Pompoen Stoofpotje

Zul je net zien, heb je je camera net even niet bij de hand, tover je een super lekker gerecht op tafel. Ik vertelde in mijn diary over het heerlijke pompoen stoofpotje dat ik maakte en vertelde over mijn twijfel of ik er een recept van moest maken, omdat ik enkel twee ‘slechte’ telefoonfoto’s had. Lief als jullie zijn zeiden jullie dat het niet uitmaakte en jullie graag het recept wilden. Dus, hierbij mijn pompoen stoofpotje!

Het recept is geïmproviseerd en was in eerste instantie niet bedacht als recept om te publiceren op 2WMN. Hierdoor heb ik gewoon ‘op de gok’ gekookt en de hoeveelheden niet bijgehouden. Veel hoeveelheden heb ik terug kunnen rekenen of onthouden, maar de hoeveelheden van de kruiden zijn in dit recept naar schatting. Als je dit recept gaat maken, proef dan even regelmatig tussendoor om te kijken of er nog wat meer smaak toegevoegd moet worden.

Je hebt nodig (4 personen):

 • 1 (Fles)pompoen
 • 1 grote winterwortel
 • 1 grote rode paprika
 • 4 aardappels
 • 300 gram spinazie
 • 1 grote ui of 2 kleine
 • 3/4 centimeter gember
 • 1/2 tot 1 rode peper (naar smaak)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bosje koriander
 • 1/2 blik tomatenblokjes
 • 400 milliliter water (ongeveer)
 • 1 bouillonblokje
 • Zout en peper
 • 1 flinke theelepel kurkuma
 • 1 flinke theelepel koriander
 • 1 flinke theelepel komijnzaad
 • Flinke snuf kaneel
 • Kookroom (kokosmelk zou ook kunnen)
 • Maizena

pompoen stoofpotje

Zo maak je het

1. Snijd alle groenten en de aardappels in gelijke blokjes (belangrijk, zodat het tegelijk gaar is)

2. Snijd de ui in snippers (grootte naar smaak, ik houd wel van iets grotere stukjes ui) en snijd/rasp/maal de knoflook, rode peper en gember fijn.

3. Fruit de ui, knoflook, rode peper en gember aan in een grote hapjespan of stoofpan aan in een flinke scheut olijfolie of boter.

4. Als dit aangefruit is doe je de pompoen, aardappel, wortel en paprika erbij. Laat dit een paar minuten meebakken. Voeg daarna de kurkuma, korianderpoeder, komijnzaad en het kaneel toe. Bak dit kort mee.

5. Voeg nu het halve blik tomatenblokjes toe, zo’n 400 milliliter water en het bouillonblokje. Kijk of je groente zo goed als ‘onderwater’ staat (er mogen nog wel wat ‘topjes’ bovenuit komen), zodat het goed gaart. 400 milliliter water is daarom een richtlijn, misschien heb je meer of minder nodig, afhankelijk van hoeveel groente je gebruikt hebt.

6. Zodra dit aan de kook is voeg je een scheutje kookroom samen met het bosje koriander dat je eerst even fijnhakt.

7. Voeg de spinazie toe (eventueel in delen, als je pan te klein is om de hele zak er in één keer in te kieperen).

8. Proef of het lekker op smaak is. Laat het geheel met de deksel op de pan langzaam garen. Ik heb het een half uur tot drie kwartier laten pruttelen.

9. Toen alle groente gaar waren, was mijn saus nog erg dun. Dat eet natuurlijk niet zo lekker en je krijgt ook veel meer smaak als er wat saus aan je groente ‘plakt’. Daarom heb ik de saus ingedikt met een papje van maizena (lees de instructies op de verpakking). Als je saus nog vrij waterig is, is dit echt een must. De saus wordt zo wat dikker en daardoor wordt het veel meer één geheel. Laat het nog kort even inkoken, breng eventueel nog verder op smaak met wat extra zout en/of peper en klaar ben je!

Wij aten dit pompoen stoofpotje met wat stokbrood, maar je zou het ook kunnen serveren met rijst, couscous of quinoa bijvoorbeeld. Ook kun je het prima zonder bijgerecht eten omdat er ook al wat aardappel in zit.

Dit gerecht gaat volgens mij grote favoriet worden hier in huis. Het is lekker en zit bomvol groente. De volgende keer maak ik een extra grote pan en vries restjes in voor een andere keer. Je staat er even voor in de keuken (zeker als je zelf de pompoen snijdt), maar het is zo’n heerlijk herfstig gerecht. Experiment geslaagd!

27 reacties

Karin -

Nogmaals gemaakt en nu met zoete aardappel er in, het blijft een topper!
groetjes, Karin

Karin -

Lekker! Volgende keer doe ik er kikkererwten bij, volgens mij past dit hier ook bij :-)
Groetjes, Karin

glamourista -

OKay, dit maak ik vanavond, hahaha 😀

Nicetobeout -

Oeh dit lijkt mij heerlijk! Op dit moment maak ik een Grieks sperzibonen stoofpotje, benieuwd hoe dat smaakt, wordt ook een probeersel.

Mare -

Wat is er mis met de foto? Bedankt voor dit superheerlijke recept…….en ehh….bij twijfel, gewoon delen!!

Deborahschrijft -

Volgens mij heeft Rens Kroes een vergelijkbaar recept! Maar het klinkt super lekker, ga ik zeker snel een keertje proberen! 😀

Lifetimes -

Ja, je hebt hem toch online gezet! Leuk :) Het ziet er heerlijk uit. Ik ga het volgende week meteen uitproberen. Ben erg benieuwd. Xx

Ju -

Yay :) als je inderdaad de room vervangt door kokosmelk, en geen runderbouillon gebruikt ofzo, heb je hier het eerste vegan recept op 2WMN te pakken 😀

Willemijn -

Yay! 😀 Ben je vegan toevallig? Want ik begreep dat zelfs groentebouillonblokjes niet (altijd?) vegan zijn? :O Wat is dan een alternatief?

nanoe -

maggie heeft bouillionblokjes die geschikt zijn voor vegan. Ze zitten in een ‘oudewetse’ geel rode verpakking en zien er anders uit dan andere bouillionblokjes, desalniettemin overal verkrijgbaar bij de supermarkten.

Ju -

Ja, ik ben inderdaad veganist :) en je hebt gelijk. Niet alle groentebouillon is per definitie veganistisch, maar er zijn er een paar die het wel zijn zoals Nanoe al aan gaf. Ik woon zelf niet in Nederland, dus ik weet niet welke merken je precies in de Nederlandse supermarkt kunt krijgen.

Maar bouillon is meestal vooral een brok zout met wat kruiden, samengeperst met olie. Dus wat ik zelf graag doe als ik soep maak, is er gewoon zelf voldoende zout, peper en lekkere (eventueel) verse kruiden in kieperen :)

Ju -

Je kunt trouwens ook ketjap of sojasaus gebruiken ipv bouillon :)

Moniek -

Lijkt me heerlijk! Komt om mijn to cook lijstje :)

Rosa -

Omg dit MOET ik maken!

EliseDingen -

Hmm.. Lijkt mij erg lekker! Ik zag het al in je diary voorbij komen. Gister aten wij curry met pompoen en sperziebonen, dat was ook erg lekker. En letterlijk 5 minuten geleden heb ik een pompoensoep recept geüpload :)

Heleen -

Ik had gisteren een super makkelijke soep gemaakt met pompoen. Nodig:
1 ui, 2 teentjes knoflook, 600 g pompoenvlees in blokken. 1,5 eetlepel kerriepoeder, 500 ml groentebouillon, peper en een beetje olie.

ui snipperen. De olie verhitten in de pan, de ui fruiten, daarna de knoflook persen en in de pan doen. Dan de kerrie erbij, kort bakken. Daarna de pompoen erbij en na 3 minuten braden de bouillon erbij. Aan de kook brengen, 20 minuten stoven en dan de staafmixer er doorheen. Naar smaak peper toevoegen en klaar.

Joyce -

Goeiemorgen Willemijn, je stoofpotje ziet er lekker uit. Ik heb een tipje voor het snijden van de pompoe, want dat was bij mij ook altijd zo’n gedoe en duurde altijd zo lang! Maar toen zei mijn moeder laatst: je moet de pompoen 2 min koken in water. Ik heb het laatst uitgeprobeerd en als je dat doet snij je er doorheen als boter. :-)
Liefs Joyce

Esther -

Wat knap dat je dit zelf hebt bedacht! Het heeft iets weg van een Indiase curry, die zijn ook super lekker (en vaak ook vegetarisch) :-)

Lindsey Beljaars -

Ai, ik weet niet of ik dit heel erg lekker ga vinden. Normaal lust ik alles wel, dus dit is zeker het proberen waard.

Vivian -

Ziet er lekker uit! Ik heb alleen altijd een soort van angst voor verdikkingsmiddel, ik heb geen idee waar dat door komt hahahah! Voor de volgende keer als je misschien een grotere pan maakt en het invriest (ik ga ervan uit dat je het weer opwarmt als je het gaat eten), volgens mij is het niet goed om spinazie opnieuw warm te maken dan komen er gifstoffen ofzoiets vrij is mij verteld. Ik weet niet zeker of dit zo is maar anders zou ik dat weglaten!
Groetjes:)

Willemijn -

Oh ja dat is ook zo! Maar volgens mij gaat dat over een tweede keer opwarmen toch? Ten minste, dat meen ik me te herinneren want hoe zit het anders bijvoorbeeld met spinazie uit de diepvries en spinazie in kant en klaar maaltijden?

Patricia -

dat spinazie gedoe is allemaal allang herroepen en weer verwarmen kan gewoon. Fijn dat je het recept hebt gedeeld, ga het zeker maken.
Knap om het zelf zo te bedenken!

Heleen -

Google voor de grap eens ‘is it safe to reheat spinach’. De discussie over het opnieuw verhitten van spinazie blijkt iets Nederlands.

Margot -

Het ziet er heelijk uit! Leuk dat zo ‘per ongeluk’ de lekkerste recepten ontstaan!

Marlotte -

Oh yum, dit ziet er echt heerlijk uit, zelfs mét telefoonfoto’s. Ik ben dol op pompoen, dus dit gerecht ligt zeker in mijn straatje.

Liset - Beautydagboek -

Ik heb nog nooit pompoen gegeten, dus ik ben heel benieuwd hoe het smaakt! Het ziet er we enorm lekker uit, je hebt goed je best gedaan!

Natasja -

Ik ben zelf niet gek op pompoen. Toch ziet dit er heerlijk uit! Misschien toch maar een keer proberen…!

Reageer ook