beviel eigenlijk zo goed, dat ik de rest van de bevalling zo heb doorgebracht. De volgende ochtend had ik daarom blauwe knieën en ellebogen!

Tegen een uur of 11 riep ik dat het niet lang meer zou duren. De verloskundige vroeg of ik wilde weten hoeveel ontsluiting ik had. Dat wilde ik wel. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Als ik naar mijn lichaam luister moet ik er bijna zijn, maar wat een domper is het als dat niet zo is!’. Gelukkig had ik al ruim 8 centimeter ontsluiting! Ik was super blij dat ik al zo ver was, in een paar uur. De weeën gingen vervolgens langzaam over in persweeën. Ik weet nog dat ik voelde hoe ik meer spierspanning en druk in mijn lichaam voelde. De laatste twee tot anderhalf uur van mijn bevalling stond in het teken van de persen. Dit is – zo vertelde mijn verloskundige later – iets langer dan gemiddeld en dit heb ik ook wel gemerkt tijdens de bevalling. Dit stukje viel me best een beetje tegen. Het was enorm zwaar. Ik kon voelen dat het maar goed was dat Jelle voor de uitgerekende datum kwam want ik merkte dat het nog maar net paste. Aan het eind van de ontsluitingsweeën en het begin van de persweeën heb ik best wat geluid gemaakt (sorry buren 😉 ), maar tegen het eind van de persweeën werd ik helemaal stil. Djurre vertelde me achteraf dat hij en de verloskundige elkaar af en toe aankeken omdat ze zich afvroegen of ik nu aan het persen was of niet, zo stil dat ik werd. Haha! Het enige wat ik me nog herinner is dat ik me zo concentreerde op voelen hoe, waar en hoelang ik moest persen en dat ik het tegen het eind ontzettend warm had. Ook dacht ik nog: ‘De kleren moeten straks wel in de was!’ (Ik hing namelijk nog steeds voorovergebogen op die stoel en daar lagen nog kleren op haha!). Ik heb trouwens ook nog een miliseconde op de baarkruk gezeten maar ik wist niet hoe gauw ik daar van af moest komen en ging snel weer op m’n knieën zitten. Het moet vast een grappig gezicht geweest zijn!

Het allerlaatste stukje, het stukje waarbij het hoofdje eruit komt, voelt best venijnig (een hele scherpe pijn), maar het was ook heel bijzonder. Je voelt namelijk dat je baby er bijna is! Bij dit laatste stukje ging ik ook zo fanatiek persen dat ik helaas een aardige jaap opliep down under. Een tweedegraads ruptuur. Bij de laatste keer persen ving de verloskundige Jelle op en gaf hem onder mijn benen door (ik zat nog al die tijd voorover geleund tegen de stoel op mijn knieën). Wauw, daar was ‘ie eindelijk! Beide onder het bloed, ik bezweet en Jelle onder het huidsmeer. Al die maanden was ik bang dat ik het vies zou vinden, maar eenmaal daar is dat het laatste waar je aan denkt. Ik hoefde niet te huilen en heb hem stevig tegen me aangedrukt. Na een paar minuten bijkomen op de grond zijn we in bed gaan liggen en kwam de kraamhulp de verloskundige ondersteunen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat ging, als je kind er eenmaal uit is. Ik vroeg me af hoe lang je zou blijven liggen met zo’n glibberig baby’tje. Hoelang het duurde voor je zelf kunt/wilt gaan douchen. En hoe dat gaat met die placenta enzo.

Nou, het ging dus zo: De kraamhulp en verloskundige hebben me in bed geholpen (de navelstreng nog vast en placenta in mij) en daar hebben we een tijdje samen gelegen terwijl de kraamhulp een doek over Jelle heen legde. Nadat de navelstreng helemaal uitgeklopt was (dit duurde volgens mij wel een kwartier) heeft Djurre de navelstreng doorgeknipt. Ondertussen ruimde de kraamhulp een beetje op. Op een gegeven moment vroeg ik hoe dat verder moest, met de placenta. Ik wist dat die nog ‘geboren’ moest worden en dat ding moest eruit, vond ik. Na een paar keer persen (ik moest toch nog flink persen!) kwam ‘ie zo’n 30 tot 45 minuten na de geboorte eruit. Het ding lijkt op een gigantische biefstuk! De verloskundige heeft hem me laten zien, samen met de vruchtzak waar Jelle in heeft gezeten. Ik ben dol op informatie over het menselijk lichaam en heb het met veel interesse bestudeerd.

Na een tijdje knuffelen werd ik gehecht. Dit vond ik – ondanks dat het verdoofd wordt – bijna nog vervelender dan bevallen omdat ze dan met hun vingers in je gaan wroeten op het stuk waar net een mini mensje uit is gekomen!

Toen ik gehecht was is Jelle weer bij me gelegd – huid op huid – en hebben we geknuffeld en een eerste poging gedaan om borstvoeding te geven. Pas ruim twee uur na de bevalling werd Jelle aangekleed in zijn eerste pakje en ben ik naar beneden gesjokt onder begeleiding van de kraamhulp om te gaan douchen. Ik had verwacht dat ik direct zou willen douchen na de bevalling, maar eerlijk gezegd kon het me geen ruk schelen dat ik onder het zweet, bloed en smeer zat. Maar eenmaal gedoucht voelde ik me wel weer een stuk beter haha!

Wat me opviel in de eerste 24 uur is hoe slecht mijn conditie was! De trap af of op was letterlijk een uitputtingslag (ik was zo benauwd!) en tijdens het douchen na de bevalling viel ik bijna flauw. Na 24 uur was de kortademigheid trouwens al veel minder en in de dagen erna kon ik de trap steeds sneller op en af.

Thuis bevallen vond ik een geweldige ervaring. Ik ben eigenlijk geen minuut bang geweest voor complicaties, te veel pijn of dat ik het niet kon. Ik ben best wel trots dat ik het gewoon geflikt heb en ben heel blij met mijn bevalling en de manier waarop Djurre en mijn verloskundige er voor mij waren. Ze hebben bijna niets gedaan of gezegd, maar juist door hun stille aanwezigheid voelde ik me gesteund. Ook de rommel bij zo’n thuisbevalling, waar ik een beetje bang voor was, valt allemaal reuze mee. Het wordt netjes opgeruimd gelijk naar de bevalling en als je gedoucht en wel bent kun je zo lekker in een fris opgemaakt bed schuiven. (Mocht het idee van ‘de rommel’ jou ook tegenhouden om thuis te willen bevallen, echt, don’t! Het valt mee, op het moment zelf kan het je ook helemaal geen ruk meer schelen en het wordt allemaal keurig opgeruimd!)

Achteraf hoorde ik van Djurre en de verloskundige dat ze konden zien dat ik tijdens de hele bevalling in een soort meditatieve staat was. En zo heb ik het zelf ook beleefd. Ik was helemaal in mezelf gekeerd, vanaf een uur of 9 tot aan het moment dat Jelle geboren werd. En toen was het licht weer aan!

Van de hechtingen heb ik in de kraamweek niet veel last gehad (ondanks dat ik een tweedegraads ruptuur had, wat wil zeggen dat je hele perineum gescheurd is). Het voelde wat gezwollen aan. Pas toen de zwelling weg was, na ruim een week, voelde het allemaal wat trekkeriger aan. Nu, vier weken later is de boel zo goed als geheeld. Waar ik veel meer last van had – en nog steeds heb helaas – is mijn gekneusde stuitje. Ik had geen idee dat veel vrouwen hier ook last van krijgen na de bevalling. Oh en de eerste keer plassen en voor number two na de bevalling vond ik doodeng, maar ook dat viel gelukkig allemaal mee. 😉 Ja, jullie waren in voor de dirty details zeiden jullie! 😛

Er zijn nog zo veel meer details die ik zou kunnen vertellen, maar dan wordt dit verhaal wel heel lang. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op de bevalling. Het is de bevalling geworden waar ik op hoopte en het was een geweldige ervaring. Ja, het doet pijn, en het is geen kattenpis, maar het is te handelen zolang je ontspannen blijft tussen de weeën door, niet in paniek raakt en je je op je gemak en veilig voelt.

(Ik ben benieuwd wie dit stuk van bijna 2700 woorden letter voor letter gelezen heeft. Sorry dat het zo lang geworden is, korter dan dit kreeg ik het niet haha!)

223 reacties

Martina -

Wauw ZO stoer!!! Je hebt het echt geweldig gedaan! Dat oergevoel lijkt me ook zo bijzonder om te ervaren tijdens het opvangen van weeen! Ik moest wel lachen dat je Djurre nog aan het opruimen en stofzuigen had gezet haha, heerlijk!

Sanne Marlijn -

Ik realiseerde dat ik volgens mij nog helemaal niet op dit prachtige en ontroerende bevallingsverhaal heb gereageerd terwijl ik ‘m al een tijdje geleden met open mond heb gelezen. Wat heb jij op een krachtige manier je zoon ter wereld gebracht zeg! Wel heel erg vervelend dat je zoveel lichamelijke nasleep hebt gehad. Die trance kan ik me inderdaad nog helemaal herinneren, je bent echt met niets bezig alleen maar met je weeën. Ontzettend fijn dat je met zo’n goed gevoel terugkijkt op de bevalling. Nogmaals, prachtig beschreven.

Raphaelle -

Lieve Willemijn,
Ik ben (pas) 15 jaar en super gefascineerd door zwangerschappen en bevallingen. Ik wil ook geneeskunde gaan studeren dus dan ga ik er misschien iets mee doen. Zo te lezen heb je het super goed gedaan! En ja, ik ben 1 van die mensen die het stuk van begin tot eind -letter voor letter- heeft gelezen.😊
Liefs en geniet ervan met z’n 3tjes💘

Marieke -

Hi,

Per toeval kwam ik op deze website uit, ik kende hem helemaal niet. Maar erg leuk! Ik vond je bevallingsverhaal erg fijn om te lezen. Ben zelf op 1 februari uitgerekend en vind het ‘best’ spannend allemaal. Maar ik ben dus een van diegene die het verhaal van begin tot eind heeft gelezen en vond het superfijn! Groetjes Marieke

Yvet -

Wat bijzonder om te lezen! Heel veel respect voor je dat je dit wilde delen :)

Lisa -

Wauw, ik lees je verhaal nu pas en wat heb ik een bewondering voor je! Je lijkt mij een heel erg sterke vrouw! Geniet van elk moment samen met je man en je kindje :)

Liefs
Lisa

Mariette -

Hoi Willemijn,

Ik lees je bevallingsverhaal nu pas, maar ik heb het woord voor woord gelezen. Heel fijn geschreven, het is een mooi verhaal om te lezen en waarschijnlijk ook voor jouw later om terug te lezen.
Wat bijzonder en wat een heerlijke woordenschat heb je toch!
Volgensmij is het nu al weer zo’n 6 weken later, ik wens je veel geluk en gezondheid toe voor je kindje en heel je familie!
xxx Mariette

Lisanne -

Zo, heb ik even onder een steen gelegen… Ik lees deze blog nu pas! Wat heb je het mooi beschreven en wat lijkt jouw ervaring veel op die van mij. Vanaf het moment dat de weeen echt begonnen, raakte ik ook in een bubbel en ben ik echt van de wereld geweest. Ik ben wel jaloers. Toen mijn vliezen braken moest ik plat blijven omdat ons kindje nog niet was ingedaald. Ik heb 12 uur gelegen voordat de boel pas echt goed begon, dus uiteindelijk had ik bijna geen keus dan de weeen liggend op te vangen.

Mooi geschreven Willemijn! Ik vind het bijzonder hoe open je hier over bent en kunt zijn. Fijn!

Inkie -

Letter voor letter genoten van je verhaal en de herkenbaarheid daarin. Wat gaaf dat je zo eerlijk en open kunt, durft en wilt zijn! Dankjewel! Veel geluk en zegen samen!

Eline -

Hey lieve Willemijn, Djurre en Jelle! Een heel bijzonder stuk om te lezen, als je echt nog zoveel te vertellen hebt: waarom geen deel 2!;)
Veel geluk!

Willemijn -

Lieve Willemijn,

Wat een bijzonder verhaal! Ik heb hem helemaal gelezen en kan er geen genoeg van krijgen, al was hij 270.000.000 woorden ❤️

Heel veel geluk met z’n drietjes en fijne feestdagen!

Xxx

Calista -

Wauw wat mooi om te lezen. En wat heb je een prettige mooie bevalling gehad :-) ga nu bijna twijfelen om toch thuis te bevallen ipv ziekenhuis. Ik ben in februari uitgerekend en vind het wel fijn om dit positieve verhaal te lezen. Ik ben zelf bij de bevalling van mijn zusje geweest en deze verliep niet zo vlekkeloos, maar ben eigenlijk niet bang voor de bevalling. Vind het wel spannend hoor. Hihi

Merel -

Lieve Willemijn,
Dankjewel dat je dit prachtige verhaal met ons hebt gedeeld! Wat fijn dat het voor jou zo’n goede ervaring was en het zo goed verliep!
Ik vind het fantastisch dit te lezen, want als 22-jarige gaan ideëen over zwangerschap en kinderen toch vaak door me heen en ben ik heel erg benieuwd naar hoe het allemaal is. Heel fijn dus om zo’n goed geschreven artikel te lezen over jouw ervaring! Vooral omdat je het zo in detail deelt! Want de échte details worden vaak weg gelaten, terwijl die zo belangrijk zijn.
Geniet van je lieve mannetje! Ik hoop dat je snel geen last meer hebt van je stuitje en je helemaal fit voelt!

Bertine -

zo he wat een verhaal! ik heb het helemaal gelezen. ik vind het knap werk hoe je het hebt gedaan en hebt omschreven!

Deborahschrijft -

Wat super bijzonder om te lezen! Bizar hoe het vrouwelijk lichaam werkt eigenlijk. Fijn dat je een goede thuisbevalling hebt gehad, zoals je hem ook wilde hebben!

emoeder van 3 -

Ik heb alles gelezen :p Ik was benieuwd hoe een normale bevalling verloopt. Ik ben wel liggend bevallen, in het ziekenhuis met veel complicaties helaas! De eerste bevalling zei de verpleegkundige dat ik moest puffen, bij de tweede bevalling (tweeling) was ik helemaal in mezelf gekeerd en heb ik niet gepufd, dat beviel (haha leuke woordspeling) mij beter!
Toen de kinderen eruit kwamen had ik geen pijn. Ik heb wel een knip gehad en daar had ik veel last van, omdat ik veel moest lopen vanaf mijn kamer naar de neonatalogie. Lijkt me zo zalig als je na de bevalling je kindje bij je kunt houden (hartje)

Irene -

Wat een super mooi stuk! Vnd het heel bijzonder hoe je er over verteld, zo gaaf! Geniet van je lieve man en zoontje!

Jorienke -

Helemaal gelezen! Wat een verhaal. Het blijft echt bijzonder hoe het allemaal gaat. :) Geniet lekker van je kleintje!

Elianne -

Wat schrijf je toch fantastisch. Ik vind kinderen wel leuk maar mehh een bevalling, moet er toch echt niet aandenken getsie. Ik geloof er nooit wat van wanneer vrouwen zeggen dat je alles bent vergeten zodra het kindje op je buik ligt, haha. En heb ook echt het idee dat je ”down under” verwoest wordt. Dat terzijde vond ik het leuk om jouw verhaal te lezen. Ik wens jullie veel geluk met z’n drieën :).

Iris -

Lieve Willemijn,
Uiteraard heb ik alles gelezen!
Het is intens mooi en adembenemend om zo te kunnen ‘meemaken’ en lezen hoe jij je bevalling beleefd hebt. Geniet van jullie eerste feestdagen met zijn drietjes (en Saar)!

Inez -

Van A tot Z gelezen!
Wat had ik graag zo’n bevalling als de jouwe gehad.
Mijn mannetje werd dit jaar met een zwangerschapstermijn van 32+6 weken met een spoedkeizersnee gehaald omdat ik zwangerschapsvergiftiging had en hij het niet zou overleven als hij niet direct gehaald werd..
Ik hoop ooit nog een thuisbevalling mee te mogen maken maar helaas is die kans zeer klein.

katrien -

Dat was helemaal niet te lang. Ik vond het zeker interessant om te lezen hoe dat nou echt gaat :)

Rosa -

Wauw!, bijzonder zeg. Op wat voor manieren een vrouw wel niet kan bevallen ook. Trots op je!

Nora -

Oh Willemijn wat enorm bijzonder om dit te kunnen lezen! Ik ben altijd bang geweest voor bevallingen, maar door jou krijg ik voor het eerst echt een inzicht over hoe mooi het eigenlijk ook kan zijn, dankjewel! Prachtig. ^^

Shannon -

Heel mooi verhaal! Fijn dat het allemaal goed ging. Je mag trots zijn op jezelf!

Debbie -

Wat mooi om jouw bevallingsverhaal te lezen.
Zelf moet ik in april bevallen en kijk er nu, hoe gek het ook klinkt, echt wel naar uit.
Ik ben je dankbaar dat je het zo realistisch mogelijk beschreven hebt, zo krijg je echt een veel beter beeld.

Evi -

Wat ongelofelijk leuk om te lezen, dit! Ik ben echt een “kindjesmens” en ik hoop zelf ook vrij jong mama te worden. Nu ben ik 20 en hoe hard mijn hartje er ook al om schreeuwt, mijn verstand (en mijn vriend, haha) zeggen eerder “wacht nog maar eventjes”. Dat houdt me echter niet tegen om dit soort verhalen te lezen met veel ‘oh’ ‘ach’ ‘auwtch’ en ‘wat lief!’ Die van jou vond ik dubbel zo leuk omdat ik llg en later ook 2wmn op de voet gevolgd heb, en dan voelde het toch een beetje alsof ik je kende toen je je zwangerschap aankondigde :). Ook de weg ernaartoe vond ik boeiend om te lezen en ik leefde oprecht met je mee als die zwangerschapstest weer eens negatief bleek te zijn. Alles samen wil ik je echt heel erg bedanken om zo open en ongecensureerd je verhaal te delen. Dit stukje is een mooie afsluiter (en tegelijkertijd ook een begin) van dit hoofdstuk.
Lieve Willemijn, ik ben er zeker van dat Jelle, met zulke ouders (en ‘tante’ Martine uiteraard) een prachtig, liefdevol leventje in het vooruitzicht heeft. Bedelf je kleine spruit onder de kusjes en knuffels, koester elk moment, en geniet ten volle van jullie eerste kerst samen!
Veel liefs,
Evi

Willemijn -

Bedankt voor je lieve comment Evi!

Sophie -

Van A tot Z gelezen hoor! Ondanks het feit dat er bij mij op korte termijn geen baby te bekennen is, vond ik het heel interessant om te lezen. Mooi ook dat je dit wilde delen en fijn dat het zo’n bijzondere en positieve ervaring voor je is geweest! Ik hoop dat je stuitje snel heelt en wens jullie alle geluk van de wereld. <3

Linda -

Letter voor letter gelezen! Het was heel fijn lezen, dankjewel ik zat helemaal in je verhaal! En bedankt voor het uitgebreidde verslag, want juist doordat ik nu een beter idee heb wat je kunt verwachten (al is elke bevalling weer anders natuurlijk) heb je me gerustgesteld dat het wel pittig, maar wel te doen is. Ik voel me bemoedigd dat ik het ook kan als jij het ook kan.

Wel moest ik erg lachen om het feit dat zelfs de eerste uren van je bevalling je nog aan dit artikel aan het schrijven was. Misschien was het ook voor jezelf, maar hallo je was al aan het bevallen!! Ik had denk ik al veel eerder die verloskundige in de buurt willen hebben, just in case. Maar het is allemaal goed gekomen!

Kimmetje -

Dankjewel voor je openheid! Super interessant om te lezen. Je hebt veel meer inzicht in de bevalling gegeven. Wat naar dat je zo ingescheurt bent maar gelukkig heelt dat weer. Ik zou het leuk vinden als je over een tijdje een artikel schrijft over hoe de verhouding tussen Djurre en jou veranderd is. Niet alleen mentaal maar ook fysiek (geen details natuurlijk). Ik vraag me dat altijd af of er veel veranderd en hoe je daar je weg in vindt.

Fiona -

Letter voor letter! Wat kun jij schrijven zeg, wauw! Echt bijzonder hoe je lichaam dat allemaal kan. En wat fijn dat je zo positief kan terugkijken op alles. Geniet van je mooie gezinnetje, wat een rijkdom.

Mare -

@Willemijn: Zou je een keer iets willen schrijven over hypnobirthing?
Verder ben ik ook benieuwd wat je hebt afgesproken over pijnbestrijding?

Roos -

Zeg ehh… waar kan ik tekenen voor een bevalling als de jouwe?! Klinkt een beetje lullig, net alsof het niks was, maar wat lijkt het me fijn om net als jij zo in control te zijn en de bevalling zonder paniek of pijnbestrijding mee te maken! Ik moet zelf in het ziekenhuis bevallen vanwege een medische indicatie, maar voor de rest hoop ik dat het een zo natuurlijk mogelijke bevalling zal worden. Hypnobirthing is hier in de UK heel hot, misschien dat ik een cursus volg, maar mijn zwangerschapsyoga maakt ook al veel gebruik van hypnobirthing technieken. Het ademen (golden threading) ipv puffen en surges ipv contractions gebruiken voor de term ‘wee’. Ik hoop ook echt zo dat ik net als jij 2 uur mag blijven liggen met mijn baby voordat ie gewogen en gechekt wordt. Dat lijkt me wel echt ideaal aan thuis bevallen. Heel erg bedankt voor je verhaal. Ik zal aan je denken als het voor mij zover is 😀 Geniet van je newborn en ik kijk ontzettend uit naar updates en andere verhalen!

Maya -

Letter voor letter gelezen. Wauw mooi geschreven zeg! Je mag trots opjezelf zijn dat je het zo goed hebt gedaan. Mijn eerste bevalling duurde bijna 13uur, in het ziekenhuis, en laatste 2uur met ruggenprik. Ben nu zwanger van mijn tweede en van de eerste keer heb ik ook middenrifbreuk van overgehouden. 😣 en sommige vragen me dat je het allemaal nog een keer wilt verbaasd mij. Dan zeg ik, het is uiteindelijk echt een wonder en een zegen dat ik het heb mogen meemaken.
En ik ben super blij voor jou dat je gezegend bent met een lief klein mannetje! You did it girl😉

Rachel -

Letter voor letter gelezen, wat bijzonder dat ons lichaam dat kan he! Jij bent ook echt gemaakt voor het schrijven, leest zo heerlijk weg. Liefs!

Audrey -

Letter voor letter, hoor! Wat bijzonder om dit te lezen en mooi dat je er zo’n goed gevoel aan over hebt gehouden!

Melvie -

Wauw, ik heb echt woord voor woord geboeid gelezen. Echt heel interessant, Willemijn! Ik vind het heel fijn voor je dat het zo positief voor je is geweest. Ben nu nog benieuwder hoe het mij af zal gaan! Het staat voor over een jaar of 3 op de planning, hihihi.

melissa093 -

Alles gelezen 😉
Mooi verhaal Willemijn, trots op je! Xx

Nienke -

Bijzonder om te lezen! Bedankt dat je dit met ons hebt gedeeld! Ik heb zeker alles gelezen. Fijn om te lezen hoe een bevalling echt gaat! En ik vind het heel knap en krachtig hoe je dat hebt gedaan! Super!

Daphne -

Ik heb alles gelezen, van het begin van het einde. Wat een mooi verhaal! Al was het een heel boek wat je vol had geschreven, ik had sowieso alles gelezen! Wat interessant en je schrijft altijd zo boeiend.

En wat fijn dat de bevalling allemaal zo goed ging :) Je mag trots zijn op jezelf!

Inge -

wauw Willemijn, wat een bijzondere bevalling! ik heb echt bij elke alinea wel een traantje weggepinkt, heel bijzonder hoe het bij jou allemaal verlopen is! Ben benieuwd hoe het bij mezelf zou gaan later (al ben ik er nog lang niet aan toe). prachtig hoe je in een soort meditatieve staat belandde zeg! Zo bijzonder! heel veel geluk en gezondheid gewenst! <3

Leonie -

Wat een prachtig verhaal, je hebt het onwijs mooi beschreven! Als ik ooit zou mogen bevallen, wil ik dat wel in het ziekenhuis doen. Ik vind het heel dapper en mooi dat je voor een thuisbevalling hebt gekozen!
Geniet van je gezinnetje! x

Laura -

Wat een mooi verhaal!
Als ik naar bevallingen op tv kijk zie ik alleen maar gespannen en schreeuwende vrouwen en als ik dan jouw bevallingsverhaal lees denk ik echt “wauw dat heeft ze mooi gedaan!”

Erg mooi Willemijn!
Nog veel geluk en gezonde jaren gewenst met je Jelle! ♡

Annick -

Letter voor letter gelezen, het werd een beetje wazig op het eind door de traantjes die ik weg moest pinken. Wat een prachtig verhaal Willemijn, wat een mooie bevalling. Ik vind je echt heel stoer.

Ik ben nu 36 weken zwanger, hoop dat mijn bevalling ook zo soepel verloopt. Mijn eerste bevalling was niet zo’n feestje, ik was voornamelijk heel bang, maar jij was zo rustig. zo knap van je. Ik ga dat ook proberen.

Annika -

Wat een mooi verhaal om te lezen en wat een bijzondere ervaring om mee te maken lijkt me de dat! Heel goed dat je zo in je eigen wereld zat lijkt mij en dat je zo rustig bleef. Veel geluk samen en geniet!

Amy -

Alles woord voor woord gelezen. Wat een mooi verhaal! Hoop dat ik het zelf ooit mag ervaren. Ik was altijd erg tegen een thuisbevalling. Maar na dit verhaal heb ik er toch een andere mening over gekregen. Super dat je het allemaal toch wilt delen. Ik vind jullie blog heerlijk om te lezen. Lijkt net alsof je een beetje vriendinnen wordt omdat je al zoveel weet van een ander.

Roxanne -

Oh ja ik heb het zeker letter voor letter gelezen. Het is mooi om te lezen hoe andere vrouwen dat beleefd hebben. Zo gedetailleerd heb ik niet over mijn bevalling geschreven. Sommige dingen zijn echt enorm herkenbaar. Zo vond ik staan ook het prettigst (maar had ik een ruggenprik waardoor ik uiteindelijk toch moest gaan liggen) en kan ik me het gevoel van het hoofdje wat er bijna is ook nog supergoed herinneren.

Janneke -

Wat mooi om je verhaal zo te lezen. Bijzonder dat je het met de hele wereld wilde delen. Ik vroeg me af, hoeveel woog Jelle toen hij geboren werd?

Susan -

Prachtig! Fijn om te lezen dat je je zo in je kracht hebt gevoeld. Dat herken ik heel erg van mijn eigen bevalling, ik wist gewoon dat ik het kon en voelde heelnduidelijk Hoe het ging. In 4,5 uur was de klus geklaard, ook zonder hulpmiddelen. Denk dat een goede voorbereiding echt helpt :)

Sylvana -

Ik heb jouw verhaal letter voor letter gelezen.. Je mag terecht ontzettend trots zijn op jezelf. De bevalling bewust en puur beleven in de meeste vertrouwde omgeving, met uiteraard je lief naast je, is toch prachtig?! Fijn dat je er zo op terug kijkt. Vijf jaar geleden ben ik van onze dochter bevallen, ook thuis. Vond het perfect! Over vier weken ben ik uitgerekend en is het de bedoeling dat deze bevalling ook thuis zal plaatsvinden. Zo fijn. Jouw verhaal is ieder geval heel herkenbaar, kan er uuuuren over doorpraten :-)
Leuk om je bevalling te lezen, goed gedaan; je hebt een prachtzoon op de wereld gezet! Geniet van elkaar! Liefs

Anna -

“Het allerlaatste stukje, het stukje waarbij het hoofdje eruit komt”
Voor zover ik weet komt het hoofd er eerst uit, of zat je baby omgekeerd?

Elja -

Ze heeft het over het allerlaatste stuk van de bevalling.

Riannee -

Wat een geweldig mooi verhaal!
Ben blij voor je dat je er positief op kunt terug kijken!

Ik wens jou en Djurre alle geluk van de wereld, en veel liefde samen met Jelle !❤️

Jacqueline -

Wauw wat een bijzonder en intiem artikel. Zo mooi dat je dit met ons deelt. Ik moest wel een traantje weg pinken, moest meteen weer terug denken aan m’n eigen bevalling 11 weken geleden al weer. Het is zo iets bijzonders en kan me heel goed vinden in hoe jij het hebt ervaren. Fijn dat jullie mannetje er nu is, heerlijk genieten van lieve Jelle :) Ik hoop nog veel meer te lezen over jou ervaringen van het moederschap!

Marleen -

Wat ontzettend bijzonder om zo’n persoonlijk verhaal te lezen. En te gek dat je het wilt delen met ons. Er zaten een paar goede “lessen” in (die ik voorlopig nog niet nodig zal hebben) maar waar je andere vrouwen vast mee hebt geholpen door je ervaring met thuis bevallen te delen!

Joëlle -

Gelezen! Super dat je zo open schrijft over jouw bevalling. Erg mooi om zo te lezen. Gefeliciteerd :)!

Kelly caresse -

Ieder woord gelezen van dit indrukwekkend mooie verhaal, in mijn ogen een droombevalling, zo wil ik het ook, en wat vertel je dit mooi. Je mag onwijs trots op jezelf zijn, ik ben over een kleine 10 weken aan de beurt van m’n 2e kindje en hoop een net zo mooie ervaring te mogen hebben

Annick -

Ik las jouw verhaal op de site van Elise. Ik hoop dat deze bevalling een mooiere ervaring zal zijn! Succes alvast met de laatste loodjes.

Maud -

Wat ontzettend bijzonder om te lezen, wauw. Heel tof dat je dit ook wilt delen.

Jennifer -

Echt een mooi verhaal Willemijn! Qua verloop lijkt het voor mijn gevoel best wel op mijn bevalling! Thuis, ook vrij snel verloop van de ontsluiting (alleen mijn vliezen moesten gebroken worden vlak voor ik ging persen) en uiteindelijk ook goed 1,5 uur geperst. En ook wat je beschrijft dat het maar goed is dat je niet de 40 weken hebt gehaald. Ik ben wel vrij lang, maar ook erg tenger en ik denk daarom ook dat Melle ‘in mij’ ook niet veel meer ruimte had gehad om te groeien en de bevalling daardoor ook veel moeilijker was geweest. En dat trotse gevoel achteraf. JA! Als ik er over nadenk dat ik gewoon hier in huis ben bevallen, die oerkrachten die je voelt, echt alles bij elkaar dan gaat het nog steeds gloeien. Zo bijzonder was het! Dat heb je mooi geflikt! Heel fijn dat je bevalling zo’n mooi positief verhaal is!

Romany -

Wat een mooie verhaal Willemijn! Ik vind het zo leuk en fijn dat jullie altijd zo eerlijk schrijven en juist wél al die dirty details schrijven, die iedereen stiekem heel graag wil weten maar niet durft te vragen😜
Fijn dat het voor jou zo’n mooie ervaring is geweest! Ik denk dat ook heel veel mama’s in spé veel aan jouw verhalen hebben gehad! Alles is zo helder en humoristisch! Nu weer lekker verder gaan genieten van je verlof:)

Nanda -

Gelezen!
Prachtig verhaal!

Leonie -

Ohh dat viel best mee met de dirrrty details :p
Bedankt voor je ‘verslag’, ik kijk uit naar je hypnobirthing artikel!

Manon -

Zo, eindelijk de rust gevonden om je verhaal goed te lezen! Wat klinkt het allemaal fijn… Vind het ook zo knap dat het vrouwelijk lichaam in staat is om zoiets toch maar even te doen. En dat alles zo snel weer herstelt en ‘normaal’ wordt!
Ik heb mijn bevalling ook als prettig ervaren, helaas liep het niet echt af zoals ik graag had gezien maar ach, het was nodig voor de veiligheid van ons kindje dus dan hadden ze alles met me mogen doen haha.

Willyanne -

Mooi geschreven! Heb het van begin tot eind gelezen! Ik wens je heel veel geluk en liefde met jullie gezinnetje❤❤

Shaz -

Ik was nog even vergeten te vragen en ik weet niet of je dit al eerder had verteld: waarom heb je gekozen voor de cursus hypnobirthing? Is dit anders dan zo’n reguliere zwangerschapscursus? Ik ben echt een leek op dit gebied.

Willemijn -

Ik plaats binnenkort een artikel over de cursus waarin ik dit wat beter uitleg :)

Deborah -

Elk woord aandachtig gelezen. Ik blijf het zo bijzonder vinden dat elke bevalling toch zo anders is maar tegelijkertijd vinden we herkenning.

Magisch hè, zo’n gevoel in een luchtbel te zweven? Zelf ben ik in het ziekenhuis bevallen. Ik zag best tegen de bevalling op maar die dag had ik zo’n kalmte over mij heen. Ik ben bijna lezend bevallen en onze dochter is zwaaiend ter wereld gekomen…

Ook ik geloof en heb ervaren te luisteren naar je lichaam, het vertrouwen in je zelf en het ontspannen.

Veel geluk met elkaar! De tijd vliegt.. Vond ik altijd zo cliché maar nu onze dochter net een is geworden weet ik dat het echt zo is 😲

Jodi - liefthuis -

Wat een wonder he? Ongelofelijk wat een natuurgeweld en wat een oerkracht. Mijn bevalling lijkt erg veel op die van jou. Alleen wilde ik juist in m’n eigen wereld op bed blijven liggen.
Hier ook flink geperst (1,5 uur) en ook flink gescheurd. Het komt gelukkig allemaal goed haha en wat een wonder he

Martinelucia -

Ha lieve Willemijn,

Ook ik kon niet wachten tot je bevallingsverhaal online zou verschijnen.
Zo bijzonder dat je dit met ons wil delen!
Ik heb echt met bijna open mond je verhaal gelezen, wat ben jij sterk!
Ik mag hopen dat ik ooit zo’n fijne bevalling mag meemaken als jij (oké op de ruptuur na dan misschien!)
Ook fijn dat je hier zo goed op kan terug kijken, je hoort ook wel eens anders natuurlijk.

Powervrouw!

Shaz -

Ik heb het echt van het begin tot eind gelezen! Wat een bijzondere ervaring en vooral om thuis te bevallen. Soms komt op TLC zo’n show over bevallen in het ziekenhuis en af en toe schrik ik wat al die vrouwen meemaken.

Sophie -

Wauw klinkt als een hele mooie bevalling! Geweldig om te lezen dat het oerinstinct zo je door een bevalling helpt. Hahaha ik moest even heel hard lachen over het stukje dat je placenta op een biefstuk leek. Ik denk dat ik het ook zou willen bestuderen (ik hou van een beetje ‘vieze’ dingen), haha! Ik had niet door dat dit verhaal zo veel woorden bevat, ik heb het met 1 ruk uitgelezen. Geniet van je mooie gezinnetje!

kelly -

Oh willemijn na zo lang jullie niet meer te volgen hoorde ik dat je bevallen was en heb ik gelijk opgezocht naar de details. dit verhaal is woord voor woord heel mooi en interessant om te lezen. veel succes en genot met je inmiddels maand jonge Jelle :)

Robin -

In één ruk uitgelezen, wat bijzonder dat je dit allemaal met ons wilt delen! En wat fijn dat het allemaal goed is gegaan en je zelf zo rustig was! Veel geluk!

Laura -

2700 woorden? Al was het het drie dubbele, dan had ik het nog helemaal gelezen! Wat kan jij mooi (en grappig) schrijven zeg!

Lotte -

Ik heb het helemaal gelezen!
Ik vind het zó leuk om over zwangerschappen en bevallingen te lezen.
Ik ben heel gerustgesteld door jouw verhaal, hoewel een zwangerschap nog laaaaang niet van toepassing is, keek ik daar wel tegen op. Gelukkig heb jij dit kunnen verminderen voor mij!
Dankjewel voor dit verhaal!
Xxxx

Bente -

Wat een ontzettend mooi en onroerend verhaal. Maar tegelijk ook heel informatief, ik hoef nog geen kinderen maar ben altijd wel benieuwd hoe het zou gaan.

Natalie -

Wat heb je dit prachtig geschreven, in een adem gelezen! Geniet van jullie kleine knappe vent! X

Deborah -

Zoveel woorden en nog kom je woorden tekort. Heel herkenbaar. 30 december is het voor mij een jaar geleden, alsof ik het gister heb gedaan. Zo mooi en intens en puur als een bevalling. Gelukkig mag ik het in augustus 2016 nog een keer doen, en ik hoop stiekem daarna ook nog een keer. Want bevallen is zo mooi en het moment daarna ook!

Ik heb het woord voor woord gelezen! En bij mij was plassen echt een ware hell dat is ook het enige waar ik tegenop zie (en dan had ik maar 1 hechting ivm een klein schaafwondje maar wauw dat kan goed branden zeg).

Anyhow geniet lekker van Jelle, 1 maand alweer wat vliegt de tijd!

Mariska -

Haha wat geweldig hoe je het beschrijft. Moest er echt een aantal keren flink om lachen, zag het al helemaal voor me! Hoop dat als het me gegund is om zwanger te ik ook zo’n bevalling krijg. Leuk verhaal meid!

Sofieh -

Van de eerste tot de letter gelezen, en ik kon blijven lezen😄. Zo een mooi verhaal en gebracht gelijk ik dacht met de nodige info😉! Ik heb zelf nog geen kindjes maar toch werd ik emotioneel bij het hele verhaal, zo sterk gedaan. Geniet van je kleine spruit en je gezin je verdient het🍼

Chanty -

Wauw Willemijn, wat een bijzonder verhaal! Ik heb zelf nog geen kindjes en heb nog nooit een bevallingsvehaal tot zo ver in detail gehoord of gelezen. Ik had werkelijk waar geen idee dat jeje zo kan voelen; zó in een bubbel en het instinct en vertrouwen in je eigen lichaam hebben. Ik ben er wen beetje emo van, zit met tranen in m’n ogen haha.
Thanx dat je dit soort dingen met ons deelt, ik zou je verhaal ook gelezen hebben al ie nog langer was;)
Geniet van jullie kleine mannetje!

Sandra -

Interessant verhaal! Ik dacht eerst dat ik niet zoveel behoefte zou hebben aan een bevallingsverhaal, maar ik heb het helemaal gelezen. Om het begin moet ik een beetje lachen, die app en hoe je alles precies weet, een beetje controlfreak zoals je volgens mij bent 😉 Dat zou ik volgens mij precies zo doen. Goed bedoeld overigens hoor. De rest klinkt best oke, geen groot feest natuurlijk, maar wel bijzonder om mee te maken en fijn dat het zo goed is gegaan en je er positief op terug kunt kijken. Alle geluk gewenst <3

iooon -

Heel raar maar leuk om te lezen! Voor mijn eigen bevalling wilde ik er niks van weten, nu vind ik het bere interessant. Jouw bevalling is zo anders dan de mijne! Ik wilde juist blijven liggen, helemaal in mijn cocon van ademhaling samen met Stefan. Maar goed. Aan een infuus en met een draadje uit je onderste is het niet echt plezierig om te staan ook. 😉

Kirsten -

Woord voor woord alles gelezen ;). Wat een prachtig verhaal. Ik vond het super leuk om te lezen. Mooi om te ‘zien’ dat je instinct er zo op in gaat. Geniet er van!

Sunanda -

Ik ging echt stuk om het biefstuk stukje hahaha

Milou -

wauw wauw wauw! Wat een mooie bevalling en wat heb je het mooi op papier gekregen zeg! Ik hoop ook thuis te bevallen over een week of 11, ook helemaal in zo’n meditatieve staat. Maar goed, dat heb ik niet helemaal voor het zeggen natuurlijk. Ook fijn dat je verteld hebt hoe het daarna gaat, met dat gezwollen en daarna trekkerige gevoel enzo. De meeste verhalen eindigen als de baby geboren is.

A -

Mooi om te lezen hoe je de bevalling hebt ervaren! Ik ben verloskundige in opleiding en ik blijf het zo bijzonder vinden hoe je als vrouw helemaal in je eigen wereld kan raken en je lichaam aangeeft wat je moet doen. Ik heb zelf ook een keer een bevalling gedaan bij iemand die op handen en knieën zat. Vond ik heel bijzonder, want zo vaak gebeurt dat niet. Een van de meest natuurlijke houdingen om in te bevallen, mooi is dat.
Ik wens jullie veel geluk met Jelle!

Nynke -

Heel herkenbaar verhaal dit, alleen was het bij mij juist op de kruk ipv op de grond. Dat in je eigen bubbel zitten had ik ook, laat mij maar gewoon zelf bezig en vooral niet met me praten, haha.
Weet nog dat ik van tevoren vooral bang was voor het inscheuren, maar ook hier een tweedegraads (op milimeterwerk na totaal) en ik heb er eigenlijk helemaal geen last van gehad, viel me zo mee!
Fijn ook om er zo’n relaxte man en vk bij te hebben :)

Cynthia -

Lieve Willemijn, ik moet eerlijk zeggen dat ik echt nóóit dingen lees over zwangerschappen, bevallingen en baby’s, maar ik krijg kippenvel van je verhaal! Wauw. Ik vond het interessant om te lezen, ik had serieus géén idee. Wat fijn dat het zo goed met jullie gaat. Ik ga dit aan mijn vriendinnetje laten lezen die nu al een aardig eindje op weg is met haar zwangerschap. Geniet van Jelle! XXX

Elise Joanne -

Wat betreft dat laatste zinnetje; IK! Maar ik moet over 10 weken dus dat lijkt mij ook niet gek, haha ;). Mooi verhaal en volgens mij een mooie bevalling, bijna eentje recht uit het boekje. Fijn! Grappig dat jouw bevalling dus wel echt begon met het breken van de vliezen en ook de ween zó snel daarna kwamen! Dat is dan weer niet gebruikelijk. Stiekem is dat eigenlijk de manier waarop ik zou willen dat het straks verloopt bij mij ;). Ondanks dat het geen rommeltje is, of minder dan je had gedacht moet ik er toch niet aan denken dit thuis te doen, los van mogelijke complicaties want dat is niet hetgeen mij bezig houd of waarom ik niet thuis wil bevallen. Voornamelijk wel dat gedoe in huis terwijl dat zo’n rustige reine plek is. Ik doe liever mijn taak ergens anders volbrengen en dan in mijn schone opgeruimde huis thuiskomen met de baby. Hopelijk gaat het ook zo, het is altijd maar afwachten natuurlijk! Ik heb ‘genoten’ en ik wens je veel succes, sterkte, liefde en plezier met Djurre en Jelle toe in de hoop dat ik je over een tijdje mag volgen en ik ook een zelfde soort ‘prettige’ bevalling kan vertellen. X Elise

C -

Ik ben zelf een week na jou bevallen. In het ziekenhuis, dat werd een totaal ruptuur jammer genoeg. Ik vond het heel fijn dat ik op de ok ben gehecht, en ben daarom heel blij dat ik niet heb gekozen voor wen thuisbevalling. Ik herken wel dingen uit je verhaal, zoals het wegvallen tussen de weeën. Zo’n aparte ervaring, ik denk dat het heel leuk is om dit later terug te lezen. Ik heb mijn verhaal ook opgeschreven. Jammer dat de bv niet is gelukt. Ik heb er ook veel problemen mee gehad en baalde heel erg dat mijn kind kunstvoeding nodig had. Ik ben heel vaak blijven kolven al kwam er niets, gelukkig kon de kunstvoeding bij ons de deur uit. Lijkt me ontzettend moeilijk als het niet gelukt was. Maarja niet alles kan gaan zoals je wil. Veel geluk met je gezinnetje. Hopelijk herstelt je stuitje snel

Renee -

Zo bijzonder om te lezen! Mijn vliezen braken ‘s nachts en vrijwel direct had ik weeën. 15 uur lang en direct om de 1,5/2 munten een wee die 60-80 sec duurde. Ik lag aan allemaal apparatuur, waardoor ik alleen maar kon liggen. Achteraf vond ik het allemaal meevallen, haha. Hopelijk kan ik de volgende keer ook lopen/zitten/bewegen.

Mare -

Wauw, wat fijn om je verhaal te lezen. Echt, super hoe je dit beschrijft.

Floor -

Wat fijn dat het zo goed is gegaan!
Ik moest wel lachen om het stuk met de placenta en de vruchtzak. Als een verloskundige dat aan mij zou laten zien, zou ik denk ik niet helemaal weten wat ik daarmee moet haha (alhoewel ik het ook wel interessant vind).
Ik ben zelf helemaal nog niet in een fase waarbij zwanger zijn aan de orde is, maar ik vind het idee van hechtingen altijd zo naar.
Al met al klinkt het als een mooie ervaring :)
Ik hoop dat het snel weer wat beter voor je wordt met je stuitje!

Annelisa -

Ik ben nu zelf ook zwanger en zelfs dit verhaal maakt me zo bang en dat terwijl iedereen zegt dat je een mooie bevalling hebt, ik ben enorm kleinzerig. Ben echt enorm bang voor de bevalling. En dat was ook iets dat me van zwanger worden weerhouden. De bevalling. Hoe kan ik hier in godsnaam goed mee om gaan.. L

Willemijn -

Wat rot dat je zo bang bent. Ik had iemand op de cursus die ook zo bang was en zij heeft veel baat gehad bij hypnobirting. Misschien kan dat je helpen?

Chanel -

Wat mooi om te lezen en ook erg fijn in details 😀. Hier bijna 40 weken.. Ben zo benieuwd!

Saartje -

Super om je verhaal te lezen! Nog niet zo lang geleden heb ik hypnobirthing ‘ontdekt’. Kan je ons daarover misschien nog wat meer vertellen? Het lijkt me heel interessant en misschien nog niet zo bekend (of ligt dat aan mij)? Ik heb de indruk dat in België thuisbevallen zonder epidurale verdoving héél zeldzaam is. Mensen verklaren je gek als je het niet in een ziekenhuis en zonder medicatie wil doen. Toch, ooit wil ik ook zo’n bevallingsverhaal als het jouwe :)

Willemijn -

Er staat een deze maand nog artikeltje gepland met mijn ervaringen ten aanzien van hypnobirthing :) Het is inderdaad nog niet heel bekend hoor!

Suzanne -

Mooi!

Karima -

Omg, cried my eyes out! Heel mooi om te lezen. Moest ook weer heel erg denken aan mijn bevalling.. Ben nu zwanger van de 2e :) heel veel geluk liefde en gezondheid toegewenst voor je verse gezinnetje!

Eva -

Bedankt voor dit eerlijke verhaal!! Ik ben nu 8,5 zwanger en vind het zo fijn dat jij zo open bent. Ik vraag wel eens aan vriendinnen om iets eerlijks te vertellen over hun bevalling maar vaak krijg ik antwoorden als ‘ik ben het vergeten’ . Hopelijk kan ik straks ook zo fijn als jou terugkijken op mijn bevalling!

Demi Fu -

Ik zou zo nog 2700 woorden kunnen lezen! :) Wat een prachtig verhaal. Ik wil later ook graag kinderen maar ben nu al bang voor de bevalling haha. Hopelijk kan ik het net zo mooi ervaren als jij hebt gedaan!

Rosanne -

Wat een interessant verhaal! Ik heb het van voor naar achter gelezen hoor. En wat mag jij onwijs trots zijn op jezelf!

Suzanne -

Ik heb alles in één adem gelezen. Wat kun je het mooi en gedetailleerd schrijven. Heel bijzonder!

Vera -

Jahoor, ook hier letter voor letter gelezen. Zelfs jammer dat het al over was haha. Heel interessant om te lezen, maar vooral ook erg mooi. Zelf nooit een bevalling meegemaakt, maar ik voel gewoon alles met je mee! Prachtige ervaring lijkt me. Goed gedaan! Heel veel geluk met Jelle!

Titia Dijkema -

Ik heb woordje voor woordje je artikel gelezen. Wat een mooi artikel. Lekker eerlijk ook. Ik heb nog nooit zo’n open artikel gelezen over de bevalling. Fijn dat je het zo goed hebt ervaren!

Daniëlle -

Wat een bijzonder verhaal en wat fijn dat je het zo ervaren hebt. Ik heb nog geen kinderen dus ik laat het allemaal maar aan de verbeelding over haha 😉 Maar zoals je het beschrijft lijkt me het een hele fijne thuisbevalling.

Nancy -

Mooi hoor

Dominique -

Waarom hebben ze niet ingeknipt .?

Willemijn -

Ik ben geen verloskundige, dus daar heb ik het antwoord niet op. :)

Mije -

Ik ben verloskundige, en zolang daar geen aanleiding voor is (kindje heeft n goede hartslag) doe je dit niet. Met knippen doe je iets wat in principe niet nodig is, en wat ook nog eens verder kan scheuren. Nu is de ruimte gemaakt die nodig was, en ook nog eens beter geneest!

Deborah -

“Mijn” gynaecoloog zei dat ze tegenwoordig liever hebben dat je scheurt dan dat ze gaan knippen. Dit heelt mooier, sneller.

Behalve natuurlijk als het echt niet kan of het kindje er echt uit moet 😉

Lobke -

Lieve Willemijn,
Je mag zo onwijs trots op jezelf zijn. Je hebt de bevalling enorm goed doorstaan. Mijn zus is verloskundige en ze zegt dat dit een bevalling is voor in de boeken. Vooral dat jij zo rustig bent gebleven is voor een verloskundige en natuurlijk voor jezelf zo veel fijner dan wanneer er paniek heerst. Chapeau Willemijn. Nogmaals, je mag enorm trots zijn op jezelf. Geniet van de lieve kleine Jelle.

Sanne -

Wauw wat klinkt dit als een mooie bevalling! Ik heb het echt in een ruk uitgelezen. Wat super fijn dat het thuis bevallen zo goed ging, klinkt als een super mooi begin van het leven van jullie lieve zoontje.
Liefs,
Sanne

Lifetimes -

Haha, het was helemaal niet te lang. Ik vond het zelfs jammer dat het afgelopen was. Een prachtig verhaal en een prachtige bevalling! Je hebt het geweldig gedaan! Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe Djurre de bevalling heeft mee gemaakt. Xx

Elize| girlonthewhitebike -

Super interessant! Ik ben zo dol op bevallingsverhalrn! Tof dat je zoveel deelt ook!

Isaben -

Woord voor woord, ademloos gelezen! Wat een mooie bevalling is je gegund, en wat heb je het prachtig omschreven. Het moet voor Jelle vast leuk zijn om dit later terug te lezen. Door dit soort verhalen ga ik altijd weer twijfelen of ik misschien toch had moeten gaan studeren voor verloskundige in plaats van pedagoog, haha!
Nogmaals: heerlijk om te lezen, Willemijn! Zo blij dat het goed is gegaan voor jullie :)

Eyes -

Wat een mooi bevallingsverhaal en ik vind het knap dat je er zo open over bent. Na heel wat bevallingsverhalen te hebben gehoord, was ik wel bang geworden. Ik ben nog niet bezig met zwanger zijn, maar ik heb altijd gezegd: Ik wil wel kinderen zolang ik de bevalling mag overslaan. Want zwanger zijn lijkt mij heel bijzonder en de bevalling leek mij een nachtmerrie. Nu weet ik dat het niet vreselijk hoeft zijn en dat neemt mijn angst wel weg.

Fijn voor je dat je het zo hebt ervaren en mocht je ooit een tweede kindje willen dan hoop ik dat je weer zo’n bevalling hebt. Maar dan zonder de tweedegraads ruptuur. Geniet van je kleine man!

Willemijn -

Elk woord gelezen wat mooi om te lezen hoe jij dat beleefd hebt! Heb het op 1 onderbreking na (ik was benieuwd wat nou precies t verschil tussen een eerste en tweedegraads ruptuur was) aan een stuk uitgelezen (met als gevolg koude thee :p) maar echt diep respect voor jou dat je zo heerlijk nuchter bent gebleven! Djurre hebt laten slapen nog iets op instagram gepost hebt, dit getypt hebt en je zorgen hebt gemaakt over hoe je huis eruit zou zien als de vk kwam :p geniet lekker van jullie mooie knulletje!

Evi -

Wat leuk om te lezen, zo leuk dat ik te laat was om mijn kids op te halen :)
Wat knap dat je je bevalling op eigen krachten en zo sereen hebt beleefd.

Rosalie -

Natuurlijk helemaal, letter voor letter gelezen!
Wat heb je het ontzettend goed gedaan Willemijn! Je mag zeker trots zijn!
En lekker genieten van jullie mooie mannetje Jelle!

Jessica -

Wat heb je je bevalling mooi beschreven. De details waren juist interessant omdat je dat nooit hoort.
Mocht het moment er zijn dat we er voor gaan, dan neem ik zeker het idee van een thuisbevalling mee. Ik zou juist een vertrouwde omgeving fijner vinden dan een ziekenhuis.
Hoe zit dat dan met je stuitje? Omdat je daar voorlopig (nog) last van hebt.

Zillah -

Wat een mooi en bijzonder verhaal!!! helemaal gelezen.
Heel veel geluk met zn 3tjes!

Momo -

Mooi verhaal en helemaal gelezen :) Heel interessant. Ik heb twee tantes die verloskundige zijn en die ook heel erg pro thuisbevallen zijn. Mijn moeder is juist extreem anti, maar dat komt misschien ook wel omdat ik veel te vroeg geboren ben en mijn twee zusjes ook vroeger dan normaal (35 weken). Zij vond die bevallingen echt heel heftig en was continu bang ons te verliezen. ik vind het juist daarom mooi om jouw verhaal te lezen, het klinkt net als haar verhalen heel “oer” maar wel een stuk geruststellender en meer zen oid .
Wat ontzettend fijn dat jij, jullie, dit soort verhalen met ons delen. Vind ik heel erg tof, en ergens ook wel belangrijk. Dank daarvoor!

Mariska -

Zo leuk om te lezen (vanmorgen om 6 uur tijdens de voeding ;))! Brings back memories! Ik ben op 5 september bevallen en er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen onze bevallingen: thuis bevallen (ik wilde ook pertinent niet in het ziekenhuis! Leek me zo stressvol..), het begon met breken van vliezen, weeen opvangen door rustige ademhaling en op een gegeven moment idd meditatieve staat, ook tweedegraads ruptuur (al heelt het snel hoor! Het klinkt erger dan het is vind ik) en idd dat die bevalling toch echt hard werken is en veel vraagt van je lichaam – ik ben pas op dag drie de trap af gegaan onder begeleiding van de kraamhulp. Hier is bv trouwens wel op gang gekomen uiteindelijk (na dag 5 pas en heb 2 dagen moeten bijvoeden/kolven). Heb je trouwens ook nagedacht over donormelk? Veel mensen weten niet dat dat een optie is namelijk als borstvoeding geven niet lukt (bij moedermelknetwerk vind je meer info hierover).

Vanessa -

Jee, wat een prachtige bevalling. Ik ben er zelfs een beetje jaloers op, erg he? Mijn bevalling was zo anders. Na 21 uur hard werken, bleek tijdens het persen dat mijn zoontje in de problemen was omdat het niet ging passen….hij is dus met een spoedkeizersnede ter wereld gekomen. Ik heb dus alles zelf gedaan tot op het moment supreme…Niks geen roze wolk voor ons, helaas. Gelukkig is alles goed gekomen en is het nu een vrolijke peuter :) geniet van deze tijd, want voor je het weet breng je de kleine man naar school.

Willemijn -

Snap ik heel goed! Ik heb dat met succesvolle borstvoedingsverhalen haha!

Jantine -

Was super om te lezen! Geniet van de kleine Jelle
X

Lizzy -

Wauw, wat bijzonder om te lezen! Je hebt een mooie bevalling gehad! Fijn dat je je zo rustig voelde, en dat de bevalling ging zoals je hoopte! Het lijkt me wel pijnlijk, de ruptuur! Maar fijn dat het nu weer geheeld is! Een gekneusd stuitje lijkt me ook niet prettig! Maar eigenlijk maakt dat allemaal niet uit, want je kindje is geboren en dat is het mooiste wat er is! Geniet van Jelle. <3

Diana -

Natuurlijk heb ik het woord voor woord gelezen, geweldig toch dat we dit zo meemaken via jou

chantal van hoekelen -

Ik zit in de bus dit geweldige verhaal te lezen. Ik moest stiekem ook een traantje laten en gelukkig zat ik achterin de bus.
Wat een mooi verhaal!
Zelf hebben m’n vriend en ik nog geen kinderwens en zelf ben ik ook erg bang voor het zwanger zijn en bevallen maar hierdoor heb ik wel zoiets van ja zo kan het dus ook! Je hebt een boel angst van me weggenomen!
Ik wens je heel veel geluk en liefde met z’n drieën en hoop dat ik ook zo’n toekomst tegemoed ga met mijn vriend!

Liefs!

Willemijn -

Dat vind ik goed om te horen! :)

Maaike -

Reuze interessant om te lezen! Ik vind het juist fijn dat je alle details beschrijft, daar wordt vaak zo achterdochtig over gedaan. Fijn dat alles zo goed en rustig is verlopen!

Michelle -

Ik heb het woord voor woord gelezen. Wat een mooie, bijzondere bevalling heb je gehad, en wat heb je dit prachtig beschreven! Ik ben inmiddels bijnnna op de helft van mijn zwangerschap (week 20), en wil, indien er geen complicaties zijn, ook heel erg graag thuis bevallen. Vooral omdat ik denk dat ik me thuis veel beter kan ontspannen en kalm kan blijven dan in het ziekenhuis. Jouw verhaal sterkt me in die keuze.

Willemijn -

Fijn om te horen! Ik kan het iedereen aanraden! :) Fijne zwangerschap!

Lisa -

Ook ik heb alles gelezen! Ging best snel hoor haha. Wat kan je toch lekker door schrijven, heb het met een lach op men gezicht gelezen. Wat een mooi verhaal heb je er van gemaakt. Geniet van de lieve kleine Jelle. Xxx

Willemijn -

Fijn om te horen :)

Iris -

Ja hoor! Alle woorden woord voor woord gelezen!! Vond het heel interessant omdat ik volgend jaar ga leren voor kraamverzorgende! Als je trouwens nog oppas nodig hebt 😉😉 liefs iris 😚

xAmber -

Oké ik heb op sommige momenten heel hard moeten lachen. Dat je er aan denkt dat de kleding gewassen moet worden.
Het idee van het uitscheuren wordt ik al gek. Die pijn

Ina -

Alles gelezen hoor, heel vlot geschreven.
Fijn dat je hier zo open over bent, veel succes en plezier samen met Jelle. :)

Mirjam -

wat leuk om te lezen dat Djurre zo koel bleef en ook gewoon weer is gaan slapen! Mijn vriend zou denk ik half in paniek raken, hihi. Mooie bevalling geweest zo te lezen, heel fijn! Mooi om te lezen hoe bewust jij alles hebt meegemaakt ook.

Larissa -

Ik heb alle 2700 woorden letter voor letter gelezen, en het hadden er zo nog 2700 meer mogen zijn van mij! Super bijzonder dat je je bevalling van het begin tot het eind wilde delen. Heel interessant en mooi om te lezen. Ik wens jullie drietjes alle geluk van de wereld!

Nelly -

Ha, alle woorden gelezen. Ik realiseer me nu pas dat het wel “vreemd” was dat bij mijn eerste kind ik tegen de 10 cm aanzat toen de verloskundige aankwam. ( kon ze weer 4 hoog naar beneden en omhoog voor haar tas) Ze dacht dat het loos alarm was..hahaha.
maar leuk om het zo te lezen. De eerste is toch wel heel bijzonder.

Willemijn -

Hahahaha! Arme verloskundige 😛 Het zweet zal d’r wel op de rug hebben gestaan!

Melissa -

Jawel, geen letter overgeslagen hoor ;-). Rete interessant vind die bevallingsverhalen! (Ik wil kraam- en/of neonatologie verpleegkundige worden) Jouw verhaal straalt zoveel rust uit, wow! Mocht ik ooit zwanger zijn, dan teken ik graag voor een bevalling als die van jou hoor!

Gaat alles goed met paps, mams en Jelle??

X

Priscilla -

Ik ging me tijdens een wee ook uitstrekken. Ik lag op een ziekenhuisbed aan allerlei kabels dus mocht helaas niet opstaan. Weet nog goed dat ik het lekkerste op mijn zij lag en bij een wee op mijn rug draaide en me helemaal lang maakte. Het ergste vond ik alleen dat de verloskundige me iedere keer zei dat ik is eens rustig moest blijven liggen…

Lindsey Beljaars -

Hihi helemaal gelezen! Ben altijd een beetje bang dit soort verhalen te lezen, omdat ik zelf geen kinderen heb en hier liever nog een tijdje mee wacht. Vond jouw verhaal wel echt prachtig en geruststellend dat alles aan het einde ‘mee valt’ hihi

Priscilla -

Wat heerlijk om jouw verhaal nu te lezen. Ik lag juist fijn op mijn rug en kon echt geen andere houding aannemen. Grappig dat we dit zo verschillend hebben ervaren, haha. Geniet van je prachtige gezin!

Hannie -

Heel leuk om te lezen. Wat goed dat je zo’n fijne bevalling hebt gehad. Heel veel geluk met kleine Jelle Xx

Charlotte -

Oh naar deze post heb ik zo lang uitgekeken! Ik hoop echt dat ik later (zeg in een jaar of 7) ook zo’n bevalling mag meemaken. Ik dacht altijd dat ik in het ziekenhuis wou bevallen, maar ik krijg altijd het gevoel dat je dan maar meteen een infuus in je pols geslingerd krijgt (natuurlijk hoeft dat niet maar het is zowat standaard geworden). Het zou zo mooi zijn om gewoon thuis in je eigen omgeving een kindje op de wereld te zetten. Wat een mooie bevalling om zo te lezen! Geniet van Jelle! Liefs, Charlotte

Korian -

Als toekomstig Verloskunde student, ben ik heel blij dat je zo’n lange blog hebt geschreven! Haha. Erg interessant en gefeliciteerd met je fijne bevalling en zoon :)

Simone -

Ik heb je verhaal letter voor letter gelezen! Ik ben zelf 19 weken zwanger, en van dit soort verhalen word ik blij (in de zin van: alles is een soort ban goed gegaan). Heel veel geluk jullie!

jose -

Haha o mijn god de eerste keer poepen na je bevalling lijkt me zo bizar! Ik kan me helemaal voorstellen hoe je daar zenuwachtig voor was 😀

Ilse -

Helemaal gelezen met heel veel interesse. Vooral omdat ik 29/11 zelf van een zoontje (2e kindje) ben bevallen. Ik heb tegenover gestelde bevallingen gehad, één ingeleid en nu na strippen natuurlijk maar bij beiden kwam het onvoldoende op gang met bijstimulatie tot gevolg. Bij m’n laatste bevalling moest er zelfs een ruggenprik aan te pas komen. Wat ik wel bijzonder vond is dat ik m’n zoontje zelf heb mogen aanpakken, zo’n speciaal moment!!
Geniet van jullie zoon Jelle en ik ben benieuwd hoe je dit moederschap gaat verwerken in de artikelen op 2WMN, baby outfits, mijlpalen delen etc?

Joyce -

Super interessant en mooi om jouw verhaal te lezen Willemijn! Dankjewel voor het delen. Ik vind het juist fijn dat je zo eerlijk bent en je zorgen en de dirty details deelt. Want volgens mij zijn we daar allemaal nieuwsgierig naar. Ik ben vooral blij dat het zo goed met jullie gaat en je zo blij bent met je keuze voor een thuisbevalling. Je hebt de hele ervaring in ieder geval prachtig op papier gezet. Daar mag je trots op zijn!

Kim | Kimsbloglife -

Wauw, ik werd zo meegezogen in je verhaal dat ik nu pas besef dat het eigenlijk best een lang verhaal was haha. Maar heel fijn dat je dit zo uitgebreid deelt. Ik heb zelf nog geen kinderen dus vind het heel interessant om te lezen hoe dit allemaal gaat. Natuurlijk is het bij iedereen anders, maar toch. Ik vind het best wel een beetje een eng idee om te moeten bevallen, maar zoveel vrouwen hebben het me al voor gedaan, dus het zal mij ooit ook wel lukken denk ik dan :-) Lijkt me ook wel fijn om thuis in je vertrouwde omgeving te bevallen zoals je het beschrijft, in België wordt dat eigenlijk heel weinig gedaan.

Natascha -

Ademloos met open mond gelezen en het had van mij nog wel langer mogen zijn! Hihi.
Prachtig beschreven en knap hoe je jullie mooie zoon zo rustig op de wereld hebt gezet!

Jolanda -

Wat een mooi verhaal! Gaaf hoe je eigenlijk in je eigen wereldje zat.. Prachtig om een positief bevallingsverhaal, op je ruptuur en stuitje na dan :) Veel geluk met z’n drieën!

Lilian -

Wauw wat mooi geschreven weer. Natuurlijk heb ik elke letter gelezen! Ik moet ook wel lachen dat je Djurre om 6u ‘s morgens aan ‘t werk hebt gezet haha! Fijn dat je het zo geweldig hebt ervaren!

Drie -

Wat heb je dat mooi geschreven. Klinkt bijna als de perfecte bevalling voor jou. Fijn ook dat hypnobirthing zo goed is bevallen. Ik ken ook iemand die dat geeft en die is ook zo enthousiast.

Amelie -

Mooi en eerlijk beschreven bevallingsverhaal dat gebeurt niet vaak!

Betty -

Wauw Willemijn, wat een mooi verhaal. Geweldig dat je zo in je eigen zone zat, ik heb dat helaas niet zo ervaren! Ondanks de scheuren en kneuzingen denk ik dat het een mooie ervaring voor je geweest moet zijn! Heb je maar mooi gedaan zelf!

Evelien -

Hier ook, helemaal gelezen! Je hebt het allemaal heel mooi verwoord, ik werd er zelf echt een beetje zenuwachtig van en snap de zenuwen voor een bevalling nu helemaal. Het uitscheuren lijkt me heel eng, maar zoals ik het bij jou interpreet, is dat eigenlijk maar ‘bijzaak’ en komt het allemaal wel goed. Ik ben blij dat je een fijne bevalling hebt gehad :)

Willemijn -

Inderdaad! Het is het allemaal waard. En de last die ik er van had viel me reuze mee. Het enige wat me echt tegen is gevallen is de pijn aan m’n stuitje en dat hebben gelukkig niet zo veel vrouwen. Geeft hoop toch? 😉

Susan -

Jeetje Willemijn, ik heb het in een keer gelezen. Wat een supermooi verhaal.
Dat je zo op je instinct kan vertrouwen en het echt zelf hebt gedaan, ik vind het heel knap en mooi!
Heel veel liefde voor jullie en Jelle!

Tessa -

Woord voor woord! Ontzettend mooie ervaring :)

Annet bauhaus ;) -

Hallo willemijn,

Ik ben er echt even voor gaan zitten om je ervaring te lezen, ook omdat het een goede ervaring is geweest. Hoe vaak hoor je moeders hun traumatische bevallingsverhaal niet vertellen om (dat denk ik) zichzelf daardoor wat te helen.
Ik herken zoveel! Ik ben ook thuis bevallen en het ging ook zo lekker vlot. Ik had een bad en wilde wel in water bevallen, haha geen tijd voor! En ik was dus zo’n vrouw die alleen maar op bed op mn zij wilde liggen en dan mn vent zn handen vasthouden als in een wee had. Ik heb hem zelf bijna gebeten bij een pittige. Hahaha! Niet uit agressie hoor, maar als een geleider ofzo.. Nou jah, en verder ga ga je inderdaad als vanzelf in die meditatieve toestand. Als je je er maar durft los te laten en te vertrouwen. Nou ik kijk ook wel uit naar de geboorte van de tweede… zin in? Nee das te overdreven, maar ik heb wel vertrouwen!

Groetjes,
Annet :)

Willemijn -

Hahahaha gebeten! Die arme man van je! Loslaten en vertrouwen zijn inderdaad wel de sleutelwoorden!

Charile -

Helemaal gelezen. Wat een prachtig stuk. Heel bijzonder om dat zo te lezen, na al die weken alle updates te lezen is dit weer iets heel anders (en bijzonders).

Marjolein -

Hoi Willemijn, letter voor letter gelezen! Vind het heel bijzonder dat je dit met ons wilt delen. Mooi vind ik dat je heel realistisch schrijft. Ik ben heel blij voor jullie dat het zo is gegaan zoals je had gehoopt. Geniet van je mooie gezin vrouw! X

Marjolein -

Letter voor letter. Bijzonder! Bedankt voor het delen xx

Laura -

Nou, maak je niet druk om de hoeveelheid woorden hoor! Van mij mocht het nog wel dubbel zo lang duren, haha. Erg interessant allemaal en ik krijg een heel goed gevoel bij jouw bevalling. Echt heel speciaal dat je dit met ons wilde delen.

Lana -

Ik heb alles gelezen. Ik vind het heel interessant om te lezen! Ik heb het gevoel dat je vaak niet de ‘waarheid’ leest en dat alles mooier wordt verteld. Daarom vond ik het leuk om dit echte verhaal te lezen met alles erop en eraan.

Charlotte -

Wat fijn dat je met een goed gevoel op de bevalling terug kan kijken! Mijn bevallingsverhaal lijkt hier wel een beetje op. Ik wilde ook absoluut niet liggen en vond het hechten ook vervelend. Vooral omdat je er dan ook gewoon klaar mee bent!

Silke -

Wauw! Dit lijkt me echt een prachtige bevallig :) Zelf had ik ook graag thuis bevallen maar door meerdere medische indicaties was dat helaas niet mogelijk (premature weeën, prematuur gebroken vliezen en baby in stuit ligging). Wel herken ik het stuk van compleet van de wereld zijn en half in slaap vallen heel erg! Mooi hoe je lichaam het allemaal op die manier regelt.

Oh, en vervelend nieuws waarschijnlijk: ik ben 1,5 jaar geleden van de trap gevallen en heb toen m’n stuitje gekneusd en die kan nu nog steeds behoorlijk zeer doen! Op een kinderzwembandje zitten helpt heel goed!

Geniet van je kleintje :) En alle clichés zijn waar: het gaat ontzettend snel! Dus iedere dag 1000 foto’s maken is een must!

Marieke -

Wow ik heb het verhaal in 1 ruk gelezen. Hier en daar een traantje. Wat heb je het mooi beschreven. En wat fijn dat je de bevalling hebt gehad die jij voor ogen had. Bedankt dat je dit met ons wilde delen.

Maria -

Letter voor letter gelezen hoor 😉 Bijzonder om te lezen.

M. -

Wauw Willemijn, wat gaaf om dit te lezen. Ben zelf een stuk ouder dan jij en heb ervoor gekozen om geen kinderen te krijgen. Een heel ander leven dus. Maar dat neemt niet weg dat ik me van vrouw tot vrouw goed kan inbeelden hoe bijzonder deze ervaring is. En net als jij ben ik ook erg geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam, heb de nodige termen nog even in detail opgezocht om precies te weten wat je bedoelt 😉

Heel bijzonder dat je dit verhaal hebt gedeeld, dat is redelijk uniek en des te gaver is het. Ik wens jou, Djurre en Jelle een fantastisch leven samen!

Sabine -

Ja hoor, alles gelezen hierzo. Woord voor woord! Wat fijn om te lezen dat je zo’n goede bevalling hebt gehad en eigenlijk vind ik het ook heel interessant om alles stap voor stap zo mee te maken. Die spanningsboog in het begin, jeeeeemig haha. Alsof ik een roman aan het lezen was, werd er helemaal in mee gezogen.

Ik ben blij voor jullie in ieder geval. Geniet maar lekker met z’n drietjes.

Suzanne -

Interessant om te lezen. je vertelt het op een manier dat het super leuk is om te lezen.

Madebyuna -

Wat een bijzonder verhaal, dat je in een meditatieve stemming zat tijdens je bevalling dat lijkt me heel fijn. haha

Dita -

Wauw wat heb je dit mooi geschreven Willemijn! Ik ben erg benieuwd hoe ik dit ga ervaren straks, als het geen keizersnee wordt (baby ligt in stuit). We zullen zien… mooi dat je dit zo hebt beschreven.

Willemijn -

Hopelijk draait jullie meisje nog even voor de start! :)

Mirjam -

Nou ik! Woord voor woord…
Kon niet wachten op je verhaal! Prachtig, echt…..

Esmee -

Wat een mooi omschreven verhaal!

Ik hoop dit ook eens mee te maken, helaas heb ik net mijn 2e miskraam op rij achter de rug waarbij ik beide keren gecurreteerd moest worden… Hopelijk is het bij ons het spreekwoordelijke 3 maal scheepsrecht!

Geniet van Jelle en je mooie gezin wat je nu hebt :)

Willemijn -

Aaah wat naar Esmee :( Sterkte!

Manouk -

Interessant om te lezen. Van sommige dingen schrik ik wel haha!

Willemijn -

Ja? Zoals wat dan? :) Ben ik wel benieuwd naar! Ik dacht dat m’n bevallingsverhaal geruststellend zou zijn 😛 (Maar misschien ben ik biased omdat het m’n eigen bevalling is haha!)

Manouk -

Vooral van de ‘nummer 2′ zoals je het noemt. Ik zou me echt kapot schamen. Maar wat je al zei, daar denk je niet meer aan als je aan het bevallen bent. Maar alsnog.. Haha. En dat je hechtingen moet enz. Ik ben ook nog lang niet aan kinderen toe hoor, misschien dat ik dit later allemaal voor lief neem.

Hanna -

Ik reageer niet vaak op een artikel maar wauw wat een verhaal. Ik heb het woord voor woord gelezen in de trein. Respect dat je dit wil delen omdat het toch een soort taboe is. Heel veel mooie jaren gewenst met jelle.

Fleur -

Heerlijk om te lezen, wat ben je toch een powervrouw! En martine ook, dat ze het toen zo goed aanvoelde dat het begon bij jou!

Annabel -

wauw Willemijn, wat een bijzonder verhaal! Ik heb woord voor woord met grote interesse gelezen. Ik ben zelf nog wat jonger (21) en moet het dus vooral doen met kleine verhalen op het internet, in tijdschriften, maar zal pas over een paar jaar dit soort verhalen in mijn omgeving meekrijgen. Super dat je dit geplaatst hebt! Heel interessant.
Veel plezier samen met Djurre en Jelle, en nog van harte gefeliciteerd!!
Liefs xxx

Marieke -

Wauw! Wat een mooi verhaal. Ik heb alles met volle aandacht en spanning zitten lezen. Ik vind het onwijs knap dat je thuis bevallen bent! Ik vroeg me altijd al af hoe het nu werkelijk is om te bevallen en om alle nare/dirty details te horen (die krijg je meestal niet face to face of bij tvprogramma’s). Het enige waar ik zo over inzit is hoe je lichaam veranderd na het krijgen van een baby (wordt alles weer zoals eerst?). Het scheuren, de buik, je conditie, etc. Ik hoop dat je hier nog iets over gaat schrijven! (ik ben nog maar 21 en nog lang niet toe aan baby’s, maar toch, hihi). Liefs.

Mariska -

Volgens mij verschilt dit echt per vrouw. Ik ben 3 maanden geleden bevallen en ik paste vrij snel (na een week of 2 ofzo) mijn spijkerbroeken weer. Buik is nog beetje zacht maar eigenlijk wel vrij plat, zoals vroeger. De buikspieren hebben echt tijd nodig om weer naar elkaar toe te groeien en sterker te worden. Qua gewicht moet ik nog een kilo of 2,5-3 om op mijn begingewicht te komen (maar dat was destijds vrij laag) – maar ik ben eigenlijk wel tevreden over hoe ik er uitzie :) – nouja, die wallen mogen ietsje minder ;-). En down under is alles eigenlijk ook wel weer hoe het was (dat duurt wel een week of 6 hoor – de baarmoeder moet zakken, baarmoedermond moet dichtgaan, hechting moet helen etc) maar dan met een littekentje erbij. Seks vind ik wel nog een beetje pijnlijk maar dat schijnt mettertijd ook beter te gaan ;-).

Mariska -

Oja, conditie. Nou, die moet je weer opbouwen. Maar dat gaat eigenlijk heel geleidelijk vanzelf. Je wereld is na de bevalling nog klein (slaapkamer, baby, evt woonkamer) en dat breidt zich langzaam weer uit. En met dat die wereld weer wat groter wordt, wordt je conditie ook steeds beter. Lekker gaan wandelen met de wandelwagen of draagdoek, een boodschapje doen, op een gegeven moment weer eens wat verder weg of met de trein etc. En hoe meer je beweegt, hoe sneller die conditie weer terug is. Bovendien is je baby ook een goede workout! Bij geboorte wegen ze nog niet zoveel, maar ze worden steeds zwaarder dus je armspieren en buikspieren worden steeds sterker :). Mijn zoontje is met 3 maanden alweer ruim 7 kilo. En dat draag ik dus dagelijks met me mee.

Eline -

Wat een bijzonder artikel, echt prachtig.

Cindy -

Helemaal gelezen! Heel leuk geschreven Willemijn, bijzonder!

Paola -

Ik heb letter voor letter gelezen hoor en nu mag/kan ik ook bevallen! 😉

Ik hoopte al dat je verhaal voor mijn bevalling online zou komen en vind het leuk om te lezen hoe je het ervaren hebt!

Renske -

Wat heb je dit prachtig geschreven! De bevallingsverhalen van een vriendin ken ik, maar het is bijzonder om het zo uitgebreid te lezen. Waar het vrouwelijk lichaam wel niet toe in staat is hè? Prachtig ook dat je volledig in jezelf gekeerd was en je toch gesteund voelde door de verloskundige en Djurre. Het klinkt als een prachtige bevalling. Lekker genieten met z’n drietjes!

Shirley -

Helemaal gelezen hoor 😉 ik vind een bevalling een prachtige ervaring en vind het fijn dat je er zelf ook zo goed op kan terugkijken!

Sara -

Wat een mooi verhaal en wat fijn dat je je kon afsluiten van je omgeving en op jezelf kon focussen. Lijkt me erg bijzonder! Ik heb het hele verhaal graag gelezen. Juist de details en dingen die mensen niet zo snel vertellen zijn interessant.

Margot -

Bijzonder om te lezen en ja ik heb ook echt het hele stuk gelezen! Dankje voor het delen met ons!

Lara -

Ik heb het stuk helemaal en met veel interesse gelezen! 😀

Madelaine -

Wauw wat bijzonder om te lezen! Geen enkele bevalling is het zelfde, mijne nog geen 24 uur geleden! Heb aandachtig letter voor letter gelezen. Die trance herken ik zo, bizar hoe een vrouwenlichaam dat kan he!

Martine -

Ah ben je bevallen Madelaine??!! Gefeliciteerd! 😀

N. -

Hier bijna 31 weken zwanger. Pff, wat spannend om te lezen! Anderzijds ook rustgevend dat je het redelijk ontspannen en rustig hebt ervaren (voor zover dat kan natuurlijk).
De stukjes over Djurre zijn hilarisch! Kan me voorstellen dat hij met het bericht dat je vliezen zijn gebroken meteen rechtop in bed zit. En ook grappig om op terug te kijken dat je hem een paar uur later wakker maakt omdat hij moet gaan opruimen en stofzuigen. Kan me ook wel voorstellen, je denkt dan: nu kan het nog!

SELINA -

Ik heb alles gelezen!! & het mocht nog langer van mij!!!!

Ik ben zelf zwanger van de derde en wil graag een keer thuis bevallen en na jou verhaal durf ik dat nu aan!!!! Ik vraag me wel af hoe je het voor elkaar hebt gekregen om in die meditatieve stand te komen??… nog tips???

X

Sarah -

Ohh Willemijn, wat geweldig om te lezen! Ao leuk dat je je hele verhaal zo in detail gedeeld hebt! Mensen hebben me al gevraagd of ik bang ben voor mijn bevalling, maar eigenlijk niet.. (Tot nu toe toch niet, kan nog veranderen, haha!) soveel vrouwen die ‘t me al hebben voorgedaan, komt wel in orde :) het kan meevallen, het kan ook aardig tegenvallen, maar dat weet je toch niet op voorhand dus me zorgen maken is nergens goed voor!

Lonneke -

Het klinkt als een prettige bevalling, maar natuurlijk wel balen van de schade achteraf. Hopelijk gaat de pijn in je stuitje snel over. Ik hoor wel vaker dat vrouwen daar last van hebben, maar heb dat zelf niet gehad.
Bevallen.. Miljarden vrouwen hebben het gaan, maar het was voor mij persoonlijk een van de meeste bijzondere ervaringen in mijn leven.

Nelleke -

Prachtig om te lezen, ontroerend ook (komt vast door mijn zwangerschapshormonen, haha). Super mooi om te lezen hoe je dat oerinstinct hebt ervaren en hoe je zo rustig bleef. Sterke vrouw!

PinkFairy -

Super leuk om te lezen! Een biefstuk? Haha goed om te weten! Ben heel benieuwd hoe het binnenkort bij mij zal gaan, maar denk dat het een iets ander verhaal gaat worden ivm het ziekenhuis.

Anouk -

Wat een heerlijk bericht! Wat positief ook! Leuk dat je zo goed terugkijkt op (thuis)bevallen!
Nogmaals gefeliciteerd!

ilse -

Helemaal gelezen 😉 Vond het ontzettend leuk/interessant! Mooi hoe je het ervaren hebt.

Saskia -

Helemaal geen lang verhaal! Ik vind bevallingsverhalen altijd interessant om te lezen. Wat fijn dat je er zo positief op terug kijkt. Gefeliciteerd met jullie zoon Jelle!

Kelly -

Jeetje wat een verhaal! En ik heb alles gelezen hoor! Wat een bijzondere ervaring moet het zijn geweest om het zo aan te kunnen voelen, heel mooi! Ook hoe je het beschrijft, echt knap. Hopelijk heb je gauw minder last van je stuitje

Raïsa -

Wat een bijzonder verhaal om te lezen en wat mooi dat je dit met ons wilt delen. Veel geluk met zijn drietjes!

Tamara -

Wauw wat een verhaal! Helemaal gelezen hoor! Haha!! Wat ontzettend goed dat je je
lukte om zo kalm te blijven tijdens de bevalling! Het lijkt mij ook heel bijzonder om thuis te bevallen, maar ik was zo bang dat er iets mus zou gaan dat ik naar het ziekenhuis gegaan ben.

Jorien -

Letter voor letter gelezen en een traantje weggepinkt zo op de vroege ochtend! Wat een bijzondere en mooie ervaring en heel mooi beschreven!

Susan | susanblogt.nl -

Wat een verhaal, jeetje zeg. Zelf met ik nog lang niet aan kinderen denken, maar dat uitscheuren ben ik wel echt bang voor, mocht het zo ver zijn. Ik vind het mooi om te lezen hoe jij het met je oer instinct hebt ervaren!
Liefs, Susan

Patricia -

Gelezen hoor haha! Ben zelf bijna 13 weken geleden bevallen. Leuk om jouw verhaal te lezen. Balen van je ruptuur! Ik had een totaal ruptuur en moest op de OK gehecht worden. Veel geluk met Jelle!

Reageer ook