Een schoon huis met huisdieren

Huisdieren zijn heerlijk om te hebben. Ze maken je aan het lachen, komen je knuffelen en voor hun ben je als baasje het aller belangrijkste in hun leven. Een nadeeltje alleen, ze kunnen je huis nog wel eens besmeuren, om over al die haren nog maar niet te spreken. Zo houd je een schoon huis met huisdieren.

Tips tegen geurtjes

Als je een huisdier hebt, zeker als ‘ie wat groter is, dan ontkom je er niet aan dat je huis naar hem of haar zal ruiken. Dat hoort er gewoon bij. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het niet te overheersend wordt. Dit zijn mijn belangrijkste tips tegen vieze geurtjes:

1. Was regelmatig hun kussen, kleedjes, knuffels en andere speeltjes waar geurtjes in kunnen zitten. Als je ze niet meer schoon krijgt, gooi het dan weg en schaf het opnieuw aan.

2. Laat je huisdier in een andere ruimte dan de woonkamer slapen. Zoals de hal, de overloop of de bijkeuken. Dit scheelt ‘s ochtends behoorlijk, omdat de woonkamer ‘s nachts zo even goed kan ventileren. Dit kan wel alleen als je hier de ruimte voor hebt en je huisdier in de betreffende ruimte lekker kan liggen (niet te koud of op de tocht).

3. Zuig regelmatig de bank, stoelen en andere stoffen objecten in de woonkamer. Of je huisdier nu wel of niet op je meubels mag liggen, er zitten hoe dan ook haren op. Houd je meubels fris door ze regelmatig af te zuigen.

4. Ruiken je meubels naar je huisdier? Strooi een dun laagje waspoeder op je meubels, laat het een paar uur liggen en zuig het daarna op. Zorg ook dat je je gordijnen regelmatig wast, evenals plaids/dekentjes op de bank.

5. Ventilleer je huis goed! Super belangrijk. Zo belangrijk dat hij eigenlijk als eerste genoemd had moeten worden. Zorg dat je altijd een raampje of ventilatierooster open hebt staan, zodat er continu frisse lucht binnen komt. Zet regelmatig de deuren en ramen wijd open.

6. Naast stofzuigen is ook regelmatig dweilen van belang. Dit zorgt voor een heerlijke frisse geur in huis.

7. Heeft je huisdier een ongelukje op je vloer(kleed) gehad? Dan zul je wel flink balen want ieder baasje weet dat die geur maar moeilijk weg te krijgen is. Maar het schijnt dat Biotex de geur kan elimineren doordat het de enzymen uit de urine af kan breken. Het is het proberen waard! Ook heb ik wel eens gehoord dat baking soda hetzelfde zou doen.

8. Geurstokjes en geurkaarsen zijn mijn beste vriend! Een van de twee staan regelmatig in mijn woonkamer een fijne geur te verspreiden. Zoals eerder gezegd, ook al is je huis helemaal schoon, waarschijnlijk zul je altijd wel een vleugje huisdier ruiken. Geurstokjes of geurkaarsen zijn dan ideaal om een lekker fris ruikend huis te hebben.

En verder…

Er is meer dan alleen die huisdierengeur… Zoals haren, modderpoten, speelgoed en ga zo maar door!

Regelmatig stofzuigen

Het ene dier verhaart meer dan het andere dier. Noa, van Martine, verhaart maar heel weinig dus Martine stofzuigt eens in de paar dagen. Saar daarentegen verhaart flink, het hele jaar door. Hierdoor stofzuig ik iedere dag. In het begin heb ik me afgevraagd of dit normaal is, maar gelukkig ben ik niet de enige. In de ruiperiode stofzuig ik trouwens vaak 2 keer per dag, want dan zorgt één keer aaien al voor een flinke pluk haar op de grond. Irritant, maar het weegt niet op tegen alle liefde die we van Saar krijgen.

Kledingroller

Last van haartjes op bekleding en geen zin/tijd om de stofzuiger erbij te pakken? Pak zo’n kledingroller van plakband en ga hiermee over je meubels. Bye bye haartjes!

Mand voor speeltjes

Allereerst al dat speelgoed. Hondenbaasjes (en misschien ook wel kattenbaasjes?) zullen het wel herkennen: je hond heeft een gekke bui en besluit al zijn speeltjes tevoorschijn te toveren en op je voeten te gooien. ‘Spelen, baasje!’ Al dat rondslingerende speelgoed is een behoorlijke ergernis. Ruim al het speelgoed op op één plek, zoals een mand of een bak.

Of nog beter, leer je hond het commando ‘Opruimen’. Ik heb ooit eens een filmpje van een hond gezien die bij het horen van dit commando al zijn speeltjes in zijn speelgoedmand deed. Wow, hoe cool is dat! Ik ben nog steeds bezig om Saar dit te leren.

En tot slot, bedenk je, als je een huisdier hebt of wilt nemen, dat een huis met een huisdier nu eenmaal sneller vies wordt dan een huis zonder huisdieren. Is dat erg? Nee, want er wordt in geleefd en je krijgt zo veel liefde en plezier terug van die schatjes! Je huisdier moet wel kunnen leven in je huis en een beetje extra rommel/viezigheid hoort daar nu eenmaal bij. Heb je hier geen zin in of kun je hier echt niet tegen, bedenk je dan of het hebben van een huisdier wel bij je pas. Maar ik zeg, boeiend dat er een keer een hondenpoot op je vloer te zien is of de haren van de kat over het laminaat dwarrelen. Als het maar geen zwijnenstal wordt! 😉

Zo, dit waren mijn tips voor een schoon huis met huisdieren. Ik ben heel benieuwd of jullie nog goede tips hebben! Zo ja, deel ze met ons in de comments. 

P.S. Het is behoorlijk op het hebben van een hond gericht, omdat dat mijn enige ervaring is. Als jij een ander huisdier hebt, vul aan bij de comments! Hoe meer tips, hoe beter!

37 reacties

Mio -

Geursticks en dat soort sterke geuren zijn vreselijk voor katten (en soms nog giftig ook). De hebben een hele goede neus, wat voor ons lekker ruikt is voor hen een vieze geur. Ze kunnen er van gaan sproeien of in huis plassen. Dus beter van niet !

Renate -

Ik heb thuis een grijze vloer en een witte kat die enorm veel haren verliest. Dus meestal doe ik elke dag stofzuigen en dan zuig ik af en toe wat waspoeder erbij op. Dan ruikt het huis heerlijk schoon gelijk en ben je van veel geurtjes af. Ook schep ik elke dag de drolletjes uit de kattenbak en verschoon ik het twee keer per week.

Amber -

Ik woon in een klein appartement met een cavia, konijn en 3 katten. Het is gewoon een kwestie van bijhouden en inderdaad erg veel stofzuigen, ik kan echt geen dag overslaan. Alles van z’n plek, kussens e.d. stofzuigen, zo ook de krabpaal. Ik gebruik vaak een rubberen handschoen, dit werkt vaak beter dan stofzuigen. Ventileren is ook echt een must. Ik heb overdag, hoe koud ook, veel openstaan en ik gebruik veel geurkaarsen en dergelijke. Ik merk vaak als ik een weekje weg ben geweest en mijn vriend alles dicht heeft gehouden dat de geur gelijk op m’n adem slaat, echt zo smerig. Hij rookt ook nog eens, poetst niet en heeft de boel altijd dicht (+ de kattenbak wordt 1x in de 2 dagen uit gedaan terwijl ik dit 2x per dag doe). Zo merk je echt even het verschil en het duurt zeker 2 dagen voor de geur het huis uit is. Hij denkt dat een uurtje luchten voor ik thuis kom wel genoeg helpt, grapjas.

Eva -

Goede tips en heel herkenbaar. Ik heb een cocker spaniel pup (waterballet met die lange oren), mechelse herder (kort harig zei mn man, zie je minder, verhaard minder , uhuh…..) en konijntje (die onze pup strootjes aan geeft dus die vind je ook overal terug) in huis dus tja, stofzuigen, dweilen en speelgoed opruimen behoren hier tot de orde van de dag! Voel me net een moeke af en toe, haha

Amy-Denise -

Goede tips deel je! Ik heb zelf twee katten en een waterschildpad. Gelukkig geen last van geurtjes in huis. De kattenbak schep ik meerdere keren per dag uit en onze schildpad heeft een goede filter in haar aquarium die ‘schildpadgeurtjes’ tegenhoudt. Verder moet er wel vaak gestofzuigd worden maar dat neem ik er graag bij. Zou mijn beestjes niet meer kunnen missen!

Sanne -

Een ruikende hond, of een huis dat naar hond ruikt vind ik vreselijk. Wij hebben een schapendoes (lang harige hond) en alleen als hij nat is ruik je hem, verder niet gelukkig. Wat vooral leuk is, is dat onze hond dol is op in vieze modderige plassen te spelen…… Boos kan ik niet op hem worden het is te hilarisch om te zien hoe hij zich vermaakt. Gevolg is dat ik hem moet spoelen met de tuinslang en vervolgens föhn of hem zijn hondenbadjas aandoe. Verder stofzuigen we elke paar dagen, maar haren kom je overal tegen maar ja hij is ook altijd overal waar jij ook bent haha

Sacajawea De Wilde -

Hoi Willemijn.
Wat een leuke tips. Wij hebben 4 katten en inderdaad er zitten overal haren. Daarom is bij ons ook dagelijks stofzuigen of vegen een must. :)

Lynn -

Oh en de furminator.. Is niet z’n goed plan. Ik ben trimster en heel veel vachten haan kapot door het lange gebruik hiervan. Om een lang verhaal kort te maken: furminator is echt heel heel slecht voor de vacht en maakt de huid en vacht kapot, waardoor op den duur het verharen alleen maar erger word. :)

Lynn -

Hay! Tipje: als Saar weer in haar ruiperiode zit kan je een afspraak maken bij een trimsalon. Die helpen haar (en jou! 😉 )door de periode heen door haar een speciale rui behandeling te geven. Zo duurt het extra haren minder lang, is ze weer fris gewassen en is het haren minder. :) leuke tips verder!

Geanne | It's About Beauty -

Ik heb nog een handige tip voor iedereen met een stoffen bank of stoel waar je huisdier vaak op ligt. Koop bij de Action zo’n goedkope ‘ramenwisser’ voor de douche en ga daarmee (droog) over de stof heen. Alle haar komt direct los en je kunt het er zo vanaf halen. Werkt ook voor deurmatten, als je kat/hond daar net als de mijne graag op ligt.

Ingrid -

Thanks morgen ritje Action, want inderdaad die matten en bank… 😉

D -

Wij hebben een kat, ze is echt ienieminie. Ze maakt alleen troep voor 100! En die haren…. 😑 Geen tips hier, behalve dat ik vaak ook 1x per dag stofzuig.

Marianne -

Ik heb 2 jack russels.
De ene verhaard amper en de andere als een malle het hele jaar door.
Sinds een tijdje heb ik een borstel (een soort furminator) en na een aantal keren gebruiken is het verharen al een stuk minder.
Wel moet ik het dagelijks bijhouden anders heeft het weinig zin heb ik gemerkt.
Wel opletten geblazen want deze soort borstel kun je alleen gebruiken bij honden met een ondervacht/onderwol (chihauhau’s ,maltezers,yorkjes enzo.).

Schapenvet geven helpt ook om het verharen een stukje makkelijker te laten gaan.
Dit kun je gewoon bij de dierenwinkel kopen in blokjes of een fles.
Dit doe ik door het eten en hierdoor krijgt de vacht meer glans en word het mooi verzorgt.
Het helpt dus ook om ze door de ergste periodes van rui heen te krijgen zodat alle losse haartjes goed los komen en het geen weken duurt voor alles eruit is.
Dit is hier in combinatie met de borstel de holy grail 😛

Marianne -

Bij chihauhau’s ,maltezers,yorkjes enzo dus niet want die hebben geen ondervacht/ onderwol!

Ingrid -

Dacht al mijn labjes hebben ondervacht maar bij logeerhondje een Yorkshire nooit gevonden :)

Ingrid -

Zo herkenbaar met 2 labradors en 1 Golden retriever (ooit ook begonnen met 1 asiel hond… Tja dat zijn er nu 3, zwak voor zielige honden) lang leve de furminator inderdaad maar ook hier niet genoeg aan.
Willemijn toevallig een tip voor fijne betaalbare geurstokjes? Action werkt niet hier, Rituals vrij duur gezien de korte tijd dat ze hier werken… Dus jij de ultieme tip?

Willemijn -

Helaas nog niet gevonden haha! Als ik ze ontdek, laat ik het weten 😉

Ingrid -

Haha zelfde zoektocht dus!

Mare -

Bedankt voor zulke goede tips, heb hier echt iets aan!
@Willemijn: Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat Saar goed reageert op Jelle? Heb je Saar laten wennen met kleine kinderen in de buurt? Want ik hoor zo vaak dat honden jaloers worden en dat er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan.

Mila -

Goed voer scheelt ook enorm! Mijn hond eet vers vlees en zij stinkt al een stuk minder dan de hond van de buren die supermarktbrok eet… de geur die daar vanaf komt. Pffff… Met mijn katten net zo. Goed voer doet ook veel!

Mariska -

Ik doe altijd geurbuiltjes voor de stofzuiger in de stofzuigerzak. Ruikt heerlijk nadat je stofgezogen hebt. Doe ik altijd voordat de visite komt. En verder veel yankee candles. Favoriet is fluffy towels geur.

Dominique -

Ik heb chinchillas en die klimmen de hele nacht voor hun volière .. overal door huis zaagsel. . Keutels want die vliegen eruit met rond rennen en haren maar ag. Stofzuigen en klaar . Ze ruiken in ieder geval niet In tegenstelling tot andere knaagdieren

Kelly -

Het is allemaal heel herkenbaar, handige tips ook. Bij mij thuis moeten we ook dagelijks stofzuigen maar dat is niet zo gek met 4 cocker spaniels.

Suzanne -

Wij hebben overal haren in huis door onze hond. Maar het is een schatje, dus dan maar haar

joyce -

Heel herkenbaar! Onze pup verhaart heel erg en die witte haren vind je overal ook het spelletjes fenomeen is erg herkenbaar. Is ook fijn als je erop gaat staan…

Murl -

Hebben jullie wel eens een hondenbostel geprobeerd die je op je stofzuiger kunt klikken? Op deze manier komen er vaak meer haren van af. Voor hij is het heel herkenbaar! Als mijn teckel in de rui is dan kan ik ook blijven borstelen en stofzuigen.. Er komt geen einde aan! ( dat lijkt dan zo he )

Margot -

Wij hebben één kat en die is ook nog veel buiten, dus het valt wel mee hoeveel ik er van merk in huis. :-)

fleur -

Aller eerst nog van harte gefeliciteerd met Jelle!!! Heel veel geluk samen!!! Fijn dat Saar goed op Jelle reageert!
Leuk artikel, heb zelf 2 katten :) en hou zelf enorm van een schoon/ opgeruimd huis. Mijn katten ruiken niet maar wel overal haren, de kattenbak -die wel ruikt ;)- en vieze pootjes op de vloer bij het van buiten naar binnen gaan. Als wij er niet zijn komen ze niet in de woonkamer, dat scheelt veel! Verder om de dag stofzuigen. M’n vriend vindt dat helaas een beetje overdreven en hij ziet het minder snel…

Dita -

Wij hebben 2 katten in huis. Ik stofzuig elke dag en inderdaad kledingrollers zijn een must! Verder maken onze katten niet veel vies. De kattenbak moet elke dag even schoongemaakt worden, maar nu ik zwanger ben mag ik dat niet doen en is het de taak van mn vriend geworden 😉

Drie -

Ik kan me voorstellen dat je bij een hond veel moet schoonmaken om de geuren wat te neutraliseren. Wij hebben een kat. Qua geur valt dat wel mee maar ik vind wel óveral haren. Stofzuigen (grond en bank) is dus geen overbodige luxe. Gelukkig mag ze niet op alle stoelen komen en slaapt ze in de bijkeuken ‘s nachts.

Lucy -

Ik heb ratjes, dat zijb hele schone beestjes die zichzelf de hele dag poetsen dus als ik de kooi een beetje schoon houd merk je daar niks van, behalve het incidentele plasje als ze te lang uit de kooi zijn en het niet meer , haha!

Lucy -

Niet meer houden, dus :)

PinkFairy -

Bij ons slaapt de hond gewoon in de slaapkamer, maar het is een klein beestje dus je ruikt hem nauwelijks. Verder is ventileren idd heel erg belangrijk, ook als je geen huisdieren hebt. En je hebt gelijk, gewoon accepteren dat het met huisdieren niet allemaal zo steriel kan zijn.

Eva -

Leuke tips! Ik heb zelf geen hond maar wel een hamster. Die geeft op zich niet veel geur af. Maar ik heb wel een bepaalde korrel qua bodembedekking in plaats van zaagsel. Dat is dan ook mijn enige tip :-)
Fijn weekend,
Eva

Laura -

Heb je al eens een furminator borstel voor Saar geprobeerd?
Dit haalt ook de losse haren van de ondervacht weg, bij mijn katten werkt ie echt als een malle!

Ik ben trouwens ook wel benieuwd hoe Saar reageert nu Jelle geboren is, snapt ze het allemaal een beetje? :)

Willemijn -

Ja zeker, grote favoriet hier! Helaas is het alleen niet genoeg haha! Het helpt maar een klein beetje. Saar reageerde heel goed op Jelle. Nu is ze een weekje logeren bij Djurre’s ouders want Jelle had wat opstartprobleempjes en daardoor konden we niet genoeg aandacht aan d’r geven. :( Morgen kunt ze gelukkig weer thuis 😀

Ingrid -

Jaas een hond is echt een gezinslid, die mis je, anders ben je niet compleet. Fijn dat Saar en Jelle zo goed samen gaan, had ook niet anders verwacht gezien het karakter van Labradors.. Fijn weer knuffelen korgen met Saar <3

Reageer ook