Zwangerschapsgekte

Afgelopen week bekeek ik eens goed de lijst met spullen die ik volgens de kraamhulp in mijn ziekenhuistas moest hebben. Ik schrok van het aantal items op de lijst. Hij was ellendig lang! En zo gaat het eigenlijk al de hele zwangerschap. De stroom aan lijsten, checklists en adviezen STOPT NOOIT. Als zwangere komt je terecht in een zwangerschapsgekte.

Werkelijk ALLES wat je je maar kunt bedenken (en niet kunt bedenken) staat bijvoorbeeld op de uitzetlijsten. Van de basics voor de verzorging tot twee kruiken en een wipstoel. En als je dan denkt alles te hebben komt je vriendin/zus/kennis/buurvrouw/vreemde (en alles daar tussenin) met een ‘hándig’ lijstje aanzetten.

Toen ik voor het eerst in zo’n babygigant kwam keek ik mijn ogen uit. Wat in vredesnaam werd hier allemaal verkocht? En komt dat werkelijk allemaal van pas bij een pasgeboren baby’tje? Wat een gigantische massieproductie en -consumptie! Toen ik in die babywinkels liep kreeg ik bij alles het gevoel dat je het MOEST HEBBEN, anders schiet je ernstig tekort als ouder. Ik werd er een beetje recalcitrant van. Hoe zit het met een beetje minimalistisch leven? Mijn moeder en ik zeiden tegen elkaar: ‘Als men het vroeger niet had, dan hoeven we het nu niet te hebben!’ Een beetje gekscherend, maar zeker wel met een kern van waarheid. Vroeger hadden ze namelijk ook geen elektrisch bestuurbare wipstoeltjes, flessenwarmers en dure kamertjes.

Niet alleen qua spullen is er een zwangerschapsgekte gaande. Ook de welbekende goedbedoelde adviezen worden je vanuit alle richtingen toegeschreeuwd.

  • “Je moet écht een maxicosi hebben, zo handig voor…”
  • “Ja maar dat wat je in je glas hebt is toch geen wijn he?!?!?!!”
  • “Ik zou toch wel echt nu al de box opzetten hoor, dan ruiken de spulletjes lekker naar jullie!’
  • “Doe je wel een zwangerschapscursus om fit te blijven?”
  • “Zo’n extra boxkleed is echt een must, voor als er eentje vies is.”
  • “Ik zou het toch vast maar doen hoor. Geloof me, je hebt straks echt geen zin om nog….”
  • “Ons kind kwam 4 weken eerder. Nou, daar zat ik dan, zonder box en met een kamertje dat nog niet schoon was. Echt, zorg dat je op tijd klaar bent hoor!”
  • “Hydrofiele doeken moet je strijken, want anders zijn ze te hard voor het tere babyhuidje!”
  • “Hydrofiele doeken moet je niet strijken, want dan nemen ze minder vocht op!”
  • “Je hebt toch wel de … gekocht he?!”

Als je zoiets ooit gezegd hebt (tegen mij), no offence en ik snap het helemaal dat je een ander een tip wilt geven. Super lief bedoeld! Ik maak me er ook wel eens ‘schuldig’ aan en daarnaast is het natuurlijk wel degelijk handig om ervaringen uit te wisselen. Met het lijstje probeer ik meer aan te geven dat er zó veel tips worden geslingerd naar het hoofd van een zwangere/jonge ouder, dat het te veel is om allemaal te doen en soms ook een beetje het doel voorbij is gestreefd. We zijn allemaal zo gefocust op het klaarmaken voor de komst van de baby op materialistisch gebied. Maar hoe belangrijk is dat nou eigenlijk echt?

Als je de belangrijkste dingen hebt om de eerste dagen door te komen (zoals wat setjes kleding, een paar luiers, een dekentje, een plekje om te slapen, voeding in de vorm van borst of fles, etc.), is het dan erg als het boxkleed nog niet naar ‘jullie’ ruikt? Berokken je schade aan je kind als je het ledikantje nog niet hebt opgemaakt of als er nog een stofzuiger door het kamertje gehaald moet worden? Hoe erg is het als je je tandenborstel bent vergeten in te pakken in je ziekenhuistas? En boeiend als je vergeten bent voedingsbh’s te kopen! Dat je misschien geen zin in hebt in dingen na de bevalling nog regelen, dat snap ik! Maar gelukkig krijgen we kraamzorg in Nederland en heel vaak zijn onze familie, vrienden en buren ook niet te beroerd om je even te helpen met iets.

In tegenstelling tot wat ik van mezelf verwacht had voel ik me super relaxed over alles wat komen gaat. Los van wat nesteldrang ten aanzien van schoonmaken heb ik nog weinig paniekmomentjes gehad en heb ik alle to-do en uitzetlijsten met een grote korrel zout genomen. Die box die de halve woonkamer in beslag gaat nemen, die zet ik (of nou ja, Djurre dan 😉 ) echt pas op vlak voor de bevalling of misschien zelfs wel in de week erna. Ik houd ons kindje die eerste week toch allemaal maar dicht bij me en hij heeft in een straal van 70m2 maar liefst twee paar armen, een wieg, ledikant én kinderwagen om in te liggen. Die extra kruik, die koopt m’n moeder vast wel even voor me als de kraamhulp zegt dat we die moeten hebben. En in die ziekenhuistas (die ik hoop niet nodig hoop te hebben omdat ik thuis wil bevallen) pak ik zo minimalistisch nodig in met enkel de belangrijke papieren, een setje schone kleding, een lekker warm dekentje en uk’s eerste pakje erin. Het is alsof er een soort rust over deze ouwe control freak is gekomen, en dat is omdat ik zeker weet dat we het belangrijkste in huis hebben om voor onze baby te kunnen zorgen: een vader en moeder die met smart op hem wachten. De basics qua spullen zijn in huis en als we dan nog iets missen, dan ben ik ervan overtuigd dat het allemaal op te lossen is.

Ik wil alle zwangere vrouwen op het hart drukken dat echt het enige, maar dan ook echt het enige wat jouw kindje echt nodig heeft als ‘ie net geboren is (en daarna), is jouw liefde, lichaamswarmte en voeding. Van nature heb jij als moeder alles in je om een goede moeder te zijn. De rest is allemaal bijzaak! Ik bedoel hiermee niet te zeggen dat je helemaal niets anders dan bovenstaande drie dingen nodig hebt, dat is onzin natuurlijk. Maar wat ik bedoel is dat alles nog gekocht kan worden als je kindje plotseling besluit vroeger te komen. En een box die nog niet opgezet is, een ontbrekende ziekenhuistas, een setje kleding te weinig of zelfs een kinderwagen die nog niet in huis is, het is allemaal op te lossen! Daarnaast is ‘goed’ ouderschap niet te koop met fancy extra’s, bergen speelgoed of de mooiste kinderkamer. Het groeit niet met spullen, want het zit al in jou als mens en ontwikkelt zich met de jaren.

Dus probeer in plaats van je te blind te staren op alle lijsten en in paniek te raken van de vele adviezen die je nooit allemaal tegelijk kunt opvolgen, te genieten van de bijzondere periode waar je nu in zit, vertrouwen te hebben/krijgen in jezelf als moeder en je mentaal voor te bereiden op het ouderschap. En als je nog onzeker bent over jezelf als ouder, kijk dan of je daar wat aan kunt doen, in de vorm van een coachingsgesprek of cursus op het mentale vlak. Want aan een rustige, zelfverzekerde moeder heeft je kind echt zo veel meer dan een elektrische wipstoel…

Dus, let go, die zwangerschapsgekte. Laat je niet gek maken!

38 reacties

Marja -

Haha. Ik moet er wel om lachen. Ik herken het (helaas) maar al te goed. Als zwangere word je een soort van publiek bezit. Iedereen vindt dat ze hun eigen mening met je moeten delen, incluis de (echt heel goed bedoelde) adviezen.
Geloof dat het na de bevalling niet stopt met die adviezen en tips. Ben benieuwd hoe je dat ervaart.
Wie weet, binnenkort een nieuwe post over ‘jonge moeder gekte’….?

Miriam -

Ik ben nog niet eens zwanger en ik zou er nu al gek van kunnen worden als ik dit zo lees haha. Maar inderdaad een ‘amen’ over het liefde geven aan je kindje <3

Nynke -

De tips die mij vooral bijbleven waren ‘Dat heb je helemaal niet nodig, zonde van je geld’, haha.
Ach, sommige dingen als een vluchttas klaarzetten zijn best handig voor het geval dat, maar qua dingen kopen.. De winkel is dichtbij als je iets nodig hebt!

Roos -

Mien god! Ik word ook echt helemaal tureluurs van alle lijsten en ongevraagd – doch goedbedoelde adviezen. Het leuke is ook dat die lijsten van land tot land verschillen. Hier in Engeland kennen ze het concept box bijvoorbeeld helemaal niet. Net als jij word ik er een beetje opstandig van. Zo van: “Als het op zo’n lijst staat, koop ik het dus lekker niet”. En kruiken? Wordt hier geen woord over gerept. Net als het strijken van hydrofiele doeken. Ik bedoel… whut? Ik ben een Millenial, ik strijk niet ja?! Je bent als aanstaande ouders een marketeers natte droom. Je bent namelijk door de grote verandering die plaats gaat vinden extra gevoellig om in te gaan op aanbiedingen en je hebt het gevoel dat als je een product niet koopt, je tekort schiet als ouder. Nou ik kijk lekker wat ik krijg van vrienden en familie qua kleertjes en frutsels. Voor mij is het belangrijkste al in huis en dat is de kinderwagen inclusief de wieg die ook voor ‘s nachts gebruikt kan worden. Het bedje komt over een paar weken. En ik stof voor de vorm de hut een keer af, maar voor de rest: Tooeeedeledokiee!

Roos -

Oei… helemaal vergeten: Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige zoon! Wat lijkt ie op z’n papa hee :)

Marjolein -

Heel herkenbaar. Nu bij mijn tweede zwangerschap heb ik nog niet eens op een lijstje gekeken. Ik ben nu 31 weken zwanger. Gelukkig heb ik nog veel spulletjes van mijn dochter maar ook toen heb ik geen complete lijsten aangeschaft.

Ingrid -

Ik ben nooit zwanger geweest en zal het jammer genoeg ook nooit worden, maar ik vind dat je een geweldig artikel hebt geschreven, wat een gekte rond om zwangerschappen… Ik bewonder je nuchtere benadering als zijnde “controlfreak”, complimenten Willemijn!!

Mirjam -

Wat heerlijk dat jij er zo relaxt onder bent :) ik denk dat ik ook zo zal zijn. Misschien ben ik wat makkelijker omdat mijn ouders en schoonmoeder ook makkelijk zijn en omdat ik een beetje een “niet-miepen” mentaliteit heb gekregen door het werken in de zorg. Zo ben ik er ook van overtuigd dat je het consultatiebureau niet voor alles nodig hebt. Mensen laten zich veel te veel aanpraten en aansmeren.

Laura -

Geweldig artikel! Deze ga ik er later nog eens bijpakken hihihi 😉 Gefeliciteerd met lieve Jelle!!

Pytsje -

Halleluja..!
Wat fijn dat er toch ook nog meer nuchtere zwangere vrouwen zijn!
Ik word, nu 31 weken zwanger, ook plat gegooid met de “goedbedoelde” adviezen. Af en toe word ik er gek van! 😉
En gefeliciteerd met jullie wonder natuurlijk, prachtig!!

Nina -

Allereerst nog gefeliciteerd met jullie zoon! Echt een pak van mijn hart hoor, dat je je niet gek moet laten maken door al die lijstjes. Ik ben nu 28 weken in verwachting en ik maak me dagelijks zorgen over de spulletjes die ik nog moet aanschaffen, vreselijk! Hopelijk gaat dat gevoel snel over :-)

Tess -

idd! Zwangerschapsgekte! Hier ook beleefd! Voor de 2de keer inmiddels! En na 5 jaar is er niks veranderd! Verouderde lijstjes waar de navelbanden nog opstaan! De ene lijst nog commerciëler dan de andere lijst! En toch heb je het gevoel dat je alles moet hebben en kopen! Het ene merk drie keer duurder dan het andere maar is dan misschien wel beter! Je kan er gek van worden! Ik zei altijd ” welkom in de wondere wereld van babies” maar wacht maar tot Jelle 1 jaar wordt! ” welkom in de wondere wereld van kinderverjaardagen” veel geluk met Jelle, J.venema! En laat je niet gek maken!

Anneke -

Al die tips hebben toch voornamelijk te maken met wat je zelf het fijnst vindt denk ik. Ik ben zelf niet zwanger (geweest), maar ik kan me goed voorstellen dat ik iemand ben die alles z.s.m. gedaan wil hebben. Terwijl anderen juist liever zien wat ze in het moment behoefte aan hebben. Ach ja. Het lijkt me soms wel vervelend, iedereen met die adviezen…

Jacqueline -

Haha mooi geschreven! Zo stond ik er ook in. Mijn zoontje is nu 7 weken oud en heb na zijn geboorte de dingen gekocht die we misten in plaats van van alles in huis te hebben wat je toch niet gebruikt. Geniet vooral van je kraamweek met z’n drietjes.

Doro -

Hier ook zoveel lijstjes gezien, en uiteindelijk heb je maar een fractie nodig van wat er allemaal te koop is. Helaas lijkt je nuchtere verstand tijdens een zwangerschap wel met vakantie, haha… Ik lees hier overal “2 kruiken”, en nu ben ik wel benieuwd wat hiermee bedoeld wordt? (Ben van België, ik vermoed dat het van die warmwaterbobbels zijn, maar waar heb je die dan voor nodig? Ik heb dat nooit in huis gehad…)

Martine -

Haha wat een leuk woord ‘warmwaterbobbels’, veel leuker dan kruiken! Volgens mij worden die gebruikt -vooral na de geboorte?- om het kindje goed warm te houden. Maar goed ik ben natuurlijk totaal geen expert 😀

Tess -

Beste koop: zensy babykruik! Zou niet zonder willen en kunnen!

Ans -

Willemijn wat een heerlijk verhaal heb je geschreven, ik ben een oudere vrouw die heel graag jullie blog leest, 43 jaar geleden werd mijn eerste kind geboren er waren helemaal niet zoveel spullen ook de kleertjes waren beperkt , ja veel overslag truitjes , mijn zoon is voorspoedig opgegroeid zonder al die overvloedige bullen.Jij hebt het bij het juiste eind veel liefde dan komt het helemaal goed.

Maris Maria Renne -

Ik heb bij mijn dochter heel andere spullen gebruikt dan bij mijn zoon, ook qua merken. Ieder kind en iedere situatie is nou eenmaal anders. Laat je inderdaad niet gek maken door lijstjes en goedbedoelde adviezen. Toen Kraamzorg kwam inspecteren werd er nog op gehamerd dat ik een extra kruik nodig had. Die heb ik vervolgens geleend en na 3 dagen slechts 1 kruik te gebruiken, mochten we ermee stoppen. Bij mijn zoon hebben we wel heel lang 2 kruiken nodig gehad. Maar als dit nodig is, heb je die zo in huis. Oh, sorry: ik zit onbedoeld advies te geven 😉

Tineke -

Mooi artikel! Het is bij mij nog lang niet zover, maar ik vind het ook nogal veel wat je aan moet schaffen en vraag mij inderdaad ook af of het allemaal nodig is.
Liefs

Suzanne -

Oh my, heb je echt elektrisch bestuurbare wipstoeltjes? Ik denk ook dat je je niet gek moet laten maken. Mijn oma zei altijd: wij zijn ook gewoon groot geworden! En zo is het maar net.

Eline -

Ooh ik herken mezelf helemaal in je blog! Ik word indd al de hele zwangerschap doodgegooid met goede adviezen en wat wel en niet te doen en trek me er lekker niks van aan. Je moet toch doen wat voor jezelf goed voelt! :)

Yvonne -

Ik ben nu 39 weken-en-een-beetje- zwanger, en heb me ook niet zo druk gemaakt om al die lijstjes. We hebben het noodzakelijke en alle kleine randzaken die we achteraf blijken te missen komen wel.
Het enige wat ik wel echt een must vond, is mijn ziekenhuiskoffer klaar hebben. Ik ga in het ziekenhuis bevallen en daarna 4 dagen naar het kraamhotel, en de gedachte dat ik niet mijn eigen vertrouwde spulletjes bij me zou hebben maakte me enorm onrustig. Die staat dus nu al een paar weken klaar, met een extra lijstje voor alles wat mijn man er last minute nog in moet mikken. Het laatste waar ik op zit te wachten is met ontsluitingsweeën een koffer in te moeten pakken namelijk 😛

Joyce -

Ooh vervelend hé al die opmerkingen. ik deed er ook helemaal niks mee. Lekker je eigen ding doen :)

Paola -

Ik ben dus wel zo’n persoon die zich gek laat maken! Heb liever teveel in huis dan te weinig en blijf maar dingen kopen..

Martina -

Goed geschreven en zoooo herkenbaar! Al ben ik met kleding voor de kleine alles behalve minimalistisch bezig 😉

Sharon -

Ik ben wat ouder dan gemiddelde dame hier. Maar ik ben het zo mee eens. Mijn kinderen zijn begin 20, geboren in het buitenland. Ik had al die info niet, het enige wat ik te horen kreeg was dat ik naar mijn lichaam moest luisteren. Dus ik at wat gekker, uiensoep bijvoorbeeld. Ik maakte me door gebrek aan informatie niet zo druk. Zwanger zijn was onderdeel van het leven. Ik heb gesoftbald tot 5 maanden. En 3 dagen na de bevalling reed ik weer auto, ik had geen keus. En ook dat ging goed. Hoe ontspannender je bent hoe meer je geniet, tijdens en ook er na.

ilona -

Ik reageer nooit maar kan het nu even niet laten 😉
als eerste gefeliciteerd met jullie zoontje.
Ik dacht en denk er het zelfde als jij over. Al die lijsten pff. Wij hebben nooit een box gehad. Nooit gemist ook maar hoevaak ik wel niet te horen heb gekregen dat het levensgevaarlijk was omdat we ook 2 honden hebben (die dus nooit alleen met ons meisje zijn geweest en die vaak alleen in de keuken waren/zijn en ons meisje leefde op me in haar draagzak dus weinig vloer gezien haha) ons meisje heeft tot 2 maand geleden geen eens een echte babykamer gehad. Ik vond het onzin. Ze heeft de eerste 1,5 jaar bij ons geslapen (extreme huilbaby wat overging in nachtangsten helaas) en ze heeft er tot 2 maand terug helemaal geen gebruik van gemaakt. Ze mocht ons helpen spulletjes uit te zoeken voor haar kamertje en is er super trots op en slaapt de meeste nachten nu in HAAR coowle kamer hihi. Doen wat je denkt dat nodig is en niet wat een ander vind dat jij nodig bent.

Milou -

Haha, ik ben net zo. Tenminste, ik staar mij niet blind op die lijsten en af en toe neem ik al eens wat dingetjes mee die ik tegenkom. Nu heb ik 10 hydrofiele doeken ipv 25 (die op dé lijst zouden staan), nou en? Mocht ik er meer nodig hebben dan koop ik ze wel bij. Maar zo behoedt Manon mij ook heel erg van miskopen haha, soms is het wel verleidelijk om allemaal verschillende dekentjes te kopen (ook omdat ze allemaal zo leuk zijn) maar misschien gebruik ik het wel helemaal niet. Vind het echt super handig om haar ervaringen daarin te horen. En verder zie ik het allemaal vanzelf wel!

carolien -

Ik heb een dochter van 5 maanden maar had het niet beter kunnen omschrijven! Je slaat de spijker op zijn kop. Fantastisch

Mariska -

Zou het zelf geschreven kunnen hebben :) Box kregen wij nog van familie tweedehands en die was er pas toen onze zoon ruim een maand oud was. Eerste week sliep hij eigenlijk alleen bovenop ons dus een complete babykamer met ledikant is ook niet nodig in het begin :) enige item wat echt fijn is vanaf het begin is de draagdoek voor ons, zodat zoontje lekker kan slapen en je zelf de handen vrij hebt. En als ze iets xworden, ben jij zelf het leukste speelgoed (geluidjes maken, gekke bekken trekken, lachen etc)

Margot -

Groot gelijk! Met een beetje logisch nadenken kom je ook al een heel eind en al die spullen zijn vast niet allemaal nodig.

Dita -

Je hebt helemaal gelijk! Ik keek ook mijn ogen uit in die baby winkels. Ook al werk ik bijna 8 jaar in de kinderopvang, er waren nog dingen waarvan ik nooit heb gehoord. Zelf word ik er soms ook gek van. Gelukkig hebben we nu het kamertje af en alles in huis wat je een beetje ‘nodig’ schijnt te hebben. De box staat nog ingepakt in de gang. Die zal ik binnenkort maar eens in elkaar zetten. Hij staat in de kamer niet in de weg. Maar al die adviezen, lijstjes etc.. soms om gek van te worden.

Ingrid -

Mooi geschreven. Ik ben 20 jaar geleden bevallen en toen waren die lijstjes er ook al. Volgens mij zijn ze alleen maar langer geworden. Uiteindelijk ben ik 5 weken te vroeg bevallen en was niet alles klaar en compleet maar alles is goed gekomen. Als je iets niet hebt is het zo gekocht tegenwoordig nog makkelijker omdat je er niet eens de deur voor uit moet. Geniet van deze mooie tijd. X

PinkFairy -

Ik neem het ook allemaal met een korreltje zout, ik zie het allemaal wel. :)

Barbara -

Ben zelf een maand geleden moeder geworden en ik dacht er net zo over. Ik zei ook als mensen zeiden, heb je de kamer nog niet klaar? Dat een baby alleen liefde voeding en een wiegje nodig heeft.

Kelly -

Leuk geschreven! En je hebt gelijk, niet gek laten maken haha

Rosalie (4BeautyandLife) -

Je hebt helemaal gelijk wat betreft de gekte. Ik heb ook kritisch naar de lijstjes gekeken en besloot dat twee kruiken onzin waren. Maar toen ik de intake van de kraamhulp had zei die vrouw dat het echt nodig was en dat mijn elektrische kruik niet voldoende was. Nou de kruiken waren echt weggegooid geld! Wat betreft de box, ik weet dat ik je tipte om die toch eerder op te zetten. Dat komt omdat ik dat zelf niet had gedaan. Volgens bepaalde info zou de box pas na een aantal weken van pas komen. Ik kreeg hem na een week of 2 a 3 en had gaf me zo’n gevoel van rust dat die kleine echt haar eigen plekje had in de woonkamer. Dat had ik eerder moeten doen. Vandaar dat ik je de tip gaf. Overigens heb je helemaal gelijk dat je je niet gek moet laten maken, maar van sommige zaken weet je pas echt of je ze nodig hebt nadat je bevallen bent.

Reageer ook