Nieuwe baan of carrièreswitch

Na je studie is het vanzelfsprekend dat je een baan vindt in de richting waarin je bent afgestudeerd. Na jaren werken, kom je jezelf misschien wel tegen. Vind ik dit werk nog wel leuk, is dit nog steeds mijn passie of is het dat überhaupt wel geweest?

Velen durven het niet aan om te stoppen met hun werk en totaal iets anders te gaan doen. Terwijl het een vrij logische stap is, niets zo veranderlijk immers als de mens. Nienke heeft een inspirerende gastblog geschreven over dit onderwerp.

Nienke heeft al een keer eerder een mooie, inspirerende gastblog geschreven voor 2WMN. Gemist? Lees het artikel hier. Nienke stelt zich hieronder nog een keer aan jullie voor.

Het is een beetje een gekke samenloop van omstandigheden. Maar misschien is het wel juist precies zo gegaan als het moest gaan. Op mijn 23e had ik een dijk van een internationale carrière. Op mijn 24e zat ik thuis met een burnout. En nu, op mijn 29e maak ik loopbaanbeleid voor de Radboud Universiteit, geef ik trainingen en coaching op dit gebied en ben ik afgestudeerd yogadocent. Ook zette ik www.jongburnout.nl op om (met name jonge) mensen te helpen vanuit hun hart te leven en te werken, en in te zien dat ambitie en ontspanning echt samen kunnen gaan. Ik vind het heel tof dat ik op 2WMN een aantal artikelen daarover mag publiceren. Als je meer van mij wilt lezen, kun je natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op mijn eigen site! Liefs, Nienke

Werken vanuit je kracht: doen wat bij je past

Ik wil je wakker maken. Die onrust die je voelt, die onvrede, die is er niet voor niets. Je zit niet helemaal in je kracht. Je mag er niet helemaal zijn zoals je bent. En het is van absoluut essentieel belang dat je daar naar luistert. Want als jij niet doet waarvoor je hier bent, dan missen we allemaal iets. Punt. Nu we het daar over eens zijn, hoe zet je dat dan concreet om in actie? In een carrière?

Vertrekpunt helder hebben: waarom wil je iets heel anders?

Waar komt de onrust vandaan? Dat je ontevreden of moe bent kan bijvoorbeeld niet alleen maar komen doordat je van je baas nooit thuis mag werken. Er is iets wat je nu niet kan doen, maar wat enorm essentieel voor je is, omdat je vast zit. En wat vastzitten is, is voor iedereen anders. Het betekent niet dat iedereen een managementpositie in een internationale commerciële organisatie moet willen bekleden. Ik sprak ooit een buschauffeur die helemaal blij was met zijn baan. Heerlijk de hele dag in contact met andere mensen, de bus besturen en de stad zien op alle momenten van de dag. Het was zijn droombaan. Wat bleek? Daarvoor was hij tien jaar lang bestuurder geweest bij een grote organisatie die we allemaal kennen.

Ik ga je een harde waarheid vertellen: je zult risico’s moeten nemen. Buiten je comfortzone gaan. Want (schijn)veiligheden zijn precies hetgeen waardoor je nu wordt vastgehouden en dat zorgt voor dat beklemmende gevoel. Je hoeft niet direct je baan op te zeggen en zonder salaris te wachten op Het Grote Succes, maar neem wel het besluit dat je weg gaat. Dat alles wat je vanaf nu doet betekenis moet hebben voor waar je werkelijk heen wilt.

Dus: waarom wil je iets anders? Schrijf het voor jezelf op. En censureer jezelf er niet in. Bijvoorbeeld: ik kan mijn creativiteit niet kwijt. Ik kan me niet verdiepen. Ik word niet gewaardeerd.

Pak dan die lijst en durf een stap verder te gaan. Wat voor een soort creativiteit kun je niet kwijt? Waarin kun je je niet verdiepen? Voor welk idee, welke eigenschap wil je meer gewaardeerd worden?

Als je dat weet: word boos. Yep. Word boos. Door boos te zijn over wat en wie je niet mag zijn, ga je het probleem in zijn volle omvang voelen. En als je het probleem in zijn volle omvang voelt kun je niet anders meer dan recht aan jezelf doen en stappen gaan zetten.

Make your move before you’re ready – Les Brown.

Stappen zetten = je koers helder hebben. Waar wil je heen?


In je kracht werken is een fantastische kleurrijke cocktail van talent, passie en vaardigheden. Neem de tijd om met jezelf te gaan zitten. En laat je geest afdwalen naar de toekomst die je jezelf in een ideale situatie zou gunnen. Maak het beeld van wie je wilt zijn kristalhelder. Durf ook te dromen buiten alle logische paden. Denk aan de directeur die eigenlijk buschauffeur wilde zijn. Waarom zou je niet iets heel anders kunnen zijn dan je tot nu toe was of wat van je verwacht wordt? En als je daar nu al allerlei redenen voor kunt verzinnen, dan heb ik de volgende overweging voor je: waarom zouden je nachtmerries wel waarheid worden en je dromen niet? Zet de twijfelknop uit en zeg tegen jezelf: dit is wie ik wil zijn.

Vervolgens is het zaak dat je deze passie gaat verbinden met je talent en vaardigheden. De drive is er al, dus er zit benzine in je motortje. Kijk welke talenten je bezit, je basismateriaal zogezegd. Je kunt daarvoor een aantal dingen opschrijven waarvan je weet dat je er goed in bent. Ook kun je aan vrienden, familie en collega’s vragen wat volgens hen jouw talenten zijn. Vraag of ze het voor je opschrijven. Dat geeft al een mooi beeld van wat je allemaal in huis hebt. Houd dit tegen je toekomstbeeld, je passie, aan.

Je vaardigheden bieden de volgende stap. Ik heb geen enorm talent voor wiskunde, maar een vaardigheid die ik inmiddels heb ontwikkeld is dat ik behoorlijk goede begrotingen kan opstellen. Met Excel kan ik goed overweg, en ik heb een beeld van wat evenementen en projecten kosten. Dat is een vaardigheid, iets wat ik geleerd heb. Zo heb jij vast ook vaardigheden. Dingen die je geleerd hebt in je opleiding of werkervaring tot nu toe. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd is op de een of andere manier bruikbaar. Naast de vaardigheden die je al hebt, zijn er ook dingen die je misschien moet bijleren voor dat wat je eigenlijk graag wilt doen. Ga daarmee aan de slag!

Jezelf verkopen: zorg dat je verhaal klopt


80% van alle vacatures is al ingevuld voordat ze zijn uitgezet: namelijk via via. Netwerken is dus heel erg belangrijk geworden. We zijn een netwerkeconomie. Daarbij is de gunfactor bij het invullen van banen heel belangrijk. De ander moet jou een aansprekende persoonlijkheid vinden. Naast de gunfactor is ook je motivatie belangrijker dan ooit. Zeker in omgevingen waar meer sollicitanten dan banen zijn. Een recruiter van Shell heeft letterlijk tegen me gezegd: ‘Tegenwoordig heeft iedereen een buitenlandjaar en een bestuursjaar op zijn CV. En als je aan een universiteit hebt gestudeerd gaan we er vanuit dat je een goede opleiding genoten hebt. Dus cijfers zeggen ook niet alles meer. Veel belangrijker vinden we jouw verhaal: wat ga je deze organisatie brengen en waarom wil jij nou juist zo graag hier werken. Je meerwaarde zogezegd.’ En daar is dan het magische woord: verhaal. Er worden hele boeken geschreven over dit zogenaamde ‘storytelling’. Een marketingterm die een tijdlang vooral belangrijk was bij de verkoop van producten, maar inmiddels minstens zo belangrijk bij het ‘Personal Branding’. Wil je hier een goed boek over lezen, pak dan eens ‘Het Merk Ik’ van Huub van Zwieten er bij.

In het kort komt het hier op neer: CV-building is nog steeds belangrijk, maar al die buitenlandjaren en bestuursjaren moeten wel verbonden zijn door een rode draad. Het moet kloppen met je passie en talent. Geen extra cursussen, diploma’s of stages ‘omdat het zo leuk staat’, maar omdat het voor jou onmisbaar voelt bij wie je van binnenuit wilt zijn. 

En in dat licht is een gap year om de wereld rond te reizen of een half jaartje uitloop op je studie voor die te gekke stage in de commerciële wereld niet eens zo’n heel erg slecht idee: if it fits your heart, it fits your life.

Ik vind het zelf gek dat we soms zo dissociëren van ons werkleven: alsof er een ‘werk-ik’ en een ‘thuis-ik’ is. Je bent toch een persoon? Zelf heb ik ervaren dat het heel belangrijk is om in alle onderdelen van mijn leven me thuis te voelen. Mijn werk als yogadocent, arbeidsmarktprofessional en lifestyleblogger sluiten goed op elkaar aan. Kennis uit het ene vakgebied kan ik gebruiken in het andere vakgebied. Ik doe niet overal hetzelfde, maar ik doe het wel met hetzelfde doel: meer gelukkige werknemers en mensen helpen vanuit hun hart te leven. Dat is mijn verhaal.

Als je zelf de beginzin voor jouw verhaal wilt vinden, probeer dan eens deze zin aan te vullen: ‘Ik ben iemand die het niet kan laten om….’ En wees dapper genoeg om eerlijk te kijken in welke delen van je leven je niet vanuit die overtuiging kunt werken. Misschien kun je ze loslaten. En op zijn minst biedt die zin een manier om aan toekomstig werkgevers te presenteren waarom jij meerwaarde biedt.

De sprong wagen, het is niet zo eng als het lijkt

Onderneem actie! Ga naar jezelf en anderen uitdragen wat je wilt doen en onderneem activiteiten die te maken hebben met je droom.
Het is heel erg belangrijk om een netwerk op te bouwen. Veel banen worden zoals gezegd direct uitgegeven aan iemand die al bij de organisatie bekend is. Het is daarom van belang om jezelf in de kijker te spelen. Als je zelfstandig ondernemer wilt zijn is het des te belangrijker. Maar eigenlijk zijn we allemaal een beetje zelfstandig ondernemer. Doordat er zoveel tijdelijke contracten zijn is het steeds belangrijker dat jij jezelf als je eigen product beschouwt, daar in investeert en een goed netwerk opbouwt. Zo ben je minder afhankelijk van een vaste baan en krijg je gaandeweg meer kansen om te zijn wie je wilt zijn. Een netwerk opbouwen kan langs veel wegen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellingen, congressen of lezingen bijwonen over een onderwerp dat jij interessant vindt. Ook kun je online meepraten met Facebook- en Linkedin-groepen (een Linkedin-account is wel echt belangrijk om te hebben). Als je netwerken eng vindt, is het een goed idee om je in te schrijven voor een cursus op dit gebied.

Draag overal uit wat je wilt doen en praat er met plezier over. Op verjaardagsfeestjes, op netwerkborrels, met vrienden en online. Mensen geven anderen graag kansen. Als anderen weten wat jij wilt, maak je het makkelijker voor ze om je te helpen. Als je er bovendien met passie over praat is de kans groot dat ze dat inspirerend vinden en ook voor zichzelf een voordeel zien om met je samen te werken.

Durf ook te falen

In het grote plaatje geeft het echt niets dat je ooit aan een studie bent begonnen waarin je na een jaar toch maar bent geswitched naar iets anders dat veel beter bij je past. Denk je echt dat jij je daar over dertig jaar nog druk over maakt? Nee. Maar je maakt je over dertig jaar wel druk als je toestaat dat je blijft zitten in banen of studies die niet bij je passen. Hetzelfde geldt voor solliciteren of cursussen. Probeer gewoon verschillende omgevingen uit, ga verschillende gesprekken aan en als het niet bij je blijkt te passen: let it go. Iedere keer dat je iets laat gaan dat niet past heb je weer iets bijgeleerd over waar je wél heen wilt.

Wil je dan gaan solliciteren of een toffe opdracht binnenhalen als zelfstandig ondernemer? Probeer dan eens de pitch-methode. Schrijf een kort verhaaltje uit over jouw unieke kwaliteiten, wat jij een organisatie te brengen hebt en wat je uiteindelijke grote droom is. Wil jij bijvoorbeeld het onderwijs blijvend veranderen? Schrijf in een paar regels uit hoe jouw talenten en vaardigheden je gaan helpen deze passie te vertalen naar de werkelijkheid. Voorwaarde is dat je het binnen een minuut kunt vertellen zonder zo snel als Mickey Mouse te hoeven praten, en dat er plezier en doortastendheid doorspreekt in je verhaal. Door jezelf te dwingen jouw verhaal binnen een minuut te vertellen kom je heel snel tot de kern. Vraag ook vooral feedback aan vrienden. Test je pitch op hen uit.

Houd je droom levend

Tot slot: geloof in jezelf. Bevestig jezelf dat dit is wat je kunt en wilt. Je kunt je overtuiging versterken door meer kennis op te doen over dat wat jij interessant vindt. Lees boeken, luister naar Youtube-sprekers. Laat je inspireren en houd je droom levend. Iedere dag.

Wat een ontzettend inspirerende blog weer. Dankjewel Nienke! Ik hoop dat veel lezeressen van 2WMN deze informatie zullen gebruiken om hun leven een nieuwe en/of andere wending te geven op het gebied van werk en/of studie. Meer blogs lezen van Nienke? Bekijk haar blog!

38 reacties

Bente -

Ik snap wat je schrijft alleen praktijk maakt dingen lastiger.

Werk nu al aantal jaar met een leuke baan en zeker toekomstperspectief. Maar de baan i.c.m. met studie en persoonlijk leven is psychisch te zwaar.

Moeilijke momenten waarbij je je afvraagt waar je goed aan doet.

Mer -

Helaas is het niet zo vanzelfsprekend om de vrijheid te hebben om die keuze uberhaupt te maken. Je kan de gok wel wagen en het gaat er natuurlijk om dat je doet wat je leuk vindt! Maar in deze tijden ligt het werk niet voor het oprapen, en als je rekeningen moet betalen en een gezin moet onderhouden kan je soms simpelweg niet kiezen. Het is mooi omschreven, en absoluut waar maar zo positief als het gebracht wordt is 1 kant! Er zit ook een andere kant aan, die niets te maken heeft met lef en je hart volgen. Die heeft puur te maken met mogelijkheden en het feit dat je wel inkomsten moet hebben. Dan kan je nog zo graag een sprong willen wagen, niet iedereen zit in die luxe positie. Ik vind het wel jammer dat het zo makkelijk gebracht wordt.

Emma -

Wat een goed artikel! Ga zeker eens op een rijtje zetten wat hierboven aanbevolen wordt, want ik merk dat het voor mijn gezondheid niet goed is om te blijven doen wat ik doe. Ik heb ook veel meer in mijn mars, maar om een ander pad te gaan bewandelen is spannend, onzeker en is praktisch gezien momenteel wat lastig. Een artikel zoals deze is wel weer even een positieve schop onder de kont om uit de negativiteit te komen, dus thanks :)

Joyce -

Wow, wat een goed, inspirerend en volledig artikel. Je hebt dit echt supergoed geschreven en je raakt bij mij precies waar ik mee struggle. Ik ga proberen om met jouw tips aan de slag te gaan en wie weet kom ik er dan eindelijk achter wat mijn droombaan is!

R -

Wat een goed artikel. Zit zelf te denken aan twee opleidingen; secretaresse of assistent makelaar. Assistent makelaar heeft op dit moment meer waarde en heeft ook veel weg van secretaresse op veel punten. Heb al vanalles gedaan qua werk en wil graag switchen. Wat ik nog wel eng vind is dat ik niet erg goed ben ik bouwkunde, recht en vastgoed economie, tenminste dat denk ik aangezien ik geen ster ben in wiskunde. Heb toevallig volgende week gesprekken staan om mee te kunnen lopen op een makelaars kantoor en het allemaal van dichtbij te zien. Nooit geschoten is altijd mis! En tegenwoordig zijn papieren erg belangrijk, toevallig meer mensen die makelaardij gestudeert hebben en tips hebben? Of hoe je meer motivatie voor een opleiding krijgt?

Alice -

Erg herkenbaar, vooral de onrust die ik eigenlijk continu voel. Ik doe parttime waar ik een vierjarige HBO opleiding voor heb gevolgd en daarnaast werk ik als huishoudelijke hulp in de thuiszorg.. Niet echt wat ik voor ogen had. Het vreemde is echter dat ik soms meer plezier heb in het schoonmaken dan in het uitoefenen van mijn beroep. Hoe ik nu verder wil is me nog best onduidelijk. Ik heb altijd al geroepen dat ik nooit voor altijd mijn beroep zou willen uitoefenen, omdat ik het daar simpelweg niet leuk genoeg voor vind. Maar wat dan wel? Ik zou daar echt eens voor moeten gaan zitten en mijn talenten en passies op papier moeten zetten. Dankjewel Nienke, voor je motiverende artikel!

Floor -

Leuk uitgebreid artikel!

Ma -

@Kirsten: Misschien eerst eens even vakantie nemen of daarnaast verder uitzoeken wat je dan precies wil met dieren. EEN DING: het gaat erom dat JIJ je baan leuk vindt en niet of anderen dat vinden. JIJ moet het iedere dag doen en je geld verdienen. NIEMAND die voor jou geld gaat verdienen of weet wat jij echt ervaart.

Kirsten -

Dank je voor je reactie. Je hebt ook helemaal gelijk. Ik ga binnenkort eens even goed nadenken wat mij echt gelukkig maakt. Ik ben er wel achter gekomen dat je inderdaad je werk echt leuk moet vinden, afgezien van wat het verdient of hoe mensen erover denken.

Katy -

Het is niet zo vanzelfsprekend om werk te vinden in het werkveld waar je voor bent afgestudeerd… helaas

Suzanne -

Super artikel, ik snap het helemaal. Ik heb sinds 2 maanden een full time kantoorbaan waarvan ik dacht het bij mij zou passen omdat ik dacht en vond dat het normaal was dat je als 25 jarige full time aan de slag moet gaan. Man wat heb ik me daar op verkeken, wat ben ik ongelukkig daar. Ik heb dan ook besloten daar per 31 dec. weg te gaan en lekker aan de slag te gaan met mijn eigen creatieve webshops! Omdat iets ‘normaal’ lijkt te zijn omdat het zo ‘hoort’ wil niet zeggen dat het bij je past en je gelukkig maakt! Ben mezelf heel hard tegengekomen!

Saskia -

Dit is echt een goed gastartikel zeg! Ik heb zelf een baan waar ik me goed bij voel en ik heb het naar me zin bij het bedrijf. Ik studeer nog deeltijd HBO en als ik dat afgerond heb wil ik voor mezelf wel even een evaluatiemoment inplannen. Wil ik dan toch misschien een hogere/andere functie? Ik weet het nog niet, de tijd zal het leren denk ik.

Suzanne -

Bedankt voor dit artikel Nienke, je schudt me hier echt mee wakker. Ik ben al 3 jaar afgestudeerd maar heb nooit een baan in die sector kunnen vinden (deels vanwege de economie, deels omdat ik niet gepassioneerd was/ben over de studie/sector). Werk nu al jaren in de horeca en dat staat me steeds meer tegen. Ben al aan een cursus ICT begonnen (wel leuk maar ook niet 100% mijn ding). Waar ik wel gepassioneerd over ben zijn dieren. Altijd al geweest, maar nooit echt beseft dat ik daar iets mee moet doen. Nu wel. Bedankt!

Suzanne -

Ik ben 2 keer gestopt met mijn studie door faalangst, daarnaast heb ik cursussen gevolgd. Ik ben er al 5 jaar mee bezig en ik heb het idee dat ik niet verder kom en dit ook niet zal gebeuren. Het voelt niet goed en ik weet niet welke kant ik op moet. Vorig jaar rond deze tijd zat ik in een diep dal, dus ben gaan werken ipv studeren.
Dit artikel zorgt ervoor dat ik meer actief wil nadenken en actie wil ondernemen om te zoeken naar een baan die bij mij past. Het is eng, lastig en moeilijk; een enorme uitdaging. Het artikel daagt me uit, en dat vind ik een heerlijk idee! Top, bedankt voor het schrijven en publiceren hiervan!

Sabine -

Hee Suzanne,
dat bericht had ik kunnen plaatsen, wat herkenbaar. You are not alone! Het helpt bij mij heel goed om er mega open over te zijn en het aan iedereen te vertellen, dan wordt het voor mezelf ook minder groot. Ik blijf wel rustig aan studeren en merk echt dat het al beter gaat. Wie weet lukt dat diploma wel gewoon dit jaar!

Nienke - Jong Burnout -

Dapper hoor, meiden! Ik heb veel bewondering voor jullie openheid :-)

Margot -

Wat een fijn artikel! Ik heb nu een jaar geleden een heel spannend besluit genomen en mijn vaste baan opgezegd. Het paste helemaal niet meer bij me en hoewel ik nog geen alternatief had heb ik toch de beslissing genomen daar te stoppen. Daar heb ik geen spijt van gehad! Ik ben voor mezelf begonnen en werk nu deels aan mijn blog en deels voor klanten. Genieten!

Tamara -

Wat een goed en interessant artikel!!

Felicia -

Wat een ontzettend fijn en goed geschreven artikel! Ik moet hier van mezelf echt wat mee gaan doen.
Al maanden heb ik telkens het gevoel dat ik iets anders wil, maar ik weet gewoon niet wat precies. Mijn huidige baan is prima, veilig, maar eigenlijk niet de richting die ik leuk vind en daarmee voor mij niet uitdagend. Maar welke richting wil ik dan op? Dat is de grote vraag. Als ik iets denk te willen, bedenk ik me daarna meteen of dat ik dat wel écht wil en of ik dat wel echt kan. Die twijfel en onzekerheid, vreselijk.
In mijn vrije tijd ben ik sinds een tijdje bezig met fitness en krachttraining en dat vind ik leuk. Daardoor twijfel ik over een opleiding tot personal trainer. Maar ik weet niet zeker of dit wel echt is waar ik gelukkig van word, waardoor ik de stap niet durf te nemen. Ook visagie vind ik ontzettend leuk, maar de stap om daar mijn werk van te maken durf ik niet te nemen onder het mom van ‘Er is toch geen werk in te vinden en mijn talent is niet zodanig groot dat ik er wel uitspring’.

Cindy -

Heel fijn artikel. Ik ben al een paar keer uit mijn comfort zone gestapt door te solliciteren op een andere werkplek, zonder resultaat helaas. Graag zou ik het nu weer willen, maar het is verstandiger om even in mijn comfort zone te blijven, wat werk betreft, omdat ik nu zwanger ben. Ik sla het artikel op (sowieso is jongburnout.nl een hele fijne site)

Lindsey Beljaars -

Wat een fijn en inspirerend artikel. Ik heb nu een fulltime baan waar ik me heel fijn bij voel. Studeer daarnaast deeltijd HBO dus voor nu laat ik het even lekker zo! :)

Kirsten -

Goed artikel. Ik zit nu eigenlijk midden in de situatie waarin ik niet weet welke kant ik op wil. Ik heb hbo rechten gestudeerd en daarna ben ik doorgegaan met rechten aan de universiteit. Nog voordat ik was afgestudeerd ging ik solliciteren en werd ik direct aangenomen. Zonder echt de tijd te hebben gehad om echt uit te kunnen zoeken wat ik wilde, accepteerde ik de baan. Ten slotte, wat is nou mooier dan direct na je studie aan het werk te kunnen. Vrij snel werd ik advocaat en dat ben ik nu een aantal jaar. Toch zit ik eigenlijk helemaal niet op mijn plek. Veel mensen hebben meteen een vooroordeel over dit beroep. Als iemand vraagt wat voor werk ik doe zeg ik vaak niet wat ik daadwerkelijk doe. Ik praat er een beetje omheen en zeg vaak dat ik werk op een advocatenkantoor, maar niet als wat. Maar hoe vaker ik erover nadenk, hoe meer ik zeker weet dat ik dit niet voor altijd wil blijven doen. Ik houd van dieren en denk echt dat daar ergens mijn passie ligt. Echter, alle meningen houden me tegen (zonde van zo’n studie om hiermee te stoppen, zonde van je baan etc.). Maar erger nog, mijn eigen gevoel houdt me tegen. Ik moet mezelf ervan overtuigen om inderdaad een nieuwe stap te zetten, maar eerlijk gezegd denk ik dat dit nog wel even duurt..

Willemijn -

Voor mij klinkt het toch ook wel alsof je er al bijna bent. In je comment lees ik heel duidelijk dat je eigenlijk al wel weet dat de advocatuur niet (meer) je ding is. :) Volgens mij is het enige dat je nog tegenhoudt de angst voor de mening van je omgeving en je eigen oordeel die je over jezelf geeft als je zou stoppen met je vak (en hoe liefdevol/eerlijk is dat naar jezelf toe?). Succes! :)

Kirsten -

Dank je voor je reactie Willemijn! Inderdaad, ik denk dat het ook voor een groot deel mijn eigen gevoel is. Het voelt toch als een soort van falen hoe stom dat misschien ook klinkt. Ik heb denk ik gewoon nog even de tijd nodig. Ik zal het melden als ik de stap heb genomen ;). Jij nog veel succes (en geluk) met je zwangerschap!

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Wat een enorm fijn artikel. Ik werk deels in loondienst en deels voor een baas. Ik durf de stap gewoon niet te nemen om m’n baan op te zeggen maar zoals Nienke ook zegt: je moet risico’s nemen. En ja, dat is mega eng voor iemand zoals ik die het liefste gewoon zekerheid heeft. Zou je denken dat het freelanceleven dan ook niet echt perfect voor mij is 😉 maar ik heb zoveel ideeën en ik kan zoveel meer dan ik nu in loondienst doe. Echt een motiverend artikel! Fijn, dankjewel Nienke!

Nienke - Jong Burnout -

Dankjewel! :-) Ik wens je de moed om te durven. Bekijk het zo: als je het nu in de beperkte tijd die je hebt al voor elkaar hebt gekregen om voor de helft voor jezelf te kunnen werken, hoeveel meer krijg je dan nog voor elkaar als je er helemaal voor gaat?

@ Willemijn & Martine: hadden jullie niet ook ooit een artikel over het moment dat jullie de sprong waagden om de logopedie op te zeggen en vol voor jullie blogs te gaan?

Martine -

Ehm… ik weet wel dat we toen een video hebben gemaakt op LiveLifeGorgeous met ‘persoonlijk: groot nieuws’ waarin we het aankondigden maar een artikel zou ik zo 1,2,3 even niet weten. Misschien heb jij een beter geheugen dan ik Nienke haha

Nienke - Jong Burnout -

Denk dat ik die bedoel 😉 Maar wel een goed voorbeeld, want de positieve energie spat er vanaf in die video!

Martine -

Er viel toen ook een enorme last van onze schouders 😉

Susan -

Nou, wat toevallig. Ik heb vanmiddag een kennismakingsgesprek bij een loopbaancoach.
De tips van Nienke zijn alvast een goed begin!

Madebyuna -

Onwija leuk en inspirend stuk! Ik zit nu in mijn laatste naar Hbo en zit me continue af te vragen welke stap ik hierna ga nemen. Wat is verstandig, maar ook zeker waar ligt mijn passie! Ga ik een master doen ja of nee. Ookal is dit verhaal gericht op carriere switch ik denk dat je het bij veel werk/studies kan gebruiken! Ik ga je tips gebruiken:)

Chantal -

Wat een goed artikel. Ik heb begin dit jaar een switch gemaakt. Ik was een jaar of 6 tandartsassistente. Toen ik mezelf realiseerde dat ik dit eigenlijk helemaal niet de rest van mijn leven wilde doen, ben ik gaan nadenken wat ik wél zou willen doen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op directiesecretaresse/managementassistente. Daar volg ik nu een studie voor en ik werk op een hele leuke werkplek. Ik heb zelfs besloten als ik deze studie helemaal afgerond heb dat ik een andere studie achteraan ga doen en dat is Human Resource. Ik vind het super als mijn baas mij bij het personeel betrekt d.m.v. beoordelingsgesprekken enz. dat ik daar serieus een studie voor wil gaan doen zodat ik me daar nog verder ik kan verdiepen!

Willemijn -

Tof om te lezen! 😀

Sharity -

Jeeeh! Geweldig artikel. Ik ben een jaar geleden uit mijn confort zone gestapt! Weg uit de sleur van ongelukkigheid, op naar een nieuwe job waar ik nog niet van wist of het bij me zou passen. Het was de beste keuze OOIT! Alleen het zeggen dat je ontslag neemt laat al een rugzak van elende afdoen! Ja het was spannend, eng en vooral onzeker voor wat er komen gaat. Maar ik koos liever voor een frisse wind met half jaar contract dan een ongelukkig leven met vast contract. Die frisse wind is de plek waar ik nu nog steeds blij ben! X

Raïsa -

Interessant artikel! Ik denk er weleens over na maar dan denk ik ook: ik heb niet echt een goede, bijzondere opleiding, geen specialisatie en ook geen jaren werkervaring…. Daarom blijf ik nu waar ik zit, terwijl er zat andere dingen zijn die ik zou wille

Nienke -Jong Burnout -

Hi Raïsa, weet je wel in welke richting je iets zou willen doen? Dan kun je daar misschien naartoe werken. En denk ook eens aan een dag of week meelopen met een afdeling of organisatie die je leuk vindt. Een soort werkvakantie, zeg maar. Om ervaring en contacten op te doen. Als je plezier en motivatie uitstraalt zijn veel mensen bereid te helpen. Misschien wil je baas wel meebetalen aan een cursus of je een paar maanden uitwisselen tegen een werknemer van een ander bedrijf, zodat jullie allebei kunnen bijleren (die andere werknemer en jij). Geloof in jezelf en toon initiatief! You can do it 😊 En Steve Jobs had ook geen diploma (Google maar eens, zo zijn er meer succesvolle mensen zonder diploma). Brad Pitt heeft jarenlang in de horeca gewerkt voordat hij eindelijk ontdekt werd. Bijzondere ervaring is niet altijd noodzakelijk. Die bouw je vanzelf wel op!

Kelly -

Inspirerend artikel! Ik ben nog bezig met mijn opleiding, dus nog niet zo van toepassing op mij, haha.

Reageer ook