De 5 talen van de liefde

Een tijdje terug vond ik via instagram de theorie over de 5 talen van de liefde (5 Love Languages) van Gary Chapman. Hij heeft beschreven dat iedereen een andere taal van de liefde spreekt en stelt dat als partners niet dezelfde taal spreken, ze zich nooit volledig geliefd door elkaar zullen voelen. Ik vond het interessant en zocht hier meer over uit.

Gary Chapman (relatietherapeut en filosoof) schreef zijn boek ‘The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate’ in 1995 en binnen no time werd het een bestseller. Hij beschrijft dat er problemen kunnen ontstaan wanneer we als geliefden niet dezelfde taal spreken. Als de één een liefdesgebaar van de ander niet kan lezen, hoe kunnen we ons dan geliefd voelen? Hij stelt dat we onze liefde niet moeten uiten in onze eigen ‘favoriete taal’, maar in die van onze partner.

Gary Chapman beschrijft 5 talen:

  1. Words of Affirmation (lieve woorden)
  2. Acts of Service (iets doen voor een ander)
  3. Receiving Gifts (een gebaar in de vorm van een klein of groot cadeau)
  4. Quality Time (ongestoord bij elkaar kunnen zijn en oprechte aandacht)
  5. Physical Touch (aanraking, intimiteit)

Hieronder kun je lezen hoe ze uitgelegd worden op de website van het boek.

Words of Affirmation

Actions don’t always speak louder than words. If this is your love language, unsolicited compliments mean the world to you. Hearing the words, “I love you,” are important – hearing the reasons behind that love sends your spirits skyward. Insults can leave you shattered and are not easily forgotten. Kind, encouraging, and positive words are truly life-giving.

Acts of Service

Can vacuuming the floors really be an expression of love? Absolutely! Anything you do to ease the burden of responsibilities weighing on an “Acts of Service” person will speak volumes. The words he or she most want to hear: “Let me do that for you.” Laziness, broken commitments, and making more work for them tell speakers of this language their feelings don’t matter. Finding ways to serve speaks volumes to the recipient of these acts.

Receiving Gifts

Don’t mistake this love language for materialism; the receiver of gifts thrives on the love, thoughtfulness, and effort behind the gift. If you speak this language, the perfect gift or gesture shows that you are known, you are cared for, and you are prized above whatever was sacrificed to bring the gift to you. A missed birthday, anniversary, or a hasty, thoughtless gift would be disastrous – so would the absence of everyday gestures. Gifts are visual representations of love and are treasured greatly.

Quality Time

In the vernacular of Quality Time, nothing says, “I love you,” like full, undivided attention. Being there for this type of person is critical, but really being there – with the TV off, fork and knife down, and all chores and tasks on standby – makes your significant other feel truly special and loved. Distractions, postponed dates, or the failure to listen can be especially hurtful. Quality Time also means sharing quality conversation and quality activities.

Physical Touch

This language isn’t all about the bedroom. A person whose primary language is Physical Touch is, not surprisingly, very touchy. Hugs, pats on the back, holding hands, and thoughtful touches on the arm, shoulder, or face – they can all be ways to show excitement, concern, care, and love. Physical presence and accessibility are crucial, while neglect or abuse can be unforgivable and destructive. Physical touch fosters a sense of security and belonging in any relationship.

Interessant toch? Ik denk dat het mij zo aanspreekt omdat het iets is wat ik echt herken. Djurre en ik spreken inderdaad soms verschillende liefdestalen. Dan loop ik bijvoorbeeld op hem te mopperen omdat hij niet ‘lief genoeg’ is. Waarop hij vervolgens heel vrolijk zegt: ‘Maar we hebben toch heerlijk samen gegeten en film gekeken vanavond?’ Hij uit en vindt liefde denk ik in Quality Time terwijl ik het meer zoek in Words of Affirmation. Op de website vond ik een test waarmee je erachter kunt komen wat jouw liefdestaal is (klik!). Ik heb hem zelf ook gedaan en dit kwam er uit mijn test:

12 punten op Words of Affirmation
6 punten op Acts of Service
6 punten op Physical Touch
5 punten op Receiving Gifts
1 punten op Quality Time

Ha! Interessant! Dat ik hoog zou scoren op Words of Affirmation en Acts of Service wist ik van te voren. Dat is inderdaad heel belangrijk voor mij. Hierin zoek ik bevestiging van liefde. En dit is ook vaak een manier waarop ik liefde uit. Zo zorg ik graag voor Djurre. Ik maak graag zijn favoriete eten, doe vaak mijn best om hem te ontlasten of te helpen en ik spreek vaak complimentjes uit. Wat ik nu ingezien heb is dat ik ook verwacht dat ik dit terugkrijg in deze vorm en hierdoor wel eens teleurgesteld ben. Djurre is niet van de lieve woordjes en is ook niet zo zorgzaam aangelegd. Houdt hij minder van me omdat hij deze dingen niet doet? Nee, hij toont liefde alleen anders! Hij uit liefde meer op het gebied van Quality Time, ik denk dat dat zijn high score zou zijn (ik ga hem vragen de test in te vullen, hihi). En doordat we duidelijk anders scoren ontstaat er soms een soort ‘miscommunicatie’ die voor onzekerheid kan zorgen.

Ik kan me zo voorstellen dat je ‘profiel’ misschien ook voor een klein deel onderhevig is aan verandering. Zo scoor ik denk ik heel laag op Quality Time omdat ik vind dat dit voldoende aanwezig is in onze relatie en op Words of Affirmation hoger omdat ik, zoals ik hierboven schreef, dit wel eens meer zou willen zien. Je beantwoordt de vragen al gauw in het daglicht van hoe je relatie op dit moment is, denk ik.

Ik vond het ontzettend leuk om hier eens bij stil te staan en het met Djurre over te hebben. Het zorgde voor nieuwe wederzijdse inzichten en een fijn gesprek. Ik ben nooit zo’n fan van één theorie en verklaar deze dan ook niet heilig, ofzo, maar ik neem er weer een klein stukje van mee.

Herken jij iets uit dit artikel? Welke van de 5 liefdestalen spreek jij? En spreken jij en jouw partner dezelfde taal?

26 reacties

blauwgrietje -

liefde is een prachtige manier om een verbintenis met andere te zoeken. als de leifde eenmaal groeit dan haal je er zoveel meer uit, zelf heb ik onlangs een leuk iemand leren kennen via een borrel het was daar erg gezellige en ze hadden een soort van spel als je zelf eens wilt gaan kan je kijken via http://www.loveborrel.nl en anders moet je even google naar hun facebook pagina erg leuk om eens te proberen.

Nienke -

“Just because somebody doesn’t love you the way you want them to doesn’t mean they don’t love you with everything they got”

Sarah -

Wat leuk!! Ik ken dit boek al jaaaaaaaren en dit is de eerste keer dat ik er iets over lees op een NL blog!! Ik kan iedereen deze test/boek enorm aanraden!! Niet alleen partner, maar ook ouders, vriendinnen etc etc. Als je nog een goed relatieboek zoekt: Love & Respect (schrijver iets met een E….Emerson ofzo) is ook goed. En voor een “karaktertestje” is StrengthsFinder van Tom Rath heeeeel goed!! Leuk voor een artikel ook!! Heeft mij ook echt geholpen met hoe ik gedrag van andere mensen verklaar.

Maxie -

Super leuk artikel, oa doordat het eigenlijk een luchtig maar ook diepgaand onderwerp is. Persoonlijk scoor ik het hoogste op ‘Words of Affirmation’ en ‘Physical Tough’. Grappig dat dat ook hetgeen was waar ik als eerste aandacht.

Nienke -

Wat schrijven jullie toch fijne, inhoudelijke artikelen. En zo’n grote diversiteit aan onderwerpen. Super bedankt hiervoor. Wederom op het juiste moment :-)

Maria -

Direct naar mn vriendje doorgestuurd; links ben ik, rechts is hij :)

9 Physical Touch 8
8 Quality Time 9
5 Acts of Service 4
5 Words of Affirmation 5
3 Receiving Gifts 4

Matcht goed!! *hartje*

Nienke -

Wat leuk dat je hier over schrijft. Ik (euuh ‘we’) kreeg zelf ook een Nederlandse versie van dit boek cadeau op onze trouwdag! Lees prettig, maar het allerbelangrijkste & ik ben er absoluut van overtuigt dat deze theorie klopt. Het kan heel veel teleurstelling voorkomen als je weet welke liefdestaal jij en je partner spreken, maar het geeft ook veel meer waardering en plezier als je weet welke liefdestaal je partner graag ontvangt!

Voor jou als kersverse mama, er is ook een versie van de 5 liefdestalen van kinderen!

Anna -

Wat leuk! Ik had:
9 Words of Affirmation
7 Quality Time
6 Acts of Service
6 Physical Touch
2 Receiving Gifts

Romana -

Wat een interessant artikel. De score vond ik eigenlijk niet heel verrassend haha. Ik denk dat mijn vriend en ik wel redelijk dezelfde taal spreken, alleen niet op het gebied ‘acts of service’. Maar ik weet dat hij dat wel fijn vind, dus dat probeer ik ook te doen, ook al zijn het kleine dingetjes. Dit kwam er bij mij uit:
9 Physical Touch
7 Quality Time
7 Words of Affirmation
4 Receiving Gifts
3 Acts of Service
Het geeft wel enorm veel inzicht trouwens! X

Felicia -

Wat ontzettend interessant, ook goed om eens over na te denken. Ik herken me wel in jou Willemijn, dat je graag voor je vriend zorgt en bevestiging zoekt in lieve woorden terwijl hij niet zo is. Zo zit het bij mijn vriend en mij namelijk precies zo 😉 Ik vind het heerlijk om eten voor hem te maken, hem te verrassen met een zelfgebakken cake oid.
Vanavond mijn vriend eens de test laten maken, lijkt me wel leuk om te weten hoe zijn resultaten zijn. De mijne zijn:
9 punten op Words of Affirmation
7 punten op Physical Touch
6 punten op Quality Time
4 punten op Acts of Service
4 punten op Receiving Gifts

Nicetobeout -

Wat interessant! Ik geloof wel in de waarheid van deze theorie. Heb ook gelijk het testje gedaan en dit is mijn uitslag. Ik ga even vragen of manlief hem ook invult, ben benieuwd naar de vergelijking!
11 Quality Time
7 Words of Affirmation
6 Acts of Service
4 Receiving Gifts
2 Physical Touch

Carmen -

Het boek over de 5 talen van de liefde leest heel vlot! Een aanrader voor in de boekenkast! Ik heb het boek al aan veel mensen aangeraden en iedereen reageerde er positief op. Je kan er altijd wel iets uithalen, niet altijd voor liefdesrelaties maar ook om vriendschappen hechter te maken.

Neeltsje -

Wat een leuk artikel zeg!

Kelsey -

Heel interessant dit, nu kom ik er achter wat ik eigenlijk allemaal ‘mis’ en waarom ik me soms zo leeg voel. Eigenlijk helemaal niet leuk. Ik hoop dat deze test serieuze gespreksstof oplevert en dat mijn vriend het een beetje serieus wilt nemen. Ik geloof niet dat dit echt dé oplossing is, voor niemand, maar dat het je een stapje op weg kan helpen naar elkaar beter begrijpen :)

Daphne -

Wat een leuke test! Ik moest hem ook doen. Ik verwachtte al wel een beetje dat dit mijn score zou zijn ongeveer! Nu zie ik inderdaad ook wat meer waarom het met mijn ex niet lekker liep. Ik heb twee jaar een relatie gehad en hoewel hij enorm lieve dingen deed soms, merkte ik toch dat ik niet gelukkig was en me nou niet enorm geliefd voelde. Die 5 talen van liefde verklaren toch wel een hoop. Het klopt dat ik acts of services en words of affirmation heel erg belangrijk vind, en hij vond bijvoorbeeld physical touch belangrijk. Nu ik erover nadenk heb ik eigenlijk zijn manier van liefde tonen best vaak ”afgewezen” omdat ik het op ten duur gewoon irritant vond dat iemand de hele tijd aan me zat, terwijl dat voor hem dus gewoon een teken was van liefde. Best erg eigenlijk!
7 Acts of Service
7 Words of Affirmation
6 Quality Time
6 Receiving Gifts
4 Physical Touch

Willemijn -

Wauw, mooi om te lezen dat je zo’n inzicht hebt verworven adhv dit artikel 😀

P. -

Wat leuk om te zien. Ik had al kunnen raden dat Physical Touch op nummer 1 zou komen te staan bij mij haha. Ik uit mijn liefde vooral door middel van fysiek contact. Bij mijn partner dan, mijn vriendinnen en ik zijn bijvoorbeeld helemaal niet zo knuffelig met elkaar. Ook maak ik vaak complimentjes. Gelukkig zitten mijn vriend en ik aardig op één level, dus ik voel me erg geliefd 😉

Marieke -

Ik leende dit boek ooit van een vriendin en het was echt een eye-opener! Waar ik hoog scoor op Acts of Service en Receiving Gifts en stukje daarna Physical Touch, had mijn partner juist Words of Affirmation, Physical Touch en Quality Time als top 3. We hebben geprobeerd meer elkaars taal va de liefde te leren spreken maar dat is helaas niet gelukt (we lagen te ver uit elkaar). Bij het zoeken van een nieuwe partner probeer ik nu echt een beetje op deze zaken te letten omdat het echt heel belangrijk is dat je hier een beetje hetzelfde in staat, althans zo geldt dat voor mij. Anyway: goeie post en fijn dat jullie er veel aan hebben (gehad)!

Fianne -

Wat leuk om dit hier ook te lezen. Zelf ben ik er al wat jaren mee bezig doordat het bij ons in de kerk ook wordt besproken en laatst zelfs een workshop hierover gehad voor mijn werk als Gastouder om ook te kijken wat de liefdestaal van de kinderen is. Erg interessant in ieder geval. Mijn vriend geeft graag complimenten en fysiek contact terwijl voor mij het zorgen en samen dingen doen erg belangrijk zijn. Leuk om te merken dat we nu wat meer automatisch elkaars liefdestaal spreken.

Mizblacks -

Hoi, inderdaad, sinds ik deze theorie ken en weet dat mijn man en ik andere talen van de liefde hebben, ben ik steeds meer bewust ‘zijn taal gaan praten’, en hij de mijne (namelijk kadootjes krijgen! Dit kan ook een lief briefje zijn). Het boek is een aanrader om te lezen en wij gebruiken nu een dagboek ervan: 365 x liefdestalen van dezelfde schrijver!

Willemijn -

Oh wat leuk om te horen zeg! 😀

Sara -

Super interessant! Ik vond de test echt moeilijk soms haha. Ik denk inderdaad ook dat het van tijd tot tijd verschilt. Mijn vriend zit voor een paar maanden in Zweden en dan waardeer je sommige dingen meer dan anderen. Terwijl, als hij gewoon in Nederland is, ik heel blij zou zijn als hij me bijvoorbeeld helpt bij klusjes haha. Maar leuk om bij stil te staan!

Willemijn -

Klopt, dat had ik zelf ook!

Lisette -

Ik heb em gelijk gedaan. Ik scoor Your Scores

9 Words of Affirmation
8 Acts of Service
8 Physical Touch
3 Receiving Gifts
2 Quality Time

Dat klopt ook wel, ik vond het heel moeilijk om meteen te zeggen of a of b. Ik wil eigenlijk allebei vaak :)

Willemijn -

Leuk dat je hier je score achterlaat! 😀 Bedankt voor je comment!

Margot -

Wat interessant, ik ga vanavond die test doen. Maar wat jij zegt klinkt ook logisch, het zal per periode of misschien zelfs per dag verschillen hoe je ‘profiel’ op dat moment is.

Reageer ook